przekaźnik ładowania akumulatora kabinowego w VW |
Autor |
Wiadomość |
Andi466
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Mitsubishi L 300 Eura mobil 470
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Wrz 2008 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 2009-09-30, 18:39
|
|
|
Mnie się wydaje że 30 A powinien wystarczyć .Sprawdź stary przekaźnik możę to wina przewodów sterujących przekaźnika .Nie wiem czy jest zasilany od alternatora oraz masa przekaźnika. |
|
 |
tomo
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: bawarska szafa dwudrzwiowa
|
Wysłany: 2009-10-01, 09:26
|
|
|
U mnie - jak były takie objawy, to okazało się, że masa z akumulatora jest marna. Po przerobieniu masy wszystko jest ok
Tomek |
_________________ Żyć - można
Kamperować - musi się |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 473/100 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2009-10-01, 09:27
|
|
|
Być może ma w sobie elektronikę sterującą. Być może tylko precyzyjny czujnik napięcia. A może masz słabe połączenie i duży spadek napięcia. Czy po włączeniu świateł mijania, wycieraczek i dmuchawy w kabinie częstotliwość cykania się zmienia? A czy po włączeniu lodówki w części mieszkalnej częstotliwść się zmienia? W pierwszym przypadku - wina instalacji alternator - aku lub padnięty aku roruchowy Ewentualnie aku - skrzynka bezpiecznikowa lub sama skrzynka co w VW i fordach czasem się zdarza. W drugim przypadku - ustaerka instalacji pomiędzy przekaźnikiem a + samochodu (może w grę wchodzić wypalone gniazdo bezpiecznika) , ewentualnie słaba masa przekaźnika. Jeżeli zmiana obciążenia nie daje żadnej różnicy - sprawdź dokładnie masę przekaźnika. Tyle jeszcze możesz zrobić przed kupnem nowego. Jeżeli po włączeniu lodówki i kilku lampek w części mieszkalnej cykanie ustąpi - są dwie opcje. Albo masz klemy na aku nadwoziowym do czyszczenia, albo masz porządnie naładowany aku nadwoziowy. Melduj o wynikach, albo przyjeźdżaj na Chojnów.
Piszę to bo masz stosunkowo młode auto i może to być rozwiązane inaczej niż w starszych autach. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
Ostatnio zmieniony przez Świstak 2009-10-01, 09:39, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Andi466
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Mitsubishi L 300 Eura mobil 470
Pomógł: 1 raz Dołączył: 24 Wrz 2008 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Szczecinek
|
Wysłany: 2009-10-01, 09:30
|
|
|
Po pierwsze sprawdź przekażnik .U mnie jest zwykły przekaźnik 30 A .Działa w ten sposób że po włączeniu silnika alternator podaje napięcie złanczające przekaźniki do lodówki 12 V oraz drugi łączący plusy akumulatorów i alternator ładuje obydwa akumulatory Gdy silnik nie pracuje akumulatory są rozłączone a napięcie jest pobierane tylko z akumulatora z części mieszkalnej .Podobno inne są jeszcze rozwiązania. |
|
 |
hrys
zaawansowany w camperze jestem wolny

Twój sprzęt: VW T4
Nazwa załogi: marys
Pomógł: 2 razy Dołączył: 03 Mar 2008 Otrzymał 5 piw(a) Skąd: lublin
|
Wysłany: 2009-10-01, 14:09
|
|
|
przy słabej bateri u mnie też cykał spróbój przy włączonym silniku ja ładuje alternator |
_________________ z turystycznym pozdrowieniem
hrys
 |
|
|
|
 |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 29/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2009-10-02, 13:27
|
|
|
Spróbuj rozebrać przekaźnik. Może ma wewnątrz jakiś układ elektroniczny i jakiś lut na płytce się obluzował? |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2009-10-04, 00:03
|
|
|
NIe masz numeru przekaźnika na obudowie ??A Niemcy tak solidnie opisują podzespoły ... POdeśłij mi na PW nr nadwozia spróbuje coś znaleźć. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|