|
Pierwszy przegląd pojazdu sprowadzonego z zagranicy. |
| Autor |
Wiadomość |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-09-05, 09:53 Pierwszy przegląd pojazdu sprowadzonego z zagranicy.
|
|
|
od dnia 22 września 2009 wchodzi w życie nowelizacja ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym.
W związku z wykonaniem ww. wyroku ETS:
1. likwidacji z dotychczas obowiązujących w Polsce przepisów ulega „pierwsze badanie techniczne”. Rzeczpospolita Polska będzie uznawała na potrzeby rejestracji na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej pojazdów zarejestrowanych wcześniej za granicą, badania techniczne przeprowadzone w innych państwach członkowskich.
2. Dotychczas obowiązujący przepis art. 72 ust. 1 pkt 4 określający obowiązek przedłożenia do rejestracji pojazdu zaświadczenia o pozytywnym wyniku badania technicznego, został uzupełniony przepisem zgodnie z którym rejestracji dokonuje się także na podstawie dowodu rejestracyjnego pojazdu lub innego dokumentu wydanego przez właściwy organ państwa członkowskiego Unii Europejskiej, Konfederację Szwajcarską lub państwo członkowskie Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – strony umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym, potwierdzającego wykonanie oraz termin ważności badania technicznego”.
Źródło Ministerstwo Infrastruktury. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
f68
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
|
Wysłany: 2009-09-05, 10:50
|
|
|
jestem ciekawy jaką inną opłatę oczywiście stosownie większa wprowadzą |
|
|
|
 |
Jarosław69
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: LMC Finish 640
Dołączył: 29 Lis 2007 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Praszka-opolskie
|
Wysłany: 2009-10-02, 19:19
|
|
|
Ktoś w tej sprawie da co łaska i znajdzie się sposób na wzięcie "swojego"
Made in Poland
|
_________________ Jarosław |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2009-10-02, 21:42
|
|
|
Teraz po zmianie przepisów jest tak.
Po sprowadzeniu samochodu należy zrobić tłumaczenie dokumentów.
W ciągu 14 dni od przekroczeniu granicy zgłosić się do urzędu celnego z dokumentami w celu wyliczenia akcyzy lub otrzymane zaświadczenia, że nie jest wymagana lub pojazd nie podlega dotyczy samochodu osobowego.
W Urzędzie skarbowym złożyć VAT 24 i otrzymać VAT 25, że ewentualnie nie podlega pod podatek VAT.
Następnie udać się do Starostwa lub równoważnego urzędu by zarejestrować pojazd.
Jeśli pojazd ma ważne badanie techniczne (zagraniczne) i komplet danych koniecznych do rejestracji jest rejestrowany. W przeciwnym wypadku kierowany jest do stacji kontroli na badanie techniczne. Teraz nie jest to badanie pierwsze tylko okresowe i wydawany jest dokument identyfikacyjny i zaświadczenie o przeglądzie. Teraz to kosztuje 98zł + 1 CEPIK. Jeżeli brakuje danych do rejestracji dopłaca się za wpisanie brakujących danych 60 zł
Podsumowując jeżeli samochód ma ważne badanie i "dobre dokumenty" np z Niemiec to nie trzeba badania.
Jeżeli przegląd jest nieaktualny kosztuje przegląd 99 zł.
Jeśli brak danych w dokumentach, praktycznie z wszystkich krajów oprócz Niemiec dodatkowo 60.
Jeżeli w dokumentach pojazdu napisano pojazd uszkodzony albo widać, że uszkodzony + 94 zł.
Dawniej za samochód do 3,5 t było 169 zł. |
|
|
|
 |
cysiak
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: j5 burnster
|
Wysłany: 2009-10-03, 12:00
|
|
|
Urzad skarbowy na ursynowie nadal domaga sie polskich badań technicznych mimo ważności badań niemieckich...
Ale wydział komunikacji rzeczywiscie nie |
|
|
|
 |
cysiak
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-10-04, 18:29
|
|
|
A u mnie w urzędzie celnym w Warszawie na 17stycznia uznali badania niemieckie...przynajmniej na razie bo dopiero w piątek 09.10.2009 mam odebrać kwity.Ale przy składaniu uznał że wszystko jest ok.
A tak swoją drogą to jak zapłacę akcyzę to zastanawiam się czy od razu nie złożyć wniosku o zwrot nadpłaconego podatku....wtedy będą mi musieli wydać decyzje na jakiej podstawie pobierają akcyzę i może to wykorzystam jakoś dalej....ku ogólnej uciesze:). |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2009-10-04, 18:43
|
|
|
| cysiak napisał/a: | | zastanawiam się czy od razu nie złożyć wniosku o zwrot nadpłaconego podatku....wtedy będą mi musieli wydać decyzje na jakiej podstawie pobierają akcyzę |
UC poda Ci odpowiedni paragraf z taryfy celnej na podstawie której wyliczają i nakazują zapłacić akcyzę. Problem nie jest w tym, że celnicy robią to bezpodstawnie, taką mają interpretację przepisów. Problem jest w niespójności tych przepisów i niezgodności z innymi uregulowaniami. Jeśli sam Rząd nie unormuje przepisów to kiedyś zmusi ich wyrok unijny jak ktoś zaskarży przepisy.
| KURCZAKI napisał/a: | | i nie chcieli oglądać tego auta ? |
A kto w UC ma oglądać, kto się zna na samochodach, szczególnie kempingowych, kiedy nie wielu rzeczoznawców techniki motoryzacyjnej ma pojęcie. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2009-10-04, 19:17
|
|
|
Nie mają wyjścia przyjdzie się nauczyć unijnego języka. Na niemieckim dowodzie tym małym często stemplują datę ważności. Jeżeli jest ważny, to Pani z urzędu nie ma prawa nakazywać zapłacenia za przegląd. Ustawa wyraźnie mówi że zostały tylko normalne przeglądy nie pierwsze. Normalny przegląd robi się wtedy gdy brak aktualnych badań, lub brak danych koniecznych do rejestracji.
Przepisy są nowe i muszą się dotrzeć, niektórzy muszą doczytać. |
|
|
|
 |
cysiak
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-10-04, 19:35
|
|
|
ok to ja napisze po koleji:
Sprowadziłem kampa. Kamp ma uszkodzoną skrzynię biegów i tak mam wpisane w umowie kupna-sprzedaży. Ale skrzynie udało się odblokować laweciarzowi i dlatego teraz kamp chodzi i jeździ (co nie oznacza że się tej skrzyni bacznie nie przyjże).
UC. Przyjęli niemiecki dowód rejestracyjny wraz z jego drugą częścią (oczywiście kopie) tłumaczenia i na razie na gębę uznali wyliczoną akcyzę (uznali niemieckie badania mimo wpisanej w umowę informacji o defekcie skrzyni biegów) Dopytywali się tylko na jakim podwoziu to jest bo w dokumentach jest tylko że to peugeot 280L a o j5 w dokumentach ani słowa.
Wydział komunikacji na Ursynowie powiedział że nie potrzebuje akcyzy. Ani badań technicznych z Polski. Co prawda trochę ich trzeba było poprzekonywać bo w umowie było napisane że jest defekt skrzyni biegów. Ale w końcu ustne wyjaśnienia wystarczyły.
Niestety zarządali zaświadczenia o zwolnieniu z VAT z US.
I tu nastąpiła zasadzka
Nie wiem jakim prawem urząd która ma się ze wszystkich trzech najmniej do stanu auta i reszty przepisów domaga się ode mnie polskich badań technicznych. Niemniej ta ..... w okienku się zacięła i mówi że ma być i naczelnik ma dwa tygodnie na przyjęcie mojej skargi. Wiec skargę sobie daruje i zrobię te badania. |
|
|
|
 |
cysiak
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-10-04, 19:58
|
|
|
| nie KURCZAKI nie dałem ciała -tylko że urząd skarbowy ma parę lat na upomnienie się o akcyzę co z przyjemnością robi (zresztą nawet tu niektórzy pisali o tym na forum że urząd po 3latach upomniał się). A wtedy dochodzą kary i odsetki. Ponieważ mieli problem z oszacowaniem akcyzy wiec uwzględnią to co mam na umowie-i to jest w porządku. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2009-10-04, 20:50
|
|
|
| Od akcyzy jest urząd celny, a ten jak zrozumiałem dokumenty przyjął. Urząd skarbowy nalicza VAT jezeli auto nie ma przejechanych 6 000 km i nie jest starsze niż 1/2 roku. W US VAT 24 i 25. |
|
|
|
 |
jacekiagatka
weteran

Twój sprzęt: HYMER 2.8 jtd
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Mar 2008 Piwa: 9/3 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2009-10-05, 17:22
|
|
|
no to jednak 11 zł taniej |
|
|
|
 |
majsterus
stary wyga

Twój sprzęt: T5, Hymer S700
|
Wysłany: 2009-10-07, 19:20
|
|
|
mój przypadek:)
http://www.bus-forum.pl/topics25/7939.htm
i tak ja wyżej
mimo że auto ma przegląd to i tak trzeba z nim jechać aby diagności odczytali zgodność pola numerowego z dokumentami za...60zł |
|
|
|
 |
cysiak
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-10-23, 21:42
|
|
|
dzisiaj odebrałem akcyze. Uwzgledniono moją fakturę i dopytałem na podstawie jakich przepisów pobierają akcyzę:
I tu wyjaśnienie urzędników:
Przepisy celne i przepisy drogowe to inne działy prawa.W przepisach drogowych samochód specjalny to nie to samo co w przepisach celnych gdzie jest wyszczególnione (Dziennik ustaw 2009 Nr.3 poz 11 art.100 pkt 4- ustawa z dn 6.12.2008 o podatku akcyzowym) że od samochodu kepingowego należna jest akcyza. To że wydział komunikacji nie wymaga akcyzy nie oznacza że nie należy jej w świetle prawa jej zapłacić. A urząd ma pare lat na dojście swoich praw.
To czy one nam się podobają czy nie to już całkiem inna sprawa |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2009-10-23, 22:07
|
|
|
Jest taki kawał:dla czego kobieta podczas okresu gotuje obiad w 6-ciu garnkach????
BO TAK-brzmi jej odpowiedź.
Identycznie mamy z płaceniem akcyzy od campera.Jak by ktoś miał wątpliwości jedynie słuszna odpowiedź brzmi: BO TAK |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
|
|