Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam

Pomocy! mam konkretny problem techniczny - Truma combi 6 woda w kominie

Bronek - 2019-01-13, 16:10
Temat postu: Truma combi 6 woda w kominie
Po raz pierwszy się z tym zetknąłem , a to pewnie wynik ,że po raz pierwszy piec miał pracować w zimie na postoju, ale jako opcja "przetrwanie" czyli minimum (5stC)

Z racji pogody , kamperkiem jeździmy sporadycznie i niedaleko . Ogrzewany ciągle w granicach 7 st wew. Grzeje olejak , fareleczka ceramiczna i Pompa cieplna klimy . Różnie i niezależnie .
AD rem : Truma 6 Combi też ustawiona na minimum to ok 5-6 st C. I widocznie odpalała się krótko w nocy w przymrozki . Na tyle krótko ,że się nie przedmuchała ???
Bo nazbierało się wody w kominie , w takiej ilości , że chlupało i piec tracił ciąg .
Dzisiaj odpaliłem na dłużej , bo wyjazd w zw z WOŚP i z komina masa pary , jak z czajnika a raczej jego elektrowni ,przez 20 minut.

Moim zdaniem ( mogę się mylić ) w krótkie odpalnie Trumy w mróz powoduje skraplanie wody z gazu lub otoczenia w wydechu , tylko jak chodzi króciutko i sporadycznie.

Czy ktoś tak miał ? Zastanawiało mnue ,że gaz jest a jakiś kod błędu mnie czasem witał w kamperze ??? I Przy opalaniu to "chlupanie " piec " kaszlal". Myślałem że całkiem nieopróżniony ???.

PS . 30 minut i wyparowalo wsio

krzysztofCz - 2019-01-13, 18:15
Temat postu: Re: Truma combi 6 woda w kominie
Bronek napisał/a:
Moim zdaniem ( mogę się mylić ) w krótkie odpalnie Trumy w mróz powoduje skraplanie wody z gazu lub otoczenia w wydechu , tylko jak chodzi króciutko i sporadycznie.

Jak zwykle się nie mylisz :szeroki_usmiech
Chyba, że wcześniej napadało górą :diabelski_usmiech (skoro to pierwsze odpalenie)

HENRYCZEK - 2019-01-13, 18:21

Trumę mam wlączoną na minimum,nie dogrzewam niczym innym.Ostatnie odpalanie w Sylwestra,żadnych nieprawidłowości nie stwierdziłem.Pomimo otwartego zaworu boilera i wody czystej,ak włącze pompę to słychać chlipnięcie w trumie.Pytałem w serwisie ,"to resztki wody w bojlerze-nic groźnego",ale z komina po 2-ch miesiącach postoju,nic mi nie dymiło.
Bronek - 2019-01-13, 18:29

Na boku nie leżał , komin w ścianie ale za wysoko, by wróg w niego nasikał.

U nas 4 st na plusie , pada i jesień tej zimy.... Ale było kilkanaście dni temu poniżej zera.

Dziwily mnie lekko te kody błędów (nie sprawdzilem , myślałem że gaz się kończy a Duo Controll nie przełącza w butli. Dzisiaj akurat "na moich oczach " przełączył , co pokazał wyświetlacz.

I to bulgotanie , oraz nierówna praca przy starcie pieca . Ale były okna zaslonięte to niezauważalem chmury pary z komina w ścianie . Odpalalem więc króciutko i tyle .
Dopiero dzisiaj dałem w palnik na ostro i cumulusy hoho.

Wniosek , albo korzystać normalnie z ogrzewana , albo wyłączyć Trumę na czas zimowania kampera , a jak dogrzewać to kilkadziesiąt co najmniej minut w wilgotne zimne dni.

Dwa źródła ciepła na zimę czyli Truma i grzejnik spowodowały te zbyt krótkie cykle . Niedobry pomysł

UFFF . Pro Publico Bono

PS HENRYCZKU pisaliśmy razem więc uzupełniam ...Te chlupniecia przy opalaniu u mnie ustąpiły po odparowaniu . Specjalnie z otwartymi zaworami pojeździłem po "wertepach" by wstrząsnąć wodę że zbiorników .
Bulgotanie przy opalaniu teraz wg mnie to te skroplony czy z gazu czy z zewnątrz ???
Grzejemy tylko budę nie wodę , której nie ma więc dlaczego ma bulgotac na początku grzania ??

Pompa po przedmuchaniu PASZCZĄ via natrysk , tylko buczy , nie bulgocze

Idę do kampera i sprawdzę . Bo bulgotanie przed dniem dzisiejszym i rano było spore . Idę cdn . :bigok No i pompa :bigok JW. Bez zmian . Czyli OK.

Flag - 2019-01-13, 19:24

Ja w piątek odpaliłem webasto powietrzne (diesel) i przez 30 min chlupotało w wydechu :) a para jak z parowozu :) NIE mogło tam napadać, musiało się skondensować, zastanawiam się czy mi to nie zamarznie następnym razem.
koko - 2019-01-13, 19:35

4st to punkt rosy. Skrapla sie z wilgotnego powietrza.
Bronek - 2019-01-13, 19:57

Tak mogło być , wysoka wilgotność , zimna rura i fakt jak Koko zwrócił uwagę . To kwestia trzech liczb.
I tak po kropelce aż się nazbieralo :spoko

Argo - 2019-01-13, 21:12

j Produktem czystego spalania paliw węglo-wodorowych jest woda (para wodna). Dopóki wydech nie nabierze temperatury spaliny będą się skraplać. Wilgotność powietrza zewnętrznego nie żadnego wpływu na skropliny wydechu, tylko temperatura spalin.
Bronek - 2019-01-13, 21:17

tabelka poglądowa - co to ten pkt rosy ,nie od sytuacji . Powinno się wstawić wilgotność w komine i dlaczego się skrapla

Nie mniej po tylu latach korzystania z takich urządzeń wiem ,że krótkie odpalanie widocznie jest tego powodem . A druga sprawa , konstrukcyjna ...jestt to kolejna "lipa kamperowa " nieprzewidziana , bo po co ?, :mrgreen:

W domach mamy odprowadzenia prawda? No chyba ,że komuś wsiąka w komin :mrgreen:
Zresztą nigdy w domu niezaobserwowalem ale rurka jest.

piotr1 - 2019-01-13, 23:21

Jak byś miał zwykły piec truma to by nie było takich problemów. Czym nowszy sprzęt tym więcej problemów. Ja w blaszaku który teraz buduję zastosowałem stara trumę i grzeje ok bez prądu ..wystarczy żeby był gaz..:)
tolo61 - 2019-01-14, 01:53

Hej
Ja u siebie tak samo jak Piotr1
Stara truma bez pradu na paluszki rozruch lub ręczny piezo / no chyba że wentylator włączę / ale to rozwiązanie sprawdzone .
Zimą ciepło, latem można przewietrzyć budę wentylatorem...
:spoko

silny - 2019-01-14, 04:47

Pod koniec lat 70 były jeszcze przyczepy które nawet oświetlenie miały gazowe :bigok solary, akumulatory , po co to komu :lol: :bukiet:
Bronek - 2019-01-14, 06:35

Co Wy Sz.Panowie piep...cie :mrgreen: Co ma piernik do wiatraka . :szeroki_usmiech

A w jaskiniach .....ogniska palili.

Zdarza mi się często pisać głupoty ,ale przemyślane i o takie też proszę :bigok Starą Trumę miałem w czepce z rozprowadzeniem i nie tęsknię za nią. A bez prądu to polecam koksownik :-P

Argo - 2019-01-14, 10:19

Bronek napisał/a:
Co Wy Sz.Panowie piep...cie :mrgreen: Co ma piernik do wiatraka . :szeroki_usmiech

A w jaskiniach .....ogniska palili.

Zdarza mi się często pisać głupoty ,ale przemyślane i o takie też proszę :bigok Starą Trumę miałem w czepce z rozprowadzeniem i nie tęsknię za nią. A bez prądu to polecam koksownik :-P

I taki kamper

Zaradek - 2019-01-14, 10:23

Im cos jest prostsze tym mniej elementow jest do zepsucia sie. A skoro robi to samo wiec po co komplikowac ?
Tez uwazam stara TRUME za lepsza niz to cale combi, ktorem niskie napiecie, np.: w pochmurny dzien, nie pozwala pracowac.

janus - 2019-01-14, 10:49

Miałem w starej Hobby 535 prostą Trumę i nigdy nie udało mi się porządnie przyczepy nagrzać bez nawiewu. Montowana jak zwykle w szafie, po 15 minutach tak ją ozgrzewała, że musiałem wyłączać :-/
O zostawianiu na noc, zapomnij :(
No i oczywiście nie grzała wody, a że była prosta i po uszkodzeniu iskrownika odpalałem zapalarka piezoelektryczną to prawda :)

Bronek - 2019-01-14, 10:50

Jak robi to samo ??? . Jak aromat identyczny z naturalnym .

Tu się nic nie psuje więcej , to tylko woda w kominie , która też się wykropli w starej Trumie przy takich warunkach jakie nieopatrznie stworzyłem .

Miałem Combi 4 teraz Combi 6 i miodzio i starą piezo

Stara na bateryjki i tam je trzeba było wymienić raz na rok a to meczy , a bez wentylatora jej działanie jw , prawie bez sensu

Ta najstarsza to wody mi nie grzała . O sterowaniu zdalnym , programowaniu współpracy z klimatyzacją , grzaniu mieszanym 230/gaz itd nie wspominam

To tak jakby porównać radiotelefon , z GSM , smarfonem itd ...

Niskie napięcie i .. ???? Bo albo stary, albo za mały akumulator do wyposażenia , i np do kitu np solarn lub ich brak itd. ... Jak lipa to lipa na całego , jeśli chodzi o " bilans energetyczny kampera .

I tu nie o wiek kampera chodzi ale o osprzęt i wyposażenie .

Aczkolwiek pisano , o kominkach i piecach na drewno . Jak ktoś lubi ??? To OK .
Ale my tu nie o tym

rigg - 2019-01-14, 20:02

Woda w gazowych piecach to rzecz normalna... W moim domowym piecu jest odpływ skroplin, a na lekko przerobionym kominie wystającym ze ściany na zewnątrz mam piękny sopel... 8-) Z resztą z niejednego kamperowego komina sople widziałem.
relabi - 2019-01-18, 21:01

Po co w okresie zimowym używać ogrzewania , boisz się że dostanie się wilgoć ,prowokujesz Bronek gryzonie ciepłem, boisz się że co się stanie jak nie będziesz grzał ? sporadyczne Twoje użytkowanie w zimie nie zmienia nic w tym czy dogrzewasz do 5 stopni czy byś miał całkowicie wyłączone ogrzewanie, i nie musiał byś się rozpisywać o dbałości o kampera w zimie i pracach w dozorowaniu ogrzewania w nowym kamperze jaki z tym związanych rozterkach co by gdyby>>>>...ale wiadomo co kto lubi .Pozdrawiam
Bronek - 2019-01-18, 22:05

Nic z tych rzeczy ! Kamperka grzeję permanentnie

Obecny i ten i poprzedni, a nawet kiedyś przyczepa, zawsze były w gotowości. Jeździmy na krótkie wypady: np z psami za Kołobrzeg itp , a zdarza się , że na shopping do cywilizacji . Tylko nie gdy jest śnieg .. A u nas cały czas jesień/wiosna . :kwiatki:

On stoi w ogródku i nawet nie zamknięty często :mrgreen:
Nie lubię wchodzić do wymarożonego samochodu . nawet osobówka przed wyjazdem się 5 minut podgrzewa.

Tylko zawsze grzałem elektrycznie a tylko w tym roku TESTUJĄC Wagę Pod Butlą Brunner W8 i nowy wskaźnik przełączania podkusilo mnie odpalić gaz permanentnie . :spoko
Źle to skonigurowałem i gaz za krótko działał bo kaloryferki olejowe i farelka też fazę grzaly do tej samej temperatury . Błąd mój :(

A propos W8 wagi/wskaźnika/poziomu gazu , jak tak dalej pójdzie, to kupię pod druga butlę . Baterie wytrzymują już 2gi miesiąc . BT działa z 14 m wskazania adekwatne . Wskaźnik zmiany butli DC działa. Aplikacja przyjemna.

robba - 2019-01-19, 00:37

Bronek napisał/a:
....
A propos W8 wagi/wskaźnika/poziomu gazu , jak tak dalej pójdzie, to kupię pod druga butlę . Baterie wytrzymują już 2gi miesiąc . BT działa z 14 m wskazania adekwatne . Wskaźnik zmiany butli DC działa. Aplikacja przyjemna.

a jak to działa podczas jazdy?
Nie ma niebezpieczeństwa że na dziurach uszkodzi wagę?
bo to waży, prawda? czy mikrofalami mierzy?

Bronek - 2019-01-19, 07:47

https://www.camperteam.pl...p=754344#754344

Waży , lekkie jesti ok..póki co. Wiadomo ,że podczas jazdy i MW i waga jest do kitu . Działa na BT
Mi to pasuje bo EFoy i W8 może i przetwornice też dam ?? Jakiś mały tableck i mamy nowe centrum informacji i sterowania .

Pewnie bym miał oryginalny Trumy INET, gdybym zrobił wszystko na Inet Trumy od razu . Ale mam inną klimę DOMETICA i Inet już byłby tylko do gazu . Szkoda kasy.

Ta waga jest pod "DRUGĄ" butlę . Gdy pierwsza się skończy to Duo Control przełączy i WSKAŻNIK Trumy pokaże czerwoną diodę i wtedy ta waga jest ważna by nie przegiąć i w nocy nie zostać bez gazu .

Ale chyba kupię drugą ???

Lub eksperymentalne Choć tych czujników to już miałem kilka i mnie wkurzają . https://www.amazon.de/Bru...TJXE2D5F38P6TZ8

Socale - 2019-01-19, 09:00

Bronek napisał/a:
...
Odpalalem więc króciutko i tyle .
...
Dopiero dzisiaj dałem w palnik na ostro i cumulusy hoho...

Identyczne zjawisko w wydechach aut, które wożą dupy do pracy i z powrotem łącznie 4km/dobę.
Z aut "trasowo-przebiegowych" woda z wydechu nie wylewa się :idea
.
.
PS. Jak zwykle z choinki się urwałem. :mrgreen:

Bronek - 2019-01-19, 10:25

Lepiej późno niż wcale :mrgreen:
Tylko tu piec czasem blokowało przy starcie z braku ciągu .

A wystarczy cieniutka rurka odwadniajaca. Nie wiem czy by była możliwość całkowitej blokady ciągu czy wydechu??
To co Ty wielokrotnie pisałeś , trzeba by ciągle poprawiać konstruktorów

Konsekwencje np:
Zostawisz Teściową w mróz ,na trochę w kamperze , a Ona po Twoim powrocie zahibernowana . :shock:
Odmrażasz Ją i kurna jest młodsza , dłużej pociągie tym samym dłużej pociągie !
:mrgreen:
Dziadkowi......................................................no żeby było elegancko , dodam - spadek się odwlecze . :mrgreen:

Socale - 2019-01-19, 15:48

Bronek napisał/a:

...

A wystarczy cieniutka rurka odwadniajaca.
...
Tylko skąd odwodnić? Z jakiej kubatury? Komin jest dwudrożny, zasysa powietrze i wydala spaliny = rura w rurze.
Bynajmniej ja tak mam, Truma Combi 6 z takim kominem:

Bronek - 2019-01-19, 17:46

najższy pkt czyli chyba piec??
slavoy23 - 2020-01-04, 20:30

Jestem na etapie wyboru ogrzewania i bojlera do blaszaka, polecacie ogólnie tego typu wynalazki jak Combi? Naczytałem się wiele niepochlebnych opinii, np. na niemieckim Amazonie, że ciągle z elektroniką się coś dzieje i nic tylko błędy wyskakują. Chyba kupię piec i bojler osobno, choć miejsca moim vanie nie za wiele, jaka Wasza rada?
yamah - 2020-01-04, 22:23

slavoy23 napisał/a:
Jestem na etapie wyboru ogrzewania i bojlera do blaszaka, polecacie ogólnie tego typu wynalazki jak Combi? Naczytałem się wiele niepochlebnych opinii, np. na niemieckim Amazonie, że ciągle z elektroniką się coś dzieje i nic tylko błędy wyskakują. Chyba kupię piec i bojler osobno, choć miejsca moim vanie nie za wiele, jaka Wasza rada?

Montuj Combi jest to dosyć sprytne urządzenie i wbrew opini dosyć trwałe :ok co prawda u mnie walczyliśmy z nim około mc (bez schematu) jednak udało się to rozgryź. Teraz żydek został u drutowany diodami które wskazują prace poszczególnych faz pracy jak i układów..zacznie pokazywać rogi to uwidoczni to na diodach (taki prost łopatologiczny wyświetlacz błędów).Na filmie podczas pracy..tylko nie śmiać się :oops: :bajer
https://youtu.be/zhuoAwoBghs

slavoy23 - 2020-01-05, 16:20

Hmm, no tak, sama idea tego urządzenia mi się podoba, mam Trafica, więc walczę o każdy cm:), tylko sam piszesz, że też miałeś problemy ;) . Ja z elektroniką sam sobie nie poradzę, no chyba że ktoś mi wskaże co trzeba wlutować albo wymienić:) Poza tym pytanie, ogrzewanie elektryczne, a może gaz? :confused Im więcej czytam, tym bardziej głupi jestem:)
kimtop - 2020-01-05, 16:57

Jak masz miejsce na kombi to montuj.
andi at - 2020-01-05, 17:48

Slavoj zapomniałeś napisać kiedy chcesz jezdzić i gdzie ?Na sob-niedziele czy cały rok a to ma znaczenie :spoko
yamah - 2020-01-05, 18:31

slavoy23 napisał/a:
tylko sam piszesz, że też miałeś problemy ;) )

Tak,problem jak przypuszczam wynikał z nieużywania jakieś 2 lata (stał Francja) oraz wody w bojlerze co skutkowało uszkodzeniem świecy zapalającej,podtrzymującej (obie wymieniłem).

dudusie34 - 2020-01-05, 22:32

witam.wymiana baterii raz na rok to męczące. wymiana butli, napełnienie zbiorników wody,i sporo innych czynności przed wyjazdem to męczarnia potrafi zamęczyć jeszcze ta elektronika . może lepiej hotel ? .tam wszystko jest. pozdrawiam. :szeroki_usmiech
nikita55 - 2020-01-05, 23:17

Też mam stary piec Truma i jest prosty i działa bez zarzutu. Według mnie ma fajny stary piezoelektryczny zapalacz ale nie na baterie tylko na 12 v z baterii pokładowej zabudowy. Wygodny. Szafy mi zabardzo nie nagrzewa bo zawsze włączam wentylator a to dlatego że w zimie zalecane jest go używać ze względu na to że rury Trumy idą razem z wodnymi i zapobiega to przymarzaniu gdzieś wody w rogu w jakimś zakamarku.
Wiem że jak w środku jest grzane to tak nie powinno się dziać ale parę przypadków już widziałem.
Zimą grzanie elektryczne typu jakaś farelka w jednym miejscu nie jest zbyt dobre ponieważ w jakimś innym miejscu oddalonym może wilgoć się wytworzyć. Truma jak i Alde mają system cieplny rozprowadzony dookoła przy ścianach i podłodze ( przeważnie) i jest to dobrze przemyślane.

slavoy23 - 2020-01-07, 23:29

dudusie34 napisał/a:
witam.wymiana baterii raz na rok to męczące. wymiana butli, napełnienie zbiorników wody,i sporo innych czynności przed wyjazdem to męczarnia potrafi zamęczyć jeszcze ta elektronika . może lepiej hotel ? .tam wszystko jest. pozdrawiam. :szeroki_usmiech

Niepotrzebny ten sarkazm, dla mnie mój mini-kamper jest hotelem ;) do tej pory spałem w małych namiotach na karimatach (podróżowałem motocyklem) po 50-ce zdecydowałem, że zafunduję sobie odrobinę luksusu, bo w kościach zaczyna łupać ;) Po prostu nie chcę kupić czegoś, co jest dość awaryjne, a wiadomo to nie są tanie rzeczy :) . Skoro polecacie pójdę w Combi, od początku ta opcja mi się podobała (zaoszczędzę trochę miejsca), tylko chciałem zobaczyć opinie użytkowników, nie sprzedawców :) .

slavoy23 - 2020-01-07, 23:45

andi at napisał/a:
Slavoj zapomniałeś napisać kiedy chcesz jezdzić i gdzie ?Na sob-niedziele czy cały rok a to ma znaczenie :spoko

Głównie weekendy , bo do emerytury trochę zostało ;) W wakacje jakieś dłuższe wypady, na pewno Norwegia, Finlandia, ale nie zimą nie będę jeździł.