Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-10-05, 22:30
GPS - Jaki zestaw wybrać? co jest aktualnie na topie
Autor Wiadomość
OMEGA 
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Piwa: 40/52
Wysłany: 2007-09-21, 22:07   GPS - Jaki zestaw wybrać? co jest aktualnie na topie

Zwracam się to znawców tematu GPS z pytaniem :
jestem w trakcie poszukiwania dobrego odbiornika nawigacyjnego GPS który ma dobrą i dokładną mapę polski a zarazem i równie dobrą i dokładną mapę europy.
Rozmawiałem z wieloma sprzedawcami każdy poleca coś innego a najczęściej z wysokiej półki a mnie interesuje coś dobrego ale w średniej cenie ok. 1300-1600 zł.
Napiszcie co Wy używacie, jesteście praktykami i macie już przetestowane ,na co należy zwrócić uwagę przy wyborze , i jakie mapy należy używać ,co polecacie ,jakiej firmy odbiorniki używacie ???.

Pozdrawiam

za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387
Postaw piwo autorowi tego posta

Paweł P. 
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Piwa: 1/2
Wysłany: 2007-09-21, 22:15   

OMEGA, ja polecam MIO 550 z automapą(Polska) i Miomapą(europa), koszt 1200zł

OMEGA 
weteran

Wysłany: 2007-09-21, 22:17   

DO MODERATORA -
chyba to żle wkleiłem i zaśmieciłem temat moim postem ,może to przekierować pod GPS .

za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.

paf 
Administrator

Twój sprzęt: Rimor Katamarano 8 czasami :)
Piwa: 37/20
Wysłany: 2007-09-21, 22:24   

OMEGA, mio p550 lub jeszcze taniej p350
MIOmap lub IGO - GENIALNE!
polska to automapa i wsio :bigok

januszek
początkujący forumowicz

Wysłany: 2007-09-21, 22:59   

Witam ! Dołącze do tematu -polecam MIO ale nie niżej jak 350 bo wcześniejsze po rozładowaniu bateri tracą zapisane dane a co do map to sprawdziłem ich trochę i na Polskę proponuje automape Xl 4,0 a lepiej 4,1 i tak samo na europe XL automapa obstawiają dosyć dobrze i mało mają błędów ,w tym roku jeździłem po Francji Niemczech i Hiszpanii na destinatorze i w miastach sprawdza sie dobrze natomiast poza miastami potrafi uciekać z głównych (niepłatnych) dróg ale trafia do celu,Tom Tom też jest godny polecenia,zdecydowanie odradzam mape-map -jest ze wszystkich chyba najsłabsza.Pozdrawiam!

OMEGA 
weteran

Wysłany: 2007-09-22, 08:13   

Dziękuję serdecznie wszystkim którzy podzielili się swoimi wiadomościami na ten GPS,
Sprzedawca przekonywał mnie wczoraj do zakupu " Germin nuvi 250 Wide " który ma zainstalowane mapa Polski i 33 kraje Europy. w/g niego bardzo dokładne a urządzenie jest proste w obsłudze kosztuje ok 1450 zł.

Jakie jest Wasze zdanie może ktoś coś takiego testował a może ktoś to ma ????
proszę o podzielenie się Waszymi spostrzeżeniami .

Pozdrawiam

paf 
Administrator

Wysłany: 2007-09-22, 08:18   

OMEGA, podstawowym wyborem jaki musisz dokonać to:
1. urządzenie z wbudowaną mapą/programem danego producenta - tu zazwyczaj nie da się wgrać innej mapy - zamiast systemu operacyjnego w stylu Windows Mobile 2003/2005 etc jest tam tylko środowisko uruchomieniowe dla tego systemu - bez interfejsu użytkownika - dlatego nie ma jak zainstalować tam innych programów
2. palmtop czy raczej PDA czyli właśnie np:Mio350 550, Asusy i inne - gdzie masz system Windows Mobile i instalujesz sobie taki program jaki chcesz - możesz potestować kilka a potem wybrać ten który _tobie_ najbardziej odpowiada

to zależy jakie masz podejście - czy chcesz mieć szybkie i bezstresowe rozwiązanie które jednak ogranicza, czy nieograniczone możliwości wyboru okraszone nutką zawieszania się komputerka i koniecznością wyboru :)

ja jestem zdecydowanie za opcją 2 no ale różnie ludzie mają :bigok

U mnie super sprawdza się Mio A701 czyli szybki palmtop z GPS z telefonem w jednym

OMEGA 
weteran

Wysłany: 2007-09-22, 08:54   

Dziękuję paf - przybliżyłeś mi bardzo ten temat , wiem więcej co do wyboru i zasady działania

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Piwa: 5/1
Wysłany: 2007-09-22, 09:37   

Ja przesiadłem się z Mio na Asusa więc podziele się doświadczeniami porównawczymi.

1. Bateria w Asusie duzo lepsza - aż w szoku byłem - cały dzień na GPSie bez problemu.
2. Brak zawieszania - zawsze startuje bez resetów.
3. Błyszczący ekran jest kiepski w samochodzie - lepszy matowy jak w Mio
4. Uchwyt samochodowy lepszy w Asusie - tylko się go wkłada - kabel od zasilania jest w uchwycie na stałe
5. Antenka GPS odchylana - naprawdę widać zysk na wskazaniach GPS - być może eliminuje to sprawę zewnętrznej anteny. WYjście na zewnątrzną antenę jest także.
6. Rysik w MIO aluminiowy rozkładany w Asusie plasticzek :-(
7. Nie pamiętam czy w MIO była bateria wymienna - w Asusie jest.
8. Asus - wyjście na słuchawki - jako odtwarzacz mp3 lub filmów
9. Obudowa w Asusie z gorszych materiałów - stylistycznie chyba na plus dla Asusa
10. Asus ma przełącznik HOLD - by nic się nie włączyło niepotrzebnie w torbie
11. Stacja dokująca do ładowania i danych
12. 1GB flasha wewnętrznego!!!!!!!!!! - nie potrzeba zewnętrzenej karty pamięci - oczywiście można jejużywać do innych celów.

Asus A639

A co do programu to także jestem zwolennikiem MioMap (lub iGo - to to samo) - i wolę jak paf mieć możliwość zamodzielnej aktualizacji map i dogrywania ich - jak kupisz 33 kraje europy to ukrainy nie dograsz - a w MioMap jest :-)

próbowałem też:
TomTom - porażka - jeśli Windows to zapomnieć należy - jednak jedyna alternatywa na symbiana (na telefony komórkowe)
AutoPilot - w ogóle nie wiem jak tego używać - wcale nie przyjazny interfejs użytkowanika
AutoMapa - oczywiście dla Polski jest najlepsza, jednak na stronach internetowych europejskich nie znajdziesz nic do tych map - nie znaja tam tego

To tyle.

paf 
Administrator

Wysłany: 2007-09-22, 10:20   

OMEGA, co do Mio to powiem tak to jest sprzęt najtańszy nowy z wysoką wydajnością
potem asusy i inne firmy są już droższe choć często nie za wiele

dlatego nie to że na mus musi być MIO ale proponowałbym nic niżej niż mio ;)

aha - nie daj się wpuścić w jakieś mediony z allegro za 400-600 zł z GPS itp - popatrz ile to ma pamięci 64/32MB - to zdecydowanie za mało dla AM 3,9 czy 4.x jak i dla Mio aby to chodziło jak trzeba a nie przyprawiało o mdłości.

A co do zawiachy Mio to powiem tak - mam w otoczeniu z 5szt. mio 350, 2szt. 550 sam mam a710 i zwisy są rzadkością - raz na parę tygodni - szczególnie w moim telefonie używanym na co dzień to jest plus
polecam zakupy w sklepie www.agito.pl ceny bardzo dobre i pewny sklep
ale szukaj też na www.ceneo.pl
powodzenia i daj znać co wybierzesz

Paweł P. 
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Piwa: 1/2
Wysłany: 2007-09-22, 12:54   

OMEGA, ja zjeździłem kawałek europy z MIO 550 i nie miałem żadnych "zwisów". Po Polsce jeżdżę z AutoMapą 3,9 i spisuje się bez zastrzeżeń. Dokooptowałem kilkanaście tysięcy puntów POI i teraz wolniej sie otwiera, ale jak ruszy (po 2 min) jest wszystko ok. Są tacy na forum co pokupowali GPS z dedykowaną mapa i teraz ubolewają.

OMEGA 
weteran

Wysłany: 2007-09-22, 13:02   

Dziękuję paf za podpowiedz , byłem na stronie "agito " jest tam duży wybór i myśle że mają ceny przystępne ,jestem ich klientem kiedyś tam kupiłem aparat fot . karty i jeszcze kilka drobiazgów.
chodzę po forach i czytam o palmtopach i coraz więcej się przekonuję do Mio tylko teraz pozostał problem który typ ale myśle że wkrótce z tym sobie poradzę i w przyszłym tygodnu będę szczęśliwym posiadaczem GPS .

OMEGA 
weteran

Wysłany: 2007-09-22, 13:04   

Paweł P. napisał/a:
pokupowali GPS z dedykowaną mapa i teraz ubolewają.

Dziękuję Paweł P też o tym czytałem na innym forum
Pozdrawiam

paf 
Administrator

Wysłany: 2007-09-22, 17:00   

OMEGA, to tak jeszcze w kwestii MIO modele 350 i 550 znam i to jest to samo poza tym ze 550 ma Wi-Fi, BlueTooth i Ztcp podczerwień, a 350 nie ma nic z bezprzewodowej łączności - tak czy owak przy samym zastosowaniu jako GPS nie ma to znaczenia i tak mapy wrzucisz z czytnika czy po kablu to jest najważniejsza żecz do rozważenia aby nie dać 200 stówek za coś co ci niepotrzebna ani też nie oszczędzić 200 i się wkurzać

aha polecam forum www.pdaclub.pl

OMEGA 
weteran

Wysłany: 2007-09-22, 17:11   

Dzięki paf

Odpowiedz do tematu