Przesunięty przez: janusz 2010-01-28, 09:40 |
Umową kupna/sprzedazy a ubezpieczenie |
| Autor |
Wiadomość |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 346/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-01-28, 08:41
|
|
|
| gino napisał/a: | z automatu jest na rok nastepny.....ale..nie oplacone w ciagu tego roku..faktycznie wygasa...
wiec..jesli nawet Cie scigaja za nie oplacona skladke..bo..nie wypowiedziales jej...moga scigac tylko za ten jeden nie oplacony rok..za kolejne...juz nie... |
I dokładnie jest tak jak Gino napisał.
A ja miałem przypadek , że PZU domagało się zapłaty za mój skradziony samochód.
Pomimo że go już nie miałem PZU przedłużyło ubezpieczenie o kolejny rok .
Sprawa w końcu oparła się o sąd i.....PZU przegrało .
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-01-28, 09:51
|
|
|
| gino napisał/a: | | wiec..jesli nawet Cie scigaja za nie oplacona skladke..bo..nie wypowiedziales jej...moga scigac tylko za ten jeden nie oplacony rok..za kolejne...juz nie... |
A dokładnie 1/2 składki rocznej gdyż odpowiedzialność jest solidarna kupujący/sprzedający tak mówi ustawa o ubezpieczeniach.
Przerabiam ten temat z Hestia ale ja mam umowę sprzedaży z 2006 roku tyle że do wydziału komunikacji zgłosiłem już po otrzymaniu wezwania od windykatora działającego w imieniu ubezpieczyciela ......
PS
W załączniku tekst ustawy może się komuś przyda ....upsss nie mogę wstawić bo plik za duży ....jak ktoś chce to podeslę na priv.....
OK podzieliłem na 2 części
ustawa part1.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 294 raz(y) 193,84 KB |
ustawa part2.pdf
|
Pobierz Plik ściągnięto 289 raz(y) 152,83 KB |
|
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2010-01-28, 12:01
|
|
|
| tolo61 napisał/a: | | co mam zrobic w przypadku gdy nie mam samochodu , nie mam umowy sprzedazy , nie pamietam kto kupil , przeciez to juz prawie 9 lat i czy do smierci bede placil oc. |
Przejrzyj przepisy, zarówno te dotyczące wygaśnięcia umowy, jak i te dotyczące przedawnienia. Nawet fiskus nie wymaga przechowywania dokumentów przez okres dłuższy niż 5 lat. Napisz do Wydziału Komunikacji, że sprzedałeś pojazd ponad 8 lat temu i prosisz o sprawdzenie kto ten pojazd eksploatuje (przecież musi robić okresowe przeglądy techniczne i dokonywać wpisów w dowodzie rejestracyjnym). Ponadto chyba istnieje jakiś centralny rejestr pojazdów i można dojść do aktualnego użytkownika po numerach nadwodzia. Spróbuj porozmawiać z fachowcami z PZMot (rzeczoznawcy), może oni Ci pomogą załatwić tą sprawę.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-01-28, 12:51
|
|
|
| Witold Cherubin napisał/a: | | Napisz do Wydziału Komunikacji, że sprzedałeś pojazd ponad 8 lat temu i prosisz o sprawdzenie kto ten pojazd eksploatuje (przecież musi robić okresowe przeglądy techniczne i dokonywać wpisów w dowodzie rejestracyjnym). Ponadto chyba istnieje jakiś centralny rejestr pojazdów i można dojść do aktualnego użytkownika po numerach nadwodzia. Spróbuj porozmawiać z fachowcami z PZMot (rzeczoznawcy), może oni Ci pomogą załatwić tą sprawę. |
A co jeśli kupujący nie przerejestrował pojazdu na siebie ... ?- myślę że tak właśnie jest skoro ubezpieczyciel ma roszczenie do poprzedniego właściciela.
Skoro kupił i nie przerejestrował w CEPIK-u tez będzie poprzedni właściciel ....
Rada :
Z.Z.Z.....
Zaciśnij zęby ; Zapłać (1/2 składki ); Zapomnij ..... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2010-01-28, 15:47
|
|
|
A może załapujesz się jeszcze na zniżkę za bezszkodową jazdę i otrzymasz stosowny dokument dla obecnego ubezpieczyciela? |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2010-01-28, 22:12
|
|
|
| roger napisał/a: | Witold Cherubin napisał/a:
Napisz do Wydziału Komunikacji, że sprzedałeś pojazd ponad 8 lat temu i prosisz o sprawdzenie kto ten pojazd eksploatuje (przecież musi robić okresowe przeglądy techniczne i dokonywać wpisów w dowodzie rejestracyjnym). Ponadto chyba istnieje jakiś centralny rejestr pojazdów i można dojść do aktualnego użytkownika po numerach nadwodzia. Spróbuj porozmawiać z fachowcami z PZMot (rzeczoznawcy), może oni Ci pomogą załatwić tą sprawę.
A co jeśli kupujący nie przerejestrował pojazdu na siebie ... ?- myślę że tak właśnie jest skoro ubezpieczyciel ma roszczenie do poprzedniego właściciela.
Skoro kupił i nie przerejestrował w CEPIK-u tez będzie poprzedni właściciel .... |
No to trzeba zgłosić popełnienie przestępstwa, bo nowy właściciel ma obowiązek przerejestrować pojazd w ciągu dwóch tygodni. Policja odnajdzie ten pojazd i nowego właściciela. Można też zgłosić kradzież pojazdu i później się tłumaczyć potrzebą dotarcia w ten sposób do nowego (nieuczciwego) właściciela, który nie przerejestrował pojazdu. Trzy Z wcale nie załatwia sprawy. |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-01-29, 09:24
|
|
|
| Witold Cherubin napisał/a: | | nowy właściciel ma obowiązek przerejestrować pojazd w ciągu dwóch tygodni. Policja odnajdzie ten pojazd i nowego właściciela |
To niestety tylko teoria ...... obowiazek to jest zapłacenia OC i 2% podatku .....a nie przerejestrowania, możesz sobie w tym samochodzie zrobić kurnik na ogrodzie to twoja własność i Twoja decyzja nie muszisz go rejestrować bo nie musisz się nim poruszać, a kupiłeś np. dlatego ze potrzebne ci były części
| Witold Cherubin napisał/a: | | Można też zgłosić kradzież pojazdu i później się tłumaczyć potrzebą dotarcia w ten sposób do nowego (nieuczciwego) właściciela |
Tłumaczyć się możesz ale poswiadczanie nieprawdy jest karane i to karą pozbawienia wolnosci ,że o obciążeniu kosztami działań operacyjnych przez policję nie wspomnę...
więc głupszego działania sobie nie wyobrażam.
| Witold Cherubin napisał/a: | | Trzy Z wcale nie załatwia sprawy |
Niestety tylko 3Z załatwiają sprawę ..... ponieważ sprzedaż odbyła się 9 lat temu pozostaje mieć nadzieję ,że samochód nie był po sprzedaży narzędziem popełnienia przestępstwa, ani nie uczestniczył w żadnym poważnym wypadku, bo wtedy wybronienie się przed odpowiedzialnością było by kłopotliwe i czasochłonne ......
PS
Ku przestrodze mimo że Polak zawsze mądry dopiero po szkodzie.....
Po sprzedaży samochodu ZAWSZE POWIADAMIAMY WYDZIAŁ KOMUNIKACJI I UBEZPIECZYCIELA o fakcie zbycia pojazdu składając kopię umowy z danymi nowego właściciela wtedy jesteśmy czyści i kryci ....;) innego pewnego sposobu nie ma. |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2010-01-29, 10:14
|
|
|
| Witold Cherubin napisał/a: |
No to trzeba zgłosić popełnienie przestępstwa, bo nowy właściciel ma obowiązek przerejestrować pojazd w ciągu dwóch tygodni. |
ale tu nie ma ''przestepstwa'' ...aktem wlasnosci jest UMOWA nie dowod rejestracyjny...i nowe tablice na Twoje nazwisko..nie sa Ci do nieczego potrzebne...majac oplacona umowe..mozesz autkiem jezdzic nawet 100lat..i oplacac OC na siebie../na podstawie umowy kupna/
niby faktycznie przepsiy mowia o ''koniecznosci'' zarejestrowania w ciagu miesiaca od zakupu../nie 2tyg/
ale..prawnie nie ma sankcji..gdy tego nie zrobisz...jedyny obowiazek..ktory podlega mandatowi skarbowemu..to 2tyg na oplacenie umowy... |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Litwik
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Szukam..
|
Wysłany: 2010-02-06, 15:27
|
|
|
I jak kolega TOLO musi zapłacić?
Tutaj nie chodzi o OC ale te 3000zł (ok 700e) to jest kara za NIE WYREJESTROWANIE auta jak to w całej UE. Mam ten sam problem. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|