|
|
Kamper bez gazu |
Autor |
Wiadomość |
airgaston
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Piwa: 13/18 Skąd: stolica i okolica
|
Wysłany: 2010-01-07, 19:09
|
|
|
To chyba nie jest najlepszy pomysł. W kamperze jak zawsze jest za mało prądu. Sama lodówka 100W to ponad 8A przy 12V. Przy aku 80Ah to teoretycznie 10godzin ale akumulatora nie wypijesz do zera. Gaz jest powszechnie dostępny i tani i dla tego jest stosowany. Ogrzewanie można zastąpić webastem ale jest droższe w eksploatacji. |
_________________ pozdrawiam
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
|
|
|
 |
chris
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Gru 2008 Piwa: 3/1 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-01-07, 19:11
|
|
|
Lodówka na 12V za długo nie pochodzi. Chyba że masz cały czas uruchomiony silnik. Na postoju bardzo szybko wyładuje Ci akumulator. Miałem taką w Niewiadówce i akumulator z Poloneza rozładowywała do zera w 4-5 godzin. |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2010-01-07, 19:22 Re: Kamper bez gazu
|
|
|
Ted69 napisał/a: | Widzialem dzisiaj na stacji benzynowej jakis czajnik na 12 V i zaczalem sie zastanawiac czy moznaby wyposazyc kampera w spzret bez uzycia gazu. Lodowka moze chodzic na 12V, ogzrewanie bojlera tez moznaby jakos zalatwic - pozostaje chyba tylko kuchenka. |
I na ile wystarczy Ci tego akumulatora...
A co z oświetleniem, laptopem czy TV. Wg mnie dużo wygodniejszy jest gaz. W lecie 2 butle starczą Ci co najmniej na 2 miesiące, w zimie przy stałym grzaniu prawie na tydzień... i masz gotowanie, ciepłą wodę, ogrzewanie kampera i pracującą lodówkę.
Zamiast tego chcesz to załatwić jednym czy nawet trzema akumulatorami... chyba żartujesz.
A jak śnieg Cię zasypie i będziesz musiał postać dłużej jak 12 godzin. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
Ostatnio zmieniony przez wbobowski 2010-01-07, 19:26, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
chris
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Gru 2008 Piwa: 3/1 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-01-07, 19:24
|
|
|
Tylko czym je potem doładujesz ? Bez podłączenia do 230V na przynajmniej 2 dni nie da rady. O alternatorze samochodowym zapomnij. |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2010-01-07, 20:45
|
|
|
Wprawdzie w CT jestem krótko, ale już zauważyłem, że jest dużo postów bez sensu, szczególnie tam, gdzie jest potrzeba omówić coś naprawdę istotnego. Np. zaczyna się na zrzutach nieczystości w Wa-wie, a kończy na parkingach przy kolejach dojazdowych do
Wa-wy. Inni z Polski są nie zorientowani i zadają pytania. Później są odpowiedzi i temat się rozmydla. Jak wchodzę w zrzuty (kot) to tracę czas na posty, które muszę pominąć.
Nie będę nikogo przepraszał, ale w wielu tematach dotyczących budowy i eksploatacji kamperów ilość odpowiedzi i komentarzy na pytania z gruntu całkowitej nie wiedzy o życiu w XXI wieku jest porażająca. Np farelka w kamperze, itp. Może już to napisałem, to i tak zacytuję mojego mechanika: ''POLAK TO NAJNOWSZY MODEL MERCEDESA POPRAWI''.
Setki doświadczonych fachowców wiele lat budowało kampery i szukało najlepszych rozwiązań. Lepiej z tych doświadczeń korzystać i jeździć, bo na wynalazkach można wyjechać w kosmos. |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2010-01-07, 21:12
|
|
|
za ten post masz piwko choć krótki masz staż |
|
|
|
 |
48a-ELANKO
weteran dawniej: 48a-ELANKO

|
Wysłany: 2010-01-07, 21:13
|
|
|
łoś , słusznie zauważyłeś, że na naszym forum nie ma zapewne ani jednego tematu "technicznego", w którym nie byłoby kilkunastu albo kilkudziesięciu postów luźno, lub wcale nie związanych z głównym tematem. To forum, które tworzymy my wszyscy przybrało taki charakter - towarzyski, poniekąd pogaduchowo - plotkarsko - zabawowy. Znakomitej większości ten styl bardzo odpowiada, powoli wszyscy włączają się w ten rytm, no a po osobistym poznaniu się na zlotach tym bardziej ! Forum staje się wtedy dla nas miejscem do "klupania" o wszystkim!
Wyobraź sobie portal wyłącznie o budowie, eksploatacji i innych sprawach technicznych: moim zdaniem umarłby szybciutko i co najwyżej stałby się formą nieco rozszerzonej "instrukcji obsługi "
Jestem przekonany, że niebawem też dojdziesz do takiego stanu, że będziesz bawił się na Twoim - naszym forum. |
_________________ Ela i Andrzej
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2010-01-07, 21:19
|
|
|
Łoś masz w 100% rację, bardzo cieżko jest COŚ ulepszyć w kamperku ,ale niestety nie jesteśmy narodem typu Niemcy,którzy nauczeni są ,że skoro tak zrobili to tak ma być. Polacy mają zbyt wiele fantazji ,żeby wejść do kampera i tylko mieszkać. Sam wiele rzeczy próbowałem "popsuć" zanim doszedłem do wniosku ,że ktoś to lepiej wymyślił. Ale są też rozwiązania "wymyślone" przez kamperowców które zmieniają prace urządzen na lepsze. Wiatraczki do lodówek,dodatkowe podłogi w Fiatach starszej generacji przy pedałach gazu,itd,itp.Ciężko jest znaleść dwa identyczne kampery w Polsce. To też nic dziwnego ,ze większość chce mieć indywidualny środek.A zresztą jak sie coś kocha całym sercem ,to myśli sie często o tym, tylko jeden krok do przerobienia czegoś wg.siebie |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2010-01-07, 21:26
|
|
|
Zanim "wypociłem " post,to już dwa następne "wpadły" i mają też rację. Forum jest luzackie, i na szczęście nikt mi nie napisze ,że "praca nie na temat"(szkoła). Poradnik to też nie jest, a jak chcemy coś się dowiedzieć z konkretów to samemu trzeba przesiewać ziarno od plew,ale to uroda tego forum,i myśle ,że to też zaleta |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
łoś
|
Wysłany: 2010-01-07, 21:53
|
|
|
48a-ELANKO napisał/a: | łoś , słusznie zauważyłeś, że na naszym forum nie ma zapewne ani jednego tematu "technicznego", w którym nie byłoby kilkunastu albo kilkudziesięciu postów luźno, lub wcale nie związanych z głównym tematem. To forum, które tworzymy my wszyscy przybrało taki charakter - towarzyski, poniekąd pogaduchowo - plotkarsko - zabawowy. Znakomitej większości ten styl bardzo odpowiada, powoli wszyscy włączają się w ten rytm, no a po osobistym poznaniu się na zlotach tym bardziej ! Forum staje się wtedy dla nas miejscem do "klupania" o wszystkim!
Wyobraź sobie portal wyłącznie o budowie, eksploatacji i innych sprawach technicznych: moim zdaniem umarłby szybciutko i co najwyżej stałby się formą nieco rozszerzonej "instrukcji obsługi "
Jestem przekonany, że niebawem też dojdziesz do takiego stanu, że będziesz bawił się na Twoim - naszym forum. |
Pisząc swój post spodziewałem się takiej odpowiedzi, ponieważ wyczułem, że wielu z Was przy takich okazjach daje znać o sobie innym znajomym. Ta strona (CT) daje tyle możliwości, że się z Wami nie zgodzę. W kilku tematach okazałem swoje poczucie humoru, ale są miejsca, gdzie lepiej do rzeczy i nie śmiecić. Za swoje spostrzeżenia jak wspomniałem przepraszać nie będę, bo niby dlaczego jeśli konkretne tematy mają mieć treść merytoryczną i służyć pomocą. Na pogaduchy jest wiele miejsca i przecież są zloty, a na zlotach o czym rozmawiać będziemy jak tu wszystko się wygada. Ględzenie na forum to strata czasu, i to jest moje ostatnie wejście.
Pozdrawiam i życzę Wam i sobie ględzenia i miłych spotkań |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2010-01-07, 21:59
|
|
|
łoś napisał/a: | Wprawdzie w CT jestem krótko, ale już zauważyłem, że jest dużo postów bez sensu, szczególnie tam, gdzie jest potrzeba omówić coś naprawdę istotnego. Np. zaczyna się na zrzutach nieczystości w Wa-wie, a kończy na parkingach przy kolejach dojazdowych do
Wa-wy. Inni z Polski są nie zorientowani i zadają pytania. Później są odpowiedzi i temat się rozmydla. Jak wchodzę w zrzuty (kot) to tracę czas na posty, które muszę pominąć.
Nie będę nikogo przepraszał, ale w wielu tematach dotyczących budowy i eksploatacji kamperów ilość odpowiedzi i komentarzy na pytania z gruntu całkowitej nie wiedzy o życiu w XXI wieku jest porażająca. Np farelka w kamperze, itp. Może już to napisałem, to i tak zacytuję mojego mechanika: ''POLAK TO NAJNOWSZY MODEL MERCEDESA POPRAWI''.
Setki doświadczonych fachowców wiele lat budowało kampery i szukało najlepszych rozwiązań. Lepiej z tych doświadczeń korzystać i jeździć, bo na wynalazkach można wyjechać w kosmos. |
No i co z tego?
Ja jestem za forum pogaduchowo-luzacko-towarzyskim. Zajefajnie jest przejść w kilku postach od instalacji gazowej do wychowania dzieci w tolerancji do gejów. Mi to nie przeszkadza. Nikt nikogo nie banuje. Pytasz o coś, to dobrzy ludzie Ci odpowiedzą, jak maja ochotę , a widzę, że z reguły raczej mają...
Pozdrawiam i dziebko dystansu. |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2010-01-07, 22:13
|
|
|
Ted69 napisał/a: | Widzialem dzisiaj na stacji benzynowej jakis czajnik na 12 V i zaczalem sie zastanawiac czy moznaby wyposazyc kampera w sprzet bez uzycia gazu. |
Kiedyś zadałem podobne pytanie pytanie (na innym forum). Ponieważ podróżuję osobówka chciałem mieć jak zagotować wodę na parkingu w czasie odpoczynku. I odpowiedzi były takie że czajnik na 12V może wodę gotować ale jej nie zagotować i trwa to co najmniej 30 minut a to tylko szklanka. Polecono mi jakąkolwiek kuchenkę ale gazową. Takie elektryczne czajniki mają max 120W mocy a przy napięciu 12V to pobór prądu 10A, a to sporo.
łoś napisał/a: | Wprawdzie w CT jestem krótko, ale już zauważyłem, że jest dużo postów bez sensu, szczególnie tam, gdzie jest potrzeba omówić coś naprawdę istotnego |
Rejestrując sie tutaj ponad rok temu też to zauważyłem choć nie było to w takim stopniu jak jest teraz. Ja się do tego juz przyzwyczaiłem. Na większości forach, moderatorzy "zamiatają" takie posty i dają ostrzeżenia za nie pisanie na temat. Tutaj jest to rzeczywiście forum towarzysko rozrywkowe i ponieważ większość się zna realnie ciężko jest nie zboczyć z tematu. ( to tak jak ze starym znajomym spotkasz się to o wszystkim pogadasz). Jednak niezarejestrowanym użytkownikom, szukającym konkretnej informacji znalezienie jej zajmuje dużo czasu.Często zniechęca do poszukiwań i stąd otwierane są nowe tematy, które były już wcześniej omawiane. |
|
|
|
 |
łoś
|
Wysłany: 2010-01-07, 22:16
|
|
|
JUŻ MIAŁEM SIĘ NIE ODEZWAĆ!!!
Przepraszam, nie mogę dotrzymać obietnicy wobec takiej reakcji. To by było nie grzeczne.
Zgadzam się na towarzyskie pogaduchy, ale.......?????
Ulepszanie swojego kochanego M1, to jeśli nie, to jazda jakimś nie dorobionym gołodupcem. |
|
|
|
 |
Darek o
trochę już popisał
Twój sprzęt: VW T4 Euro Mobil Euro Sky 550 96 r
|
Wysłany: 2010-01-07, 22:27
|
|
|
Miły Łosiu
Nie ma głupich pytań!
Są tylko głupie odpowiedzi lub złośliwe komentarze.
Życzę wyłącznie pouczających rozmów i wszech obecnych
gadajacych głów, które mówia nam oczym i z kim można
a z kim nie wypada.
Ja uwielbiam te pogaduszki zapewne jak cała rzesza
tu obecnych i tylko dlatego tu bywam!
pozd
Darek O |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2010-01-07, 22:34
|
|
|
łoś napisał/a: | Wprawdzie w CT jestem krótko, ale już zauważyłem, że jest dużo postów bez sensu, szczególnie tam, gdzie jest potrzeba omówić coś naprawdę istotnego. |
Ale przecież piszą to nasze koleżanki i koledzy z forum. To nie zależy od stażu na forum, tylko od... i nie wiem jak to nazwać... przychodziła mi na myśl kultura, ale chyba bardziej trafne będzie określenie... od osobowości danego członka forum. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|