|
Kamper z lozkami pietrowymi (poprzecznie czy podluznie?) |
| Autor |
Wiadomość |
DI STEFANO
weteran
Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Pomógł: 14 razy Dołączył: 26 Paź 2008 Piwa: 96/83 Skąd: tam gdzie lepiej
|
Wysłany: 2009-11-01, 13:47
|
|
|
Wreszcie mam więcej czasu więc postanowiłem podać wymiary tylnych poprzecznie ułożonych łóżek w moim detleffsie.
Tak więc odległości:
od podłogi do dolnego łóżka 50 cm
do dolnego do górnego łóżka 90 cm
od górnego łóżka do sufitu 65 cm
Wymiary łóżek to:
szerokość 107 cm a długość 210 cm.
Górne łóżko można w części (dł.120,sz.47 cm)złożyć.
Rozwiązanie umożliwia korzystanie z dolnego łóżka przez osoby wysokie lub grube.
Dolne łóżko można złożyć zamykając(oddzielając)przestrzeń garażową od mieszkalnej tym samym z pomieszczenia bagażowego tworzy się pomieszczenie garażowe w którym swobodnie można przewozić skuter a nawet motor.
Doskonałym ułatwieniem są zamontowane szyny i ruchome uchwyty oraz obniżony próg otworu garażowego.
Dolne łóżko łatwo można wymontować zmniejszając wagę kampera.
Pomieszczenie bagażowe przy rozłożonych tylnych łóżkach to:
długość 210 cm
szerokość 86 cm
wysokość 73 cm
Pomieszczenie garażowe przy złożonym dolnym łóżku:
dł.210 cm
szer.86 cm
wys.165 cm
Przy wyjętym dolnym łóżku zmienia się szerokość garażu o jego grubość (parę cm.)
Otwór garażowo-bagażowy(z prawej strony kampera)
szerokość 86 cm
wysokość 125 cm
Istotnym jest również,że podłogę pomieszczenia garażowo-bagażowego w stosunku do podłogi części mieszkalnej obniżono o 40 cm,co jest bardzo wygodne przy załadunku skutera lub motocykla.
Myślę,że czytelnie przedstawiłem wszystkie wymiary. |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
BODEK
zaawansowany

Twój sprzęt: PEUGEOT TALBOT
Nazwa załogi: MIRAGE
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Piwa: 23/3 Skąd: Wesoła
|
Wysłany: 2009-11-01, 16:20
|
|
|
Witajcie
Jak obiecałem uzupełniam dolny wymiar to 40cm przy wysokości sypialni 180cm. Podłoga nie jest obniżana. Spania są wzdłuż samochodu, w schowku mieści się część nadkola, oraz inne graty. Po złożeniu dolnego spania jest dwuosobowy stolik. Górne spanie wisi na zawiasach i można go złożyć jak kuszetkę. Mam zdjęcia spania, jak je zmnijszę to wstawię do postu.
Pozdrawiam |
_________________ BODEK |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 78/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2009-11-01, 23:56
|
|
|
Dziękuję wszystkim za pomoc - i za fotki również. Koncepcja autka mi się krystalizuje bardzo mocno. Wszyscy macie wozy wyższe niż mój ale będę musiał dać sobie z tym radę.
NIe nie wszyscy - Bodek ma niższy czyli taki jak ja:)
NIestety nie da się zrobić łóżka piętrowego na którym osoba miałaby swobodnie usiąść, nie przy tej wysokości wnętrza. PO zmierzeniu siebie i żony w pozycji siędzącej Generalnie zakładam że wysokość dorosłej osoby w swobodnej pozycji siedzącej może się wahać od 75cm do 100cm. (przy naszym wzroście 170-175cm oboje sporo przekraczamy 80cm )
Zakładam oczywiście że pod łóżkiem ma być przyzwoita przestrzeń ładunkowa.
Piwka już postawiłem.
Teraz ciekawsze pytanie - jak myślicie przy jakiej minimalnej szerokości łóżka można się jeszcze swobodnie wyspać z żoną ? POdkreśłam - WYSPAĆ żeby mi tu temat nie odjechał w kierunku godów
... oto krótki przegląd informacji i doświadczeń
140 cm - pełen komfort minimum łoża małżeńskiego.
120 - typowe małe łózko 2osobowe, wielkość standardowej wersalki.
110 - tyle miała wersalka starego typu na kórej spaliśmy w miarę wygodnie
pod tyl;e można pociągnąć wyrka DiStefano.
100 ?
80-typowe łózko pojedyncze
65 - Bodek potwierdza wygodne spanie jewdnej osoby.
60 - tyle ma łóżeczko w kabinie ciężarowego Mercedesa Actross i opinię ma mierną - trochę wąsko jak na kierowcę samoachodu ciężarowego. No cóż ale oni sa słuszniejszych wymiarów
?? - półki na bagaż w wagonach kolejowych 2giej klasy PKP - zdarzyło mi się na nich spać parę razy kilkanaście lat temu jak się grupowo jeździło na obozy lubi inne wypady. do pomierzenia ale chyba więcej niż pół metra nie mogą mieć. tak samo nie wiem jakiej szerokości sa łózka sypialne w wagonach PKP a jaką faktyczną szerokość mają kuszetki. łóżka są na pewno szersze od kuszetek |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
|
Wysłany: 2009-11-02, 09:17
|
|
|
Przemyśl temat.
A może zaplanować łóżko tak jak w moim detleffsiku.
Górne łóżko w części składane,tak że dolne łóżko można wykorzystać w dzień jako wygodne siedzenie.
Ogólnie łóżka nie są prostokątami lecz o różnej szerokości,w głowach szersze w nogach węższe.Mniej więcej połowie długości się zwężają.
Ja się wysypiałem,dziewczyna też.Młodzi jak najbardziej i teraz nie dziwi mnie, że wybierali to górne.Wiadomo młodość dąży do prokreacji,ale o tym nie będę pisał-zabronłeś.
Jak dziś się wyrobię podeślę Ci foto łóżek w płaszczyźnie poziomej.
Pozdrawiam
Stefan |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Piwa: 78/76 Skąd: Płóczki Dolne
|
Wysłany: 2009-11-02, 16:58
|
|
|
Witam Stefana z liczenia wynika ze jestes juz posiadaczem nowki , a ten nowszy to tez z lozkami pietrowymi i w jakim ukladzie. I jak to sie ma do detleffsika? ( ktory nadal mi sie podoba i chyba jeszcze nie zszedl byl.)
pozdrowienia |
|
|
|
 |
DI STEFANO
weteran
|
Wysłany: 2009-11-02, 20:27
|
|
|
Krzysiu
Narazie drugiego nie tykam,najważniejsze teraz dla mnie jest zdrówko.
Dzieciarnia przymila się wystawiając powtórnie detleffsika na allegro(liczą na działeczkę ze sprzedaży)ale i tak transakcja odbyć się musi z moim udziałem,a ja jestem zajęty jeszcze przez minimum dwa tygodnie.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

|
Wysłany: 2009-11-02, 20:48
|
|
|
| No to duzo zdrowka zycze a i mnie na obczyznie troche do odrobienia zostalo. Papamila pieknego forda tez wystawil , ale chyba za duza z niego landara i na 5 osob rejestrowany, wiec losy Cytrynki poki co nadal sledzic bede. |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2009-11-02, 23:33
|
|
|
Dziękuję za podpowiedzi - Pomysłów mam już trochę.
CIekawe kiedy je zrealizuję - na serial typu Świstaka się nie zapowiada bo ja ni cholery nie wiem do końca co chcę osiągnąć bo się na tym nie znam aż tak dobrze. W końcu to przebudowa samochodu a nie zwykłe złożenie mebelków.
co do łóżek - łóżko dolne trzyczęściowe, szer.110 lub 100cm, 2 części to skrzynie z klapami(przestrzeń bagażowa umownie to nazwijmy), 3 część rama zdejmowana dająca przejście przez środek auta. może służyć za oparcie do ławy lub stół zewnętrzny. Rozwiązanie podobne do POssla i jednego ducato czort-wie-co-to-ale-ładne podpatrzonej na allegro.
na to materac w kawałkach. niektórzy się skarżyli że niewygodny że ucieka spod tyłka - ale jak się dobrze zaprojektuje to będzie wygodnie.
Górne łózko chyba będzie nie tyle składane, ile podnoszone pod dach by można było usiąść swobodnie - nie wiem tylko jeszcze jak i czy w ogóle. Zacznę od części stałej |
 |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

|
Wysłany: 2009-11-03, 04:04
|
|
|
| No to kibicujemy i czekamy na efekty - moze cos lepszego od rozwiazan fabrycznych wyjdzie |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2009-11-06, 22:17
|
|
|
Kurczaku ... Ja nie mam nic
Dzięki za uwagę ja nawet nie wiem co jest lub może być w moim zasięgu.
Temat przebudowy mojego blaszaka już wystartował więc jak zobaczysz zaczynam od zera. A Ty ? Będziesz myślał o Ducato ? |
 |
|
|
|
 |
BODEK
zaawansowany

Twój sprzęt: PEUGEOT TALBOT
Nazwa załogi: MIRAGE
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Piwa: 23/3 Skąd: Wesoła
|