Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2008-12-26, 13:58
TUNEZJA
Autor Wiadomość
LANDEK 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: MIKRO KAMPER NISSAN PATROL V8 6.5 TD
Nazwa załogi: LANDEK TEAM
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-11-27, 23:04   

Jeśli wszystko będzie ok, to planujemy dojechać do Palermo - po drodze sporo zwiedzając, dojazd około 5-7 dni. Prom z Palermo do Tunisu kosztuje około 300 EUR za kampera i 4 osoby w obie strony. W tunezji 14 dni i około 5 dni na powrót.
Postaw piwo autorowi tego posta

sum
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-28, 07:47   

Januszu byłem i na kilku fotografiach widać mojego Hiluxcampera (trasa ERG-oriental, szczyt wydmy, szosa, i ostatnie fotki nocleg na plaży) to taka srebrna futurystyczna zabudowa na pickupie

LANDEK 
doświadczony pisarz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-11-28, 08:49   

A powiedz mi SUM, jaką wysokość ma twoje autko razem z zabudową?

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2009-11-28, 09:14   

sum napisał/a:
byłem i na kilku fotografiach widać mojego Hiluxcampera

Czy jest gdzieś w Internecie opis tej wyprawy, jakieś konkrety, dziennik podróży, opis trasy lub coś w tym stylu. Coś więcej niż same zdjęcia?

sum
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-28, 11:59   

Auto z zabudową ma 2,85 m. Wyprawa była organizowana przez klub Toyota Land Cruiser Polska i na ich stronie jest więcej zdjęć i opisów. Staram sie nie być zbyt wylewny w opisywaniu tej i podobnych wycieczek ponieważ chcę uniknąć dyskusji " o wyższości świąt Bożego Narodzenia......." Celem naszych podróży jest ucieczka od cywilizacji i poszukiwanie miejsc których ludzie nie zdązyli jeszcze popsuć. Jazda po pustyni, dzikich plażach, zasypianie i budzenie nad brzegiem morza kołysani szumem fal lub na środku pustyni gdzie jest taka cisza że słyszysz bicie własnego serca wykopując auto z piachu.
Na zabytki poświęcamy max 1/3 czasu a resztę na podziwianie natury, nieba które jest najpiękniejsze gdy wokół nie ma zadnych świateł, palenie ognisk, obserwowanie myszki która nocą przybiega aby się napić piwa z przewróconej puszki lub szakali polujących na wielbłądy. Takie przyjemności nie są osiągalne przy podróży z przyczepą lub kamperem z napędem na 1 oś. Dlatego uważam że wyjazd do Afryki kamperem aby jeździć drogami (bardzo dobrymi) bez możliwości zjazdu z nich nie ma sensu. Lepiej polecieć samolotem na wczasy All inclisiw, wynająć Jeepa lub quada poopalać się trochę pozwiedzać za mniejsze pieniądze i mniejszym wysiłkiem.

LANDEK 
doświadczony pisarz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-11-28, 12:44   

To też właśnie wiedząc o tym wszystkim co napisałeś i mając podobne poglądy chcę przerobić swojego kampera na napęd 4x4.
Autami terenowymi poruszam się dość intensywnie od 5 lat i wiem coś na ten temat.

pozdrawiam Landek

sum
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-20, 15:58   

Nie wiem co dla czytelników jest interesujące a nie należę do osób uważających każde odwiedzone przez siebie miejsce za święte i n-ty cud świata. Za to chętnie odpowiem na każde pytanie na które będę znał odpowiedź :ok

sum
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-21, 10:53   

Sprubuję w telegraficznym skrócie:
Kraj dużych kontrastów. Strefa turystyczna nadmorska i popularne oazy - cepelia.
W głebi na pustyni jest rok muzułmański 14.. i ludzie tak żyją jak u nas w XV w. choć są wyposażeni w trochę gadżetów z XXI w. Kraj policyjny, ludzie sympatyczni i nie upierdliwi. Pystynia typu ergi i diuny ładniejsza i większa niż w Egipcie i Maroku razem wziętym ( taką najbardziej lubię).Nie ma problemów z posiadaniem i używaniem GPS i CB choć na granicy są naciagacze którzy za parę euro chcą zezwolić na użytkowanie ale można ich olać.
Warto jechać ale jezeli na pustynię to przynajmniej w 2 auta z 2 powodów: kobiety się mniej denerwują i można sobie pozwolić na odważniejszą jazdę terenową. Nie wiem co jeszcze interesuje kandydatów do podróży w tamtym kierunku?

LANDEK 
doświadczony pisarz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-12-21, 14:38   

Cześć
Może wiesz orientacyjnie ile ważyło twoje auto w Tunezji?

sum
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-21, 20:27   

Ok. 2700 kg

LANDEK 
doświadczony pisarz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-12-21, 22:51   

No to mój ma o 2000 kg więcej...

sum
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-22, 13:03   

ad. 1,2,3 miałem na garminie wgraną mapę www.4x4travel.org/downloa..._TunisiaV11.zip
Z przewodnika Globalu (mały) wybraliśmy miejsca które nas interesują i poruszaliśmy się między tymi miejscami unikajac asfaltu często jak się dało na azymut. Jeden z kolegów który sie interesuje militariami opracował trasę wzdłuż umocnień Mareth i te punkty mogę Ci dać przy okazji. Mogę takze udostępnić nasze traki ale tego nie robię gdyż wyznaję zasadę :nie rób drugiemu co t........ Ponieważ ja lubię się bawić w Kolumba i odkrywać nowe szlaki a jazda po czyimś sladzie mnie mierzi.
Jeśli chodzi o trudności to wydmy nie są najtrudniejsze bo jak usiądziesz to można najczęściej się wycofać i objechać a wykopanie nie jest trudne tylko należy pamiętać że jedna sekunda kręcenia kołami jak samochód stoi to potem minuta machania łopatą :mrgreen: znacznie trudniejsza i zdradliwa jest jazda po wyschniętych jeziorach ponieważ pod wygladającą ładnie suchą powłoką jest breja oraz plaże nad morzem jesli się niewłaściwie odczyta i wybierze piasek.W niektórych miejscach nie daje się dojechać do morza ponieważ strefa przypływu ma kilometr lub wiecej i nie ma trakcji ponieważ dno z powodu glonów jest bardzo śliskie. cdn

sum
[Usunięty]

Wysłany: 2009-12-22, 13:28   

Promy można płynąć z Genui 2 linie lub z Sycylii. Z Genui linia tunezyjska lekko droższa ok 900 euro dwie osoby z kabiną 2 osobową lub francuska tańsza ze spaniem na pokładzie 600 euro o linii z Sycylii napisał Kolega powyżej.
Nie potrzeba żadnych wiz zezwoleń i zaświadczeń wystarczy ważny paszport.
Nie wymagane są żadne badania ani szczepienia.
Lokalni ludzie bardzo mili serdeczni i chętni do pomocy ( kilometr gonił nas na motorku facet aby nas ostrzec abyśmy nie jechali na liman w którym poprzedniego dnia zakopała się kawalkada niemców). Sprzedawcy i żebracy nie agresywni .Policja i wojsko uprzejmi służą pomocą , ostrzegają , chcą pogadać a nie skrzywdzić. Dotyczy to terenów na południu bo w strefach turystycznych lub w promieniu 3 kilometrów od pałacu prezydenta i w dzielnicach rządowych nie da sie wysiąść z samochodu aby zrobić zdjęcie bo przeganiają.
Woda technicznej mieliśmy 60 l i wystarczyło. Pitną należy kupować w butelkach zapieczętowanych. Paliwo jest w stacjach benzynowych bez problemów a w oazach nalewane z beczek lub baniek tańsze ale ja nie ryzykowałem. Potrzebny dodatkowy zbiornik. Ja nie miałem i bardzo się stresowałem jak miałem do przejechania 70 km w linii prostej przez pustynię a w zbiorniku paliwa na jakieć 130 km.
Kraj bardzo bezpieczny, dużo tajniaków i policji nam nic nie groziło mimo że tylko raz spaliśmy na campingu i nie słyszeliśmy o kłopotach. Raz w pobliżu granicy Algierskiej wojsko nas zawróciło bo podobno granicę przekroczyła banda która mogła porwać ludzi.
Popularne zagrożenia to skorpiony i węże więc trzeba chodzić ostrożnie. W okresie kiedy my byliśmy było dla nich za zimno i były zakopane w piasku. Uważać trzeba na szakale które są jedynym realnym zagrożeniem bo lubią mięso ludzkie bardziej niż wielbłądzie.

LANDEK 
doświadczony pisarz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-01-04, 16:54   

21 stycznia lecę na mały rekonesans. Może w wakacje uda się zachaczyć także o Libie.

pozdrawiam

LANDEK 
doświadczony pisarz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-05-09, 19:26   

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem to 9 czerwca jestem moim kamperkiem na promie z Genui do Tunisu.
Nastąpi chwila prawdy na co można porwać się kamperem na AT-kach , tylnym napędem i masą 5 ton ;)
O wydmach nie myślę, ale szutrów nie odpuszczę :szeroki_usmiech

Odpowiedz do tematu