|
|
|
Starówka Lubelska - warta zobaczenia |
| Autor |
Wiadomość |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2009-11-09, 00:05
|
|
|
| Pawcio napisał/a: | | Trzy dni bez podłączenia do prądu można wytrzymać ... |
Też tak uważam, ale nie wiem, czy wszyscy chętni.
Jak będę miał jakies konkrety, zadam to pytanie w dziale organizacji imprez. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/470 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2009-11-09, 00:07
|
|
|
| wbobowski napisał/a: | | Jak będę miał jakies konkrety, zadam to pytanie w dziale organizacji imprez. |
W takim razie czekamy ... |
|
|
|
 |
rysiol
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Piwa: 83/27 Skąd: Lubartów
|
Wysłany: 2009-11-09, 00:07
|
|
|
| Jak zapewne prawie wszyscy wiedzą Lublin leży tuż koło innego pięknego miasta Lubartowa, które również grało w filmie Chopin pragnienie miłości ( piękna scena gdzie córka przyjaciółki Chopina próbuje uwieść muzyka kąpiąc się nago w rzece). śpiewał także o nim Andrzej Rosiewicz a niezapomniany Wiesław Michnikowski z kabaretu Dudek dzwonił do Lubartowa na numer 33 do Kuby. Każdy kto kiedyś jeździł do tak zwanych demoludów wiedział ze wszędzie można było sprzedać sławne magnetofony ( grundig, daria czy kondor ) z lubartowskiego Kasprzaka, i kryształy z lubartowskiej huty szkła. W niedalekiej okolicy znajduje się niepowtarzalne muzeum w Kozłówce i jezioro w Firleju.Od strony wschodniej miasta wije się rzeka Wieprz ( możliwość spływu kajakami ) a od północnego zachodu otacza go kompleks Lasów Kozłowieckich, stanowiących Kozłowiecki Park Krajobrazowy którego najcenniejszą atrakcją jest rezerwat dębu bezszypułkowego Kozie Góry. W samym mieście mamy zabytkowy pałac sanguszków ( obecnie siedziba starostwa ) z pięknym parkiem, klasztor Ojców Kapucynów, Bazylikę św. Anny z muzeum parafialnym, zabytkowy dworzec kolejowy z 1898 roku. Oprócz zabytków i natury mamy także w Lubartowie ciekawe wydarzenia. Chyba najfajniejsze z nich to święto roweru które z roku na rok bije rekordy popularności. W tym roku wzięło w nim udział około 5 tysiecy uczestników z całej polski a także z Węgier, Litwy i Ukrainy. Odwiedzając Lubelszczyznę nie sposób ominąć Lubartowa. Na pewno znajdzie się miejsce dla niejednego kamperka. Zapraszam |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/470 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2009-11-09, 00:12
|
|
|
| rysiol napisał/a: | | ak zapewne prawie wszyscy wiedzą Lublin leży tuż koło innego pięknego miasta Lubartowa, które również grało w filmie Chopin pragnienie miłości ( piękna scena gdzie córka przyjaciółki Chopina próbuje uwieść muzyka kąpiąc się nago w rzece). śpiewał także o nim Andrzej Rosiewicz |
W Lubartowie na jarmarku
Można kupić dobre piwo
Nie mam mowy w nim o pianie
Ale za to dużo taniej... |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-11-09, 08:21
|
|
|
Jak piękne są nasze wschodnie krainy, nie musimy nikogo przekonywać. Uczynili to już niektórzy nasi Koledzy. Jak wiele jest tam do zobaczenia też wiemy. Zdajemy sobie sprawę, że to jakby na uboczu, że nie wszystkim blisko, ale to nie tłumaczy naszego zaniedbania.
Najwyższy czas, kamperowa ferajno, nawiedzić nasze wschodnie rubieże, zarówno te na południu, jak i te na północy i przestać wreszcie wstydzić się gdy słuchamy:" Cudze chwalicie, swego nie znacie, sami nie wiecie co posiadacie".
Myślę, że włócząc się po świecie, ale nie znając tak naprawdę dobrze ojczystej ziemi, popełniamy grzech zaniechania. Nam, kamperowej kompanii, to nie przystoi.
Tak mnie coś naszło dziś od rana, gdy patrzę na zasnute mgłami jezioro i ociekające mżawką drzewa. Patrzę przez szybkę siedząc przy piecyku strzelającym płonącymi szczapkami, w małym drewnianym domku na Mazurach.
Obraz za szybką jest mi tak dobrze znany, a przecież tak bliski i tak różny o każdej porze dnia i roku. Teraz jest tu pusto i cicho. Nic to, że mokro i mgliście. Ładnie. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
rysiol
stary wyga

|
Wysłany: 2009-11-15, 15:42
|
|
|
| Slawek Dehler napisał/a: | Na fali zainteresowania Lubelszczyzną może powstać pomysł zorganizowania kolejnego zlotu kamperowego, tym razem przez Lubelaków / pierwszy Zlot w Kazimierzu - przwdstawiciel Ziemi Radomskiej/ | Muszę ze wstydem przyznać, że nie uczestniczyłem jeszcze w żadnym zlocie i nie wiem dokładnie jakie kryteria musi spełniać miejsce do jego organizacji, lecz jeśli sprawa dotyczy Lubelszczyzny to pozwole sobie coś zaproponować. Niewielkie jeziorko Firlej . Nie polecałbym go w czasie pełni sezonu wakacyjnego, gdyż z uwagi na to iż jest to jedno z niewielu jezior w okolicy bywa nad jego brzegami dość tłoczno. Wokół jeziora znajduje się wiele ośrodków wypoczynkowych które z chęcią gościłyby zlot. Moim zdaniem najciekawsza jest oferta GOSiR . Jest to ośrodek należący do gminy, co prawa nie grzeszący zbyt wysokim standardem lecz posiadającym duży teren i co ważne można liczyć na bardzo przyjazne przyjęcie przez wójta, który bardzo wiele zrobił ostatnio dla rozwoju tego ośrodka i któremu bardzo zależy na promocji gminy. Bogatszą lecz droższą ofertą jest eFeS Zaletą Firleja jest jezioro na którym można wędkować, pływać rowerami wodnymi i kajakami. uprawiać żeglarstwo i windserfing. Wokół jeziora biegnie ścieżka spacerowa. W bezpośrednim sąsiedztwie( możliwość dojechania rowerem po mało uczęszczanej lokalnej drodze) znajduje się zespół pałacowo-parkowy Kozłówka |
|
|
|
 |
baja02
weteran "Mała Karawana" CT-Pomorze

Twój sprzęt: Fiat Ducato LMC
Nazwa załogi: baja
|
Wysłany: 2009-11-15, 16:15
|
|
|
Witaj Rysiolu!
Powiedz nam kiedy weźmiesz pierwszy raz w jakimś zlocie, lub spotkaniu?
Wydaje mi się, ze zgłaszasz nieśmiało propozycję zorganizowania zlotu/spotkania (różnica w ilości i możliwosci zakwaterowania załóg). Nie bój nic, do odważnych świat należy. Poczytaj troszkę o organiazacji naszych spotkań i zlotów i wszystko będzie jasne. Wykorzystaj pozytywne nastawienie wojta, a wszelkie rady napewno udzielą Ci forumowicze, jeżeli ich o to poprosisz. A zacznij od tego:
- zgody ośrodka wczasowego (jednego lub drugiego)
- kosztów z tym związanych na załogę
- ilości załóg, którym możesz zapewnić warunki socjalno-bytowe
- termin
- co proponujesz z atrakcji.
Powodzenia w realizacji planu. |
_________________ O wiele lepiej spotkać się na szczycie niż nad brzegiem przepaści. |
|
|
|
 |
rysiol
stary wyga

|
Wysłany: 2009-11-15, 16:15
|
|
|
Zdaję sobie sprawę, że Firlej to nie to samo co Roztocze, Poleski Park Narodowy czy Pojezierze łęczyńsko-włodawskie, lecz może to być miejsce z którego można się dalej wybrać nad Bug, na Polesie czy roztocze.
Ps. zrobiłem dziś kilka zdjęć nad jeziorem, lecz nie wiem jak je tu umieścić.Wyczytałem ,że trzeba je wcześniej wrzucić na jakiś serwer ale gdzie i na jaki |
|
|
|
 |
rysiol
stary wyga

|
Wysłany: 2009-11-15, 16:22
|
|
|
| Dopiero wiosną stałem się szczęśliwym posiadaczem Kampera. W wakacje odbyłem nim pierwsze podróże. Teraz z przyjemnością wybrałbym się na jakiś zlot lecz niestety mój kamperek jest prawie całkowicie rozebrany , a większość wolnego czasu spędzam na przywróceniu go do świetności. |
|
|
|
 |
baja02
weteran "Mała Karawana" CT-Pomorze

Twój sprzęt: Fiat Ducato LMC
Nazwa załogi: baja
|
Wysłany: 2009-11-15, 16:28
|
|
|
| Masz rację! Jez Firlej to nie to samo co ...... Ale inne, napewno bardzo ładne. Wszystko zależy od spojrzenia, właśnie wyszukania tego piękna w czymś czego nie znamy. Przecież sam Lubartów jest godny zwiedzenia (czytając przewodnik). A czy jest drga Kozłówka w Polsce, Kozłowiecki Park Krajobrazowy, a Wieprz. Nie miej kompleksów!!! |
_________________ O wiele lepiej spotkać się na szczycie niż nad brzegiem przepaści. |
|
|
|
 |
ML
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
|
Wysłany: 2009-11-15, 21:09
|
|
|
Czy tą gospodę Sielsko Anielsko polecacie jako miejsce dobrego jedzonka ?
Pozdrowienia. |
_________________ To tylko MATRIX ...
 |
|
|
|
 |
pawpawelek
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Burstner NEXO 2008
|
Wysłany: 2009-11-17, 00:10
|
|
|
| ML napisał/a: | Czy tą gospodę Sielsko Anielsko polecacie jako miejsce dobrego jedzonka ?
Pozdrowienia. |
Sielsko Anielsko jest jedną ze smaczniejszych restauracji na lubelskiej starówce - posiada swój specyficzny klimat. Polecam też knajpkę "Pod Halabardą" gdzie można zjeść przepyszne naleśniki (chyba ze 150 rodzajów do wyboru). Na starówce jest sporo lokali, więc z jedzonkiem oraz zimnym piwkiem (lokalna PERŁA) nie powinno być problemów...
Pozdrawiam z Lublina,
Paweł |
|
|
|
 |
mkobo
początkujący forumowicz
Nazwa załogi: Marzena i Maciek
|
Wysłany: 2009-11-17, 10:29
|
|
|
| Witajcie. Lublin to piękne miasto. Też mieliśmy przyjemność w tym roku pozwiedzać. Nie będę zarzucał postu zdjęciami, będą w naszym blogu – jak przygotuję. Byliśmy z przyczepą (kampera mamy od od miesiąca) więc mogę jeszcze polecić kemping Graf Marina. Pięknie położony nad zalewem. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|