Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2007-04-27, 07:42
Grecja wakacje 2006
Autor Wiadomość
tatkog 
weteran
Camperomaniak

Twój sprzęt: Ducato 1994 1,9 TD
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2007-02-12, 18:42   

Przeprawa promowa(jeśli do Grecji)Calafat-Vidin-makumba, stan dróg też średni w obu krajach. Jak jest wybór( a jest) to bezwzględnie Serbia+(kiedyś jeździłem przez Bułgarię)bezwzględnie Macedonia. Tak jak pisałem wcześniej, jeśli autostrady to bezproblemowo.
Postaw piwo autorowi tego posta

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Piwa: 5/1
Wysłany: 2007-02-28, 11:39   

Witam. Jestem nowy - jeszcze się nie przedstawiałem w dziale "Witaj" ale zrobię to jak najszybciej.

W zeszłym roku podróżowałem kamperem po Grecji. Z racji, że kamperuję z rodzinką (małe dzieci) wybrałem nie najtańszą trase ale najbardziej komfortową.

Otóż - promem z Wenecji do Grecji. Dotarłem do Grecji zużywając paliwo na 1300km (w-wa-wenecja). Na promie jest możliwość wykupienia CampOnBoard - czyli nie trzeba wykupywać kajut tylko śpi się we własnych pojazdach (cały pokład jest dla kamperów i przyczep - i duzo jest ich tam :-))

Koszt to 1700zł w obie strony (kamper+2osoby+2dzieci). Oszczędza się około 3000km (po 1500km w każdą stronę) czyli netto koszt to około (licząc około 200zł/500km) to 1700-1200=500zł no i dodatkowo czas i zmęczenie - na promie można nieźle odpocząć.

Czas: w jedną stronę do Iguomenitsy - 20godzin do Patrii chyba 35godzin jak dobrze pamiętam.

Bilety do nabycia w Polsce http://www.minoan.pl/ - tam kupowałem. Jeśli potrzeba wiecej informacji chętnie odpowiem.

Możnie nie był to idealny wariant ale taki wybrałem i nie żałowałem tej decyzji. Z resztą wybrałem różne porty - przybyłem do Inguomenitsy a wypływałem do domu z Patrii - można fajnie trasę sobie ustawić.

Pozdrawiam.

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Wysłany: 2007-02-28, 11:41   

Aaaaa - parę fotek z tej wyprawy do Grecji znajdziecie pod adresem http://acn.waw.pl/camp

Pozdrawiam

paf: dodałem http:// :)
oraz przeniosłem do tematu z Grecją bo był w Macedonii :)
Ostatnio zmieniony przez paf 2007-02-28, 11:56, w całości zmieniany 2 razy  

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Wysłany: 2007-02-28, 11:51   

Dzień dobry wszystkim.
Parę rad z wyprawy zesżłorocznej.

1. Przylądek SUNION (niedaleko ATEN) - piekne miejsce i można przenocować na tamtejszym parkingu (były też kampery z innych krajów)
2. Teatr w Epidauros - parking jaknajbardziej na nocleg (bez sanitariatów)
3. Przepiękny Camping w miejscowości Gialova nad zatoką Navario - camping szeroki na cztery stanowiska od plaży - tam pilismy poranną kawę nad brzegiem - plaża piaszczysta - bajka
4. parę zdjęć na acn.waw.pl/camp - odpowiem na wszelkie pytania

Pozdrawiam.

tatkog 
weteran
Camperomaniak

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2007-02-28, 12:02   

Pozdrowienia,
gdzie jest ten parking na przylądku Sunion?
Jest płatny?
Zwiedzałeś Ateny?
Jeśłi tak, to jechałeś camperem?
Gdzie zaparkowałeś?

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2007-02-28, 12:14   

My w Atenach spędziliśmy trzy dni - dwie noce. Samochód stał na parkingu dla autokarów oczekujących na turystów zwiedzających Akropol, jakieś 500 m do niego. Po Atenach metrem albo nogami.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2007-02-28, 12:27   

Sasquatch, obejrzałem Wasze zdjęcia z Grecji i zauważyłem, że macie chyba najmłodszego na tym forum kamperowicza :bajer

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Wysłany: 2007-02-28, 13:23   

SUNION - tuż pod ostatnim podejściem - po prawej stronie - taki kwadratowy, wyasfaltowany, dość duży parking - jak ja byłem to był bezpłatny - jednak ja zawsze podróżuje poza sezonem. Stały jeszcze dwa inne kamerki - nawet rozmawialismy z nimi też chętnie zostali w tym miejscu na noc.

W Atenach znalazłem pierwszy lepszy parking i dalej wziąłem taksówkę - taksówki w Atenach tanie jak barszcz - półgodziny nas wiózł przez autostradę i i nne uliczki i na końcu zaśpiewał 7,5 euro :-)

To kaperowiczka :-) (Matylda) - ten starszy (Alek) - jej brat zaczynał jak miał 9 miesięcy - wyprawa na Sycylię. Niewyobrażają sobie innych wakacji jak w kamperze. On ma już jakieś 20-30 tys km w kamperze.

Ona zaczynała czterodniowym wypadem nad morze jak miała 6 tygodni :-D

Wcześnie teraz dzieci zaczynają :bajer

tatkog 
weteran
Camperomaniak

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2007-03-03, 09:29   

janusz napisał/a:
My w Atenach spędziliśmy trzy dni - dwie noce. Samochód stał na parkingu dla autokarów oczekujących na turystów zwiedzających Akropol, jakieś 500 m do niego.

Czy tu był nocleg? A jeśli nie, to gdzie były te dwie nocki(chce spędzić tyle samo czasu w Atenach)?

sasquatch napisał/a:
3. Przepiękny Camping w miejscowości Gialova nad zatoką Navario - camping szeroki na cztery stanowiska od plaży - tam pilismy poranną kawę nad brzegiem - plaża piaszczysta - bajka

Też byłem i polecam(choć dla camperowców jest tam raj na "dziko"-zat. Voidokilia ).

sasquatch napisał/a:
4. parę zdjęć na acn.waw.pl/camp - odpowiem na wszelkie pytania

Byliście w Meteorach-jak tam camperowaliście(może króciutki opis trasy do i po Meteorach+nocleg)?
Ostatnio zmieniony przez paf 2007-03-03, 10:05, w całości zmieniany 1 raz  

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2007-03-03, 10:48   

tatkog napisał/a:
Czy tu był nocleg? A jeśli nie, to gdzie były te dwie nocki(chce spędzić tyle samo czasu w Atenach)?

Samochód cały czas stał w jednym miejscu 3 dni i dwie noce. Na parkingu. W dzień stawały obok autokary a po południu prywatne samochody. Nawet nie uruchamiałem silnika. Chodziliśmy do metra na nogach. Parking położony na lekkim pochyleniu ale to nie przeszkadzało, bez żadnych opłat. Na parkingu jest kiosk spożywczy kierowcy autokarów tam kupuję kanapki i napoje. Na koniec przed odjazdem nalaliśmy wody do zbiorników i gościu z kiosku nie chciał żadnych pieniędzy. Postój i noclegi były całkowicie za darmo.
Załączam mapę - nie miałem lepszej technicznie.

aten (Medium).jpg
Plik ściągnięto 192 raz(y) 87,29 KB

tatkog 
weteran
Camperomaniak

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2007-03-03, 11:56   

Wielkie dzięki, teraz wprowadzono w Atenach strfy parkowania-muszę się rozeznać.

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Wysłany: 2007-03-03, 21:31   

tatkog napisał/a:
Byliście w Meteorach-jak tam camperowaliście(może króciutki opis trasy do i po Meteorach+nocleg)?

Przybyliśmy do Inguomenitsy. Pierwszy plan był dojechać do Janiny i na północ do wąwozu Vikos i pasmo Zagoria - jednak zrezygnowaliśmy - czas, dzieci i zbieg innych okoliczności. Pierwszym celem były Meteory. Po drodze oczywiście piękne widoki. Częśc drogi była już po nowej autostradzie ale często były objazdy po starej górskiej drodze. Pierwszy nocleg miesliśmy nad jeziorem (okolice Joaniny - jakiś parking (nic szczególnego) Pamiętam że tam dowiedzieliśmy się że chleba (pomi) nie kupi się w supermarkecie - tylko w piekarniach. Droga przez góry zajmuje dużo czasu. Do Meteor dojechaliśmy pod wieczór następnego dnia. Już się zmierzchało. Przejechaliśmy wioskę Kastraki i zatrzymaliśmy się przy pierwszym klasztorze (tuż za wioską). Parking dość obszerny - niby było napisane by nie nocować ale ponieważ byłem poza sezonem to zostaliśmy tam na noc. Rano obudziły nas dzwony z klasztoru. Przepięknie. Śniadanko i zaczęliśmy zwiedzać po kolei klasztory. Przy każdym można się zatrzymać samochodem - czasami ciasno. Pod jednym z klasztorow podszedł do nas policjant. Grzecznie się zapytał czy wszystko w porządku i zapytał czy chcemy nocować. My że nie, że jedziemy dalej. To on OK i poszedł.

Dalej na południe do Delf. Po drodze guma - na szczęście wulkanizator po grecku to.... wulkanizator tylko w cyrylicy :-D. Nocleg w jakimś miasteczku nadmorskim - nie pamiętam nazwy - w porcie parking miejski. Dalej do Aten ale omineliśmy bokiem i pojechaliśmy na przylądek Sunion. Już nie będę długo opisywał. WYmienię tylko trasę. Ateny, Korynt, Epidauros (camping), Mistra koło Sparty, pułwysep Mani, Zatoka Navarino - tam ten camping w Gialova - prawda tuż obok jest laguna - raj dla camperowców - jednak odkryliśmy go w drodze powrotnej... i wydaje mi się że ta zatoka nazywała się Livari (ale mogę się mylić - zdjęcia na mojej stronie tej laguny to: IMG_2259 i IMG_2259.

Jeszcze tylko Olimpia i do Patras na prom i ot cała wyprawa. :mrgreen:

jacol 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Przyczepa Hobby 420 Classic
Wysłany: 2007-03-07, 08:04   

Jak już pisałem wcześniej (plany wakacyjne), zamierzam się wybrać do tego pięknego kraju (pierwszy raz). W ciągu trzech tygodni zamierzam odwiedzić Olimp ( myślę o wdrapaniu się na górę i przywitaniu z panującymi tam od wieków), Meteory, wąwóz Vikos i okolice, objechać Peloponez ( ponoć tam można dopiero zobaczyć prawdziwą Grecję), no i oczywiście Ateny. Z racji tego, że mieszkam nad Bałtykiem, myślałem o trasie Niemcy-Czechy-Słowacja-Węgry-Serbia-Macedonia a powrót może przez Albanię.
Co Wy na to? Nie za ambitne plany na trzy tygodnie? Dodam, że chcę wziąć ze sobą rowery i Ateny i inne miejscowości zobaczyć z wysokości siodełka rowerowego.

tatkog 
weteran
Camperomaniak

Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2007-03-07, 15:37   

jacol napisał/a:
zamierzam odwiedzić Olimp ( myślę o wdrapaniu się na górę)
Będę upierdliwy, ale Olimp to cały masyw górski a nie jeden szczyt. Co do trasy to w 3 tygodnie da się ją zrobić, ale zależy jak chcesz jechać na Peloponezie(jeśli chcesz jechać codziennie to spoko).

jacol 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Przyczepa Hobby 420 Classic
Wysłany: 2007-03-07, 22:31   

Chciałem przez Litochoro dojechać jak najdalej się da (Agiou Dionysiou), a potem wdrapać się na Pantheon (2917)
http://www.elinida.republika.pl/2003/2%20mapa.jpg
Trzy tygodnie to razem z dojazdem.

Odpowiedz do tematu