Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Hand made - ręczna robota - Dodatkowa kaseta wc - jak zamontować ?

pirat666 - 2021-07-27, 16:38
Temat postu: Dodatkowa kaseta wc - jak zamontować ?
W kilku wpisach przewijał się temat drugiej kasety wc.

Pytanie jak to zamontować na zewnątrz pomiędzy ramą a osłoną z boku kampera ?
Najlepiej i najwygodniej w użyciu była by szuflada - ale ktoś ma sprawdzony patent czego użyć aby to wytrzymało transport do miejsca zrzutu i warunki atmosferyczne ?

Pozdrawiam
Piotr

SlawekEwa - 2021-07-27, 17:57

pirat666 napisał/a:
Pytanie jak to zamontować na zewnątrz pomiędzy ramą a osłoną z boku kampera ?

Gdzieś, ktoś coś takiego zmajstrował na CT.

Track222 - 2021-07-27, 18:56

Dodatkowa kaseta wc nie przyda Ci się do niczego. Przez 9 lat wożenia dodatkowej kasety nie wyjąłem jej ani raz. Zdecydowanie nie polecam.
pirat666 - 2021-07-27, 19:29

Track222 napisał/a:
Dodatkowa kaseta wc nie przyda Ci się do niczego. Przez 9 lat wożenia dodatkowej kasety nie wyjąłem jej ani raz. Zdecydowanie nie polecam.

Bo to zależy od sytuacji.

U nas by się przydała wielokrotnie i musieliśmy szukać miejsca gdzie można zrzucić i zmieniać plany.

Pytanie jak jest zamontowana ?
Mogę poprosić o jakieś fotki ?

papamila - 2021-07-27, 21:07

w jednym aucie miałem samodzielnie zrobiony, ponitowany kosz z bednarki,
w drugim poszedłem na łatwiznę- majstry od obróbek dachowych wygieli mi blachę e kształcie U,
podgięte aby nie kaleczyło rąk. Podkleiłem od spodu do podłogi i poprawiłem wktętami.
Aby kaseta nie wypadła z jednej strony zamknąłem a z drugiej zastosowałem łańcuszek na karabińczyk

kasetę wkładam do grubego worka budowlanego, zamykam trytytką i tak przewożę.
Uwaga: W przypadku użycia pełna kaseta do worka i do bagażnika- nie do kosza bo się oberwie!!!
no chyba że komuś pasuje sztywne mocne pewne mocowanie

rjas - 2021-07-28, 00:24

Track222 napisał/a:

Rysiu - muszę się nie zgodzić z Twoją opinią. W moim przypadku jadąc na wakacje w 4 osoby bez dodatkowej kasety nie wyobrażam sobie wakacji "na dziko". Maksymalnie po 48h kaseta jest pełna i muszę szukać miejsca do opróżnienia. Dodatkowa kaseta daje mi możliwość pozostania trochę dłużej na miejscówce, która mi się podoba. To jest moja sytuacja, co nie znaczy, że każdy tak ma :spoko

Pawcio - 2021-07-28, 11:36

rjas napisał/a:
Track222 napisał/a:

Rysiu - muszę się nie zgodzić z Twoją opinią. W moim przypadku jadąc na wakacje w 4 osoby bez dodatkowej kasety nie wyobrażam sobie wakacji "na dziko". Maksymalnie po 48h kaseta jest pełna i muszę szukać miejsca do opróżnienia. Dodatkowa kaseta daje mi możliwość pozostania trochę dłużej na miejscówce, która mi się podoba. To jest moja sytuacja, co nie znaczy, że każdy tak ma :spoko

rjas, dokładnie.
A jeśli ktoś jeszcze podróżuje z dziećmi bądź z wnukami posiadanie dodatkowej kasety okazuje się bezcenną inwestycją :bigok

Camper Diem - 2021-07-28, 17:45

Track222 napisał/a:

my przy 4 osobach mamy 4 zapasowe kasety i nie sa one uzywane tylko okazjonalnie, tak wiec moze lepiej napisac "ja nie uzywam, ale to zalezy od stylu kamperowania i ilosci osob na pokladzie"?

zbyszekwoj - 2021-07-28, 20:23

Camper Diem napisał/a:
Track222 napisał/a:

my przy 4 osobach mamy 4 zapasowe kasety i nie sa one uzywane tylko okazjonalnie, tak wiec moze lepiej napisac "ja nie uzywam, ale to zalezy od stylu kamperowania i ilosci osob na pokladzie"?

To może lepiej zamienić kampera np.na Concorda w którym kaseta wystarcza na miesiąc. :ok

Mazur - 2021-07-28, 20:27

Ja bym kupił...wróć, przecież mam, użył saperki (której w sumie nie używam) Jest kilka wątków na forum w kwestii saperki :spoko
SlawekEwa - 2021-07-28, 20:34

zbyszekwoj napisał/a:
w którym kaseta wystarcza na miesiąc.

a chemia da radę przez miesiąc? :chytry

EwaMarek - 2021-07-29, 07:30

Też myślałem o boksie na kasetę. Ostatecznie wożę w garażu w worku foliowym. Po wymianie do worka i w garaż. Latem jak mocno wania to na bagażnik rowerowy pod rowery.
Jak koledzy piszą użyłem może kilka razy w roku. Głównie to właśnie przy dłuższym staniu na dziko bo podczas przemieszczania sie zawsze się znajdzie jakiś kibelek do wylania. Choć nie do końca jest to uczciwe wylewać kota komuś bez opłat.

Monter - 2021-07-29, 11:20

A'propos - ktoś potrzebuje może kasetę Thetford-a?
Cyryl - 2021-07-29, 12:26

a nie lepiej przyczepka z mobilnym szambem?
Monter - 2021-07-29, 12:31

I do tej przyczepki koniecznie taki SOG ;)

Cyryl - 2021-07-29, 15:48

a co to jest?
roztrząsacz obornika?

nie lepiej coś takiego?

rigg - 2021-07-29, 15:53

TU jest trochę
A TU masz mój patent, strona 292
Ja raz użyłem, ale śpię spokojnie.

EwaMarek - 2021-07-31, 07:13

Monter napisał/a:
A'propos - ktoś potrzebuje może kasetę Thetford-a?

który model - daj foto

Andrzej 73 - 2021-07-31, 12:26

Nie żebym krytykował wożenie dodatkowych kaset , ale zapewne pełna kaseta w schowku czy garażu w wysokiej temperaturze to czysta przyjemność ;)
Teraz mam w CRO 35-36 st. i kasete trzeba opróżniać co dziennie niezależnie czy pełna czy nie.
Temperatura robi swoje i podczas załatwiania sprawy nie da się wytrzymać zapachu.
Co innego kiedy jest temp ok 20 st. to można wozić zawartość , ale uważam że też krótko.
:spoko

Monter - 2021-08-01, 00:33

EwaMarek, wszystko jest pod linkiem jaki zacytowałeś.

Andrzej 73, może czas uszczelkę wymienić?

MAWI - 2021-08-01, 19:33

Andrzej 73 napisał/a:
i kasete trzeba opróżniać co dziennie niezależnie czy pełna czy nie.

Oczywiście ,że tak Andrzejku masz rację.
Monter napisał/a:
Andrzej 73, może czas uszczelkę wymienić?

A po co? próbowałeś załatwić się przez zamkniętą klapkę?. Przecież jak ją otwierasz to zapach wali w nos nawet jak zamontujesz sto nowych uszczelek. I będziesz wymieniał je po każdym sikaniu.
W wysokich temperaturach żadna chemia na dłużej nie daje rady. Mam zamontowany SOG i to mało.
Ja wieczorem codziennie ją opróżniam i to jedyny sposób aby nie śmierdziało.
Mam drugą kasetę .Raz ją zabrałem .I to był ostatni raz.
Wyobraźcie sobie pełną wozić pod autem jakiś czas pełną. Potem strach ją otworzyć żeby nie wybuchła,

Monter - 2021-08-01, 22:33

MAWI napisał/a:
...
A po co? próbowałeś załatwić się przez zamkniętą klapkę?
...

Kolega Andrzej 73 napisał, cytuję: "zapewne pełna kaseta w schowku czy garażu w wysokiej temperaturze to czysta przyjemność".
Jak zamknięta kaseta w schowku nadal śmierdzi to może być nieszczelna. Ot, co. Choć teraz przez słowo "zapewne" mam wrażenie, że kolega tylko teoretyzował i żadnej uszczelki sprawdzać nie musi.

MAWI - 2021-08-02, 10:52

Wiem , wiem . Problem polega na gazowaniu zawartości i żeby nie wiem co to i tak będzie ją czuć. szczególnie ,że w grą wchodzi tzw. huśtanie. Plus temperatura. Dalej to już wiesz. Granat z opóźnionym zapłonem. :spoko
Andrzej 73 - 2021-08-03, 01:14

Monter napisał/a:
"zapewne pełna kaseta w schowku czy garażu w wysokiej temperaturze to czysta przyjemność".

Nie idzie tu o uszczelkę , tylko o sam fakt worzenia pełnej kasety.
Jak komuś to nie przeszkadza , to OK , ale ja przez 13 lat jazdy kamperem do tego się nie posunąłem.
Nadmienię , że saperki też nie wożę.
Monter napisał/a:
Ot, co. Choć teraz przez słowo "zapewne" mam wrażenie, że kolega tylko teoretyzował i żadnej uszczelki sprawdzać nie musi.

Możesz mi wierzyć lub nie , ale modę pełną kasetę postawić do góry nogami i nic nie wycieknie.
:spoko

Camper Diem - 2021-08-03, 06:27

Cytat:
Wyobraźcie sobie pełną wozić pod autem jakiś czas pełną. Potem strach ją otworzyć żeby nie wybuchła,

czyli ja pod 10 lat igram z ogniem? :diabelski_usmiech
strach ma wielkie oczy MAWI :spoko