|
|
Prośba o pomoc w poszukiwaniu uszkodzonej szyby |
Autor |
Wiadomość |
mafej
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T604
Nazwa załogi: mafej
|
Wysłany: 2009-08-26, 15:08 Prośba o pomoc w poszukiwaniu uszkodzonej szyby
|
|
|
Witajcie,
Właśnie wróciliśmy z naszej wspaniałej pierwszej Kamperowej wyprawy dookoła Francji.
Auto sprawdzało się wyśmienicie. Praktycznie nie było żadnych problemów oprócz jednego który powstał z naszej winy....
Otóż na parkingu w Belgii zapomnieliśmy zamknąć okna w alkowie. Efekt był taki, że przy 90km/h na autostradzie okienko odleciało.... Szczęśliwie udało się okno odnaleźć, niestety jak nie trudno się domyśleć było poważnie poobijane(i tak dobrze, że w jednym kawałku). Szara taśma uratowała nas przed zalaniem i w takim ciężkim stanie dotarliśmy do Paryża. Tu nasz serdeczny znajomy, który prowadzi autokomis naprawił doraźnie usterkę zalepiając cały otwór specjalną folią. Podróżowaliśmy tak 25dni i nic się nie działo. Teraz jak jesteśmy już w domu szukam nowej szyby. Jednak nie jest to takie łatwe. Może ktoś z Was podpowie mi gdzie może udać się dostać ten element. Najlepiej używany ale nie wykluczam kupna nowej jeśli cena mnie nie powali całkowicie na kolana.
Szyba ma wymiar 130x35cm
Oto link do zdjęcia.
http://picasaweb.google.c...712947368290114
Pozdrawiam cały team |
|
|
|
 |
alderaan
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-10-06, 11:18
|
|
|
Witam,
mam problem. Robilismy wietrzenie campera i przed wyjazdem zapomnieliśmy o zamknieciu okna w łazience, traf chciał, że akurat po drodze mijał nas wielki autobus. Pęd powietrza tak trzasnął szybą, że się zbiła.
Ta szyba w łazience ma dodatkowa warstwę z mlecznego plastiku, do tej plastikowej warstwy przymocowane sa klamki.
Wiecie może gdzie moge znaleźć taką szybę?
Zabudowa Roller, w pionie - 64 cm, w poziomie 68cm
z góry dzięki i pozdrawiam |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1595/2326 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-10-06, 11:52
|
|
|
Dokładnie taką samą przygodę jak mafej mieliśmy w Szkocji. My szybę utraciliśmy całkowicie i musieliśmy pooklejać się folią. Zrobiliśmy to tak skutecznie, że ani kropelka wody nie dostała się do kampera, mimo dwutygodniowej dalszej jazdy w tym stanie.
Z Angli porozumieliśmy się z niemieckim Hymerem i dostaliśmy odpowiedź, że taką szybę mogą nam przysłać natychmiast (po podaniu numeru nadwozia powiedzieli mi, że znają każdy najdrobniejszy element mojego kampera, ściśle tego egzemplarza). Radzą jednak, aby zamówienie przysłać z Polski i tam odebrać przesyłkę, bo będzie znacznie taniej ze względu na niekorzystny kurs funta w stosunku do euro.
Tak też uczyniliśmy i przeżyliśmy szok, gdy powiedziano nam u przedstawiciela Hymera w Polsce coś zupełnie innego. To mianowicie, że musimy kupić całe, kompletne okno za bajońską sumę ponad 2200 zł. Maleńkie boczne okienko w alkowie!!!
Bardzo żałowaliśmy, że nie złożyliśmy zamówienia z Anglii.
Na szczęście mamy kolegę Darka, który na otarcie łez, błyskawicznie okno wymienił i uszczelnił. Przyznam, że pięknie się prezentuje.
Teraz nigdy nie ruszam z postoju jeśli przedtem nie sprawdzę każdego okienka. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2009-10-06, 12:28 ARCADARKA
|
|
|
witaj mafej
z tą szybką będziasz miał problem , poszukaj na allegro
pozdrawiam |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/151 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2009-10-06, 17:41
|
|
|
Witam
Rozwiazaniem może być wykonanie samodzielnie okna .Ja właśnie to czynię .
Materiały kupiłem w Castoramie / profile + wkręty + przydymiona plexa 8 mm = 50 zł / do tego Sikaflex 221 za 30 zł . Jestem w trakcie dorabiania okna do "alkowy" ,po skończeniu wkleję na forum zdjęcia dla potomnych i ewentualnych zainteresowanych .
PZDR> MILUŚ |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2009-10-06, 17:50
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | Rozwiazaniem może być wykonanie samodzielnie okna .Ja właśnie to czynię .
Materiały kupiłem w Castoramie / profile + wkręty + przydymiona plexa 8 mm |
Problem polega na tym że oryginalnie szyba jest warstwowa co bardzo poprawia izolację termiczną. Wykonując ją z plexy niestety nie ma jak tego zrobić dobrze i estetycznie... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 194/151 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2009-10-06, 18:07
|
|
|
roger napisał/a: | MILUŚ napisał/a: | Rozwiazaniem może być wykonanie samodzielnie okna .Ja właśnie to czynię .
Materiały kupiłem w Castoramie / profile + wkręty + przydymiona plexa 8 mm |
Problem polega na tym że oryginalnie szyba jest warstwowa co bardzo poprawia izolację termiczną. Wykonując ją z plexy niestety nie ma jak tego zrobić dobrze i estetycznie... |
Okno będzie warstwowe a efekty ocenicie sami jak wkleję zdjęcia
PZDR> MILUŚ |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|