|
|
TRUMA COMBI 6 = Upierdliwy błąd E517 H lub A |
Autor |
Wiadomość |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-01-08, 22:42 TRUMA COMBI 6 = Upierdliwy błąd E517 H lub A
|
|
|
TRUMA COMBI 6 i podobne.
Uwaga Koledzy na cwaniaczków konstruktorków/inżynierków od 7 boleści. Gnojki sobie wymyślili by z byle powodu umilić wydawanie kasy na serwis tej "Traumy".
Już dziś startowałem wieczorem do Uniejowa a tu psikus z ogrzewaniem: E517 H
Żadne zabiegi z zaleceń instrukcji nie pomagały. E517 H upierdliwie istniał, mimo że ewentualnych wad nie było, to ów błąd był, a wynikł z mojego dzisiejszego grzebania w prądzie.
Ok, sedno:
Jak resetem lub innym sposobem nie da się błędu skasować, to oznacza że serwis woła o waszą kasę a ja ich przechytrzyłem. Nie mam zdjęć bo sprawa nerwowa i gorąca na czas.
Temat w edycji uzupełnię o szczegóły i zdjęcia za kilka dni, tymczasem jak kogoś ten dramat dotknie, dzwońcie, piszcie, pomogę ile mogę na razie z pamięci. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
Ostatnio zmieniony przez Socale 2021-01-02, 22:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
suzu4x4
stary wyga

Twój sprzęt: Kamper
Pomógł: 1 raz Dołączył: 07 Wrz 2019 Piwa: 15/1 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2020-01-09, 10:01
|
|
|
Socale napisał/a: | TRUMA COMBI 6 i podobne.
Uwaga Koledzy na cwaniaczków konstruktorków/inżynierków od 7 boleści. Gnojki sobie wymyślili by z byle powodu umilić wydawanie kasy na serwis tej "Traumy".
Już dziś startowałem wieczorem do Uniejowa a tu psikus z ogrzewaniem: E517 H
Żadne zabiegi z zaleceń instrukcji nie pomagały. E517 H upierdliwie istniał, mimo że ewentualnych wad nie było, to ów błąd był, a wynikł z mojego dzisiejszego grzebania w prądzie.
Ok, sedno:
Jak resetem lub innym sposobem nie da się błędu skasować, to oznacza że serwis woła o waszą kasę a ja ich przechytrzyłem. Nie mam zdjęć bo sprawa nerwowa i gorąca na czas.
Temat w edycji uzupełnię o szczegóły i zdjęcia za kilka dni, tymczasem jak kogoś ten dramat dotknie, dzwońcie, piszcie, pomogę ile mogę na razie z pamięci. |
Kod błędu E517H oznacza najczęściej że po prostu skończył się gaz lub próbujesz uruchomić ogrzewanie przy zamkniętym zaworze gazu.
Nie było czasem tak że zresetowałeś panel lub kilkukrotnie próbowałeś skasować błąd przed usunięciem usterki (czyli zapewnieniem dopływu gazu) ??
Wówczas kod błędu zaczyna "mrugać" co powoduje zablokowanie urządzenia na 15 minut, trzeba odczekać piętnaście minut aż kod błędu będzie "świecić" ciągłym wyświetleniem, zapewnić dopływ gazu i dopiero skasować kod zgodnie z procedurą (nie resetować ani nie wyłączać panelu przed skasowaniem błędu)
jest to opisane w instrukcji
Cytat: | Uwaga: Jeśli błąd 507, 516 lub 517 jest wyświetlany na panelu sterowania nagrzewnicy, włączanie i wyłączanie panelu sterowania nie pomaga. Nie usuwa to usterki, ale blokuje grzejnik na 15 minut. Grzałka jest również blokowana na 15 minut, jeśli błąd 507, 516 lub 517 zostanie usunięty czterokrotnie bez ustalenia zasilania gazem.
Usuwanie usterki 507/516/517 (przerwano dopływ gazu)
Kod błędu 507, 516 lub 517 miga, ponieważ grzałka jest nadal w 15-minutowym czasie blokowania. Prawdopodobnie było to spowodowane wyłączeniem panelu sterowania nagrzewnicy lub przerwaniem zasilania nagrzewnicy 12 V. Grzałka jest również blokowana na 15 minut, jeśli wyświetlona usterka zostanie usunięta czterokrotnie bez przywrócenia zasilania gazem.
Poczekaj 15-minutowy czas blokowania nagrzewnicy. W tym czasie nie należy wyłączać panelu sterowania grzejnika, a także nie przerywać zasilania.
Po upływie czasu blokady nagrzewnicy błąd jest wyświetlany na stałe zamiast migać. Można go teraz usunąć zgodnie z opisem w powyższym punkcie. |
Cytat: |
Odczytywanie kodu ostrzeżenia
–Pokrętłem / przyciskiem wybrać symbol.–Nacisnąć pokrętło / przycisk. Pokazywany jest aktualny kod ostrzeżenia. W oparciu o instrukcje poszukiwania błędów (od strony 18 i nast.) można ustalić i usunąć przyczynę ostrzeżenia.
Przyczyna została usunięta, powrót do poziomu ustawień–Nacisnąć pokrętło / przycisk. |
TYLKO W TEN SPOSÓB KASUJEMY BŁĘDY !!! RESETEM NIE SKASUJEMY BŁĘDU TYLKO ZABLOKUJEMY TRUME NA 15 MIN
Cytat: | Przyczyna nie została usunięta, powrót do poziomu ustawień–Nacisnąć przycisk powrotu.
W tym przypadku ostrzeżenie nie zostaje potwierdzo-ne w panelu obsługi Truma CP plus, a symbol ostrzeże-nia nie znika. Dane urządzenie pozostaje w stanie ostrzegania. Pozostałe podłączone urządzenia można nadal obsługiwać. |
|
Ostatnio zmieniony przez suzu4x4 2020-01-09, 15:00, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2020-01-09, 14:22
|
|
|
Socale napisał/a: | Uwaga Koledzy na cwaniaczków konstruktorków/inżynierków od 7 boleści. Gnojki sobie wymyślili by z byle powodu umilić wydawanie kasy na serwis tej "Traumy". |
Akurat to nie jest wymysł konstruktorów a unijnych urzędników. Nowa regulacja mówi że urządzenie gazowe po nieudanych próbach zapłonu ma się zablokować. |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-01-09, 17:41
|
|
|
Ok, zgoda. Przepisy, ale to nie o to chodzi by z powodu „braku gazu” jechać potem do serwisów.
Suzu, instrukcję wczoraj prawie zjadłem a przynajmniej nauczyłem się jej na pamięć. Technicznie tez jestem rozumny. Chyba
No ale serio.
Żadna z procedur błędu nie wyłączyła.
W godzinę czasu nauczyłem się języka fińskiego i tak Fin mi pomógł.
Upierdliwy błąd obojętnie jaki ale jak jest nie wyłączalny z poziomu pulpitu, to trzeba wleźć
do centralki w Trumie i tylko tam można przekonać ją że już wszystko w porządku.
Jak zrobię zdjęcia to zapodam z opisem procedury. Tego w instrukcji nie ma, to już dla serwisów.
Pozdrowienia z cieplutkiego kampera |
 |
|
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

|
Wysłany: 2020-01-09, 18:34
|
|
|
to opisz w wolej chwili w jaki sposób powstał ten błąd , czy świecił "na stałe" czy "mrugał"
oraz czy wykonałeś procedurę opisaną prze zemnie powyżej , bom ciekaw |
|
|
|
 |
zlopp
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-01-13, 18:09
|
|
|
opisz w jakis sówb był ten bład moze były tego wieksze przyczyny |
|
|
|
 |
alpo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: w poszukiwaniu
Nazwa załogi: alpo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2013 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Luboń k/Poznania
|
Wysłany: 2020-01-14, 16:11
|
|
|
procedurę dla wszystkich opublikował Elcamp na Campermajstrach na facebooku |
_________________ alpo |
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

|
Wysłany: 2020-01-14, 17:58
|
|
|
alpo napisał/a: | procedurę dla wszystkich opublikował Elcamp na Campermajstrach na facebooku |
możesz rzucić jakimś linkiem ?? nie posiadałem nigdy FB więc nie bardzo wiem jak tam się poruszać bez konta |
|
|
|
 |
alpo
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: w poszukiwaniu
Nazwa załogi: alpo
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Kwi 2013 Otrzymał 3 piw(a) Skąd: Luboń k/Poznania
|
Wysłany: 2020-01-15, 07:52
|
|
|
Jeśli błąd się świeci wystarczy 2 krotnie nacisnąć pokrętło i błąd się skasuje
pozdrawiam
Darek Łuczak |
_________________ alpo |
|
|
|
 |
suzu4x4
stary wyga

|
Wysłany: 2020-01-15, 10:10
|
|
|
alpo napisał/a: | Jeśli błąd się świeci wystarczy 2 krotnie nacisnąć pokrętło i błąd się skasuje
pozdrawiam
Darek Łuczak |
tyle to wiem, zresztą wynika to z instrukcji którą zacytowałem kilka postów wyżej
myślałem ze jakaś dodatkowa procedura o której pisał kolega @Socale , w takim razie czekamy jak opisze co spowodowało błąd którego nie dało się usunąć zgodnie z procedurą opisaną w instrukcji i jakie było skuteczne rozwiązanie |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-01-15, 18:48
|
|
|
No więc dopełniam obietnicy. Zgodnie z tym co
kaimar napisał/a: | ...
po nieudanych próbach zapłonu ma się zablokować. |
tak się stało.
Problem tylko w tym że się nie odblokowało nawet po godzinie, mimo że gaz był włączony, napięcie zasilania podobne jak na foto, czynności kilka godzin wcześniej zakończone.
Jak pisałem tego dnia grzebałem w elektryce i e-zawór na zbiorniku raz był otwarty, raz zamknięty, pykało, otwierało, zamykało - bo grzebałem. Ogrzewanie było włączone, zbiornik gazu pełny ale sądzę że w powodu wahań i częstotliwości braku gazu centralka zwariowała.
Z pulpitu nie dało się błędu skasować, więc zacząłem szperać, gdzieś w Finlandii ktoś miał podobnie i...
Dostałem się do Trumy, odpiąłem dekiel.
Świeciła się zielona kontrolka, a czerwona mrugała sygnalizując błąd, ale jego numer nie pokrywał się ze wskazanym na wyświetlaczu. Jakaś rozbieżność.
A więc jak cokolwiek upierdliwie tkwi i nie daje się wyłączyć/skasować, ratunkiem może być odpięcie dekielka na Trumie, są tam 3 led, zielona, żółta, czerwona, tuż obok zielonej jest przycisk. Resetowałem w różny sposób, ale dopiero za którymś razem trafiłem w prawidłowy reset:
Zielona ma świecić, żółta nie, czerwona miga błyskami.
Przytrzymujemy przycisk tak długo aż zaświeci się żółta, puścić przycisk zanim żółta sama zgaśnie - inaczej reset nie udany i błąd nadal tkwi.
Od tamtej pory żadnych problemów bo nie bawiłem się w prądzie, ale teraz wiem, że nieregularne dostawy gazu, a w moim przypadku ze zbiornika LPG poprzez e-zawór ogłupiają centralę, dlatego wzywa serwis, który robi to co wytłuściłem.
Podczas prawidłowej pracy wszystkie 3 led świecą ciągle = prawidłowo.
IMG_0073.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 38 raz(y) 533,26 KB |
IMG_0052.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 62 raz(y) 450,42 KB |
IMG_0068.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 88 raz(y) 367,7 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
suzu4x4
stary wyga

|
Wysłany: 2020-01-15, 20:38
|
|
|
stawiam wirtualne za rzeczowy opis , może się kiedyś przydać, choć mam nadzieję że nie bo już wykonałem wszystkie przeróbki i na chwilę obecną nic więcej nie planuję robić |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2021-01-02, 12:52
|
|
|
Proponuje na początku tematu wpisać że to jest truma combi!!!!
Przypadkiem trafiłem na opis czytając inny post.
Ja mam trume chyba starszy model bo z pokrętłem ale też ostatnio był cyrk że sie wyłączyła i nie chciała włączyć.
Myślałem ze brak gazu ale był... Pogrzebałem przy butlach, wyłączyłem prąd i włączyłem - działa do tej pory. Co mogło być przyczyną???
U mnie truma co jakiś czas wypluwa wodę pod kampera wężykiem. Podczas mrozów nie robi tego ale mam nadzieje że nie to było przyczyna... |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2021-01-02, 22:14
|
|
|
EwaMarek napisał/a: | Proponuje na początku tematu wpisać że to jest truma combi!!!!
... |
Ok, już dodaję.
Trumę z pokrętłem miałem w Dethleffsie, w nim też miałem zamontowany zbiornik LPG ale tam nigdy nie miałem Error, doczytałem jedynie ucząc się instrukcji, że błędy są sygnalizowane diodami podświetlającymi pokrętło, ich mrugnięcia są odczytem nru błędu ale jak wywołać "wymruganie" numeru błędu tego nie wiem. |
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|