|
|
Przesunięty przez: janusz 2009-01-19, 11:40 |
Peugeot J 5 2,5 TD dzwonienie ze skrzyni biegów |
Autor |
Wiadomość |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2007-09-15, 20:17
|
|
|
Kazik II napisał/a: | i co by tam miało brzęczeć tak głośno? |
właśnie wtedy to łożysko jest w odciażeniu i jeśli jest zużyte to wtedy ujawniają się odgłosy rzężenia.
Oczywiście nie upieram się przy swoim
A o wyniku naprawy napisz na forum |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 85/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2007-09-20, 22:42
|
|
|
papamila napisał/a: | właśnie wtedy to łożysko jest w odciażeniu i jeśli jest zużyte to wtedy ujawniają się odgłosy rzężenia |
Tak czy siak i tak przymierzałem się do wymiany sprzęgła więc się okaże - jak nie to to jedziemy dalej i skrzynia na stół.
A propos: Czy może ktoś wie gdzie najtaniej kupić sprzęgło kompletne do J 5 2,5 TD? |
|
|
|
 |
sterciu
zaawansowany

Twój sprzęt: Karmann Colorado 650
Pomógł: 5 razy Dołączył: 30 Gru 2008 Piwa: 71/16 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2009-01-01, 15:48
|
|
|
To jest wina łozyska oporowego takie dzwieki jak wydaje. W Peugeocie/Citroenie ma ono dosc dziwną budowe. Łozysko jest doczepione do takiej plastykowej puszki. Po pewnym przebiegu ta puszka łacznie z łozyskiem zaczyna wydawac dziwne dzwięki na "luzie". Przerabialismy to w C25 z tymze tam jest silnik 1,9D , ale podejrzewam łozysko jest podobne jak nie identyczne w silnikach 2,5. Po wyjęciu skrzyni okazało sie własnie ze wyrobił sie wiekszy otwór na wałek sprzegłowy w tej puszce i to ona wpadała w wibracje na tym wałku przez to. Po wymianie sprzedła na nowe Valeo ustało to na jakiś czas. Narazie auto nieduzo przejechało na tym nowym sprzedgle ale czasem słychac juz takie podobne delikatne dzwieki jak przy poprzednim sprzegle. Jednak narazie to tylko przy wyczulonym uchu to słychac i nie zawsze. |
|
|
|
 |
JaroW
stary wyga JaroW

Twój sprzęt: FIAT Ducato CI Riviera 500
Nazwa załogi: JaroW+BaWa
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Sie 2008 Piwa: 22/17 Skąd: Oświęcim
|
Wysłany: 2009-10-20, 14:14 Re: Peugeot J 5 2,5 TD dzwonienie ze skrzyni biegów
|
|
|
Kazik II napisał/a: | W moim J 5 dzieją się jakieś dziwne rzeczy ze skrzynią (a może to sprzęgło?). Zjawisko występuje wyłącznie na biegu jałowym kiedy mam wrzucony luz. Na wolnych obrotach nagle coś wpada w jakiś głośny rezonans czy nie wiem jak to nazwać. To jest odgłos jakby rozklekotanej betoniarki albo tokarni taki dzwoniący ręchot dosyć głośny. Kiedy trochę dodam obrotów to natychmiast ten dźwięk znika, znika również kiedy wcisnę sprzęgło. Chodzi sobie motor na luzie normalnie i nagle zaczyna ręcholić, wcisnę sprzęgło i delikatnie puszczę - przestaje, ale po jakimś czasie znowu. Kiedyś miałem innego francuskiego diesla i było to samo - jeździłem z tym kilka lat i nic się nie rozleciało. Ale tym razem mam wrażenie, że wpada w to ręcholenie coraz częściej.
Ktoś z Was ma jakiś pomysł co to może być? |
ja mam to samo ale na ciepłym silniku słychać rechotanie ale jak wcisne sprzęgło to cisza ...
lub jak podniosę obroty silnika..
moim zdaniem to łożysko oporowe sprzęgła.
Pozdrawiam. |
_________________ Nowy CamperoManiak -> to ja.
Nie piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2009-10-20, 14:56
|
|
|
lozysko oporowe..lub sprezyny w tarczy sprzegla..
najczestsza przyczyna ''rzecholenia'' |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|