Wybieramy sie na Sycylie |
Autor |
Wiadomość |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1300 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-12-31, 22:26
|
|
|
Piotrze ja to napisalem z zartem bo bardzo lubie ciepelko i slonecko a wrecz nie nawidze zimy. |
|
|
|
 |
Pierre94
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Chausson Alegro 89 na Citroenie HDI 2,8l
Nazwa załogi: Piotr i Beata
|
Wysłany: 2009-12-31, 23:56 Skorpion
|
|
|
Jeśli to napisałes tylko żartem to może jednak przyjadę do Polski w styczniu.
Szcześliwego Nowego Roku Piotr i Beata
Tak jak Brama Floriańska.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6353 raz(y) 59,31 KB |
W parku.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6353 raz(y) 75,8 KB |
Fikus w Palermo.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6353 raz(y) 89,45 KB |
Trzej królowie Vincenzo.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6353 raz(y) 47,86 KB |
|
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1300 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-12-31, 23:58
|
|
|
Tylko i wylacznie zartem |
|
|
|
 |
Pierre94
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-01-01, 01:18 Basiu i Tadeuszu
|
|
|
Ja też tylko żartowalem. Wyszliśmy trochę do miasta w tym roku. Było tyle petard jak w 1943 roku w czasie inwazji amerykanskiej na Sycylię.
Szcześliwego i Wsołego Nowego Roku 2010 Wam wszystkim kamperowiczom życzą Piotr i Beata |
|
|
|
 |
Greg
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Mercedes Sprinter Concorde 620 XT
|
Wysłany: 2010-01-01, 17:20
|
|
|
Witam.
Składam Wam najserdeczniejsze życzenia w tym Nowym Roku, wspaniałych podróży w miejsca z Waszych marzeń.
Z zainteresowaniem czytam waszą relacje z Sycylii i proszę o jak najwięcej informacji praktycznych z miejsc, które zwiedzacie gdyż chcemy się tam wybrać w II połowie lutego.
Jak się sprawa rozegrała z butlami?Czy są tam stacje BP?
Chętnie też widzielibyśmy jakieś towarzystwo na tę wyprawę.( nas jest 3,junior ma 10lat)
Pozdrawiamy i czekamy na dalszą część. |
|
|
|
 |
Pierre94
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-01-02, 20:15 Greg
|
|
|
Dzięki za życznia i nawzajem życze Wam szczęśliwego Nowego Roku i duo podróży.
Napiszę coś więcej jak będę w domu za parę dni. Jak na razie gazu nam starczyło (mamy dwie due butle) i na Sycyli włączyliśmy ogrzewanie może dwa albo trzy razy.
Jestesmy dzisiaj w Poli w Apeninach. Pozdrawiamy Piotr i Beata |
|
|
|
 |
Pierre94
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-01-02, 20:25 Już w roku 2010 ty;
|
|
|
1.01.2010.
Rano byl silny wiatr 80 km./godz. w związku z tym wyjechaliśmy dopiero po obiedzie jak to się trochę uspokoiło. Z Palermo do Messyny jest autostrada z ogromną ilością tuneli i wiaduktów.
Przy tak silnym wietrze jazda nie jest ani przyjemna ani bezpieczna. W Palermo zostalismy 9 dni i nigdy jeszcze nie stałem tak długo w jednym miejscu. Jak dotąd to 3 lub 4 dni to bylo wszystko.
Kolo 5 tej zjechaliśmy z autostrady i zatrzymali w małej miejscowosci Falcone. Na bocznej spokojnej uliczce znalezliśmy parking gdzie stoją samochody i busiki wożące dzieci do szkoły.
Jest tu cicho i myslę ze bezpiecznie. Mimo tego blokuję przednie dzwi.
Jutro jest sobota i chyba nie będzie dużo samochodów na prom.
2.01.2010.
W Messynie było dużo ludzi na prom ale chodzą jeden po drugim więc nie trzeba było długo czekać. W Apeninanch najpierw był deszcz (ten którego niektorzy w duchu mi życzyli) Żartuję.
Potem burza z błyskawicami i wreszcie grad i śnieg. Zatrzymaliśmy sie w małej miejscowości Polla i znalezliśmy spokojne miejsce koło stadionu i WiFi. Mogę odpowiedzieć na kilka maili i trochę podzwonić przez Skype. Pozdrowienia Piotr i Beata |
|
|
|
 |
Pierre94
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-01-06, 10:14 Koniec podróy
|
|
|
3.01.
Po drodze mamy Monte Cassino. Grzechem było by się nie zatrzymać i pomodlić nad grobami polskich żolnierzy. Zostaliśmy aż do wieczora. Na górze jest parking 8 E. na czas nieograniczony. Po zwiedzeniu cmentarza i muzeum w klasztorze pojechaliśmy wieczorem dalej.
Na górze było tylko 2° i bałem się że zabraknie mi gazu na ogrzewanie. Zatrzymaliśmy się w małej miejscowości między Rzymem i Florencja. Były straszne korki na autostradzie (koniec wakacji swiątecznych. Na autostradzie we Wloszech jest duzo miejsc na serwisy dla kamperow niestety poniewaz bylo zimno prawie nigdzie nie ma wody. Ubikacje plukam woda szara ale wode czysta mozna wziasc tylko w ubikacjach.
3.01.
Rano padał śnieg i tak calą drogę prawie aż do granicy francuzkiej. Po wymianie butli gazowej i zakupach zatrzymaliśmy sie na noc znowu w La Motte. Tak jak w pierwszą strone. Jest tu tak cicho że aż dzwoni w uszach. Zostało nam tylko 800 km. Po drodze mały problem w obiad było włączone ogrzewanie i ciepła woda. Po obiedzie zrobiło się naprawdę zimno i otworzył się zawór w kombi (Traumatic) włączyła się pompa której w czasie jazdy naturalnie nie było słychać i wylało sie na drogę 50 l. wody. Na szczęście na francuzkich autostradach jest bardzo duzo parkigów z ubikacątrz zawsze jest woda. Dojechaliśmy kolo 9 tej wieczorem do domu. Poniewaz jest tam zimno i nie ma ciepłej wody śpimy jeszcze tą noc w kamperze.
Pozdrawiam Piotr i Beata
Czy widzicie te gruzy na szczycie.....JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6090 raz(y) 52,97 KB |
Czerwone maki na MonteCassino.JPG Czerwone Maki po włosku |
 |
Plik ściągnięto 6090 raz(y) 40,79 KB |
Grób Generała Andersa.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6090 raz(y) 53,1 KB |
Parking w Polla.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6090 raz(y) 51,07 KB |
Monte Cassino Polski Cmentarz.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6090 raz(y) 45,28 KB |
W oczekiwaniu na prom.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 6090 raz(y) 39,45 KB |
|
|
|
|
 |
slajd
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato-Eriba 2,8l i P.L.A. Citroen 2017
Pomógł: 1 raz Dołączył: 03 Gru 2008 Piwa: 105/80 Skąd: Bolesławiec Śl.
|
Wysłany: 2010-01-06, 10:40
|
|
|
Cieszymy się, że szczęśliwie dotarliście do domu
Bardzo dziękujemy za wspaniałą realację z podróży i pamięć o nas |
_________________ Łatwe do przeprowadzenia są tylko zmiany na gorsze - Prawo Philipa
Pozdrowienia
Lucyna i Jerzy |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2010-01-06, 13:04
|
|
|
Dopiero dziś przeczytałem Twoją relację i całe szczęście, bo żółć zazdrości zepsułaby mi całe święta i Sylwestra. Sycylia w grudniu... Kiedy i czy w ogóle będzie mi dane tego doświadczyć. Zazdroszczę oczywiście nie zawistnie, bo cieszę się z Waszej wyprawy, z przyjemnością czytam relację i oglądam zdjęcia - po tych kulinarnych, ślinkę miałem do pasa. Obudziłeś w nas potrzebę odwiedzenia tych miejsc i być może zaowocuje to kolejną wyprawą do Włoch. Niestety nie w grudniu i nie na tak długo. Pozdrawiam serdecznie i życzę Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
Pierre94
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-01-06, 13:10 Dzięki slide
|
|
|
Dziekuje za zyczenia. Na razie nie mam polskich liter bo w domu mam Macintosha.
Bylo to moje pierwsze sprawozdanie z podrozy i nie mam doswiadczenia. Z drogi tez nie bylo latwo wysylac tekst i zdjecia bo wolne WiFi nie zawsze dobrze dzialaly.
Tutaj jest zimno (pare stopni ponizej zera) i pada snieg. Po drodze zamarzly mi dwa elektrozawory ze zbiornikow brudnej wody, podgrzewam je teraz grzalka elektryczna podobnie musze zrobic z kombi Traumatic bo tam tez nie bardzo chce splywac woda. Zostalbym jeszcze z miesiac na Sycyli ale w najblizszy poniedzialek mam zaproszenie do Opery Krakowskiej i lecimy do Polski samolotem.
Pozdrowienia dla Wszystkich z CamperTeamu Piotr i Beata |
|
|
|
 |
Joluś
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
|
Wysłany: 2010-01-06, 14:07
|
|
|
Witaj ,czytając twoje relacje z podróży zapomniałam ,że za oknem sypie śnieg i jest trochę mrozno, tzn.że ..... dobrze Ci idzie to pisanie.
Nie ważne są doświadczenia ,ważne są chęci podzielenia się tym co oglądasz.Jak na razie możemy sobie pozwolić na krótkie wpady kamperkiem,ale i z tego się bardzo cieszymy.Myślę że kiedyś też sobie tak pobalujemy jak Wy.Do zobaczenia i wspaniałych wypraw w Nowym Roku.
|
_________________ Nie przystawaj dla zbierania kwiatów, by je zachować, ale idź naprzód, a kwiaty będą ciągle kwitnąć na twojej drodze...
 |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2010-01-06, 14:08
|
|
|
Piękna trasa. mam nadzieję, że kiedyś będzie mi dane podążyć waszym śladem. Wszystkiego dobrego! |
|
|
|
 |
Pierre94
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-01-06, 17:57 Joluś
|
|
|
Dzięki. Nie zapomnij że mieszkam już we Francji 46 lat i nie często piszę po polsku.
Pozdrawiam Piotr |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-01-06, 18:40
|
|
|
Piotrze, byłoby pięknie gdyby tak wszyscy nasi Rodacy co powyjeżdżali za granicę czy też emigrowali za chlebem, mogli tak dobrze jak Ty uzywac swojego ojczystego języka. Widać tutaj starą dobrą szkołę polszczyzny no i Twoje samozaparcie, że nie zapomniałeś jak należy pisać. Niektórzy w Polsce nie piszą tak poprawnie jak Ty, za co masz piwko , no i oczywiście za Waszą relację z Sycyli, czytałem ją z wielkim zaciekawieniem!!!
Pozdrawiam i mam nadzieję, że kiedys się spotkamy jako brać Camperteamowa!! |
|
 |
|