Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Budujemy kampera - Nowe wyzwanie... Budowa na bazie L5H2

tolo61 - 2014-12-24, 23:15
Temat postu: Nowe wyzwanie... Budowa na bazie L5H2
Witam
Nadszedł ten dzień 18.12
Tak...długo oglądałem strony , zjeździłem z synem tysiące km i w końcu kupiłem to czego szukałem.
Niełatwo jest kupić coś dobrego w mniejszych przedziałach cenowych.
Poprzez Austrię, Holandię, Belgię i Czechy ,po paru wizytach u naszych zachodnich sąsiadów nadszedł ten moment że wypatrzyłem to czego szukałem za takie pieniądze jakimi dysponowałem.
Szukałem Fiat Ducato , Citroen Jumper lub Peugeot Boxer , rocznik od 2007 , stan w miarę , nie zarżnięty . Mógł być z uszkodzeniami , tylko wszystko kwestia za ile .
Priorytetem była długość ...L5 i wysokość średnia H2 6,40 / 2,57 / najdłuższa wersja dostępna w Fiacie Ducato /
Jeżeli z rodziny to silnik 3,0 jeżeli Fiat to silnik obojętny , klimatyzacja i ...kolor ...każdy ale nie biały
Zarezerwowałem przez telefon i....o dziwo jak przyjechaliśmy jeszcze stał....
Już wiedziałem że jest nasz . Ducato 2,3 2009 r
Kolor bajka , klima , ogrzewanie stacjonarne , tempomat , kamera cofania , zawieszenie tylne na poduszkach , pierwszy właściciel.
Środek brudny ale cały . Auto nie na wyjazdy do kościoła tylko do pracy.
Uderzony w bok / talk jak widać na zdjęciach / przestrzeń ładunkowa w bardzo dobrym stanie.
Silnik laleczka .
Wg komputera z Frankfurtu n/Menem do Słubic przy prędkości 115 km/h /tempomat autostrada / spalanie 7,3 l/100km
Niestety w związku z moim kalectwem :wyszczerzony: :wyszczerzony: / mam wystawione ramie z barku / znacznie wydłuży się moment rozpoczęcia zabudowy.
W pierwszej kolejności prace blacharskie .
Mam umówionego blacharza na koniec stycznie .
Później jak zdrowie pozwoli.
Będę pisał jak coś się ruszy w temacie .
W zabudowie planuję osobny prysznic , tak by nie przechodzić przez brodzik do kibelka .
Tylna część ładunkowa oddzielona od reszty użytkowej oraz drzwi boczne stałe / nie przesuwane /
Auto ma być dla dwóch osób z możliwością sporadyczną przewozu i spania dodatkowych dwóch.
W końcu robię to dla nas nie dla ....... :szeroki_usmiech
Miłych zdrowych radosnych Świąt :mikolaj
:spoko

IAAN - 2014-12-25, 00:00

No to powodzenia w budowie będę obserwował temat :mikolaj
CAPOMAN - 2014-12-25, 00:12

Również będę kibicował :ok
Tadeusz - 2014-12-25, 00:28

Jarku, cieszę się wraz z Tobą.

Jak Ciebie znam, to poradzisz sobie doskonale i nawet awaria z barkiem nie będzie wielką przeszkodą.

Będę do Twego wątku zaglądał często. Obiecuję jednak nie przeszkadzać uwagami bez znaczenia.

Kciuki trzymać będę uporczywie. :ok

grzegorzalex - 2014-12-25, 00:34

Powodzenia :spoko
WODNIK - 2014-12-25, 00:37

Gratuluję zakupu. Ja już widzę jakie cacko z niego zrobisz.
Będę Ci kibicował i obserwował postępy w pracy.
Powodzenia :spoko

HENRYCZEK - 2014-12-25, 09:28

Ładniuśki.Gratuluje. :spoko

I to zawieszenie na tyle bajka :lol:
Z własnego doświadczenia dodam.
Sprawdz stan i mocowanie osłony kompresora.Mi zdarzyło się przemknąć nieco szybciej przez
większą kałuże,zerwało obudowę i elektryke zasilającą kompresor.(środek nocy i ulewa)Jazdę można kontynuować,(tryb awaryjny)ale
przy nieszczelnym układzie poduszek(sprężyn pneumatycznych)pojazd szybko zamienia się w taczkę.(całkowity brak amortyzacji tylniego zawieszenia)a wizualnie pojazd wygląda jakby był przeładowany o dobre 5 T.

Ps
Analizuje możliwość zamontowania w układ pneumatyczny tylniego zawieszenia zaworu lub wentyla,tak aby w razie konieczności,(awarii)dopompować poduchy na tankszteli i kontynuować jazdę.
Polecam dorobienie podkładek pod poduszki.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=15793

Rowerek - 2014-12-25, 09:47

POWODZENIA :spoko :spoko
MAWI - 2014-12-25, 11:41

Jarek dasz radę.Powodzonka. :spoko
tom-cio - 2014-12-25, 12:38

Piekny.Skoro masz zamiar zabudowywac drzwi przesuwne na stale,to moze patent ze slajdem?Ja nastepnego mam zamiar tak zabudowac,ogladnij na google vana IH N-CLASS 630 sl,fajny patent z wyjezdzana sciana,jakby jakis rad potrzeba bylo to wal jak w dym,troche my na tym forum juz kamperow zbudowali,to pomozemy.A autka to az Ci zazdroszcze,najlepsze co mozna w tej budzie znalezc,powodzenia i pisz relacje
toscaner - 2014-12-25, 12:56

Piękności. A mówią, że długość nie ma znaczenia :)
Mam tylko pytanie o to ...L5, skąd to L5?
Wg wikipedii najdłuższa wersja to L4 i ma na zewn. długość 6363mm, czyli niemal to co podałeś, 6,40m.

Pytam o to jedynie z ciekawości, bo sam mam chrapkę na L4 i takiego kiedyś kupię pod zabudowę, a jedynie zdziwiło mnie to L5.
Przez chwilę się ucieszyłem, że jest coś dłuższego od L4. :-P

Hercer - 2014-12-25, 13:00

Jarek :spoko Powodzonka !!!!!

i naj z Nowym Rokiem !!!!! Zdrówka

Misio - 2014-12-25, 13:18

Ładniutki. Trzymamy kciuki i jak Cię znamy to na pewno się uda. :spoko
Endi - 2014-12-25, 14:06

Misio napisał/a:
...Trzymamy kciuki i jak Cię znamy to na pewno się uda...

I to jest to co mnie również na usta się ciska :)

Powodzenia tolo :spoko

tolo61 - 2014-12-25, 14:07

Hejka...
Dzięki :spoko
Toscaner
Jak zwał tak zwał L5 L4
też się w tym gubiłem /na początku , póżniej moment i ze zdjęć zaraz widać która to wersja /
Oznaczenia L4 tej długości tj 6363 z ogłoszeń wiem że mają Peugeoty i Citroeny
Przynajmniej w ogłoszeniach
Natomiast ta długość czyli L5 oznaczana jest tylko w Fiatach
I to w nich dla tej samej długości ludziska wypisują / i nie tylko oni / L4 L5
Co do drzwi suwanych...
Dwie wersje, jedna stałe drzwi w miejscu obecnie suwanych , druga w drzwiach suwanych stałe drzwi
Którą wybierzemy.... nie wiem
Obydwie wersje mają być tak zrobione by markiza była na boku a nie na dachu auta.
Mam niski garaż, do którego zmieści się tylko coś takiego.
Tom-cio dzięki ,rad zawsze słucham i z pomocy korzystam , i jak to mówią staram się uczyć na błędach cudzych .
Będzie to mój czwarty kamper zabudowany na blaszaku . O paru remontach i przeróbkach wspominać nie będę :oops:
Wiem czego chcę , inaczej ....wiem czego chce moja lepsza połowa .
Która do tej pory mimo nowego nabytku nie chce zgodzić się na sprzedaż tego co teraz mamy . Czyli normalnego kampera.
Powtarza że kamper to kamper a blaszanka to blaszanka ... W kamperku to wie ze jedzie na wakacje a w tym...będzie się czuła jak w drodze na wykopki....
Trudny temat ,
Tak ze myślę laikiem nie jestem i coś tam też wiem, ale dzięki .
Wiem że na brać z tego forum zawsze mogę liczyć , nie tylko w temacie remontu , przeróbki , zabudowy.
I to jest właśnie najpiękniejsze .
Pierwszą pomoc już miałem i serdecznie dziękuję.
Krzysiowi EMKA ... za wnikliwe sprawdzenie w/w nabytku i... a to już On wie.... :lol:
:pifko
:spoko :lol:

jarko_66 - 2014-12-25, 15:35

Jarek Zyczę powodzenia i trzymam kciuki. A Połowica oczywiście ta lepsza się przyzwyczai , Pozdrawiam :spoko :spoko :spoko
Mavv - 2014-12-25, 17:54

Piękne autko, piękne! Sporo miejsca na wykonanie zabudowy. Jak dla dwóch osób, to w tej budzie możesz zrobić naprawdę sporo!

Będę kibicował! :bigok

janek50 - 2014-12-25, 19:06

może komuś się przyda ta informacja,

http://otomoto.pl/fiat-lm...c-T4604513.html

marekoliva - 2014-12-25, 19:27

Powodzenia :kciuki
mz3545 - 2014-12-25, 21:21

Bede kibicowal i trzymal kciuki. W przyszlym roku planuje tez zabudowe na takim Ducato powodzenia. :spoko
ZEUS - 2014-12-25, 23:00

nie jest tajemnicą koszt zakupu tego "cacuszka"? :)
HENRYCZEK - 2015-01-04, 23:27
Temat postu: Re: Nowe wyzwanie
tolo61 napisał/a:
oraz drzwi boczne stałe / nie przesuwane /

Jeśli to nie tajemnica, to czy mogę prosić o szczegóły co i jak?

eMKa - 2015-01-05, 08:24

tolo61 napisał/a:

Krzysiowi EMKA ... za wnikliwe sprawdzenie w/w nabytku i... a to już On wie.... :lol:
:pifko
:spoko :lol:

Cała przyjemność po mojej stronie
Powodzenia :)

keler - 2015-01-07, 20:25

Loguje się do tematu i będę kibicował.
Liczę na szczegółowe opisy ze zdjęciami :spoko

tolo61 - 2015-01-22, 00:59

Witam
W zasadzie nic się nie dzieje .
Właśnie czekam na dostawę bo kupiłem taką kabinę . Muszę przerobić drzwi
http://allegro.pl/promocj...4964124740.html
Auto przygotowane i odstawione do blacharza .
Dwa tygodnie na przemyślenia .
Przemyślenia na temat kanapy. Kanapy w drugim rzędzie .
Gdzieś na stronach Biwakauto widziałem to czego potrzebuję.
Niestety nie odpowiadają na maile .
Te kanapy które się rozkładają i które mi odpowiadają, są sakramencko drogie / ok 2000 funtów :gwm /
Zostaje tylko myśl i ....wykonanie we własnym zakresie ...

Mavv - 2015-01-22, 10:28

Cytat:
Te kanapy które się rozkładają i które mi odpowiadają, są sakramencko drogie / ok 2000 funtów :gwm /

Czy chodzi Ci o coś takiego?
Kanapa rozkładana
Tu wychodzi taniej niż 2000 funtów. Pewnie w Polsce znajdziesz coś takiego taniej.

sławek w. - 2015-01-22, 22:36

Tolo. Gratuluje pięknego zakupu, zrobiłeś znacznie więcej km w poszukiwaniu, wybór silnika i rodziny ten sam jak mój :ok Co do osobnego prysznica to również będę robił oddzielny, niektórzy mówią, że to szkoda miejsca ale moje dotychczasowe doświadczenia z pomieszczeniem wszystko w jednym były złe. Pozostałe Twoje wymagania również uwzględniam. :ok
Powodzenia
Czy mógłbyś przenieść temat do działu "Budujemy Kampera" ? byłoby prościej szukanie pomocy lub natchnienia.

tolo61 - 2015-01-23, 01:28

Hejka...
Sławek w.
Mówisz masz
Proszę moderatora o przeniesienie moich wypocin do.... Budujemy Kampera

tolo61 - 2015-01-23, 01:30

Mavv
Nie nie chodzi mi rocka..nie mam miejsca
Chodzi mi raczej o kanapę rozkładana do przodu i z.....obrotnicą / z obrotnicą to już mój wymysł :-P /
Przesuwana do przodu i obrócona w poprzek auta , siedzisko na raz rozkładane do przodu , oparcie kładzione w miejsce siedziska,a do tyłu rozkładana płyta która podczas jazdy jest tak jakby drugim oparciem za ....faktycznym oparciem..... :szeroki_usmiech
Mogłem bardziej namieszać.... chyba mogłem :diabelski_usmiech
Dlatego też kombinuję z drzwiami bocznymi.
Sławek w. ... szukałem długo miałem parę w wersji L5H3 ale .... za wysoki jak dla mnie.
Jeździmy często po ta zwanych "kieretynach " i tak wysokiego było by żal.
Poza tym miałem kiedyś LT28 Westfalię z wysokim dachem.... jaka ta cholera była czuła na boczny wiatr , mimo szerokiego rozstaw kół, potrafiła podnieść ciśnienie ...i to zdrowo .
Ten którego miałem miał wysokość 244 i trochę był porysowany ,co tu mówić o jeszcze wyższym.
A po drugie / może raczej po pierwsze /H2 to jest max. wysokość jaka zmieści się w drzwiach mojego garażu.
Moje kamperki ,były jak do tej pory, zawsze garażowane :wyszczerzony:

tolo61 - 2015-01-23, 02:11

Nie mogę znaleźć ...
Ale podobne do tych
http://www.ebay.de/itm/Si...204846001&rt=nc

http://www.ebay.de/itm/Si...=item233aba6dcc

Myślę ze nie jest to zbyt skomplikowane tylko potrzebne mechanizmy do blokady i kładzenia.
Do tego tapicer i......
Apropo ..nie ma ktoś takich mechanizmów ???
A może ktoś coś podobnego już robił?
Przyznawać się bez bicia..... :haha:

tom-cio - 2015-01-23, 06:40

Tolo ,mechanizm zamykajacy oparcie taki sam jest w lawce przedniej pasazera od ducatoII ale sklada na plask lawke w przod w tyl sa zabezpieczenia,lawka stoi u mnie na ogrodku,jak dam rady dzis to cykne Cimzdjecie,chybanze za pozno wroce to zrobie jutro.Lawke od ducato kupisz staramza 50 zyli,potrzebne by byly dwie wykonac kratownice przesuwna w przod,dospawac skladak jeden w tyl dzialajacy,jeden w przod i po robocie.Do ogarniecia w jeden weekend. a jka ma sieskladac tylko w przod to cala lawke od ducato mozesz zmontowac,dopiero teraz zobaczylem drugie zdjecie,to wogole proste jak bu dowa cepa :bigok
tolo61 - 2015-01-23, 13:18

Witam..
Auto rozebrane odstawione do blacharza.
Henryczek.... już mogę coś więcej powiedzieć na temat drzwi bocznych...
Trochę fotek ...

tolo61 - 2015-01-23, 13:23

Wczoraj dzwoni blacharz...
Mam przyjechać bo ma problem, a w związku z tym ,że jestem upierdliwy decyzji podjąć sam nie zamierza .
Jako że mam rozwalony mięsień barku, powoli kulam się do gościa /wcześniej pytałem czy coś ruszy, czy jeszcze ni hu hu ...brak odpowiedzi z Jego strony ,napawał mnie raczej pesymistycznie /
Przyjeżdżam wchodzę a tu..... to co poniżej....
:szeroki_usmiech

tolo61 - 2015-01-23, 13:42

Henryczek .... już wyjaśniam co poeta miał na myśli
Miały być drzwi tylne / cięte na pół i coś tam skombinowane / i drzwi boczne zmniejszone tak jak widać.
Światło wejścia w najszerszym miejscu 55cm
Niestety drzwi tylne z racji tego że jest różnica wysokości nie pasują .
Zawiozłem do sprzedawcy w celu wymiany na boczne . Powiedział że dowiozą boczne dzisiaj lub w poniedziałek.
Blacharz wymyślił że z dwóch drzwi przesuwanych zrobi ścianę i drzwi otwierane.
Jak widać ściana jest......... teraz drzwi.
Problem jest tylko ,aby zrobić tak by zawiasy były schowane / mam nadzieję że mój imiennik bo też Jarek się postara :wyszczerzony: ... / co prawda jest trochę kombinacji ale powiedziałem że jak się nie uda, to trudno rwał sobie reszty włosów z głowy nie będę :mrgreen:
Tom-cio gdybyś mógł to fajnie / nie spieszy się /
Wiem że jest to proste jak budowa cepa, ale ja w tej chwili INWALIDA jestem / jeszcze rokują mi ok 2 miesiące do operacji, jak dobrze pójdzie i jakiś min miesiąc po /
Tak ze ani potrzymać :-P ... ani ...ani :wyszczerzony:
Mam do kupienia, od sprintera, skrzynkę drugiego rzędu ,z pasami, tak ze chyba ją wykorzystam, jako podstawę . Szczerze powiedziawszy ,nie wiedziałem że dukato miało kładzione kanapy. To wiele zmienia na plus i dużo upraszcza.
Wracając do tematu zakup kabiny ...
Kabina przywieziona wczoraj lekko odbiega od moich oczekiwań ale , wymiarowo jest taka jaką chciałem.
Drzwi szklane cholernie ciężkie / wymieniam na poliwęglan lub harmonijkowe /
Kupiłem bo tylko oni mieli półokrągłe 70 / mam w komplecie wszystko , szyny prowadnice kółka syfon itd itp /
Wykonanie zewnętrzne ok ale to czego nie widać to już małe chińskie rączki spier.... jak tylko mogły
Kabina wygląda na solidną , niestety raczej taka nie jest / oszczędności materiału oszczędności i jeszcze raz oszczędności /
A...wymiar niby 70x70 ale opisana jest jako 70x70 72x72
Jak zmierzę i obfotkam :wyszczerzony: to napiszę

tolo61 - 2015-01-23, 13:51

Ufff Znalazłem fotki tej kanapy
mz3545 - 2015-02-09, 11:55

Jak rozumie drzwi wejsciowe będą wstawione od kamperka w miejsce wyciętych bocznych
tolo61 - 2015-02-09, 15:55

Witam
Niestety prace idą jak po grudzie./ gość jest zawalony robotą a u mnie jest jak by to powiedzieć ...rękodzieło :mrgreen: /
Powoli jednak, wykluwa się widok zewnętrzny .
Blacharz, który jest bardzo myślącym człowiekiem, nie odpuścił..../ i zrobił tak jak wymyśliłem /
Ja ze względu na swoje inwalidztwo, mało co mogę jak na razie zrobić.
Kolego mz3545... drzwi będą od ducato tak jak napisałem we wstępie .
Nie chciałem wstawiać od kampera, by nie zakłócić linii auta.
Mało tego, będą a raczej już są zrobione tak ,że zawiasy drzwi są schowane i niewidoczne .
Drzwi otwierają się 180* na ścianę auta.
Są tak zwymiarowane , by można bez problemu przykręcić markizę,z boku, a nie od strony dachu / inna wysokość i nie wjechał bym do garażu / jak to mówią potrzeba matką wynalazku .
Myślę ze w tym tygodniu będzie koniec .
Wygląda to na razie tak.....

krzlac - 2015-02-09, 16:18

To mi się podoba. Łatwiej będzie komary opanować. BRAWO! A narożnik drzwi nie będzie "drapał" po rozłożonej markizie?
wlodo - 2015-02-09, 16:28

Super! takie właśnie drzwi powinny mieć przebudowy. :mrgreen:
Wiele problemów się rozwiązuje.
Gdybyś mógł,pokaż te zawiasy :bajer

tolo61 - 2015-02-09, 19:11

Witam
Zamek do drzwi tak by nie było widać zawiasów zastosowaliśmy typu jak niżej
http://www.sparta.com.pl/...tic+2-1224.html
Narożnik nie powinien drapać...mam nadzieję :szeroki_usmiech
dlatego obniżyliśmy możliwie najwięcej i myślę optymalnie

voice - 2015-02-09, 19:33

No fajnie to zaczyna wyglądać ??
silny - 2015-02-09, 19:59

Pifo za drzwi , bo superowe :)
MAWI - 2015-02-09, 20:20

Tak się to powinno robić w Fabrykach.
Drzwiom rozsuwanym NIE :zastrzelic :haha: :haha: :haha: :spoko
TOLO BRAWO!!

SlawekEwa - 2015-02-09, 22:16

MAWI napisał/a:
TOLO BRAWO!!

Tolo jak Tolo, ale jego blacharz :pifko

piotr1 - 2015-02-09, 22:29

Drzwi wyglądają super :spoko
Komplecik - 2015-02-09, 22:29

Tolo ty normalnie tych drzwi nie mogłeś zrobić jak cywilizowani ludzie nie!, może przemyśl to jeszcze i przenieś je.
WINNICZKI - 2015-02-10, 00:17

Tolo,zastanów sie nad drzwiami od DOKI.Myśle ,że nawet słupek będzie miał miejsce na zawiasy. A wtedy markiza na pewno nie będzie haczyć :bigok
silny - 2015-02-10, 06:41

Komplecik , a co ci tam nie pasi :?: gdzie ma je przenieść , na dach :haha:
Jesli markiza bedzie na dachu to nic nie zachaczy

Komplecik - 2015-02-10, 07:24

silny napisał/a:
ma je przenieść , na dach

O! Drugi mądry,
przez dach chciałeś włazić? :shock:
:haha: :spoko

SlawekEwa - 2015-02-10, 09:47

Nogi od markizy wydłużysz i będzie git :haha:
mrsulki - 2015-02-10, 11:27

A czy te zawiasy aby nie za słabe do takich drzwi? Nie chodzi tylko o masę ale i o to że drzwi u Ciebie będą jeszcze miały uszczelkę która będzie stawiała na takiej powierzchni spory opór, poza tym dochodzą jeszcze drgania podczas jazdy. Może od razu się nie wyłamią ale po jakimś czasie? Nie chcę absolutnie krakać ale takie mam obawy.
tom-cio - 2015-02-10, 12:40

A skąd wy wiecie,jakie Tolo ma zawiasy?Ze piszecie że za słabe,ja tam fotki zawiasów nie widziałem.Natomiast mówie jak Tadeusz-super sprawa ,rozsuwane drzwi to koszmar,teraz sam bym pomyślał nad przeróbką na otwierane,ale to już na następnej zabudowie.Trzaskanie tymi przesuwnymi wcale nie jest takie fajne,także Tolo piwo leci i do przodu!!
HENRYCZEK - 2015-02-10, 13:21

tom-cio napisał/a:
A skąd wy wiecie,jakie Tolo ma zawiasy?

Bo zapodał linka kilka postów wcześniej. :-P

tom-cio - 2015-02-10, 15:27

hehe,ale du...pa ze mnie,nie zauwazylem ze oiszac o zamku Tolo dal linka do zawiasow.Ale jak je wspawaja to powinny wytrzymac,ja takie przesuwne drzwi od ducato 2 mam na ogrodku i waza ze 50kg,to polowa bedzie 25 wazyla,moze wytrzymaja,raczej zastanawialbym sie ,czy nie beda przeciekac.Ale jak beda,to se jakos poradzi.Wszyscy co budowalismy to napotkalosmy na 1000 takich zmieniono automatycznie na - opowiadaj,ktore rozwiazac trza bylo.Tolo,trzymam kciuki.A i na jaki sposob wycieplenia budy sie zdecydowales?
Komplecik - 2015-02-10, 15:43

mrsulki napisał/a:
A czy te zawiasy aby nie za słabe do takich drzwi? .

oczywiście że słabe i brzydkie jakieś takie, zawiasy mina.

tolo61 - 2015-02-11, 08:05

Robson...
Mina to mało powiedziane.. i miejsce do bani...
Generalnie wszystko o kant...
Ale za to jest....tempomat :haha: :szeroki_usmiech

Komplecik - 2015-02-11, 17:57

tolo61 napisał/a:

Ale za to jest....tempomat :haha: :szeroki_usmiech

Ty mnie tempomatem nie strasz, temat przerabiam i podobno podobno się da, ale drzwi fatalne i białe :(

tolo61 - 2015-02-12, 00:11

Dobra...przekonałeś mnie Robson ...pomaluję
Może na...czerwono..???? :roll:

tolo61 - 2015-02-12, 00:12

Apropo
Ogromne podziękowania dla Genasa...
Za części zamienne , miłe słowo i ...wszelaką pomoc
Basi oczywiście też :kwiatki:

Komplecik - 2015-02-12, 10:00

tolo61 napisał/a:
Dobra .pomaluję...czerwono.

a jak tak to ładne te drzwi :) :spoko

tolo61 - 2015-02-18, 14:52

Robuś... du...a blada
Na czerwono się nie da... może się by i dało, ale Jola dała veto
Z Jej Wysokością jak sam wiesz nie da się...
Tak że teraz, jestem w trakcie, ten tego.... szpachel papier ścierny, szpachel papier i tak w kółko Macieju
Byłem na wadze przed szpachlowaniem.... 2120kg ... ze mną o zgrozo 2220 :shock: /DMC 3500 hak 3000...trochę tego jest :-P /
Zobaczymy jak po...ile kg doszło :szeroki_usmiech / ale ja będę w kompielówkach lub soute bo te ciuchy to ważą ...oj ważą... :roll: /
Apropo
Zawiasy mam dwa / tzw przeciwpożarowe do wagi skrzydła 90 kg / myślę ze dadzą radę
Jak nie to będę jeździł .... bez drzwi.... / komplet będzie spokojniejszy :mrgreen: /

tolo61 - 2015-03-06, 15:01

Hejka...
Robson...auto pomalowane...
/jako tako /
Chciałem sam to zrobić , niestety warunków ni ma...ni huhu
Szpachla nie schnie itp itd
Garaż powinien być dobrze ogrzewany to po pierwsze
Po drugie bur...l po szlifowaniu taki że .....
odpuściłem
Może to błąd był ale cóż .
Tak jak super zrobił blacharz tak lakiernik spierd...l
Auto ma do poprawki . Gdybym gościowi / na jego prośbę i lamenty jak to ludzie robią go w h... / nie wpłacił kasy, to nie dostał by ani złotówki...

tolo61 - 2015-03-06, 15:03

Na zdjęciu nie wygląda źle...
Dobra ...
Jako że mam przemyślenia / od dawna / w sprawie ocieplenia autka , zabrałem się za mycie .
Najpierw z zewnątrz .....

tolo61 - 2015-03-06, 15:04

Później wewnątrz...
tolo61 - 2015-03-06, 15:08

Gdy już zostało wycacane zabrałem się za instalacje.
Na ile pozwala mi moje inwalidztwo , na tyle posuwa się robota do przodu.
Powolutku wzmocnienia sufitowe, boczne i podłogowe .
Przygotowanie rur do ogrzewania , węże do ciepłej i zimnej wody.
Instalacje elektryczne .
Wszystko po to by mogła wjechać ekipa i ocieplić mi busa pianką zamknięto komorową .

tolo61 - 2015-03-06, 15:25

Szukałem firmy która robi ocieplenia pianką zamknięto komorową .
Niby jest tych firm sporo, jednak gdy konkrety to....
Albo termin taki że ho ho , albo cena liczona z wypraw do wnętrza ziemi. / bo to na kampera etc /
Jakiś rok temu , znalazłem firmę której właściciel nie zrobił oczu , wprost przeciwnie , robił już podobne rzeczy.
Nie daleko Poznania, w Środzie Wielkopolskiej można zobaczyć Jego dzieła.
Oprócz tego Pana , w okolicach Łodzi znalazła się osoba która również rozmawiała normalnie .
Ceny w obydwu przypadkach były podobne .
Jednak w pierwszym przypadku przyjeżdżają do mnie, w drugim muszę jechać w okolice Łodzi .
Jako że rozmowy prowadziłem rok temu należało potwierdzić ofertę .

tolo61 - 2015-03-06, 15:37

Zadzwoniłem do Środy WLKP.
/Dzwoniłem jakiś miesiąc temu / Okazało się że z powodu temperatur pracy nie wykonują .
Pan Marcin obiecał mi że gdy tylko rozpoczną ,zostanę o tym powiadomiony.
Jak powiedział tak zrobił .
Zadzwonił i poinformował ,że pracują z pianką otwarto komorową / taka się nie nadaje / i że jak tylko będą mieli do zrobienia ,coś z pianką zamknięto komorową, to przyjeżdżają do mnie .
Dwa dni temu, dzwoni i informuje mnie ,że przyjeżdżają do mnie w piątek /czyli dzisiaj :-P /
Godzina 10 i dwa samochody stoją pod domem.
Jeden bus citroen / blaszak ocieplony i wytłumiony przez właściciela / którego wnętrze w całości zajmuje agregat / ponad 50KW / i druga izoterma, na której znajdują się pompa węże komponenty i inne pierdoły.
Zaklejają mi busa taśmą i foliami .
Zabezpieczają miejsca, gdzie pianka była by niewskazana .
Do pracy przystępuje Pan Waldek .
Z dokładnością zegarmistrza wypełnia wszystkie otwory , szpary , szczeliny .
Kończą pracę po godz 13....

tolo61 - 2015-03-06, 15:46

Po skończeniu pracy na ścianach , porządek , czyszczenie, skrobanie i .... czas na podłogę
tolo61 - 2015-03-06, 15:48

Efekt finalny...
Tak jak widać poniżej....

tolo61 - 2015-03-06, 15:56

Małe podsumowanie ...
Firma którą warto i trzeba zareklamować..... i......... polecić .
Solidna uczciwa, z normalnym, światowym podejściem do klienta .
Jestem bardzo zadowolony . / a ja jestem wybredny ...niektórzy to wiedzą :-P /
Nie robiłem nic . Posprzątali po sobie ,zabierając to co nazywamy śmieciami .
Szybko , fachowo i z przymrużeniem oka / na ilość towaru którą stracili ..... myśleli że pójdzie mniej /
Cóż , jeżeli wypełnia się wszystkie dziury , to i ilość towaru jest znaczna / jeżeli się go tylko ma :haha:
:haha: :haha: /
Mimo że z pyrlandii to nie " złotówkarze "
Wielki szaczun Panie Marcinie

ZEUS - 2015-03-06, 16:08

czekamy na więcej... :lol: (już mi się podoba :szeroki_usmiech )
tolo61 - 2015-03-06, 16:10

Mam się zapiankować cały???? :-P :haha: :haha: :haha:
ZEUS - 2015-03-06, 16:26

jeżeli dzięki temu pozbędziesz się swojego "inwalidztwa" to warto spróbować... :mrgreen:
tolo61 - 2015-03-06, 16:39

:wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:
koder - 2015-03-06, 16:50

Zdradzisz, jaki jest koszt takiej izolacji z usługą? Choćby w przybliżeniu - taka informacja bardzo przyda się przyszłym budowniczym.
tolo61 - 2015-03-06, 17:40

Hejka
Sorki, ale obiecałem że na forum, tego tematu nie będę poruszał.
Jest podany telefon .
Może każdy zainteresowany zadzwonić.
Wiem, że nie ma problemu, aby firma dojechała w dowolne miejsce.
Mogę tylko powiedzieć że ceny za tego typu usługę / nie mówię o mojej, bo u mnie poszło dwa razy więcej towaru niż zakładano , ale też zamiast 3-5cm jest od 8-15 cm grubości plus wszystkie progi etc / oscylują w przedziale 1500-5500 w zależności od firmy .
Oczywiście jak samemu się pofatygujemy do siedziby firmy.
Jest opcja zakupu komponentów w butlach / 2 sztuki z pistoletem / do samodzielnego natrysku
Koszt od 2400 netto / podobno wystarcza na 30-35m2 przy 5 cm grubości

tolo61 - 2015-03-06, 17:50

Zaizolowane jest wszystko gdzie była możliwość wtryśnięcia pianki
Od narożników tylnych, po słupki drzwi przednich / tylko zabezpieczone zostały miejsca mocowania pasów / Podłoga ma grubość ok 8cm.
Jedyne co, to w przypadku profili , pianka przy rozpieraniu delikatnie je deformuje .
Zastyga momentalnie i w przypadku rozprężania szuka miejsca na uwolnienie
U mnie wychodziła na zewnątrz wszędzie ,gdzie tylko znalazła jakikolwiek otwór .
W miejscach zacisków , nadkolach , progach .
Pod słońce widać że jest delikatnie pofalowana blacha .
Myślę że w przypadku białego koloru nie było by tego widać.
Nadwozie jest bardzo mocno usztywnione i wygłuszone .
Ogrzewanie w czasie jazdy skręcam teraz na min / wcześniej nie mogłem dogrzać kabiny mimo ustawienia na max /
Było warto , ale ile czasu poświęcę na wyrównanie..... Nie wiem :mrgreen:

silny - 2015-03-06, 19:44

Bardzo ciekawie zaczynasz , popieram i czekam :spoko
tom-cio - 2015-03-06, 21:00

Tolo ,ta pianke mozesz docinac normalnym nozykiem do tapet,troche juz sie kolo tego narobilem :szeroki_usmiech .A jak chcesz to rob8c szybciej,to sprzedam ci patent,ktory uzywam przyntej pianie jak ja na fundamentach docinam pod klinkier naprzyklad.Otoz bierzesz kawal metalu dl 40 cm ,zaginasz dwa konce w gore,zeby miec uchwyty,tak po 10 cm i ostrzysz pozostale 20 pomiedzy nimi i tym skrobiesz oburacz.A jak to moim goralom pokazalem,to ulepszyli moj patent,bo na drugi dzien przywiezli stara kose,i z tego zrobili skrobak :szeroki_usmiech .A jak Ci 8 cm prysneli,tto masz jak 20 cm welny mineralnej,taka jest porownywalna przenikalnosc
toscaner - 2015-03-06, 21:07

Porządna izolacja to podstawa. Widzę dobry start. Jakbym budował w Polsce też byłaby piana + alufox.
Podoba mi się, że masz wszystko zaplanowane i nie idziesz w pół środki.

wlodo - 2015-03-06, 22:45

tolo61, Wyrównanie tej izolacji...
Możesz pobawić się np. tak...
Wklejałeś tam listwy,więc jest do czego równać.
Robisz sobie łuk,cięciwą jest drut oporowy.
Podłączasz pod coś co ci ten drut rozgrzeje,np prostownik.
Jak ma regulację,to super,możesz dobrać prędkość skrawania.

Skrobanie,ścinanie itp.zabiegi dają dość nierówną powierzchnię.
Po strunie masz gładką. :bigok

tom-cio - 2015-03-06, 23:41

Wlodo,moge sie mylic ale piana to nie styropian,nie bedzie sie topic,jest to stosowane jako izolacja ogniowa rowniez,tylko nie wiem czy nie z jakas domieszka.Ta piana jest naprawde twarda,moze nie jak kamien,ale tak jak styrodur to napewno,moze bardziej

Ale klina mi zabiles,sprawdze,jakby dzialal Twojmsposob to bylo by super

wlodo - 2015-03-07, 00:08

W pierś się uderzę...
Wymyślałem sobie udogodnienia...
W w/w sposób ciąłem styropian,styrodur...
Trzy chałupy w rodzinie musiałem ocieplić dwoma łapkami.
Pianki dwukomorowej,nie obcinałem.
Podałem sposób uzyskania powierzchni,może ktoś przerabiał ?

Świstak - 2015-03-07, 07:41

Strasznie się cieszę że zastosowałeś pianę. Wielu ludziom to proponowałem, ale Ty jesteś pierwszy! Będziesz miał fantastyczną izolację cieplną, akustyczną, usztywnienie, zabezpieczenie przed wilgocią...
tolo61 - 2015-03-07, 22:50

Arku...
Kiedyś dawno temu jak byłeś chyba po szkoleniu z pianką ,powiedziałem Tobie przy jakiejś okazji
Być może to było w Smołdzinie ./ ale mogę się mylić / że jak tylko będę przerabiał busa, to to ,zastosuję Niczego innego nie brałem pod uwagę, wiedząc że w Stanach, stosuje się to już od dawna.
Widziałem to na własne oczy w połowie lat 90 tych, i nawet miałem ochotę zacząć się tym zajmować ale....
Wiele rzeczy w moim przypadku, okazało się ponad czasowe ... :-/
Wracając do tematu
Należy uważać przy natryskiwaniu profili ...Małymi ilościami ...bardzo małymi . Blacha pręży , Z progów nadkoli i ze wszystkich możliwych miejsc , których nie widzimy i nie mamy pojęcia o ich istnieniu wychodzi piana.
Jedynie dach pozostaje bez widocznych zmian / z racji przetłoczeń ... tak myślę /
Na ścianach bocznych widoczne małe załamania w miejscach profili pionowych .
W moim przypadku minusem jest też to, że mam od groma wyrównywania. :-P
Gdybym wiedział ,że zamiast 4-5cm piany, chłopaki pójdą po bandzie i dadzą dwa razy więcej, to bym powstawiał grubsze listewki .
Teraz albo dostosuję do listewek ...albo dorobię listewki / tylko zmniejszy się wysokość .
I tu jest już duży problem .
Podłoga zamiast 5 cm ma miedzy 8-10
Sufit to samo.
Agata jak zobaczył, to stwierdził... Kokon....
No i został Kokonem :szeroki_usmiech
Boki....eee będzie węższy :wyszczerzony:

tolo61 - 2015-03-07, 23:07

Tom-cio Wlodo...
Tutaj nie ma prostego docinania .
Tutaj mam zgryz ...co zrobić / patrz post wyżej /
Dzisiaj szlifowałem papierem ściernym 40 na gumówce i szlifierką taśmową 80 wnękę nad siedzeniami przednimi .
Daje się super formować, nie topi się przy dużych obrotach, nie klei , ale ...
Już mam pylicę i zapalenie spojówek / mimo maski, ręcznika typu tetrowa pielucha złożona dwa razy na twarzy i miękkich gogli ochronnych na oczy / .
Z tego miejsca wyniosłem 6 wiader 12l pyłu, lub odpadu po szlifowaniu jak kto woli .
A gdzie reszta ???? :gwm
Dlatego intensywnie myślę ... szkoda tyle dobra utylizować .
Aaaaaa przeprowadziłem mały eksperyment .
Na piance grubości ok 5mm położyłem palec i od spodu zapaliłem zapalniczkę .
Po ok 2 minutach zacząłem odczuwać gorąco ./ musiałem mieć cały czas zapaloną zapalniczkę
Pianka samogasnąca . Miejsce podpalane zwęglone, po dotknięciu popiół .

tom-cio - 2015-03-07, 23:46

Dlatego pisalem,ze nie da rady ciac goracym drutem,tez przy piance robie.Juz ci pisalem,skrobak,scinak se zrob,Naprawde z kosy,obcinasz,gniesz konce w gore i zawijasz szmatami,zeby jak trzymac bylo i zostawiasz 20 cm ostrze.Trzymajac oburacz scinasz po trosze.Tak to ma wygladac. I___________I. za tedwa konce trzymasz i skrobiesz
tom-cio - 2015-03-07, 23:49

No i szkoda ze wczesniej nie napisales,ze piana pryskasz.Podpowiedzialbym,ze do wzmocnien przed pryskaniem dobrze jest wasy takie do gipsu dokrecic,tam gdzie cos ma byc montowane,ale teraz to juz musztarda po obiedzie,ale izolacje termiczna bedziesz mial gites

edit.A odpad to odpad,w pianie pur izoluje zamkniete powietrze,po zeszlifowaniu to juz nic nie warte.......

tolo61 - 2015-03-07, 23:56

Tom-cio ..
Primo... wiem , mam różne ustrojstwa i do styropianu i do gipsu, noże , skrobaki heble , i inne duperele / np miałem piłę do cięcia żywopłotu z brzeszczotem , pożyczyłem i już nie wróciła , teraz by była jak znalazł /
Z tym drutem oporowym też się kiedyś bawiłem , ale ze styropianem...
Duo...
Ja nie o zeszlifowanej ,czyli o odpadzie piszę ...
A o tym że serce mi pęka, jak mam odpad robić szlifując, fajne grube ściany :gwm :gwm :gwm

Fux - 2015-03-08, 08:08

Rozglądnij się za odkurzaczem przemysłowym do odsysania pyłu.
SlawekEwa - 2015-03-08, 08:29

tom-cio napisał/a:
skrobak,scinak se zrob,

Kidyś było takie gotowe narzędzie o nazwie " ośnik" https://www.google.pl/sea...=2&ved=0CCsQsAQ służące do korowania drewna.

voice - 2015-03-12, 10:52

Tolo widzę, że ostro biegniesz do przodu, jak tak dalej pójdzie to na wakacje wyjedziesz ??
piotr1 - 2015-03-15, 22:37

A jak to się zachowuje np. przy naprawach blacharskich ? :spoko
tom-cio - 2015-03-16, 14:23

odpowiem ja -nijak,zapalic sie nie zapali od katowki jak late bedziesz wycinal.od spawarki tez sie nie podpali,zwegli sie miejscowo.gnic od tego nie bedzie szybciej,bo wody jak zwykla pianka nie chlonie.Punk rosy tez sie nie pojawi,bo jest tak lepka,ze nie zostawial ani mikrometea miejsca miedzy blacha a piana,przy nakladaniu ma konsystencje gestejmcieczy,puchnie 5 sekund i w nastepne10 twardnieje na kamien.Gwarancja na wodoszczelnosc 30 lat.szczerze mozna zrobic konstrukcje z lat i folii,opryskac piana i mamy basen,zreszta tak juz robia.Ja teraz na wiosne,jak mi beda gdzies fundament pryskac,pianuje swojego od spodu.W zeszlym roku nie moglem,bo jusialem najpierw podluznice odbudowac
tolo61 - 2015-04-02, 17:01

Witam
Ciężko idzie , bardzo ciężko ...
Planowałem porobić coś przy sprzęcie, ale z moją ręką, to jest to mało wykonalne.
Na całe szczęście , któregoś dnia zadzwonił Agata, mówi że za chwilę jest u mnie na kawce...
Ok nie ma problemu...
Przyjechał , w bagażniku szlifierka , zapału tyle ze haha i.....
Do roboty...
Coś tam pierniczy pod nosem że jestem nierób etc etc.... :wyszczerzony:
Cholera wie dlaczego :-P
Było to jakiś czas temu / widać po pogodzie /
Widać też, że cały ogród zawalony pyłem z pianki.
Kurzyło się masakrycznie . Jednak ruszyło z miejsca .
Dzięki nieocenionej pomocy został wyszlifowany sufit.....

tolo61 - 2015-04-02, 17:10

Sufit zrobiony ...podłoga to już była pestka
tolo61 - 2015-04-02, 17:15

Postanowiłem powycinać otwory na klapy, klapki i okna , wentylacje itp
Tak jak było napisane wcześniej , pianka jak widać na zdjęciach , nie pali się nie topi jest super .
W miejscach cięć, gdzie przegrzane trochę przypalona .
Grubość pianki na ścianach od 4-11cm
Osadziłem okna dachowe....

tom-cio - 2015-04-02, 17:19

dobrodziejstwo pianki w latopoczujesz,jak ciepla nie napuscisz,to w srodkumsuper chlod bedzie,4 cm to jak 10cm szczelnie polozonej welny mineralnej
koder - 2015-04-02, 17:22

Nie mogę się doczekać zobaczyć tego na żywo.
tolo61 - 2015-04-02, 17:24

Jako że nie należymy do osób które uwielbiają gotować w kamperku, nabyłem kuchenkę gazową z płyta ceramiczną jednopalnikową, z podgrzewaczem. / gaz się pali pod szybą, a spaliny ogrzewają dodatkową komorę /
Lubię nowości i lubię eksperymentować.
To po pierwsze, po drugie rewelacyjne rozwiązanie , co do wydajności , funkcjonalności / jak na jeden palnik / i estetyki .
O miejscu nie mówię bo nie zajmuje dużo miejsca. / 38x50 cm /
Czy ktoś ma coś takiego u siebie ???
Jak się to sprawuje
Ja mam nadzieję ze będzie hicior

tolo61 - 2015-04-02, 17:27

Już mogę powiedzieć, że izolacja termiczna ,jak i akustyczna, przeszła moje najśmielsze oczekiwania

frólik - 2015-04-02, 17:34

Kuchenka bardzo fajna, swojego czasu pisałem do producenta czy zmienią dysze na ciśnienie 30mbar i odpisali że nie ma większego problemu. Jakie ciśnienie gazu w Twojej ?
Izolacja jest niesamowita, trzymam kciuki :spoko

frólik - 2015-04-02, 17:35

Pierdoła ze mnie, teraz dopiero spojrzałem że to Dometic :gwm cofam pytanie
toscaner - 2015-04-02, 17:41

Fajowo wygląda ten kokon. Jaki kolejny etap, gdy już skończysz szlifowania? Ściany?
Kuchenka wygląda za-je-bi-ście (edit, bo słownik wywalał) nowocześnie.

tolo61 - 2015-04-02, 17:56

Wracając do izolacji
Aby zobrazować co niektórym,przeprowadziłem małe doświadczenie.
Kawałek pianki grubości 5mm, pod nim zapalniczka na piance oczywiście :szeroki_usmiech od góry mój palec :haha:
Po dwóch minutach czułem gorąco, ale do wytrzymania .
Pianka natomiast wyglądała tak ,jak poniżej na zdjęciach

tolo61 - 2015-04-02, 18:00

Polski i podobno jako pierwszy ,na światowym rynku rozpoczął produkcję płyt gazowych ceramicznych to firma Solgaz
janek50 - 2015-04-02, 18:41

http://www.camperteam.pl/.../t_kp49_940.jpg

Tolo to białe za tobą to śnieg czy pianka po szlifowaniu wnętrza, bo jak pianka to nieźle dałeś czadu .

frólik - 2015-04-02, 18:45

No właśnie z Solgazem pomyliłem Dometica :-P
tolo61 - 2015-04-02, 22:43

Hejka
Janek50... chciałbym by to był śnieg... mniej by było do sprzątania
Niestety to...pianka w postaci pyłu.....

Komplecik - 2015-04-02, 22:57

Dobrze idzie robota Tolku, do wiosny się wyrobisz, planujemy fajne spotkanko wiosenne w 2018 pisać Cię? :szeroki_usmiech
Ucałuj Jolę i Agatkę ;) :spoko

EwaMarek - 2015-04-03, 18:21

Mam pytanko. Co zrobisz przy stłuczce czy innym pokiereszowaniu blachy?
Wełnę mineralna da się wyjąć a to...

Widze jak ludzie kładą styropian i piankę. Ale jest potem problem u blacharza.
Miałem kiedyś kampera blaszaka HYMER. Chciałem naprawić blacharkę a ponieważ była wtryśnięta pianka był problem. Skończyło się na szpachlu, malowaniu i szybkiej sprzedaży :(

voice - 2015-04-03, 19:40

EwaMarek napisał/a:
Mam pytanko. Co zrobisz przy stłuczce czy innym pokiereszowaniu blachy?
Wełnę mineralna da się wyjąć a to...

Widze jak ludzie kładą styropian i piankę. Ale jest potem problem u blacharza.
Miałem kiedyś kampera blaszaka HYMER. Chciałem naprawić blacharkę a ponieważ była wtryśnięta pianka był problem. Skończyło się na szpachlu, malowaniu i szybkiej sprzedaży :(

Wszystko ma swoje Plusy i Minusy :(

tom-cio - 2015-04-03, 19:40

blacharze strasznie nie lubia zwyklej pianki,bo jak ja ruszysz katowka albo spawarka to sie pali.Wiec najpierw trzeba ja wydlubac a potem auto robic.Ta sie nie pali,wycinasz fragment i wspawujesz nowy bez czyszczenia pianki
eMKa - 2015-04-04, 09:06

tolo61 napisał/a:
.. chciałbym by to był śnieg... mniej by było do sprzątania

Niestety to...pianka w postaci pyłu.....

A ulubiony sąsiad też ma taki śnieg ;)
będą :box

janek50 - 2015-04-04, 19:45

Tolo to ci współczuję, jedynie najlepszym rozwiązaniem by było odkurzanie tego odkurzaczem przemysłowym.

My na osiedlu mamy też taki sztuczny śnieg ale ze styropianu po ocieplaniu mojego bloku, w koło bloku biało i po połowie osiedla to jeszcze lata.

tolo61 - 2015-04-04, 23:07

Wszyscy sąsiedzi dookoła, dzięki mnie mają przedłużone Święta....ale Bożonarodzeniowe.....
Na razie nie było prób :box
:szeroki_usmiech
Janek50.. odkurzacz, kompresor itd itp i ....dupa lala
Lata toto wszędzie .
Nie tak jak styropian , bo to jest pył podobny do mąki .
Tylko że toto wejdzie wszędzie ...wszędzie :mrgreen:
Jak popadało to w kałużach był kożuch jakby topole czy akacje pyliły

tolo61 - 2015-05-17, 00:47

Hejka
Od dłuższego czasu, nie mam wolnego tyle, ile bym chciał
Nie dla odpoczynku, a dla pracy przy kamperku.
Nie powiem że nic nie robię ... Robię
Jednak idzie to jak po grudzie.
Środek już obity sklejką .
Na ścianach i suficie sklejka meranti grubości 5,5mm / faktycznie 5mm /
Pozakładane okna .
Powolutku prace idą do przodu.
Miałem nadzieję na szybkie ukończenie , niestety jak na złość parę problemów osobistych i ....
Praktycznie wyposażenie jest i czeka.
Byłem w Nowym Sączu u Duniego po sklejkę na meble.
Był to jeden z powodów przestoju . Nie miałem zamiaru kupować nic innego poza sklejką dedykowaną do mebli kempingowych .
Tylko u niego ceny są takie jakie są , czyli w porównaniu z innymi stosunkowo niskie .
Warto było poczekać .
Miałem nadzieję że dostawa będzie z nowymi kolorami.
W poprzedniej były....
Niestety , kolory i grubości trochę mnie zawiodły.
Cóż jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.
Zaburzyło to moje estetyczne oczekiwania ale trudno.Czekać już do następnej / nie wiadomo kiedy / nie mogę .
Mam nadzieję że będzie wyglądało też bardzo dobrze.
Dużo cierpliwości wymaga stworzenie mustra do ścian . / męczyłem się jak cholera, dobrze że mi Jola pomagała /
W miedzy czasie uległa, w moich planach zmiana w łazience .
Tak że mam na zbyciu kabinę prysznicowa lub sam brodzik , półokrągły 70x70
Przerobiłem kanapę drugiego rzędu na taką jaka chciałem, i podwyższyłem stelaż dostosowując go, do wysokości zbiornika na wodę .
Jak porobię zdjęcia to wkleję .

Komplecik - 2015-05-17, 10:45

działaj Tolo działaj

voice - 2015-05-17, 11:28

Komplecik napisał/a:
działaj Tolo działaj

No no Tolo czekamy na dalsze zdjęcia ?? to w końcu na jaką sklejkę się zdecydowałeś ??
A może warto by było zakupić samą sklejkę egzotyczną i dać do fornirowania tak jak ja dałem ??

tolo61 - 2015-05-18, 02:15

Hejka
Tak jak powiedziałem , napisałem raczej ...wstawiam fotki

tolo61 - 2015-05-18, 02:21

W miedzy czasie zostały pomalowane ramy okienne zewnętrzne, oraz kratki wentylacyjne na kolor grafitowy...
Fotki jak zrobię, bo zapomniałem...
Prezentują się o wiele lepiej
Współgrają z listwami samochodu...
Dzisiaj jedziemy wybierać materiał na tapicerkę... :-P

tolo61 - 2015-05-18, 02:23

Jacku...
Chciałem, ale żeby zrobić to dobrze, to tu u nas na wsi ceny...kosmos
Do tego kolega z Częstochowy :wyszczerzony:
argumentami wybił mi z głowy moje marzenia .... :gwm
I....dupa lala

MAWI - 2015-05-18, 07:46

Nasz wspólny kolega z Częstochowy to kawał porządnego chłopa . Ja bym go poprosił o pomoc w tych sprawach. Jak go znamy to pomoże.
toscaner - 2015-05-18, 10:34

Widzę, że chyba identyczny brodzik wstawiłeś 72x72cm? :)
Kibelek identyczny. Jeszcze jak kabinę dasz taką samą i wzór kafelek na ścianach, to na zlotach się nam łazienki będą mylić. :-P

tolo61 - 2015-05-18, 21:41

Hej..
Brodzik miał chyba takie wymiary jak piszesz....
Miał ... już zmieniłem koncepcję i tak jak napisałem jest do sprzedania ....
:wyszczerzony:
Taaa w tej Częstochowie to porządne chłopy są..... :szeroki_usmiech

voice - 2015-05-18, 23:15

tolo61 napisał/a:
Hej..
Taaa w tej Częstochowie to porządne chłopy są..... :szeroki_uśmiech

O kim wy tak debatujecie ?? Czyżby o Andrzeju 73 ??

eMKa - 2015-05-18, 23:46

voice napisał/a:
tolo61 napisał/a:
Hej..
Taaa w tej Częstochowie to porządne chłopy są..... :szeroki_uśmiech

O kim wy tak debatujecie ?? Czyżby o Andrzeju 73 ??

Oni tak szybko mówią ze ciężko zrozumieć :roll:

CAPOMAN - 2015-05-19, 02:13

tolo61 napisał/a:

Do tego kolega z Częstochowy :wyszczerzony:
argumentami wybił mi z głowy moje marzenia .... :gwm

No tak skąd ja to znam :wyszczerzony:
Nie mniej jednak cały czas podglądam i kibicuje :spoko

toscaner - 2015-05-19, 09:57

tolo61 napisał/a:

Miał ... już zmieniłem koncepcję i tak jak napisałem jest do sprzedania ....

Jak tylko na lepszą, to tak trzymaj. :ok
Ileż ja razy zmieniałem koncepcję. To chyba tak ma być. :szeroki_usmiech

tolo61 - 2015-05-21, 20:39

Hejka
Dla nas na pewno lepsza...
Brodzik półokrągły zastąpiłem brodzikiem prostokątnym o wymiarach 70x80
:mrgreen:

tolo61 - 2015-05-21, 20:40

Dzisiaj też odebrałem podstawę foteli drugiego rzędu...
tolo61 - 2015-05-21, 20:44

Częściowo obity tapicerką....i zimny leon na podłodze.... :-P
CORONAVIRUS - 2015-05-21, 21:27

Podniosłeś kibel by obrócone drzwiczki zmieściły się między przetłoczeniem i listwą ? W ile osób planujesz podróżować /spać ?
tolo61 - 2015-05-21, 23:19

Dokładnie tak..
Teraz myślę nad podniesieniem podłogi w toalecie....
Spanie i podróżowanie dla 2-4 osób
Dwie cały czas 4 sporadycznie ...
Uprzedzę pytanie i odpowiem..... Da się / zobaczysz później co wymyśliłem .... :-P /

CORONAVIRUS - 2015-05-22, 00:15

Jarek ... może nie popełniaj mojego błędu na tym etapie . Rozdziel rolki pasów IIrzędu na lewy i prawy zewnętrzny . Wolny środek pozwoli na stworzenie otwieranego luku do brodzika tak by wyro dla 3-4 osoby rozkładać z wykorzystaniem miejsca w brodziku na nogi . Zyskujesz 70 cm :-P Trochę to szalone ale tylko pozornie . W blaszakach trzeba kombinować by w nocy nie blokować sobie życia . Ja mam zamiar tak właśnie przerobić Ivonę . Syn przez 4 lata urósł o dwie głowy :shock: . Pierwotna koncepcja się już nie sprawdza . :spoko

A z podłogą masz rację , podnieś ...po kiego te zakamarki choć do wyższego kibelka lepiej się sika chłopakowi :)

toscaner - 2015-05-22, 10:46

Lepsiejszy ten brodzik, to fakt. Ale jak widzę jest w poprzek? Czyli zabiera 80cm z szerokości auta?
tolo61 - 2015-05-22, 23:59

Tak w poprzek... trochę zabiera, ale wygoda przede wszystkim...
Adamie..... :szeroki_usmiech
Moje wyrko z foteli drugiego rzędu będzie w poprzek auta :-P
Ale pomysł z klapą do brodzika ...... cholera na to bym nie wpadł :shock:
Jest zaje..... Faktycznie miejsca robi się dużo...
Ja do foteli drugiego rzędu mam zrobiony stelaż, rozkładany do przodu , przesuwany do przodu i ...przesuwany na bok :mrgreen:
Siedzenia profilowane , strona do spania płaska .
I ... jak będzie gotowe wstawię fotkę .
Teraz obrabiam mocowanie bojlera ./ truma 10 l /
Nawet przedłużenie komina kupiłem / niepotrzebnie / klapkę specjalną do wylotu spalin dorobiłem by móc założyć tylko jeden okrągły wylot kominowy / niepotrzebnie /
Ale się przyda , / fajny patent jest /

tolo61 - 2015-05-23, 00:01

A..... w tej chwili jestem na etapie robienia obrotnic do foteli ....
CORONAVIRUS - 2015-05-23, 00:10

Ja bym już obrotnic nie rodził jak są fajne w fotelach z galaxy ...
piotr1 - 2015-05-23, 00:38

ja też mam obrotnice z galaxy.
tolo61 - 2015-07-11, 16:00

Hejka
Szlag człowieka trafia jak widzi co się dzieje dookoła.
Zloty , wyjazdy , odpoczynek ...a u mnie ....dupalala ....siedzi człek i się poci we własnym sosie ,urabia się po łokcie , nawalony pracą jak stodoła po żniwach
Nie ma czasu, albo bardzo mało, na prace przy przeróbce.
Dlatego też, każda chwila poświęcona jest "Kokonowi" dla siebie czasu brak.
Rodzina się nie odzywa , znajomi przestali mnie odwiedzać / tylko od czasu do czasu, wpadnie Grzegorzalex ,Jacek lub Genas ...Bramsik pewnie się obraził , bo po ostatniej wizycie, ani be ani me ani kukuryku... :-/ .../
Niestety ,jak jestem w domu, to i tak mnie nie ma, bo jestem przy kamperku.
Nie powiem ,prace idą... powoli do przodu.
Musiałem zmienić parę moich pomysłów z powodu zbyt złożonego wykonania i braku czasu.
Może w następnym się uda / mam na myśli obrotnicę do drugiego rzędu foteli /.
W tej chwili nie mam czasu , / bo idę działać dalej ...z fotelem drugiego rzędu i całą resztą / ale myślę że wieczorkiem znajdę chwilkę by wstawić zdjęcia z moich wypocin....

tolo61 - 2015-07-11, 17:37

Chwila relaksu tak że wstawię małe co nieco...
tolo61 - 2015-07-11, 17:43

Fajnie się wstawia ...gorzej się robi... :-P
tolo61 - 2015-07-11, 17:50

Część kuchenna i tam takie ....
tolo61 - 2015-07-11, 17:54

Zagwozdka była z fotelem drugiego rzędu...
Po zmianach wyszło tak / miało być tak jak pisałem a jest tak jak widać /
..... :szeroki_usmiech

tolo61 - 2015-07-11, 18:00

Dobra....
Idę dłubać przy bocznej kanapie ....

grzegorzalex - 2015-07-11, 19:17

Jarku widzę ze robota się posunęła
Już prawie koniec
Wpadnę po niedzieli ocenie na żywo

Karas - 2015-07-11, 19:25

z jakiego materiału kleiłeś podsufitkę?

Ja boki i dach dałem alkantarą, ale to materiał kompletnie nie elastyczny i na podsufitkę nie da się go naciągnąć.

voice - 2015-07-11, 20:51

No No Tolo61 widzę, że już finiszujesz. Gratuluje wygląda super, Jednak zastanawia mnie ta kanapa drugiego rzędu, też swego czasu takiej szukałem ale nie wiem skąd i gdzie taką kanapę załatwić. Może zdradzisz rąbka tajemnicy.
Karas - 2015-07-11, 21:07

tu masz w dobrej cenie :)

http://www.allcamp.pl/fot...ana-p-2044.html

wlodo - 2015-07-12, 17:17

tolo61, Podpowiedz...jak mocowałeś ścianki do boków i sufitu,że nic nie widać :-/
voice - 2015-07-12, 17:49

wlodo napisał/a:
tolo61, Podpowiedz...jak mocowałeś ścianki do boków i sufitu,że nic nie widać :-/

Wlodo widać widać słabo patrzysz mocowane specjalnymi mocowaniami do sklejki kempingowej.

wlodo - 2015-07-12, 17:58

A...to to :shock: okulary muszę przetrzeć :-P
I to wystarczy ? te kilka śrubek?
Po dziurach buda jednak trochę pracuje... :-/

Komplecik - 2015-07-12, 21:05

Tobie to dobrze Toluniu w domu sobie siedzisz spokojnie dłubiesz przy kamperku. ja cały pos...ny :zimno jutro Transalpinę może? :confused zdobyć się uda.
Pozdrowionka od komplecików. :spoko

tolo61 - 2015-07-13, 01:03

Heja banana Komplety w Rumunii????
Transforgarska i Transalpina .... superowo...
Dla Was też pozdrówka od nas....
Wracajac do tematu
Podsufitka jest wykonana z materiału typowego i przeznaczonego na podsufitki
Boki ..materiał wykończeniowy do tapicerki boków ścian busów i autobusów
Tylna ściana materiałem do wykończeń skrzyń ładunkowych blaszaków lub podłogi w bagażnikach aut osobowych
Ławka drugiego rzędu zakupiona na niemieckim ebayu / tylko że musiałem sam po nią jechać ok 900km w jedną stronę / zakupiona wraz ze stelażem pod fotele drugiego rzędu /Niemcowi była za wąska do sprintera dlatego też kupiłem komplet / stelaż plus dwie ławki :wyszczerzony: /
Cała zabudowa jest wykonana z lekkiej sklejki kamperowej 15mm / kupiona u Duniego / ściany, sufit, ze sklejki lekkiej egzotycznej meranti gr 5,5mm niektóre elementy z meranti 3mm
Meble są skręcane za pomocą łączników / podobne do tych których zdjęcie wstawił voice tylko bez dociskacza , u mnie są okrągłe /
Generalnie wszystkie starsze kamperki maja taki system mocowania ścian / jak w nowszych nie wiem /
Nie ma mowy o słabym trzymaniu , bus blaszak jest bardziej zwarty i sztywny od zabudowy szkieletowej tak że spoko...
Zakupiony solar 200w czeka na montaż ...mam nadzieję ze wystarczy ....zastanawiam się jakie zawiasy użyć do drzwi szafek wiszących ....
Jakie drzwi do wc...otwierane standardowo, czy może przesuwane.... myślę o takich przezroczystych z poliwęglanu lub PCV mrożonej aby doświetlić kuchnię oknem dachowym z łazienki
Jakieś sugestie???

CAPOMAN - 2015-07-13, 01:50

tolo61 napisał/a:

Podsufitka jest wykonana z materiału typowego i przeznaczonego na podsufitki

Super ci to wszystko wychodzi... :kwiatki:

Podsufitka to jest to samo co u mnie? tzn. kremowa eko skóra na piance?

wlodo - 2015-07-13, 10:00

Cytat:
Jakieś sugestie

Drzwiczek w szafkach górnych nie rób,zrób odsuwane.
Ja mam już 5 dziurek w czaszce,jak żonka zapomniała zamknąc :gwm
Drzwi do wc odsuwane,przy otwieranych ciągły kłopot i niewygoda

voice - 2015-07-13, 15:47

Tolo61 też jestem na etapie myślenia jakie drzwi i dość tanio to wygląda - zabudowała łamana drzwi jak w szafach przesuwnych.
np:

chciałem zrobić to tez na roletkach rehau ale dość spory koszt. Jeszcze też myślę nad rozwiązaniem. na pewno nie zastosuje standardowych. aby zniwelować cięzar tych drzwi chcę zrobić tylko ramę drewnianą ze sklejki a w środek zastosować zamiast szyby plexi mleczne.

Co myślicie nad tym rozwiązaniem.

wlodo - 2015-07-13, 16:09

Ja myślę ,że jeżeli po zabudowie boków zostaje nam około 50 cm przejścia,to raczej tylko drzwi suwane.
Nawet te łamane będą przeszkadzać.

toscaner - 2015-07-13, 16:13

W blaszaku jeśli łazienka po środku to tylko suwane. Ja takie zaprojektowałem. Nie ma znaczenia czy kibelek otwarty czy zamknięty. Komunikacja w kamperze jest we wszystkie strony. Wrzucałem już kilka razy moje rozwiązanie. Drzwi zajmują tylko 2cm na grubości.
brams - 2015-07-13, 17:01

tolo61 napisał/a:

Rodzina się nie odzywa , znajomi przestali mnie odwiedzać / tylko od czasu do czasu, wpadnie Grzegorzalex ,Jacek lub Genas ...Bramsik pewnie się obraził , bo po ostatniej wizycie, ani be ani me ani kukuryku... :-/

Kurde, nie wiedziałem, że tak tęsknisz....
Naprawdę.
Jak chcesz, to wpadnę znowu. :bukiet:

Karas - 2015-07-13, 19:10

Macie jakieś sprawdzone prowadnice do zrobienia drzwi przesuwanych?
inhalt - 2015-07-13, 19:46

Rloety Rehau bardzo mi się podobają, ale są potwornie drogie. Wymiar 60x60 kosztuje 3,5 stówy. Zna ktoś zamienniki w ludzkich cenach? Chętnie zerknę na ofertę jakiegoś sprawdzonego sprzedawcy.
Karas - 2015-07-13, 19:54

niestety długo szukałem i nic nie zlazłem. Na wszystkie szafki umnie poszło ponad 2,5tyś
sławek w. - 2015-07-13, 22:58

toscaner napisał/a:
W blaszaku jeśli łazienka po środku to tylko suwane. Ja takie zaprojektowałem. Nie ma znaczenia czy kibelek otwarty czy zamknięty. Komunikacja w kamperze jest we wszystkie strony. Wrzucałem już kilka razy moje rozwiązanie. Drzwi zajmują tylko 2cm na grubości.

Nie ukrywam, że nęci mnie to rozwiązanie bo miejsca nie za wiele. Robiłeś to na częściach włoskich? Zamek pewnie ryglowy, jakie prowadnice zastosowałeś ? - przeszukałem Twój wątek o zabudowie blaszanki i nie znalazłem szczegółów - może źle szukałem :-/

koder - 2015-07-14, 15:47

Temat o kosztach budowy wydzelono tutaj
toscaner - 2015-07-14, 17:40

Znajdę fotki to wrzucę, bo pamiętam, że robiłem. Prowadnice meblowe ale wersja płaska na 50cm, roboczej 47cm. Zamknięcie z jednej zatrzask, z drugiej magnetyczne. :mrgreen:
Magnesy neodymowe. Dałem 5 szt, ale chyba jeszcze dołożę. Niby trzyma, ale podczas jazdy potrafiły się drzwi otworzyć. 10 byłoby chyba ok. Albo mocniejsze, bo wbudowałem jakie miałem. Malutkie.

sławek w. - 2015-07-16, 22:14

toscaner napisał/a:
Znajdę fotki to wrzucę, bo pamiętam, że robiłem. Prowadnice meblowe ale wersja płaska na 50cm, roboczej 47cm. Zamknięcie z jednej zatrzask, z drugiej magnetyczne. :mrgreen:
Magnesy neodymowe. Dałem 5 szt, ale chyba jeszcze dołożę. Niby trzyma, ale podczas jazdy potrafiły się drzwi otworzyć. 10 byłoby chyba ok. Albo mocniejsze, bo wbudowałem jakie miałem. Malutkie.

Powiedz, czy podczas jazdy nie hałasują w prowadnicy bo przecież luz musi być na rolkach. Obawiam się hałasu na prowadnicy oraz uderzania drzwi o ścianę.

toscaner - 2015-07-17, 07:38

Zero cisza. Jak makiem zasiał. Te prowadnice nie mają luzu. Tam są jakieś kulki i to ciasno siedzi. Te kosztowały kilka razy więcej niż takie zwykłe. Jeśli dobrze pamiętam, to coś koło 40 kilku euro. Jak gdzieś znowu nie pojedziemy, to poszukam fotek. Ewentualnie przypomnij mi na PW o nich. :mrgreen:
Karas - 2015-07-17, 08:11

ja teraz kupiłem jakiś pełen wysuw z hamowaniem i dociągiem przy zamykaniu, oraz blokowaniem w pozycji otwartej. Zobaczymy czy się sprawdzą po zamontowaniu,
grubość 1,27cm, więc przydałoby się wyfrezować rowki pod nie, aby nie zwężać przejścia.

voice - 2015-07-17, 15:44

Karas napisał/a:
ja teraz kupiłem jakiś pełen wysuw z hamowaniem i dociągiem przy zamykaniu, oraz blokowaniem w pozycji otwartej. Zobaczymy czy się sprawdzą po zamontowaniu,
grubość 1,27cm, więc przydałoby się wyfrezować rowki pod nie, aby nie zwężać przejścia.

Karaś pstryknij jakąś fotkę tej prowadnicy ??

sławek w. - 2015-07-24, 22:30

Voice
Chyba to taka prowadnica, kolega, który ma stolarnię sprzedał mi ją za symboliczną złotówkę. Jest to prowadnica meblowa od szafek kuchennych wysuwanych z pełnym wysuwem. Oglądałem, przymierzałem - zero luzu w jakąkolwiek stronę, ma blokadę po zsunięciu do końca - to ten czarny punkt z lewej strony, ciężko rozsunąć rękoma po zblokowaniu. Rozważam założenie, jeszcze się waham.

Grzegorzalex
Co sądzisz o tym - ostatnio rozmawialiśmy o tym.[/b]

toscaner - 2015-07-25, 00:44

Bardzo podobna, jeśli nie takie same mam ja. :bigok
Obiecałem zdjęcia, ale po włosku to musi to "przeleżeć". U nas na wszystko jest czas, więc albo wybaczyć albo znienawidzić. :mrgreen:
Ale też właśnie są takie blokady na krańcach. Niby trzymały, ale jak się zahamowało zjeżdżając z górki, to drzwi "jeb". Trzeba było zastosować dodatkowy patent.
Znajdę te fotki + ewent. pstryknę jak to już na gotowo wygląda. Może jutro. Hmmm. Ale nie obiecuję już. :-P

tolo61 - 2015-07-25, 11:30

Witam
Wszystko ok,ale te prowadnice są dosyć szerokie ..
Ile mają szerokości ?
Szukam o podobnym działaniu, ale z hamowaniem są tylko szerokie

Karas - 2015-07-25, 11:33

bez hamowania mają ok 17mm, te z bajerami mają 45mm

wcześniej miałem zamiar poprowadzić prowadnice po dachu i podłodze, ale z racji szerokości będę na ścianie, pod i nad otworem drzwiowym

tolo61 - 2015-08-21, 12:42

Hejka...
No to się porobiło...
Generalnie jestem na końcówce ...
Pozostało dopieszczenie paru detali, wstawienie tego czy owego nowego ,
Dokupienie tego czego nie miałem , Zamontowanie tych rzeczy o których myślałem że mogą być później etc etc
Starałem się zrobić wszystko na top do naszego wyjazdu do Albanii
Niestety złośliwość rzeczy martwych i....
Wyjechaliśmy z tygodniowym opóźnieniem , ale nie tylko z powodu kamperka.
W piątek przed wyjazdem byłem jeszcze na przeglądzie w Kaliszu u syna Emki Marcina i tam okazało się że puściła chłodnica klimy...
Zakup był możliwy tylko w poniedziałek .
Zastanawialiśmy się czy nie pojechać bez klimy bo szkoda paru dni...
Nie ..poczekaliśmy do poniedziałku założyliśmy nową chłodnicę i ...w drogę
Była to najlepsza decyzja jaka podjęliśmy....
W czasie całej podróży kamperek był jedynym miejscem gdzie tak na prawdę odpoczywaliśmy .
Chłód nagromadzony podczas działania klimatyzacji dawał duży komfort nawet po parogodzinnej naszej nieobecności .
Auto myślę ze jest zaizolowane termiczne bardzo dobrze .
Trzyma chłód / i ciepło też....latem.... o czym się przekonaliśmy na własnej skórze :gwm /
Działa jak termos ale muszą być też zaizolowane szyby , matą koce , obojętnie czym .
My mieliśmy standardowe przesłony z folią aluminiową na przyssawki ...sprawdziły się pomimo bardzo wysokich temperatur.
W chwili obecnej nasze cudo wygląda tak jak poniżej....

tolo61 - 2015-08-21, 12:49

Drzwi do toalety zostaną oklejone folią białą mroźną ...
Zobaczymy jak wyjdzie . Mam też druga mleczną ...może pomieszam... :mrgreen:

tolo61 - 2015-08-21, 13:15

Generalnie miałem zamiar zbudować tym razem auto dla rodziny 2+1...
Udało się w opcji nawet 2+2
Nie jest to cudo powierzchniowe bo i takim być nie może , ale jazda czterech osób nie jest męcząca , spanie rzędu przedniego ma wymiar w najszerszym/ najwęższym miejscu 118/78 i długość 188cm
Może być poszerzone o nakładkę foteli przednich co da nam kolejne ok 50-70cm szerokości
Fotele do jazdy drugiego rzędu ,regulowane w czterech płaszczyznach, tak że można sobie dopasować wg indywidualnych potrzeb
Łóżko tylne 123/186cm
I taka mała nowość ... półki pod kątem , na buty,mapy, na napoje etc ...sprawdziły się ..ani razu mimo dużych przechyłów nic nigdy nie wypadło .
Oraz ...szafa...pod łóżkiem :wyszczerzony:

tolo61 - 2015-08-21, 13:51

Z większych rzeczy ,pozostała zabudowa foteli drugiego rzędu i ukośna półka nad wejściem do kamperka ,wymiana nakładki zderzaka tylnego , wymiana łożyska koła przedniego i płynu wspomagania kierownicy, markiza .
Auto przeszło chrzest bojowy na Bałkanach ...
Nie obyło się bez przygód , bo jak to mówią moi znajomi, ze mną jest to awykonalne .
Gdzieś tam ,kiedyś, może opiszę nasz pierwszy wyjazd tym autkiem, ale nadmienię tylko że ... Poszła nam rura od interkulera , przejechaliśmy całą trasę, posiłkując się różnego rodzaju taśmami ,na koniec wulkanizując ją łatką rowerową i taśmą / wytrzymało do Ostrowa Wlkp :-P / słychać łożysko koła przedniego / może to wina nowych opon które dostał przed wyjazdem :haha: / nota bene rewelacyjne Michelin Agilis camping
Pierwszy raz w życiu ,a jeździłem i jeżdżę bardzo dużo ,zagotował się płyn od wspomagania kierownicy :gwm tak tak nie hamulcowy / jeżdżąc sportowo to było kiedyś przy słabych parametrach płynu pięta Achillesowa / ale nigdy płyn wspomagania
Zasilanie na gaz lodówki siadło po dwóch dniach ...żarełko się lekko mówiąc ten tego / dużo nie było ale zawsze / mój ser pleśniowy dostał tylko trochę więcej pleśni i taka jakąś ostrą gorycz :haha: myślałem że więcej spleśnieć nie może ...a jednak....
Z racji tej ,że piwo ciepłe Joli nie smakuje, włączyłem lodówkę na 12v / jeszcze nie mam zabezpieczenia /
Oczywiście zapomniałem i...wieczorem, pompa wody nie działała , eee tam co tam pompa wody ,nic nie działało napięcie na aku 2.45V , rano 1,85 V
Będąc w Czarnogórze, spaliśmy na Durmitorze .Przed tak zwaną Kolibą, na zaproszenie miejscowych...uffffff co tu pisać ,nasiadówka międzynarodowa, była od zmroku do 1-3 rano ,tak gdzieś dokładnie nie wiem , ..później miałem przestawić auto ,na lepsze miejsce .
Niestety, Jola się nie zgodziła bym usiadł za kierownicę , w związku z moim ten tego ...no to wszystkie chłopy, popchały auto bez kierowcy ...jako ze bez kierowcy to i ...płot będzie nowy, chyba do końca sierpnia :haha: tak chłopaki obiecali ze zrobią ....
Model który posiadam ,ma oryginalne zawieszenie pneumatyczne .
Przed wyjazdem, dorobiłem możliwość ręcznego ustawienia ,jak też możliwość napompowania poduszek, zwykłym kompresorem . Też się sprawdziło
Reasumując ...auto jest tym czego oczekiwałem ale.... / już zaczynam myśleć o ...następnym :wyszczerzony: /
Po drodze, mijałem jednego kamperka alkowę krótką , na warszawskich numerach ,z dużą naklejką CT z lewej strony, młody chłopak za kierownicą . Było to w Albanii, chyba we Vlore trąbiłem :-P i drugiego blaszaka koloru satynowe złoto na Wegrzech pomiędzy Barcs a Balatonem / jechał w kierunku Barcs 14.08 tablice SBE.... /
To tak na gorąco ...
Zastanawia mnie lodówka ...
Zapalacz chodzi cały czas , nawet jak odpali . raz działa na gaz raz nie działa / na 12, 220 nie ma problemu /
Chyba się za to zabiorę w pierwszej kolejności .
Ma ktoś jakieś pomysły bo dzisiaj mam wolne i idę trochę pogrzebać

voice - 2015-08-21, 16:26

tolo61 masz u mnie ogromny minus. Byłeś w Kaliszu, Ostrowie Wielkopolskim i mnie nie odwiedziłeś by się pochwalić, kawkę wypić. Ja juz mieszkam u siebie .Juz po przeprowadzce. Wiec mam nadzieję że następnym razem się zreflektujesz. Wracając do twojego kamperka to wygląda super i najważniejsze że jesteś zadowolony z urządzenia przestrzeni.
Jurek121175 - 2015-08-21, 16:37

No piękna bestia :shock: :spoko (piszę o Ducato) :haha:
tom-cio - 2015-08-21, 21:24

Tolo fajnie Ci to wyszlo.Czym okleinujesz łuki przy przegrodach,jak mozna spytac?Bo fajnoe to wyglada,ja uzywalem nakladek z obi na wiorowke,ale w miejscach giecia sie odksztalcaja.No i jedno jak moge poradzic.Ulóż panele na podlodze,ta wykladzina nie warta walki z nia,zmienialem co miesiac,od kiedy mam panele -spokoj.Jeszcze raz gratulacje za super zabudowe
tolo61 - 2015-08-21, 23:40

Hejka ...
Dzięki ...staram się
Co do paneli...zobaczymy w praniu
Okleinuję okleiną samoprzylepną na bejcę i lakier lub przyklejam okleinę pcv na wikol
Lub tez zgrzewana , u mnie oprócz stołu wszędzie jest użyta lekka sklejka kempingowa
Stół z płyty .
Jacku... podjadę przy następnej okazji
A jak będziesz w Poznaniu zapraszam

toscaner - 2015-08-21, 23:54

Tomcio, bo Ty kampera katujesz, a Tolo będzie używał tylko jako kampera. Też myślałem kiedyś o panelach jak budowałem, bo wykładzina słaba. 7 miesięcy bije, dzień w dzień, a wykładzina jak nowa. Widać zależy od jakości albo od zużywania. No ale my w sandałkach tylko po niej, albo na bosaka, bo inaczej to za gorąco. :bigok
tom-cio - 2015-08-22, 07:55

no tak,Wy w sandalkach albo na bosaka a mi chlopaki w buciorach roboczych,lopaty itp.Ale ostatnio przegieli i maja zakaz wstepu do kampera,tylko po przebraniu i w czystych ciuchach.
wlodo - 2015-08-22, 09:19

No,to autko ochrzczone i przetestowane,gratuluję :kwiatki:
Teraz,tylko poprawki i w drogę,a nie myśleć o następnym.
Choć niektórzy taką "chorobę"mają,i jest niewyleczalna... :-P

tolo61 - 2015-08-24, 12:31

Hej
Myślę że właśnie mam taką chorobę ...
Wlodo jak u Ciebie idzie budowa ?...
Tak sobie myślę że od pierwszego zlotu budowniczych minęło trochę czasu.
Auta nabrały formy , niektórzy ukończyli ,inni nawet sprzedali i zaczęli nowe wyzwania
Może by tak jakiś zlocik samoróbek ?
Są chętni???
Ja tak.... :wyszczerzony:
Pozdrawiam

toscaner - 2015-08-24, 13:25

W jakim kraju tym razem? :mrgreen:
wlodo - 2015-08-24, 22:25

tolo61, No powolutku do przodu...
Ja mam dużo walki z blachami,doróbki,przeróbki,prostowanie wgniotków...cała góra roboty...
Mój jeszcze na zlot się nie nadaje,ale ci co zbudowali...fajne sotkanie :lol:

Janwil - 2015-11-17, 14:44

wlodo napisał/a:
tolo61, No powolutku do przodu...
Ja mam dużo walki z blachami,doróbki,przeróbki,prostowanie wgniotków...cała góra roboty...
Mój jeszcze na zlot się nie nadaje,ale ci co zbudowali...fajne sotkanie :lol:

Witam znajomego z Grudziądza

Cisza tu na tym forum od sierpnia a tyle sie działo...
Przede wszystkim gratuluję wytrwałości i efektu, ale nie wiem czy Pan jest zadowolony, bo nie ma recenzji ex po? A powinna być i recenzja kolegów co do całości. To sie Panu Mistrzu należy...
http://allegro.pl/kamper-...5740199344.html co to za kamper, czy taki jak Pana, Czym się różni?
No i na koniec oznaczenia nadwozia Ducato. Cz istnie je takie coś jak MegaMaxi, L5H3, Maxi, Kombi itd?

Pozdrawiam
JanWil
Ps. Czy wybiera Pan sie Do Ciechocinka?

tolo61 - 2015-11-17, 15:54

Witam
Kamper z przedstawionego linka jest w wersji L3 / lub niektórzy podają L4 , sam nie wiem jak jest prawidłowo / i jego długość wynosi 5.99m
Natomiast mój jest w wersji przedłużonej ...adekwatnie L4 / L5 z zewnętrznym wymiarem 6,363 m
H3 jest to oznaczenie najwyższej z obecnie stosowanych w trojaczkach wysokości i wynosi 2,779m / mój w wersji H2 2,539m /
Specem od TROJACZKÓW jest kolega EMKA, tak że może jak przeczyta to niech się wypowie
Recenzję ex po zamieszczę po pierwszym wyjeździe na narty .
Do tej pory ... jak to mówią......."""" każdy Żyd swój towar chwali"""" ja jestem bardzo zadowolony
Izolacja przeszła najśmielsze oczekiwania ./ Termos / a jak wiemy kolor granatowy .... na dachu jajka sadzone w parę sekund ...
Latem ,w słońcu Albanii w aucie przy zamkniętych drzwiach i osłonach na oknach bez klimy , siedziało się w miarę komfortowych warunkach , jednaj jak się otworzyło drzwi i zostawiło na godzinę to..... długo trzeba było wentylować, klimą silnikową :wyszczerzony:
W Grudziądzu ogrzewanie kiedy pracowało to pracowało na najmniejszej z możliwej wartości i było cieplusio / a ja lubię ciepełko , co niektórzy wiedzą :-P /
Oddzielna kabina prysznicowa / 70x80 / ...nic dodać nic ując
Miejsca sypialne dla dodatkowych dwóch osób...zastanawiam się czy nie wygodniejsze od łóżka stałego .Ławka drugiego rzędu ,regulowana w trzech płaszczyznach / każdy znajdzie dla siebie wygodną pozycję /
Fotele obrotowe od Galaxy ...bardzo wygodne, lecz nie dla bardzo niskiej osoby , jeżeli chcemy wykorzystać oryginalny stelaż dolny , są po prostu trochę wyższe od oryginału .
Bateria zlewowa w kuchni ...porażka / nie działała po trzech dniach , posiada mieszacz pionowy z mikro wyłącznikiem /
Przestrzeń bagażowa ...dla mnie wystarczająca / jeżeli mieści dwa rowery i cały majdan wraz z latawcem ,pianka do nurkowania i innymi gadżetami to.... co prawda zawsze mogło by być więcej miejsca na ..."""przydasie"""" :szeroki_usmiech
Wracając do recenzji ...
Dużo osób widziało ....
A że brak..... Może im mowę odjęło ,lub zazdrość zżera :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :haha: :haha: :haha:
To taki żart co by nie było ..
Kto będzie chciał napisze , uwagi zawsze mile widziane
Pozdrawiam

STACHUS - 2015-11-17, 18:26

Budowa na bazie L5H2
Powiedzcie co to jest. Ja na PRAWIE CAMPERA kupiłem L2H2 ale potrzebny mi jest jeszcze jeden o efektywnej długości paki 4,20. We Fiacie powiedzieli, że L4 jest najdłuższy jaki produkują. Długość paki 4,07 a efektywnie 3,85.
Zrobiłem już rozpoznanie VW crafter ale wolałbym Fiata.

tolo61 - 2015-11-17, 18:32

Kupujac swojego sprzedawca poinformowal mnie ze jest to wersja L5H2
wymiar zewnetrzny 6.363
Skrzynia 4,07 / faktycznie do wykorzystania 3,9

STACHUS - 2015-11-17, 19:48

Wielkie dzięki, że trafiłem na wasz temat. Fiata wprawdzie nie ma takiego jak mi potrzeba, ale trafiłem na IVECO. Nie cierpię VW i być może rozwiąże mi to problem.
CORONAVIRUS - 2015-11-17, 19:57

Oglądałem :) auto nieskończone , więc nie ma o czym na razie gadać i powiem Wam , że trudno się wypowiedzieć na podstawie wejścia , spojrzenia i wyjścia . Oko można nacieszyć ale ładny kamper nie musi być fajny . By auto sprawdzić to trzeba by je przetestować , użyć .... dlatego często uśmiecham się pod nosem jak ludzie pieją widząc coś tylko na fotach ...diabeł jak zawsze tkwi w detalach a tych na fotach nie widać :)
papamila - 2015-11-17, 22:02

Janwil napisał/a:
http://allegro.pl/kamper-...5740199344.html co to za kamper

auto zabudował syn Staszka spod Radomia,
zresztą sam Staszek wspominał o sprzedazy swojego
....bo nowe podwozie pod nowe wyzwanie już kupione

Janwil - 2015-11-19, 10:10

Witam znajomego z Grudziądza
Cisza tu na tym forum od sierpnia a tyle sie działo...
Pozdrawiam

JanWil
Ps. Czy wybiera Pan sie Do Ciechocinka?[/quote]
/to miał być cytat, jeszcze nie wyszło/

No widzę że udało mi sie troszkę rozruszć to forum, co mnie karawaningowca z 3 letnim cieszystażem i kolegów kamperowców, tymbardziej że sezon sie kończy a i pogoda nieciekawa. Jeszcze Mikołajki w Ciechocinku i pa pa.
A ta zima bedzie dla mnie ważna bo jeśli mi pomożecie i przyjmiecie do swojego towarzystwa to będzie o'key. Ale żeby tak sie stało muszę kupić kampera! Tylko jakiego?
Decyzja o sprzedaży mojej przyczepy kampingowej TEC 560K1 z 2006 r. zapadła. Nie żebym miał jej dość. Nie! Jest fantastyczna, komfortowa, wielka przy DMC 1500kg i 250 cm szerokości. Ale czy to ma sens ciągnąć taka ,,kawalerkę" o pow. ca 16 m2 dla dwojga emerytów którzy nie leżą bykiem tylko zwiedzaja, zwiedzają, zwiedzają... Holując ją autem o DMC 1995-2000kg /np. Ford Fokus II Kombi 2.0TDCi, Mercedes C klasse II/W2003/ lub VW Passat IV B5 i inne/ nie wchodzimy w ViaTol i wystarczy kat. B !!! I sama przyczepa nam wystarcza czy to zimno czy gorąco, bo nigdy jeszcze nie rozłożyliśmy ani dużego ani małego przedsionka! Itd, itp.
No właśnie, co kupić kiedy nie pieniądze tu decydują /no z forum wiem i ile kosztowała baza czyli auto do zabudowy a ile się ceni kamper marki tolo61 ?/ i nie wielkość ale raczej mobilność i komfort i kompletność wyposażenia na lato i zimę kampera? Co wybrać? Bo od ilości i szerokości asortymentu głowa boli...Co kupić?
Pomożecie? jak mówił pewien ,,internowany" /E.Gierek/

Dziękuje za uwagę i pozdrawiam
Janusz JANWIL Głuszkiewicz
i na wszelki wypadek tel. 501 499 010

P.s. Jeśli Pan Moderator powyższy tekst określi jako ofertę handlową na niewłaściwym forum, to przepraszam i proszę to przenieść na własciwe forum lub założyć nowe. Ja jeszcze tego nie potrafię. Pomimo podeszłego wieku stale uczę się...Dziękuję

zbyszekwoj - 2015-11-19, 16:05

Jeżeli nastawiacie się na zwiedzanie ,to sami wiecie jak trudno zaparkować w strefie zabytków miejskich. Dlatego dla was najlepszy kamper 5-6 m, aby łatwo mieścił się na parkingach miejskich i zakrety w wąskich uliczkach brać na jeden raz
Janwil - 2015-11-20, 08:05

P.s. Jeśli Pan Moderator powyższy tekst określi jako ofertę handlową na niewłaściwym forum, to przepraszam i proszę to przenieść na własciwe forum lub założyć nowe. Ja jeszcze tego nie potrafię. Pomimo podeszłego wieku stale uczę się...Dziękuję[/quote]

Trochę jak klasyk, sam siebie cytuję, ale pomóżcie, proszę
Jak sie zaczyna nowy temat np. PRZESIADKA Z PRZYCZEPY NA KAMPERA?
Dziękuję

Ps.Cytat żle sie wyświetla, tj. gdybym to ja przpisywał...Pomocy

ZEUS - 2015-11-20, 10:07

po kolei:
strona główna, następnie "DZIAŁ" np. "Technika" następnie temat najbardziej zbliżony do tego który chcesz założyć, np. "Hand made - ręczna robota", poniżej masz zakładkę "nowy temat" klikasz i dalej... w/g uznania... :diabelski_usmiech :spoko

Janwil - 2015-11-22, 08:20

ZEUS napisał/a:
po kolei:
strona główna, następnie "DZIAŁ" np. "Technika" następnie temat najbardziej zbliżony do tego który chcesz założyć, np. "Hand made - ręczna robota", poniżej masz zakładkę "nowy temat" klikasz i dalej... w/g uznania... :diabelski_usmiech :spoko

Dzięki, dzieki.
Czy jest gdzieś forum z ofertami sprzedaży kampera? Ja chę kupić

papamila - 2015-11-22, 08:52

Janwil napisał/a:
Czy jest gdzieś forum z ofertami sprzedaży kampera? Ja chę kupić

jest !!!!!
http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=68

koder - 2015-11-23, 23:27

I tam też wydzielono dyskusję o kupowaniu.
cichy - 2015-12-07, 08:16

Czy mogę zapytać o prysznic?
Z czego wykonane są ściany prysznica (płyty), jak izolowane są łączenia (narożniki) płyt i ściana/brodzik.

dziękuje

tolo61 - 2015-12-07, 10:53

Witam
Ściany w mojej zabudowie, wykonane z lekkiej sklejki kempingowej, oraz lekkiej sklejki Meranti , na sklejkę przyklejone PCV
Narożniki proste i na nie , profile narożnikowe plastikowe, łączenia łukowe silikonowane i na to przyklejona listwa maskująca
Sprawdzone i pewne

Joasia I Wielka ;) - 2016-11-18, 20:51

Świstak napisał/a:
Strasznie się cieszę że zastosowałeś pianę. Wielu ludziom to proponowałem, ale Ty jesteś pierwszy! Będziesz miał fantastyczną izolację cieplną, akustyczną, usztywnienie, zabezpieczenie przed wilgocią...

krucze a ja myślała, że będę pierwsza :bajer ale może nie ostatnia :szeroki_usmiech . jak już załatwię papiery, to się ujawnię z nowym postem "zrób to sama", oj będzie się działo, :wyszczerzony: :wyszczerzony: :wyszczerzony:

pozdrawiam cieplutko

Joasia

CORONAVIRUS - 2016-11-18, 22:04

osłupiałem :)

Jarek czym się różni L4 od L5 w blaszakach ??? poproszę wymiary :wyszczerzony: albo zmień tytuł :)

Joasia I Wielka ;) - 2016-11-18, 22:48

BIORCA napisał/a:
Jarek czym się różni L4 od L5 w blaszakach ??? poproszę wymiary albo zmień tytuł

Mogę ja odpowiedzieć? :spoko

zbyszekwoj - 2016-11-18, 22:50

Niczym? Ale jak brzmi. :szeroki_usmiech
CORONAVIRUS - 2016-11-18, 22:51

Joasia I Wielka ;) napisał/a:
BIORCA napisał/a:
Jarek czym się różni L4 od L5 w blaszakach ??? poproszę wymiary albo zmień tytuł

Mogę ja odpowiedzieć? :spoko

no jasne :) skupiłem się :-P

Joasia I Wielka ;) - 2016-11-18, 23:30

no dobra, już się boję krytyki, ale cóż słowo się rzekło :spoko

nie ma takiego oznaczenia jak L5 dla ducato
w ogóle to furgony (przynajmniej fiat) posługują się kubaturą przede wszystkim. Fiat na swojej oficjalnej stronie w najnowszej wersji ujął to tak:

8 m3 CH1 czyli krótki, dach standard
9,5 m3 CH2 czyli krótki, dach wysoki
10 m3 MH1 czyli średni, dach standard
11,5 m3 MH2 czyli średni, dach wysoki
13 m3 LH2 czyli długi, dach wysoki
w 15 m3 jest straszmy bałagan :evil:
LH3 długi, dach superwysoki (5998/2764/2050)
XLH2 maxi furgon (6363/2539/2050)
LH3 SuperWysoki długi, dach super wysoki (5998/2764/2050)

no i 17 m3 XLH3 (6363/2779/2050)

uff!!

L5 chyba występował w Iveco 18 m3 i było powyżej 3,5 t, więc z B się nie łapiemy

pomogłam :szeroki_usmiech

Joasia I Wielka ;) - 2016-11-18, 23:34

a zapomniałam dodać, że kolega Jarek może sobie wybrać po zmierzeniu, dałam wymiary zewnętrzne, bo środek to już nie do określenia :bigok

miłego mierzenia :spoko

CORONAVIRUS - 2016-11-19, 00:02

trochę mieszasz ...od końca zatem.

nie ma oznaczeń w iveco L1 czy L5 ... faktycznie porównując z ducato to iveco należy się takowe L5 a nawet więcej ... jednak o ducato rozmawiamy .

Najdłuższe iveco / np. moje / ma 710 cm przy długości przestrzeni ładunkowej / do grodzi / 460 cm

oznaczenia iveco pod względem DMC to odpowiednio S i C

np. 35S12 to auto max długie do 3,5 tony / na prawko B/

natomiast 35C12 to auto powyżej 3,5 tony na prawko C , różnią się grubością ramy i bliźniakami na tylnej osi i jeszcze tysiącem sprawek których mechanik przy naprawach nie może lekceważyć bo... części nie pasują :)

jedno i drugie auto wygląda podobnie i ma identyczne wymiary oprócz wysokości / C ma troszkę wyższe zawieszenie /

reasumując , najdłuższe iveco dailly 7100 mm z mocą od chyba 90 do 170 KM może być prowadzone z prawkiem B i super nadaje się do kamperowej przeróbki .

wracamy do ducato

L4 w blaszankach to max i nic więcej się nie wymyśli , ładunek max 3900 o ile pamiętam , 70 cm mniej niż iveco .
L5 to tylko skrzyniowiec z często podwójna kabiną .

nie ma blaszaków L5 i nigdy nie było w ducato :spoko

kubanski - 2016-11-19, 00:25

Pierwsze dwie cyfry to oznaczenia maksymalnego DMC 35-3.5T 45-4.5T itd.
S-pojedyńcze koło,C-bliźniak.
Ostatnie cyfry to moc silnika.
C nie świadczy o Dmc
Np. 55C15 może być z homologacją na 3.5T

CORONAVIRUS - 2016-11-19, 00:28

o patologiach nie pisałem ale o regułach na przykładach ... 5,5 tony zarejestrowane na prawko B to patologia dla wsi i małych miasteczek gdzie nie ma reguł :spoko
Joasia I Wielka ;) - 2016-11-19, 00:34

BIORCA napisał/a:
nie ma blaszaków L5 i nigdy nie było w ducato

czyli co do ducato to się zgadzamy, o Iveco się nie wypowiadam bo nie mam wiedzy tylko tak coś o uszy się obiło z tym L5 :mrgreen:

kubanski - 2016-11-19, 00:39

Wprowadzasz w błąd pisząc że S do 3.5 t,C powyżej.
Ja nie wymyśliłem homologacji fabrycznej ramy 55 na 3.5 T z ładownością 800kg.

Piszę tylko że taka jest.Wydawana również we Francji i Holandii.
Ok. 35C15 to nie powyżej 3.5.

CORONAVIRUS - 2016-11-19, 00:46

o Holandii to nie pisz bo tam mają różne wynalazki nieznane szerzej w Europie ... takie ramy to dla ciągnika siodłowego który może być tez koszem do wymiany żarówek w latarniach ... już kiedyś o tym prawiliśmy ,że tam kreatywność wyprzedza nasze myśli ...
Joasia I Wielka ;) - 2016-11-19, 00:53

nie kłócić się po nocach :box :-P
kubanski - 2016-11-19, 00:53

Po twojej wypowiedzi chętny na kampera na Iveco 35C15 (na bliżniaku) odstąpi od kupna myśląc że musi mieć kategorię C.Mówię o kamperach nie o jakichś ciągnikach.
Oznaczenie wyższe, DMC niższe tak.
Nigdy nie było odwrotnie.
Ja się nie kłócę.Chodzi tylko o fakty.

CORONAVIRUS - 2016-11-19, 00:57

kubanski napisał/a:
Po twojej wypowiedzi chętny na kampera na Iveco 35C15 (na bliżniaku) odstąpi od kupna myśląc że musi mieć kategorię C.
.

co sobie pomyśli to jego ale jeśli odstąpi to sobie zrobi dobrze ... wiesz ile waży 35C15 w stosunku do S w perspektywie zabudowy kamperowej i zmieszczeniu się w 3,5 DMC ?

NIEREALNE !!! niech odstąpi z każdej przyczyny jaką pozna dla własnego dobra .

kubanski - 2016-11-19, 01:05

Wiem.W przeciwieństwie do wielu współczesnych na pojedyńczym kole,mała zabudowa może ważyć około 3T.
Lecz nie o to mi chodzi.
Mylisz oznaczenia posiadając Iveco.

SlawekEwa - 2016-11-19, 08:06

Toi oznaczenie L5 w Ducato pochodzi z opisów aut np na mobile.de i tam i tylko tam należy szukać wyjaśnienia tego opisu.
CORONAVIRUS - 2016-11-19, 09:05

kubanski napisał/a:

Mylisz oznaczenia posiadając Iveco.

co mylę bo nie kumam

)."Począwszy od trzeciej generacji stosowane jest oznaczenie typów Daily składające się z 5 bądź 6 znaków: xxL1yyL2, gdzie:
xx - cyfry oznaczające dopuszczalną masę całkowitą w tonach,
L1 - litera: L - samochód dostawczy z dolnego zakresu klasy maxi, S - samochód dostawczy z górnego zakresu klasy maxi, C - lekki (ewentualnie średni) samochód ciężarowy,
yy - cyfry oznaczające moc maksymalną w KM, zaokrągloną w górę.
L2 - litera: brak - podwozie z kabiną pojedynczą, D - podwozie z kabiną podwójną, V - van (furgon).
Przykłady oznaczenia:
29L10V - samochód dostawczy (L) o dopuszczalnej masie całkowitej z zakresu 2,8-3,2 tony, z silnikiem o mocy 96 KM (10), z nadwoziem typu furgon (V).
35S12 - samochód dostawczy (S) o dopuszczalnej masie całkowitej 3,5 tony (35), z silnikiem o mocy 116 KM (12), jako podwozie z kabiną (brak L2).
50C18V - lekki samochód ciężarowy (C) o dopuszczalnej masie całkowitej 5,0 ton (50), z silnikiem o mocy 176 KM (18), z nadwoziem typu furgon (V
"

kubanski - 2016-11-19, 09:48

Cytat:

oznaczenia iveco pod względem DMC to odpowiednio S i C

np. 35S12 to auto max długie do 3,5 tony / na prawko B/

natomiast 35C12 to auto powyżej 3,5 tony na prawko C ,

Gdzie umieścisz 35C12.Wbrew homologacji producenta ?

W Wikipedii nie ma przykładu 35C12.
Pokaż JEDEN przykład auta z serii 35C zarejestrowanego powyżej 3.5T.Uważasz że C w oznaczeniu 35 (3.5T) wymusza kategorię prawa jazdy C ?

35S12 - samochód dostawczy o dopuszczalnej masie całkowitej 3,5 tony (35)-nie widzisz odpowiedzi?

Może zasięgnij porady w Iveco.

Ja się poddaję.

Andrzej 73 - 2016-11-19, 10:39

W Iveco oznaczenie "C" to bliźniak. Wyższa masa własna ponieważ cięższa rama i cztery koła.
Ja mam Iveco z oznaczeniem 45C18 tego nie ma w katalogach , a auto oryginał. :mrgreen:
Mam lekką ramę i koła na bliźniaku. :-P

CORONAVIRUS - 2016-11-19, 10:53

Andrzej 73 napisał/a:
W Iveco oznaczenie "C" to bliźniak. Wyższa masa własna ponieważ cięższa rama i cztery koła.
Ja mam Iveco z oznaczeniem 45C18 tego nie ma w katalogach , a auto oryginał. :mrgreen:
Mam lekką ramę i koła na bliźniaku. :-P

nie ma lekkiej i ciężkiej ramy ... wszystko do bliźniaka było na ramie grubszej czyli powyżej 3,5 dmc ... to , że rejestrowano na poniżej to inna bajka , do wożenia styropianu i poduszek puchowych idealny .

MILUŚ - 2016-11-19, 15:02

BIORCA napisał/a:
.......... do wożenia styropianu i poduszek puchowych idealny .

To też czyni :mrgreen:

kubanski - 2016-11-19, 15:34

Żeby nie straszyć wyborem Iveco na bliźniaku potencjalnych kupujących,
wystarczy zapoznać się z tabelką.Istnieją również wagi potwierdzające masy,na każdym złomie.
Różnica masy własnej między S a C w przypadku podwozia to mniej więcej 70kg.

Dane zamieszczam tylko dla zainteresowanych tzw. "bliźniakiem".

http://www.iveco.com/Pola...Daily/35C15.pdf

CORONAVIRUS - 2016-11-19, 15:46

kubanski napisał/a:
Żeby nie straszyć wyborem Iveco na bliźniaku potencjalnych kupujących,
wystarczy zapoznać się z tabelką.Istnieją również wagi potwierdzające masy,na każdym złomie.
Różnica masy własnej między S a C w przypadku podwozia to mniej więcej 70kg.

Dane zamieszczam tylko dla zainteresowanych tzw. "bliźniakiem".

http://www.iveco.com/Pola...Daily/35C15.pdf

jedno koło waży 25 kg / mój zapas / ... nie wierz w tabelki i dane producenta , nie jeden już się przejechał na tych bzdurach budując kampera , na ducato też :gwm popytaj ... nie ma dobrych wieści.

kubanski - 2016-11-19, 16:29

Szkoda że ogólnodostępne forum kształtowane jest przy bliższym poznaniu przez totalnych
ignorantów.Tezy nie poparte żadnymi faktami.Problem z rozszyfrowaniem najprostszego oznaczenia podwozia.Wypisywanie bzdur. Jaki w tym cel ?
Po czym oceniasz że jestem teoretykiem i muszę jeszcze pytać w tej kwestii ?
Miara nie jest mi obca,ważyliśmy Iveco,Ducato,Sprintera przy okazji budowy pojazdów wykorzystywanych w branży podobno Ci znanej.
Ja forum nie czytam od wczoraj,wiem z kim rozmawiam.
Bez obrazy.

Koniec.Amen.itd.

CORONAVIRUS - 2016-11-19, 16:58

kubański ... zbuduj choć jednego kampera na iveco , takim maxi to pogadamy o realiach , wagach rzeczywistych itp ... udało mi sie już kilka aut urodzić w mym wariackim życiu i możesz mi wierzyć ignorancji w tej dziedzinie nigdy nie przejawiałem ... wagi z tabelek producenta za pieruna się nie zgadają , oczywiście na niekorzyść, zawsze są cięższe niż podano a jak w przypadku iveco dodasz wagę wersji C to nie ma na czym zbudować legalnego kampera... no nie ma cudów .

teraz możesz strzelić focha i się obrażać , jak musisz oczywiście :spoko

kubanski - 2016-11-19, 17:11

BIORCA napisał/a:
kubański ... zbuduj choć jednego kampera na iveco

Potwierdza się że pisanie nie popłaca.Nie dziwię się spotkanym użytkownikom CT na trasie,wielu już tego nie robi.Każda prawie dyskusja zostaje sprowadzona do tego poziomu.Młodzi mogliby skorzystać,tylko po co? Walcz chłopie dalej.
No niestety już za poprzedniego wcielenia (forumowego)byłeś nieznośny.
Niech Ci będzie że strzelam fochy i już mnie niema.

CORONAVIRUS - 2016-11-19, 17:57

kubanski napisał/a:
już za poprzedniego wcielenia (forumowego)byłeś nieznośny.
.

być może byłem równie nieznośny jak teraz ale wtedy nie wiedziałem ile to o czym gadamy waży ... teraz wiem . Taka to różnica i jak już wiem to nie dam sobie wmówić,że jest inaczej bo na własnej skórze przerabiam to co w papierach, tabelkach i w realu ... na drodze w AUSTRII czy za chwilę na Węgrzech lub nawet i w Polsce coraz częściej, tylko real się liczy i za real płacisz słono ... to tyle :spoko

nikita55 - 2016-11-19, 18:30

A ja znalazłem taką tabelkę w której jest Ducato L5 H3 np. :ok
SlawekEwa - 2016-11-19, 18:46

nikita55 napisał/a:
A ja znalazłem taką tabelkę w której jest Ducato L5 H3 np

Dupna ta tabelka, bo nie ma L3 :haha:

nikita55 - 2016-11-19, 19:03

Bo jak ma być jak widzę 4 długości aut................. :haha:
kynios1 - 2016-11-19, 19:45

nikita55,
Jakiś błąd bo tak naprawdę wymiar na Twoim obrazku L5 to ja mam takiego o oznaczeniu ale L4 :spoko

nikita55 - 2016-11-20, 15:11

Też się nad tym zastanawiałem,raz piszą L4,a raz L5 a samochód o takich samych wymiarach,jak szukam na ebayu to L5 trochę jest... :wyszczerzony:
grzegorzalex - 2016-11-20, 19:02

BIORCA napisał/a:
wagi z tabelek producenta za pieruna się nie zgadają , oczywiście na niekorzyść, zawsze są cięższe niż podano

Może nie zbudowałem aż tylu kamperów co Adam, ale zgadzam się,że wagi są oszukane

Andrzej 73 - 2016-11-20, 19:10

BIORCA napisał/a:
nie ma lekkiej i ciężkiej ramy ... wszystko do bliźniaka było na ramie grubszej czyli powyżej 3,5 dmc ... to , że rejestrowano na poniżej to inna bajka , do wożenia styropianu i poduszek puchowych idealny .

I tu się mylisz. Samochód robiony pod zamówienie na lekkiej ramie.

kubanski - 2016-11-20, 19:13

"Może nie zbudowałem aż tylu kamperów co Adam, ale zgadzam się,że wagi są oszukane"

A czy ktoś twierdził że masy są idealne?
Mam rozum tzn,dobieram masę zabudowy finalnej do wagi i DMC.
Rejestruję na 5,5 T kategoria C Viatoll,Box i wio.

Chcę zabudowę do 3.5t,mogę zrobić to na Iveco 35.Mając świadomość że masy będą graniczne.
Ale nigdy nie zarejestruję Iveco 35C12 powyżej 3.5t.To chciałem głównie uzmysłowić w tabelce.
Chodzi o NIE wprowadzanie w błąd.

Darson - 2021-10-19, 17:51
Temat postu: Re: Nowe wyzwanie... Budowa na bazie L5H2
tolo61 napisał/a:
Witam
Nadszedł ten dzień 18.12

Dopiero się zagłębiam w temat ale już widzę po zdjęciach, że śliczny :roza:
Będę czytał systematycznie po troszkę.