Budujemy kampera - Jumper, czyli od zera do kampera
Jumper369 - 2021-03-05, 15:21 Temat postu: Jumper, czyli od zera do kamperaDzień dobry wszystkim!
To mój pierwszy (oprócz powitalnego) post na forum więc wybaczcie jeśli został źle umiejscowiony.
Od wielu lat marzę by zacząć żyć tak jak mi w duszy gra, ale dopiero teraz zebrałem się na pierwszy krok. W konsekwencji Jumperek w wersji L4H2 z 2015 roku, czeka na swoją metamorfozę. W związku z genialnym podatkiem zaplanowanym przez nasz kochany rząd, muszę jak wszyscy pospieszyć się z pracą, czyli właściwie ją zacząć
Mam już pewien zarys tego jak chciałbym aby kamper finalnie wyglądał i staram się zaplanować pod to prace.
Tutaj pojawia się punkt pierwszy na mojej liście jakim są okna (poprawcie jeśli się mylę, ale przypuszczam, że dobrze od tego zacząć).
Nie znalazłem żadnego miejsca gdzie wymieniano by się informacjami konkretnie na ten temat więc chciałbym się zwrócić z pytaniami tutaj.
1. Jakich producentów warto rozważyć na okna boczne. Z tego co widzę dominuje Seitz s4, znacie jakąś konkurencje która trzyma poziom, a może jest tańsza?
Osobiście szukam czegoś na przesuwne drzwi "kuchenne" w wymiarze ok 90 x 50, może być nieznacznie inny gdyby był opłacalny cenowo. Raczej uchylne, ale jak ktoś mi wytłumaczy że lepiej przesuwne to nie będę się upierał
2. Okna dachowe. Tutaj producentów jest więcej, chętnie poznam opinie co bardziej doświadczonych zawodników, które wybrać. Planuje dwa okna 40 x 40. Jedno nad kuchnią, a drugie w tylnej części nad łóżkiem.
Będę wdzięczny za propozycje i porady, bo z tego co widzę dostępność okien niska i możliwe, że trzeba będzie poczekać na zamówienie, a czasu do maja nie przybywa rviru - 2021-03-05, 17:22 Witaj,
No to się musisz streszczać po od 1 maja już płacisz akcyzę. Prawdę mówiąc czasu niewiele żeby zdążyć z zabudową. Polecam przemyśleć sprawę i zrobić najpierw po najmniejszej lini oporu to co ustawodawca wymaga i jak najszybciej przerejestrować o ile W ogóle zamierzasz Starać się o specjalny kempingowy.
Rzuć okiem na wątek reaven22 on tak najpierw zrobił i potem już na spokojnie budował. https://www.camperteam.pl...er=asc&start=90
W mojej ocenie to może być jedyne rozsądne wyjście na tym etapie jeśli chcesz zdążyć przed 1 maja. No chyba że ostro będziesz jechał z pracami przez te dwa miesiące.
Odnośnie okien to szaleństwa nie ma , boczne to w większości Dometic Seitz , tanie nie są. I w mojej ocenie lepiej uchylne bo w razie deszczu możesz otworzyć i nie naleje.
Dużo osób robi na fabrycznych nieotwieranych. Do wyboru z podobnych to jeszcze Reimo, no i chińskie Maygood, ale tutaj transport zabija. No chyba że coś wynegocjujesz.
Na dach dochodzi jeszcze Producent Fiamma, ma tańsze. Sugeruję zamontować jeden wentylator zamiast zwykłego okna dachoweg, np Fiamma TurboVent albo Maxair . To na pewno się przyda , w razie potrzeby szybko przewietrzysz wnętrze. One działają w dwie strony.
Życzę powodzenia w budowie. I czytaj i jeszcze raz czytaj wątki z tego forum, tu znajdziesz wszystko.Tomek84 - 2021-03-05, 18:35 Okna boczne polecam chińskie Maygoodkrystian186 - 2021-03-05, 21:24 Możesz i kupić używane okno boczne. Ja tak zrobiłem. Jest sprzedawca z okolic Kalisza ma bardzo dużo okien. Okno ok 80x50 + nowa roleta z moskitierą kosztowało mnie 800 zł.Jumper369 - 2021-03-06, 11:10 Dziękuję za podpowiedzi. Faktycznie dachowe wiatrakiem na pewno.
Jeśli chodzi o papiery to o ile dobrze rozumiem, wystarczy rozszerzyć pkd, postawić "minimum zabudowy" i znaleść OSP która klepnie że wszystko jest ok.
Jednak gdzieś słyszałem że trzeba dołączyć masę pojazdu z homologowanej wagi, oraz opinie rzeczoznawcy że zmiany są dobrze zrobione?
Zdania w tym temacie są mocno podzielone
Ktoś się orientuje czy to konieczne do przerejestrowania?Tomek84 - 2021-03-06, 12:05
Jumper369 napisał/a:
OSP
OSP może być , ale bardziej pomocnę będzie OSKP (albo niepomocne)
Jumper369 napisał/a:
Jednak gdzieś słyszałem że trzeba dołączyć masę pojazdu z homologowanej wagi, oraz opinie rzeczoznawcy że zmiany są dobrze zrobione?
znajdź OSKP to się dowiesz co potrzebne na tym OSKP (bo na każdym co innego), o ile w ogóle będzie to możliwe na danych OSKPrviru - 2021-03-06, 12:29 To co potrzebujesz i co jest wymagane do przeglądu przy zmianie na specjalny kempingowy w sytuacji gdy nie zmieniasz ilości/miejsc mocowań foteli to:
- faktura albo oświadczenie od firmy która dokonała zmian ( firma musi mieć właściwe pkd)
I to jest podstawa, z tym oświadczeniem mogą Ci już zrobić przegląd. Jednak warto zaopatrzeć się w protokół z wagi. To dużo nie kosztuje a czasem nic. Znajdź jakiś skład złomu, kamieniołom, kopalnie, skład budowlany gdzie mają wagę z homologacją i poproś o pieczątkę na protokole który sam sobie wcześniej przygotuj. Nr VIN , numery rejestracyjne, marka model itp. Takie punkty nie maja odpowiednich dokumentów wiec przygotuj sobie to sam.
I to tyle.
Rzeczoznawca jest czystym wymysłem żeby komuś kasę nabić. Firma posiadająca PKD i oświadczenie jest wystarczające. Mam odpowiedz ministerstwa w tym temacie gdzie wyraźnie jest napisane że oświadczenie jest wystarczające. W jednym z wątków na tym forum jes zamieściłem.
Ja osobiście nie jeździłbym na pusto po stacjach OSKP, znając podejście diagnostów na pewno wszędzie Cię odeślą z kwitkiem i nakłada tyle głupot że szkoda gadać. Zrób minimalna zabudowę , przykład u reaven22 masz. Potem oświadczenie i z tym wszystkim runda po OSKP i szukaj tego kumatego . Ja tak cały dzień jeździłem aż w końcu znalazłem. Jak mi koleś wyjeżdżał z homologacjami , PIMotem to mu dziękowałem i wychodziłem, przecież go nie zmusisz a kłótnia i uświadamianie komuś że nie zna się na swojej pracy raczej nic Ci nie da .krystian186 - 2021-03-06, 20:46 Faktura i oświadczenie. Koniec. Nic więcej. Jak mi jedna stacja powiedziała o opinii rzeczoznawcy to znalazłem inną. Na tej co zrobili mi przegląd to sami zważyli i już.zibi84 - 2021-03-06, 22:27 rviru - 2021-03-06, 22:54 I właśnie dzięki takim pseudo youtouberom szerzą się głupoty. Dziwne czasy nastały , ludzie biorą za pewnie co im jakiś koleś z youtouba czy fejsa powie.
Ewidentne nie doinformował się tylko mu kit wcisnęli na kasę naciągnęli a on się cieszy i jeszcze rozpowiada bzdury i inny tego słuchają i twierdzą ze tak ma być . Śmieszne to że ludzie się na takie coś nabierają.krystian186 - 2021-03-07, 08:50
rviru napisał/a:
I właśnie dzięki takim pseudo youtouberom szerzą się głupoty. Dziwne czasy nastały , ludzie biorą za pewnie co im jakiś koleś z youtouba czy fejsa powie.
Ewidentne nie doinformował się tylko mu kit wcisnęli na kasę naciągnęli a on się cieszy i jeszcze rozpowiada bzdury i inny tego słuchają i twierdzą ze tak ma być . Śmieszne to że ludzie się na takie coś nabierają.
DokładnieSlawekEwa - 2021-03-07, 09:19
rviru napisał/a:
I właśnie dzięki takim pseudo youtouberom szerzą się głupoty.
No nie youtuber jest wporzo tylko głupoty gada rviru - 2021-03-07, 13:05 Ehh zrobie znowu offtop, sorry Jumper369
Ten filmik widziałem już wcześniej, i nie tyle fakt że propaguje bzdury co fakt ich egoistycznego podejścia do tematu mnie uderzył. Jak można myśleć tak krótkowzrocznie i egoistycznie, pewnie nawet nie zdają sobie sprawy. Przecież równie dobrze mógł polecieć do urzędu i się pochwalić że tak naprawdę to żadna firma mu tego tak naprawdę nie robiła , tylko oni sami wykiwali urząd i dodali sobie PKD. Czy oni myślą że nikt tego nie ogląda ? Chwalić się jak obejść procedury i doradzać oficjalnie innym!. Ja wiem że tak dużo osób robi, tu na forum też się to przewija. Wiem że w tym kraju sobie trzeba czasem radzić, i sam nie jestem świętym w tej kwestii.
Ale tak oficjalnie i bez żenady publicznie się tym chwalić ? Zrobiłeś to super fajnie że Ci się udało, ale zastanów się czy Twoim egoistycznym chwaleniem się nie spowodujesz że ktoś się za to weźmie i dzięki Tobie już nikt z tej ścieżki nie skorzysta. Ja sam po opublikowaniu takiego filmu bym się zastanawiał czy kontrola do mnie nie zapuka.Jumper369 - 2021-03-07, 14:16 Rviru, to żaden offtop, wręcz przeciwnie, naprostowałeś temat, za co bardzo dziękuję Tomek84 też dziękuję, bo bym się pewnie bujał po strażakach i nie wiedział co robie źle :D
Biorę się już za ogarnianie minimalnej zabudowy. Wstawiłem łóżko, wprawdzie domowe szerokie na 160 cm, ale usiąść na nim też można, więc dwa punkty odhaczone.
Teraz jeszcze szafka ze zlewem i stolik kuchenka turystyczna i lodóweczka, które akurat posiadam, wszystko zacnie umocuję i ruszam na objazdówkę.
Pozostaje kwestia miejsc siedzących. Mam standardową ławkę z przodu i chciałbym ją wymienić na fotel pasażera. Oprócz tego, że koszt tego siedzenia jest totalnie wystrzelony (1500-2500 zł) to pytanie czy w tym przypadku ("redukcji" miejsc a nie dokładania kolejnego rzędu) też będę musiał spełnić takie wymagania?:
"Aktualnie obowiązują przepisy z dnia 24.12.2019, które przy zmianie kategorii samochodu, wprowadziły obowiązek potwierdzenia spełnienia warunków określonych w wymaganiach technicznych przez uprawnioną jednostkę. W praktyce, dwie jednostki w Polsce PIMOT lub ITS, mają prawo do wystawienia dokumentacji poświadczającej właściwy montaż dodatkowych siedzeń. Żeby jednostka wydała taki dokument niezbędne jest zastosowanie siedzenia z homologacja, oraz wykonanie montażu przez firmę posiadającą certyfikat na dany modelu samochodu. "
Może też znacie jakiś sposób żeby wstawić taniej inny fotel, ale uniknąć jakichś szalonych komplikacji formalnych.
A na marginesie to totalnie się zgadzam z tym, że ludzie lekkomyślnie rozpowszechniają treści często niesprawdzone, wprowadzając innych w błąd, a często w takie których nie koniecznie powinno się w ogóle udostępniać.. Ratują tylko chęci, które raczej były dobre
Miłej niedzieli!Tomek84 - 2021-03-07, 21:27
Jumper369 napisał/a:
Pozostaje kwestia miejsc siedzących. Mam standardową ławkę z przodu i chciałbym ją wymienić na fotel pasażera. Oprócz tego, że koszt tego siedzenia jest totalnie wystrzelony (1500-2500 zł) to pytanie czy w tym przypadku ("redukcji" miejsc a nie dokładania kolejnego rzędu) też będę musiał spełnić takie wymagania?:
nie rób tego
żeby zredukować liczbę z 3 na 2, będziesz potrzebował co najmniej siedzenie z homologacją + oczywiście oświadczenie/fakturę,
wątpię, że któreś OSKP łyknie zamienę na zasadzie "przecież to jest oryginalna jedyna z ducato" (choć zapewne jakaś by się znalazła)
a za parę lat jak będziesz chciał sprzedac auto, to mając 2 w dowodzie ograniczasz klientelę do bezdzietnej pary, a 3 osobowy łyknie jakaś rodzinka 2+!
no chyba, że chcesz potem zmieniać na 4, to co innego, ale imho za dużo zachodu
ja np. potrzebuję 4 miejsca, ale rejestrację będę miał na 5, na przegląd zawsze mogę wrzucić oryginalną ławkę, którą sobie zachowam
rviru napisał/a:
Ten filmik widziałem już wcześniej, i nie tyle fakt że propaguje bzdury co fakt ich egoistycznego podejścia do tematu mnie uderzył. Jak można myśleć tak krótkowzrocznie i egoistycznie, pewnie nawet nie zdają sobie sprawy. Przecież równie dobrze mógł polecieć do urzędu i się pochwalić że tak naprawdę to żadna firma mu tego tak naprawdę nie robiła , tylko oni sami wykiwali urząd i dodali sobie PKD.
nie oglądałem tego filmu, ale nie demonizowałbym dopisywania sobie PKD
"się pochwalić że tak naprawdę to żadna firma mu tego tak naprawdę nie robiła , tylko oni sami wykiwali urząd i dodali sobie PKD" - to jest niczym innym jak tym, że on w ramach prowadzonej działalności wykanał usługę sam sobie, do czego ma prawo
a póki co takie pkd uprawnia go do tego i tyle
ja sam prowadze DG od lat o bardzo wąskiej specjalizacji, praktycznie 1 pkd, którego używam, wcześniej było inne, ale też jedno, ale jak widzę na horyzoncie jakiś szybkie zarobek (np. kupić-sprzedać, albo wykonać jednorazowo jakąś usługę) to dopisuję sobie PKD i robię, na tym polega biznes
i nie nazwałbym tego omijaniem prawa, tylko wręcz przeciwnie - wypełnianiem obowiązków wynikających z prawasmok_wawelski - 2021-03-08, 00:12
Tomek84 napisał/a:
nie rób tego
żeby zredukować liczbę z 3 na 2, będziesz potrzebował co najmniej siedzenie z homologacją + oczywiście oświadczenie/fakturę,
wątpię, że któreś OSKP łyknie zamienę na zasadzie "przecież to jest oryginalna jedyna z ducato" (choć zapewne jakaś by się znalazła).....a za parę lat jak będziesz chciał sprzedac auto, to mając 2 w dowodzie ograniczasz klientelę do bezdzietnej pary, a 3 osobowy łyknie jakaś rodzinka 2+!
no chyba, że chcesz potem zmieniać na 4, to co innego, ale imho za dużo zachodu
Też miałem takie zapędy bo robię generalnie pod żonę i siebie, żona nawet mi tłukła do głowy po czorta chcesz to 3-cie miejsce jak córka i tak prawdopodobnie z nami już nie pojedzie. Ale moje przemyślenia są identyczne jeśli chodzi o sprzedaż więc naraziwszy się na przesoloną zimna zupę jednak robię swoje.
Co więcej sens takiego rozwiązania potwierdza moja rozmowa z diagnosta od którego usłyszałem - pojedynka z Dukaciaka to jest spoko ale.... wiesz do mnie na zmianę przyjedź bez grodzi i jednak z ławką bo ławka jest bardziej fotogeniczna niż pojedynka na pasażerze....
resztę bez problemu można sobie dośpiewać Jumper369 - 2021-03-11, 10:50 Biorę się za wybór okien. Co sądzicie o tej pozycji na drzwi przesuwne?
Pan sprowadza z Niemiec i ma w sumie dość bezkonkurencyjne ceny, do tego przyciemnione. Czy waszym zdaniem coś jest z nim nie tak, czy to po prostu okazja?
Jeśli chodzi o dachowe to chcę wstawić 40x40 bez wentylatora nad kuchnią, oraz 40 x 40 z wentylatorem nad łóżkiem. Możecie polecić jakieś konkretne modele, albo na co zdecydowaliście się u siebie?
Poza tym, jako że te trzy okna będą jak narazie wszystkimi (w przyszłości planuję wstawić w tylne drzwi, ale narazie się wstrzymać żeby nie wypaść z budżetu), to te dachowe dobrze było, żeby przepuszczały światło. Jak to wyglada w przypadku tych "Crystal"?
Pozdrawiam!rviru - 2021-03-11, 16:31 Fajne to ciemne okno na przesuwne. Szkoda że nie było wtedy jak ja brałem. Ja mam standardowe S4, to przyciemniane jest świetne i cena normalna jak za ten rozmiar i za Dometica.
Wersja Crystal daje w mojej ocenie wystarczająco światła, jest to takie lekko dymione ale światło wpuszcza.
Ja mam takie Crystal w Fiammie TurboVent i mimo tego że to okno od spodu jest dosyć zabudowane siatką plastikowa i wiatrakiem to rozświetla wnętrze.
Z przodu mam Dometica Mini Heki, bez mikrowentylacji. Tutaj pokrywa jest praktycznie przeźroczysta więc światła wpuszcza tyle ile może
Mikrowentylacja to jest po prostu opcja gdzie okno pomimo zamknięcia nie jest do końca szczelne. Jeśli takie okno kupisz to zawsze możesz dokupując specjalną uszczelkę przerobić je na takie bez mikrowentylacji.
Chodzą opinie że te okna z mikrowentyacją świszczą podczas jazdy, nie moge potwierddzić bo mam bez .
Z tego względu z mikrowentylacją powinno się dawać do przyczep a do kamperów bez, po to żeby Ci nie świszczało podczas jazdy, tzn żeby Cię nie denerwowało
Jeśli chodzi o okna z wentylatorem to tez finalnie zastanawiałem się na tymi dwiema pozycjami które wymieniłeś, ostatecznie kupiłem Fiamme Turbo Vent z dotykową regulacją. Ale nic specjalnego nie zdecydowało że Thula odrzuciłem, po prostu tamto było pod ręką.
Fiamma jest ok, na najniższych obrotach lekko słyszalna ale nie denerwująco. Najwyższy bieg to już odkurzacz . Ale naprawdę idzie wywietrzyć pojazd w minutę .
Wcześniej zastanawiałem sie jeszcze nad chińskim TYTXRV:
https://pl.aliexpress.com/i/33055845509.html
Parę osób z forum je ma, ale jedna z nich mi napisała że automatyczne otwieranie jest bardzo głośne i w nocy wszystkich śpiących obudzi .
Na dzień dzisiejszy kupiłbym pewnie najdroższą opcję Maxxair:
https://ogrzewania.pl/Maxxair-Maxxfan-Deluxe-12V-wentylator-dachowy
Jego minusem jest to, że na dachu musisz mu dać więcej przestrzeni niż dla pozostałych. A to może boleć jeśli chcesz poutykać potem jak najwiecej solarów.
Ma wszystko to co wyższe, ale mi się podoba jego wykończenie w środku. I z tego co szukałem i się dowiedziałem, ( ale nie miałem możliwości bezpośredniego sprawdzenia) jest cichy i można przy włączonym spać. FIamma umówmy się nie jest jakaś zachwycająca pod kątem wykończenia,
a i spać przy niej no nie wiem czy dam radę. Niby głośna nie jest ale mam ją nad łóżkiem wiec praktycznie nad głową jak śpię.smok_wawelski - 2021-03-11, 16:41
Jumper369 napisał/a:
Pan sprowadza z Niemiec i ma w sumie dość bezkonkurencyjne ceny,
Za przyciemnione może i tak 2100 to cena mniej więcej takiego S4 w wersji przezroczystej - info orientacyjne zakup okien już za mną ) poszedłem w lekko uzywane S7P
Jako wielkość wydaje mi się ok
Jumper369 napisał/a:
Jak to wygląda w przypadku tych "Crystal"?
Kupiłem Dometic Mini Heki 40x40 - konstrukcja jest ok przezroczystość jak dla mnie też ok
Jumper369 napisał/a:
Co oznacza wymuszona cyrkulacja powietrza w opisie?
Obrazowo - Lekka szczelinę, brak uszczelki tak jakby okno było ciągle uchylone - są zwolennicy i przeciwnicy
Z wiatrakiem nie gryzłem - u mnie coś DIY w tych w/w Hekidecumanus - 2021-03-11, 16:56 Maxxair tez jest glosny jak sie otwiera, poza tym to pojedynczy plastik. Zadnej uszczelki. Kiedys jak szukalem na necie to z wynikow wynikalo ze stworzyli je do traktorow. Tylko nie bylo do nich calej tej fancy elektroniki. I najtansze kosztowalo ...50 dolarow!!!
Teraz zauwazylem ze mam slady wody dookola na sklejce sufitu. A poniewaz przylozylem sie do montazu - podejrzewam ze podczas dużych opadow sniegu, kiedy grzalem w kamperze cieple powietrze roztopilo snieg dookola, ale ze woda nie miala gdzie odpłynąć, spietrzyla sie i wlala do srodka.
Dziekuje postoje. Moze w traktorach to dziala.
Tearaz mam plan wydziergac wlasne pospawane z aluminium. Ale moze na planach sie skonczy 😉
Rrviru - 2021-03-11, 22:08
decumanus napisał/a:
Maxxair tez jest glosny jak sie otwiera, poza tym to pojedynczy plastik. Zadnej uszczelki. Kiedys jak szukalem na necie to z wynikow wynikalo ze stworzyli je do traktorow. Tylko nie bylo do nich calej tej fancy elektroniki. I najtansze kosztowalo ...50 dolarow!!!
Teraz zauwazylem ze mam slady wody dookola na sklejce sufitu. A poniewaz przylozylem sie do montazu - podejrzewam ze podczas dużych opadow sniegu, kiedy grzalem w kamperze cieple powietrze roztopilo snieg dookola, ale ze woda nie miala gdzie odpłynąć, spietrzyla sie i wlala do srodka.
Dziekuje postoje. Moze w traktorach to dziala.
Tearaz mam plan wydziergac wlasne pospawane z aluminium. Ale moze na planach sie skonczy 😉
R
Czyli dobrze że nie kupiłem. Przy Fiammie i Heki na dachu nie miałem takich problemów, mimo że utonęły w śniegu . W środku jak sprawdzałem ani śladu wilgoci, a też grzałem.
Maxxair mi się podoba ze względu na wykończenie od środka, możliwość demontażu moskitiery w celu umycia. Jak również roleta zaciemniająca, czego mi w fiammie brakuje. No i najważniejsze co mi pasuje to to że dostępne są również w białym kolorze a nie tylko beż jaki ma fiamma czy Dometic.andi at - 2021-03-11, 22:20 Jak budujecie to nad łózko zrobić pobór powietrza z pod auta .Wyloty zastosować z aut za grosze.
Termo went z wiatrakiem jest drogi i nie możesz zwinąć siatki a ona utrudnia wymianę powietrza jak wentylator stoi .
To takie moje spostrzeżenia i jak będę budował blaszaka to tak zrobię rviru - 2021-03-12, 00:38
andi at napisał/a:
Jak budujecie to nad łózko zrobić pobór powietrza z pod auta .Wyloty zastosować z aut za grosze.
Termo went z wiatrakiem jest drogi i nie możesz zwinąć siatki a ona utrudnia wymianę powietrza jak wentylator stoi .
To takie moje spostrzeżenia i jak będę budował blaszaka to tak zrobię
W trojaczkach za tylnym nadkolem po dwóch stronach są oryginalne nawiewniki. Można ich użyć do zaciągu powietrza. Tam są takie gumowe klapki wewnątrz, żeby usprawnić przepływ powietrza możne je wyciąć. Z zewnątrz te otwory osłonięte są plastikami więc woda się nie wleje. Sprawdziłem myjąc z zewnątrz karcherem. Docelowo można te otwory obrobić żeby izolacje łatwo położyć.
A potem to można zostawić jako zaciąg powietrza, można dodać wiatrak żeby wymusić, w sumie co kto woli.
Ale to nie zastąpi turbo wenta w dachu. Ostatnio miałem przyjemność robić w środku primerem żeby poprawić Hipsa w lazience. To cholerstwa capi tak strasznie że odlot murowany . Pogoda nie pozwalała na otwarcie drzwi, więc puściłem turboventa na ful obroty. Praktycznie na bieżąco wentylował , tego nie zrobi żaden otwór w podłodze. Szybkie przewietrzenie wnętrza po gotowaniu itp to tylko turbovent, to po prostu robi przeciąg.andi at - 2021-03-12, 07:00 Jak masz już zrobionego to co ma ci tak śmierdzieć a jak śpisz to na najniższych obrotach a przeszkadza .Ok robi robotę i schłodzi fajnie do spania .
Ładnie masz konstrukcje zrobioną .Ja będę wklejał gotowy styropian. Pomierzyć jaka grubość i taki zakupić albo ciąć .Ale to takie moje pomysła rviru - 2021-03-12, 09:43 No tak zrobiony tak nie śmierdzi , ale to był przykład jak to działa. A w normalnym użytkowaniu tez widzę duze plusy turboventa jak na przykład szybkie przewietrzenie przed spaniem, po gotowaniu albo w trakcie żeby parę wyrzucić a drzwi nie można otworzyć((nie zamierzam mieć markizy) bo leje na zewnątrz.
Ale co kto lubi i czego potrzebuje, ja u siebie zdecydowanie wiem ze potrzebuję takiego generatora przeciągu
A że cena wysoka, a co do kampera tanie , raz się buduje a potem trzeba z tym żyć .Tomek84 - 2021-03-12, 10:15
rviru napisał/a:
A że cena wysoka, a co do kampera tanie , raz się buduje a potem trzeba z tym żyć .
jak przewiniesz na dół to masz całą tabelę co jest dostępne, od modeli co nie mają nic (czyli on-off generalnie) do modelu co ma wszystko za około 250+ dolarów
ja sam jeszcze sie zastanawiam w jaki sposób wentylować auto, a czas nagli i pasowałoby podjąć decyzję w tydzien, max 2 tygodnierviru - 2021-03-12, 13:44 To TYTXRV w tym rozmiarze to myślałem do łazienki, a większe z pełną automatyką nad łóżko.
Nad łóżko praktycznie już miałem kupić, ale tak jak pisałem ktoś napisał mi że automatyczne otwieranie okna jest bardzo głośne. I to może być problemem jeśli w nocy ustawisz sobie automat na utrzymanie zadanej temperatury i będzie się samo otwierało i zamykało. O manualu nie myślałem , ale może być dobrą opcją.
To był pierwszy argument że zrezygnowałem, a drugi to akurat miałem pecha i to był początek koronawirusa i ceny transportu z chin zwariowały. Tak musiałem również zrezygnować z okna bocznego Maygood , które na początku 2020 wyhaczyłem w dobrej cenie i razem z transportem by mnie wyniosło ok 1300-1400 pln, a w marcu jak chciałem kupić to cena transportu spowodowała że musiałbym zapłacić powyżej 2 tys za całość, koszt transportu był wyższy niż cen okna. W tej cenie to już S4 chodzi , więc kupiłem Dometica.
Widzę że teraz te ceny się unormowały i po drugie mają dostawę z EU , co jest dużym ułatwieniem.Jumper369 - 2021-03-12, 13:53 W sumie nie myślałem o tym jak istotna może być głośność wiatraka przy łóżku, a jako że planuje wakacje na południu europy, to pójdę klasycznie po twoich śladach Rviru Wskoczę w fiamme z tyłu, a na przód wezmę zwykła fiamme Crystal, bo hekki ok 150 zł droższe, a jeśli ten dymiony plastik puszcza dość światła to będzie ok.
Jeśli chodzi o wymuszoną cyrkulację to raczej sobie odpuszczę bo zakładam też zimowanie, więc taka nieszczelność może być nie na rękę.
Rviru skąd wziąłeś takie fajne "nakładki (?):D ) na ten zaciąg za nadkolami? Zrobiłeś to z obu stron? Zastanawiam się czy nie będzie tamtędy ciągnęło zimno na zimę.
decumanus napisał/a:
Jak Ci fajnie wyjdzie to nie zdziw się jak się posypią zamówienia ale wszystkie w jednym kolorze, bo przecież amelinium, to nie pomalujesz Tomek84 - 2021-03-12, 14:27
Jumper369 napisał/a:
przecież amelinium, to nie pomalujesz
pomalujesz, tylko musi być farba amelinowa noreaven22 - 2021-03-12, 14:36
Jumper369 napisał/a:
Jeśli chodzi o wymuszoną cyrkulację to raczej sobie odpuszczę bo zakładam też zimowanie, więc taka nieszczelność może być nie na rękę.
Okna z wymuszoną cyrkulacją czy też z mikrowentylacją, nadają się najwyżej do przyczepy, są bardzo głośne podczas jazdy.rviru - 2021-03-12, 14:36
Jumper369 napisał/a:
Rviru skąd wziąłeś takie fajne "nakładki (?):D ) na ten zaciąg za nadkolami? Zrobiłeś to z obu stron? Zastanawiam się czy nie będzie tamtędy ciągnęło zimno na zimę.
Samoróbka , wycinane z prostokątnych kanałów wentylacyjnych, zostały mi fragmenty z budowy domu. A wylot z tej skrzynki to zwykła biała rurka kanalizacyjna.
Wszystko kleiłem na sika, chyba 252.
A jak w zimie będzie dmuchać , to można zatkać. Ale wątpię, lepiej żeby była wymiana powietrza a nie żeby się kisiło w środku.decumanus - 2021-03-12, 20:06 Moje doswiadczenia sa takie. Mialem w pierwszym roku mocny wentylator komputerowy- ale wciaz 120mm - ktory zaciagal powietrze spod samochodu rurą 50mm.
Fajne zimą, wiosna - latem NIE DZIALA!!!
Latem nie choodzi o dostarczenie tlenu, tylko o usuniecie przegrzanego powietrza... duzy wiatrak w maxxair radzi sobie swietnie. Pewnie kazdy duzy sobie radzi. Jak jeszcze mialem ta komputerowa pierdziawke i czytalem/slyszalem opinie ze tylko wiatrak latem, mialem nadzieje ze zartuja, przesadzaja, pewnie burzuje maja maxxairy i chca sobie rozrzutność usprawiedliwic...
Spocona twarz dziecka byla jak wymierzony policzek.
Latem trzeba wiatraka... WIA-TRA-KA!!!
Raven22 ma ten samochodowy potwor ktory robi naprawde wiatr, aleeeee
Aleee...
On ma tez klime!!!. I ta klima mu zbija temperature,a ten wiatrak dostarcza potem swieze powietrze.. cichutko i delikatnie... zapytajcie go, na bank potwierdzi.
Jak nie masz klimy to musisz miec WIA-TRAK!!!!
I też faktem jest ze duzy wiatrak pompuje na wolnych, cichch obrotach duuuzo swiezego powietrza... jakbys chcial tyle dostarczyc tym od ravena22, musialby chodzic na wysokich obrotach inie moglbys spac. Te komputerowe niewydolą, sprawdzilem.
Nasz maxxair na bank gwizdze podczas jazdy... ale jest zamontowany z tylu... nieslychac...
A ze nie jest na zime.... coz... pojdzie pod mlotek, ale moze tylko obudowa...
Tyle w temacie.
Rwlodo - 2021-03-12, 21:55 Tak mi się zapaliła jak czytam Wasze rozmówki... Wentylator na dachu nad łóżkiem fajne, aleeee...zajmuje miejsce na dachu dla solarów, a to istotne. I teraz tak : kupiłem wetylatory które polecał reaven22, dziś się nimi bawiłem, powiem WARIAT !!! Robimy tak, wetylator w szafkę nad łóżkiem, wylot na bocznej ścianie, sterowanie by było cicho przez obniżenie napięcia. Mamy pusty dach, mocny wentyl, zimne powietrze z pod auta, przewietrzoną cała objętość zabudowy i wydaliśmy 25 zł reaven22 - 2021-03-12, 23:23
decumanus napisał/a:
Raven22 ma ten samochodowy potwor ktory robi naprawde wiatr, aleeeee
Aleee...
On ma tez klime!!!. I ta klima mu zbija temperature,a ten wiatrak dostarcza potem swieze powietrze.. cichutko i delikatnie... zapytajcie go, na bank potwierdzi.
Jak nie masz klimy to musisz miec WIA-TRAK!!!!
Tyle w temacie.
R
Fakt mam klime... przez 3 lata włączyliśmy ją może 5razy. Nadmuch do sypialni załatwia temat na tyle skutecznie, że klima stoi odłogiem rviru - 2021-03-12, 23:25 Z tym dachem to aż takiej tragedii nie ma. Mam dwa okna dachowe, po środku grzybek wentylacyjny z łazienki , pomiędzy oknami w poprzek dwa panele łącznie 630 W. Raczej wystarczająca ilość.
I to wszystko zmieściło się na L3.
Odnośnie dmuchamy od reavena22, to potwierdzam potrafi dmuchnąć. Sam takie dwie zakupiłem, jedna poszła do nagrzewnicy a druga podpięta do jednego z tych nawiewników z tyłu i kanałem dmucha przez kratkę na łóżko.andi at - 2021-03-13, 06:24 Turbo went robi swoją robotę .Mam już go 12 lat ,fabrycznie założony .Natomiast mam okna na tylnej ścianie i w nogach takie z 20 x 70 cm . Dawno już się obróciłem z spaniem i głowe mam przy oknie i to też robi robotę .Na tyle lat dopiero 1 raz mnie uśpili i obrobili ale to był złodziej z głową bo zabrał tylko pieniądze a reszta została . decumanus - 2021-03-13, 06:46
reaven22 napisał/a:
Fakt mam klime... przez 3 lata włączyliśmy ją może 5razy. Nadmuch do sypialni załatwia temat na tyle skutecznie, że klima stoi odłogiem
🤐
🤣
RTomek84 - 2021-03-13, 15:38
wlodo napisał/a:
: kupiłem wetylatory które polecał reaven22, dziś się nimi bawiłem, powiem WARIAT !!! Robimy tak, wetylator w szafkę nad łóżkiem, wylot na bocznej ścianie, sterowanie by było cicho przez obniżenie napięcia.
jest na 12V
średnica 75mm więc można łatwo zgrać z jakimiś rurami (z repuperacji, albo kanalizacyjne)
deklarowany przepływ 228m3/h, jeżeli dobrze liczę
ps. a jakiś sensowny przełącznik do tego?
bo trzeba by mieć przełącznik 4 pozycyjny 0-1-2-3, a conajmniej 1-2-3 + dodatkowy włącznik
w polskim internecie widzę, ale brzydkie i 50 zł
może na Ali coś znajdę
szału nie madecumanus - 2021-03-14, 19:59 Poszukaj w watku Kaszuba, on chyba taki miał i o ile dobrze pamietam narzekal na halas. Bo on chyba jest do wentylowania komory silnika na jachtach. Halas jest nieistotny.
Rreaven22 - 2021-03-14, 21:52
bo trzeba by mieć przełącznik 4 pozycyjny 0-1-2-3, a conajmniej 1-2-3 + dodatkowy włącznik
może na Ali coś znajdę
Można zawsze dać potencjometr i jakąś ładną gałkę
Potencjometr może być z wyłącznikiem wówczas skręcając w lewo wyłączasz całkowicie.Tomek84 - 2021-03-14, 22:10
może na Ali coś znajdę
Potencjometr może być z wyłącznikiem wówczas skręcając w lewo wyłączasz całkowicie.
w sumie to właśnie zakupiłem drukarkę 3D, więc tylko wyobraźnia mnie ogranicza (żartuję - jeszcze ogranicza mnie to, że nie umiem zbyt wiele zaprojektować)
Wydaje mi się, że takie regulatory możnaby zastosować, niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę
Wydaje mi się, że takie regulatory możnaby zastosować, niech mnie ktoś poprawi jeżeli się mylę
Działać będzie prawidłowo, ale PWM potrafi piszczeć, a raczej silnik wentylatora traktowany PWM potrafi piszczeć.
Mnie to irytuje i dlatego stosuje przetwornice step-down. Przetwornica nie powoduje piszczenia.Jumper369 - 2021-03-16, 13:33 Dzięki za patent z wentylatorem
reaven22 napisał/a:
Samoróbka , wycinane z prostokątnych kanałów wentylacyjnych, zostały mi fragmenty z budowy domu. A wylot z tej skrzynki to zwykła biała rurka kanalizacyjna.
Wszystko kleiłem na sika, chyba 252.
Rviru jak zwykle precyzyjnie Mam od razu do Ciebie pytanie:
rviru napisał/a:
Z tym dachem to aż takiej tragedii nie ma. Mam dwa okna dachowe, po środku grzybek wentylacyjny z łazienki , pomiędzy oknami w poprzek dwa panele łącznie 630 W. Raczej wystarczająca ilość.
I to wszystko zmieściło się na L3.
Na jakie panele konkretnie się zdecydowałeś? Prześledziłem Twój projekt, ale nie znalazłem informacji o tym choć może mi umknęło ;P Taka ilość mocy wydaje mi się "bezpieczna". Planuję mieszkanie na pełny etat, wliczając pracę na kompie więc energii musi być pod dostatkiem. Jeśli nie byłoby to zbytnim pójściem na łatwiznę i kopiowaniem rozwiązań, to zapytałbym jeszcze na jaki akumulator się zdecydowałeś (a najlepiej i pozostąłe komponenty jeśli masz gdzieś po prostu listę tego co upakowałeś u siebie )? Jakoś mam większe zaufanie do Twojego researchu niż swojego :D
W temacie elektryki jestem zielony pomimo mozolnych studiów praźródła wiedzy od Świstaka, jest to dla mnie jak obcym językiem pisane :D
reaven22 napisał/a:
Potencjometr może być z wyłącznikiem wówczas skręcając w lewo wyłączasz całkowicie.
reaven22 napisał/a:
Działać będzie prawidłowo, ale PWM potrafi piszczeć, a raczej silnik wentylatora traktowany PWM potrafi piszczeć.
Mnie to irytuje i dlatego stosuje przetwornice step-down. Przetwornica nie powoduje piszczenia.
Reaven22, Ty chyba mógłbyś się z powodzeniem zająć tworzeniem własnych patenciarskich rozwiązań, myślę że był popyt :D
Zapytam od razu odnośnie tego zbiornika na wodę szarą dedykowanego do trojaczków.
Była taka dyskusja w wątku Rviru:
https://www.camperteam.pl...r=asc&start=120
Jak to ostatecznie się skończyło? Czy uważacie że prześwit 5 cm jest bezpieczny? I od razu pytanie czy jakieś zwykłe zbiorniki typu prostego równoległoboku 88x48x20 jak ten
są jakąkolwiek alternatywą, czy tamten bije je na głowę pod kątem ergonomii/montażu czy jakichkolwiek innych właściwości dedykowanych, bo różnica w cenie dość spora.
Z góry dziękuję za pomoc rviru - 2021-03-16, 23:48 E tam od razu że niby mój research dobry
Elektryka to moja najsłabsza strona więc nie bawiłem się w wymyślanie i w sumie poszedłem w sprawdzone rozwiązania. Praktycznie całość mam od MarcinaPK https://www.facebook.com/CamperServisPK
Dwa panele po 310W ( albo 315 bo nie pamiętam ) , energoblok 4w1, lodówka 12V , 2x aku Yuasa 115Ah każdy.
Poszedłem w kwasiaki , pewnie kiedyś zamienię na LIfepo4, ale najpierw muszę do tego dojrzeć
To co mam musi mi wystarczyć do pracy na laptopie podczas długotrwałych wyjazdów. Oczywiście tak jak chyba większość mam aku zabudowy spięty z rozruchowym za pomocą cyrix ct120. Ja planuję więcej jeździć wiec to będzie pewnie główne źródło ładowania.
Panele jeszcze nie na dachu bo muszę parę miejsc koło grzybków zabezpieczyć przed rdzą. Niestety pogoda nie pozwala mi na razie tego zrobić, a wolę to zrobić zanim zamontuję panele bo potem to już dostępu nie będzie. Jak zrobię to wrzucę foty,
Odnośnie tego prześwitu pomiędzy belką a zbiornikiem, to jak na razie w niczym to nie przeszkadza, ostatnio trochę pojeździłem po dziurach itp i wszystko ok, ani razu nie dobiło. Ale tak czy siak na wiosnę montuję pneumatyczne zawieszenie żeby spać spokojnie.
A czy ten zbiornik jest jakiś szczególnie specjalny to nie wiem, fakt jest dedykowany i łatwo się go montuje, ale cena dosyć wysoka. Jakbym miał możliwość dorwanie robionych na wymiar to zdecydowanie wolałbym ten wariant.Jumper369 - 2021-03-31, 13:25 Temat postu: instalacja wodnaWitam ponownie po pewnej przerwie.
Trochę się przytkałem ze względu na oczekiwanie na okienka dachowe oraz koncentrację na formalnościach czyli jak najszybszym wbiciu "specjalny kempingowy" w papier. W Gdyńskim wydziale komunikacji czeka się na termin min 5 tygodni, a jako że miałem już zarezerwowany na 29.03 to wyrwałem z kapcia żeby dopiąć budowę atrapy.
Poszedłem z waszymi radami. Zgarnąłem pare darmowych mebelków z olx umocowałem z następującym rezultatem, a następnie szczęśliwie udało mi się trafić na stacje z dostatecznie bogatą wyobraźnią by dostrzec tu kampera, który swoją drogą zawierał wszystko co powinien
Tak czy inaczej "pieczątka" jest, atrapa rozebrana, a ja biorę się za pracę od zera i wracam z pytaniami
Pewnie źle szukałem ale nie udało mi się znaleść nigdzie na forum ani na YouTube, dokładnie przedstawionej instalacji wodnej.
1. Chodzi mi konkretnie o to którędy płynie woda z jednej strony pojazdu (zbiornik i przysznic po stronie kierowcy), do kuchni po stronie pasażera (na podłodze, czy pod?)?
2. Drugie pytanie dotyczy zbiornika wody szarej i odpływu spod prysznica głównie. Chciałbym prysznic bezpośrednio za fotelem kierowcy, ale nie da się bezpośrednio pod nim ustawić zbiornika, który musi być dalej z tyłu. W jaki sposób ominąć rurą te poprzeczne belki pod podwoziem, żeby rura odpływowa nie miała zagłębień w których może zimą zamarzać woda? Czy w ogóle prowadzicie ten odpływ jakoś inaczej?
Pozdrawiam!Zbigniew K - 2021-03-31, 13:34 A jednak diagności mają wyobraźnię rozwiniętą. Pogratulowaćreaven22 - 2021-03-31, 13:36 ale że serioo z wersalką i biurkiem :p to ja się męczyłem ze skręcaniem łóżka aby to jakoś wyglądało a tu wersalka z OLX :P
Normalnie zrobiłeś mi dzień Darek Szczecin - 2021-03-31, 14:43 biurko, znaczy inteligent, a jak nosi okulary to już zupełnie rviru - 2021-04-01, 12:52
reaven22 napisał/a:
ale że serioo z wersalką i biurkiem :p to ja się męczyłem ze skręcaniem łóżka aby to jakoś wyglądało a tu wersalka z OLX :P
Normalnie zrobiłeś mi dzień
Mi się micha do teraz śmieje. To wnętrze mnie po prostu rozwaliło.
Myślałem że zrobi coś podobnie jak Ty reaven22 a tu pojechał z mebelkami.
Podoba mi się to , tak trzymaj smok_wawelski - 2021-04-02, 15:09 Normalnie z daty myślałem że to prima aprilis
Szczerze gratuluje numeru sezonu - jak się nie wyrobie przed akcyzą normalnie też idę tą drogą - browar leci za wykoszenie systemu andi at - 2021-04-02, 16:45 Jumper a ile chcesz za wypożyczenie zestawu i jaka to stacja takie ma fajne podejście do nas smok_wawelski - 2021-04-02, 17:27 Temat postu: Re: instalacja wodna
Jumper369 napisał/a:
1. Chodzi mi konkretnie o to którędy płynie woda z jednej strony pojazdu (zbiornik i przysznic po stronie kierowcy), do kuchni po stronie pasażera (na podłodze, czy pod?)?
2. Drugie pytanie dotyczy zbiornika wody szarej i odpływu spod prysznica głównie. Chciałbym prysznic bezpośrednio za fotelem kierowcy, ale nie da się bezpośrednio pod nim ustawić zbiornika, który musi być dalej z tyłu. W jaki sposób ominąć rurą te poprzeczne belki pod podwoziem, żeby rura odpływowa nie miała zagłębień w których może zimą zamarzać woda? Czy w ogóle prowadzicie ten odpływ jakoś inaczej?
ad 1 - możesz zrobić to pod podłoga - moim zdaniem tak korzystniej na zime
ad 2 - będziesz miał darmowe syfony - zrób spust w syfonach i po bajce a użytkując kampera w zimie szarówkę aby nie zamarzała gdziekolwiek nawet w zbiornikach przecież tez musisz kapkę podgrzać lub dodać środków przeciw zamarzaniu - np. podgrzewanie mata grzejna, kabel grzewczy - ten ostatni wydaje mi się że powinien również sprawdzić się na rurachJumper369 - 2021-04-02, 17:44 Cieszy mnie Wasz entuzjazm :D Znaczy to chyba, że faktycznie miałem trochę szczęścia
Ale żeby nie stawiać diagnosty w złym świetle:
- miejsce do siedzenie, oraz miejsce do spania - są
- stolik - jest
- urządzenia kuchenne - są (aż trzy bo zlew, kuchenka i gdzieś się walała lodóweczka za 100 zł z pierwszego kampera :D)
Pan na stacji zobaczył kamperka i stwierdził, że jak wywalę ściankę i dodam kuchenkę to damy radę. Poczułem że to moja szansa i tak pędziłem, że szafka nie wytrzymała i na stałe pożegnała się z drzwiczkami, a szuflad zapomniałem wyjąć z kanapy :D
Także podsumowując i odpowiadając na Twoje pytanie Andi, jak ktoś będzie potrzebował szczęścia w pobliżu trójmiasta, to mogę polecić na priv
Dzięki za odpowiedź Smoku
Pomału chce się wziąć za zakupy wszystkiego czego jestem pewien, bo mam wrażenie że ceny i dostępność produktów zmieniają się na nie korzyść bardzo szybko.
Mogę wystartować z pytaniem o elementy elektryki
1. Na dach chcę 2 panele mocy ok 300 W, macie jakieś konkretne propozycje? (do 600 zł za panel).
2. Akumulatory AGM dwa lub trzy (generalnie też ok 600 zł za jeden ), pytanie też o sprawdzone marki i pojemność czy przy tylu panelach i perspektywie życia 365 w roku, starczy ok 200 ah czy raczej 300?
3. Tracer do tego zestawu 60A? I czy są jakieś tańsze ale dobre alternatywy bo taki ok 1200 zł..[/quote]Jumper369 - 2021-08-24, 20:25 Temat postu: powrót do gry :)Witam wszystkich po długiej przerwie, serdecznie przy okazji za nią przepraszając. Będąc zupełnie szczerym postępy prac szły mi tak opornie, że wstyd mi było zawracać Wam głowy na forum :P Trochę z braku warunków, trochę z braku czasu, a trochę z bez ściemniania mówiąc - z poczucia przytłoczenia ogromem tego projektu.
Na szczęście nadarzyła się okazja aby skorzystać na półtora tygodnia z domku i garażu co pozwoliło odrobinę nadrobić zaległości. A więc update kształtuje się tak:
1. Wstawione dwa okna dachowe
2. Wstawione okno boczne
3. Zamontowany i zaizolowany zbiornik na szarą (Rviru nie ukrywam, Twoje zdjęcia były dla mnie inspiracją, żeby nie powiedzieć wprost, że zżynałem, leci <piwo> zresztą już dawno miałem to zrobić ale nie wiedziałem jak ;P
4. Pomocowane listewki, położona kratownica na podłodze (znowu bez Twoich fotek błądziłbym ;P)
5. Położony styrodur 5cm sufit, 5 cm ściany, 4 cm podłoga (ile wycinania było żeby to spasować, nie wiem czy po prostu wybrałem najgorszy sposób czy każdy przez to przechodził..), do klejenia pianoklej Sika do styroduru - świetna sprawa
6. W profilach, gdzie się dało wełna mineralna Knauff (świetna do pracy, bez włókna szklanego, zawsze w strachu lub workach), reszta pianka, kilka marek, szczerze nie widziałem większej różnicy..
Na zdjęciach akurat nie mam aktualnego stanu ze względu na bałagan w aucie który to póki co przykrywa ;P
<w podglądzie mam poobracane zdjęcia, nie wiem jak to się wyświetli, ale u mnie na kompie są normalne.. W razie czego będziecie mogli podziwiać wentylator w podłodze :D>Jumper369 - 2021-08-29, 16:37 Temat postu: elektrykaPomału przychodzi pora na najbardziej skomplikowaną dla mnie część pracy, mianowicie elektryka. Przedwczoraj odebrałem dostawę 50 m2 świeżutkiej sklejki z Zagłoby, teraz wypadałoby położyć kable. Tu pojawia się naturalne kilka pytań
1. Jeszcze przed kablami - jak widzicie na zdjęciach mam na ścianach styroduru, sufit i górna część ścian 5cm, a podłoga i dolna część ścian 4 cm. W planie mam położyć na to jeszcze wełnę mineralna 5 cm. Czy uważacie, że ta druga warstwa izolacji także powinna być osłonięta folią? Czy można ją już kłaść jak leci. Oczywiście zamknę to później alufoxem.
2. Tu płynnie pojawia się temat instalacji, bo oczywiście większość kabli chciałbym pociągnąć w ścianie. Kable powinny być pod alufoxem, czy można kłaść na?
3. Jake wybrać kable jeśli chodzi o oświetlenie? Zakładam na jednej linie max 3 światła led. Czy taki kabel jak poniżej spełni wymagania? Nie znalazłem w opisie czy to linka, ale na zdjęciu trochę tak wygląda.
Wojskowe w dodatkowej warstwie ochronnej. Jest sens się w to bawić dla dodatkowego zabezpieczenia, czy szkoda ekstra ciężaru?
4. Jeśli chcę zainstalować panele o mocy ok 600W, aku o pojemności ok 300 Ah, to przewód 35 mm2, będzie ok, czy to za dużo?
5. Czy wszystkie zwyczajne urządzenia, jak wiatraczki, światła, usb, pompka wody itp. można podłączyć kablem 1,5 mm2? Jednak coś z tych rzeczy bezpieczniej spiąć grubszym.
Dzięki za odpowiedzi smok_wawelski - 2021-08-29, 18:51 Ja jestem trochę dalej na etapie częściowo gotowej elektryki - robiłem armaflex 9mm + sam styrodur - 5cm - jako paroizolacja alufox
Elektrykę robiłem jak w budowlance wcinałem się z peszlami samochodowymi w styrodur, pchałem pod listwy na pionach a na poziomach łapałem pianoklejem a jak mi brakło to normalna pianka zamknietokomórkową (podobnie jak w budowlance przydają się tu gwoździe lub długie cienkie wkręty aby przytrzymać póki klej nie chwyci) i na to dawałem alufox i dla ułatwienia wciągałem przewody pilotem do peszli przed zamontowaniem ich w ścianach. Końcówki wiadomo zagniatane.
Obwody oświetlenia, wentylacji i pompy robiłem linką LGY 1x2,5 i 1x1,5 w zależności od długości i poboru prądu, wskaźnikowe 0,75 czy 1,0 nie pamiętam. Zasady normalne czerwony plus czarny minus i kolorkami wskaźnikowe. Jeśli masz tego dużo można niedrogo kupić oznaczniki kablowe które znakomicie później ułatwiają łączenie obwodów i odbiorników
Pomimo tego że Tracer AN umożliwia minus masą w obwodach ciągnąłem i plus i minus.
Przekrój przewodu należy dobrać kierując sie obciążeniem i długością przewodu od zasilania do odbiornika ze względu na spadek napięcia.
Kalkulator dla doboru przekroju możesz pobrać stąd: https://www.napiecie.sala...abli-przewodow/
Przewody które linkujesz wg mnie są niewłaściwe
Panel mam 560W, regulator Tracer 3210AN, aku 2x100Ah w kwasie - od panela do regulatora pociągnę kablem solarnym odpornym na UV 6mm2 - wewnątrz również aby nie składać na odcinku do regulatora.
Alternator mam 120A - ale wiadomo że tyle nigdy nie pójdzie w linie na aku pokładowe.
Od akumulatora rozruchowego przez Cyrixa do aku pokładowego jednożyłowo w peszlu pójdzie plus 35mm2 a minus idzie masą pojazdu. Mostki między klemami akumulatorów 2x100Ah tez tym przewodem, na klemie plusowej skrzynka z bezpiecznikami od Scenica https://allegro.pl/oferta/klema-plus-renault-scenic-skrzynka-midival-cal-mta-10752725410 1xMegaval jako zabezpieczenie główne i 2xMidival bo webasto i lodówkę puszczam bezpośrednio z niej i tu jest troszkę problem bo najmniejsze midival są 20A i sa ewidentnie za duże da lodówki a nawet webasta - trudno najwyżej dołożę jeszcze lodówce mniejszy bo spasiiła mi ta skrzynka
Na pozostałe obwody zabezpieczenie to skrzynka bezpieczników polecam tą https://allegro.pl/oferta/skrzynka-obudowa-bezpiecznikow-z-led-x12-10438187112 - bardzo porządne wykonanie - wziąłem 12 pól ale sa też chyba mniej polowe
Głowne zasilanie od aku na skrzynkę idzie 6mm2, aku lodówka ok 3mb odległość dałem przewymiarowane 4mm2
Klemy, osłony klem, osprzęt itp - w sklepach do ciągników rolniczych są tańsze niż w typowo samochodowych - nie mówiąc o kempingowych czy jachtowych
230V będzie u mnie tylko w postaci skarlałej bo jest mi zbędne - gniazdo CEE na zewnątrz + rozdzielnica pt z zabezpieczeniami + 1 gniazdo
Jako przewód pomiedzy nimi OWY H05VV-F 3X2,5mm2 w podwójej izolacji i w peszlu
Na focie w załaczniku masz jak wyglądało u mnie podejście pod panel i zabezpieczenia
Dołem już "zatynkowane" odejście na odbiorniki a trójnikami odchodzą minusy do aku i wspólnego złącza.
Z trójnikami i peszlami trzeba kombinować tak aby sie choć trochę mijały
Wycinałem 2-gą warstwę styroduru pozostawała 1sza 3cm - nie stosowałem w ścianach i suficie peszli grubszych niz fi 18 z wyjatkiem peszla który widzisz w górze tędy idą kable z solara.Jumper369 - 2021-08-30, 21:14 Smoku pięknie dziękuje za wyczerpującą odpowiedź, łącznie z rzuceniem światła na kwestie które są dopiero przede mną. W sumie nie myślałem w ogóle o zakładaniu tego midivala bezpośrednio na aku, ale wygląda to bardzo rozsądnie
Byłbym wdzięczny jakbyś mógł wyjaśnić dlaczego Twoim zdaniem ta linka się nie nada do oświetlenia do oświetlenia:
Z uwagi że to tego kabla pójdzie zdecydowanie najwięcej, nie ukrywam że głównym jej atutem w moich oczach jest cena, zwłaszcza że ma od razu dwie żyły więc taniej i mniej przeciągania. Chyba że chodzi o jakieś inne kwestie związane z izolacją czy samą jakością kabla.
Przy okazji zapytam jeszcze jaki wybrałeś panel solarny? I czy 30 A mppt to jest tak na styk czy zostaje delikatny zapas do powiedzmy 600-640W? Jakoś tak wywnioskowałem różnych dyskusji o panelach że powinienem szukać 50A, a to wiadomo że podbija cenę..
Dzięki też za linki, sto razy łatwiej czegoś szukać jak już wiadomo konkretnie o co chodzi, a w tych przypadkach podałeś mi rozwiązania na tacy Wojadżer - 2021-08-30, 21:34
Jumper369 napisał/a:
dlaczego ta linka się nie nada
bo przewód CCA to nie jest czysta miedź. Niestety, też zrezygnowałem z tego typu. Może na podciągnięcie 50-100cm pod lampkę da radę ale ogólnie jako kamperowe 12v nie za bardzo. Kolega Smoku pewnie zaraz potwierdzi i rozwinie.Micha - 2021-08-30, 21:44 Zgadzam się co do bylejakości tych przewodów; mają wysoki opór właściwy i fatalnie się lutują; wystawione na działanie wilgoci i "nieczystej" atmosfery czernieją... Miałem podłączoną tymczasowo pompę wody przez 5m takiego przewodu, po wymianie na uczciwe LGY różnica była zauważalna już "na ucho".smok_wawelski - 2021-08-31, 00:04
Jumper369 napisał/a:
Byłbym wdzięczny jakbyś mógł wyjaśnić dlaczego Twoim zdaniem ta linka się nie nada do oświetlenia do oświetlenia .... Z uwagi że to tego kabla pójdzie zdecydowanie najwięcej, nie ukrywam że głównym jej atutem w moich oczach jest cena, zwłaszcza że ma od razu dwie żyły więc taniej i mniej przeciągania. Chyba że chodzi o jakieś inne kwestie związane z izolacją czy samą jakością kabla.
Odpowiem Ci najpierw nie co przekornie a czemu w autach przy 12V stosuje się LGY ? Kolejna odpowiedź będzie linkiem: https://www.hurt.com.pl/k...00m-p4388.html, odpowiedź dał Ci też już kol. Wojadżer. To kabel głośnikowy, materiał o gorszej przewodności pomiedziowana żyła aluminiowa, przy zdarciu cienkiej powłoki miedzi alu mocno się utlenia, alu jest kruche, izolacja kiepska a na dodatek w linku Allegro znacznie droższy niż w hurtowni. Pierwsze zapytanie wujka Google frazą: materiał żyły głównej: CCA zwraca odpowiedź
Cytat:
Czym jest przewodnik CCA? Jest to kabel z aluminiowym rdzeniem pokrytym miedzią. Często w opisach sprzedawcy podają właściwości przewodników miedzianych, nie wspominając o tym, że kabel z rdzeniem aluminiowym ma zupełnie inne właściwości.
drążąc dalej idziemy na pierwszą z brzegu stronkę: http://www.avstore.pl/baz...dnik-kabla-cca/ gdzie nawet nie zalecają go do głośników No cóż nieraz w rożnych miejscach piszą rożne rzeczy niestety mamy czasy nierzetelnego zachwalania wyrobów - dlatego uczulam nie wierz sprzedawcom - czytaj karty techniczne lub inne podobne informacje producentów. Wciąganie 2 linek nie jest trudniejsze - ciągniesz pilotem obie na raz
Przepraszam z góry - teraz będę trochę niegrzeczny i kapkę pozaglądam Ci w kieszeń - pomysl tak: robiąc tę puszkę wrzucisz na pakę ze 20 tysi , kabla będzie pod 100m może 150m jak bardzo rozbudujesz instalacje i to nie wszystko drogim 2,5mm2, część na opewno zrobisz 1,5 i 1,0 - moim zdaniem w elektryce nie warto oszczędzać na materiale i zabezpieczeniach, rozumiem ból kieszeni i też go mam ale instalacja elektryczna to najczęstsze źródło pożarów kamperów - oczywiście decyzja jest Twoja bo to Twoja kieszeń i Twoje auto - ja jednak tu zagryzłem zęby i robiłem po Bozemu LGY w peszlu i Tobie też tak radzę Policz dobrze przekroje, ustal ile potrzebujesz LGY jak daleko do pełnej rolki to bierz na metry i tyle w temacie.
Jumper369 napisał/a:
Przy okazji zapytam jeszcze jaki wybrałeś panel solarny? I czy 30 A mppt to jest tak na styk czy zostaje delikatny zapas do powiedzmy 600-640W? Jakoś tak wywnioskowałem różnych dyskusji o panelach że powinienem szukać 50A, a to wiadomo że podbija cenę..
Najbliższy chałupie po prostu mam sprzedawce niedaleko - pierwotnie miał byc to Risen 450W ale sprzedawca zaraził niewiele wyższej cenie GreenSun Solar 560W HalfCut - na końcu wkleję Ci fote metki - jakoś zakoś nie bardzo wierzę temu zielonemu słońcu ale Riseny 500W w tej samej cenie pojawiły sie jak juz kupiłem - jaki plus Risenów - rama 40mm a nie 35mm jak mój co w zastosowaniu mobilnym uważam za dobre
Regulator to MPPT Tracer 3210AN - można zgodnie z danymi producenta mu zapodać max 590Wat - realnie w PL żaden panel położony płasko na dachu nie da full mocy.
Generalnie Tracerom można dawać więcej niż nominał podawany w niektórych ofertach sprzedawców (potwierdziłem to w 3 fachowych źródłach) ale pod warunkami:
- moc panela mniejsza niż MaxPower Array podana w specyfikacji regulatora
- Max. napięcie obwodu otwartego PV mniejsze niz podane w specyfikacji regulatora
- Max prądu zwarcia panelu nie większego niż nominalny prąd pracy w specyfikacji regulatora
Nie gryzłem innych regulatorów jak Victron i Tracer - Victrona z bólem serca i łzą w oku niestety musiałem odpuścić ze wzgl. na cenę.
Niestety na 600-640W nie wystarczy Ci Tracer 3210 i to jest ból bo 4210, 5210 są już na innej elektronice i skok cenowy jest spory. Wydaje mi się że wystarczy Ci 4210 ale sprawdż specyfikację https://www.epsolarpv.com...SMS-EL-V1.0.pdf
Przy okazji jeśli Tracer - nie daj się namówić na monitorek MT-50 - za 50-70zł drożej jest nowy bardzo fajny wiekszy panelik ładniejszy od poprzednika i kilkoma ciekawymi funkcjami - ma toto symbol MT75
Jumper369 napisał/a:
Dzięki też za linki, sto razy łatwiej czegoś szukać jak już wiadomo konkretnie o co chodzi, a w tych przypadkach podałeś mi rozwiązania na tacy
Bardzo proszę ale nie ma za co dziękować po prost jestem świezo po tym temacie więc nie sprawiło mi to problemu - jeśli coś jeszcze pytaj śmiało jak tylko będę wiedział to napisze - po to jest forum, to jego idea dziś ja Tobie a Ty oddasz to poradami następnym co będą pytać za rok lub za 2 Jumper369 - 2021-08-31, 08:35 Temat postu: kabel ccaDzięki Panowie, przyznam też, że sprzedawca na lini zapewnił mnie że jest to kabel miedziany i to właściwie mnie zmyliło. Google szybko rozstrzygnął wątpliwości, choć to wasza czujność uchroniła przed pochopną decyzją ;P
"Poniżej kilka powodów, dla których powinniśmy unikać kabli CCA
Czym jest przewodnik CCA?
Jest to kabel z aluminiowym rdzeniem pokrytym miedzią. Często w opisach sprzedawcy podają właściwości przewodników miedzianych, nie wspominając o tym, że kabel z rdzeniem aluminiowym ma zupełnie inne właściwości.
Dlaczego należy unikać CCA?
1. Parametry rezystancji (zobacz: Rezystancja żył w przewodzie audio) i przewodność takiego przewodu są znacznie gorsze niż w kablach OFC. Skutkuje to obniżeniem jakości przesyłanego sygnału, zwłaszcza przy niskich częstotliwościach.
2. Są bardzo kruche. Bardzo łatwo złamać rdzeń wyginając kabel lub próbując go konfekcjonować.
3. Utrudnione konfekcjonowanie. Przewody aluminiowe trudno się lutują, ponadto podczas lutowania bardzo szybko pokrywa się cieniutką warstwą tlenku Al2O3, która wprowadza dodatkowe zanieczyszczenia podczas przesyłania sygnału.
4. Słabej jakości pokrycie miedzią. Miedź użyta w takich kablach zazwyczaj ma dużo zanieczyszczeń co skutkuje szybkim utlenianiem się przewodnika."Jumper369 - 2021-08-31, 09:11 hmmmm.. któryś już raz nie odświeżyła mi się dyskusja i poprzednią wiadomość wysłałem nie widząc Twojej odpowiedzi Smoku, stąd powielenie informacji
Spokojnie w uwagach nie było w tym nic nie miłego, a jedynie szczera rada, za która dziękuję faktycznie, elektronika to pewnie ostani temat wart oszczędzania, przynajmniej jeśli chodzi o kable. Wskakuję w zestaw sugerowany przez Ciebie! Z wyświetlaczem także super trafiłeś bo nawet nie wiedziałem o istnieniu nowego modelu.
Tu mam także pytanie do innych forumowiczów którzy zdecydowali się na Victrona. Chociaż Ty Smoku też pewnie masz to rozkminione. Czy w praktyce różnice pomiędzy podobnymi modelami Tracera i Victrona (podobna moc paneli do obsłużenia, max A) dotyczą w jakimś stopniu wydajności pracy, czy jakichś innych walorów, wygoda użytkowania, dodatkowa funkcjonalność?
Mam też pytanie trochę z innej beczki, bo pora zamykać podłogę, a warto przy tej okazji zastanowić się nad ciągnięciem ogrzewania. Sprawa ma sie tak że jestem szczęśliwym (mam nadzieje) posiadaczem fabrycznego webasto(czytałem cały Twój wątek z konkursem pomiędzy poszczególnymi formami grzania). Zastanawiam, się czy takie mokre fabryczne webasto da radę jakoś przeciągnąć na tył pojazdu?
Czy można np. wpiąć się jakimś trójnikiem w nawiewy, i "przeciągnąć" jedną linie na tył? Lub nawet "zabrać" któryś ze środkowych nawiewów w kabinie (przekierować, bez fizycznego zabierania klapki ;P). Nie mam kompletnie pojęcia jak jest to zbudowane, ale zastanawiam się czy gdyby numer tego rodzaju był możliwy to czy także można by ta rurą puszczać powietrze klimatyzowane?
A koncepcja transferu wiedzy, na zasadzie reguły wzajemności, łączącej "pokolenia" kamperowiczów, to coś pięknego. Niedościgniony, mokry sen ZUSu Roberto - 2021-08-31, 10:45
smok_wawelski napisał/a:
Regulator to MPPT Tracer 3210AN - można zgodnie z danymi producenta mu zapodać max 590Wat
W którym miejscu to wyczytałeś
Chyba raczej 390W smok_wawelski - 2021-08-31, 12:08
Roberto napisał/a:
W którym miejscu to wyczytałeś
Chyba raczej 390W
W tabeli na 9-tej stronie manuala i przepraszam bardzo pomyliłem sie nie 590W a 580W też byłem zdziwiony - dlatego drążyłem ten temat
3 odpowiedzi jak dla mnie wiarygodnych fachowców były jednoznaczne jak opisałem we wcześniejszym poście - Do Epvera jako producenta nie pisałem
Screen na końcu posta
edit: dopisane
Jumper369 napisał/a:
Tu mam także pytanie do innych forumowiczów którzy zdecydowali się na Victrona. Chociaż Ty Smoku też pewnie masz to rozkminione. Czy w praktyce różnice pomiędzy podobnymi modelami Tracera i Victrona (podobna moc paneli do obsłużenia, max A) dotyczą w jakimś stopniu wydajności pracy, czy jakichś innych walorów, wygoda użytkowania, dodatkowa funkcjonalność?
Nie mam do końca rozkminione, urządzenia Victrona stosowałem gdzie indziej, uważam je za wysoką jakość - tu tak jak pisałem przy ok 2 krotnej róznicy przy podobnych parametrach zdecydowałem sie na Tracera
Były dyskusje n*t wydajności chyba i tutaj i na pewno na K.pl - ale w sumie nie kończyły sie jednoznacznymi wnioskami bo np. próby przeprowadzono nie w jednolitych warunkach - więc jak dla mnie są niewiarygodne
Dla mnie wiarygodnym testem byłoby jedynie połózyć 2 takie same panele i przez regulatory ładować do 2 takich samych aku które rozładowywalibyśmy sztucznym obciążeniem - test powinien obejmować tak po miesiącu zmiennej pogody w każdej z pór roku - inne testy to jak dla mnie gdybanie oczywiście taki test można również przeprowadzić w warunkach laboratoryjnych ze zmiennym oświetleniem i zmienna temperaturą - producent jak każda sroczka swój ogonek chwali ale nie ma konfrontacji badań z konkurencją - tak że dla mnie jak na razie nie ma wiarygodnych porównań ani amatorskich ani profi - sa tylko subiektywne opinie użytkowników
Co do funkcjonalności - Victron BlueSolar ma bluta i możliwość zadawania parametrów przez apke, sporządzania statystyk i ciągnie historie natomiast SmartSolar chyba już nie ma zintegrowanego bluta - więc jeśli porównywać wprost z Tracerem to tę serię
https://www.victronenergy...rge-controllers
W Tracerze musisz dodać moduł bluetooth i aplikacja też jest może bardziej siermiezna niż Victrona ale jest - szerzej nie rozeznawałem - mnie tak na dobra sprawę wystarcza ekran regulatora oraz woltomierz i amperomierz i nawet panele MT50 czy MT75 to juz dla mnie lekki wodotrysksmok_wawelski - 2021-08-31, 13:32
Jumper369 napisał/a:
Zastanawiam, się czy takie mokre fabryczne webasto da radę jakoś przeciągnąć na tył pojazdu?
Troche inny temat wiec następnym postem
Co chcesz zrobić pisząc pociągnąć webastem - nie bardzo rozumiem - przewód wodny do jakiejś tylnej nagrzewnicy / podłogówke / ciepłe powietrze z nagrzewnicy ? Nie bardzo rozumiem Twój zamiar
Webasto masz ori w aucie ? upewniam sie bo tak rozumiem Twój post
Wpinkę w ori nadmuch pewnie dałoby się wyrzeźbić ale na tył to długa droga przesyłu więc będzie raczej słaba efektywność - nie po darmo w większych autach stosuje się tylna nagrzewnicę. Tylko w moim Sharanie po darmo - bo genialne inżyniery fałweja zaprojektowały to tak że najpierw zapodali na drodze płynu chłodnice w postaci rurek idących spodem przez całe auto - unikaj ich błedu
Moim zdaniem lepsza będzie wpinka w obieg płynu i przesłanie ciepłego płynu środkiem auta a dopiero w środku powietrze
Możesz zastanowić się nad rozwiązaniem podobnym do mojego - ja nie miałem ori webasto dokładam
Docelowo ogrzewanie będzie tak: Nagrzewnica przód - startuje jako 1-sza nagrzewa szybko do 18-20st na pace, później przełącza się na sama podłogówkę, to rozwiązanie robiło kilku Kolegów na forum dodatkowo u mnie dla łazienki będzie nagrzewnica z cinquecento z wiatrakiem. Docelowo chcę również połączyć to z obiegiem płynu silnika zaworami trójdrogowymi aby móc najpierw dogrzac silnik - u mnie auto stoi na polu w zimie a stary klekot nie lubi być zimny Fajnie w tym przypadku z pomocą przychodzi telestart - pijesz kawusie "dzwonisz" i mówisz Jumper grzej się bo wyjeżdżamy za 15minut - złazisz wsiadasz i przełączasz na grzanie paki i jadziem w ciepełku a ciepły klekot oddaje z nawiązka to co spaliło webasto przez te 15min Wg mnie webasto wodne choc ma minusik energożerności daje jednak większe możliwości niż suche - kolejną zaletą jak dla mnie jest możliwość grzania ciepłej wody wymiennikiem płytowym
Jumper369 napisał/a:
A koncepcja transferu wiedzy, na zasadzie reguły wzajemności, łączącej "pokolenia" kamperowiczów, to coś pięknego. Niedościgniony, mokry sen ZUSu :pifko
Koleżeńska pomoc i dzielenie się wiedza i wynikami własnych doświadczeń to od zawsze była główna idea for i ja też tak to pojmuję bo ten co dostał powinien starać się tez dawać - niestety obecny świat wariuje i niestety nie wszyscy tak maja - zdarzają się jednostki które zapominają przysłowia o wole i cielęciu - na szczęście nie ma ich wiele i stare dobre zasady są dalej respektowane .
Dzięki za browar to kumpelskie i miłe że chcesz podziękować ale prowadzi do alkoholizmu wie proszę o umiar w dawkowaniu, w alkoholizm wpadnę i będę się musiał do AA zapisać
Ponieważ jesteś dość krótko na forum podpowiem bo może nie zauważyłeś - jeśli już musisz to jako założyciel wątku masz dodatkowy klawisz przy postach dyskutantów - i ten klawisz nie powoduje alkoholizmu
post był edytowany - dopisywałem o zaletach i funkcjach webasto wodnegodecumanus - 2021-08-31, 13:39 Mam tego Bluta i odradzam. Nie robi żadnych wykresów, wiec chyba żadnych danych nie dostaniesz ponad to co może wyświetlić MT50 czy też MT75... Ludziska mają problem z podłączeniem, bo kitajce nie zamieszczają nigdzie info ze trzeba go podłączać na odłączonym od prądu kontrolerem, czyli bateria off, solar off...
R
A w kwestii kabli to zepsuliście mi humor. znów czeka mnie sesja z elektryką... decumanus - 2021-08-31, 13:58 Epever jakiś czas temu wypuścił kontroler do kampera, ale chyba ostatecznie poszli inna droga i maja kontroler na dwie baterie i do tego MT11 - wyświetlacz który to obsługuje. Ten kontroler z tego co pamiętam obsługiwał natywnie LiFePo4, wiec ten też powinien.
https://www.alibaba.com/p...2477952002.html
Rsmok_wawelski - 2021-08-31, 16:22
decumanus napisał/a:
A w kwestii kabli to zepsuliście mi humor. znów czeka mnie sesja z elektryką...
Przykro mi nie zamierzałem
decumanus napisał/a:
Epever jakiś czas temu wypuścił kontroler do kampera, ale chyba ostatecznie poszli inna droga i maja kontroler na dwie baterie i do tego MT11
Tak nawet tu na CT było gdzieś o tym pisane - Darek Banan chyba o nim pisał - przez chwile sie zastanawiałem nad tym ale w PL ponad 700 stówek za zestawik 20A to wole przy moich kwasach w prawie tej samej cenie 3210+cyrix+mt75 bo o tej nowości prawie nic jeszcze nie wiadomo z użytkowania - nie wiem jakie ma ładowanie na poszczególne aku i jakimi prawami, jak dzieli ładowanie oraz jakimi priorytetami się rządzi i czy kuma sie bezkonfliktowo z ładowanie pokładu z altka. Jeśli kogoś interesuje można rozwiać moje wątpliwości tutaj: https://www.epsolarpv.com/product/65.html
Na linkowanej alibabie widzę jest juz 30A - to ma jakiś sens ale skośnokie gwarancje to nie dla mnie - zwłaszcza po ovatowaniu cenMeyer - 2021-09-01, 08:12 Z tego co pamiętam, to pierwsze modele obsługiwały tylko akumulatory jednego rodzaju.
Warto to przed zakupem sprawdzić. W przypadku dwóch typów np. ołowiak na starcie i lipofe4 na zabudowie, trzeba będzie kombinować.decumanus - 2021-09-01, 13:44
Jumper369 napisał/a:
Czy można np. wpiąć się jakimś trójnikiem w nawiewy, i "przeciągnąć" jedną linie na tył? Lub nawet "zabrać" któryś ze środkowych nawiewów w kabinie (przekierować, bez fizycznego zabierania klapki ;P). Nie mam kompletnie pojęcia jak jest to zbudowane, ale zastanawiam się czy gdyby numer tego rodzaju był możliwy to czy także można by ta rurą puszczać powietrze klimatyzowane?
Jeśli byś się bardzo chciał wpiąć w jakieś nawiewy to myślę że kratka pasażera na twarz jest najbardziej dostępna. Jest dość miejsca żeby przeciągnąć rurę w dół i dalej do tyłu, tyle że musiałby przejść pod nogami pasażera. Może znalazło by się miejsce za ścianką stopnia na rurę nawet 50, pod warunkiem pogodzenia się z jakąś dodatkowa zabudową w okolicy nadkola, ale taka rura może być mało wystarczająca. Nie wiem czy da się przejść pod podłogą kabiny, niby jest jakaś podwójna, ale nie wiem na ile jest tam miejsca.
Teoretycznie łatwiej było by pociągnąć przewody do dodatkowej nagrzewnicy, ale to nie zapewni klimatyzacji, bo nie widzę przeszkód żeby taką rurą puszczać klimatyzowane powietrze. Owiniesz watoliną, albo armaflexem...
Zakładam cały czas że chcesz grzać / chłodzić drugi rząd foteli.
RJumper369 - 2021-09-01, 17:02 Znaczny skok cenowy się robi między:
ale za rok lub dwa chciałbym zmienić na 4lifepo. Tutaj pojawia się właśnie pytanie czy zarówno te Tracery jak i Victron, ogarną ładowanie, najpierw AGM plus kwasiak rozruchowy a w przyszłości 4 lifepo + kwasiak?
Jeśli chodzi o panele, to znalazłem taką ciekawą opcję cenową: 320 W za 453 zł, niby chińczyk ale ponoć nie z pierwszej łapanki ;P
Czy takie panele wymagają jakiegoś szczególnego regulatora czy pracowałyby ze wszystkimi wymienionymi? Ogólnie ta technologia half Cut wydaje się być funkcjonalna w warunkach zmienne pogodowych. Akurat by weszły dwa miedzy okienka.smok_wawelski - 2021-09-01, 17:35
Być może ja pomyliłem granice nie 3210/4210 a właśnie 4210/5210 - sorry
Jumper369 napisał/a:
przy takiej różnicy chyba warto już skierować się w stronę Victrona Energy Bluesolar MPPT 100/50, 12-24 V, 50 A za - 1293 zł
Tak bym zrobił w tym przedziale gdy oba 50A
Jumper369 napisał/a:
ale za rok lub dwa chciałbym zmienić na 4lifepo.
Mam podobne plany dlatego na dziś wrzuciłem w miare tanie Jenox hobby 2x100Ah w kwasie, wydaje mi sie że z czasem LiFePo4 potanieją jak każda nowość - wyglada na to że Tracer obsługuje LiFePo4 twierdzi to manual - screen w zał - nie gryzłem szczegółów
Jumper369 napisał/a:
niby chińczyk ale ponoć nie z pierwszej łapanki ;P
a który nie Chińczyk dla pracy z regulatorem istotne są ich parametry i sposób podłaczenia - poczytaj https://www.camperteam.pl...ighlight=panele
Z gabarytami mysl tak żeby Ci za dach nie wyłaziły - na dobrą sprawę zalecenia dla instalacji paneli na domach zalecają dość spory odstęp od krawędzi dachu - chodzi o wiatr i podrywanie w aucie to też ma znaczenie zwłaszcza z przodu, jak sterczą z boku łatwiej o coś zahaczyć jakieś gałęzie itp. Ja z bólem serca odrzuciłem 2x w poprzek - niestety w starszej budzie mam za małą szerokość dachu dla standardowej długości paneli 1650-1680mm ale Ty masz budę szerszą.Jumper369 - 2021-09-01, 17:43 Websto oryginalne, z panelem na lewo od kierownicy i dołączonym pilocikiem. Jeśli chodzi o koncepcje to Decumanus dobrze odczytał mój pokrętny plan pójścia na łatwiznę. Właśnie chodziło mi o wpięcie się w fabryczną nawiewy, nawet "kosztem" którejś kratki, czyli w tym wypadku środkowej pasażera.
Niestety plan zakładał pociągnięcie tego na tył, gdzie zaplanowany jest sypialnio salon. Bezpośrednio za kierowcą będzie łazienka, za nią duża szafa, a dopiero potem w okolicy tylnego koła znajdować się będą zimne nóżki do ogrzania
Czyli długa droga dla powietrza. Chyba będę się jednak musiał pochylić nad ta dodatkową nagrzewnicą. W takim przypadku jakoś się "odpina" webasto od nagrzewnicy przy silniku i wpina do nowej takiej jak ta? Czy trzeba do tego jeszcze jakichś urządzeń pośrednich?
jeśli kojarzycie kogoś kto przerabiał fabryczne webasto, to będę wdzięczny za wskazanie jakiegoś tematu/wątku.
Przy dodaniu tego wymiennika płytowego o którym wspomniał Smoku można by rozwiązać kwestie wody. Dotychczas moim pomysłem była Truma TT2, ale jeśli już i tak trzeba się liczyć z przeróbką westo to może się zamieni tą trumę na coś co nie żre prądu tylko ropę.
Ogólnie koncepcja którą opisałeś Smoku brzmi bardzo dobrze. Trochę jak czarna magia jeśli chodzi o zasadę działania, ale wszystkiego się można nauczyć W Twoim wątku nie znalazłem tego rozwiązania grzewczego, ale może masz na tym drugim forum o którym piszesz? Jak masz jakieś materiały czy źródła z których korzystałeś przy robieniu tej instalacji grzewczej to też chętnie się podepnę Jumper369 - 2021-09-01, 18:29
Cytat:
a który nie Chińczyk dla pracy z regulatorem istotne są ich parametry i sposób podłaczenia - poczytaj https://www.camperteam.pl...ighlight=panele
Z gabarytami mysl tak żeby Ci za dach nie wyłaziły - na dobrą sprawę zalecenia dla instalacji paneli na domach zalecają dość spory odstęp od krawędzi dachu - chodzi o wiatr i podrywanie w aucie to też ma znaczenie zwłaszcza z przodu, jak sterczą z boku łatwiej o coś zahaczyć jakieś gałęzie itp. Ja z bólem serca odrzuciłem 2x w poprzek - niestety w starszej budzie mam za małą szerokość dachu dla standardowej długości paneli 1650-1680mm ale Ty masz budę szerszą.
zastrzeliłeś mnie tym linkiem tzn. jestem bardzo wdzięczny, choć trochę mi zajmie przetrawienie tego
1650-1680 wyjdzie mi wprawdzie poza profile aluminiowe montowane na grzybkach, ale powinno zamknąć się w obrysie pojazdu. Ale słusznie, należy zwrócić na to szczególną uwagęsmok_wawelski - 2021-09-01, 19:15
Jumper369 napisał/a:
poza profile aluminiowe montowane na grzybkach,
Też wybrałem ten sposób Jak na grzybki mocujesz ?
Ja pierwotnie ubzdurałem sobie normalny bagażnik i belki ale to było bardzo wysokie - wiec zostały tylko same ori zaciski od Amosa a chłopaki w robocie wycieli mi na laserze i pogięli inne łapy z nierdzewki pod profile reaven22 - 2021-09-01, 21:33 Oddzielił bym webasto od silnika, i zrobił zupełnie osobny obieg dla grzania budy i grzania wody użytkowej.
Z tylu nagrzewnica
https://www.olx.pl/d/ofer...html#e5d7c7927a
Nowa, tania, dobra i z cichym wentylatorem po dodaniu regulatora prędkości .
Wymiennik płytowy lub boilerek do grzania wody.
Glikol między webastem a nagrzewnicą można puścić PEX-em 21mm. Na pexa założyć izolację z pianki stosowaną w budownictwie i to spokojnie wystarczy do zaizolowania. Przy tej średnicy długość przewodów nie jest problemem.
Jeśli koniecznie chcesz również grzać silnik to raczej zrobił bym na jakimś niewielkim wymienniku płytowym. Tak aby rozszczelnienie obiegu w zabudowie nie uszkodziło silnika.smok_wawelski - 2021-09-02, 01:32
Jumper369 napisał/a:
.......W Twoim wątku nie znalazłem tego rozwiązania grzewczego, ale może masz na tym drugim forum o którym piszesz? Jak masz jakieś materiały czy źródła z których korzystałeś przy robieniu tej instalacji grzewczej to też chętnie się podepnę
Niestety tak dokumentacja nie istnieje ani tutaj ani na karawaning.pl - istnieje tylko moje mocne postanowienie poprawy i opisania mojej budowy retrospektywnie bo wstyd mi ze brałem z pomysłów Kolegów, choćby kol reaven22 tu piszącego i wielu innych a g.... dałem. Podziało się tak z kilku względów - najpierw z pewnych względów domowo-rodzinnych budowa zdechła na ponad rok, później przyszedł wyścig z akcyzą i porobione jest wiele rzeczy tak ze lepiej nie gadać - teraz wracam i robię na porządnie to taka ni to budowa ni to remont ni pies ni wydra i czort wie jak to nazwać
reaven22 - napisał Ci krótko ale wiele cennych rad - ponieważ mój opis faktycznie był może trochę pomotany postaram się go dościślić odpisując niejako na Jego post a de facto odpowiadajac Tobie o szczegółach moich planów
reaven22 napisał/a:
Oddzielił bym webasto od silnika, i zrobił zupełnie osobny obieg dla grzania budy i grzania wody użytkowej......Jeśli koniecznie chcesz również grzać silnik to raczej zrobił bym na jakimś niewielkim wymienniku płytowym. Tak aby rozszczelnienie obiegu w zabudowie nie uszkodziło silnika.
Tak to sensowne i jak najbardziej uzasadnione zgadzam się w pełni z tą argumentacją.
U mnie sprawa jest ciut inna niz u Ciebie - to dokładane webasto a nie ori - docelowo w momencie przełączenia zaworów trójdrogowych obieg będzie tylko obiegiem silnika wiec ten przypadek może nastąpić tylko w przypadku usterki zaworów - 2 zaworów na zasilaniu i powrocie - prawdopodobieństwo wiec niewiele odbiega od możliwości usterki czy nieszczelności samego układu chłodzenia silnika - tu zwykła wajcha. Po prostu dziś wieczór wiem że jutro jadę przewajhowuje i rano pyk z telestarta czy pilota.
Rozważę na pewno tez takie rozwiązanie jak pisze reaven22 bo to w sumie jest chyba duuuużo lepsze i działa automatycznie tylko trzeba by dać 2-gi wymiennik i 2-ga pompkę coby mieszała w obiegu silnika tak jak robi sie to w przypadku grzałek elektrycznych dodatkowy koszt ze 3-4 stówki ale duże plusy to na pewno ma Nie problem wyprowadzić sygnał z telestarta albo skad innad i zrobić to na elektrozaworach ale właśnie uważam to za bardziej zawodne więc mam te same obawy o których pisze reaven22.
W poprzednim poście o automatyce natomiast myślałem tylko dla sterowania grzaniem paki - najpierw startuje nagrzewnica a później automatyka przełącza na podłogówkę - sterowanie nadmuchem nagrzewnicy - banał pokojowy regulator termobimetal lub nawet sam montażowy bimetal NC na +20st i elektrozawór - tu mam zagwozdke czy nie zostawić nagrzewnicy jako kaloryfer bez nadmuchu ale ciut wydaje mi się że to za gorąco jej będzie bo będzie siedzieć pod siedzeniem salonu a i podłogówkę osłabi jakby szła w szereg ponadto w tej samej skrzyni daję akumulatory
reaven22 napisał/a:
Znam tę nagrzewnice, były nawet po równej stówce - przymierzałem się do niej fajna tylko wymiary trochę w długości duże niestety nie pamiętam ile to było i mi nie chciała sie zmieścić jak gdzieś znajdę to Ci podrzucę - po prostu trzeba się przymierzyć czy wejdzie tak jak chcesz
regulator tej mocy nie problem pewnie ze 2 dyszki będzie kosztował
reaven22 napisał/a:
Na pexa założyć izolację z pianki stosowaną w budownictwie i to spokojnie wystarczy do zaizolowania. Przy tej średnicy długość przewodów nie jest problemem jeśli poleci pod autem
tu bym się trochę nie zgodził na ale tylko na podstawie Sharana bo tego jeszcze w busie nie trenowałem - być może przyczyna w VW jest też mała wydajność pompki obiegowej - na pewno w wielu VW są też niepełne postojowe a dogrzewacze 2,2kw ale u mnie jest pełne 5kW - nie mierzyłem średnic rurek , otuliny sa zamknietokomórkowe grubość ścianki chyba 8-9mm i mimo to jak fest mróz to tył słabawo grzeje ale to stare auto więc i tu może być przyczyna zarośnięcia układu choć był płukany - natomiast wiosna/jesień tak do powiedzmy -5 nawet da się wytrzymać - na busie tych prób nie robiłem wiec pewnie reaven22 ma rację,
Coś więcej - pytaj śmiało - choć w części oddam to co wziąłem i trochę sie wybielę - jak dorwę chwile to postaram się może coś albo tu w moim wątku opisać albo choć jaś schemat namalować to będzie nawet prostsze i szybsze niż opisywać na cała stronę Jumper369 - 2021-09-02, 16:43
smok_wawelski napisał/a:
Jumper369 napisał/a:
poza profile aluminiowe montowane na grzybkach,
Też wybrałem ten sposób Jak na grzybki mocujesz ?
Ja pierwotnie ubzdurałem sobie normalny bagażnik i belki ale to było bardzo wysokie - wiec zostały tylko same ori zaciski od Amosa a chłopaki w robocie wycieli mi na laserze i pogięli inne łapy z nierdzewki pod profile
Będę się starał uskutecznić ten patent. Narazie jestem jeszcze na etapie kompletowania elementów. Ktoś kto montował już markizę może podpowiedzieć czy taka konstrukcja umożliwia później montaż markizy, czy może wręcz go utrudni?
https://www.youtube.com/w...S&index=2&t=98sJumper369 - 2021-09-02, 17:38
reaven22 napisał/a:
Oddzielił bym webasto od silnika, i zrobił zupełnie osobny obieg dla grzania budy i grzania wody użytkowej.
Z tylu nagrzewnica
https://www.olx.pl/d/ofer...html#e5d7c7927a
Wymiennik płytowy lub boilerek do grzania wody.
Glikol między webastem a nagrzewnicą można puścić PEX-em 21mm. Na pexa założyć izolację z pianki stosowaną w budownictwie i to spokojnie wystarczy do zaizolowania. Przy tej średnicy długość przewodów nie jest problemem.
Jeśli koniecznie chcesz również grzać silnik to raczej zrobił bym na jakimś niewielkim wymienniku płytowym. Tak aby rozszczelnienie obiegu w zabudowie nie uszkodziło silnika.
Dzięki za link, wygląda solidnie, jest nowe, i tanie. Coś pięknego. Tak jak Smoku podsumował, oszczędnie w słowach ale bardzo treściwie
Zupełnie nie zależy mi na grzaniu silnika. Czy w takim wariancie jak opisałeś nagrzewnica może trafić gdzieś na tył, a webasto pozostaje tam gdzie jest, czyli gdzieś pod fotelem kierowcy? Czy to zakłada wymontowanie go? Jeśli tylko nagrzewnica idzie gdzieś wgłąb paki to te PEXy mogą iść nawet ok 3 metrów do tyłu? Jeśli dobrze to sobie wyobrażam to po prostu "spinam" webasto i tą nagrzewnice PEXami, następnie wpuszczam w to glikol i to już działa i grzeje? :D Sory jak to głupie pytania, ale nie do końca mam obraz całej konstrukcji.
Muszę raczej pójść w najprostsze rozwiązania, bo czasu nie przybywa, roboty wciąż w brud, a chciałbym na zimę być już w cieplejszych krainach
Z ostatnich posunięć to zamówiłem kable 1,5mm2 2x50m i 2.5mm2 2x50m do tego peszle, z Twoich linków Smoku. Bardzo dobre ceny. W drodze są też ledy na sufit więc mam nadzieję pomału przymierzać się do cięcia sklejek na ściany.reaven22 - 2021-09-02, 20:04
Jumper369 napisał/a:
Czy w takim wariancie jak opisałeś nagrzewnica może trafić gdzieś na tył, a webasto pozostaje tam gdzie jest, czyli gdzieś pod fotelem kierowcy? Czy to zakłada wymontowanie go? Jeśli tylko nagrzewnica idzie gdzieś wgłąb paki to te PEXy mogą iść nawet ok 3 metrów do tyłu?
Zostawił bym gdzie jest, 3m PEX 21mm to nie problem.
Do instalacji potrzebujesz jeszcze zbiornik wyrównawczy, może być od jakiegoś auta.
Czy planujesz tylko grzać krypę czy również grzać wodę użytkową '??decumanus - 2021-09-02, 20:08 [quote="Jumper369"]
smok_wawelski napisał/a:
Będę się starał uskutecznić ten patent. Narazie jestem jeszcze na etapie kompletowania elementów. Ktoś kto montował już markizę może podpowiedzieć czy taka konstrukcja umożliwia później montaż markizy, czy może wręcz go utrudni?
https://www.youtube.com/w...S&index=2&t=98s
Mam podobnie i jesli chcesz ten dedykowaną markize na krawędzi dachu, to uniemozliwia, aczkolwiek jesli kupisz oryginalne mocowanie do tej markizy juz teraz, to myślę że je zamucujesz na oryginalnych grzybkach i zrobisz stosowna korekte mocowania profili, zeby wszystko gralo. A jak chcesz scienna - bo tansza to i tak cie czeka rzezbienie.
RJumper369 - 2021-09-03, 08:48
reaven22 napisał/a:
Jumper369 napisał/a:
Czy w takim wariancie jak opisałeś nagrzewnica może trafić gdzieś na tył, a webasto pozostaje tam gdzie jest, czyli gdzieś pod fotelem kierowcy? Czy to zakłada wymontowanie go? Jeśli tylko nagrzewnica idzie gdzieś wgłąb paki to te PEXy mogą iść nawet ok 3 metrów do tyłu?
Zostawił bym gdzie jest, 3m PEX 21mm to nie problem.
Do instalacji potrzebujesz jeszcze zbiornik wyrównawczy, może być od jakiegoś auta.
Czy planujesz tylko grzać krypę czy również grzać wodę użytkową '??
Twój wątek przeglądałem jako jeden z pierwszych i mimo zauroczenia wdrożonymi rozwiązaniami, czułem że część jest poza moim zasięgiem. Grzanie wody dodatkowo byłoby świetne jeśli nie wymaga to spawania kegów bo zdecydowanie brak mi dostatecznych kompetencji Jeśli jest jakaś opcja wykonania tego dla laika to byłoby super. Na pewno wyjdzie to taniej niż Truma tt2 za 1200 zł. Jeśli dobrze rozumiem sama nagrzewnica musiałaby być w jakiś sposób połączona z wymiennikiem ciepła który to transferowałby je na bojler, czy jakiś metalowy zbiornik pełniący jego funkcje?
Ponadto te glikol puszczony w PEXach z webasto do ogrzewnicy najlepiej byłoby gdyby szedł podłogą, grzejąc ją przy tym jak u Ciebie? Mam już położony styrodur, ale wycięcie w nim korytek jak najbardziej jest możliwe. Ogólnie wzbraniałem się przed tą opcją bo wydawała mi się zbyt skomplikowana, ale może nie taki diabeł straszny
decumanus napisał/a:
Mam podobnie i jesli chcesz ten dedykowaną markize na krawędzi dachu, to uniemozliwia, aczkolwiek jesli kupisz oryginalne mocowanie do tej markizy juz teraz, to myślę że je zamucujesz na oryginalnych grzybkach i zrobisz stosowna korekte mocowania profili, zeby wszystko gralo. A jak chcesz scienna - bo tansza to i tak cie czeka rzezbienie.
R
Dzięki za info, temat markizy z ulgą odkładam więc na następny sezon Jumper369 - 2021-09-03, 09:31 Temat postu: Victron BlueSolar and SmartSolarNa szybko podzielę się jeszcze pewnymi spostrzeżeniami.
Generalne jakieś dwa miesiące temu przymierzałem się do wysłania wiadomości z litanią pytań. Miałem ją nawet w większości ułożoną, ale nie zdecydowałem się wysyłać uznając mój postęp w pracach za zbyt mizerny żeby zuchwale ciągnąć Was za języki w sprawach jeszcze tak dalekich.
Niemniej jednak było to 16.06 czyli niewiele ponad 2 mce temu. Wstawiłem tam kilka propozycji regulatorów mppt, na szczęście oprócz samych linków dodając obok ceny. Wszyscy wiemy że płyną one ostatnio jak wzburzona rzeka, ale dzięki tej nie wysłanej wiadomości mogę podzielić się z Wami tempem tego wzrostu. Przynajmniej jeśli chodzi o MPPT.
To fragment wiadomości wraz z cenami z 16.06.2021:
" Regulator MPPT musi być 50 A czy bezpiecznie wystarczy 40 A?
przykładowe opcje:
1. 60A za 890 zł(https://tbbsolar.pl/Solarny-regulator-ladowania-MPPT-24-60A-wyswietlacz-LCD-p109)
2. Tracer 4210A 40A 12/24V za 675 zł (https://erli.pl/ogrzewanie-kolektory-sloneczne-i-panele-fotowoltaiczne/kontroler-ladowania-mppt-tracer-4210a-40a-12-24v,12793520)
3. Tracer 5420AN za ok 950 zł z aliexpress (https://pl.aliexpress.com/item/32977355414.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.7ac779eaq7QFz8&aem_p4p_detail=20210616061506742775439060200005340981)
4. Victron 50 A za 1361 zł(https://www.amazon.pl/Victron-Energy-Bluesolar-regulator-SCC020050200/dp/B01BPLJASU/ref=sr_1_2?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&dchild=1&keywords=victron+energy+bluesolar+mppt+100%2F50%2C+12-24+v%2C+50a&qid=1623850585&sr=8-)
AD 1.
To zdaje się nawet Polski produkt ale generalnie wywiało go ze wszystkich sklepów dostępności od 31.10.21. Wersje 40 A chodzą po 800. W zasadzie nie wskazuje to jeszcze na podwyżkę, ale pokazuje kwestie popytowo podażowe które pewnie na cenę się przełożą.
AD 2.
W tym przypadku akurat bez dużych zmian ceny od 691 zł.
AD 3.
Tu dochodzimy do pierwszego gwoździa. Tak jak pisaliśmy ze Smokiem powyżej 40 A robi się znaczny skok cenowy. Tracer 5420AN kosztujący w Polsce od 1240 zł, na Aliexpress podrożał (tu nie jestem dokładnie pewien którą konfigurację dodatków i wysyłki wybrałem) gdzieś między 1050 a 1150 zł, przy wysyłce z Chin. Bo przy wysyłce z Polski jedyny dostępny wariant kosztuje 1272 czyli tyle co u nas.
Może nie są to jakieś powalające zmiany, ale to raptem 2 miesiące..
AD 4.
Tu docieramy do drugiego gwoździa, który dla odmiany trafniej by nazwać smaczkiem Wspomniany bowiem Victron kosztuje obecnie na Amazonie 1277 zł. I to pomimo delikatnego wzrostu kursu EUR.
W zasadzie będąc trochę już zmęczony tymi uciekającymi w galopie i tak wysokimi jak zboże cenami komponentów chciałem go kupić już teraz ale postawiłem sprawdzić czy dla naszych zachodnich sąsiadów nie jest on serwowany taniej. Okazało się że faktycznie na amazon.de możemy dostać tego samego Victrona za 270 EUR
Trochę zajęło zalezienie różnic ale z takich które potrafię rozpoznać to przede wszystkim zintegrowany model bluetooth w przy parku drożej wersji SmartSolar. Ten Tańszy (blue solar) można rozbudować o moduł Bluetooth ale kosztuje on ok 200 zł.
Także jeśli ktoś tak jak ja celuje w bezpieczny zapas mocy przerobowej na regulatorze, już wie że będzie potrzebował 50 A, to myślę że jest fajna okazja, zwłaszcza że patrząc co się dzieje z ceną tracerów, Victrony pewnie też niedługo pójdą w ich ślady.
Miłego dnia
edited: nie wiem dlaczego, ale nie chciało mi puścić zamówienia w tej cenie tylko podbiło ją do 308 EUR łącznie. Po kursie wymiany który dostałem w aplikacji Wise, razem z prowizją cena total 1398 zł. W sumie to już tak nie urywa, ale nadal wyjdzie taniej niż było (bo to jednak smart solar a nie blue smok_wawelski - 2021-09-03, 11:04 Aliexpress wg mnie staje sie nieopłacalny - odkąd go oVATowano dochodzi jeszcze drobny haracz dla poczty obsługującej i jak nie bierzesz z UE to ryzyko cła - Ceny więc na Alim są już takie sobie dołożywszy niepewność gwarancji - jak padnie od razu owszem nawet majfiend wymieni to trwa to i trwa gorzej jak padnie po pół roku - po mojemu Ali to obecnie średni interes
Na Amazonach też uważaj - jeśli nie ma jasno określonej gwarancji to wyjaśniaj, tak samo jesli maja być akcesoria - miałem tak kupować pompę Shurflo - po wyjaśnieniu okazało sie golas nawet bez króćców i że nie ma gwarancji, z Tracerem 4210 było podobnie - na Amazonie tez jest cała kupa majfriendów Jumper369 - 2021-09-03, 11:23
smok_wawelski napisał/a:
Aliexpress wg mnie staje sie nieopłacalny - odkąd go oVATowano dochodzi jeszcze drobny haracz dla poczty obsługującej i jak nie bierzesz z UE to ryzyko cła - Ceny więc na Alim są już takie sobie dołożywszy niepewność gwarancji - jak padnie od razu owszem nawet majfiend wymieni to trwa to i trwa gorzej jak padnie po pół roku - po mojemu Ali to obecnie średni interes
Na Amazonach też uważaj - jeśli nie ma jasno określonej gwarancji to wyjaśniaj, tak samo jesli maja być akcesoria - miałem tak kupować pompę Shurflo - po wyjaśnieniu okazało sie golas nawet bez króćców i że nie ma gwarancji, z Tracerem 4210 było podobnie - na Amazonie tez jest cała kupa majfriendów
Dzięki za radę, w ogóle o tym nie pomyślałem
Tymczasem dotarło do mnie super ważne pytanie odnośnie koncepcji przedstawionej przez Reaven22. Czy jeśli pójdę w kierunku grzania wody z websato, to będzie się wiązało "przy okazji" z graniem budy nagrzewnica? Czy to może być niezależne? Pytam ponieważ w ciepłych krajach będąc strach dogrzewać i tak gorącą puszkę żeby móc wziąć cięły prysznic Czy to są dwa niezależne obiegi?reaven22 - 2021-09-03, 12:42
Jumper369 napisał/a:
Jeśli jest jakaś opcja wykonania tego dla laika to byłoby super. Na pewno wyjdzie to taniej niż Truma tt2 za 1200 zł. Jeśli dobrze rozumiem sama nagrzewnica musiałaby być w jakiś sposób połączona z wymiennikiem ciepła który to transferowałby je na bojler, czy jakiś metalowy zbiornik pełniący jego funkcje?
zmieniłem z boilera na wymiennik ze względu na wagę.
Jumper369 napisał/a:
Czy jeśli pójdę w kierunku grzania wody z websato, to będzie się wiązało "przy okazji" z graniem budy nagrzewnic
Grzanie sterujesz zaworami, wersja prosta zawory ręczne, lub elektrozawory jeśli chcesz automatyczne przełączanie grzanie wody/grzanie krypy/
Jumper369 napisał/a:
Ponadto te glikol puszczony w PEXach z webasto do ogrzewnicy najlepiej byłoby gdyby szedł podłogą, grzejąc ją przy tym jak u Ciebie? Mam już położony styrodur, ale wycięcie w nim korytek jak najbardziej jest możliwe.
Jeśli masz możliwość to rury można wciąć w styrodur, ale nie jest to niezbędne. Możesz spokojnie puścić pod podwoziem, wówczas trzeba je zaizolować zakładając rękawy z pianki.
Przy wymienniku płytowym i ogrzewaniu przepływowym warto dodać zawór termostatyczny aby na wylocie była stała temperatura.
Webasto ma sporą bezwładność i temperatura wody może znacząco pływać.
Znów mogę się podeprzeć tym co się u mnie sprawdziło:
https://allegro.pl/oferta/esbe-zawor-mieszajacy-termostatyczny-1-2-35-60-7655134140Jumper369 - 2021-09-14, 19:49 Trochę mnie nie było.. Dużo spraw się zwaliło na głowę, a nie chciałem opisywać na szybko więc tylko obdarzyłem piwem, ale teraz chętnie wyrażę szczerą wdzięczność
Bardzo szczegółowo to przedstawiłeś. Po przeprogramowaniu wyobrażeń dotyczących całego systemu grzania, składaniam się do tej koncepcji. Świetny pomysł i funkcjonalność.
Szerokość max: 275mm
Wysokość max: 115mm
Głębokość: 200mm
Jak wygląda kwestia wydajności ogrzewacza przepływowego? Zapewne jest dosteczna jeśli masz ją u siebie, ale wolałbym się upewnić czy daje tyle ciepła, że można normalnie ciepły prysznic wodą grzaną "w locie" brać?
Na marginesie dokopałem się ostatnio pod listwę drzwi bocznych. Nie spodziewałem się pod spodem takiego błota.. polecam taśmę aluminiową polykena. Sprawia wrażenie pancernej, myślę że spisze się też jako dodatkowa warta ochronna.reaven22 - 2021-09-14, 23:21
Jumper369 napisał/a:
Jak wygląda kwestia wydajności ogrzewacza przepływowego? Zapewne jest dosteczna jeśli masz ją u siebie, ale wolałbym się upewnić czy daje tyle ciepła, że można normalnie ciepły prysznic wodą grzaną "w locie" brać?
Mam perlator w prysznicu 2l/min i przy takim przepływie ogrzewa w locie a webasto wygasza się więc jest potencjał na większy przypływ jeśli ktoś potrzebuje.
Jumper369 napisał/a:
polecam taśmę aluminiową polykena. Sprawia wrażenie pancernej, myślę że spisze się też jako dodatkowa warta ochronna.
Jeśli nie polakierowałeś metalu podkładem reaktywnym albo epoxydowym to taśma nic nie da a wręcz zaszkodzi. Nie jest wystarczającą barierą dla tlenu i niebawem pod nią pojawi się korozja.
Dodatkowo pomiędzy nierdzewką a aluminium pojawi się ogniwo galwaniczne które wyżre taśmę po kilku deszczach.Jumper369 - 2021-09-17, 07:51 Bardzo dziękuje za te informacje.
Dałem podkład epoksydowy, następnie farbę hammerite a na to lakier. Później dopiero taśmę.
Jeśli pokryłbym taśmę lakierem bezbarwnym a dodatkowo na styku obu materiałów położył uniwersalny silikon bezbarwny? Czy taka zabawa przy tym ma sens, czy jednak w perspektywie czasu może to zrobić więcej szkody niż pożytku i lepiej zerwać taśmę i położyć coś pod nią ponownie? Swoją drogą co najlepiej, bo wcisnąłem wszystko co miałem :DMeyer - 2021-09-17, 09:57 Najlepiej stosować produkty z utwardzaczem:
podkład epoxydowy i lakier z utwardzaczem a czasami warto dodać do lakieru dodatek zwiększający elastyczność.
Produkty te nie są "kompatybilne" z farbami termoplastycznymi czyli np Hammerite.
Da się je połączyć malując mokro w mokro ale sens tej operacji przy dzisiejszych cenach poliuretanów jest wątpliwy.
Przy malowaniu na sucho często taki termoplastyk po nałożeniu na niego warstwy akrylu,
czy poliuretanu po prostu się zważy.
Widziałem termoplastyki które zostały zważone przez zwykłą szpachle chemoutwardzalną. Podobne tendencje wykazuje bardzo popularny podkład na rdzę Bru..x.
Z silikonami też należy uważać ponieważ zwykły silikon to z reguły silikon kwaśny czy octowy.
Jeśli bardzo chcesz zastosować silikon szukaj neutralnego.