|
|
Przesunięty przez: janusz 2009-01-24, 21:01 |
W zgodzie z Kodeksem Drogowym |
Autor |
Wiadomość |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-01-18, 13:09 W zgodzie z Kodeksem Drogowym
|
|
|
Kodeks wymaga i dopuszcza:
Kierunkowskazy tylne Liczba 2 wyjątek samochody ciężarowe powyżej 3,5 tony i autobusy, które mogą mieć dodatkowe kierunkowskazy. Na wysokości od 350 do 1500 mm nad jezdnią kolor żółty.
Wniosek – nasze samochody nie mogą mieć dodatkowych kierunkowskazów.
Światła stop w pojazdach zarejestrowanych po 30.05.2003 Liczba 2 kolor czerwony, dopuszczalne trzecie środkowe. Światła na wysokości 350-1500. Nie wolno stosować kontrolki na desce rozdzielczej która zapalała by się razem ze światłami.
W pojazdach zarejestrowanych przed tą datą mogą być 2 lub 4 światła stop. Ustawa nie zakazuje stosowania trzeciego światła stop.
Światła pozycyjne tylne Liczba 2 wyjątek samochody ciężarowe powyżej 3,5 tony i autobusy, które mogą mieć dodatkowe światła pozycyjne jeżeli nie mają obrysowych.
Wniosek – nasze samochody nie mogą mieć dodatkowych świateł pozycyjnych.
Odblaskowe Liczba 2 inne niż trójkątne.
Przeciwmgłowe tylne 1 lub 2
Cofania 1 lub 2 dopuszcza się dodatkowo 2 przeciwmgielne takie jak z przodu ale tylko w s.ciężarowych powyżej 3,5t i autobusów.
Wniosek w kamperku tylko 1 albo 2
Obrysowe 2 lub 4 widoczne z przodu i z tyłu.
Postojowe w samochodzie 2 lub 4 oznacza to albo jedno przednie i jedno tylne po stronie od środka drogi albo cztery lewe i prawe, przód i tył.
Przepisy te znajdują się w DU. Nr 32 z 2003 roku poz 262.
W związku z tym montaż kompletnych lamp zespolonych u góry jest niedopuszczalny wg kodeksu. Można jedynie dodatkowo zamocować światła stop.
_________________ |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 1/2 Skąd: Mała Karawana
|
Wysłany: 2007-01-18, 13:35
|
|
|
Janusz. Rozmawiałem z policją drogową. W/g plicji mogą być zamontowane dodatkowe lampy zespolone byle by działały. Montaż dodatkowego oświetlenia tylnego jest nawet obowiązkowy w przypadku transortu rowerów. Wiadomo, że wożenie dłuższego ładunku także wymaga montażu świateł zespolonych. Policjant powiedział, że bezpieczniej jest jeździć lepiej oświetlonym(widocznym) samochodem niż odwrotnie. Warunkiem jest jedynie homologacja lamp czyli ich wielkość i moc żarówek. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku. Jak mi się uda
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2007-01-18, 13:45
|
|
|
Napisałem o tych światłach to co mówi kodeks drogowy.
Suche przepisy. Trochę "zboczenie zawodowe"
Jasne, że w praktyce przepis swoją drogą z życie swoją. |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-01-18, 16:35
|
|
|
Na przeglądzie technicznym diagnosta zarzucił mi, że nie mam dodatkowych kierunkowskazów na każdym z boków kabiny. Pieczątkę co prawda przywalił do dowodu rejestracyjnegoale ale (bez przekonania) kazał zamontować dodatkowe lampki. Mój LT-ek ma lampy kierunkowskazów tylko pod głównymi światłami z przodu pojazdu- z boku nie ma. Chyba gość nie bardzo wiedział co ma zrobić, bo długo drapał się po głowie mrucząć sam do siebie " acha...no tak...jak to jest samochód specjalny, to może nie muszą być?". Na wszelki wypadek kupiłem za parę groszy kierunkowskazy od "malucha...ale...jakoś nie mogę się zebrać do ich zamontowania (muszę nawiercić odpowiednie otwory w karoserii, co zawsze odkładam " na jutro").
Montować czy nie? Kto mi doradzi? |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2007-01-18, 18:05
|
|
|
Kierunkowskazy z boku muszą być jeżeli samochód ma zamontowany hak do przyczepy |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-01-18, 18:52
|
|
|
Łatwiej pozbyć się haka niż wiercić dziury w karoserii.
Kto ma "malucha"? Oddam funkiel kierunkowskazy i haka na dokładkę |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2007-01-18, 18:56
|
|
|
hak się może przydać bo jak będą modne kampery dwu pokojowe to przycepę kempingową da się pociągnąć. |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 1/2 Skąd: Mała Karawana
|
Wysłany: 2007-01-25, 16:19
|
|
|
janusz napisał/a: | hak się może przydać bo jak będą modne kampery dwu pokojowe to przycepę kempingową da się pociągnąć. | Janusz za modą to już nie nadążymy.
[ Dodano: 2007-01-25, 16:20 ]
Myślisz sze nasze camperki są modne???
[ Dodano: 2007-01-26, 20:18 ]
Używanie świateł mijania
ALBANIA
Cały rok przez 24h
AUSTRIA
Cały rok przez 24h
BELGIA Tylko w nocy zarówno w terenie niezabudowanym
i zabudowanym.
BIAŁORUŚ W przypadku ciągnięcia innego pojazdu, przewożenia dzieci, przewożenia ładunków niebezpiecznych
i ponadgabarytowych
BOŚNIA i Hercegowina
Cały rok przez 24h
BUŁGARIA
Cały rok przez 24h
CHORWACJA
Cały rok przez 24h
CZARNOGÓRA
Cały rok przez 24h
CZECHY
Cały rok przez 24h
DANIA Cały rok przez 24 h
ESTONIA Cały rok przez 24h
FINLANDIA Cały rok przez 24h
FRANCJA
Zaleca się używanie świateł mijania przez cały rok przez 24h
GRECJA Obowiązkowe w nocy; w dzień dozwolone tylko w przypadku widoczności ograniczonej warunkami atmosferycznymi.
HISZPANIA Obowiązek używania świateł mijania w nocy, na autostradach i drogach ekspresowych nawet gdy są dobrze oświetlone; na pozostałych drogach drogach można używać świateł pozycyjnych
HOLANDIA Tylko w przypadku widoczności ograniczonej warunkami atmosferycznymi
IRLANDIA
Nie ma obowiązku jazdy w dzień z włączonymi światłami mijania
ISLANDIA
Cały rok przez 24h
LITWA Obowiązkowe przez 24h w okresie 01.09 - 01.04
LUKSEMBURG W terenie zabudowanym - w nocy, poza terenem zabudowanym w przypadku widoczności ograniczonej warunkami atmosferycznymi
ŁOTWA
Cały rok przez 24h
MACEDONIA
Cały rok przez 24h
MOŁDOWA
Używanie świateł mijania w dzień obowiązuje: motorowery, motocykle, mikrobusy i autokary przewożące dzieci, pojazdy jadące w konwoju, pojazdy holujące inny pojazd, pojazdy transportu publicznego
NIEMCY Poza obszarem zabudowanym zaleca się używanie świateł mijania przez cały rok przez 24h
NORWEGIA
Cały rok przez 24h
PORTUGALIA obowiązkowe w nocy; w dzień tylko w przypadku widoczności ograniczonej warunkami atmosferycznymi i w tunelach. Na drodze IP5 (od Vilar Formoso do Aveiro) obowiązkowe przez cały rok przez 24h
ROSJA
W terenie niezabudowanym przez cały rok przez 24h;
w terenie zabudowanym tylko wieczorem i w nocy.
RUMUNIA Używanie świateł mijania w terenie zabudowanym obowiązkowe w nocy; w dzień - tylko przy widoczności ograniczonej warunkami atmosferycznymi
SERBIA Używanie świateł mijania obowiązkowe zarówno w nocy jak i w dzień, gdy widoczność ograniczona jest do 200 m w terenie niezabudowanym i do 100 m w terenie zabudowanym. Podczas mgły należy używać świateł mijania bądź świateł mijania i przeciwmgielnych łącznie
SŁOWACJA
Cały rok przez 24h
SŁOWENIA W terenie niezabudowanym przez cały rok przez 24h
SZWAJCARIA Zalecane przez cały rok przez 24h
SZWECJA Cały rok przez 24h
TURCJA W terenie zabudowanym tylko w nocy. Generalnie -
w terenie zabudowanym i niezabudowanym - przy widoczności ograniczonej warunkami atmosferycznymi do 150 m.
WĘGRY W terenie niezabudowanym przez cały rok przez 24h.
W terenie zabudowanym tylko w nocy.
UKRAINA W terenie zabudowanym obowiązkowe w nocy; w dzień
w zasadzie tylko pojazdy przewożące ładunki niebezpieczne i pojazdy wojskowe.
WLK.BRYTANIA Tylko w nocy zarówno w terenie niezabudowanym jak
i zabudowanym
WŁOCHY W terenie niezabudowanym, w tym na autostradach przez cały rok przez 24h
MOTOCYKLE, w całej Europie obowiązek używania
świateł mijania przez cały rok przez 24h
(OTA, 25.01.2007) |
_________________ Piszę poprawnie po polsku. Jak mi się uda
 |
|
|
|
 |
slaw
trochę już popisał slaw

|
Wysłany: 2007-01-26, 22:31
|
|
|
kiedy można przewozić dziecko na fotelu pasażera, przednim? slaw
[ Dodano: 2007-01-26, 22:33 ]
hak to podstawa kiedy trzeba odpalić.....!!!!!
[ Dodano: 2007-01-26, 22:35 ]
|
|
|
|
 |
Jacek M
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
|
Wysłany: 2007-02-18, 20:00
|
|
|
1/. Słuchajcie, a jakie przepisy regulują uzywanie kwadratowej białej tablicy z dwoma ukośnymi czerwonymi pasami, umieszconej na bagażniku dla rowerów?
Widziałem taką tablicę na zachodnich kamperkach i bardzo im zazdrosciłem :-|
Jak to wyglada w swietle prawa? Gdzie jest to obowiązkowe?
2/. Cytat: | Janusz. Rozmawiałem z policją drogową. W/g plicji mogą być zamontowane dodatkowe lampy zespolone byle by działały. | Pamietam ze swojego kursu na "prawojazd", a więc z dość zamierzchłych lat, przepis, że dwie lampy umieszczone blisko siebie mogą być traktowane jako jedna pod warunkiem, że - uwaga - mają powierzchnię minimum 1/2 opisanego na nich prostokąta
Czy ten przepis działa do dzisiaj?
Pozdrawiam
Jacek M |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/66 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2007-02-18, 21:28
|
|
|
Jacek M napisał/a: | 1/. Słuchajcie, a jakie przepisy regulują uzywanie kwadratowej białej tablicy z dwoma ukośnymi czerwonymi pasami, umieszconej na bagażniku dla rowerów?
Jak to wyglada w swietle prawa? Gdzie jest to obowiązkowe? |
Taka tablica jest wymagana we Włoszech i bodajże w Hiszpanii. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2007-02-18, 21:35
|
|
|
A ciekawe czy jak jest bagażnik ale bez rowerka to czy też powinna być. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/66 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2007-02-18, 22:15
|
|
|
Dobre pytanie! Tablica ma ostrzegać o istnieniu bagażu wystającego poza gabaryty samochodu (to tak jak u nas kawałek czerwonej szmaty dyndającej z tyłu wyładowanej ciężarówki). Wydaje się, że bezpieczniej jest wozić taką tablicę nawet jak nie ma rowerków ale to jes tylko moja opinia. |
_________________ "Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat przy każdej okazji" - św. Tomasz z Akwinu |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-02-18, 23:29
|
|
|
Taaaablicaaa?
Kupiłem kampera, który miał rozbite z tyłu okno (podobno rower go rozbił). Sprzedający opuścił cenę, a ja cały szczęśliwy- pomyślałem: jakoś poskładam do kupy rozbite elementy, ...a ten tysiączek upustu piechotą nie chodzi...
Dopiero pod domem zdałem sobie sprawę z tego, że to nie taka prosta sprawa jak się wydawało. Okno jest dwuczęściowe, posklejanie rozbitych zewnętrznych elementów jest prawie niewykonalne. Ani złapać, ani przytrzymać, ani nawet posmarować klejem!
Jakoś "pokaleczyłem" całą składankę, przy czym:
1. Wypaprałem sobie klejem całe spodnie
2. Posklejałem sobie ręce, nogi i pogłogę
3. Resztę szyby "pokaleczyłem" jeszcze gorzej niż była
Co zrobić?
Nic, tylko jakąś naklejkę przywalić!- pomyślałem.
Ale jaką?
W sklepie z częściami do samochodów ciężarowych wypatrzyłem na półce tablicę z ukośnymi pasami- ni przypiął ni przyłatał jak w kamperach Niemców czy Niderlandów.
45 zł.... trochę dużo...ale,...pasuje w miejsce rozbitej szyby jak ulał!
Boirę
Jeśli powiem Wam, że tą tablibę przykręciłem do szyby( ) blachowkrętami (pękała pod każdym wierceniem!!), i że... nie cieknie tam woda, to...jest to.... cud nad cudy, cudem poganiane.
Nikt, powtarzam, jeszcze nikt (policja, straż miejska, itp) nie przyczepł się do mojej tablicy informacyjnej na oknie. Myślę, że sami nie wiedzą gdzie i po co ma ona być w kamperze.
To taki psikus kamperowy, ot co. |
|
|
|
 |
Jasiek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: DB 208,FFB,old but gold!
|
Wysłany: 2007-02-19, 14:36 tablica
|
|
|
antwad napisał/a: | Jacek M napisał/a: | 1/. Słuchajcie, a jakie przepisy regulują uzywanie kwadratowej białej tablicy z dwoma ukośnymi czerwonymi pasami, umieszconej na bagażniku dla rowerów?
Jak to wyglada w swietle prawa? Gdzie jest to obowiązkowe? |
Taka tablica jest wymagana we Włoszech i bodajże w Hiszpanii. |
Hej,
we Wloszech i Hiszpanii, tyle, ze pasy sa inaczej pukladane, ot Wspolnota Europejska,
Wlosi sa bardzo rygorystyczni, a wg przepisow tamtejszych, jesli, bagaznik wystaje poza tylny zderzak, (nawet bez rowerow), to tablica jest obowiazkowa. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|