Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
motorek skuterek jaki kupic
Autor Wiadomość
hhmariusz 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Był Fiat Ducato z 1992
Nazwa załogi: hhmariusz
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2010-01-23, 10:25   

Ostatnio rozpoznałem rynek skuterów nowych i używanych, długo myślałem i oglądałem zanim kupiłem używany.
Wady większości używanych skuterów to częste zmiany konstrukcyjne silników o których sprzedający nie chcą mówić lub sami ich nie znają a można je stwierdzić tylko wtedy gdy nie pasują wymiarowo części kupione do naprawy. Wstępnie na etapie kupna warto pooglądać wszystkie śruby silnika i innych układów, jeżeli nie są mocno uszkodzone (w 80% są) to można domyślać się, że silnik nie był tuningowany przez małych konstruktorów.
Większość użytkowników skuterów to ludzie młodzi (nastolatki) dla których stawanie na tylnym kole jest celem. Łatwo dodać koni każdemu skuterowi przez zdjęcie wszelkich blokad fabrycznych i to jest pół biedy, gorzej gdy koni jeszcze mało i wymieniają cylindry i tłoki na robiące z poj. 50 cm3 np. 80 cm3, wtedy dni silnika są policzone, nie wytrzymują wały, łożyska, sprzęgła.
Większość oglądanych używanych, firmowych skuterów była niewarta ceny jaką chcieli sprzedający (zawodowcy), nie działały rozruszniki, prostowane ramy, połamane, spawane plastiki, no i te nagminnie pozrywane lub zdezelowane śruby.
To wszystko powoduje, że człowiek kieruje się do salonu :mrgreen: z chińczykami. Już miałem wybrany model Zippa, no i trafiła się okazja, podrapane mocno plastiki ale całe i nie spawane, silnik w oryginale i wszystko działające w Peugeocie TKR - 2006, 4000 km przejechane, za pół ceny chińczyka.
W podsumowaniu powiem, że doskonale rozumiem kupujących nowe, nikt w nich nie grzebał, jest gwarancja, można na raty i są czyste i ładne... tylko brać.
Postaw piwo autorowi tego posta

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 348/86
Wysłany: 2010-01-24, 10:52   

Ja kupując cztery lata temu skuterka dla córki (dziś ma 15 lat) wybrałem chińczyka , montowanego na Madziarach firmy Keeway model Focus i jak na razie sprawuje się bardzo dobrze.
Myślę , że sposób użytkowania też jest bardzo ważny. Na pewno firmówki są dużo lepsze , ale ich cena. Sezon na jazdę skuterkiem u nas krótki.

:spoko

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 538/112

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-01-24, 13:46   

W tym roku kupiłem Kymco Nexxon 50. Motorowerek z ręczną skrzynią 4 i sprzęglem automatycznym. Kilka drobiazgów jest do naprawy - wymiany w ramach gwarancji (linka szybkościomierza, podnóżek pasażera) ale ogólnie jestem zadowolony. Przyznam że ja również poszukiwania rozpocząłem od używanych Simsonków w wersji enduro poprzez włoskie skuterki, ale to co zobaczyłem przyprawiło mnie o zawał. Widać nie miałem wystarczająco dużo czasu na poszukiwania, albo nie miałem szczęścia. Koszt poszukiwania używanego skuterka szacuję na 300-400 złotych samego paliwa, telefonów i czasu przed komputerem nie liczę. Jednemu szczeniakowi omal nie przylałem za jego super maszynkę której nie był w stanie nawet odpalić.... A ja zrobiłem prawie 100 km aby go obejrzeć...

Co do polskich motorowerów - tuż obok mojego Kymco stał Romet. Zespół napędowy dokładnie ten sam, jedyna różnica to pokrywka z napisem ROMET... Gdy dokłądniej się przyjrzałem okazało się że jeden i drugi bazuje na tym samym pierwowzorze. Czyli sprawdzonej konstrukcji zwyczajnie skopiowanej z porządnego japończyka.

Milka - może ją spotkacie?

chris 
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Piwa: 3/1
Wysłany: 2010-01-24, 18:09   

Kymco jest produkowany na Taiwanie. I znów się podeprę zdaniem kolegi od quadów. Jest tak pośrodku między "chińczykami" a "japończykami". Z tym że ceną bardziej zbliża się do "chińczyków" a jakością do "japończyków". Owszem. Zdażają się drobne usterki. Ale nie ma tak poważnych jak np. urwanie elementów zawieszenia.

Świstak 
Kombatant

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-01-25, 00:04   

Właśnie z takimi opiniami spotkałem się najczęściej, łącznie z opinią stryja (poznaliście go na Miedwiu) który chińczyki sprzedaje i prowadzi ich serwis. On również odradzał mi najtańsze wynalazki. Co do Kymco nie miał wyrobionej opinii jako że jeszcze żadnego jeszcze nie serwisował... Podzwonił więc, poszperał, popytał tu i tam. Zarówno pierwowzór jak i wykonanie są rzekomo godne polecenia. Mam nadzieję że znajdzie to odzwierciedlenie w czasie eksploatacji. Jako typowy motorower nie posiada podłogi, ma za to duże wąskie koła i male gabaryty po obrysie. Niewiele plastikowych elementów które można by połamać przy wprowadzaniu do Milki czy na rampę. Silnik 4-sów, więc mocy ma mniej, ale przy fabrycznych blokadach i dwóch osobach bez problemu rozpędza się do 40 w przyzwoitym czasie. Dokładnie tego mi potrzeba.

tolo61 
Kombatant
DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Piwa: 101/26
Wysłany: 2010-01-27, 20:55   

Panowie...lub Panie
/ cholera Swistak znowu mi dowali :haha: :haha: :box2 /
Moze glupie pytanko ale co sadzicie o Simsonie skuterku???
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540

Jedrek29 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Sprinter B
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-01-27, 21:12   

W latach 80 tych to było coś ale dziś przemineły lata świetności a trafić dobrego nie jest łatwo

tolo61 
Kombatant
DUDI

Wysłany: 2010-01-27, 21:28   

Masz racje
Ale patrzac na ceny.......to mnie troche zdziwily.....
I jakos ci ,ktorzy maja nie narzekaja ....dlatego pytam

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2010-01-27, 22:39   

Andrzej 73 napisał/a:
wybrałem chińczyka , montowanego na Madziarach firmy Keeway

Przeżywałem podobne rozterki co kupić i od znajomego dowiedziałem się o firmie Keeway. Ten znajomy kupił skuter Keeway dla syna (nastolatka) i po kilku latach dość intensywnej eksploatacji nie ma powodów do narzekań. Poszedłem więc za jego radą i kupiłem tego węgierskiego chińczyka i też nie narzekam (wprawdzie niewiele jeżdżę skuterkiem bo wolę na rowerze), ale przy wyjazdach w górzyste tereny skuterek jest bardzo przydatny, bo na rowerku trochę trudno wspinać się pod górki. Skuterek jest dwusów 50 ccm, ale dźwiga dwie osoby (150 - 160 kg) z szybkością do 50 km/h. Natomiast sprzedawca powiedzieli mi, że po przejechaniu kilkuset km można zdjąć ograniczenia i wtedy skuterek ma większą moc i jest dużo żwawszy. Na kanapie mieszczą się dwie osoby, ale nie jest to komfort, bo kierowca musi uważać na nogi przy skręcaniu kierownicy. Nie jest to jednak strasznie uciążliwe i można się do tego przyzwyczaić. Natomiast do przewożenia tego cudu techniki musiałem kupić firmową platformę, bo w stacji kontroli pojazdów powiedziano mi, że nie zarejestrują kampera z platformą, która nie ma homologacji. Ponieważ mam kolegów samochodziarzy, którzy zajmują się takimi świadectwami, dowiedziałem się, że uzyskanie takiego świadectwa to koszt co najmniej kilku tysięcy żłotych. Zdecydowałem się więc na kupno firmowej platformy z zamocowaniem dostosowanym do mojego kampera (krótka rama i duży nawis części mieszkalnej za tylną osią). Musiałem podać numery seryjne podwozia i części mieszkalnej i producent platformy (firma LINEPPE) dopasował ją do mojego kampera. Platforma jest dość ciężka i ogranicza prześwit dolny (muszę uważać przy parkowaniu na wysokie krawężniki i nierówności terenu), ale mam pewność, że żadna policja się do mnie nie przyczepi za brak homologacji na platformę. Przestrzegali mnie przed tym rzemieślnicy zajmujący się montażem haków do samochodów oosbowych i dostawczych. Homologacja jest wymagana nie tylko dla haków, ale także dla platform do przewozu motocykli i skuterów.
Pozdrawiam :spoko

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 348/86
Wysłany: 2010-01-27, 22:45   

Witold Cherubin napisał/a:
ale mam pewność, że żadna policja się do mnie nie przyczepi za brak homologacji na platformę

I jest święty spokój jadąc na wakacje za granicę.

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2010-01-27, 23:07   

Andrzej 73 napisał/a:
Witold Cherubin napisał/a:
ale mam pewność, że żadna policja się do mnie nie przyczepi za brak homologacji na platformę

I jest święty spokój jadąc na wakacje za granicę.

I nie wstydzę się przyznać, że jadąc za granicę (i nie tylko) właśnie to sobie cenię, żeby mieć święty spokój no i oczywiście moc ciekawych doznań, które nie wywołują stresów, bo właśnie przez stresy "dorobiłem" się dwóch zawałów serca.
Pozdrawiam wszystkich, którzy sobie cenią święty spokój, pozostałych również pozdrawiam :spoko

Świstak 
Kombatant

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-01-27, 23:47   

tolo61 napisał/a:
Panowie...lub Panie
/ cholera Swistak znowu mi dowali :haha: :haha: :box2 /
Moze glupie pytanko ale co sadzicie o Simsonie skuterku???

Nie wiem za co miałbym Ci dokuczać? Póki ze Świstaka nie zrobisz Świństaka możesz czuć się bezpiecznie....

Simsonki to szczyt marzeń każdego kto dorastał w latach osiemdziesiątych, jednak - taka jak zauważył Jędrek - trafić coś godnego uwagi jest bardzo ciężko. Pomimo dość prostej i dobrej konstrukcji, 25 - 30 lat eksploatacji przez dziadka, ojca i syna powoduje lekkie nadwyrężenie takiego motorka. Zwłaszcza przez syna..... To co oglądałem było w stanie zmuszającym do płaczu, choć cena sugerowała że będzie funkiel - nówka nieśmigana, a przynajmniej w idealnym stanie....

tolo61 
Kombatant
DUDI

Wysłany: 2010-01-28, 00:02   

:mrgreen:
Nie zrobie ze Swistaka s....... :haha:
:haha: :haha:
I jak tu spokojnie o czyms pisac kiedy Swistak w poblizu..... :haha: :haha: :haha:
Mowilem ze dowali..... :haha:
I nie czuje abys mi dokuczal tak gwoli jasnosci :ok / potrafie smiac sie z samego siebie -- nikt nie jest doskonaly ......poza naszymi zonami oczywiscie..... :wyszczerzony: /
Czuje sie bezpiecznie :-P ale .......u siebie w domu.........bo mam PSAAAAAAAA :haha:
A tak poza tym ze mam sklere ,niedowidze i z wojska mnie wywalili na serce do tego, mialem dwie operacje kregoslupa i 10 glowy to jest ....mam nadzieje wszystko cacy...... :haha:
Ale wracajac do tematu musze cos kupic ale takiego na dwie osoby.
Cena przystepna,marka, rocznik obojetny.
Cos co moglo by zostac na bagazniku ,w momencie np wycieczki rowerowej ,jak i bylo by po powrocie w tym samym miejscu ..... :haha:
Czyli krotko mowiac ,malo oplacalne dla osob trzecich . :wyszczerzony:
Stan taki aby jak wyjade to przyjade.....nie lubie pchac.....

Świstak 
Kombatant

Ostrzeżeń:
 2/3/6
Wysłany: 2010-01-28, 00:12   

Ja się Twojego psa nie boję, bom czujny niczym ważka w godach....

To może nie simsonka skuterka lecz zwykłego, albo jeszcze lepiej w wersji enduro? Na zwykłym simsonku ze skrzynią 4 można całkiem komfortowo podróżować przy balaście 200 kg.. Do tego częśći standardowe i łatwo dostępne. Szukaj, może trafisz. Ja szukałem ale nie trafiłem niczego ciekawego a na remont nie miałem czasu więc kupiłem taiwańczyka...

tolo61 
Kombatant
DUDI

Wysłany: 2010-01-28, 00:33   

Wlasnie szukam .....i najgorsze to sam nie wiem czego...
Patrzac na enduro lub zwyklego to tak jak mowisz .....wszystko do remontu...nawet te po remoncie... :haha:
Szukajac patrze zeby byl wygodny dla dwoch osob reszta...........wsio rawno

Odpowiedz do tematu