Przesunięty przez: janusz 2010-04-23, 12:05 |
POTRZEBNA POMOC - HYMER MOBIL na podwoziu OPEL-VAUXHALL |
Autor |
Wiadomość |
Przem
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2007-08-07, 14:48 POTRZEBNA POMOC - HYMER MOBIL na podwoziu OPEL-VAUXHALL
|
|
|
Witam!
Piszę z prośbą o podpowiedzi jak funkcjonują samochody kempingowe HYMER MOBIL.
Nagle odziedziczyłem taki pojazd na podwoziu OPEL-VAUXHALL. Jest to rocznik 1979 i nie mam pojęcia jak działają niektóre rzeczy...
Samochód taki jak ten:
Największy problem stanowi dla mnie budowa instalacji elektrycznej do zasilania wyposażenia auta oraz działanie lodówki. Nie wiem czy lodówka pracuje na gaz czy prąd, jak się uporać z jej prawidłowym podłączeniem. Nie chcę niczego uszkodzić, a przełączników jest tam sporo.
Będę wdzięczny za wszystkie podpowiedzi i pomoc!
Pozdrawiam wszystkich! |
Ostatnio zmieniony przez Przem 2007-08-07, 14:52, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2007-08-07, 14:52
|
|
|
Chyba najlepiej byłoby się umówić na jakieś spotkanie - opisywać to palce zabolą - zresztą nie widać tych przełączników i trudno cokolwiek powiedzieć.
Skąd jesteś?
A lodówka na pewno działa na 12V 230V i gaz - przynajmniej powinna działać :-)
Czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj to co napisano tutaj w dziale technika. Otrzymasz wiele odpowiedzi na swoje pytania. |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
Przem
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2007-08-07, 14:58
|
|
|
Dzięki za info - będę czytał :-)
sasquatch napisał/a: | A lodówka na pewno działa na 12V 230V i gaz - przynajmniej powinna działać |
Nie wiem jak rozwiązane jest przełączanie zasilania i kiedy z jakiego korzystać. Czy w starszych autach wygląda to podobnie jak w tych produkowanych współcześnie (no może nie współcześnie, ale w młodszych niż 1979 ;-) )? |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-08-07, 15:12
|
|
|
Trudno też cokolwiek radzić nie znając Twoich możliwości warsztatowych, manualnych i obeznania z techniką szczególnie w zakresie obsługi samochodu.
Samochód bardzo fajny lecz z racji jego wieku myślę że wymagający wielu prac. Kiedyś na zlocie w Jedliński był podobny samochód bodajże na Mercedesie pięknie odrestaurowany, swoim wyglądem przyciągał tłumy oglądających. Właściciel mówił że w samochód włożył wiele pracy ale efekt był imponujący. Moim zdaniem to samochód dla "miłośnika samochodów kempingowych" a nie dla turysty kamperowego. Przywrócenie go do ruchu graniczyć nieco będzie z renowacją pojazdów zabytkowych ale życzę powodzenia. Może z tego powstać cacuszko.
PICT1757.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 131 raz(y) 86,51 KB |
|
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2007-08-07, 15:22
|
|
|
Ależ Januszu - przecież ten to taki Martesowy HymerMobil (1978r) tyle że Martes ma na mercedesie - i taka różnica.
Czyli ten Martesowy tez nieźle odrestaurowany
Jeszcze ktoś ma podobnego - teraz nie pamiętam... |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
martes
weteran "Miła Karawana"
Twój sprzęt: baz campera
|
Wysłany: 2007-08-07, 15:41
|
|
|
janusz napisał/a: | Moim zdaniem to samochód dla "miłośnika samochodów kempingowych" a nie dla turysty kamperowego. |
Januszku moje auto jest z 1978 i tylko wczoraj zrobiłem Kalisz-Warszawa - Eeikowo :-D
|
_________________ MARTESIK...
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-08-07, 16:05
|
|
|
Wszystko racja można i tak, ale popatrzcie chyba trzeba go jeszcze zarejestrować.
Brakuje informacji czy tylko zgubił tablicę i to najmniejszy problem, czy został wycofany z ruchu i to już kiszka, czy sprowadzony i tez potrzebny głęboki przegląd. Niewiele wiemy. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Przem
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2007-08-07, 18:35
|
|
|
Samochód jest w Siedlcach. Teraz nigdzie nie można nim dotrzeć - trwają prace po wymianie silnika. Z mechaniką staram sobie radzić. Największą zagadką jest dla mnie osprzęt typowo kempingowy.
Auto jest zarejestrowane tymczasowo, po usprawnieniu silnika wyprawa na przegląd techniczny i pełna rejestracja.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
Jacek M
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
|
Wysłany: 2007-08-07, 18:59
|
|
|
Przem napisał/a: | Samochód jest w Siedlcach. Teraz nigdzie nie można nim dotrzeć - trwają prace po wymianie silnika. Z mechaniką staram sobie radzić. Największą zagadką jest dla mnie osprzęt typowo kempingowy |
Witaj!
Miło trafić rodaka! Jak będziesz się wybierał do Siedlec - rzuć hasło na priva. Nie jestem jakimś "guru" ale może coś Ci podpowiem - mój emeryt ma tylko 18 lat, ale to już też zobowiązuje
Poza tym: witaj w Klubie Dorosłego Kampera - chyba od razu awansujesz na "pudło".
Pozdrawiam
Jacek M |
_________________ "Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę.
Bierzesz sobie winko, siadasz nad Wisłą, rozpinasz kołnierzyk.
Najlepsze są amerykańskie koszule w kratę"
M. Piwowski vel A. Krost |
|
|
|
 |
Przem
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2007-08-07, 19:08
|
|
|
Jacek M, Jacek M napisał/a: | chyba od razu awansujesz na "pudło" | - czym właściwie jest "pudło"? Rozumiem, że KDK to auta pełnolatki
Będę się odzywał - miło, że Siedlce nie są odosobnione!
Janusz, janusz napisał/a: | Przywrócenie go do ruchu graniczyć nieco będzie z renowacją pojazdów zabytkowych |
cała frajda to odpalić coś nad czym się siedziało i samodzielnie majsterkowało - wtedy najbardziej cieszy wkład pracy :-) |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 1/2 Skąd: Mała Karawana
|
Wysłany: 2007-08-07, 19:23
|
|
|
Przem napisał/a: | Rozumiem, że KDK to auta pełnolatki | Klub Dorosłego Kampera - KDK Przem napisał/a: | - czym właściwie jest "pudło"? | miejsca 1,2,3 zazwyczaj nagradzane są na pudle.
Pozdrawiam. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku. Jak mi się uda
 |
|
|
|
 |
|