Socale - 2020-02-17, 20:32 Temat postu: Poduszki pneumatyczne, przeróbka, obniżanie kampera.Vitaycie Koledzy.
Chciałbym regulować sobie wysokość tylnego zwisu. Mam poduszki z fabryki ale one mają stałe ciśnienie i tylko trzeba pilnować żeby wskazówki były na zielonym. Ok.
Taka koncepcja mi wpadła do głowy by sobie to regulować, ale nie wiem czy wykonalna i nasuwa się pytanie:
Czy zwiększając ciśnienie uniosę tył kampera np o 5-8cm wyżej niż stoi obecnie ze wskazówkami na zielonym?
Czym grozi przedawkowanie?darek 61 - 2020-02-17, 21:03
Socale napisał/a:
Czy zwiększając ciśnienie uniosę tył kampera np o 5-8cm
A jakie ciśnienie masz teraz?amples - 2020-02-17, 21:08
Socale napisał/a:
Czy zwiększając ciśnienie uniosę tył kampera np o 5-8cm
Zależy jakia jest ich nominalna wysokość , obciążenie , ciśnienie ,
8 cm to raczej wyższe zdało by się dać ,
chyba ze obecne siedzą niżej niż powinny , ale to bu znaczyło ze są za słabe do masy , albo manometr źle skalibrowany .Socale - 2020-02-17, 21:29 Ciśnienie utrzymuję po środku zielonego na obydwu wskaźnikach, tj okolice 2bar.
Pow 3,5 bar, to już zakres przekraczający pole zielone.
Zwis nie przykuca, cały tył jest zadarty do góry ale jest nisko i dosyć długi, stojąc na równym podłoga leci w dół do kabiny i zawsze muszę przodem na +5cm najechać.
Instalacja z fabryki, nie znam możliwości i danych, więc muszę się zastanowić czy poświęcając gwarancję mogę coś zyskać bo cel jest taki, by za pomocą przycisku dopompować i unosić długi zwis na stromych wjazdach/wyjazdach/podjazdach/dziczu.darek 61 - 2020-02-17, 21:44 Poduszki mam po poprzedniku.Przy ciśnieniu 1,5 wyrażenie się unosi,mogę go podnieść dużo wyżej dmuchając więcej,ale wygląda mocno pochylony.
Podobno nie wolno jechać bez ciśnienia, bo poduchy ulegną zniszczeniu.amples - 2020-02-17, 21:48 Cyt. z instrukcji busa
Ciśnienie maksymalne w układzie z ładunkiem pojazdu: 3-3,5 atm. (0,3 ÷ 0,35 MPa)
Ciśnienie minimalne w układzie jadąc nie załadowanym pojazdem:1-1,5 atm. (0,1 ÷ 0,15 MPa)andi at - 2020-02-17, 23:33 Ja mam około 2,5 i to fanie u mnie leci .3 - 3.5 jak jade to skacze ,za twarde u mnie .Przy długim zwisie to jak mało dopompujesz to tył leci do góry to normalka .Wszędzie jesteś mądry w tematach a tu takie pierdoły piszesz Cyryl - 2020-02-18, 05:33 zawieszenie pneumatyczne w pojazdach dostawczych ma za zadanie odciążyć zawieszenie mechaniczne i poprawić komfort jazdy.
podnoszenie i opuszczanie nadwozia pojazdu jest możliwe, ale ograniczone.
należy również pamiętać, że podczas jazdy z podniesionym zanadto nadwoziem zasięg świateł naszego pojazdu się znacznie skraca.
w samochodach ciężarowych i autobusach regulacja wysokości podnoszenia i opuszczania jest dużo większa.
zawieszenie pneumatyczne ma za zadanie samopoziomować się, oraz w przypadku pojazdów ciężarowych podnosić/opuszczać siodło podczas sprzęgania naczepy, podnoszenia/opuszczania całego pojazdu podczas wyjazdu lub wjazdu pod nadwozie typu BDF (zakres podnoszeni/opuszczania to prawie 20cm w jedną stronę), a w autobusach miejskich mamy tak zwany przyklęk - opuszczenie nadwozia o 5-10cm przy otwarciu drzwi podczas wsiadania i wysiadania pasażerów oraz w turystycznych podniesienie o 10-15cm podczas przejeżdżania przez progi zwalniające czy inne nierówności.
żeby poduszki powietrzne mogły w większym stopniu być regulowane muszą być inaczej zbudowane:
także w kamperach zawieszenie pneumatyczne może podnieść/opuścić nadwozie w ograniczonym stopniu, u mnie jakieś plus/minus 5cm (na poduszkach, bo koniec pojazdu unosi się więcej).darek 61 - 2020-02-18, 08:42 Czy przed wyruszeniem w trasę należało by doprowadzić do maksymalnego wypoziomowania auta?MAWI - 2020-02-18, 11:50 Wojtek , mam i miałem w kilku ( kilkunastu ) autach . Wszystko ci powiem jak to wygląda naprawdę w użyciu. Oparte to jest na wieloletnim doświadczeniu w używaniu.darek 61 - 2020-02-18, 11:54
MAWI napisał/a:
Wojtek , mam i miałem w kilku ( kilkunastu ) autach . Wszystko ci powiem.
Nie róbcie tajemnic,jak już je mam to chciałbym wiedzieć jak to użytkować z sensem.MAWI - 2020-02-18, 12:12 Darek , źle zrozumiałeś .Żadne tajemnice , ale jeden telefon w kilka minut wyjaśni więcej niż cała strona pisania. A czasu mało.darek 61 - 2020-02-18, 12:21
MAWI napisał/a:
Darek , źle zrozumiałeś .Żadne tajemnice , ale jeden telefon w kilka minut wyjaśni więcej niż cała strona pisania. A czasu mało.
To wyjaśnij Wojtkowi a on nich nam przekaże. CORONAVIRUS - 2020-02-18, 18:04 Jest już na forum temat o poduszkach gdzie jest wszystko ... to co tu wyrabiacie to zawracanie kijem Wisły Socale - 2020-02-18, 18:56
MAWI napisał/a:
Wojtek , mam i miałem w kilku ( kilkunastu ) autach . Wszystko ci powiem jak to wygląda naprawdę w użyciu. Oparte to jest na wieloletnim doświadczeniu w używaniu.
A mogę jutro/pojutrze do Ciebie zadzwonić? Chciałbym najpierw zerknąć jakie mam tam poduchy i co pokazują zegary.Socale - 2020-02-18, 19:04
MAWI napisał/a:
Wojtek , mam i miałem w kilku ( kilkunastu ) autach . Wszystko ci powiem jak to wygląda naprawdę w użyciu. Oparte to jest na wieloletnim doświadczeniu w używaniu.
A mogę jutro/pojutrze do Ciebie zadzwonić? Chciałbym najpierw zerknąć jakie mam tam poduchy i co pokazują zegary.
.
MAWI napisał/a:
Darek , źle zrozumiałeś .Żadne tajemnice , ale jeden telefon w kilka minut wyjaśni więcej niż cała strona pisania. A czasu mało.
Aaa... doczytałem
.
Moje pytanie w pierwszym poście wydaje się banalne a tu temat już na strony się robi
.
Adam, jeśli na moje pytanie obiecasz że znajdę odpowiedź w temacie poduch, to zaczynal lekturę, ale nie mając tej pewności to serio szkoda mi czasu by czytać i nie doczytać, wiesz jak to jest.
Na skróty opcje:
- Przerabiaj, zyskasz może 4-5 w porywach 6 cm
- Nie przerabiaj, te poduchy tego nie dźwigną i nie mają takiego zakresu CORONAVIRUS - 2020-02-18, 20:11
Socale napisał/a:
.
Adam, jeśli na moje pytanie obiecasz że znajdę odpowiedź w temacie poduch, to zaczynal lekturę, ale nie mając tej pewności to serio szkoda mi czasu by czytać i nie doczytać, wiesz jak to jest.
Nie bardzo rozumiem , nie chce Ci się czytać tematu który Ciebie interesuje dlatego zakładasz nowy z podstawowymi pytaniami ??? To jest jakies pokręcone ale życzę Ci byś trafił na odpowiedzi ludzi którzy w tym siedzą a nie tylko mają zegary i na nie sobie patrzą ...
Tak , obiecuje że tam masz wszystkie odpowiedzi bo nic więcej w temacie nie da się napisać .Socale - 2020-02-18, 21:38
CORONAVIRUS napisał/a:
...
nie chce Ci się czytać tematu który Ciebie interesuje dlatego zakładasz nowy z podstawowymi pytaniami ???
...
Tak , obiecuje że tam masz wszystkie odpowiedzi
...
No... tak
Na skróty chciałem, jak każdy.
.
Ja laik w poduchach, a Ty znawca tematu i tematu, wiesz jak szperać by wyszperać, zapodałbyś link na skróty do odpowiedzi bo ja zbłąkany
Dałeś palca, urywam rękę
.
Poważniej, muszę zapoznać się z tym co mam bo nie wiem co mam i co to może.Socale - 2020-02-20, 21:48 No i chyba klapa, nie ma co kombinować.
Poduchy wydają się nierozciągliwe a przy minimalnym ciśnieniu i tak stoją wysoko.CORONAVIRUS - 2020-02-20, 22:16 jakieś g... masz zamontowane dla mania a nie bajeru , zamontuj poduszki jak trzeba i bedziesz regulował sobie wysokość .
to dotyczy wersji bez kompresora, ale warto zauważyć:
- zakaz pompowania poduszek pod obciążeniem (co w kamperze jest niemożliwe),
- pompowanie poduszek na postoju i na równym podłożu (mi się zdarza podczas jazdy),
- zakaz pompowania powyżej 2,5 atm.krzlac - 2020-02-21, 07:22 Ta instrukcja jest też gów..... .Cyryl - 2020-02-21, 08:50
krzlac napisał/a:
Ta instrukcja jest też gów..... .
no tak, ale skąd weźmiesz informacje jak z nimi postępować?
czym będziesz się kierował?
intuicją, spod dużego palca (jak wist w brydżu), może według znaków na niebie?
można taką instrukcje przeczytać, można postępować według niej, ale może być tylko jakąś wskazówką.andi at - 2020-02-21, 08:59 Sie ciesze że podobno mam te dobre haha .Jak pompuje to podnosze na lewarku auto https://intrak.com.pl/produkt/poduszka-1702-kompletna/krzlac - 2020-02-21, 09:07
Cyryl napisał/a:
...czym będziesz się kierował? ...
Logiką techniczną i empiryką.krzlac - 2020-02-21, 09:10
andi at napisał/a:
...Jak pompuje to podnosze na lewarku auto ...
To, to już kupa smiechu Cyryl - 2020-02-21, 09:45
krzlac napisał/a:
Cyryl napisał/a:
...czym będziesz się kierował? ...
Logiką techniczną i empiryką.
racja, ale nie możesz wszystkich mierzyć swoją miarą.
nie wszyscy użytkownicy pojazdów z zawieszeniem pneumatycznym mają wiedzę techniczną.
poza tym na przykład jakie jest graniczne ciśnienie dopuszczalne w poduszkach według Twojej logiki technicznej i empiryki?krzlac - 2020-02-21, 10:27
Cyryl napisał/a:
...jakie jest graniczne ciśnienie dopuszczalne w poduszkach według Twojej.. empiryki?
To proste. Raz pompujesz aż pęknie, potem zawsze o 0,5 bar mniej. darek 61 - 2020-02-21, 10:51 Dlaczego systemy są rozdzielone jeżeli ciśnienie ma być równe?Co w przypadku awarii?Pewnie lepiej jechać bez ciśnienia i zepsuć dwie poduszki niż z jedną pustą?
Może przydałby się zawór bezpieczeństwa?Cyryl - 2020-02-21, 11:10 w "naszych" pneumatycznych układach zawieszenia nie ma systemy samopoziomowania jak w ciężarówkach i autobusach, więc ja mam zwykle w prawej poduszce trochę więcej niż w lewej.
poza tym poduszkami poziomuję nadwozie na postoju.CORONAVIRUS - 2020-02-21, 12:15 przestańcie fantazjować i kierować sie bzdurnymi instrukcjami ... używajcie , normalnie używajcie i cieszcie się ,że macie i pomaga . Pompowanie na lewarku to szczyt obciachu ... najlepiej potem w trakcie jazdy tez mieć go na lewarku , takim na kółkach by zdążył za autem .... wtedy poduszka będzie miała lekko w życiu . darek 61 - 2020-02-21, 12:52
CORONAVIRUS napisał/a:
używajcie , normalnie używajcie i cieszcie się ,że macie i pomaga
Może w kilku słowach podpowiesz jak regulować ciśnienie?Cyryl - 2020-02-21, 13:45 Jeżeli ktoś nigdy nie jeździł pojazdem z zawieszeniem pneumatycznym, to skąd ma wiedzieć jak używać je "normalnie".
Nie znaczy to, że zawsze trzeba się ściśle trzymać instrukcji, ale dla początkujących jest to jakiś punkt wyjścia.darek 61 - 2020-02-21, 15:13 Cyryl, dokładnie tak,kupiłem auto z poduszkami i szczerze mówiąc jazda przy ciśnieniu 1 atmosfery wcale nie różni się od ciśnienia dwukrotnie większego.Bim - 2020-02-21, 15:56
Cyryl napisał/a:
Jeżeli ktoś nigdy nie jeździł pojazdem z zawieszeniem pneumatycznym, to skąd ma wiedzieć jak używać je "normalnie".
Nie znaczy to, że zawsze trzeba się ściśle trzymać instrukcji, ale dla początkujących jest to jakiś punkt wyjścia.
Proponuję zacząć od cisnienia 4 atm zobaczyć jak się zachowuje kamper na zakręcie czy wam się talerze nie tłuką a szczęka nie obija podniebienia
Potem zejdźcie na 3,5 i alternatywnie niżej i będziecie wiedzieli jak wam się komfortowo jedzie.darek 61 - 2020-02-21, 16:19 Z tematu wynika że sporo napisano o montażu,a nic o użytkowaniu .Chciałbym na przykład wiedzieć czy na autostradzie utwardzić czy odwrotnie.Lepiej skorzystać z konkretnej sprawdzonej wiedzy niż samemu eksperymentować.A może te poduchy to taki modny gadżet ,a może przydaje się by nie widać było przeładowania.
Podczas postoju na nierównym terenie przydaje się,to sprawdziłem.Jacek Górka - 2020-02-21, 16:34 3.5 - 4 atm to minimum żeby odczuć lepsze prowadzenie kampera po zakrętach ale wszystko też zależy ile do niego zapakujemy darek 61 - 2020-02-21, 16:40
Jacek Górka napisał/a:
3.5 - 4 atm to minimum żeby odczuć lepsze prowadzenie kampera po zakrętach ale wszystko też zależy ile do niego zapakujemy
No to mam konkretną odpowiedz i to od poprzedniego właściciela, dziękuje.Jacek Górka - 2020-02-21, 17:02
darek 61 napisał/a:
Jacek Górka napisał/a:
3.5 - 4 atm to minimum żeby odczuć lepsze prowadzenie kampera po zakrętach ale wszystko też zależy ile do niego zapakujemy
No to mam konkretną odpowiedz i to od poprzedniego właściciela, dziękuje.
Pozdrawiam CORONAVIRUS - 2020-02-21, 17:48
darek 61 napisał/a:
CORONAVIRUS napisał/a:
używajcie , normalnie używajcie i cieszcie się ,że macie i pomaga
Może w kilku słowach podpowiesz jak regulować ciśnienie?
Ale naprawdę po raz 2 w tym temacie napisze,że jest na forum temat z poduszkami , tam wszystko jest wyryte , problemy i komentarze ... różne opcje i podpowiedzi ... naprawdę czytanie tak boli ? Mnie się zwyczajnie nie chce kolejny raz o tym wszystkim pisać bo to nudne andi at - 2020-02-21, 19:24 Ja mam 2,5 i ok Na początku jak dałem 3,5 to jak u dentysty sztywny .Zakładałem poduchy bo mam 1 lage no i teraz lepiej sie jeżdzi z poduchami same +Socale - 2020-02-21, 19:33
CORONAVIRUS napisał/a:
jakieś g... masz zamontowane
...
Alko. Z boku poduch są tłoczone logo, na zegarach też i takież mam papiery. Ale to model do wspomagania zawieszenia a niekoniecznie do regulacji wysokości.
.
.
.
darek 61 napisał/a:
Dlaczego systemy są rozdzielone jeżeli ciśnienie ma być równe?
...
Dobre pytanie. Skoro nie mam regulacji żadnej, to dwuobwodowy system jest bez sensu. Dwuobwodowy z regulacją to pochylanie/poziomowanie na lewo i na prawo , byłoby lux CORONAVIRUS - 2020-02-21, 20:59
Socale napisał/a:
darek 61 napisał/a:
Dlaczego systemy są rozdzielone jeżeli ciśnienie ma być równe?
...
Dobre pytanie. Skoro nie mam regulacji żadnej, to dwuobwodowy system jest bez sensu. Dwuobwodowy z regulacją to pochylanie/poziomowanie na lewo i na prawo , byłoby lux
nie jest bez sensu , jedna poduszka sprawna podniesie druga strone w aucie o jakieś 40 % a to podniesienie to często być albo nie być by dojechać do serwisu . Uszkodzenie systemu na jednym obwodzie obniży wszystko do zera , czasem nie zjedziesz z promu a czasem nadkola trą o opony więc dwa obwody to nie tylko drugi zegar i 4 metry rurki .... Socale - 2020-02-21, 21:41 Adam, teraz jasne.
Lecz ciemne:kimtop - 2020-02-21, 21:55 [quote="CORONAVIRUS"] jedna poduszka sprawna podniesie druga strone w aucie o jakieś 40 % a to podniesienie to często być albo nie być by dojechać do serwisu . Uszkodzenie systemu na jednym obwodzie obniży wszystko do zera , czasem nie zjedziesz z promu a czasem nadkola trą o opony więc dwa obwody to nie tylko drugi zegar i 4 metry rurki .... [/quop
Zaraz,zaraz.Poduszki w kamperach maja funkcję "wspomagającą".To nie jest zawieszenie pneumatyczne,że jak strzeli poduszka to koła siadają na nadkolach.Jak nie działa poduszka to działa resor albo alkoCORONAVIRUS - 2020-02-21, 22:14
kimtop napisał/a:
Zaraz,zaraz.Poduszki w kamperach maja funkcję "wspomagającą".To nie jest zawieszenie pneumatyczne,że jak strzeli poduszka to koła siadają na nadkolach.Jak nie działa poduszka to działa resor albo alko
Oczywiście masz rację , tak powinno być jako wspomaganie . Niestety życie jest inne . Ludzie zamiast wymienić resory które dawno umarły wsadzają poduchy a jak już mają poduchy to nie mają hamulców i dociążają kampa , a jeszcze i rampa się przyda i nie 50 cm silnik tylko 125 cm na motorku ...przecież ma poduszki a poduszka to 550 kg spoko pociągnie jak jest dobra . Takie są realia w Polsce . Czasami jak serwisowo wypuszczam z poduch powietrze to się dziwię ,że przednie koła sie nie podnoszą Oczywiście przesadzam ale jest to mało normalne ....darek 61 - 2020-02-21, 22:23
CORONAVIRUS napisał/a:
Ludzie zamiast wymienić resory które dawno umarły wsadzają poduchy
Socale ma fabryczne i jestem pewien że bez ciśnienia nic nie będzie tarło.CORONAVIRUS - 2020-02-21, 22:43
darek 61 napisał/a:
CORONAVIRUS napisał/a:
Ludzie zamiast wymienić resory które dawno umarły wsadzają poduchy
Socale ma fabryczne i jestem pewien że bez ciśnienia nic nie będzie tarło.
wszyscy maja fabryczne tylko niektórzy mają nowe Cyryl - 2020-02-22, 06:19
CORONAVIRUS napisał/a:
...Ludzie zamiast wymienić resory które dawno umarły wsadzają poduchy...
i masz rację i trochę nie masz.
wynika to też z budowy i trwałości współczesnych resorów.
dawniej stosowano resory wielopiórowe i w pojazdach dostawczych były resory składające się z 8 do 12 piór. dzisiaj aby uprościć stosuje się resory dwupiórowe, a te po krótszym czasie tracą swoje właściwości.
resory kiedyś poddawano regeneracji, czyli młoteczkowaniu.
resor demontowano, rozbierano na poszczególne pióra, a kowal siedział i każde pióro klepał na odpowiednio wyprofilowanym kowadle,
było to drogie i zajmowało dużo czasu.
dzisiaj u kowala pióra resoru puszczane są przez walcarkę dwa trzy, razy, 10 minut i oba resory zrobione, jednak trwałość jest kiepska.
w moim poprzednim kamperze resory po takim zabiegu trzymały swoją krzywiznę mniej niż rok.
dlatego też zamiast co roku jeździć do kowala, dawać do regeneracji resory, prościej dołożyć poduszki, które raz że odciążą te resory, drugie - poprawią komfort jazdy, trzecie - w ograniczonym stopniu pozwalają na podniesienie nadwozia, bardzo przydatne przy przejeżdżaniu przez garby, nierówności itp.
a to że coraz więcej wozimy, to też prawda, ale jeżeli mamy więcej w domu to i w kamperze też.
należy dodać, że kiedyś, gdy nie było jeszcze zawieszeń pneumatycznych do pojazdów dostawczych, a resory siadły, między ramę a resor wstawiano odboje od Stara, tak zwane bycze jaja.darek 61 - 2020-02-22, 07:30 CORONAVIRUS, żyjesz z tego to zachwalasz,ja jak na razie szału nie widzę.Być może źle użytkuje dlatego podłączyłem się do tematu.Spróbuje podnieś ciśnienie tak jak sugeruje Jacek,choć samochód dziwnie się prezentuje.
Nie wiem czy zastosowanie pneumatycznych amortyzatorów nie było by korzystniejsze.SlawekEwa - 2020-02-22, 07:33
Cyryl napisał/a:
należy dodać, że kiedyś, gdy nie było jeszcze zawieszeń pneumatycznych do pojazdów dostawczych, a resory siadły, między ramę a resor wstawiano odboje od Stara, tak zwane bycze jaja.
a teraz wstawia się sprężyny od Malucha Cyryl - 2020-02-22, 08:47 jeszcze wracając do regeneracji resorów.
w całym okresie 11 lat użytkowania poprzedniego kampera raz dałem resory do regeneracji i kosztowało to około 500zł.
ponieważ jednak tamten kamper był lekki (3,3t DMC, 5,5m długości), gdy resory znowu się wyprostowały dałem sobie spokój.
jednak gdybym miał cięższego i dłuższego, musiałbym regenerować resory co rok, góra dwa, a wtedy zamontowanie zawieszenia pneumatycznego zwróciłoby się po 3-4 latach.
natomiast swoje doświadczenie z zawieszeniem pneumatycznym posiadam z pojazdów ciężarowych, naczep i autobusów.
w dzisiejszych pojazdach wysokość, czyli ciśnienie w poduszkach ustawia elektronika, ale kiedyś robiło się to ręcznie.
jeżeli będziemy jeździli ze zbyt małym ciśnieniem, to funkcję zawieszenia przejmą resory i nie będzie różnicy w jeździe, ale też nie będzie odciążenia resorów.
jeżeli będziemy jeździli ze zbyt wysokim ciśnieniem, to resory zostaną całkowicie odciążone, ale zawieszenie będzie bardzo twarde i będziemy jechać jak na kozie (takie potoczne określenie).
więc trzeba określić jakie ciśnienie będzie najlepsze, ani za małe, ani za duże, a to zależy od wielu czynników:
- masa pojazdu,
- odległości tylnej osi od tylnego obrysu pojazdu,
- stopnia załadowania pojazdu.
i tu każdy musi metodą prób i błędów (pomijając próby niszczące - jak radził nasz kolega) sprawdzić jakie ciśnienie będzie najlepsze i w jakiej sytuacji.
właśnie jadę na weekend i sprawdzę oraz opiszę moje spostrzeżenia.CORONAVIRUS - 2020-02-22, 09:35
darek 61 napisał/a:
CORONAVIRUS, żyjesz z tego to zachwalasz,ja jak na razie szału nie widzę.Być może źle użytkuje...
Nie żyje z tego , to tylko dodatek z mojej ciekawości kiedyś tam ....
Jeśli Ty nie widzisz "szału " to może opisz czego się spodziewałeś a co przeżywasz ? W 90 % takich reakcji jak Twoje to efekt dołożenia poduch do zuzytego zawieszenia albo źle dobrane poduszki , np . te pokazane przez SOCALE w jego nowym kampie nadają sie tylko do kibla , jedyne co potrafią to odciażyć resor na postoju , progresji nie mają , komfortu przy tym też bo w trakcie jazdy tylko utwardzają i efekt jest taki jak dołożenie poduch do zużytej osi ALKO , będzie wyżej ale garnki same wyjdą z szafek darek 61 - 2020-02-22, 09:40
CORONAVIRUS napisał/a:
Jeśli Ty nie widzisz "szału " to może opisz czego się spodziewałeś a co przeżywasz ? W 90 % takich reakcji jak Twoje to efekt dołożenia poduch do zuzytego zawieszenia albo źle dobrane poduszki
Być może ,lecz nigdzie nie czytałem stwierdzeń.
Przed montażem poduszek napraw zawieszenie bo inaczej szkoda twoich pieniędzy.CORONAVIRUS - 2020-02-22, 10:00
darek 61 napisał/a:
CORONAVIRUS napisał/a:
Jeśli Ty nie widzisz "szału " to może opisz czego się spodziewałeś a co przeżywasz ? W 90 % takich reakcji jak Twoje to efekt dołożenia poduch do zuzytego zawieszenia albo źle dobrane poduszki
Być może ,lecz nigdzie nie czytałem stwierdzeń.
Przed montażem poduszek napraw zawieszenie bo inaczej szkoda twoich pieniędzy.
dalej nie opisujesz sytuacji .... wiem tylko że jesteś niezadowolony .
Napisz coś więcej , jak zachowuje się auto przy różnych ciśnieniach , czy taki stan zastałeś czy sam podejmowałes decyzje co założyć , jak wygląda zawieszenie przy ciśnieniu zero ? Jak wtedy wygladaja poduchy a raczej czy są ściśniete działając jak bycze jajo ? Jakie masz te poduchy ? Jaki jest zakres pracy poduch w cm , poduch a nie tylnego zderzaka .
Samo stwierdzenie "szału nie ma " nic tu nikomu nie powie .Socale - 2020-02-22, 10:16
CORONAVIRUS napisał/a:
...
te pokazane przez SOCALE w jego nowym kampie nadają sie tylko do kibla , jedyne co potrafią to odciażyć resor na postoju , progresji nie mają , komfortu przy tym też bo w trakcie jazdy tylko utwardzają
...
Tak dokładnie te poduchy w tym celu tam wstawili.
Kamper jak na prostym stoi, to i tak z zadartą dupą do góry, choć sylwetka tego nie zdradza, to po podłodze można się stoczyć do kabiny, dlatego zawsze przednimi kołami muszę najeżdżać kilka cm.
I teraz jakbym wymienił poduchy na lepsze/wyższe, to tył w pozycji "standard" uniesie się jeszcze wyżej i będzie lipa.
Plan miałem taki, by na postoju wypuszczać powietrze, może tył by mi się obniżył i wyrównał poziom podłogi bez najazdów na deski a w razie potrzeby, unieść tył bym mógł wjechać przez taki wjazd, co nie jest rzadkością. Do tego rolki i jakoś by się wjechało.darek 61 - 2020-02-22, 10:37
Cytat:
Napisz coś więcej , jak zachowuje się auto przy różnych ciśnieniach , czy taki stan zastałeś czy sam podejmowałes decyzje co założyć , jak wygląda zawieszenie przy ciśnieniu zero ? Jak wtedy wygladaja poduchy a raczej czy są ściśniete działając jak bycze jajo ? Jakie masz te poduchy ? Jaki jest zakres pracy poduch w cm , poduch a nie tylnego zderzaka .
Samo stwierdzenie "szału nie ma " nic tu nikomu nie powie
Podpiąłem się do tematu bo poduszki mnie rozczarowały,odpisałeś że wszystko już było i że nie chce mi się szukać.
Według Jacka,poprzedniego właściciela próby robiłem przy zbyt niskim ciśnieniu.Wydawało mi się że przed jazdą należy auto wypoziomować,a tu się okazuje że tył ma być wyżej. Spróbuje to się okaże.Poduchy mam podwójne ściśnięte nie są ,a podnieść mogę jeszcze sporo.Przy ciśnieniu zero i pustym aucie auto stoi poziomo.Były na jednym obwodzie ,przerobiłem na podwójnyandi at - 2020-02-22, 10:41 To już dzisiaj nie da się jeżdzić bez poduch :
bo to za nisko
bo to za wysoko
bo to powietrze zejdzie i siedzi na nadkolu
bo to lodówka nie działa bo krzywo stoi
bo to woda z zlewu nie zchodzi bo krzywo stoi kamper
A ty coronawirus to juz jesteś KOMBATANT darek 61 - 2020-02-22, 10:48 Na zdjęciach Wojtka zauważyłem że dopuszczalna różnica w ciśnieniu może wynosić 0,5 at.Dobrze wiedzieć bo planowałem dorobić zawór wyrównujący by podczas jazdy mieć równo .Cyryl - 2020-02-22, 14:18 Jestem na wyjeździe i tak:
Przy ciśnieniu poniżej 2 atm mały komfort, jakbym jechał na samych resorach, powyżej 3 atm dla mnie już za twardo.
Jeżdżę przeważnie 2,5 atm.
Na postoju gdy nie spuszczę powietrza do 1 atm, to drugi kotlecik schabowy z kostką jest mniej dopieczony.
Przy powyżej 3 atm znacząco skraca się zasięg świateł.
Czerwone pole na manometrze od 6 atm.
ps. w rowerze w tylnym pneumatycznym amortyzatorze ciśnienie wskazane przez producenta to między 100 a 200 psi.
100 psi to prawie 7 atm.
więc mogę dopompować tylko tam gdzie naprawiają ogumienie do ciężarówek.Track222 - 2020-02-22, 15:29
Cyryl napisał/a:
........................
Na postoju gdy nie spuszczę powietrza do 1 atm, to drugi kotlecik schabowy z kostką jest mniej dopieczony. ................................
Jestem niezmierni pod wielkim wrażeniem, nie widziałem ze poduszki tylnego zawieszenia są takie ważne w kwestiach kulinarnych.wlodo - 2020-02-22, 16:25
Cytat:
Kamper jak na prostym stoi, to i tak z zadartą dupą do góry
No właśnie, wszyscy tak mają, od lat się o tym pisze, a żeby do przedniego zawieszenia dołożyć to nie ma nikogo
Było to już poruszane, ale jakoś nic konkretnego z tego nie wyszło, a przydał by się jakiś fajny patent na przód.JanKowal - 2020-02-22, 16:46 Może nie "patent", ale oryginał na przód.
Socale - 2020-02-22, 18:15
wlodo napisał/a:
Cytat:
Kamper jak na prostym stoi, to i tak z zadartą dupą do góry
No właśnie, wszyscy tak mają, od lat się o tym pisze, a żeby do przedniego zawieszenia dołożyć to nie ma nikogo
...
przydał by się jakiś fajny patent na przód.
No... ja mam: Obniżanie tyłu
Po weekendzie spuszczę powietrze i zobaczę ile niżej tył siądzie.Cyryl - 2020-02-23, 18:02
darek 61 napisał/a:
Cyryl, dokładnie tak,kupiłem auto z poduszkami i szczerze mówiąc jazda przy ciśnieniu 1 atmosfery wcale nie różni się od ciśnienia dwukrotnie większego.
mimo iż producenci nie zalecają jazdy z pustymi poduszkami, spuść z nich powietrze do minimum i przejdź jakiś 1km po nierównej drodze (na takim odcinku nic im się nie stanie), wtedy zobaczysz jak się jedzie na samych resorach.
potem możesz spróbować na 2, 3 czy 4 atm.CORONAVIRUS - 2020-02-23, 18:56
Cyryl napisał/a:
darek 61 napisał/a:
Cyryl, dokładnie tak,kupiłem auto z poduszkami i szczerze mówiąc jazda przy ciśnieniu 1 atmosfery wcale nie różni się od ciśnienia dwukrotnie większego.
mimo iż producenci nie zalecają jazdy z pustymi poduszkami, spuść z nich powietrze do minimum i przejdź jakiś 1km po nierównej drodze (na takim odcinku nic im się nie stanie), wtedy zobaczysz jak się jedzie na samych resorach.
potem możesz spróbować na 2, 3 czy 4 atm.
Kolego nie pisz bzdur , spuszczenie powietrza do zera nie powoduje jazdy na samych resorach ponieważ poduszka działa wtedy jak któryś tam ze stopni fabrycznego byczego jaja , musiałby zdemontować poduchy by nie było żadnego podparcia ... wtedy auto jedzie na samych resorach .Komplecik - 2020-02-23, 19:38 Poduszki powietrzne to raczej do wielkich przeładowanych kamperów z mega garażami jak mój np. tak serio to jest dobrze miękko nie przenosi drgań z dziurawej drogi, przy pełnym garażu koła jeszcze widać w nadkolu, na promach się przydało dupa ostro do góry na sztywno 6atm.
W moim przypadku jeżdżę w zależności od ładunku od 3atm do 5atm na pełno z przyczepą
Zakres regulacji góra dół + - 10cm
boki też fajnie regulują pompuje do 6atm i w którą chcę jedną stronę spuszczam do zera ta operacja tylko do poziomów na postoju.
Jak dla mnie dobrze wydane 1100zetaCyryl - 2020-02-23, 20:02
CORONAVIRUS napisał/a:
...Kolego nie pisz bzdur , spuszczenie powietrza do zera nie powoduje jazdy na samych resorach ponieważ poduszka działa wtedy jak któryś tam ze stopni fabrycznego byczego jaja , musiałby zdemontować poduchy by nie było żadnego podparcia ... wtedy auto jedzie na samych resorach .
nie tak do końca, aby poduszka bez powietrza działała jak niski odbojnik, musiałyby się stykać górna część z dolną, a przy dobrych resorach jest niemożliwe (chyba że kamper o 3,5t DMC w papierach będzie ważył 5-6t).
dodatkowo spuszczając powietrze nie doprowadzisz do podciśnienia w poduszkach, bo nie masz pompy vacum (podciśnieniowej), więc poduszka nie ma większego wpływu na pracę resorów.
czyli gdy nadwozie "siada" opiera się wyłącznie na resorze, gdy podskakuje, trzyma je resor i amortyzator, a nie pusta poduszka.
chodziło mi o to, w jaki najprostszy sposób porównać jazdę bez i z poduszkami.
ale jak masz inny pomysł, bez demontażu, większej ingerencji w pojazd, proszę podaj.CORONAVIRUS - 2020-02-23, 20:46 Nie ma o czym gadać , kamper kamperowi nierówny więc generalizowanie i dawanie recepty na podstawie pytania nie jest miarodajne .darek 61 - 2020-02-23, 20:47
Cyryl napisał/a:
Najlepiej wykręcić zaworek by poduszka zachowywała się jakby jej nie było,spróbuje co mi tam.Jeżeli są dobre amortyzatory nie powinno być tragedii.JacekL - 2020-02-23, 21:17 Komplecie gdzie zakupileś/montowałeś poduszki do swojego kampera? Może w Skawinie?Komplecik - 2020-02-23, 21:48
JacekL napisał/a:
Komplecie gdzie zakupileś/montowałeś poduszki do swojego kampera? Może w Skawinie?
Andrzej 73 polecił mi producenta z Gliwic, wracając z jakiejś wycieczki umówiłem montaż godzinka z hakiem i jeżdżę do dziś, dobrych kilka lat
Znajomy ostatnio montował do nowego kamperkaJacekL - 2020-02-24, 06:56 Podziękował.
A orientujesz się może ile to razem z kompresorem waży? Komplecik - 2020-02-24, 07:48
JacekL napisał/a:
Podziękował.
A orientujesz się może ile to razem z kompresorem waży?
Nie wiem, miechy są słuszne wersja z belka i kompresorek , jeździ się jak citroenem C5 jest dobrze.JacekL - 2020-02-24, 12:01 Czy to firma MTT System?
Bo mnie powiedzieli 2000 za komplet. Komplecik - 2020-02-24, 14:40 Pneumatic System, Starogliwicka 91B, 44-121 Gliwice
1600zł zaplacił 2 tygodnie temuJacekL - 2020-02-24, 14:49 Dzięki za kontakt to jest jednak 20% taniej.
Stawiam Socale - 2020-02-24, 20:21
Socale napisał/a:
...
Po weekendzie spuszczę powietrze i zobaczę ile niżej tył siądzie.
Dotrzymując słowa, sprawdziłem jak to jest w praktyce w moim przypadku.
Różnica wysokości nad osią pomiędzy 0,0 a 3,3 bar wynosi około 3cm.
Ciekawostką było to, że z ciśnienia w okolicach 1,3bar do zera, kamper opadł więcej niż się uniósł od 1,3 do 3,3bar.
Przy tych sprawdzianach, przód również opadał i się unosił lecz różnica wynosiła zaledwie 5-7mm
Trochę ucieszyło mnie to, że jak spuszczę powietrze, to mam podłogę bardziej poziomo i próg wejściowy nieco niżej. Pies już nie będzie musiał trenować jak Jacek Wszoła
Foto dla poglądu.JacekL - 2020-02-24, 20:29 Wojtek czy pompowałeś więcej niż 3.3?
Żeby sprawdzić ile można podnieść tył maksymalnie?suzu4x4 - 2020-02-24, 20:30 świeży kamper to i resory jeszcze sprawne
przy okplapciuchach siadłby z 10 centów jak nic Socale - 2020-02-24, 21:04 I tak by mi grało, jak autobus niskopodwoziowy uglebiony. Ja tych resorów nie zajadę, nie mam szans. przeróbka i zastosowanie poduch o szerszym rozmachu to już w istotnej kwestii pozbawi mnie gwarancji.
.
Jacek, nie pompowałem wyżej ,chciałem tylko sprawdzić jakie są różnice.
W obniżaniu nawet ok, ale w podnoszeniu słabo.darek 61 - 2020-02-24, 21:18 Więcej byś zyskał upuszczajac powietrze z opon. Dziwne masz te poduchy.coolzizi - 2020-05-12, 11:37 Jestem na etapie podejmowania decyzji o zakupie miechów. Stąd pytanie, czy wersja z belką jest lepsza od miechów bez belki? W czym różnica ?Socale - 2020-11-23, 12:19
CYTAT napisał/a:
...
źle dobrane poduszki , np . te pokazane przez SOCALE w jego nowym kampie nadają sie tylko do kibla , jedyne co potrafią to odciażyć resor na postoju , progresji nie mają , komfortu przy tym też bo w trakcie jazdy tylko utwardzają i efekt jest taki jak dołożenie poduch do zużytej osi ALKO , będzie wyżej ale garnki same wyjdą z szafek
...
Koledzy odświeżam temat, muszę wreszcie coś z tymi poduchami zrobić.
Przeczytałem ten temat od nowa i nowe wnioski i racje ujrzały światło dzienne.
Stwierdził znawca że poduchy mam jakieś liche i to potwierdzam, gdyż nie ma mowy o komforcie jazdy o jakim wspominacie, każdą szczelinę poprzeczną bardzo wyraźnie czuję.
Dodatkowo celem moim jest opuszczanie tyłu kampera na postoju, muszę więc określić jakie nowe i prawidłowe poduchy mógłbym zastosować zamiast obecnych (foto kilka stron wcześniej) a przy tej okazji chciałbym wstawić sprężarkę i zawory upustowe i tu bym Was prosił
o wskazanie czego szukać najlepiej.
W starszych kamperach widuje się taki fajny pulpit z guziczkami i o coś podobnego mi chodzi.ufolz - 2020-11-23, 12:54 https://intrak.com.pl/
Wojtek zadzwoń do nich. Cena zawsze do negocjacji.
Mozna fajne poduszki wynegocjowac.
Ja do swojego własnie tam montowalem..Socale - 2020-11-23, 13:20 Wiem, znam, już byłem na w w w ale muszę rozwiać pewne wątpliwości u siebie.
Robiłem eksperymenty i pomiary z napompowanymi i pustymi poduszkami. I o te puste mi właśnie chodzi, najpierw może już w środę wywalę poduchy całkiem i zmierzę ile kamper pójdzie mi na dół bez poduch bo bardzo zależy mi na jego obniżeniu z tyłu, przejadę się swoją ulicą i ocenię komfort pokonywania znanych mi szczelin których przód nie czuje a "tył otwiera szafki garnkom".Banan - 2020-11-23, 13:51 W intraku zestaw do mojego 2300zł, w mtt z montażem(!) o tych samych parametrach 1600 złociszy
Czeka mnie wyjazd do Gliwic 007jędruś - 2020-11-23, 14:14 Warto też wziąć pod uwagę poduszki proste a nie balwankowe.
https://rolgum.com/poduszki-pneumatyczne-zawieszenie-fiat-ducato-citroen-jumper-peugeot-boxer-zestaw-djb-krd-2/darek 61 - 2020-11-23, 14:26
Zwróćcie uwagę na schemat pneumatyki.Albo tam jest błąd,albo ja czegoś nie rozumiem.Konkretnie niby osobne sterowanie ,ale pneumatyka połączona razem.krzlac - 2020-11-23, 14:38 [quote="darek 61"]
007 napisał/a:
... tam jest błąd,albo ja czegoś nie rozumiem.Konkretnie niby osobne sterowanie ,ale pneumatyka połączona razem.
Brakuje tylko zaworu zwrotnego między między stronami. Zwykle pompujesz obie poduchy jednocześnie, a zmniejszać ciśnienie możesz stronami.ufolz - 2020-11-23, 15:10
Banan napisał/a:
W intraku zestaw do mojego 2300zł, w mtt z montażem(!) o tych samych parametrach 1600 złociszy
Czeka mnie wyjazd do Gliwic
hmmm mnie wyszło 1820zł dwuobwodowe... wg cennika było 2170zł. zawsze można się targować u Pani po schodkach..
1600zł to dobra cena.. nawet bardzo. ale jak doliczę koszty paliwa na śląsk to straty nie mam.. Banan - 2020-11-23, 15:20
ufolz napisał/a:
1600zł to dobra cena.. nawet bardzo.
Z montażem Panie, z montażem 1600, też dwuobwodowe, bez montażu sporo taniej
Za bardzo warunków nie mam by samemu zamontować, to wolę, by zrobione było fachowo i z gwarancją.
Czasami się zdarza, że jest coś nietypowego, to na miejscu coś chłopcy wymyślą... MILUŚ - 2020-11-23, 17:38
Banan napisał/a:
................
Czeka mnie wyjazd do Gliwic
Na Starogliwicką ? Weż pod uwagę ;że to zdala od.....cywilizacji ufolz - 2020-11-23, 18:25
Banan napisał/a:
ufolz napisał/a:
1600zł to dobra cena.. nawet bardzo.
Z montażem Panie, z montażem 1600, też dwuobwodowe, bez montażu sporo taniej
Za bardzo warunków nie mam by samemu zamontować, to wolę, by zrobione było fachowo i z gwarancją.
Czasami się zdarza, że jest coś nietypowego, to na miejscu coś chłopcy wymyślą...
Oczywiście że z montażem.. bez utraty gwarancji na auto.
Jak by nie było.. i tak jestem do przodu bo ja już mam.. zamontowane i jakość z jazdy bezcenna.. zjazdy z A2 na A1 super...Banan - 2020-11-23, 19:18
MILUŚ napisał/a:
Weż pod uwagę ;że to zdala od.....cywilizacji
Miluś, chyba nie jest tak źle...
ufolz napisał/a:
Jak by nie było.. i tak jestem do przodu bo ja już mam.. zamontowane i jakość z jazdy bezcenna.. zjazdy z A2 na A1 super...
I tym mnie utwierdziłeś w przekonaniu, żeby tam jechać MILUŚ - 2020-11-23, 19:32
Banan napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
Weż pod uwagę ;że to zdala od.....cywilizacji
Miluś, chyba nie jest tak źle... .........
Ale piszę poważnie........to jest na strefie ekonomicznej .....do najbliższej cywilizacji w jedną stronę 2 km w drugą 3 km Banan - 2020-11-23, 20:03
MILUŚ napisał/a:
Ale piszę poważnie........to jest na strefie ekonomicznej .....do najbliższej cywilizacji w jedną stronę 2 km w drugą 3 km
Oj tam, zabiorę ze sobą prowiant, najważniejsze żeby zrobili Socale - 2020-11-23, 20:05 Jak widać nie ma problemu z zakupem poduch, coś z Waszą pomocą znajdę, same poduchy to koszt 280/350zł/szt natomiast zamontowanie to dla mnie pikuś, ale...
Muszę koniecznie mieć możliwość na postoju przybicia tyłu kampera do gleby, więc chciałbym żeby po demontażu obecnych pseudo poduszek kamper obniżył się tak jakbym mu tonę do garażu wrzucił - a nie wiem na ile pozwoli mi na to resor.
W perspektywie teoretycznej zostanie przerobienie tylnego zawieszenia by bez poduszek z poziomu zero obniżył się o 3-4cm.
Jak przerobię zawieszenie, nowe poduszki mogą się już nie zmieścić i trzeba będzie zacząć mocniej myśleć.
Tak stoi bez powietrza w poduchach, jak je zdemontuję i zejdzie do 62-63cm będzie miodzio.Andrzej 73 - 2020-11-23, 20:25 Panel manometrów masz oryginalny z Adrii? Jeśli tak to słabo to wygląda.wędrowiec - 2020-11-23, 20:33 Ja w poprzednim kamperze miałem pół pióra. Po spuszczeniu powietrza kładł dupcię na trawie. Woda z brodzika zawsze spływała idealnie. Do jazdy komputer pompował zawieszenie do sześciu atmosfer, ale tam były miechy. Miałem 16 centymetrów różnicy. Poziomowanie było super. Teraz mam resory, bałwanki i bajka się skończyła. Socale - 2020-11-24, 19:15
Andrzej 73 napisał/a:
Panel manometrów masz oryginalny z Adrii? Jeśli tak to słabo to wygląda.
Darowanemu koniowi, wiesz... Nawet się nie spodziewałem że będę miał.
To jest wszystko Alko, może i solidne w wykonaniu lecz gówniany w działaniu.
.
.
wędrowiec napisał/a:
Ja w poprzednim kamperze miałem pół pióra. Po spuszczeniu powietrza kładł dupcię na trawie.
...
O oooo o to mnie się rozchodzi, ale mam resory. Poprzedni kamper to co to było?wędrowiec - 2020-11-24, 19:31 Poprzednio był citroen z zabudową Durisotti. Fabryczne zawieszenie, pół pióra, pełny komputer zawieszenia. Przy zjazdach sam upuszczał powietrze, a ręcznie można było położyć go na niskich odbojach.Fason - 2020-11-24, 20:28
Socale napisał/a:
Mógłbyś napisać co jest z nimi jest nie tak?Socale - 2020-11-24, 20:37
Fason napisał/a:
Socale napisał/a:
Mógłbyś napisać co jest z nimi jest nie tak?
Stronę wcześniej odświeżyłem temat cytatem i zaznaczeniem na czerwono:
https://www.camperteam.pl...p=843337#843337Fason - 2020-11-24, 21:37 Ok, czytałem, zrozumiałem że coś nie tak z manometrami i się zastanawiam co może być w nich nie tak. Pytanie moje było odnośnie twojego cytatu, wypowiedzi Andrzeja 73.
Socale napisał/a:
Panel manometrów masz oryginalny z Adrii? Jeśli tak to słabo to wygląda.
Socale - 2020-11-24, 21:48 Faktycznie mogło zabrzmieć dwuznacznie o jakość lub o wygląd Andrzej 73 - 2020-11-24, 21:51 Chodziło o wygląd. Mogli się postarać bardziej.MILUŚ - 2020-11-25, 11:18
Banan napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
Ale piszę poważnie........to jest na strefie ekonomicznej .....do najbliższej cywilizacji w jedną stronę 2 km w drugą 3 km
Oj tam, zabiorę ze sobą prowiant, najważniejsze żeby zrobili
Ale najpoważniej ; kiedy tam się wybierasz ? Może akurat .......byłbym w Gliwicach i może zabrał do cywilizacji Banan - 2020-11-25, 11:26
MILUŚ napisał/a:
Ale najpoważniej ; kiedy tam się wybierasz ?
A, to Panie... najwcześniej jak śniegi odejdą
A tak na serio, to trochę zarobiony jestem, mam rozgrzebany elektroblok już 3 tygodnie i nie mam czasu poskładać do kupy
MILUŚ napisał/a:
byłbym w Gliwicach i może zabrał do cywilizacji
Oczywiście będę pamiętał by wcześniej zameldować, dzięki Socale - 2020-11-25, 16:47 Tak jak zaplanowałem, zamówiłem i opłaciłem z góry ładną pogodę i wydłubałem poduchy z tylnego zawieszenia. Jednak by być jak najmniej psychonastawiony, najpierw zrobiłem pomiary wysokości do górnej krawędzi błotnika, potem zrobiłem rundkę po znanej mi drodze, wróciłem do stodoły, dźwignąłem kampera i wymontowałem poduchy.
Ruszyłem ponownie na tą samą rundkę i eureka!
Okazało się że jednak mam z tyłu resory i amortyzatory porównawczo przed demontażem poduch zawieszenie sprawiało wrażenie sportowego/zaspawanego.
Jest zupełnie inna bajka jazdy. Nie wiem jaki cel mieli inżynierki psując mi jakość jazdy i podnosząc zbędnymi poduchami i tak podniesiony tył kampera.
Bez poduch kamper stoi obecnie 3 cm niżej.
O ile teraz stoi jeszcze około +25mm w górze to muszę koniecznie zejść do -10mm a potem myśleć o poduchach i ew. automatyce.
.
Teraz zastanawiam się jaką rolę pełni zaznaczony element, na drugim foto takiej podkładki nie ma, gdyby go przełożyć nad resor lub całkiem wywalić zyskałbym kolejne 15-18mmdarek 61 - 2020-11-27, 09:16 U mnie tej blachy nie ma,może dlatego że mam resor dwupiórowy.Poduszki nie mam nad resorem tylko obok.Socale - 2020-11-27, 14:37 Darek, i tak też u mnie się stanie ale po kolei.
Obecnie poduchy są zdemontowane, ja potrzebuję jeszcze co najmniej 25mm niżej mieć tył kampera, mierząc w osi koła do krawędzi błotnika.
Położyłem się pod kamperem i zrelaksowałem by zmusić swoje ostatnie żywe szare komórki do aktywności.
Teraz wg zdjęći:
1. Wywalę dystans pomiędzy belką osi a resorem, bowiem został on wstawiony na potrzeby poduszek = zyskam około -18mm.
2. Uchwyty resoru tylne to płaskowniki kształtowane, kupię nowe i przerobię by dystans między śrubami zmniejszyć o -10...15 a nawet o -20mm
3. Zamontuję poduchy na belce obok resora, tam w górnej poprzeczce jest wzmocnienie i gwint na śrubę która będzie trzymała uchwyt górny poduchy.
Na te 2 proste sposoby można uzyskać nawet -38mm, to już tył będzie siedział a podłoga pochylona do tyłu więc ile dokładnie to obliczę, poduchami najniższym możliwym ciśnieniem wyrównam do poziomu a jak zajdzie chwilowa potrzeba to dodmucham ciśnienia i dźwignę tył około 7-8cm co = około 8-10cm podniesiony zderzak (strome wjazdy itp) wędrowiec - 2020-11-27, 14:43 Można też trochę inaczej. Zamiast opuszczać tył, możesz podnieść przód. Gdzieś widziałem, ze w Amazonie są dystanse pod sprężyny do przedniego zawieszeni. To jakby dużo mniej kombinacji i prześwit będzie lepszy.darek 61 - 2020-11-27, 14:56 Jakby się dało resor zamontować pod belką to by był za nisko.Darek Szczecin - 2020-11-27, 17:12
wędrowiec napisał/a:
Można też trochę inaczej. Zamiast opuszczać tył, możesz podnieść przód. Gdzieś widziałem, ze w Amazonie są dystanse pod sprężyny do przedniego zawieszeni. To jakby dużo mniej kombinacji i prześwit będzie lepszy.
wsadziłem te dystanse nad mcphersony trochę dźwigło, przy moich oponach 16 tkach balonach nie wygląda to spektakularnie ale jest wyżej przód niż w serii Darek Szczecin - 2020-11-27, 17:26 tył to poduchy dźwigły007jędruś - 2020-11-27, 19:55
Darek Szczecin napisał/a:
wędrowiec napisał/a:
Można też trochę inaczej. Zamiast opuszczać tył, możesz podnieść przód. Gdzieś widziałem, ze w Amazonie są dystanse pod sprężyny do przedniego zawieszeni. To jakby dużo mniej kombinacji i prześwit będzie lepszy.
wsadziłem te dystanse nad mcphersony trochę dźwigło, przy moich oponach 16 tkach balonach nie wygląda to spektakularnie ale jest wyżej przód niż w serii
Kupowaleś z Amazona, czy polecasz jakieś inne miejsce, dysponujesz może linkiem do sklepu. Montaż był bezproblemowy?Darek Szczecin - 2020-11-27, 22:46
007 napisał/a:
wędrowiec napisał/a:
wsadziłem te dystanse nad mcphersony trochę dźwigło, przy moich oponach 16 tkach balonach nie wygląda to spektakularnie ale jest wyżej przód niż w serii
Kupowaleś z Amazona, czy polecasz jakieś inne miejsce, dysponujesz może linkiem do sklepu. Montaż był bezproblemowy?
Z Amazona brałem, firma ruska specjalsi w 4x4
robota jak robota 2h na stronę
myślałem jeszcze o lesjoforsach kolejne plus 40mm, ale przeguby będą już pod dziwnym kątem pracować, w USA Promastery dźwigają plus 150mm przodem, ale to już trzeba chyba cały napęd na poduchach opuszczać007jędruś - 2020-11-28, 08:53 Darek dzięki za info. Szkoda że u nas nikt nie robi takich podkładek, produkcja nie wydaje się jakoś mocno skomplikowana.Socale - 2020-11-28, 11:37
wędrowiec napisał/a:
Można też trochę inaczej. Zamiast opuszczać tył, możesz podnieść przód.
...
Trzeci ogon sroki to również niski próg wejścia na postoju, Skoro już dłubię to biorę pod uwagę i ten dodajacy komfortu komunikacji aspekt. Dopuszczam tylko takie zmiany, po których zawsze można łatwo powrócić do stanu pierwotnego.
.
Darek Szczecin, pozdrawiam ze słonecznego Słonecznego Darek Szczecin - 2020-11-28, 12:28
Socale napisał/a:
wędrowiec napisał/a:
Można też trochę inaczej. Zamiast opuszczać tył, możesz podnieść przód.
...
Trzeci ogon sroki to również niski próg wejścia na postoju, Skoro już dłubię to biorę pod uwagę i ten dodajacy komfortu komunikacji aspekt. Dopuszczam tylko takie zmiany, po których zawsze można łatwo powrócić do stanu pierwotnego.
.
Darek Szczecin, pozdrawiam ze słonecznego Słonecznego
już słońce zaszło niestety
a te blachy pod resorem to wywal, one robią dokładnie nic.
poduchy inne i będzie bajka, zglebujesz na postoju Darek Szczecin - 2020-11-28, 12:30
007 napisał/a:
Darek dzięki za info. Szkoda że u nas nikt nie robi takich podkładek, produkcja nie wydaje się jakoś mocno skomplikowana.
robią w PL z aluminium, te z Amazona są z twardej gumy,
cena tych PL identyczna007jędruś - 2020-11-28, 12:35
007 napisał/a:
Darek dzięki za info. Szkoda że u nas nikt nie robi takich podkładek, produkcja nie wydaje się jakoś mocno skomplikowana.
cena tych PL identyczna
W zasadzie to nie powinno być różnicy czy aluminium czy plastik.
Jakoś nie mogę znaleźć w sieci tych aluminiowych.Darek Szczecin - 2020-11-28, 14:05
007 napisał/a:
007 napisał/a:
cena tych PL identyczna
W zasadzie to nie powinno być różnicy czy aluminium czy plastik.
Jakoś nie mogę znaleźć w sieci tych aluminiowych.
poszukam, gościu miał kiedyś na ALLedrogo ale pozamykał oferty, gdzieś mam do niego kontakt działa dalej i produkuje007jędruś - 2020-11-28, 16:08 Już znalazłem facet ma ofertę na olx nazywa się to u niego
Fiat Ducato Podniesienie Zawieszenia Dystanse Lift podkładkiMILUŚ - 2020-11-28, 20:47
Socale napisał/a:
..........ja potrzebuję jeszcze co najmniej 25mm niżej mieć tył kampera..............
A za stanawiałeś się nad spływaniem wody z brodzika ? U mnie wystarczy za bardzo podniesiony przód i Socale - 2020-11-29, 16:32 Są 2 odpływy z brodzika po przekątnej, ale podsunąłeś mi jeszcze jedną korzyść w efekcie moich zabiegów.
Będę miał możliwość wodę z dachu kierować na tył kampera, obecnie woda deszczowa oraz z klimatyzacji zbiera się na połączeniu wygarbienia z dachem, spływa na rynnę kasety markizy i dalej na jej końcu woda spływa prosto na klapkę gniazda 230V tuż obok drzwi.
Kurde w jutrzejszym tygodniu chyba nie dotknę kampera ale kupię chociaż uchwyty, nawiercę nowe dziury, zaspawam stare i dam do ocynku darek 61 - 2020-11-29, 20:08 Chyba niewiele na ty zyskaszmgF3 - 2020-11-29, 21:02 Witam. Ja mam szaloną propozycję. Skoro zależy na max obniżeniu zawieszenia to może odwrócić tylną oś do góry nogami tak aby resory były podczepione do osi z dołu, a aby go dźwignąć do góry to poduszki powietrzne.Andrzej 73 - 2020-11-29, 21:08 Michał , weź wytłumacz Twój pomysł krok po kroku , bo nie kumam. Banan - 2020-11-29, 21:14
mgF3 napisał/a:
Ja mam szaloną propozycję.
Faktycznie krejzi... mgF3 - 2020-11-29, 21:18 Odwracamy os wokół osi obrotu kół o 180 stopni resory wtedy znajdą się na dole a zacisk hamulcowy będzie po przeciwnej stronie. Ale zamieniamy wtedy stronami lewą z prawą i zacisk powróci na swoje pierwotne miejsce oczywiście zaciski zostawiamy lewy to lewy itd.mgF3 - 2020-11-29, 21:20 Nigdy nie sądziłem że kampera będziemy glebić.mgF3 - 2020-11-29, 21:25 Oczywiście nie można zapomnieć o przełożeniu szpickopa w resorze007jędruś - 2020-11-29, 22:09 Fakt szalona propozycja Socale - 2020-11-29, 22:28 Hehe, ale yaya...
Spokojnie. Zawsze deklaruję i zawsze trzymam się tego, by zawsze można było łatwo przywrócić stan fabryczny. Dlatego będę kręcił, rozkręcał, wiercił i szlifował w elementach które są wymienialne, dlatego przedniej części, czyli mocowania resora nawet nie myślę przerabiać, choć bez problemu uzyskałbym -40mm!!!mgF3 - 2020-11-29, 22:36 Odwracając oś zyskasz dużo więce a najważniejsze jest to że zawsze możesz zmienić toSlawekEwa - 2020-11-29, 22:48 bo oś jest "kolankowa"darek 61 - 2020-11-29, 22:48
mgF3 napisał/a:
Odwracając oś zyskasz dużo więce a najważniejsze jest to że zawsze możesz zmienić to
odwracając oś podniesiemy auto.SlawekEwa - 2020-11-29, 22:49 Posty też się odwróciły mgF3 - 2020-11-29, 22:59 Darku czemu sądzisz że podniesiemy auto
Jeśli oś przybliżymy do podwozia to co uzyskamy?Socale - 2020-11-29, 23:58
darek 61 napisał/a:
mgF3 napisał/a:
Odwracając oś zyskasz dużo więce a najważniejsze jest to że zawsze możesz zmienić to
odwracając oś podniesiemy auto.
Daruś ja "widzę" efekt proponowany przez Michała, wywijając oś mocując resor pod nią uzyskałbym dodatkowe -70...80mm aż tyle mi nie trzeba bo cel jest inny lecz to odwrócenie, o ile jest możliwe to jest niedopuszczalne!!! Cybanty będą przeciążone bo będą pod stałym obciążeniem + cała dynamika drgań w czasie jazdy przenoszona poprzez nie, ja nie znam takich konstrukcji i takich rozwiązań. To nie lotnictwo, górnopłat/dolnopłat. Poduchy to też nie jest guma od procy i choć są wydłubane, dam im szansę po swojemu.
Wierzę w swój plan i osiągnę oczekiwany "pokłon zadka kampera wobec matki ziemi" prostszym i bezpiecznym sposobem opisywanym wcześniej.
Idę spać chłopaki, nie odpocząłem w ten weekend a jutro muszę popracować troszkę.
Spokojnych przyśnień 007jędruś - 2020-11-30, 00:01
mgF3 napisał/a:
Darku czemu sądzisz że podniesiemy auto
Jeśli oś przybliżymy do podwozia to co uzyskamy?
W tym wypadku podniesiemy auto darek 61 - 2020-11-30, 09:01
mgF3 napisał/a:
Darku czemu sądzisz że podniesiemy auto
W normalnym położeniu oś kół jest powyżej osi belki,jak ją odwrócisz będzie poniżej.Socale - 2020-12-05, 19:54 No i wypadałoby zakończyć ten rozdział w temacie.
Zrobiłem dziś przy pięknej pogodzie to o czym myślałem w poprzednich postach, wywaliłem podkładkę spod resora, założyłem nowe uchwyty resoru o zmniejszonym o 10mm rozstawie śrub.
Te zabiegi doskonale oddaje oczko poziomicy , choć uzyskałem -23mm to jeszcze czuję niedosyt, chyba z rozpędu
Pozostał montaż poduszek, też będzie inaczej jak fabryka.
Dzięki za wsparcie i zainteresowanie.darek 61 - 2020-12-05, 21:36 Nie za liche te płaskowniki?
Uzyskałeś 23 mm,jaka gruba była blacha pod resorem?Socale - 2020-12-05, 21:49 Są 2mm grubsze od fabrycznych blaszek i nie są gięte.
"Stare" zachowam na jakiś czas do przeróbki z 90 na 80mm i ew. je z powrotem wstawię, bo w sumie 4 szt są o 0,38kG lżejsze od tych moich pancernych.
Blacha/podkładka pod resorem ma/miała około 16mm. Odpadło 16mm i 2kG Suliki - 2020-12-06, 14:59
Socale napisał/a:
Są 2mm grubsze od fabrycznych blaszek i nie są gięte.
"Stare" zachowam na jakiś czas do przeróbki z 90 na 80mm i ew. je z powrotem wstawię, bo w sumie 4 szt są o 0,38kG lżejsze od tych moich pancernych.
Blacha/podkładka pod resorem ma/miała około 16mm. Odpadło 16mm i 2kG
Cześć, to że nie są gięte to akurat gorzej nie lepiej z wytrzymałościowego punktu widzenia. Jak masz grubsze i z dobrego materiału to pewnie to nadrobi sztywność. Sprawdź czy ci resor nie będzie uderzał o ramę przy dużym obciążeniu lub wjechaniu w dziurę . Ja bym raczej przód podniósł, a nie tył obniżał tadeklodz - 2021-02-09, 10:22
JanKowal napisał/a:
Może nie "patent", ale oryginał na przód.
Naszło mnie aby założyć do mojego campervana na bazie Jumpera pełne zawieszenie VB. W tym celu konsultowałem się z Elcampem. Pytałem o ew. problemy z corocznym badaniem na stacji diagnostycznej. Odpowiedź była że mają atesty TUV. W Łodzi na stacji okręgowej PZM-otu zrobiłem pytaniem o zmianę zawieszenia niezłe zamieszanie problem z odpowiedzią. Wreszcie "zeznali" że musi być homologacja producenta a takowej brak. Okazało się że Citroen sprzedaje dostawczaki z zawieszeniem pneumatycznym na tylną oś więc homologacja jakaś jest w związku z tym mam pytanie czy ktoś przerabiałt.wymianę zawieszenia i jak było w stacji diagnostycznej?voice - 2021-03-16, 18:49 Panowie, nie chcę zakładać nowego tematu więc piszę tutaj.
chciałem zamontować poduszki pneumatyczne do mojego burstnera.
Już prawie zdecydowałem się na zestaw MTT system w kwocie z dwoma manometrami i kompresorem dwutłokowym dostałem wycenę na 1900 zł.
dzięki koledze decumanus ( należy się duży browar) dostałem namiary na firmę ROLGUM z Poznania, koszt kompletu w komplecie łezka na dwa manometry + przyłącze do kompresora zapłaciłem z wysyłką 1020 zł brutto. Fakt cena bez kompresora dwutłokowego ale nawet kupując kompresor dwutłokowy np: dragon winch za 210 zł Cena zestawu wychodzi 1230 zł a nie 1900 zł.
Nie wiem w czym jest taka różnica po poduszki które sprzedaje MTT system to poduszki Rubena 170*2 dokładnie takie same kupiłem w Rolgum.
Ale do rzeczy prosiłbym szanowne grono co ma założone poduszki w bliźniaczkach PSA czyli Ducato, Boxer, Jumper o informację lub zdjęcie gdzie macie przeciągnięte przewody od manometrów tzw łezka oraz gdzie macie lub montujecie kompresor.
Zdecydowałem się montować sam więc jakieś sugestie zdjęcia wskazane.mgF3 - 2021-03-16, 19:57 Cześć. Ja zamontowałem cały układ w garażu kompresor, manometry, zawory upustowe. Stwierdziłem, że szkoda ciągnąć to wszystko do przodu i nie jest zwolennikiem dokładania czegoś na desce i robienie z niej choinki. Pompuje sobie przed droga w zależności od obciążenia i w drogę, a na postoju jak trzeba wypoziomować to i tak garaż otwieram.voice - 2021-03-16, 20:10
mgF3 napisał/a:
Cześć. Ja zamontowałem cały układ w garażu kompresor, manometry, zawory upustowe. Stwierdziłem, że szkoda ciągnąć to wszystko do przodu i nie jest zwolennikiem dokładania czegoś na desce i robienie z niej choinki. Pompuje sobie przed droga w zależności od obciążenia i w drogę, a na postoju jak trzeba wypoziomować to i tak garaż otwieram.
dziękuje za info ale mam już kupioną dedykowaną łezkę na przód do ducato wiec chcę mieć to z przodu, a po drugie dobrze jest mieć na oku ciśnienia w poduszkach.
Idąc Twoim montażem - montaż prostu bez kombinowania ale ma minus, np: gdy uszkodzi ci się poduszka zejdzie ciśnienie nie będziesz o tym wiedział, po przejechaniu kilku km poduszka do wyrzucenia.Comsio - 2021-03-16, 21:29 Po drodze mamy rozne niespodzianki.
Nap . biały tunel w Londynie.
W kabinie jak masz to się opuscisz w biegu.
Zapomni tam o wychodzeniu z auta. Agostini - 2021-03-16, 21:43 Zjeżdżając z promu, z wysokiego krawężnika można się dopompować i nieco podnieść i usztywnić się.
Przydaje się mieć taką możliwość z pozycji siedzenia kierowcy.Socale - 2021-03-16, 22:11 Voice, kompresora będziesz używał sporadycznie i nie będzie to jego jakiś wyczynowy wysiłek.
Pompką do roweru też da się, próbowałem.
Kup taki o jaki mnie pytałeś, może być nawet znacznie najtańszy ale firmowy, OOOO, VW, Gwiazda, Szachownica ect.
Z poduszkami to nie jest taki łatwy temat, serio.
Jak będziesz chciał dźwignąć do jazdy by przeciążona postawa zdrowo i muskularnie wyglądała, to będziesz musiał dodmuchać sporo ciśnienia, a to proporcjonalnie do kwadratu odbierze Ci komfort, szklanki nie napełnione same będą się stukały. Doświadczyłem już każdego wariantu a celem moim było... obniżenie tyłu kampera i to mi się udało, jednak teraz po obniżeniu poduszki są bardziej ściśnięte a ta pozycja, by im nie groziła destrukcją musi być bardziej dodmuchana i...
w efekcie kampera mam niżej ale nadal twardy jak cholera. Ja do tego tematu jeszcze wrócę bo uparty jestem jak grecki osioł i wiem że da się, bo wszystko da się, trzeba tylko z szarych półek z "myślącymi" komórkami pająki przepędzić. Robert-4 - 2021-03-16, 22:46 dzięki koledze decumanus ( należy się duży browar) dostałem namiary na firmę ROLGUM z Poznania, koszt kompletu w komplecie łezka na dwa manometry + przyłącze do kompresora zapłaciłem z wysyłką 1020 zł brutto. Fakt cena bez kompresora dwutłokowego ale nawet kupując kompresor dwutłokowy np: dragon winch za 210 zł Cena zestawu wychodzi 1230 zł a nie 1900 zł.
Nie wiem w czym jest taka różnica po poduszki które sprzedaje MTT system to poduszki Rubena 170*2 dokładnie takie same kupiłem w Rolgum.
Kolego,
też jestem na etapie zakupu. Po cenie wnioskuję, że kupiłeś te poduszki bałwankowe. czy wiesz może jaka jest różnica między nimi a tymi prostymi. Poduszki proste są ciut droższe, ale w opisie mają większy zakres ruchu.
Czy ktoś inny z użytkowników podpowie?
pozdrawiam
RSocale - 2021-03-16, 22:53 Zerknij kilka stron wcześniej na fotki. Jeśli moje to są "proste" to ja otrzymałem infosygnały że są gówniane i to w tym temacie. Idę jednak swoimi przemyśleniami i dojdę. Kwestia czasu
Ja już wiem o co kaman z poduchami, lepsze czy gorsze to trwałość, sprężystość to powietrze w nich, jednakowe dla wszystkich lecz w różnych ilościach.EwaMarek - 2021-03-17, 08:42 Poczytaj na forum - tam jest duuuużo zdjęć i opisów...
Tak na szybko. Kompresor to podstawa bo na szybko podnosisz i opuszczasz. Musisz tylko ustalić na jakie ciśnienia bo raz może być za sztywny a raz za miękki. Nie wywalaj czasem odbojników bo jak Ci poducha poleci to PROBLEM. Po napompowaniu sprawdź poziomnicą czy kamper stoi na równym i potem na tych samych ciśnieniach czy podłoga jest tak samo. Może sie zdarzyć ża nierówna zabudowa kampera plus załadowanie powoduje że nie stoi prosto. W którymś kamperze tak miałem. nawet na sprężynie miałem dołożony dystans... Wtedy inne ciśnienia.
Ostatnie - poprzednich 3 kamperach były lub zakładałem poduchy bo siedziały tyłem. Teraz w PLA nie zamontowałem bo tył jest wysoki i przeważnie pod przednie koła kliny wystarczają. reaven22 - 2021-03-17, 09:36
voice napisał/a:
Idąc Twoim montażem - montaż prostu bez kombinowania ale ma minus, np: gdy uszkodzi ci się poduszka zejdzie ciśnienie nie będziesz o tym wiedział, po przejechaniu kilku km poduszka do wyrzucenia.
Gdy się uszkodzi poduszka to i tak jest guma do wymiany, te pare km nie pogorszą sprawy Wymienia się samą gumę, orgi rubena kosztuje koło 150pln.
Robert-4 napisał/a:
też jestem na etapie zakupu. Po cenie wnioskuję, że kupiłeś te poduszki bałwankowe. czy wiesz może jaka jest różnica między nimi a tymi prostymi. Poduszki proste są ciut droższe, ale w opisie mają większy zakres ruchu.
Przeklejam od Norberta, tam się uzewnętrzniałem:
Sam się zastanawiam które rozwiązanie i bardziej skłania mnie ku bałwankom.
Mają mniejszą średnicę, co za tym idzie mniejszą sztywność/twardość. Oraz niemal 2x większy zakres pracy.
Ten a'la miech ma
wysokość minimalna: 110mm
wysokość montażowa 140mm
wysokość maksymalna 180mm
zakres pracy 70mm
Bałwanek rubena 170/2
wysokość minimalna: 85
wysokość montażowa 160
wysokość maksymalna 205
zakres pracy 120mm
Miech ma niewątpliwie większe dopuszczalne obciążenie, ale raczej nie grozi nam przeładowanie do 5T na kamperze.
Mój wybór padł na DURO tożsame i wymienne z rubeną,
Powietrze we wszystkich poduszkach takie samo więc przepłacanie 2krotne za ładnie pomalowane poduszki MT mnie nie kręci https://allegro.pl/oferta/poduszki-pneumatyczne-ducato-jumper-boxer-fiat-4t-7055314478
Sterowanie z garażu, ale jeśli rzeczywiście przyjdzie potrzeba sterowania z kabiny to montaż elektrozaworu do spuszczania czy kompresora do pompowania za pomocą klawisza to już małe piwo.
Mają mniejszą średnicę, co za tym idzie mniejszą sztywność/twardość. Oraz niemal 2x większy zakres pracy.
I to mnie przede wszystkim zmotywowało za kupnem bałwanków niż pełnych miechów, a poza tym kolega Socale bardzo narzekał na swoje- więc coś w tym musi być. Te pełne pewnie bardziej się sprawdzą o wiekszej DMC ponad 5t
Panowie dzięki za wszelki porady ale najbardziej mnie zostanawia i interesuje jak poprowadzone są przewody ciśnieniowe od tzw. łezki z manometrami w kabinie jak ktoś ma zamontowane w ducato po 2006r. oraz poza garażem gdzie montujecie lub macie zamontowane kompresoryandi at - 2021-03-17, 11:23 Firmy montują na miejsce odboju bo tam ich miejsce .Przy bałwankach minimum powietrza to takie gdzie nie może się spotykać 1 bałwanek z 2.Tarcie i po bałwankach darek 61 - 2021-03-17, 12:48
voice napisał/a:
oraz poza garażem gdzie montujecie lub macie zamontowane kompresory
W co prawda starszym, ja mam zamontowane pod siedzeniem pasażera. Kompresor od poziomowania z mercedesa.Dodatkowo jeden czujnik/włącznik który czuwa by było choć minimum ciśnienia.vIrek - 2021-03-17, 14:21
voice napisał/a:
Panowie dzięki za wszelki porady ale najbardziej mnie zostanawia i interesuje jak poprowadzone są przewody ciśnieniowe od tzw. łezki z manometrami w kabinie jak ktoś ma zamontowane w ducato po 2006r. oraz poza garażem gdzie montujecie lub macie zamontowane kompresory
Zdjęć nie zrobię bo mam obecnie hydropneumatyczne, ale gdy montowałem poduszki to przewody prowadziłem od łezki po lewym przednim nadkolu, we wnęce stopnia kierowcy, pod podwozie razem z linką hamulca ręcznego. W połowie długości miałem trójniki do środka do kompresora, który był w garazu i miał możliwość szybkiego wypięcia w celu np. dopompowania koła. Od kompresora przewody el. do wyłącznika na łezce aby włączyć kompresor.coolzizi - 2021-03-17, 14:47 Mam pytanie do szanownych użytkowników czy schodzi wam ciśnienie po długim postoju.U mnie minimalnie spada co 2-3 miesiące. Muszę podpompować. Czy to jest normalne? A tak przy okazji mam wskaźniki i wentyle przy siedzeniu kierowcy i pompowanie pompką do roweru. darek 61 - 2021-03-17, 14:55
coolzizi napisał/a:
Mam pytanie do szanownych użytkowników czy schodzi wam ciśnienie po długim postoju.U mnie minimalnie spada co 2-3 miesiące. Muszę podpompować. Czy to jest normalne?
Też tak mam i się tą drobną nieszczelnością nie przejmuje,nie ma rzeczy idealnych.Koła też wypada co jakiś czas podpompować.AndreLech - 2021-03-17, 15:31 reaven22, A jak wygląda poziomowanie kampera na tych poduszkach np. podniesienie lewej strony. Czy niezależne pompowanie/spuszczanie powietrza nie będzie lepsze?Socale - 2021-03-17, 21:53 Cały ten temat w moim przypadku ma na celu osiągnąć poziom zero, czyli wypoziomowanie podłogi wg poziomicy idealnie w oczku wzdłuż pojazdu. Osiągnąłem go obniżając/przerabiając zawieszenie.
Poduchy mają pełnić rolę korekcji od -20mm do +20mm, to jest mój cel do osiągnięcia.
O ile +20 nie ma żadnego problemu, to -20 można osiągnąć wrzucając 300kG do garażu, więc pomysł
Szukam gdzie i jak uzyskać -20 na postoju ze spuszczonym powietrzem z poduch, a do jazdy dopompować do poziomu zero i by poducha czuła się świetnie. To nie są proste sprawy, sama obecność poduch, to radocha tylko z ich posiadania. Ja chcę by dla mnie pracowały po mojemu.voice - 2021-03-18, 21:25
Socale napisał/a:
Szukam gdzie i jak uzyskać -20 na postoju ze spuszczonym powietrzem z poduch, a do jazdy dopompować do poziomu zero i by poducha czuła się świetnie. To nie są proste sprawy, sama obecność poduch, to radocha tylko z ich posiadania. Ja chcę by dla mnie pracowały po mojemu.
Wojtuś, że tak zapytam po co dążysz do osiągnięcia poziomu 0 na zawieszeniu skoro przodem możesz wjechać na najazdy i też wypoziomujesz podłogę do oczka ??Socale - 2021-03-18, 23:13 A już pisałem chyba ze 2 razy.
Irytuje mnie to wymuszone poziomowanie i 2 duże plastikowe graty gabarytowe tylko po to by stał równo bo komuś nie chciało się czegoś przeprojektować. Skoro mam poduchy, to niech one wykluczą kliny/najazdy, niech robią robotę chociaż w takim wąskim zakresie -20mm+20mm. To taka moja fanaberia i ogromna chęć poprawiania błędów inżynierków.EwaMarek - 2021-03-19, 07:40 Socale, to załóż poduchy na przód - gdzieś widziałem
Tylko , że te poduchy na tył plus przednie to chyba będzie trochę kg. To lepiej te lekkie najazdy wozić i jakiś lewarek pionowy żeby podnieść jak za duży przechył boczny jest - tak ja robię w obecnym kamperze.Rav - 2021-03-19, 09:11 To ja może z deczko innej strony o poduchach. W moich dotychczasowych kamperach zawsze było jak u Socale - tył wyżej. W efekcie, zawsze ustawiam się tak, aby wykorzystać różnice w ukształtowaniu terenu + najazdy. Jak usztywniam tył pod garażem podporami to siłą rzeczy sytuacje dodatkowo się pogarsza, bo podnoszę tył.
Z tych powodów nigdy nie rozważałem nawet pakowania poduszek, bo na postoju byłyby praktycznie bezużyteczne, jedynie być może poprawiłyby komfort jazdy, ale czy aż na tyle, żeby było warto? Wszakże resory dalej pracują i drgania przenoszą. Na pewno to ograniczymy przechyły w zakrętach jak dopompujemy na grubo.
Na pewno za to robotę robiłyby poduchy przednie, ale to już nie takie proste w realizacji.Socale - 2021-03-19, 22:22 Poduchy na przód wykluczam bo + kilogramy z którymi walczę, bo + w górę wejście do chaty. A ja chcę tak jak autobusy komunikacji miejskiej...
Podjeżdżam... psssstttt i już tył na glebie i w poziomie.EwaMarek - 2021-03-21, 13:10 Wydaje mi się ze do ogarnięcia ale musiałbyś inaczej zawiesić os na resorach i poduchy odpowiednie. Ewentualnie wywalić resory i inaczej zawiesić os...
Gotowe
czyli zostają kliny Rav - 2021-03-21, 17:30 No dobra chłopaki.
W przypadku, gdy tył i tak wyżej stoi to poduchy są praktycznie bezużyteczne. Pytanie, czy ich dołożenie poprawia zauważalnie komfort jazdy skoro i tak zostawiamy fabryczne resory? Moim zdaniem różnica o ile będzie to i tak drobna.EwaMarek - 2021-03-21, 17:52 Rav, tu masz trochę
jak już pisałem - w poprzednich miałem bo tył siedział. Różnie piszą czy się lepiej jeździ czy nie. Wg mnie niewiele poprawiają jazdę , może trochę usztywniają przechył boczny. W obecnym kamperze są zbyteczne.
Socale to dla Ciebie poduszki na przód - proste ale co jak pęknie???
W przypadku, gdy tył i tak wyżej stoi to poduchy są praktycznie bezużyteczne. Pytanie, czy ich dołożenie poprawia zauważalnie komfort jazdy skoro i tak zostawiamy fabryczne resory? Moim zdaniem różnica o ile będzie to i tak drobna.
W poprzednim kamperze miałem tył wysoko plus poduchy. Nie widziałem ŻADNYCH korzyści w prowadzeniu auta z poduchami prócz niepotrzebnego uniesienia tyłu pojazdu po ich napompowaniu.
Moje odczucie mogło być inne gdyby:
1. W garażu było 250kg lub
2. Ciągnąłbym przyczepę z łodzią lub
3. Jechalbym nie kamperem lecz dostawczakiem z plandeką i 1.5T ładunku lub
4. Mój kamper miałby np.20 - 30 lat i zużyte tylne zawieszenie.
To tak dla rozwagi dla chcących montować Rav - 2021-03-21, 18:56 EwaMarek dzięki za link
LukF dzięki za informacje "w punkt". Miałem dokładnie takie same dotychczasowe spostrzeżenia z innych kamperów, a, że wszystkie dotychczasowe zawsze miały i tak tył wyżej i nawet przy pełnym załadowaniu tył nie siadał i nadal musiałem korzystać z najazdów. Jak dla mnie miałoby to sens tylko po wybebeszeniu tylnego zawieszenia i dokonania jakichś autorskich przeróbek.darek 61 - 2021-03-22, 08:31 Widzę że euforia z posiadania poduszek opada.Ja mam po poprzedniku, trochę udoskonalone bo rozdzieliłem obwody i dodałem kompresor.I ta przeróbka pozwala mi na wypoziomowanie auta gdy miejsce postojowe jest pochyłe. Według mnie to jest najlepsza zaleta.Może gdybym jeździł w czwórkę i obciążone maksymalnie auto to by się to bardziej przydało.Dodatkowe moje udoskonalenia to automatyczne uzupełnienie ciśnienia do minimalnego po przekręceniu stacyjki,bo pewnie nie raz bym o tym zapomniał.A tak od czasu do czasu przy starcie kompresor przypomina mi że mam pneumatykę.LukF - 2021-03-22, 08:40 Jakoś trudno mi uwierzyć, że te mikro centymetry mogą na krzywiźnie wypoziomować kampera
No ale ludzie wierzą w różne rzeczy darek 61 - 2021-03-22, 08:44
LukF napisał/a:
Jakoś trudno mi uwierzyć, że te mikro centymetry mogą na krzywiźnie wypoziomować kampera
No ale ludzie wierzą w różne rzeczy
Może kiedyś nasze drogi się skrzyżują to Ci pokaże.Dokładnie nie mierzyłem ale u mnie jest około 10 centymetrów do korekty.koko - 2021-03-22, 08:47
LukF napisał/a:
Jakoś trudno mi uwierzyć, że te mikro centymetry mogą na krzywiźnie wypoziomować kampera
No ale ludzie wierzą w różne rzeczy
I MASZ RACJĘEwaMarek - 2021-03-22, 08:56 W poprzednich kamperach miałem poduszki bo tył siedział nisko. Teraz nie potrzebne.
Ale w pełni potwierdzam że poduszki są bardzo wygodne do poziomowania. Na boki i przód tył jest duży zakres regulacji. Ja zawsze miałem bałwanki wiec może też zależ od rodzaju poduszki.LukF - 2021-03-22, 08:57
darek 61 napisał/a:
Ci pokaże.Dokładnie nie mierzyłem ale u mnie jest około 10 centymetrów do korekty.
Daj kilka zdjęć z każdej strony przed i po z metrówkądarek 61 - 2021-03-22, 09:03
LukF napisał/a:
darek 61 napisał/a:
Ci pokaże.Dokładnie nie mierzyłem ale u mnie jest około 10 centymetrów do korekty.
Daj kilka zdjęć z każdej strony przed i po z metrówką
Do zobaczenia na trasie.
A jaki jest u Ciebie i innych zakres regulacji.Bo jeżeli mikro-centymetry to właściwie po co wam to.
Jeszcze jedna zaleta która przychodzi mi do głowy, to wyciąganie koła zapasowego.Bez pod pompowania i do tego na z tyłu na kapciu było by nie fajnie.LukF - 2021-03-22, 09:13 Napisałem, że w poprzednim miałem a w obecnym NIE MAM. Powód podałem na poprzedniej stronie.
Do poziowania służą hydrauliczne stopy/ podpory ale w PL mamy widać swój petent: poduszki osi tylnej. Tylko jak widać u jednych ten patent działa a u innych nie. Pewnie mam zepsutego kampera darek 61 - 2021-03-22, 09:27
LukF napisał/a:
Napisałem, że w poprzednim miałem a w obecnym NIE MAM. Powód podałem na poprzedniej stronie.
Do poziowania służą hydrauliczne stopy/ podpory ale w PL mamy widać swój petent: poduszki osi tylnej. Tylko jak widać u jednych ten patent działa a u innych nie. Pewnie mam zepsutego kampera
Całego wątku nie śledziłem tak że nie wiedziałem że nie masz.Ja tylko napisałem co ja mam i w jakim zakresie działa,ale może masz racje i lepiej wiesz co ja mam w samochodzie.
Hydrauliczne podpory to wyższa półka jeżeli chodzi o cenę i wagę.Na pewno mają swoje zalety i wady.Nie wiem w jakim zakresie potrafią wyregulować,ale raczej nikt nie wjeżdża w takie miejsce które na pierwszy rzut oka widać że jest krzywe.Zapewne zapewniają sztywność auta i dla tych co odbierają sygnał satelitarny może mieć znaczenie.Ja mam też antenę satelitarną satelitarną (po poprzedniku),ale jeszcze jej nawet nie rozłożyłem,po prostu telewizora nie oglądamy.reaven22 - 2021-03-22, 09:42 Do dukata/trojaczków 06-> można kupić prawdziwe pneumatyczne zawieszenie na tył. Wówczas rzeczywiście da się obniżyć jak i podnieść. Zakres jest spory.
EwaMarek - 2021-03-22, 09:47
LukF napisał/a:
Do poziowania służą hydrauliczne stopy/ podpory ale w PL mamy widać swój petent: poduszki osi tylnej
Dziwisz się ? Przecież te podpory hydrauliczne ważą DUŻO do tego pompa.
reaven22, To jest fajne ale ciekawe jaka cena nowego.darek 61 - 2021-03-22, 09:54
EwaMarek napisał/a:
LukF napisał/a:
Do poziowania służą hydrauliczne stopy/ podpory ale w PL mamy widać swój petent: poduszki osi tylnej
Dziwisz się ? Przecież te podpory hydrauliczne ważą DUŻO do tego pompa.
reaven22, To jest fajne ale ciekawe jaka cena nowego.
Czy rzeczywiście dużo więcej ważą od typowych resorów plus poduszki, tego pewnie bez zważenia nikt nie potwierdzi.Dodatkowo można pozbyć się tylnych mocowań resorów które też ważą.A pompa,ja też mam fabryczną od mercedesa wcale nie jest taka ciężka i wbrew pozorom zwykłe poduszki szybko pompuje.Robert-4 - 2021-03-22, 11:02 No i jestem w kropce.
Zakładać poduszki, czy nie zakładać? Mój dziadek Ducato ('98) gibie się podczas jazdy nawet wyprzedzany przez osobówkę, o mijance z dostawczym na wąskiej drodze nawet nie piszę.. Dodatkowo na postoju kiedy wysiadam, a drzwi mam na końcu kampera szklaneczki w szafce dostają choroby morskiej. Myślałem, że poduszki będą swego rodzaju panaceum na jego bolączki, a tutaj wpisy z ostatnich stron raczej są na nie. Mogę założyć opuszczane podpory, ale to rozwiązanie tylko na postój, a co z jazdą? Ze zdjęć (zimuje gdzie indziej) raczej nie widzę abym miał go podniesionego tyłem, a za osią mam łazienkę i kuchnię. Dodatkowo jeździmy tylko we dwójkę i wieczorowych kreacji raczej nie zabieramy.
Może wypowie się ktoś ze starszym sprzętem i pewnie bardziej zużytym zawieszeniem.
pozdrawiam
Robertdarek 61 - 2021-03-22, 11:22
Robert-4 napisał/a:
Zakładać poduszki, czy nie zakładać? Mój dziadek Ducato ('98) gibie się podczas jazdy nawet wyprzedzany przez osobówkę, o mijance z dostawczym na wąskiej drodze nawet nie piszę.
A amortyzatory to pewnie oryginalne,co.Też miałem staruszka rocznik 93,bez poduszek.Pierwsza poważna naprawa po kupieniu to odstawione resory do kowala i nowe amortyzatory.Jazda choć nie za szybka to czułem się że panuje nad autem.Banan - 2021-03-22, 11:43
Robert-4 napisał/a:
Może wypowie się ktoś ze starszym sprzętem i pewnie bardziej zużytym zawieszeniem.
Tak jak napisał mój przedmówca darek 61, wymiana amortyzatorów i hamrowanie resorów powinno uzdrowić Ci zawieszenie EwaMarek - 2021-03-22, 11:47 darek 61, chodziło mi o wagę tego całego hydraulicznego poziomowania. Sporo więcej waż bo kiedyś sprawdzałem no i cena kosmos.
Banan, tak masz rację - hamrowanie w moim pierwszym staruszku pomogło. Pod Grudziądzem mi wtedy robili.darek 61 - 2021-03-22, 12:19
EwaMarek napisał/a:
darek 61, chodziło mi o wagę tego całego hydraulicznego poziomowania. Sporo więcej waż bo kiedyś sprawdzałem no i cena kosmos.
Tak tak to ja pomyliłem się myślałem o tym ze zdjęć oryginalnych pneumatycznych.
Naprawdę nie wiem dlaczego LUK dziwi się że do poziomowania używam poduszek,myślałem że większość z nas tak robi. Na pewno hydraulika jest lepsza,ale mi kompletnie to nie potrzebne.Używam tego co mam,a i wygórowania mam mniejsze od Wojtka i 0,5% spadku wcale nie przeszkadza.Jak to się mówi, to się lubi co się ma.Może ciężko by było zjeść zupę widelcem,ale drugie danie łyżką to już bez problemu.ZEUS - 2021-03-22, 13:26
LukF napisał/a:
darek 61 napisał/a:
Daj kilka zdjęć z każdej strony przed i po z metrówką
darek 61 prawdopodobieństwo spotkania w trasie jest niewielkie dlatego ja również chętnie obejrzał bym zdjęcia... ja założyłem poduchy a zakres regulacji jest znikomy, ograniczany zakresem pracy (skokiem) teleskopów darek 61 - 2021-03-22, 13:37
reaven22 napisał/a:
voice napisał/a:
Idąc Twoim montażem - montaż prostu bez kombinowania ale ma minus, np: gdy uszkodzi ci się poduszka zejdzie ciśnienie nie będziesz o tym wiedział, po przejechaniu kilku km poduszka do wyrzucenia.
Gdy się uszkodzi poduszka to i tak jest guma do wymiany, te pare km nie pogorszą sprawy Wymienia się samą gumę, orgi rubena kosztuje koło 150pln.
Robert-4 napisał/a:
Przeklejam od Norberta, tam się uzewnętrzniałem:
Ten a'la miech ma
wysokość minimalna: 110mm
wysokość montażowa 140mm
wysokość maksymalna 180mm
zakres pracy 70mm
Bałwanek rubena 170/2
wysokość minimalna: 85
wysokość montażowa 160
wysokość maksymalna 205
zakres pracy 120mm
Reaven zrobił porównanie ,może po prostu masz złe poduchy.Socalik też miał takie nie wiadomo po co i do tego założone niby przez serwis.
Zeus ja mam bałwanki.Mamy inne auta,mam zamontowane obok resora a nie na nim.darek 61 - 2021-03-22, 13:47 https://www.camperteam.pl...mg_2793_192.jpg
Zamontowane mam tak jak pokazał Wojtek tylko bałwanki.Te jego to jakieś gówna.EwaMarek - 2021-03-22, 14:58 ZEUS Jaki masz kamper? Czemu zakładałeś poduszki? Prawdopodobnie masz wysoko zawieszenie na tyle czyli nie wygniecione resory. Dlatego poduchy niewiele dadzą
Sprawdzają się w kamperach gdy tył nisko siedzi...Robert-4 - 2021-03-22, 15:38
darek 61 napisał/a:
Robert-4 napisał/a:
Zakładać poduszki, czy nie zakładać? Mój dziadek Ducato ('98) gibie się podczas jazdy nawet wyprzedzany przez osobówkę, o mijance z dostawczym na wąskiej drodze nawet nie piszę.
A amortyzatory to pewnie oryginalne,co.Też miałem staruszka rocznik 93,bez poduszek.Pierwsza poważna naprawa po kupieniu to odstawione resory do kowala i nowe amortyzatory.Jazda choć nie za szybka to czułem się że panuje nad autem.
Ale ja uczciwie przeszedłem przegląd w obcej stacji. To jak amory i resory w badaniu ok, a w użytkowaniu nie bardzo?darek 61 - 2021-03-22, 15:43
EwaMarek napisał/a:
ZEUS Jaki masz kamper? Czemu zakładałeś poduszki? Prawdopodobnie masz wysoko zawieszenie na tyle czyli nie wygniecione resory. Dlatego poduchy niewiele dadzą
Sprawdzają się w kamperach gdy tył nisko siedzi...
Właściwie to ma sens,Wojtek powinien kupić sobie resory deko używane i te dwa centymetry na pewno by zyskał. Tylko właściwie po co diler montuje poduchy w nowych autach,a takie jakie ma Wojtek i w ten sposób zamontowane to już kompletnie bez sensu.darek 61 - 2021-03-22, 15:51
Robert-4 napisał/a:
darek 61 napisał/a:
Robert-4 napisał/a:
A amortyzatory to pewnie oryginalne,co.Też miałem staruszka rocznik 93,bez poduszek.Pierwsza poważna naprawa po kupieniu to odstawione resory do kowala i nowe amortyzatory.Jazda choć nie za szybka to czułem się że panuje nad autem.
Ale ja uczciwie przeszedłem przegląd w obcej stacji. To jak amory i resory w badaniu ok, a w użytkowaniu nie bardzo?
Auto z rocznika 98,czyli 23 lata obciążone resory.Nie ma takiego resora co by nie stracił na właściwościach.Podobnie z amortyzatorami.Przecież fabryka nie wypuściła auta którego opanowanie na drodze sprawia kłopot.Problem musi być w zawieszeniu,trzeba wziąć po uwagę nie tylko tył,ale i przód.ZEUS - 2021-03-22, 18:29
EwaMarek napisał/a:
ZEUS Jaki masz kamper? Czemu zakładałeś poduszki? Prawdopodobnie masz wysoko zawieszenie na tyle czyli nie wygniecione resory. Dlatego poduchy niewiele dadzą
Sprawdzają się w kamperach gdy tył nisko siedzi...
kamper na bazie Peugeota Boxer, rocznik 2019, aktualny przebieg ok. 18 tys. km, poduchy założyłem w polecanym warsztacie w Gliwicach przy przebiegu ok. 3 tys. km, powodem założenia poduszek była chęć poprawy komfortu jazdy, kamper był (i jest nadal ) twardy, sądziłem, że założę poduchy i komfort jazdy ulegnie poprawie ale przy zalecanym ciśnieniu w oponach 5,5 atm. (pisałem o tym tu) nic to nie dało
resory rzeczywiście nie są wygnicione bo od nowości kamper nigdy nie był załadowany więcej, niż do 3,3 t przy DMC 3,5 t.
liczyłem też na to, że poduchy trochę ułatwią poziomowanie kampera,
dzisiaj zmierzyłem zakres od minimum do maksimum i tak:
- poduchy przy ciśnieniu obniżonym do 0 atm a następnie napompowane do 4 atm podniosły tył kampera o ok. 4 cm, pomiar dokonany w odległości ok. 130 cm od tylnej osi (całkowity zwis kampera ok 190 cm)
wynikowe 4 cm to wartość praktycznie pomijalna...
w moim przypadku inwestycja w poduchy była najgorszą inwestycją w "doposażenie" kampera...
być może komfort jazdy troszkę zyska jak wsadzę do garażu skuter i masa kampera zbliży się do DMC ale przy zalecanych ciśnieniu w ogumieniu 5,5 atm raczej niewiele to zmieni Socale - 2021-03-22, 19:05
darek 61 napisał/a:
Właściwie to ma sens,Wojtek powinien kupić sobie resory deko używane i te dwa centymetry na pewno by zyskał. Tylko właściwie po co diler montuje poduchy w nowych autach,a takie jakie ma Wojtek i w ten sposób zamontowane to już kompletnie bez sensu.
Stare resory to też rozwiązanie które brałem pod uwagę, jednak udało mi się tył obniżyć w inny opisany tutaj sposób.
.
A montowanie w nowych ma sens jedynie marketingowy, technicznego uzasadnienia nie ma. Ten mój był eksponatem na targach więc go nafaszerowali.
Swoisty element składowy na którym też się 100% przycina Bynajmniej ja tak robię
.
ZEUS napisał/a:
...
powodem założenia poduszek była chęć poprawy komfortu jazdy, kamper był (i jest nadal ) twardy
...
Mój zmiękł jak na próbę wywaliłem poduchy całkiem, zupełnie inna jazda darek 61 - 2021-03-22, 19:08 Ja mam poduszki bardzo podobne,a może takie same tylko zamocowane nie na resorze tylko obok.Przesuń je i zobaczysz różnice.On działa jak odbojnik.LukF - 2021-03-22, 20:45
darek 61 napisał/a:
Ja mam poduszki bardzo podobne,a może takie same tylko zamocowane nie na resorze tylko obok.Przesuń je i zobaczysz różnice.On działa jak odbojnik.
Ja naprawdę nie rozumiem co ma się zmienić w komforcie jazdy z poduszkami przesuniętymi 30cm do środka osi?
Darek61, Ty masz inne auto. Ono jest stare i z innym zawieszeniem niż obecna generacja Ducato. Cztery rożne osoby mające nowe Ducato piszą Tobie, że poduchy nic nie dają w kamperze a Ty swoje: zmieńcie miejsce montażu.
Napiszę dużymi literami bo może zrozumiesz? PODUCHY MONTUJCIE DO DOSTAWCZAKA NOTORYCZNIE PRZEŁADOWANEGO TAK NA 4.5T LUB STAREGO AUTA. Do innych nie, takie jest moje zdanie.
Bez odbiorudarek 61 - 2021-03-22, 21:03
LukF napisał/a:
Ja naprawdę nie rozumiem co ma się zmienić w komforcie jazdy z poduszkami przesuniętymi 30cm do środka osi?
Spróbuje jeszcze raz wytłumaczyć.
Poduszka zamontowana na resorze powoduje ograniczenie ruchu w dół bo działa jak odbojnik.A pracę w górę ogranicza amortyzator i ciężar.W rezultacie mamy bardziej ograniczony ruch góra-dół niż w aucie bez tej poduszki.Przesunięcie tej poduszki do środka spowoduje że będzie ona mogła poprawnie pracować,bo w większym zakresie ruchu.
Porównał by to do opon nisko profilowych,fajnie się jedzie ,na zakrętach trzyma się jak na szynach,ale komfortu brak.
LukF, jakbyś jeszcze nie rozumiał to pytaj.
U mnie to działa,a w zawieszeniach to ja różnic nie widzę.Ducato aż tak nie modernizuje zawieszeń.smok_wawelski - 2021-03-22, 23:30
darek 61 napisał/a:
Przesunięcie tej poduszki do środka spowoduje że będzie ona mogła poprawnie pracować,bo w większym zakresie ruchu.
Zgodziłbym się z tym - ale tylko w dół i zależnie jeszcze od ciśnienia w tej poduszce i ciężaru pojazdu. Jeśli przeładujemy tak umieszczona poduchę ciśnieniem zrobimy sobie twardsze zawieszenie, niejako o mniejszym skoku bowiem jej reakcja będzie większa więc wydaje mi się że tak musi się dziać - powietrze nie jest równo ściśliwe w nieskończoność im go bardziej ściskamy w objętości ograniczonej poduchą tym staje się "twardsze". Sorry trochę to nie fizycznie napisane ale myślę że będzie zrozumiałe darek 61 - 2021-03-22, 23:43
smok_wawelski napisał/a:
Zgodziłbym się z tym - ale tylko w dół i zależnie jeszcze od ciśnienia w tej poduszce i ciężaru pojazdu.
I resor będzie mógł swobodnie pracować.Socale - 2021-03-23, 21:12 Oooo, o... trafiliście ostatnimi 4 postami w to o co mi chodzi. To jest mój cel wyrażony waszymi postami.
O ile po mechanicznym obniżeniu mojego auta poducha ma ciaśniej i jest to dla niej szkodliwe a dopompowanie odbiera komfort, to cały pic siedzi w tym co chcę osiągnąć, czyli tak przemontować poduchy, by przy niskim ciśnieniu były bezpieczne dla samych siebie gdy jadę lekki a jak dopakuję się na urlop, to niewiele dopompowując pozostawiam sobie pewną miękkość i komfort nieco tył unosząc. Przesunięcie poduchy do wewnątrz zmieni geometrię absorbcji - nazwę to "trójkątem wahnięcia" który tworzy koniec piasty koła, uchwyt górny poduszki i uchwyt dolny poduszki względem pionowej osi auta.
Podbicie piasty koła 2cm w pierwszym przypadku "ugniecie" poduchę... 1,5cm lecz w drugim przypadku już tylko 1cm a to 50% różnicy na korzyść komfortu.
Gdyby zastosować obydwie poduchy symetrycznie ale po środku osi, mielibyśmy auto uniesione, bez utwardzenia pracy zespołu resorującego po obu stronach gdyż tam odczuwalność podbicia koła wynosiłaby 0,1cm.
Tu nie wiek auta, raczej fizyka i geometria decyduje.darek 61 - 2021-03-23, 21:30
Socale napisał/a:
Przesunięcie poduchy do wewnątrz zmieni geometrię "trójkąta amortyzacji" który tworzy piasta koła, uchwyt górny poduszki i uchwyt dolny poduszki.
Nie wiem czy to ważne ale w tym trójkąciku brakuje jednego elementu,resora.Przesuń te poduszki i wypróbuj jazdę .Ja wypróbowałem jadąc bez powietrza i z minimalnym 1 at.Może mało wrażliwy jestem ale różnicy nie czułem,ale ja mam stare auto.Podparcie na środku w najsłabszym miejscu belki uważam za złe.
Chyba zrozumiałem dlaczego w twoim aucie w tym miejscu zamontowali poduszki.Producent belki nie przewidział innego miejsca na przyłożenie siły i nie wolno im było tego zrobić obok.Dlatego zastosowali takie gówniane poduszki w miejsce odbojnika.Ale klient dostał pneumatykę.Socale - 2021-03-23, 21:37 Darek, resor pozostaje bez zmian, obrazuję tylko oddziaływanie poduszek.
Przy jednakowym ugięciu resora wobec tych 3 przykładów oddziaływanie poduszek w sensie unoszenia będzie jednakowe, natomiast w sensie twardości i amortyzacji, zamontowane im bliżej środka osi tym słabiej odczuwalne.
Pisałem już, wiek auta nie ma tu do rzeczy nic.darek 61 - 2021-03-23, 21:55 Belka ma miejsca w których producent przewidział przyłożenie siły.To są miejsca w których przykręcamy resory.Przyłożenie siły obok mogę dopuścić,ale na samym środku,w najsłabszym miejscu chcesz przyłożyć 500kg,albo i więcej.Wiem że wiek auta nie ma znaczenia,bo płyta podłogowa zapewne bez zmian ,ale nikt nie przewidział by w tym miejscu przykładać taką siłę.Chcesz by Ci poduszka wyszła przez podłogę,lub wygięła belkę.
Podobno poduszki bałwanki muszą mieć to minimum by się nie przecierały na tych fałdach.Nie bardzo wiem dlaczego na środku belki miały by się nie uszkodzić.Te co założono w twoim aucie chyba tylko nadają się na pneumatyczny odbojnik.Socale - 2021-03-23, 22:15
darek 61 napisał/a:
...
Chcesz by Ci poduszka wyszła przez podłogę.
Dlatego nadal mój cel nie jest zrealizowany.
Nie chcę przenosić nawet we wskazane wcześniej punkty tuż obok resora gdyż ta poprzeczka z blaszki wydaje się za delikatna a obecne tam gwinty raczej do poduszek przeznaczone nie są, ale...
Dodatkowa (niebieska) poprzeczka z profilu grubościennego, przykręconego równolegle do osi śrubami do pierwotnych punktów mocowania górnego poduszek po obu stronach (pomarańczowe punkty), dałaby możliwość płynnego eksperymentowania punktów osadzenia i rozstawu poduch na tyle ile jest to możliwe.
Tylko nie pisz mi że będzie się opierała lub uderzała o podłogę konstrukcja ramy widelca i poprzeczki na to pozwala a rys. jest dla poglądu.darek 61 - 2021-03-23, 22:23
Socale napisał/a:
Dodatkowa (niebieska) poprzeczka z profilu grubościennego,
To jeszcze wzmocnij belkę,a podobno walczysz z nadwagą.
Z tymi poduszkami co masz to daj sobie spokój.Jak będziesz miał bałwanki to załóż obok resora i zobaczysz co to daje.Dla Ciebie to dwie godziny pracy z przerwą na kawę od Ewy,którą zresztą serdecznie pozdrawiam.
Zeus przesuń te poduszki,masz cały komplet .To tylko trochę pracy,efekt poczujesz.O ile można przymocuj poduszkę do belki bezpośrednio,bez żadnych podstawek.By możliwość pracy poduszki była jak największa.yamah - 2021-03-23, 22:39
Socale napisał/a:
darek 61 napisał/a:
...
Chcesz by Ci poduszka wyszła przez podłogę.
Proponuje zamontować ECAS ..i po problemie. a darek61 dobrze prawi..nie idź tą drogądarek 61 - 2021-03-23, 22:43
yamah napisał/a:
Proponuje zamontować ECAS
A co to za ustrojstwo,może takie coś bym chciał,tylko jeszcze nie wiem.Socale - 2021-03-23, 22:56
darek 61 napisał/a:
...
Z tymi poduszkami co masz to daj sobie spokój.
...
Próbuje doszukać się różnic zachowania sprężonego powietrza pomiędzy poduszką 2 bałwankową a 1 bałwankową. Nie ma, więc zostaję przy swoim.
Około 3 litrów powietrza zamknięte w gumie której kształt nie ma wpływu na dynamikę prężności i rozprężności powietrza. To raczej nie w tym problem. Problem to mają inżynierki w krawacikach którym wydaje się.
.
Poduch zbliżyć do siebie zbyt mocno też nie wolno bo oś zrobi się w uśmiech, ja tylko obrazowałem zależności i przemyślenia. Jakbym miał 10kg niedowagi, zapewne już bym coś zrealizował.
Na chwilę obecną stoję z pomysłami w szufladzie.
.
Idę spać Koledzy, upuście trochę powietrza a lżej Wam będzie, dobranoc Wam.reaven22 - 2021-03-23, 23:00
Cytat:
Nie chcę przenosić nawet we wskazane wcześniej punkty tuż obok resora gdyż ta poprzeczka z blaszki wydaje się za delikatna a obecne tam gwinty raczej do poduszek przeznaczone nie są, ale...
Próbuje doszukać się różnic zachowania sprężonego powietrza pomiędzy poduszką 2 bałwankową a 1 bałwankową.
Bardziej chodzi mi o zakres pracy,to znaczy minimalna i maksymalna wysokość.Darek Szczecin - 2021-03-24, 00:18
reaven22 napisał/a:
Cytat:
I do tego resory od wersji 3,3 T DMC
jeszcze zwiększy zakres pracy pneumatyki, w sensie glebowania o którym marzy Socale. Darek Szczecin - 2021-03-24, 00:23
LukF napisał/a:
darek 61 napisał/a:
Ja mam poduszki bardzo podobne,a może takie same tylko zamocowane nie na resorze tylko obok.Przesuń je i zobaczysz różnice.On działa jak odbojnik.
Darek61, Ty masz inne auto. Ono jest stare i z innym zawieszeniem niż obecna generacja Ducato. Cztery rożne osoby mające nowe Ducato piszą Tobie, że poduchy nic nie dają w kamperze a Ty swoje: zmieńcie miejsce montażu.
Napiszę dużymi literami bo może zrozumiesz? PODUCHY MONTUJCIE DO DOSTAWCZAKA NOTORYCZNIE PRZEŁADOWANEGO TAK NA 4.5T LUB STAREGO AUTA. Do innych nie, takie jest moje zdanie.
Bez odbioru
obecna generacja Ducato ma takie samo zawieszenie tyłu jak poprzednie generacje, a nawet identyczne w sensie działania jak te z 1928 roku
Ducato, Trojaczki jak to wszystko zwał , ma zawieszenie prehistoryczne niemal o komforcie wozu drabiniastego Socale - 2021-03-24, 20:04 Heh, do Darków dwóch
darek 61 napisał/a:
Socale napisał/a:
Próbuje doszukać się różnic zachowania sprężonego powietrza pomiędzy poduszką 2 bałwankową a 1 bałwankową.
Bardziej chodzi mi o zakres pracy,to znaczy minimalna i maksymalna wysokość.
Ale tu różnic Darku nie ma. Dwa mniejsze bałwanki rozciągają się tyle ile jeden duży bałwan.
.
...
I do tego resory od wersji 3,3 T DMC
...
w sensie glebowania o którym marzy Socale.
Nie mogę takich resorów dać Darek, bo jak go zglebuję to będą one w max naprężeniu.
Właściwie to kamper już stoi prosto, ale często teren narzuca korektę, przydałoby się jeszcze -20mm, tak żeby woda z dachu do tyłu spływała bez podkopywania tylnych kół, bez najazdów pod przednimi i takie tam...darek 61 - 2021-03-24, 20:23
Socale napisał/a:
Ale tu różnic Darku nie ma. Dwa mniejsze bałwanki rozciągają się tyle ile jeden duży bałwan.
Jak to dwa.Każdy ma się rozciągać i kurczyć w takim zakresie jak duży bałwan.
Socale napisał/a:
przydałoby się jeszcze -20mm
Poczekaj jeszcze rok to przyciąganie ziemskie zrobi za Ciebie tą korektę.EwaMarek - 2021-03-24, 21:24 Wtrącę swoje 3 gorsze
Tutaj są fotki jak założyłem w poprzednim kamperze na Fordzie. Niestety wyjąłem odbojniki ...
https://www.camperteam.pl...uszki&start=225EwaMarek - 2021-03-24, 21:33 CO do ciśnienia .
W Kamperze mam ciśnienie w kołach niższe od zalecanego - mniej trzęsie Socale - 2021-03-25, 21:31
EwaMarek napisał/a:
CO do ciśnienia .
W Kamperze mam ciśnienie w kołach niższe od zalecanego - mniej trzęsie
Opony z ciśnieniem niższym niż zalecane do max obciążenia pojazdu - a takie są nasze kampery, mają większe ryzyko wystrzału/rozerwania podczas jazdy.
Ta informacja jest zasłyszana ale w nią wierzę.Darek Szczecin - 2021-03-26, 00:17
Socale napisał/a:
EwaMarek napisał/a:
CO do ciśnienia .
W Kamperze mam ciśnienie w kołach niższe od zalecanego - mniej trzęsie
Opony z ciśnieniem niższym niż zalecane do max obciążenia pojazdu - a takie są nasze kampery, mają większe ryzyko wystrzału/rozerwania podczas jazdy.
Ta informacja jest zasłyszana ale w nią wierzę.
Flaki się grzeją i bok opony oraz bark na skutek ciągłej pracy mogą ulec rozerwaniu Taki test był kiedyś na TVN Turbo gwizdło koncertowo EwaMarek - 2021-03-26, 19:18 Chłopaki - bez przesady - na flaku nie jadę
Ale z doświadczenia widzę że przy dużym ciśnieniu strasznie przenoszą się drgania. Lekko zmniejszam i jest ok. Robię tek chyba od pierwszego kampera. Nie robię tylu km co zwykłe busy wiec opon nie skatuję. Nawet nie widać złego zużyciu bieżnika.EwaMarek - 2021-03-26, 19:19 https://www.auto-swiat.pl...bcvxppx#slajd-3
artykuł o ramach i zabudowie na busach - może się przyda bo widać różnice w zależności od producentadecumanus - 2021-04-04, 19:23
Socale napisał/a:
Nie mogę takich resorów dać Darek, bo jak go zglebuję to będą one w max naprężeniu.
Właściwie to kamper już stoi prosto, ale często teren narzuca korektę, przydałoby się jeszcze -20mm, tak żeby woda z dachu do tyłu spływała bez podkopywania tylnych kół, bez najazdów pod przednimi i takie tam...
Odgrzeje kotleta, nie musisz dawac z wersji 3.3, w 3.5 tez byly pióra troche ciensze. Ja takie mam. Przy doceliwej wadze, samochod siedzial na odbojach. Żeby włożyć zbiornik nad os, zalozylem baranki... jest super. Samochod jezdi właśnie na barankach, bardziej niz na piorach. Moge sprawdzuc jaki to byl numer. Sa ciensze niz wasze.
PozdrawiamRobert-4 - 2021-04-04, 20:32 Pojechałem w piątek na stację diagnostyczną. Amortyzatory jak nowe, resory w porządku, a jak jadę i coś mnie wyprzedza (nawet osobówka) kiwa mną jakbym był główka tego pieska co go kiedyć na deskę stawiali.
Mój kolega założył poduszki i kamper (ciut młodszy) dostał nowego życia. Diagnosta też doradził poduszki. Zakładam EwaMarek - 2021-04-04, 20:44 Robert-4, co do bujania jaki stary jest twój kamper? Kiedyś na serwisie tłumaczyli mi że co kilka lat powinno sieje wymieniać. Kamper cały czas jest jakby załadowany wiec się wygniatają.
W poprzednim kamperze wymieniałem. pomogło. W obecnym jeszcze nie potrzeba ale i tak planuje bo kilka latek już ma.Robert-4 - 2021-04-04, 21:05 Mój dziadek to rocznik 1998, ale tak jak pisałem amortyzatory 98% sprawności, resory ok. Myślałem o hamrowaniu, ale zarówno diagnosta jak i mechanik powiedzieli, że nie ma sensu.
pozdrawiam
RHorte - 2021-04-05, 09:26 Przeanalizuj jeszcze raz temat przed założeniem poduszek.
Jak regenerowałem resory, to zamiast poduszek zostały założone dodatkowe sprężyny i bałwanki tak jak w wersji heavy produkowanej na Holandię.
Jeżeli mocno buja twoją budą, to jeszcze popatrz jak masz rozłożony środek ciężkości. Im wyżej ciężary tym gorzej. Może tu jest problem.reaven22 - 2021-04-05, 23:21
Robert-4 napisał/a:
Pojechałem w piątek na stację diagnostyczną. Amortyzatory jak nowe, resory w porządku, a jak jadę i coś mnie wyprzedza (nawet osobówka) kiwa mną jakbym był główka tego pieska co go kiedyć na deskę stawiali.
Pomiar na stacji diagnostycznej nie jest miarodajny. To raczej wskaźnik czy amortyzator ma jeszcze odrobinę oleju czy już wypluł wszystko.
Jaki masz przebieg w dukacie ? jeśli 200k km + na tych amorkach to ich czas się już skończył. Nawet jeśli są suche to już nie trzymają parametrów.Robert-4 - 2021-04-06, 09:29 Pomiar na stacji diagnostycznej nie jest miarodajny. To raczej wskaźnik czy amortyzator ma jeszcze odrobinę oleju czy już wypluł wszystko.
Jaki masz przebieg w dukacie ? jeśli 200k km + na tych amorkach to ich czas się już skończył. Nawet jeśli są suche to już nie trzymają parametrów.[/quote]
Przebieg to 140 tys. Nie pojechałem na stację na przegląd tylko zbadać amortyzatory i to na zaprzyjaźnioną stację. Wyszło chyba 98% sprawności, więc nie są zużyte. Rozkład ciężaru też ok.
pozdrawiam
RLukF - 2021-04-06, 09:35 Coś mi tu nie pasuje. 98% sprawności nie wykazują nawet nowe amortyzatory. Wiec w starym samochodzie jak to może być możliwe?reaven22 - 2021-04-06, 10:54
Robert-4 napisał/a:
Nie pojechałem na stację na przegląd tylko zbadać amortyzatory i to na zaprzyjaźnioną stację.
Urządzenie na stacji diagnostycznej ma zbadać czy obie strony tłumią jednakowo i to jest istotne dla diagnosty. Wartość procentowa niewiele mówi o sprawności samych amortyzatorów. Chyba że amortyzator wypluł cały olej to wykażę jego wadę.
Poniżej cytat, nie chce mi się klepać elaboratów
Maszyny na stacjach diagnostycznych nie badają amortyzatora bezpośrednio, lecz pośrednio. To oznacza, że są cztery istotne czynniki, które wpływają na wynik. Są to:
Masa pojazdu – a konkretnie obciążenie osi, które im jest wyższe, tym lepszy wynik
Rodzaj ogumienia – zwykłe ogumienie sprawdza się najlepiej, ale opony typu run flat bardzo obniżają skuteczność tłumienia
Rozmiar ogumienia – największy wpływ na wynik ma tzw. profil, czyli wysokość opony od krawędzi osadzenia do miejsca styku z podłożem
Ciśnienie w ogumieniu – im niższe ciśnienie, tym wyższa plastyczność opony, a tym samym wyższa skuteczność tłumienia
Jak można wywnioskować z powyższego, im bardziej elastyczne ogumienie (wyższy profil, niższe ciśnienie), tym lepiej dla wyniku. Lepszy jest też wtedy, kiedy auto jest ciężkie lub dociążone. Nie ma najmniejszych wątpliwości co do tego, że lepszy wynik uzyska auto z instalacją LPG i pełnymi dwoma zbiornikami paliwa (dodatkowe obciążenie) niż takie samo auto bez instalacji autogazu i z pustymi zbiornikami. Co więcej, wystarczy zmienić opony na niskoprofilowe, by stracić od kilkunastu do nawet kilkudziesięciu procent podczas badania.Robert-4 - 2021-04-06, 16:55 Panowie,
generalnie mam taką wadę, że nie znam się na wszystkim i wierzę specjaliście.
Na amortyzatorach również się nie doktoryzowałem, ale
1. Nie mam powodu nie wierzyć diagnoście, tym bardziej, że wyłuszczyłem problem i cel badania
2. Dopompował koła zanim wjechał (nie pamiętam na ile, ale powiedział, że było dużo za mało)
3. LukF - taki komunikat usłyszałem. To jak z diagnozą u lekarza - skoro znalazł owsiki, to nie kłócę się że to tasiemiec
4. Reaven22 - masz wiele racji i wiele zmiennych ma wpływ na badanie, ale patrz pkt.3. Wchodziłem do kanału z diagnostą i nie wyglądały na wiek mojego dziadka. Niemniej za tydzień zdemontuję i jeśli będę miał wątpliwości zmienię. Hamrowanie resorów uważam za zbędne - wolę poduszki.
5. Mój kolega w swoim dziadku zamontował w zeszłym sezonie i powiedział, że żałuje tak późnej decyzji.
pozdrawiam
R
5.EwaMarek - 2021-04-07, 14:07 Robert-4, Możesz dać foto jak siedzi tył?
Co do poduszek to poczytaj bo są za i przeciw. ja kiedyś byłem za ale po kilku kamperach jestem neutralnie nastawiony. W obecnym jak już pisałem nie mam.
Bałwanki ostatnio bardziej służyły do podniesienia tyłu + poziomowanie. Komfort jazdy był bez zmian a na pewno skakał tył :-(EwaMarek - 2021-04-07, 14:19 Horte, Gdzie kupić takie sprężyny?Robert-4 - 2021-04-07, 15:51
EwaMarek napisał/a:
Robert-4, Możesz dać foto jak siedzi tył?
Co do poduszek to poczytaj bo są za i przeciw. ja kiedyś byłem za ale po kilku kamperach jestem neutralnie nastawiony. W obecnym jak już pisałem nie mam.
Bałwanki ostatnio bardziej służyły do podniesienia tyłu + poziomowanie. Komfort jazdy był bez zmian a na pewno skakał tył :-(
EwaMarek
Niestety nie mam zdjęć, a stoi 120 km dalej.
Tak jak pisałem poduszki założę nawet dla poziomowania. Przy okazji zdemontuję amortyzatory i jeśli tylko będę miał wątpliwości wymienię. To nie jest wielki koszt.
pozdrawiam
Rdarek 61 - 2021-04-07, 18:40 Z tego co czytam to największa zaleta poduszek to możliwość poziomowania kampera na postoju.Socalik ma problem trochę nietypowy który nie daje mu spokoju.Jego auto nie trzyma poziomu na postoju i chciałby koniecznie zgubić chyba dwa centymetry.A może Wojtek na postoju wypompujesz powietrze z poduszek.Sam jestem ciekawy jaki efekt by to dało.orkaaa - 2021-04-07, 19:30 Nie zgadzam się że nie wpływają podczas jazdy. Tu jest właśnie różnica. Przez rok nie miałem poduszek. Przy wyprzedzaniu tirów na autostradzie rzucało całym kamperem. Olbrzymie podmuchy wiatru. Po założeniu poduszek zdecydowana zmiana, dużo mniej rzuca, dużo mniej odczuwa się podmuchy. Co do parkowania mamy ekstra około 5 cm , /nie mierzyłem centymetrem/. I to czasami plus bo można nimi poziomować kampera ale bez przesady. Myśle że w 70 proc i tak wjeżdżam przodem na kliny. Poduszki mają pomagać podczas jazdy. Do parkowania raczej kliny albo jeśli ktoś ma pneumatyczne podpory. Te są genialne. Widziałem to w akcji. Pilot guzik i ...podpory same się wysunęły na odpowiednią długość by idealnie wypoziomować.darek 61 - 2021-04-07, 20:14
orkaaa napisał/a:
albo jeśli ktoś ma pneumatyczne podpory.
Raczej hydrauliczne,chyba że o czymś nie wiem.
Jak tobie poprawiają jazdę to dobrze,ja jakoś szczególnie zachwycony nie jestem.Socale - 2021-04-08, 20:56 Uf.... wróciłem po "urlopiku" od internetów
Nie uwierzycie, wlazłem do fruwolotu, trzeźwy i odważny i pofrunąłem pierwszy raz w rzyció.
Teraz jestem gość
Więcej nie pofrunę.
Ok, wróciłem więc wracam do tematu.
darek 61 napisał/a:
...
Socalik ma problem trochę nietypowy który nie daje mu spokoju.Jego auto nie trzyma poziomu na postoju i chciałby koniecznie zgubić chyba dwa centymetry.A może Wojtek na postoju wypompujesz powietrze z poduszek.
...
Wypuszczenie powietrza to to samo co jakby poduch w ogóle nie było i taka próba już była na korzyść komfortu jazdy bardzo wyraźnie, po obniżeniu zawieszenia stoi już prawie równo, tył podtrzymywany tylko resorami.
Chyba że masz na myśli przyssanie dupy do gleby... Hm... wytworzyć podciśnienie w poduchach spowoduje wsysanie gumy, to chyba się nie uda.
.
Tu przypomnę kolejny raz mój cel: Obniżyć tył do takiego poziomu, by nie używać i nie wozić klinów/desek pod przednie koła. Chciałbym uzyskać jeszcze -20mm z tyłu tak by po wypuszczeniu powietrza z poduch woda z dachu spływała do tyłu a do jazdy minimalnie dopompować poduchy by stanął poziomo i by nie utracić komfortu zapewnianego przez resory.LukF - 2021-04-08, 22:04 Wojtek,
Takie cuda to tylko w ERZE Socale - 2021-04-08, 23:03 Wygram. To kwestia czasu reaven22 - 2021-04-08, 23:45
Socale napisał/a:
Tu przypomnę kolejny raz mój cel: Obniżyć tył do takiego poziomu, by nie używać i nie wozić klinów/desek pod przednie koła. Chciałbym uzyskać jeszcze -20mm z tyłu tak by po wypuszczeniu powietrza z poduch woda z dachu spływała do tyłu a do jazdy minimalnie dopompować poduchy by stanął poziomo i by nie utracić komfortu zapewnianego przez resory.
Może jak hummerze stałe podpięcie opon pod układ pneumatyczny i chcąc obniżyć krype spuszczasz powietrze z kół
System można zaadoptować z maszyn rolniczych Horte - 2021-04-09, 05:29
EwaMarek napisał/a:
Horte, Gdzie kupić takie sprężyny?
Sprężyny zostały założone w warsztacie który zajął się moimi resorami ( resory / miejscowość Rogalinek).
Ten warsztat zajmuje się tylko pracami związanymi z resorami i poduszkami. Jak zajechałem kamperem, to bez zbędnego gadania wiedzieli co trzeba robić np. wywalić poduszki i wzmocnić resory tymi sprężynami.
Warunkiem było przyjechanie kamperem w stanie "gotowy do jazdy" czyli załadowany tak jak zazwyczaj. Pod takie parametry robili resory
A tak od siebie.
Poprzedni mój kamper miał tylną oś na bliźniaku, napęd na tył i tam żadne bujanie nie występowało. Wjeżdżał/ wyjeżdżał w taki teren o którym teraz mogę tylko pomarzyć.Socale - 2021-04-18, 18:23 Chłopaki pomóżcie bo nie mam już paliwa do cierpliwości.
Od obiadu zmuszam googla do zeznań a on milczy
W moim pneumatycznym puzzle postanowiłem też zaoszczędzić i zrezygnowałem z aluminiowych elektrozaworów spustowych (2szt 400g) na rzecz kapturków/nakrętek z zaworkiem spustowym pod palec. Naciskasz, robi psssssss.... i powietrze w kilka sekund schodzi.
Gdzie te popierdółki kupić? Jak je nazwać by gógl wiedział o co mi chodzi?
Od 25:15 jest ładnie pokazane na YT voice - 2021-04-18, 20:21
Socale napisał/a:
Chłopaki pomóżcie bo nie mam już paliwa do cierpliwości.
Od obiadu zmuszam googla do zeznań a on milczy
W moim pneumatycznym puzzle postanowiłem też zaoszczędzić i zrezygnowałem z aluminiowych elektrozaworów spustowych (2szt 400g) na rzecz kapturków/nakrętek z zaworkiem spustowym pod palec. Naciskasz, robi psssssss.... i powietrze w kilka sekund schodzi.
Gdzie te popierdółki kupić? Jak je nazwać by gógl wiedział o co mi chodzi?
Od 25:15 jest ładnie pokazane na YT
Wojtek zadzwoń do firmy Rolgum gdzie ja kupiłem zestaw i powiedz o co chodzi koszt pewnie groszowy, wysyłka w kopercie.
Marek Bartkowiak
Tel. 502 221 070Socale - 2021-04-19, 00:38 Niedziela jest a ja mam techniczne ADHD.
Zadzwonię tu i tam w godzinie przyzwoitej jak ludki będą w bez stresowej pracy, bo z taką pierdółką to i mi żal jest komuś czas zabierać
Wolałbym w sensie " KUP TERAZ" anonimowo i bez zawracania doopy.EwaMarek - 2021-04-19, 11:36 Ja miałem tylko jeden wentyl do spuszczania a strony kierowałem zaworami do pompowania . Ładne te przyciski nawet nie wiedziałem ze są takie...
CO trzyma ciśnienie jak kompresor nie pracuje??? Ja wolałbym mieć zaworki - pewniejsze było.Socale - 2021-04-19, 21:19 Kompresor pompuje w trójnik z którego wychodzą na 2 obwody zawory kierunkowe/zwrotne, są dedykowane do tych instalacji i nie ma z nimi problemów.voice - 2022-04-11, 16:30 Panowie mam pytanko co jest nie tak, ostatnio zauważyłem taki objaw.
dopompowałem cisnienie do 2 Barów przychodzę na drugi dzień i nie miałem powietrza, dopompowałem ponownie i ponownie to samo. za trzecim razem dopompowałem ale odłaczyłem kompresor. Powietrze zostało i trzyma.
Pomyślałem coś wina kompresora Chińskie badziewie więc zamontowałem oryginalny od Citroena ale sytuacja jest dokładnie ta sama. jak mam podłączony kompresor to powietrze ucieka.
Co może być przyczyną takiego zachowania.EwaMarek - 2022-04-11, 17:15 Opisywałem wcześniej - miałem zaworki , nigdy nie zostawiałem na kompresorze. Nie trzyma zawór zwrotny albo go po prostu nie ma :-( w tych kompresorach.Socale - 2022-04-11, 17:58 Kompresory same w sobie nie są w pełni szczelne.Mazur - 2022-04-11, 18:08
EwaMarek napisał/a:
Opisywałem wcześniej - miałem zaworki , nigdy nie zostawiałem na kompresorze. Nie trzyma zawór zwrotny albo go po prostu nie ma :-( w tych kompresorach.
Taki zawór to podstawa. Ostatnio wymieniałem cały osprzęt na "nowszy", zawór wcześniej miałem, ale gdzieś znalazłem informację, że brak może być też bolesny dla kompresora w czasie jazdy. Ciśnienie "na wybojach" się zmienia i ciśnie na kompresor.voice - 2022-04-12, 07:16
Mazur napisał/a:
Taki zawór to podstawa. Ostatnio wymieniałem cały osprzęt na "nowszy", zawór wcześniej miałem, ale gdzieś znalazłem informację, że brak może być też bolesny dla kompresora w czasie jazdy. Ciśnienie "na wybojach" się zmienia i ciśnie na kompresor.
Byłem sprawdzić i mam tak jest trójnik:
zawory zwrotne są zamontowane dwa na prawą i lewą stronę i po środku jest podłączony kompresor bez zaworu zwrotnego. Czy mam dokupic jeszcze jeden zawór na kompresor ??
to co za każdym razem mam odłączać i podłączać kompresor. Tak chyba być nie może ??EwaMarek - 2022-04-12, 11:41 Na pewno to są zawory zwrotne? Może jest uszkodzony lub jakiś brud podszedł. Albo ucieka gdzie indziej... np tymi zaworkami do spuszczania.Mazur - 2022-04-12, 13:16
voice napisał/a:
Byłem sprawdzić i mam tak jest trójnik:
zawory zwrotne są zamontowane dwa na prawą i lewą stronę i po środku jest podłączony kompresor bez zaworu zwrotnego. Czy mam dokupic jeszcze jeden zawór na kompresor ??
Teoretycznie jest w porządku, powinno być prawidłowo. Przy takim podłączeniu nie widzę różnicy podłączonego, czy odłączonego kompresora, więc przyczyna inna. Dziwne że nie uchodzi jak odłączysz kompresor. Mam trzeci przy kompresorze, ale to niekonieczne w takim układzie. Wstawiłem bo miałem trzeci
Rozumiem, że masz podłączone tak jak na tym zapożyczonym schemacie, zawory w miejscu żółtych strzałek.
Chyba że to nie są zawory , a łączniki, tzw. mufy, a przy podłączeniu do kompresora masz zaworek jak w normalnym kole (ja nie mam) , czyli jak wciśniesz w przewód kompresora to on się otwiera, a jak wyciągniesz to zamyka, jak w kole przy pompowaniu ? Wtedy może się taka sytuacja zdarzyć. Chyba tylko wtedy ? W sensie odłączasz jest ok, przyłączone-puszcza na kompresor, a on puszcza w kabinę
EwaMarek napisał/a:
Na pewno to są zawory zwrotne?
no właśnie. Wykręcić i sprawdzić organoleptycznie, czy dmucha w jedną stronę.voice - 2022-04-12, 16:47 Panowie dziękuję za odzew, tak sa to na 100% zawory zwrotne zamontowane jak na schemacie.
dzisiaj zadzwoniłem do firmy Rolgum gdzie kupowałem bo jest jeszcze gwarancja, okazało się, że rok temu mieli jakąś partię wadliwych tych zaworów zwrotnych, ustaliłem, że wyślą mi nowe całe przyłącze a stare im odeślę. Zobaczymy bo faktycznie może trafiłem na wadliwe.
Ale musze zrobić trochę reklamy dla Firmy Rolgum bo podejście do klienta mają naprawdę na wysokim poziomie. Firma warta polecenia.
Dam znać jak zamontuje nowe przyłączeVoku - 2022-05-09, 12:55 Jak by ktoś jechał do MTT System na montaż zawieszenia pneumatycznego może powołać się na nas "Nasz Karawaning" dostanie 5% rabatu może nie za wiele ale zawsze to coś. My już po montażu jeździ się zdecydowanie lepiej.