Pedał gazu |
Autor |
Wiadomość |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 47/53 Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2009-10-25, 11:24 Pedał gazu
|
|
|
W czasie dłuższej jazdy kąt ustawienia stopy powodował, że noga cierpła mi niemiłosiernie aż do bólu. Próbowałem podginać pedał ale niewiele to pomogło. Kolega jeżdżący dostawczakami doradził mi by wzorem właśnie kierowców autobusów i dostawczych zrobić "stopieniek" pod piętę. Wyciąłem taki prostokąt o wysokości 25mm i zamocowałem na taśmę dwustronną - zupełnie inna jazda. Dla piękności przymocowałem wykładzinę na wierzchu.
A może macie jakieś inne rozwiązania ??? |
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
Mr.Mclaren
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW T3 Westfalia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2008 Piwa: 6/2 Skąd: Pieszyce/Fuerth
|
Wysłany: 2009-10-25, 11:52
|
|
|
Witam
ewentualnie na długie podróże polecam montaż uniwersalnego tempomatu. Korzystamy z takiego urządzenia od lat w naszym busie T3 i sobie chwalimy.
Pozdrawiam
 |
_________________ T3Forever |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2009-10-25, 12:05
|
|
|
Krzysztof mam super patent pdłogę trzeba podnieść do góry , albo obniżyć pedał sorki ,ale wczorajszy jestem dzisiaj po weselu jeszcze
a na poważenie to jak będziesz zainteresewany to ci prześle fotki |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2009-10-25, 12:20
|
|
|
mr.mclaren, Czy możesz coś więcej o tym napisać,gdzie to kupiłeś.Mi co prawda noga nie cierpnie ale ten patent mnie zainteresował. |
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2009-10-25, 13:04
|
|
|
W zeszłym roku ten temat był poruszany.
Najlepiej chyba pedał obciąć.Przynajmniej ja tak w swoim poprzednim kamperze zrobiłem.
Zobacz tutaj
http://www.camperteam.pl/...3+gazu&start=15 |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Mr.Mclaren
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW T3 Westfalia
Pomógł: 4 razy Dołączył: 28 Wrz 2008 Piwa: 6/2 Skąd: Pieszyce/Fuerth
|
Wysłany: 2009-10-25, 13:13
|
|
|
Urządzenie jest firmy Waeco o symbolu MS-400 (można zastosować też MS-50 jest trochę tańsze brak mu tylko pamięci wywołującej poprzednio zaprogramowaną prędkość jazdy)
W moim przypadku siłownik wykorzystuje podciśnienia z układu wspomagającego siłę hamowania, są też zestawy z siłownikami elektrycznymi.
Montaż nie jest zbyt skompilowany, żeby zrobić to "czysto" i staranie wystarczą zapewne 3 godziny pracy.
Jedyna rzecz która jest niezbędna, to sygnał prędkości (żeby tempomat utrzymywał niezmienną prędkość podróżowania bez względu na ukształtowanie terenu)którego starsze pojazdy raczej nie posiadają, w zestawie MS-50 sygnał impulsów do zamocowania na np. os napędowa jest już w zestawie. W MS-400 nie było tego w komplecie, ale w sklepie z elektroniką magnes i ten element to wydatek rzędu 10 zł.
Załączam linki do producenta tempomatów, mam nadzieje że nikt nie będzie mi miał tego za złe.
WAECO MS-50
Instrukcja obsługi i montażu do MS-50 PDF
Waeco MS-400
Instrukcja montażu i obsługi do MS-400 PDF
W nowszych autach z elektronicznym sygnałem montaż jest o wiele prostszy, niektóre zestawy do nowych samochodów są Plug&Play.
Pozdrawiam |
_________________ T3Forever |
|
|
|
 |
48a-ELANKO
weteran dawniej: 48a-ELANKO

|
Wysłany: 2009-10-25, 14:15
|
|
|
Ten tempomat też mnie korci
Moje tymczasowe rozwiązanie to wypoziomowanie podłogi na całej szerokości kabiny.
Od strony siedzeń zamocowałem deskę o szerokości 16 cm, która jest podparciem dla sklejki o grubości 8 mm odpowiednio dociętej do nadkoli.
Dodatkowo mamy fajny schowek pod tak powstałą podłogą.
Na tym położyłem wykładzinę gumową (nazwa w sklepie chemicznym - "chodnik gumowy").
Moja małżonka nie należy do wysokich kobiet; teraz nie tylko chwali sobie komfort jazdy jako pasażerka (nogi nie dyndają w powietrzu... ) ale też może spokojnie prowadzić autko. |
_________________ Ela i Andrzej
 |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
|
Wysłany: 2009-10-25, 14:16
|
|
|
Dzięki za tego linka. Chyba przez wrodzone lenistwo nie przyszło mi do głowy przeszukać trochę wstecz.
Myślę, że te przeróbki podłogi czy "stopieniek" są lepsze niż doginanie czy obcinanie - stopa ma bardziej naturalne położenie. |
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2009-10-25, 14:44
|
|
|
Miałem taki tempomat założony jeszcze przez Guten Tag,ale przy silniku 2.5 D 75 KM nie za bardzo zdawał egzamin |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
48a-ELANKO
weteran dawniej: 48a-ELANKO

|
Wysłany: 2009-10-25, 14:50
|
|
|
kimtop napisał/a: | przy silniku 2.5 D 75 KM nie za bardzo zdawał egzamin |
Czyli nie "unowocześniać" na siłę staruszka, tym bardziej, że tempomaty są OK przede wszystkim na autostradach, których staramy się unikać. A te euro lepiej przeznaczyć na... zloty |
_________________ Ela i Andrzej
 |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
|
Wysłany: 2009-10-25, 15:19
|
|
|
48a-ELANKO napisał/a: | A te euro lepiej przeznaczyć na... zloty |
I tu masz całkowitą rację |
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|