|
|
CHORWACJA - PASZPORTY |
Autor |
Wiadomość |
GREGORY
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: PEUGEOT J5 RAPIDO
|
Wysłany: 2009-08-02, 22:34 CHORWACJA - PASZPORTY
|
|
|
Witam
Jestem świeżo upieczonym Kamperowiczem i wybieramy się do Chorwacji w dziewiczy rejs (15.08.2009). Czy w Chorwacji wymagane są paszporty bo częśc mojej załogi nie posiada. Prosze o jakieś informacje na ten temat. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: Hymermobil 650 '79
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 28/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2009-08-03, 00:16
|
|
|
Witaj świeżo upieczony kamperowiczu!
ZTCW w Chorwacji nie są wymagane paszporty (chociaż to poza Unią), ale czasami mogą okazać się niezbędne w przypadku problemów zdrowotnych albo w kontakcie z ... polską ambasadą. Więcej informacji z pewnością znajdziesz na forum cro.pl
Ja też byłem w Chorwacji w dziewiczym rejsie naszym kamperkiem. Powodzenia i szerokości, a zwłaszcza wysokości!
Aha, uważajcie na autostradach, przygotujcie się na zapłatę w kunach, szczegóły tu: http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=2645 |
|
|
|
 |
f68
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
|
Wysłany: 2009-08-03, 09:08
|
|
|
dla dzieci sa wymagane i dla dorosłych też
bo dzieci nie mają dowodów
nas nie sprawdzali przy wjazdach ale przy wyjezdzie sprawdzali wnikliwie |
|
|
|
 |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: Hymermobil 650 '79
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 28/5 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
GREGORY
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: PEUGEOT J5 RAPIDO
|
Wysłany: 2009-08-03, 21:35
|
|
|
Dzięki za informacje, mam nadzieje że przydadzą sie na szlaku! Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2009-09-25, 15:25 Paszporty
|
|
|
Witam, wprawdzie już prawie po sezonie, ale chciałem się podzielić doświadczeniem, jakie miałem w byłej Jugosławii. Wybrałem się do Chorwacji i zacząłem od Plitwickich Jezior, a stamtąd chciałem pojechać do Dubrownika i zobaczyć po drodze Mostar w Bośni i Hercegowinie. Na granicy zażądali paszportu i zielonej karty, bo to nie jest UE. Po dłuższej perswazji udało mi się ich przekonać, że jadę przez Mostar do Dubrownika (najkrótsza droga) i puścili mnie bez zielonej karty i paszportów (istotny chyba był argument, że "pecunia non olet" i trochę pieniędzy im zostawię, bo przecież na trasie będę coś jadł, tankował paliwo itd.). Po drodze dość często spotykałem patrole policji, ale się nie czepiali (nie sądzę, żeby mnie pilnowali).
Wrażenia z tej podróży niesamowite, spalone i wymarłe wsie w górach, w Mostarze patrole wojsk ONZ, ruiny i ślady walk, brrr. Ale droga dobra i ciekawa.
Jeśli ktoś chciałby pojechać tą trasą to jednak radzę zabrać paszporty i wykupić zieloną kartę - nie zawsze spotka się człowieka, na ogół na granicy stoją bezduszni urzędnicy, a tacy nie przepuszczą!
A wogóle to Chorwacja jest piękna, zwiedziłem ją wzdłuż wybrzeża od Dubrownika do Splitu i trochę w górach. Jeszcze tam wrócę bo miesiąc to za mało, żeby wszystko zobaczyć
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|