Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wycieraczki i mechanizm Ducato
Autor Wiadomość
airgaston 
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Piwa: 13/18
Wysłany: 2009-03-28, 00:29   Wycieraczki i mechanizm Ducato

Witam wszystkich. Od zakupu autka w zeszłym roku miałem problem z wycieraczkami. We wszystkich trzech położeniach pracowały z tą samą prędkością i można było je zatrzymać w dowolnym miejscu. Ogromnie mnie to denerwowało i w końcu postanowiłem to wydłubać, uprzednio odwiedzając serwis fiata. Moduł sterujący pracą wycieraczek jest tuż koło silniczka i solo kosztuje prawie 250PLN. Na razie odpuściłem i rozebrałem swoje. Przyczyna awarii była prozaiczna. Pod przekładnia ślimakową jest pierścień z mimośrodem który rozwiera na chwilę styk i zwiera drugi na przeciwko. A co się okazało u mnie? Na skutek przegrzania styku płynał duży prąd i styk który tkwi w plastikowej obudowie tak sie nagrzał że się ciut przesunął, a wałek podtopionego plastiku unieruchomił styk. Minutka pracy precyzyjną lutownicą i wszystko jest jak dawniej. Ale nasuwa mi się jedna myśl. Sporo z nas ma dość wiekowe auta. Częśc styków z wiekiem śniedzieje. Powoduje to topienie sie styków, plastików i coś naprawdę kiedyś może sie sfajczyć. Postanowiłem doladnie przejrzeć całą elektrykę nie tylko autka ale i zabudowy. Chyba warto. Piszę to jako ciekawostkę i ku przestrodze.
Postaw piwo autorowi tego posta

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2009-03-28, 08:24   

i tak 3mac...autko na pewno odwdzieczy Ci sie za to, ze sam przy nim robisz.. :bigok

to co..na KOSZELOWKE juz gotowy??

bonusik 
weteran

Twój sprzęt: Hobby 600...w marzeniach..:))
Piwa: 10/15
Wysłany: 2009-03-28, 11:33   

W moim "Franku" miałem awarię podsobego typu... :lol:
Nie mogłem poradzić sobie z brakiem lewego kierunku.Po długich przemysleniach i walce w wolnych chwilach doszedłem do dość banalnej przyczyny... 8-)
Otóż całą przyczyną było kiepka "masa".
Po dokładnym wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy.
:spoko

ML 
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
Piwa: 5/3
Wysłany: 2009-10-20, 13:17   

Podczepię się trochę pod temat - otóż interesuje mnie, czy ktoś próbował zmieniać mechanizm lub rozwiązał sprawę w inny sposób w DUCATO r.prod 2006 (chyba wersja II, choć pewny nie jestem, bo tu tez jest namieszane sporo - ma niebieski znaczek).
W czym rzecz: otóż uważam, że tryby pracy są bardzo ubogie w funkcje, bo albo jest praca ciągła, albo przerywana w jednym trybie, który jest źle dobrany, bo wycieraczki pracują zbyt szybko np. przy mżawce. Dziwi mnie to, bo w fiatach zawsze podziwiałem rozbudowaną funkcjonalność pracy wycieraczek a tu taka kicha. Chciałbym chociaż wprowadzić ustawianie pracy przerywanej, żeby zmieniać czas odstępów. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia w zmianach tego typu ?

Pozdrowienia.

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2009-10-20, 13:23   

ML, określ dokładnie o jaki model Ducato Ci chodzi. Czy ten przed 2006 czy po 2006 czyli najnowszy?
Jeśli jest to wersja przed 2006 to mogę pomóc.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2337
Wysłany: 2009-10-20, 13:46   

bonusik napisał/a:
W moim "Franku" miałem awarię podsobego typu... :lol:
Nie mogłem poradzić sobie z brakiem lewego kierunku.Po długich przemysleniach i walce w wolnych chwilach doszedłem do dość banalnej przyczyny... 8-)
Otóż całą przyczyną było kiepka "masa".
Po dokładnym wyczyszczeniu wszystko wróciło do normy.
:spoko

Jarku, to bardzo częsta przyczyna niedomagań w autkach pełnoletnich. Płytka masowa w Ducato ukryta za akumulatorem potrafi wskutek zaśniedzienia pokiełbasić jednocześnie i kierunkowskazy i wycieraczki. :?

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2009-10-20, 13:53   

Tadeusz napisał/a:
Płytka masowa w Ducato ukryta za akumulatorem potrafi wskutek zaśniedzienia pokiełbasić jednocześnie i kierunkowskazy i wycieraczki. :?

....I wiele innych rzeczy również ......... ;)

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2009-10-20, 14:32   

kaimar napisał/a:
po 2006 czyli najnowszy?

w nowym Ducato III mam trójpozycyjny interwał czasowy
+ dwa tryby pracy ciągłej- wolny i szybki

ML 
zaawansowany

Wysłany: 2009-10-20, 16:19   

Nie wiem czy to DUCATO II czy IIa czy III czy też VIII :mrgreen: Nie jest to jednak najnowsza wersja, bo ma niebieski znaczek, inna maskę, inne światła i... tylko jedną opcje pracy wycieraczek w trybie przerywanym, bez możliwości zmiany przerwy czasowej. Fiat w tym wypadku się nie popisał i moim zdaniem niepotrzebnie zaoszczędził.

Pozdrowienia.

lepciak 
weteran

Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Piwa: 61/39
Wysłany: 2009-10-21, 19:34   

ML
Cytat:
czy ktoś próbował zmieniać mechanizm lub rozwiązał sprawę w inny sposób w DUCATO r.

Weź pod lupę schemat Fiata 126p lub Poloneza gdzie znajdziesz dokładnie rozrysowane układy sterowania wycieraczkami. W Ducato wszystko jest podobnie, nawet przekaźniki i wyłączniki są takie same i tak samo działają.

kaimar 
weteran
kaimar

Wysłany: 2009-10-21, 21:24   

Niestety a może stety, Ducato 2002-2006 to nie jest Polonez czy 126. Trochę inna filozofia sterowania. Teoretycznie prostsza. Do silniczka wycieraczek są doprowadzane z przełącznika pod kierownicą trzy sygnały - I bieg, II bieg, praca przerywana. Przerywacz znajduje sie w silniczku. Jak mi się uda to postaram się zmieścić schemat.

ML 
zaawansowany

Wysłany: 2009-10-21, 23:11   

A czy pasuje silniczek z osprzętem z najnowszej wersji ? Może udałoby się przełożyć ?

Pozdrowienia.

kaimar 
weteran
kaimar

Wysłany: 2009-10-21, 23:33   

Nie jestem pewien, ale w najnowszej wersji silnikiem wycieraczek steruje body komputer i przełożenie silnika wycieraczek nic nie da. Prosze mnie poprawić jesli sie mylę.
Ale w Ducato 244 można stosunkowo łatwo spróbowac zastosować jakiś zmodyfikowany "przerywacz" (może być zabytkowy do Poloneza itp) dając go w szereg z kablem I biegu.

TomekW 
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 29/5
Wysłany: 2009-10-21, 23:42   

Lata temu, w starym kanciastym Ducato po liftingu założyłem napęd wycieraczek od Poldka. Pasował bez przeróbek (poza kostką zasilającą) działał bez problemów, chociaż silnik chyba trochę słabszy...

lepciak 
weteran

Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Piwa: 61/39
Wysłany: 2009-10-25, 19:22   

kaimar
Cytat:
Przerywacz znajduje sie w silniczku.

Znajdujący się w silniczku przerywacz to nic innego jak wyłącznik krańcowy powodujący zatrzymanie ramion wycieraczek w ściśle określonym położeniu czyli poziomo tuż nad maską samochodu. Pracę czasową uzyskuje się z elektronicznego przerywacza bardzo prostej konstrukcji. Ducato i Polonez mają swoje korzenie we Fiacie i dlatego dużo rozwiazań technicznych Fiata jest zastosowanych w tych obu markach pojazdów.

Odpowiedz do tematu