|
Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
|
 |
Dethleffs - Masa własna a DMC - skąd różnice między egzemplarzami
mcold - 2011-08-25, 13:21 Temat postu: Masa własna a DMC - skąd różnice między egzemplarzami Witajcie
jak już pisałem w mailu powitalnym upatrzyliśmy sobie z żoną Ducato z '87 roku w zabudowie Dethleffs Globetrotter (na ebayu często się przy takich pojawiało oznaczenie SD). 6 osobowy, krótki (560cm), z wejściem do zabudowy i kuchnią z tyłu, dla nas jak znalazł. Zastanawiam się tylko nad DMC. Otóż upatrzony egzemplarz ma wpisane w dowód 2100 kg masy własnej i 2800 kg DMC. Natomiast większość takich modeli znalezionych w necie (głównie niemieckie strony) ma zapisane 2500 kg masy własnej i 3100 DMC. Trochę się obawiam, że Niemiec coś zakombinował i obniżył DMC w celu sobie wiadomym. U nich to zdaje się bezproblemowo można zrobić, w Polsce za to z tego co wiem jest to niemożliwe. Dlatego chciałem zapytać, czy może ktoś z szanownego grona posiada/posiadał taki model i mógłby mnie oświecić jak to z tymi wartościami jest. Obawiam się, że może się okazać że zatankowany kamperek bedzie miał właśnie 2500kg, co zostawia 300kg na załogę i graty i może się okazać (a raczej na pewno okaże się) za mało. Planujemy wyprawy przez Niemcy i Austrię, a tam jak doczytałem na CT lubią ważyć kamperki. Wolałbym go nie stracić na pierwszej kontroli. Pomożecie ?:-)
Ahmed - 2011-08-25, 13:25
Poproś o zdjęcie tabliczki znamionowej . DMC na podstawie oryginalnej tabliczki znamionowej można ,, odkręcić "
IAAN - 2011-08-25, 16:50
masy własnej nie ma na tabliczce znamionowej a ta podawana w dokumentach często bywa nieprawdziwa zaniżona nieraz bardzo mocno
jesli podaje że dmc to 2800 napewno ma tabliczkę znamionową z taką masą tj 2800 i jest to raczej nie do przeskoczenia nie podniesiesz dmc jesli na tabliczce jest 2800 to nie zrobisz z tego 3100 w polsce
i nie wierz że kamper waży 2100 kg bo samo podwozie waży ok 1800 kg a zabudowa wcale lekka
z drugiej strony czy ktoś wie
ile waży zabudowa kampera alkowy powiedzmy takiego 6 m gdzie buda ma 4 metry długosci długości
mcold - 2011-08-25, 17:10
Podłamałeś mnie Irku. Czyli zakładając, że na tabliczce jest DMC 2800kg to nie ma szans na normalne, tzn. legalne użytkowanie tego kamperka tam gdzie ważą? Jeśli przyjąć, że on będzie ważyć z paliwem 2500kg, to samo zapakowanie 4 osób "zje" te 300kg. Z drugiej strony jaki sens jest podawać DMC 2800 dla takiego kamperka, który jest zarejestrowany na 6 osób. Mam nadzieję, że się to jakoś wyjaśni.... Dziękuję wszystkim za podpowiedzi.
dziwaczek - 2011-08-25, 17:29
U mnie jest tak 2300 masa własna a DMC 2800. Pojazd ducato 88r. alkowa Burstner dł. niecałe 6m 3 metry wysokości i zarejestrowany na 6 osób. Tak jest w niemieckim "brifie" i tabliczce znamionowej. Ważyć nie ważyłem ale myślę ze jak jadę w układzie 2+2 załadowany rzeczami i prowiantem woda (100) litrów) to mam na pewno ok. 3000. Takie życie. Zakładam, że przysłowiowe 5% nadwagi w Niemczech ni wybaczą a w Austrii może być kiepsko tam jest 2%. Staram się nie jeździć autostradami więc może mi nie zważą kamperka?
zibikruk - 2011-08-25, 20:28
mcold, jestem posiadaczem Fiata Ducato 1,9TD z zabudową Dethleffs Globetrotter rocznik 91. W dowodzie rejestracyjnym mam wpisane: masa własna 2155kg, DMC 3100.
Pozostałe parametry kampera jak liczba osób, długość są takie same.
W przypadku pytań dzwoń lub na PW.
Agostini - 2011-08-25, 21:34
Uwaga ! Może być jeszcze gorzej. Masa własna (wpisana w dowodzie rejestracyjnym) to prawdopodobnie masa pojazdu w stanie suchym. Potwierdziłem to u siebie, gdyż po zatankowaniu do pełna paliwa i wody (120 l +12 bojler) i wyjęciu wszystkich gratów, pojechałem na wagę. Przeżyłem szok bo na wydruku przeczytałem - 3350 z kierowcą (83kg). Moje DMC to 3500, własna 3100. Po co 6 miejsc do siedzenia i spania, kiedy w dwójkę jestem przeładowany?
swierzak - 2011-12-21, 14:40
Nic sie nie martwcie o wage pasazerów jak was zważą to tylko kampera bez osób w srodku . facet w holenderskiej wypozyczalni kamperow mi to wyjasnil aby sie nie bac ze auto jest za ciezkie . Jak zwaza to bez osób w srodku
pozdrawiam
OMEGA - 2011-12-21, 15:01
swierzak napisał/a: | jak was zważą to tylko kampera bez osób w srodku |
Nie masz racji , jak będą ważyć to tak jak zostałeś zatrzymany tz auto i wszyscy pasażerowie.
swierzak - 2011-12-21, 16:58
No co ty , zawsze mozna wysiasc . Nikt nie kaze Ci byc w samochodzie ,. nie ma takiego przepisu ze wazyc trzeba z pasazerami w srodku Wazyc moga tylko pojazd a nie osoby w nim przebywajace ..... a mandat moga dac jesli ilosc pasazerów wieksza niz w papierach .
Jesli beda was kiedykolwiek wazyc , opusccie pojazd - macie do tego prawo !
gino - 2011-12-21, 17:20
Cytat: | ie ma takiego przepisu ze wazyc trzeba z pasazerami w srodku
|
raczej jest bo DMC to własnie waga ''w komplecie'' włącznie z pasażerami.
a nie np.. dmc 3,5t + ..... 5 pasażerów...
krzysioz - 2011-12-21, 17:39
DMC - to z definicji Dopuszczalna Masa Calkowita , a to z pasazerami to Rzeczywista Masa Calkowita - ktora powinna byc mniejsza a co najwyzej rowna tej pierwszej.
pawel-m - 2011-12-21, 17:51
panowie nie miejcie zludzen bylem wazony przez niemcow osobiscie bus towar iw kabinie 3 osoby nie bylo mozliwosci wyjscia kogokolwiek przeladowany o o 500 kg zaplacilem z kosztami zaocznej rozprawy 500 euro kary plus przyjazd z polski drugiego pojazu do przeladunku po powtornym wazeniu bylo o100 kg za duzo ite 100 kg musialem jeszcze wyladowac ,takie zycie i nie miejcie zludzen co do jakichs % ,jesli was puszcza z jakimkolwiek przeladuniem to dziekujcie opatrznosci
StasioiJola - 2011-12-21, 23:15
Pawel-m ma rację- zawsze pojazd jest ważony z pasażerami i nie ma Boże zmiłuj się!!! Za nadwagę - kary jak się patrzy, a czy ktoś widział miłosiernego niemieckiego policjanta???? Przeżyłem to już kilkakrotnie!!!
gino - 2011-12-22, 08:59
StasioiJola napisał/a: | Pawel-m ma rację |
hmm...a Omega, ja i Krzyś..jej nie mielismy ...pisząc to samo
StasioiJola - 2011-12-22, 09:55
Tak, tak kto ma rację stawia winko i kolację!!!!
gino - 2011-12-22, 10:17
na razie...stawiam
Ducati - 2012-01-23, 07:36
Jeśli chodzi o DMC, to też ostatnio miałem problem na przeglądzie. W dowodzie miałem 3100, a na tabliczce 2800. W dokumentach niemieckich wszędzie było 3100, bo u nich to co w Briefie jest najważniejsze. U nas na stacji powstała niezgodność dokumentów z tabliczką. WYJŚCIE : wziąć młotek zastukać numer na masę na tabliczce i wybić masę z dowodu - takie wskazówki dostałem od diagnosty. Polska - to dziki kraj
kaimar - 2012-01-23, 09:20
Ducati napisał/a: | W dowodzie miałem 3100, a na tabliczce 2800. W dokumentach niemieckich wszędzie było 3100, bo u nich to co w Briefie jest najważniejsze. |
Niestety padłeś ofiarą nieznajomości tematu przez diagnostów.
Samochód specjalny kempingowy ma homologację pojazdu skompletowanego. Ta niefortunna nawa oznacza że pojazd przechodził przez "ręce" różnych producentów, w tym przypadku był to producent podwozia a potem zabudowy, inaczej mówiąc miał różne fazy produkcji. Po każdym etapie produkcji pozostaje w pojeździe kolejna tabliczka znamionowa.
Produktem końcowym jest nie Fiat z zabudową ale samochód specjalny kempingowy o nazwie np. Dethleffs A588 o danych technicznych zupełnie innych niż podwozie na bazie którego zbudowano pojazd.
Właściwe dla rejestracji są dane pojazdu końcowego z tabliczki ostatniej fazy - ta zazwyczaj znajduje się w okolicach wejścia do zabudowy, ewentualnie przy stopniu od strony pasażera.
W Twoim przypadku na podwoziu od DMC 2800 Kg producent zabudowy zrobił campera i uzyskał na niego homologację z DMC 3100 kg. I taką wartość wpisano do niemieckiego dowodu rejestracyjnego. Polski diagnosta jest niedouczony i robi problemy.
Z drugiej strony nieznajomość specyfiki kamperów w naszym kraju przez organy czyni nasz kraj miejscem gdzie bez problemu można zarejestrować kampera pochodzącego z kradzieży.
W swojej praktyce serwisowej coraz częściej mam z takimi przypadkami do czynienia.
prezes1960 - 2012-01-23, 10:59
Koleedzy ,czy któryś z Was może mnie zupełnemu laikowi wytłumaczyć, jak to jest?.Mam ducata burstnera 560(nie ważyłem), czytam o DMC i nie mogę ni jak zrozumieć jak taki sam samochód ,tylko nowy,może jeżdzić pod niemiecką rejestracją i nie ma problemów.Co ciekawe takie nowe autko ma takie wyposażenie o którym ja tylko mogę(na razie)pomarzyć!Mowa o antenie satelitarnej,wysuwanej na maszcie zobrotnica,oczywiście odbiornik TV,no i solary z instalacją ,schodek wysuwany i tp i td....Oczywiście nie chodzi w tym przypadku o kasę ale oczywiście o wagę,jak to robią że jej nie przekraczają nawet jak mają DMC 3490!
PS.
Myślę że nowe "podwozia" nie są lżejsze od naszych!,bo przecież my nie mamy ani komputerów ani takiej wiązki przewodów jakie są teraz w samochodach a to dopiero waży.Wiem bo miałem przyjemność z instalacją z MINI COOPERA , nie mogłem jej podnieść!.A tak a propos wiecie ile waży takie małe autko?to jest konkurs bez nagrody!no moze" pifko"dla tego kto zgadnie ile wazy i ile pali (silnik 1600)?!
WINNICZKI - 2012-01-23, 11:16
Co do DMC to nigdy nie zaglądałem Niemcowi co ma wpisane w dowodzie rejestracyjnym,natomiast wiem ,że w Niemczech kierowca mogący jeżdzić samochodem osobowym czyli nasza kat.B ma limit wagi pojazdu nie tak jak my 3500kg tylko 6000kg.Czyli lekkim ciężarowym też może jeździć. W nowych kamperach importowanych do Polski powstają niedorzeczności właśnie z racji innej wagi pojazdu na kat.B i zdarza sie że kamper waży 3400kg a DMC ma wpisane 3500 tak ,aby zmieścić sie w Polskich przepisach.
dobek44 - 2012-01-23, 12:03
No chyba nie
http://fahrschuleonline.d...inklassen.asp#b
http://www.fahrschule.de/...nisklassen.html
prezes1960 - 2012-01-23, 14:10
WINNICZKI, problem nie polega na tym ze Niemiecmoze jezdzić autem do 6000kg z katygoriom prawa jazdy "B",lecz w tym ze majac w papierach auta DCM 2800 ten samochód nie może ważyć nawet 1kg więcej niż jest na tabliczce (czy w papierach).I tak ducat z zabudową 6m waży pewno więcej niz mój 5.6m.Co innego jest że Niemiec może do 6000kg,przecież kupujemy te nasze staruszki od niemniaszków ,oni mogli nimi jeżdzić a my nie !!!.Oczywiscie pomijam tych którzy mają samochody "lekkie" a przynajmniej tak im się wydaje!Wiem że przerabiamy (ulepszamy) nasze staruszki ale nie ważymy tego co dokładamy .Patrze czasami na przeróbki łazienek niektórych kolegów i wiem że dołożyli " parę kilo" do swoich autek ,te wszystkie maty szklane ,wzmocnienia przy odbudowie (więcej listew drewnianych),dodawanie katowników metalowych na łączeniach,to wszystko robi wagę! .Najciekawsze są blaszaki ,patrze na piekne zabudowy ale widzę że budowane są z płyty pełnej(chyba) bardzo solidnie ,a co z wagą takich aut?
PS
Właśnie odbudowuję swoją łazienkę i kupiłem całą nowa z firmy Hobby,i jak otrzymałem paczkę to myślałem że w niej nić nie ma .Łazienka ma elementy tak tandetnie (lekko)zrobione że aż chce się je zaraz czymś "wzmocnić"
krzlac - 2012-01-23, 15:17
Problem chyba polega też na tym, że chcemy albo musimy mieć kampery ciężkie, ale w papierach za wszalką cenę wpisujemy DMC 3495 kg. Prawko dalej B i broń Boże jakiś dodatkowy egzamin na C. Przemykamy się potem miedzy wagami w EU a jak się nie uda to płacz, zgrzytanie zębami i pretensje do całego Świata.
MAWI - 2012-01-23, 16:20
krzlac ,Ująłeś sprawę tak ,że chyba nikt by tego lepiej nie ujął.Jadąc w ubiegłym roku na wybrzeże zatrzymał mnie patrol "krokodyli"ważyli auta z naciskiem na kampery,wiem to bo gadałem z nimi.Mi tylko sprawdzili DMC wpisane w dowód ,Nawet nie ważyli,ale ważyli te które były do 3,5t.Surowo karali za przeładowanie .Jeśli auto warzy 3400 , a DMC ma 3495,to znaczy że" zrobiona było już w Niemczech " to nie problem bo w dół ,w górę gorzej.Ja dlatego zmieniłem na >3500kg żeby jeździć spokojnie.Mam przez to większe opłaty na autostradach Viatola zakazy ,coś za coś.NIe można na pokładzie mieć skutera pełny bak ropy ,wody,markizy solarów rampy i czego tam jeszcze i pięciu pasażerów,kupę luzu do tego i mieścić się w wadze.Zakup należy planować świadomie ,Przewidując potrzeby.Troche tak jak kopanie się z koniem.
pawel-m - 2012-01-23, 16:59
nie mam na pace skutera na dachu solarow i nie mam tv mam tylko to co potrzebne i b.malego kamperka jestem szczesliwy ,bo jezdze tylko na wypoczynek ,a cale niepotrzebne badziewie zostaje w domu i mam dmc 3,5t.BRAWO MAWI,a tak nawiasem jeszcze kilka lat temu w giermanii prawo jazdy kat b uprawnialo do kierowania pojazdami 7,5t,ale od kilku lat jest juz tak jak u nas
1506edi - 2012-01-23, 18:11
Moje ducato z 85r. waga obecna 2100(w papierach) a DMC 3100 tez w (papierach).-ciekawe jak wygląda żeczywistść.
Agostini - 2012-01-23, 18:20
1506edi napisał/a: | ciekawe jak wygląda żeczywistść |
Za 10 - 15PLN zważą Ci na każdym chociażby złomowisku.
WINNICZKI - 2012-01-23, 21:26
prezes1960 napisał/a: | Najciekawsze są blaszaki ,patrze na piekne zabudowy ale widzę że budowane są z płyty pełnej(chyba) bardzo solidnie ,a co z wagą takich aut? | Ha ,właśnie to jest ciekawostka ,ale blaszaki mają zawsze DMC. 3500 ,a ładowność np.Renault Master L3H3 1600kg. I w związku z tym można zabudowę robić tzw. ciężką bo jest luz w wadze auta ,a DMC. Gorzej wygląda to przy kamperach,mój jest długi ma 630 cm masa pustego w papierach jest 2800, pojechałem na wagę ( na złomowisko) i ważył 2750,ale nie był zatankowany na full i nie miał wody w zbiornikach. Jego DMC jest 3100.Czyli ładowności ma teoretycznie 300-350 kilo.Jadąc na południe europy i biorąc krótkie spodenki,majtki i koc w trzy osoby są szanse nie przekroczyć DMC. Podejrzewam , że konstruktor zabudowy przewidywał, ze kupującym będzie człowiek zamożny którego stać na wydanie dużej kwoty na zakup takiego nowego auta ,to będzie go stać na stołowanie sie po knajpach,kupowanie nowych ciuchów ,i w związku z tym ładowność takiego pojazdu jest ograniczona. Nikt prawdopodobnie nie zastanawia sie podczas konstruowania takiego pojazdu,że kupi go niezbyt zamożny człowiek za 10% wartości nowego i będzie chcial załadować tam cały swój dobytek,tak ,żeby na miejscu prawie nic nie wydać i żeby wakacje były jak najtańsze. I stąd potem problemy na wagach.
kaimar - 2012-01-23, 23:11
WINNICZKI napisał/a: | ,ale blaszaki mają zawsze DMC. 3500 |
A na jakiej podstawie tak twierdzisz?
WINNICZKI - 2012-01-23, 23:58
A nie???
janus - 2012-01-24, 07:59
No mój na tzw. "ten przykład" ma DMC 3250
Bogusław i Ewa - 2012-01-24, 08:27
I to jest pewnik!Na pewno nie jest to wyjątek!
scuter0 - 2012-01-24, 08:36
pytanie do Bgusia i Ewy z racji ze maja takie same autko u mnie jest 2450kg i 3100kg -u was jest tak samo?
prezes1960 - 2012-01-24, 08:40
Mawi,napisał:Ja dlatego zmieniłem na >3500kg żeby jeździć spokojnie.Mam przez to większe opłaty na autostradach Viatola zakazy ,coś za coś.To nie chodzi o to że chcemy jeżdzic:"za darmo" i w brew przepisom!,ale dla czego mam płacić za kamper na autostradzie jak bym woził nim towar na handel!?Inaczej jest z tym z przeładowaniem kampera!,pytanie brzmi dlaczego producent kampera wyznacza tak niską DMC!,że trzeba się teraz głowić czy zatankować tylko połowę ropy i połowę wody ,czy może zostawić zonę i dzieci a może majtki i koszulki?! .TO jest problem do przeskoczenia!.My kierowcy ci B ,możemy według prawa kierować pojazdami do 3.5 t,wszyscy wiedzą że dostawczaki mogą tyle "uradzić"(co do hamowania się już nie wypowiadam ) to czemu nas teraz ścigają właściwie za nie nasze winy!.Proponuję wreszcie za strajkiować i zablokować autostradę żeby nam pozwolono jeżdzić nawet z psem jak będziemy mieli na to ochotę! :mrgreen:Oczywiście skutera nie polecam ,lepiej robi na zdrowie rower! ,a no i weżmy tylko jeden rower na 6 osób!.
PS
A tak a propos po co rejestrować przewóz 6 osób jak i tak ich nie można zabrać nawet jak nie mamy : satelity, solarów, schodków ,wody,no i pozostawmy też gaz po co on nam w lecie?
boral - 2012-01-24, 09:13
MAWI ,zwiększyłeś masę całkowitą do 3,5t powiedz jaką miałeś wcześniej, dla czego płacisz więcej za autostrady,przecież do 3,5 t płaci się jak za osobówki.
WINNICZKI - 2012-01-24, 10:02
janus napisał/a: | No mój na tzw. "ten przykład" ma DMC 3250 | Oczywiście macie rację,zasugerowałem się modelami Maxi ponieważ z racji przestrzeni są najbardziej odpowiednie na przeróbkę na kampera.Ale widzę,że nawet to nie do końca jest prawda bo fiat janus-a ma 3250. Jak będę kupował blaszankę to będę zwracał uwagę na DMC.Myśle o Masterze L3H3
jacekiagatka - 2012-01-24, 10:32
boral napisał/a: | MAWI ,zwiększyłeś masę całkowitą do 3,5t powiedz jaką miałeś wcześniej, dla czego płacisz więcej za autostrady,przecież do 3,5 t płaci się jak za osobówki. |
bo zmienił na >3500kg
MAWI - 2012-01-24, 11:42
WITAJ Boral.Nic nie zwiększałem.Poprzedni mój kamper był do 3500kg,zawsze po zważeniu go wychodził więcej.Pewnie dlatego jak pisał Winniczek,Zapakowany po uszy.Raz zapłaciłem za przeładowanie,był to sygnał,że tak nie można bo to walka z wiatrakami.Prawa nie zmienisz(sam).Albo mniej zabierać,albo zabierać i płacić kary,albo kupić coś co ma DMC powyżej 3500kg.Wydumałem ,że na dłuższą metę należy zmienic kampera z DMC więcej niż 3500kg.Masa własna obecne mojego kampera to 3700kg, Dmc 4500kg a zespołu 5200kg.Mogę teraz z czystym sumieniem bez obaw o mandaty integrować się z biedniejszą grupą naszego społeczeństwa (do której oczywiście należę)zabierając na wyjazd dwa worki kartofli ,worek mąki,worek cukru,bez obaw o przekroczenie DMC.Nawet u naszych przyjaciół za zachodniej granicy.A tak serio,jeśli moje wyjazdy miały by być na rybki głównie samemu to po cholerę mi landara,ale to już każdy sam musi ocenić do czego mu ma służyć kamp.Wiadomo prawo mamy jakie mamy,Płacę na drodze jak TIR,ale co.Wole tak niż jechać z duszą na ramieniu "złapią,nie złapią".Nie blokowało mnie prawo jazdy,wić taka była moja decyzja.Pisząc ,że bez trudu można zmienić DMC na mniejsze (wystarczy odchudzić auto do 3300.Pan diagnosta wpisze"co mu każesz"masz DMC 3490, ale co z tego ,znowu pełne porty strachu.Coraz częściej będą nas ważyć ,gdy my nawet nie będziemy o tym wiedzieć (bramki pod którymi jedziemy)na dłuższą mete to nie ma sensu.
Agostini - 2012-01-24, 12:53
MAWI napisał/a: | Coraz częściej będą nas ważyć ,gdy my nawet nie będziemy o tym wiedzieć (bramki pod którymi jedziemy) |
No to umarł w butach.
Czy chce ktoś kupić zadbanego kamperka z DMC 3,5t?
boral - 2012-01-24, 14:12
MAWI,odpowiedz wyczerpująca, postąpię podobnie jak Ty,często zabieram skuter i mimo że zabieram najpotrzebniejsze rzeczy po zważeniu wychodzi 3900.Pozdrawiam
Endi - 2012-01-24, 16:25
Opłaty owszem, coraz wyższe i go-boxy i viniety i viatole i Bóg wie co tam jeszcze wymyślą. Z parkowaniem w atrakcyjnych miejscach jest również co raz gorzej. W razie przeładowania, najbardziej mnie jednak przerażały konsekwencje w razie wypadku, można się nie wypłacić do końca życia.
Teraz tak sie rozleniwiłem , że bez skuterka już się nie ruszę Jest na tyle mobilny, że zwiedzanie np "włoskich zakamarków" stało się jeszcze piękniejsze. Mój ma DMC 4600, także zabieram o wiele, wiele więcej "niepotrzebnych" gadżetów
MAWI - 2012-01-24, 17:03
Agostini(Andrzejku)Głowa do góry,myśle że na razie wystarczy że po prostu melduj gdzie się wybierasz ,Ja wtedy jade z tobą zabieram do siebie twoje bajbetle i cheja.
eler1 - 2012-01-24, 17:39
MAWI napisał/a: | Agostini(Andrzejku)Głowa do góry,myśle że na razie wystarczy że po prostu melduj gdzie się wybierasz ,Ja wtedy jade z tobą zabieram do siebie twoje bajbetle i cheja. | Niema takiej potrzeby wystarczy zaczepić lekką przyczepkę do 750kg pod kamperka plus Viatol , gobox i w drogę na kategorii B
Agostini - 2012-01-24, 18:07
MAWI napisał/a: | Ja wtedy jade z tobą zabieram do siebie twoje bajbetle i cheja. |
Oj Wiesiu, żebyś tej deklaracji nie musiał żałować.
A swoją drogą, ciekawe czy przeszedłby numer z przesiadaniem się przez pasażera podczas ważenia z przedniej na tylną oś.
No co? Gwałtowna potrzeba poprawy makijażu, włosów, czy tam czego.
eler1 napisał/a: | Niema takiej potrzeby wystarczy zaczepić lekką przyczepkę do 750kg pod kamperka plus Viatol , gobox i w drogę na kategorii B |
Tak, wiem, i nie będzie chyba innego wyjścia.
MAWI - 2012-01-24, 20:18
ANDRRZEJKU
zbychu91 - 2012-01-25, 15:49
A swoją drogą, ciekawe czy przeszedłby numer z przesiadaniem się przez pasażera podczas ważenia z przedniej na tylną oś.
No co? Gwałtowna potrzeba poprawy makijażu, włosów, czy tam czego.
Tylko po co?
Nacisków na oś nikt nie będzie Ci sprawdzał bo ich po prostu nie przekroczysz ,a do masy rzeczywistej nie ma znaczenia
Agostini - 2012-01-25, 18:54
zbychu91 napisał/a: | Nacisków na oś nikt nie będzie Ci sprawdzał bo ich po prostu nie przekroczysz ,a do masy rzeczywistej nie ma znaczenia |
Sądziłem, że podczas takiego ważenia, w przypadku gdy nie jest to waga stacjonarna samochód najeżdża na coś co chyba kierowcy nazywają plackami najpierw przednimi kołami, a później tylnymi. Suma obu wag będzie wagą rzeczywistą. Wtedy taki manewr z przemieszczeniem ciężaru mógłby prawidłowy pomiar zniekształcić.
Ale rzeczywiście to jest już chyba kombinowanie jak koń pod górkę. Choć gdyby się udało?
Andrzej 73 - 2012-01-26, 09:49
Agostini napisał/a: | Wtedy taki manewr z przemieszczeniem ciężaru mógłby prawidłowy pomiar zniekształcić. |
Nic bardziej mylnego , pdczas ważenia wszyscy pasażerowie proszeni są o pozostanie na swoich miejscach.
W zależności od danego kraju tolerancje są różne. Np. w niemczech ok. 5-10%. W Austrii , Francjii i w Polsce od uzyskanego wyniku kontrolujący mają obowiązek odjąć
jedynie 2% przy jednoczesnym zaokrągleniu wyniku do 100kg w górę.
Tak więc strzeżmy się kontroli ważenia.
prezes1960 - 2012-01-26, 13:32
Koledzy,po przeczytaniu tego wszystkiego doszedłem do wniosku,albo sprzedać kampera (bo po co nam te "bule"),albo zacząć nowy wątek, jak koledzy odchudziliście nasze "grubasy"(i nie pisze tu o kierowcach ,sam ważę 120 kg).Piszmy tylko same sprytne rzeczy,nic z rodzaju" zostawić żonę!"
To co może nowy temacik,ja już się odchudzam(nie osobiście )właśnie zamówiłem stopień z aluminium!.Piszcie co jeszcze usprawnić .A jeszcze zapomniałem ,wyjąłem właśnie ponton który woziłem w tym sezonie, w tą i z powrotem! .A teraz na poważnie zastanawiam się nad wożeniem koła zapasowego,może zamiast tego jakiś zestaw naprawczy( w spreyu)
WINNICZKI - 2012-01-26, 15:35
Spróbuj tak dla treningu wyciągnąc koło z tylnej osi,sam zadecydujesz co warto wozić.Tylko nie połam plastików U mnie w Burstnerze wulkanizator zmieniał tylne koło i przy użyciu wszystkiego co miał do podnoszenia w warsztacie zmieścił sie w 30 minutach (sztuka) Na wakacje woże oponę na dachu jak by przypadkiem rozerwało mi koło,inne awarie tylko zestaw naprawczy ,mam dwa
prezes1960 - 2012-01-26, 16:35
WINNICZKI, wiem co to znaczy zmiana koła tylnej osi ,choć ja mam już nie oryginalne listwy i jest trochę lepiej.Zmieniłem wraz z listwami ich mocowanie,to co jest od listwy do podłogi i jeżeli trzeba to odkręcam mocowanie od listwy! ,no i nowe listwy sa proste a nie wygięte w kierunku podłogi,oraz są bardziej elastyczne no i lżejsze!Nie dostałem oryginałów więc wymieniłem na LMC
PS
Mam kilka listew plastikowych do burstnera,mogę kogoś potrzebującego poratować,pozostały listwy przedniej części dolnej zabudowy.
Sułek - 2012-01-26, 18:02
Koledzy - pozwólcie że podłącze się pod Waszą dyskusje i próby wzajemnego wyjaśniania niektórych wpisów w dowodzie rejestracyjnym.Czytając ten temat od pierwszego postu do chwili obecnej zaczynam wątpic w wiarygodnośc wpisanych danych u mnie.A mam tak DMC-3300kg Masa własna 2790kg - znaczy się,że mogę załadowac 510kgk.ponieważ kamper jest z zamontowanym hakiem mogę podpiąc przyczepę i tak bez hamulca-750kg.natomiast z hamulcem 2500kg.Nijak to sie ma do DMC bo w jednym i drugim przypadku przekraczają zapisy jak nie o 40kg to przy przyczepie z hamulcem o 1790kg.Wyprostujcie mnie jak pomyliłem pojęcia i czgoś nie zrozumiałem
seba1 - 2012-01-26, 18:42
Sułek napisał/a: | Koledzy - pozwólcie że podłącze się pod Waszą dyskusje i próby wzajemnego wyjaśniania niektórych wpisów w dowodzie rejestracyjnym.Czytając ten temat od pierwszego postu do chwili obecnej zaczynam wątpic w wiarygodnośc wpisanych danych u mnie.A mam tak DMC-3300kg Masa własna 2790kg - znaczy się,że mogę załadowac 510kgk.ponieważ kamper jest z zamontowanym hakiem mogę podpiąc przyczepę i tak bez hamulca-750kg.natomiast z hamulcem 2500kg.Nijak to sie ma do DMC bo w jednym i drugim przypadku przekraczają zapisy jak nie o 40kg to przy przyczepie z hamulcem o 1790kg.Wyprostujcie mnie jak pomyliłem pojęcia i czgoś nie zrozumiałem |
W dowodzie rej. masz w poz. F2 podaną DMC pojazdu, w twoim przypadku jest to 3300 kg. Do tego mozesz podpiąć przyczepkę jak piszesz 750kg bez ham (O2), i 2500 z ham.(O1). podpinając przyczepkę będziesz miał DMC zestawu a nie pojazdu i w tym przypadku może to być 5800kg (wtedy wymagane PJ kat B+E).
Sułek - 2012-01-26, 19:49
Seba1 - to co napisałeś jest prawdą pod warunkiem,że zestaw przekracza 3,5tony i tu się z tobą zgadzam kat.prawa jazdy nie wystarcza.Głównie chodzi mi o to czy jakiekolwiek przekroczenie tych 3300kg.tj DMC skutkuje przekroczeniem prawa tak przy przy przeładowaniu kampera jak i podpięciu przyczepki
MAWI - 2012-01-26, 19:57
Jeśli załadujesz powyżej 3300kg to przeładowałeś ,ponieważ przekroczyłeś dmc,jakie dla Ciebie przewidziano(dla pojazdu).A jęsli podepniesz przyczrpę która posiada DMC więcej niż choćby 200kg(w twoim przypadku ,To mósisz posiadac B+E i viatol
seba1 - 2012-01-26, 20:11
MAWI napisał/a: | Jeśli załadujesz powyżej 3300kg to przeładowałeś ,ponieważ przekroczyłeś dmc,jakie dla Ciebie przewidziano(dla pojazdu).A jęsli podepniesz przyczrpę która posiada DMC więcej niż choćby 200kg(w twoim przypadku ,To mósisz posiadac B+E i viatol |
Do podanego pojazdu czyli DMC 3300kg moze przypiąć przyczepe lekką, czyli do 750 kg i jechać na samej kat B. Zestaw taki może mieć DMC 4250kg ( w tym przypadku 4050kg.) .
Ale nie można przeładować auta powyzej tych 3300, i przyczepki pow jej DMC
Sułek - 2012-01-26, 20:18
MAWI - Seba1 - czyli sprawa jednoznaczna przeładowanie kampera pow.3300kg.mandat ewentualnie nawet coś gorszego.Natomiast podpięcie przyczepki chocby tej 750kg to przekroczenie owych magicznych 3,5tony o 40kg.i tu nasze pr.jaz.kat.B możemy sobie wsadzic w pi pi pi Nie mam pojęcia jak poprzednik woził łódke na przyczepce mając prawo jazdy kat.B /a takowe miał bo widziałem na własne oczy/
Pawcio - 2012-01-26, 20:23
Sułek- na kategorię PJ 'B' możesz jechać kamperem o DMC 3500 kg plus przyczepa lekka 750 kg. Tak jak napisał seba1
Tutaj mamy dyskusję dotyczącą kategorii E:
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10540
seba1 - 2012-01-26, 20:27
Powtarzam (słuchaj uważnie ) kategoria B możesz jechać twoim autem 3300DMC + przyczepka lekka 750DMC. Razem to daje 4050kg. Powtarzam możesz legalnie jechać. Gdybyś chciał przypiąć przyczepke inną niż lekka czyli pow 750kg to potrzebujesz B+E. Jeśli coś to pytaj
MAWI - 2012-01-26, 20:35
Panowie jeśli się mylę poprawcie.Do niedawna było tak,że samochód lub zespół pojazdów o DMC do 3500kg to "B" wyżej +E
donald - 2012-01-26, 20:36
No to wszystko pięknie ,ładnie, ale podczepiając przyczepe lekką 750DMC musisz już mieć viatolla.....
MAWI - 2012-01-26, 20:39
Kategoria prawa jazdy "B" uprawnia do kierowania:
pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej (dmc) nieprzekraczającej 3,5 tony (z wyjątkiem motocykla lub autobusu);
pojazdem samochodowym o dmc nieprzekraczającej 3,5 tony, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 tony;
ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym.
Pawcio - 2012-01-26, 20:59
MAWI napisał/a: | Panowie jeśli się mylę poprawcie.Do niedawna było tak,że samochód lub zespół pojazdów o DMC do 3500kg to "B" wyżej +E
Kategoria prawa jazdy "B" uprawnia do kierowania:
pojazdem samochodowym o dopuszczalnej masie całkowitej (dmc) nieprzekraczającej 3,5 tony (z wyjątkiem motocykla lub autobusu);
pojazdem samochodowym o dmc nieprzekraczającej 3,5 tony, z przyczepą o dopuszczalnej masie całkowitej nieprzekraczającej masy własnej pojazdu ciągnącego, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu tych pojazdów nie przekracza 3,5 tony;
ciągnikiem rolniczym lub pojazdem wolnobieżnym.
|
Mawi, możesz ciągnąć przyczepę lekką (750 kg) czymkolwiek co posiada DMC do 3,5t.
Zerknij tutaj, ładnie na obrazkach wytłumaczone:
http://oskduet.pl/nauka-j...jazdy-przyczepa donald napisał/a: | No to wszystko pięknie ,ładnie, ale podczepiając przyczepe lekką 750DMC musisz już mieć viatolla..... |
Albo jechać opłotkami i nie wjeżdżać na płatne odcinki.
Sułek - 2012-01-26, 21:00
No to wszystko pięknie ,ładnie, ale podczepiając przyczepe lekką 750DMC musisz już mieć viatolla..... Donaldzie czy to stwierdzenie jest poparte prawem drogowym bo wydaje mi się,że prawie każda cięższa osobówka z przyczepą musiała by mieć Viatolla????
seba1 - 2012-01-26, 21:01
Wiesiu no nie tak. No chyba że sie coś od tego roku pozmieniało, bo w listopadzie robiłem kat C i było jeszcze tak jak pisałem. Jeśli nastąpiły od tego roku zmiany to odszczekuje to co pisałem, ale tego nie wiem
Sułek - 2012-01-26, 21:26
Pawcio - wielkie dzięki link który dołączyłeś rozwiewa wszelkie wątpliwości i o to chodziło jednak stwierdzam,że forum to siła dziękuje wszystkim za udział w wyjaśnieniu sprawy i pozdrawiając zapraszam na kielonek miodóweczki podbeskidzkiej.Do zobaczenia.
MAWI - 2012-01-26, 21:29
Macie chłopaki rację,
Jeśli posiadacz prawa jazdy kategorii B ciągnie przyczepę lekką bez hamulców, to dopuszczalna masa całkowita zespołu pojazdów może wynieś 4250 kg, przy czym dopuszczalna masa całkowita przyczepy nie może być większa niż połowa masy własnej pojazdu ciągnącego. Np. pojazd ciągnący o masie własnej 1500 kg i dopuszczalnej ładowności 2000 kg osiąga masę całkowitą 3500 kg. Nie ma przeszkód, aby do tego pojazdu dołączyć przyczepę o dopuszczalnej masie całkowitej do 750 kg. Zespół pojazdów zamknie się wówczas dmc 4250 kg. Posiadacz prawa jazdy kategorii B, jeśli kieruje zespołem pojazdów z przyczepą lekką (do 750 kg) z hamulcem bezwładnościowym, zobowiązany jest do przestrzegania warunku mówiącego, że dopuszczalna masa całkowita pojazdu ciągnącego stanowi co najmniej 1,33 dmc przyczepy. Inaczej przedstawia się sytuacja, kiedy dopuszczalna masa całkowita przyczepy, ciągniętej przez pojazd, którego kierowca posiada uprawnienia kategorii B przekracza 750 kg. Otóż w przypadku kiedy przyczepa posiada hamulec bezwładnościowy, dopuszczalna masa całkowita przyczepy może być większa od masy pojazdu. W takiej sytuacji dopuszczalna masa całkowita pojazdu ciągnącego musi stanowić co najmniej 1,33 dmc przyczepy. Np. masa własna pojazdu ciągnącego wynosi co najmniej 1500 kg, dopuszczalna ładowność – maksymalnie 500 kg, a dmc przyczepy, wynosi 1500 kg. Razem dmc zespołu wynosi 3500 kg. Przy hamulcu uruchamianym z miejsca kierowcy, dmc przyczepy może być większa niż masa własna pojazdu ciągnącego. Np. masa własna pojazdu ciągnącego wynosi minimum 1700 kg, dmc – maksymalnie 1800 kg, a dmc przyczepy wynosi 1700 kg. Warunek dotyczący nieprzekraczania dmc zestawu 3500 kg został zachowany.
donald - 2012-01-26, 21:32
Sułek napisał/a: | No to wszystko pięknie ,ładnie, ale podczepiając przyczepe lekką 750DMC musisz już mieć viatolla..... Donaldzie czy to stwierdzenie jest poparte prawem drogowym bo wydaje mi się,że prawie każda cięższa osobówka z przyczepą musiała by mieć Viatolla???? |
http://wiadomosci.gazeta....y_osobowek.html
Bardzo ważne aby sprawdzić w dowodzie rejestracyjnym czy po doczepieniu przyczepy, Dopuszczalna Masa Całkowita zespołu pojazdów (pojazd + przyczepa) nie przekracza 3,5t. W przypadku gdy przekracza, taki zespół pojazdów podlega obowiązkowemu elektronicznemu poborowi opłat i musi posiadać działające urządzenie viaBOX gdy chce poruszać się po drogach płatnych objętych systemem viaTOLL.
Pawcio - 2012-01-26, 21:36
I wszystko gra jak ta lala
IAAN - 2012-01-26, 23:07
i własnie dlatego sprzedałem przyczepkę o dmc 650 kg a szukam takiej do 400 kg aby podpinając pod kampera z dmc 3100 nie podlegac opłatą viatola
mój kmper ma dmc 3100 masa własna ważona 2540 a według dowodu rejestracyjnego może ciągnąc przyczepę o dmc 2200kg
czy wyobrażacie sobie taki zestaw auto mające 75 koni w porywach ciągnace przyczepę 2200kg jadące po górach np w Austri bo ja nie moge jakos tego sobie wyobrazic już widzę ten korek za sobą ciągnący się kilometrami a ja jazda widokowa 30 km /h
donald - 2012-01-27, 07:51
Irek napisał/a: | a ja jazda widokowa 30 km /h | oby tylko ta jazda była do przodu pod górke..
matro - 2012-01-27, 12:18
Irek napisał/a: | i własnie dlatego sprzedałem przyczepkę o dmc 650 kg a szukam takiej do 400 kg aby podpinając pod kampera z dmc 3100 nie podlegac opłatą viatola
mój kmper ma dmc 3100 masa własna ważona 2540 a według dowodu rejestracyjnego może ciągnąc przyczepę o dmc 2200kg
czy wyobrażacie sobie taki zestaw auto mające 75 koni w porywach ciągnace przyczepę 2200kg jadące po górach np w Austri bo ja nie moge jakos tego sobie wyobrazic już widzę ten korek za sobą ciągnący się kilometrami a ja jazda widokowa 30 km /h |
odnośnie przyczepki do 400kg, to myślę że na rynku wtórnym będzie bardzo ciężko znaleźć coś porządnego, no chyba że małą niewiadówkę z pokrywą czyli taką bakistę na kołach...
...kupując u delera:) swoją przyczepkę Niewiadów która miała mieć docelowo max DMC 600kg, zapytałem się czy można zarejestrować ją na mniej i nie było problemu , chciałem aby miała jak najmniejsze DMC - ówcześnie miałem ją podłączoną często do starego Polo gdzie max na haku - 360kg. Moja przyczepka ma DMC 350kg - czyli mogę ją swobodnie ciągać za moim kamperem o masie 3100kg - i mam jeszcze 50kg zapasu
PS. mam identyczną: http://otomoto.pl/niewiadow-bf5017-T2563764.html
IAAN - 2012-01-27, 14:23
ja chcę kupić nową ale widziałem 3
pierwsza nieporozumienie
druga dmc 405 kg
3 dmc 500 kg i na tą bym się zdecydował ale nie wiem czy można rejestrować na mniej własnie 400 kg kogo pytac diagnosty i nowy przegląd czy w urzędzie
matro - 2012-01-28, 11:09
Irek, w moim przypadku było tak, że przy zakupie ustaliliśmy ze sprzedawcą jakie DMC jest mi potrzebne, i z "flepami" pojechałem do komunikacji. Tam spisali z dokumentów ładowność i masę... ot wszystko Przegląd mam bezterminowy.
...czyli jak kupujesz nową przyczepkę to jako klient masz zawsze rację jakby co to kupowałem swoją przyczepkę w Pile
IAAN - 2012-01-28, 11:27
a nmnie sprzedawca powiedział że musi zapytac producenta o nową homologacje miał dzwonic narazie brak odzewu
matro - 2012-01-28, 23:59
widać sprzedawca nie jest dobrze zorientowany lub też coś przez te 3 lata się zmieniło. Zapewne byłby problem jakbyś chciał z tej przyczepki zrobić np jednotonówkę;)
...widzę, że jesteś z Poznania, więc jak chcesz w tygodniu będę w Pile-mogę podjechać tam gdzie kupowałem swoją i popytam co i jak.
....jak wielka ma być ta przyczepka? chodzi o wymiary...
IAAN - 2012-01-29, 08:22
ma mieć 400 kg dmc wymiar typowy jakiś
MAWI - 2012-03-01, 19:20
W ostatnim wydaniu "POLSKI CARAWANING" na piątej stronie jest artykuł pod tytułem POWALCZYMY O "B"jest tam kilka informacji dla posiadaczy tego najpopularniejszego prawa jazdy.Wynika z tego że z tą kategorią można przekroczyć DMC 3,5t pod warunkiem dodatkowego kursu(doszkolenia)Bez tego nie wolno,ale jest również wzmianka ,że na"B" można i większym kamperkiem pomykać .Poczytajcie warto
IAAN - 2012-03-01, 22:48
ale jest również wzmianka ,że na"B" można i większym kamperkiem pomykać .Poczytajcie warto
jestem ciekaw na jakiej zasadzie
co do prawka to w moim przypadku nie ma problemu niemam tylko na autobus
i chętnie przyjął bym kamperka tak 4600-5000 kg
Banan - 2012-03-02, 08:46
Okrutnie mnie ciekawią podstawy prawne, jak możecie Koledzy, to wklepcie te paragrafy, które dopuszczają przekroczenie 3500 kg, bardzo proszę
Nie mam dostępu do tego numeru i nie przeczytam
Według mojej wiedzy dotychczasowej, można było przekroczyć DMC na kat. B, jeżeli pojazd ważył 3500 + przyczepka lekka bez hamulca najazdowego 750kg, co daje 4250 kg.
Cyryl - 2012-03-02, 09:23
potwierdzam wieści od Banana.
wracając do przewałów z masą własną: otóż kiedyś w Polsce były dwie licencje na transport międzynarodowy duża i małą. mała była do 7,5t DM i było ja bardzo łatwo dostać, więc trafiały się taki hocki-klocki z wagą. w firmie gdzie pracowałem był Mercedes 814 i w dowodzie miał masę własną 3500kg, ładowność 3500kg i DMC 7000kg.
oczywiście stan faktyczny był inny. kiedys byłem zmuszony jechać nim do Niemiec w tamtą stronę na pusto i na Jędrzychowicach po przejechaniu przez wagę na pusto wyszło 4800kg.
młody grenzschutz odstawił mnie na boki i zaczął szukać przy ramie nie fajek, ale jakiś prętów uranowych, które tak zmieniłyby wagę.
po chwili podszedł stary grezschutz i popatrzał w dowód, na kwit z wagi oraz na auto i powiedział młodemu: tak ma być, a mi: jechać! stawiając stępel.
MAWI - 2012-03-02, 12:54
Kolego BANAN ja tez nie jestem prawnikiem i osobiście nie mam kłopotów z prawkiem .Ponieważ mam tzw"DŁUGIE".ale wiem że kiedyś to dmc zespołu decydowało (DO 3,5T zespół pojazdów)teraz unia pozwoli la na więcej na pojazd 3,5t i przyczepa 0,750 bez hamulców razem 4250kg.Ale jest jeden warunek a mianowicie ,że masz ukończone stosowne przeszkolenie.Dotyczy "B96"
cytuję;
-ukończone szkolenie
-zdanie egzaminu umiejętności oraz zachowania na drodze..
koniec cytatu.
Bez tych wymogów można poruszać się zespołem poj. do DMC 3,5T
Kolejna unijna ustawa ,do której sie musimy stosować ,umożliwia prowadzenie kamperka do DMC 4250.Na "B96".
dobrze mnie zrozumcie i nie traktujcie jako wykładnie prawa to są cytaty i tyle .Nie wiem czy prawdziwe.
Banan - 2012-03-03, 21:06
Ależ MAWI, nikt przecież nie prosił o interpretacje prawną, tylko o paragrafy, jakimi są poparte owe wieści w artykule, do którego nie mam dostępu.
Dzięki wielkie
Tylko nie bardzo rozumiem owe "B96" i co autor artykułu miał na myśli
Przyznam szczerze, że nie słyszałem o tym.
Może ktoś zna jakieś szczegóły i o co chodzi
lepciak - 2012-03-04, 10:10
Cyryl Cytat: | w firmie gdzie pracowałem był Mercedes 814 i w dowodzie miał masę własną 3500kg, ładowność 3500kg i DMC 7000kg. |
Mój szef zarejestrował Mercedesa Atego o nośności 10 ton na DMC 7000 kg aby kursować po niemieckich autostradach we wszystkie dni tygodnia nawet świąteczne gdyż tam tylko pojazdy do takiej DMC mogą poruszać się bez ograniczeń.
Cyryl - 2012-03-05, 09:20
w Niemczech w dni świąteczne można jeździć pojazdami o DMC do 7,5t, a opłaty autostradowe są od 12t DMC.
|
|