Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-11-03, 20:50
Camper bez ograniczeń :)
Autor Wiadomość
pietrek
początkujący forumowicz

Wysłany: 2007-09-05, 22:59   

witam,
właśnie stoję przed decyzją zakupu kampera i proszę o poradę
wróciłem z targów w dusserldorfie i jestem cały skołowany ofertą producentów :gwm
dysponuję niemal nieograniczonymi środkami na zakup auta ,może to być nawet 80-90 tys.euro
pytanie moje brzmi : czym kierować się przy wyborze,na co zwrócoić szczególną uwagę i wreszcie jaką firmę wybrać ?( do 3,5t )
kamper ma mi służyćnie tylko latem ale i zimą ;-)
jakie wyposażenie dodatkowe wybrać ?
pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

Paweł P. 
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Piwa: 1/2
Wysłany: 2007-09-06, 07:56   

pietrek napisał/a:
jakie wyposażenie dodatkowe wybrać ?

pietrek napisał/a:
dysponuję niemal nieograniczonymi środkami na zakup auta ,może to być nawet 80-90 tys.euro

Tu chyba sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, bierz wszystko co daje producent, co oryginał to nie garażowa doróbka :) bierz solary, agregaty, wieszaqki, markizy, klimy itd.

pp 
weteran

Piwa: 4/20
Wysłany: 2007-09-06, 09:23   

przy budżecie 80-90 tys. euro to najpierw trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie co to ma być!
u róznych producentów za te pieniądze otrzyma sie coś zupełnie innego!

z jednej strony to może być full wypas ale nizsza półka a z drugiej golas ale "dobra" marka i model!

pewnie bedziesz musiał poszukac kompromisu! :-)

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2007-09-06, 09:30   

Ja bym zaczął od sprawdzenia czy "kamperowanie" jako sposób spędzania czasu odpowiada.
Poprzedni właściciele mojego samochodu kupili auto i po pierwszym wyjeździe okazało się, że choroba lokomocyjna załogi uniemożliwia normalne używanie samochodu.
Jeżeli pierwsze doświadczenia masz za sobą można myśleć jakie auto, jeżeli nie to proponuję skorzystać z wypożyczalni. Dowiesz się czy Ci (Wam) odpowiada kamperowanie i jaki typ samochodu najbardziej by pasował.

pietrek
początkujący forumowicz

Wysłany: 2007-09-06, 10:54   

janusz napisał/a:
Ja bym zaczął od sprawdzenia czy "kamperowanie" jako sposób spędzania czasu odpowiada.
Poprzedni właściciele mojego samochodu kupili auto i po pierwszym wyjeździe okazało się, że choroba lokomocyjna załogi uniemożliwia normalne używanie samochodu.
Jeżeli pierwsze doświadczenia masz za sobą można myśleć jakie auto, jeżeli nie to proponuję skorzystać z wypożyczalni. Dowiesz się czy Ci (Wam) odpowiada kamperowanie i jaki typ samochodu najbardziej by pasował.

tak też właśnie uczyniłem i stąd moja decyzja :lol:
podajcie proszę kilka przykładów ew.konfiguracji takiego kampera ,przy czym istotnym dla mnie jest fakt czy z alkową czy bez , osobiście podobają mi się zintegrowane ,z panoramiczną szybą , choć czytałem że mocno się nagrzewają ..
interesuje mnie czy warto dodać pare centymetrów ( np.7,39) czy też sztywno się 3mać 7 m. ?
pojazd ma służyć rodzinie 2plus1
pozdrawiam

pp 
weteran

Wysłany: 2007-09-06, 11:31   

podstawowe pytanie: to ma byc pojazd nowy czy używany?
integral fajnie wyglada ale wg mnie fajniejsze są alkowy.
dla rodziny 2+1, 7 mertów to luksus ale kto bogatemu zabroni?
w długości chyba bardziej istotna granicą długoci jest 6 m, ze wzgledu na ceny przepraw promowych! Najbardziej w Norwegii gdzie tych przepraw jest naprawdę duzo! Oczywiście w grę wchodzą również inne przeprawy na iine różne wyspy ale tam próg długości chyba częściej jest na 8 m!
jeżeli masz mozliwości to poprostu ogladaj i wybierz to co Ci sie podoba!!!

harlejowiec 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Może Hymer?Koniu nie śmiej się!
Wysłany: 2007-09-06, 11:32   

Miec tyle kasy na kampera co ma Pietrek to marzenie :-) Jednak gdy sie wczulem w jego sytuacje same schody :-( przychodzi mi do glowy duzo pytan: czy chcesz zmienic swoj dotychczasowy styl zycia i przeniesc sie do kampera na 8-10miesiecy w roku?czy chcesz korzystac tylko z kempingow wysokiej klasy ? czy tez wolisz malo znane miejsca czasem dzika przyroda gdzie nie ma pradu itp? Jaki bedzie sklad twojej zalogi podczas wypraw?I wiele innych pytan ktore musisz sobie zadac przed kupnem.Zgadzam sie z przedmowca ze potrzebny bedzie kompromis.Napewno cos wybierzesz czego z calego serca Ci zyczymy.Sami do swoich wojazy uzywamy "Zaczarowanej dorozki"(przyczepa Knaus+Mitsubischi Lancer jako kon :lol: )I tak rok 2007 10dni Wegry-Pusposkladany
6dni gory kolo N.Sacza 14dni Bieszczady i to bedzie chyba wszystko.Podsumowujac rok 2007 jak narazie nie wskazuje na zamiane "Zaczarowanej dorozki" na kampera o ktorym marze dzien i noc :-/

pp 
weteran

Wysłany: 2007-09-06, 11:42   

nasze wypozyczalnie oferuja kilkanascie typów kamperów do wypozyczenia! może wypozyczac po kolei na kilka dni coraz to inny i tak sie przekonać! co potrzeba i czego brakuje tez lepiej wychodzi w trakcie uzytkowania!

pietrek
początkujący forumowicz

Wysłany: 2007-09-06, 11:53   

harlejowiec napisał/a:
Miec tyle kasy na kampera co ma Pietrek to marzenie :-) Jednak gdy sie wczulem w jego sytuacje same schody :-( przychodzi mi do glowy duzo pytan: czy chcesz zmienic swoj dotychczasowy styl zycia i przeniesc sie do kampera na 8-10miesiecy w roku?czy chcesz korzystac tylko z kempingow wysokiej klasy ? czy tez wolisz malo znane miejsca czasem dzika przyroda gdzie nie ma pradu itp? Jaki bedzie sklad twojej zalogi podczas wypraw?I wiele innych pytan ktore musisz sobie zadac przed kupnem.Zgadzam sie z przedmowca ze potrzebny bedzie kompromis.Napewno cos wybierzesz czego z calego serca Ci zyczymy.Sami do swoich wojazy uzywamy "Zaczarowanej dorozki"(przyczepa Knaus+Mitsubischi Lancer jako kon :lol: )I tak rok 2007 10dni Wegry-Pusposkladany
6dni gory kolo N.Sacza 14dni Bieszczady i to bedzie chyba wszystko.Podsumowujac rok 2007 jak narazie nie wskazuje na zamiane "Zaczarowanej dorozki" na kampera o ktorym marze dzien i noc :-/

tak się jakoś w życiu ułożyło że mam mnóstwo czasu (w koncu) i trochę pieniędzy :-D
po wielu latach ciężkiej pracy i absolutnie żadnego urlopu chyba się to należy mnie i mojej rodzinie a że jesteśmy ludżmi jeszcze młodymi (40) to czas na podróże jak znalazł :-D
nie lubię jezdzić po hotelach,stąd pomysł na karawaning, z resztą jako dzieciaki jezdziliśmy jak cyganie z przyczepami po całym kraju i nie tylko :-)
zakup karawana jest rzeczą b.poważną i odpowiedzialną więc wymaga wielu przemyśleń
i właściwego podejścia do tematu ,dlatego moje pytanie ;-)
ps. mamy zamiar korzystać z tej przyjemności zarówno latem jak i zimą ( o wypadach łikendowych wiosną i jesienią nie wspomnę :-D )

pp 
weteran

Wysłany: 2007-09-06, 12:02   

to tylko pogratulować! nie wszyscy maja tak dobrze!
też bym tak kiedys chciał! :-)

eeik 
Kombatant
"Mała Karawana"

Twój sprzęt: Dethleffs
Pomogła: 1 raz
Piwa: 13/7
Wysłany: 2007-09-06, 12:08   

Ja bym też chciała , tak tylko pomarzyć.

Ale cieszę się, że ktoś realizuje swoje marzenia.
Zazdroszczę pozytywnie, tego czasu już wolnego ( bo kampióra już mamy :) .)

I pochwal nam się co wybrałeś.

Ja bym też przetestowała wynajmują na weekendy.
Wypożycz alkowę, półintegrala i integrala z róznymi układami wnętrz.
Wtedy zdecyduj.
Zresztą to forum zawiera mnóstwo informacji i sugestii co kto chciałby mieć w kamperze, więc tylko poskładac do kupy i kamper jak marzenie.
Z tymi funduszami nie powinno być problemu.

Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

paf 
Administrator

Twój sprzęt: Rimor Katamarano 8 czasami :)
Piwa: 37/20
Wysłany: 2007-09-06, 12:21   

pietrek, poza tym wydaje mi się że coś bardzo dobrego kupisz już za połowę planowanej kwoty - w górę może być tylko lepiej

IMO niepotrzebną stratą pieniędzy jest przepłacanie za bardzo "markowe marki" kamperów
gdy nieco tańsza (zaznaczam że jako "tańsza" w tym przypadku rozumiem 40-50keuro) marka zaoferuje ci i tak bardzo dobry poziom i serwis - powodzenia czytaj pytaj i szukaj a potem się spotkamy i obejrzymy :ok

wracając do tematu to zadaj sobie pytanie czy planujesz wozić jakiegoś quada czy motorek - wtedy duży bagażnik w środku jest rewelacyjnym rozwiązaniem, łazienka z osobnym prysznicem też niezły pomysł, mocny silnik - 130KM wzwyż IMO wysokoprężny z turbo (kochany moment obrotowy) :szeroki_usmiech

na pewno jako dodatkowe wyposażenie - jeśli nie ma w standardzie ofkorzz - i nie chcesz potem dłubać sam to - anteny, TV, nagłośnienie, solary, skoro dla 2+1 to taki układ aby było luźno od razu bez przestawiania i kombinowania, KLIMA!!! najlepiej kabinowa i "całobudowa", tapicerka bardziej praktyczna niż efektowna - tam trzeba żyć w drodze a nie patrzeć czy się nie pobrudzi

zwróć uwagę na funkcjonalność deski rozdzielczej, schowki musi ich być dużo - więcej niż mniej

tyle przychodzi mi na myśl teraz - powodzenia

pp 
weteran

Wysłany: 2007-09-06, 12:34   

paf wie co mówi! :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

paf 
Administrator

Twój sprzęt: Rimor Katamarano 8 czasami :)
Piwa: 37/20
Wysłany: 2007-09-06, 12:40   

pp napisał/a:
paf wie co mówi! :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

a jak ;) - też wróciłem z targów w Dusseldorfie, tydzień temu kupiłem kampera (SamiWiecieDlaKogo ;-) ) no i pooglądałem sztuki po 70-90 i jakoś nie ma szału w porównaniu do 40-50
IMHO, zaznaczam

pietrek
początkujący forumowicz

Wysłany: 2007-09-06, 12:42   

no to mam mętlik w głowie :lol:
ps. im więcej tego oglądam tym gorzej ;-)
dzięki za sugestie, czekam na następne ..
na marginesie dodam - nie ma czego zazdrościć, całe życie żal było mi kupić cokolwiek bo wszystko szło w firmę (teraz firmy już ni ma ) :cry:
nadszedł w koncu ten czas kiedy coś od życia się należy,nie ? ;-)

Odpowiedz do tematu