Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przetwornica 12V-220V
Autor Wiadomość
mirek541528 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Peugeot 280 2.5D 1987r.
Wysłany: 2009-11-28, 19:03   Przetwornica 12V-220V

Witam, jestem żółtodziobem świętokrzyskim w camperowaniu. Chciałem zapytać starych wyjadaczy camperowych jaka przetwornica 12V-220V byłaby najlepsza. Chodzi mi o jej moc, 500W itp - która by najlepiej służyła podczas wypadów?
Postaw piwo autorowi tego posta

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2009-11-28, 19:09   

Ja założyłem 400W i mowię żonie że suszarki nie mozna podłoczac a TV i SAT orazPC
mozna i oto chodzi

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2009-11-28, 19:16   

koko masz u mnie piwo :spoko

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 278/1300
Wysłany: 2009-11-28, 19:20   

ja rowniez mam taki 400W i wystarczy tylko dla laptopa i tylko gdy wlaczony jest silnik bo zaraz piszczy :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

Tadeusz
Byle do przodu

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2009-11-28, 20:33   

Mirku - znów pytanie podstawowe... CO CHCESZ DO TEGO PODŁĄCZYĆ ?
Bo jak farelkę to 2kW za mało :) oczywiście jak najwięcej watów to bezpieczniej ale prąd zużywany przez przetwornicę tez rośnie.
300W wystarczy na zestaw RTV i kompa - 500W na to samo + doświetlenie wozu normalnymi żarówkami(ale rozpusta...:) być może jakieś pompy ale już wspominałem -słyszałem opinię że silniki szczotkowe nie lubią tego co z przetwornic wychodzi więc tu uwaga. O właśnie - malutka grzałka do herbaty od ruskich - tzw guzałka - te małe mają moce 150-300W to to spokojnie podejdzie. :) nie pomylić z tymi większymi bo spali urządzenie...

DI STEFANO 
weteran

Twój sprzęt: Wygodny camper z wozidłem i zmywarką
Piwa: 76/72
Wysłany: 2009-11-28, 20:46   

Już drugiego kamperka uzbroiłem w przetwornicę 1000/2000 W dobrej firmy PROFITEXX.
Jest dobra a nawet bardzo dobra więc ją polecam.

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2009-11-28, 21:06   

Ja mam Dometica SI-1500W

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2009-11-29, 18:12   

Moje maleństwo tez piszczało ale pomogły grubsze przewody teraz chodzi TV SAT bez silnika podłoczenia na nakretki i oczka zakute zadne wtyczki

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Twój sprzęt: Weinsberg 601MQH (dawniej JOINT E33)
Piwa: 4/5
Wysłany: 2009-12-18, 00:37   

Przeszedłem temat i wyszło, że zakupiłem przetwornicę 1000/2000 firmy PROFITEXX. Moją kupiłem w Warszawie przy ul.Wileńskiej 35 w sklepie daniel2709, zapłaciłem 300 zł. Przyznam się, że oprócz parametrów, co jest najważniejsze w temacie, skusiłem się na wyświetlacz napięcia i mocy. Przez to wymieniłem aż trzy egzemplarze, pierwszy pokazywał moc trochę za dużą niż włączone urządzenie (testowałem na wiertarce 550 W), drugie po zamianie wskazywało moc zupełnie nie na temat i z kosmosu, trzecie nie wskazuje nic, ale już wstydziłem się wrócić do pierwszego egzemplarza i tak zostało. To jest bajer i mało potrzebny taki wyświetlacz. Może sam zobaczę dlaczego nic nie wskazuje. Jeśli idzie o poradę, to przekazuję nabytą wiedzę. Im więcej mocy tym lepiej. Pierwsza liczba wskazuje moc ciągłą, czyli użytkową, druga moc chwilową, do poboru przez parę minut. Ważny też jest tz. „miękki start”, nie wiem co to oznacza w elektronice, ale w użytkowaniu tyle, że taki jest wymagany przy podłączeniu pewnych urządzeń. Nie mam pojęcia jeszcze jakich, ale taki trzeba mieć i tyla. No i oczywiście zabezpieczenia przed przegrzaniem (grzeje jak diabli, nie wolno umieszczać w szafce bez przewiewu) i przed zwarciem. Raz przez przypadek (a na pewno zdarzy się to każdemu) podłączyłem odwrotnie bieguny, huk, błysk i do wymiany wszystkie trzy bezpieczniki po 40 A każdy. Jeśli nie byłoby zabezpieczenia, albo akumulator albo przetwornica byłaby do wymiany. U mnie był temat podłączenia TV, szukałem na 12 V,czyli małe do 15 cali, teraz po włączeniu 230V mogę kupić każdy i większy i tańszy, a pobór mocy wcale nie taki znów duży będzie. Właściwie przetwornica ma obsługiwać TV, zasilacze laptopa i komórki, lokówkę i może żelazko i po to się je montuje, moim zdaniem. Tyle w temacie mogłem przekazać swojej wiedzy, pozdrawiam. Ps wysłałem też na inną pocztę, jakoś nie mogę pojąć tego forum. Jeśli powtórzy się moja wypowiedź serdecznie przepraszam, chciałem dobrze.

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2009-12-18, 07:36   

hmmm...
powiedzcie mi..jak dlugo wytrzymuje akumulator z przetwornica 1500wat..

bo..wiem z doswiadczenia/kupilem 1000w/..ze jesli staniesz i podlaczysz taka przetwornice..to..da rade moze 1h...i ''piszczy'' ..nawet..jak nic nie podlaczysz..do przetwornicy..wbrew pozorom..ona caly czas bierze prad..duuuuzo pradu...

gdy zmienilem na zwykla chinska 100-150wat, taka z alledrogo za 50pln....koniec porblemow..aku bez doladowywania starczal na 3-4dni..a pradu do laptopa i TV ze 100watowki starczylo w zupelnosci..
wiec..nie kupujcie WATOW na zapas..jesli..ich nie bedziecie wykorzystywac...przeliczcie, ile bedzie w uzytku..i taka kupcie..
a jesli macie pozniej co chwila odpalac autko..aby doladowac aku...to tymbardziej bez sensu..

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/90
Wysłany: 2009-12-18, 09:31   

Mam 2 przetwornice 150W i 600W; na 150W nie odpala TV LCD, a CRD działa normalnie ( oba znamionowo 35W) laptop też ; 600W to dobre do suszarki do włosów.

OMEGA 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Piwa: 40/52
Wysłany: 2009-12-18, 10:46   

Mam przetwornicę 600/1200W ,po podłączeniu suszarki która ma tylko 960W po 2 minutach się tylko z przetwornicy zakopciło i było po temacie , bezpieczniki wszystkie wytrzymały to obciążenie poza przetwornicą.

Z własnego doświadczenie lepiej z szuszarkami nie zaczynać jak się nie ma przetwornicy 2000/4000 W , Suszarki mają najczęściej moc powyżej 1200W i jest to duże obciążenie dla przetwornicy jak i akumulatora .

za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387

BOGI 
doświadczony pisarz
BOGI

Twój sprzęt: Weinsberg 601MQH (dawniej JOINT E33)
Piwa: 4/5
Wysłany: 2009-12-18, 11:33   

Odpowiedź dla gino
Nie jestem fachowcem elekrtonikiem, jeno zwykłym szoferem campera. Napisałem to, co sam pochłonąłem w temacie. Wszyscy mnie informowali, że trzeba zakupić przetwornicę o jak największej mocy, czyli około 1000W, a pamiętam chyba eler1 to miał w swoim Niewiadowie 2000W do klimy. Straty na sprzęcie będą chyba podobne jeśli idzie o moc przetwornicy, ważna jest jej sprawność i zabezpieczenie rozładowania akumulatora ponad normę, czyli do ok.10,5 V. Myślę, że problemy z akumulatorem nie były związane z mocą przetwornicy, ale z tym, że bez opanowania i umiaru chciałeś korzystać z prądu, a ten nie bierze się z nieba, no chybaże ktoś ma panel solara na dachu. Prymitywnym domowym sposobem robiłem bilans mocy w moim camperze i wyglądo to tak:
1. oświetlenie od 16 do 86 W (czyli 1,3 do 7,2 Ah)
2. pompa wody 17 W (czyli 0,3 Ah przyjmując łączną pracę 12 minut na godzinę)
3. wentylator w suficie od 4 do 33 W (zależnie od szybkości czyli 0,4 do 35 Ah)
4. dmuchawa piecyka grzewczego od 4 do 13 W (czyli 0,4 do 13 Ah)
5 lodówka 130 W (oczywiście średnio, bo zależy od ustawionego termostatu czyli ok.9 Ah)
6. boiler ciepłej wody 10 litrowy - tylko zasilany gazem
Łącznie to daje pobór od 41 do 279 W, czyli 2,4 do 65,5 Ah. Jak to się przełoży na akumulator. Ano według moich wyliczeń (przypominam amatorskich i prymitywnych, nie uwzględniających skomplikowania zagadnienia) przy poborze mocy minimalnej 40W i maksymalnej 280W akumulator zwykły taki Ca/Ca (którego rozładowanie nie może przekroczyć 50% pojemmności) o pojemności 75 Ah popracuje od 15,6 godziny do 34 minut, akumulator 85Ah od 17,7 godziny do 39 minut a 100Ah od 20,8 godziny do 46 minut. Akumulator głębokiego rozładowania (do 80%) 80Ah będzie mógł pracować na przetwornicy od 26,7 godzin do 60 minut zależnie ile mocy odbierać będziesz na napięciu 230 V.
Jak widzisz, popimo prymitywnych wyliczeń, wskazują one na zagadnienie, że szybko możemy rozładować akumulator korzystając z przetwornicy dużej mocy, dlatego uważasz,ż e mała przetwornica jest bezpieczniejsza, bo nie pozwala na podłączenie zasilania dużego, wyłącza się lub piszczy. W tym chyba problem a nie w mocy przetwornicy uzywanej. Chętnie posłucham innych zdań, bo tak jak napisałem, nie jestem obeznany z elektryką i nie widziałem nigdy prądu płynącego w przewodzie, ale wiem, że cosik tam lata. Może da informacuję w temacie ktoś z koleżeństwa, kto zawodowo zna się na tym i pozwoli nam amatorom to pojąć praktycznie. Pozdrawiam.

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/90
Wysłany: 2009-12-18, 11:54   

We wszystkim ważny jest umiar jak suszrka to 400W max - suszy akumulator i włosy nic nie wybucha. Jak mikrofala to odpalana na 30-60 sekund . Cały czas mam tę samą przetwornicę ( 600W ) w tym samym aucie i akumulator też.

Odpowiedz do tematu