Przesunięty przez: janusz 2009-10-05, 22:30 |
Komputer w kamperze |
Autor |
Wiadomość |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-01-18, 20:07 Komputer w kamperze
|
|
|
Czy używacie komputera w czasie swoich wypraw, a jeżeli tak to jakiego i w jakim celu. Ja kiedyś zabrałem laptop na wyjazd z myślą zgrywania zdjęć z aparatu fotograficznego ale okazał sie zbędny mialem tylko klopot z chowanie go przed złodziejami.
Może ktoś ma PCeta takiego do samochodu. |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 1/2 Skąd: Mała Karawana
|
Wysłany: 2007-01-18, 20:37
|
|
|
Molestuję ten temat od paru tygodni. Są chińskie komputery wielkości kartonu papierosów z właściwościami tych pełnowymiarowych PC'tów. Posiadają płytę główną jak w normalnym PC z możliwością podłączenia wszystkiego. Auto Mapa chodzi podobno jak burza. Na szybie przedniej montuję sie tylko monitorek 7" i komendy GPS idą z głośników. DVD, MP3 oraz internet. |
_________________ Piszę poprawnie po polsku. Jak mi się uda
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2007-01-18, 20:41
|
|
|
Z tą automapą to jest trochę kłopot bo wersja na PC jest bardzo stara ze skromnymi mapami a aktualna automapa jest tylko na palma |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

|
Wysłany: 2007-01-18, 20:58
|
|
|
Mam tą obecną i właśnie mi nie chodzi na laptopie. Widziałem w media markt http://www.mapy.mmg.com.p...rofessional.htm bardzo sobie zachwalali. Główny program chodzi na PC i można przerzucać na palmtopa trasy itp. |
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2007-01-18, 21:09
|
|
|
Próbowałem kiedyś uruchomić automapę w emulatorze palmtopa zainstalowanym na palmtopie ale to było nie to o co chodzi. Emulator emulował palma ale w ten sposób,że na ekranie PC wyświetlał się palm jako całe urządzenie tak jak by to było zdjęcie palma. Dopiero na ekranie tej emulacji wyświetlała się automapa. Ale to był kaszan. |
|
|
|
 |
Sławek B
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Hobby 650
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 83/15 Skąd: Sulejówek
|
Wysłany: 2007-01-20, 14:04
|
|
|
Witam,
W czasie wyjazdów używam laptopa głównie do odbierania poczty (przy pomocy GPRS-a).
Uzywamy go również do przeglądania map ale nie GPS i do zdjęć.
Miałem drobny problem po wymianie laptopa na nowszy, bo okazało się, że moja przetwornica (12 / 220V 150 W) jest za słaba.
Jeżeli chodzi o Mapy GPRS to jestm zwolennikiem urządzeń dedykowanych do konkretnego celu tzn:
-nawigacja przy pomocy urządzenia do nawigacji a nie telefonu, komputera czy palmtopa
-robienie zdjęć przy pomocy aparatu a nie telefonu albo kamery
-robienie filmów przy pomocy komery a nie telefonu czy aparatu
itd
Używam nawigacji GPRS na palmtopie. Co z tego że polmtop ma dużo innych możliwości jeżeli z nich nie korzystam. Natomiast te zbędne możliwości generują niestabilność pracy i to zazwyczaj w najmniej odpowiednim momencie. |
_________________ Sławek B
https://kamper-serwis.blogspot.com/ |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2007-01-20, 14:13
|
|
|
Kupiłem w sklepie z akcesoriami komputerowymi zasilacz samochodowy do laptopa. To jest też chyba rodzaj przetwornicy tylko, że przetwarza z 12V na 19V, ma zresztą przełącznik z ustawieniem od 15V do 21V. Kosztowała miej niż 100zł, nie pamiętam dokładnie. Ma wtyczkę do zapalniczki i na drugim końcu wtyczkę z kompletem różnych przejściówek. Dobra sprawa nie trzeba przetwornicy i oryginalnego zasilacza. |
|
|
|
 |
Robin
stary wyga

Twój sprzęt: Samochód kempingowy
|
Wysłany: 2007-01-20, 17:12
|
|
|
Na każdy wyjazd zabieram laptopa.Pełni on wszystkie funkcje do których jest przeznaczony.W połączeniu z blueconnect mam internet w każdym zakątku europy.W kraju kosztuje to ok.99zł netto /miesiąc.Poza krajem trzeba płacić roaming i jest to już drogi gips.Ale bez problemu można przesyłać fotografie,pocztę i posty na fora dyskusyjne.No i w każdej chwili można ściągnąć wszystkie potrzebne informacje z internetu.Chyba już bym nie potrafił bez laptopa żyć.Pozdrawiam - Robin |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

|
Wysłany: 2007-01-20, 17:46
|
|
|
A co wy na to? Zobaczcie jakie parametry!! |
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2007-01-20, 22:02
|
|
|
jest to fajna sprawa ale laptop u mnie też pełni funkcję komputera domowego i demontaż może być kłopotliwy po każdej podróży |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
Jacek M
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
|
Wysłany: 2007-01-21, 00:29
|
|
|
Zdecydowanie laptop. Bałbym się to-to zostawiać w kamperze, chyba że da się wyjmować, albo ma front "odejmany". Albo jak sobie obejrzeć cos siedząc przy stoliku?
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

|
Wysłany: 2007-01-21, 19:21
|
|
|
Jeszcze nie miałem tego w ręku. Jak się coś dowiem więcej będę pisał ;-)
[ Dodano: 2007-02-09, 17:36 ]
Są już ceny zapraszam do lektury. Wysyłam 2 stronki dla zainteresowanych wyślę resztę mailem. |
 |
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

|
Wysłany: 2007-05-24, 19:22
|
|
|
Jacek M napisał/a: | hyba że da się wyjmować, albo ma front "odejmany" | w odpowiedzi na "Radio Maryja", będzie "Komputer Ma'ryja" |
 |
|
|
|
 |
xcadam
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2008-06-08, 15:33
|
|
|
A jak rozwiązujecie problem ewentualnych nieproszonych gości? laptopa do sejfu i w drogę czy jakieś inne sposoby? Jak wychodzimy z kampa to aparaty, dokumenty itp. mamy przy sobie, ale ciężko żeby podczas zwiedzania chodzić jeszcze z komputerem;) |
|
|
|
 |
wmaker
stary wyga

Twój sprzęt: bezdomny :|
Pomógł: 5 razy Dołączył: 27 Wrz 2007 Piwa: 5/20 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2008-06-09, 08:46
|
|
|
niepisanym zwyczajem tego forum jest że w dyskusji publicznej dyskretnie omijamy wszelkie wskazówki pomocne "gościom", za to na zlocie pewnie dowiesz się o wiele więcej.
Ogólnie jak się zabezpieczyć?
Kamper z natury jest łatwo dostępny |
_________________ Non omne licitum honestum |
|
|
|
 |
|