|
|
|
gdzie najlepsze ASISTANCE na campera |
| Autor |
Wiadomość |
fiba56
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Hymer 2007
Nazwa załogi: fiba56
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Sie 2008 Piwa: 2/22 Skąd: Wodzisław śl.
|
Wysłany: 2010-02-03, 20:33
|
|
|
| ja się chyba zdecyduję na ADAC,niewysoka składka i nie na samochód ale na kierowcę,obejmuje kampery |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2010-02-03, 20:36
|
|
|
| fiba56 napisał/a: | | ja się chyba zdecyduję na ADAC,niewysoka składka i nie na samochód ale na kierowcę,obejmuje kampery |
Dokładnie tak jak w SOSPZMot. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2010-02-03, 22:26
|
|
|
| Ted69 napisał/a: | | I jeszcze jedno pytanie - czy sa gdzies takie miejsca w ktore samochodom osobowym pozwala sie wjechac - a kamperow (nawet tych malych) sie nie wpuszcza ? |
ha, jest ich bardzo bardzo wiele.
w starej europie często gęsto stawiany jest znak z przekreślonym kamperem,
czasem jest to ograniczenie do 2,5t-
w takich wypadkach możesz jednak zaryzykować
pójść wierzchem, a nuż się uda
szczytem bezczelności jest jednak wieszanie stalowych belek na wysokości 2,0m ograniczających możliwość wjazdu
np,większość atrakcyjnych parkingów na lazurowym jest tak zabezpieczona |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2010-02-03, 22:31
|
|
|
| papamila napisał/a: | ha, jest ich bardzo bardzo wiele.
w starej europie często gęsto stawiany jest znak z przekreślonym kamperem,
czasem jest to ograniczenie do 2,5t-
w takich wypadkach możesz jednak zaryzykować
pójść wierzchem, a nuż się uda
szczytem bezczelności jest jednak wieszanie stalowych belek na wysokości 2,0m ograniczających możliwość wjazdu
np,większość atrakcyjnych parkingów na lazurowym jest tak zabezpieczona |
To niestety czysta prawda - ze smutkiem potwierdzam |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
KrzysF
zaawansowany

Twój sprzęt: "Hyniek" - Hymermobil 540 1978r
|
Wysłany: 2010-03-24, 20:48
|
|
|
| Zaradek napisał/a: | | fiba56 napisał/a: | | ja się chyba zdecyduję na ADAC,niewysoka składka i nie na samochód ale na kierowcę,obejmuje kampery |
Dokładnie tak jak w SOSPZMot. |
No właśnie. Czy ta informacja, że SOSPZMot Asistance obejmuje napewno kampery jest sprawdzona??
Sądząc po poście z listopada 2009 chyba tak ale czy ktoś z forumowiczów może to potwierdzić??
Jadę za tydzień na narty do Austrii i zalezy mi na tej informacji. |
_________________ Pozdrawiam, Krzysiek
...milczenie jest głupie, jeśli jesteśmy mądrzy, ale mądre, jeśli jesteśmy głupi...(Charles Caleb Colton)
 |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/51 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2010-03-24, 21:07
|
|
|
| Ted69 napisał/a: | Sprawdzilem wlasnie w warunkach ubezpieczenia:
paragraf 2 - punkt 11.
Pojazd ubezpieczony - dopuszczony do ruchu motocykl lub samochod osobowy (pod tym pojeciem rozumie sie takze pojazdy w nadwoziu samochodow osobowych, zarejestrowane jako pojazdy ciezarowo-osobowe oraz ciezarowe).
a) o dopuszczalnej masie calkowitej do 3,5 tony
b) posiadajace wazne badania techniczne
c) nie bedace pojazdami specjalnymi, nie nalezace do do Policji, Strazy Pozarnej, sluzb transportowych
d) nie - Nauka Jazdy
e) nie taksowki
Wychodzi na to ze kamperow to NIE obejmuje - buuuu |
Zgadzam się z tobą , byłem pytać w PZM w Katowicach i usłyszałem że kamperów to nie obejmuję , miła Pani powiedziała że mam udać się do PZU , a tam zażądali prawie 400 zł za Asistance które działa zagranicą i to jeszcze jest obwarowane pewnymi uwarunkowaniami.
Podobnie ktoś na forum napisał że przez Słowację można jechać bez winiety kamperem , miła pani powiedziała że NIE jest to błędne odczytanie informacji
BĄDZ TU MĄDRY kto ma rację????????
Pozdrawiam
Marian |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2010-03-24, 21:13
|
|
|
| KrzysF napisał/a: |
No właśnie. Czy ta informacja, że SOSPZMot Asistance obejmuje napewno kampery jest sprawdzona?? |
Sprawę pilotowałem w zeszłym roku i miało to byc zawarte na piśmie, ale z tego co widzę nie jest. Trzeba by do nich napisać z oficjalnym zapytaniem. Ktoś z forumowicz dostał takie potwierdzenie na mail i tu na forum przytoczył.
O tutaj |
| Ostatnio zmieniony przez Zaradek 2010-03-24, 21:18, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/68 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-24, 21:24
|
|
|
Rzeczywiście dostałem odpowiedź, że pisząc o samochodach specjalnych autorzy mieli na myśli radiowozy, karetki itd.
Sprawę uznałem za wyjaśnioną i nie interesowałem się dalej.
Jutro zapytam się jak jest naprawdę w kontekście odpowiedzi, której udzielono mi na jesieni. |
_________________ "Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat przy każdej okazji" - św. Tomasz z Akwinu |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/51 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2010-03-24, 21:37
|
|
|
| Ted69 napisał/a: | | Czyli wychodzi na to ze rejestrujac kampera jako zwyczajne osobowe - traci sie troche na OC ale za to - majac takie Assistance - zyskuje sie ( w wersji - dowolny samochod) |
Cytat:
Czyli wychodzi na to ze rejestrujac kampera jako zwyczajne osobowe - traci sie troche na OC ale za to - majac takie Assistance - zyskuje sie ( w wersji - dowolny samochod)
nie bądź taki tego pewny , najlepszym klient ubezpieczalni jest ten kto płaci a w zamian nic nie żąda ale kiedy przyjdzie realizować szkodę wtedy zaczynają się schody , lepiej mieć wszystko dokładnie napisane .
Kiedyś miałem w Warcie ubezpieczone " grafii" i było to wyraźnie napisane w polisie , pewnego razu budynek został opisany przez graficiarzy po zgłoszeniu szkody okazało się że akurat szkoda jest zbyt mała a wogóle oni grafii nie ubezpieczają i powinienem wystąpić z powództwa cywilnego do osoby która ze mną takie ubezpieczenie zawarła w imieniu Warty.
Takie mamy niestety prawo .
Pozdrawiam
Marian |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
KrzysF
zaawansowany

|
Wysłany: 2010-03-25, 12:35
|
|
|
Ubezpieczenie Asistance ADAC można kupić u dowolnego dystrybutora w Niemczech. Ale jest przedstawiciel ADAC na Polskę:
http://www.starter24.pl/PL/
75zł albo 150zł na rok w wersji Plus (obejmującej samochód zastępczy i nocleg)
Dzwoniłem tam i ubezpieczenie w wersji osobowej do 3,5t obejmuje kampery.
Chyba się zdecyduję |
...milczenie jest głupie, jeśli jesteśmy mądrzy, ale mądre, jeśli jesteśmy głupi...(Charles Caleb Colton)
 |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/68 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-03-25, 13:27
|
|
|
Tylko tu coś cienko z holowaniem w razie awarii. 50 km i koniec.
Wydaje mi się, że jest to zubożona wersja assistance (taki malutki ten Plus). Taka pełna obejmuje holowanie do miejsca zamieszkania, ale kosztuje blisko 300 zł. |
_________________ "Panie, zachowaj mnie od zgubnego nawyku mniemania, że muszę coś powiedzieć na każdy temat przy każdej okazji" - św. Tomasz z Akwinu |
|
|
|
 |
KrzysF
zaawansowany

|
Wysłany: 2010-03-25, 13:58
|
|
|
| antwad napisał/a: | Tylko tu coś cienko z holowaniem w razie awarii. 50 km i koniec.
. |
Rzeczywiście. Zadzwoniłem jeszcze raz. Oni są rzeczywiście przedstawicielem ADAC ale "Starter" to inny, chyba gorszy produkt. |
 |
|
|
|
 |
KrzysF
zaawansowany

|
Wysłany: 2010-03-25, 23:42
|
|
|
Ja kupiłem tego Startera w wersji "łysej".
Ale ta sama firma jest przedstawicielstwem ADACa i u mnich można wykupić oryginalne niemieckie ubezpieczenie w cenie niecałe 80 ojro (czyli normalna cena). Na stronie Startera trudno wydedukować jak tego dokonać. W rozmowie z miłym panem dowiedziałem się, że trzeba zadzwonić pod nr (061) 83 19 888. Miła Pani, z którą też rozmawiałem, wszystko wyjaśni.
Piszę to wszystko, gdyby ktoś zdecydował się na ADACa. |
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2010-03-26, 12:41
|
|
|
| Ja wykupiłem ADAC-a korzystając z pomocy http://www.bienert.biz/. Polecam |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Camper Diem
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Pomógł: 6 razy Dołączył: 01 Wrz 2007 Piwa: 59/73 Skąd: Gdańsk-Wrzeszcz
|
Wysłany: 2010-03-26, 19:11
|
|
|
no jaka szkoda, że powyżej 3,5 t nie obowiązuje
zresztą pow. 3 m wysokości również
ja wykupiłem auto pomoc w pzu.
nie ma już wariantów czasowych- za rok zapłaciłem 391 zł w wersji cała europa, również w miejscu zamieszkania, cena z rabatem dla auta z oc pzu, które mnie kosztowało 345 zł za rok |
_________________ Camper Diem! |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|