|
|
|
D+ |
| Autor |
Wiadomość |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2010-02-10, 18:01
|
|
|
| Czy podczas pracy puszczasz wiązanki? |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
yannoo
zaawansowany

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter
Nazwa załogi: Jola & Jano
|
Wysłany: 2010-02-11, 09:17
|
|
|
| lepciak napisał/a: | | wiązanki? |
Nie, tylko wiązki... przewodów... |
_________________ Jola & Janusz
"Podróże kształcą - ale wykształconych..."
 |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-02-11, 10:15
|
|
|
ee jak sie ukłujesz w palec to co gadasz?? ja obstawiam ze wizanke pod nosem |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2010-02-11, 10:47
|
|
|
No i co?
Znalazłeś ten D+ ? |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-02-11, 11:06
|
|
|
| kimtop napisał/a: | Znalazłeś ten D+ ? |
Hahahha na razie 0RH+ znalazł bo się zaciął tym kozikiem ..... pod schodami |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
Aimeiz
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot 290 2.5 TD Adria 1991
Nazwa załogi: Domek bez adresu
|
Wysłany: 2010-08-13, 19:33
|
|
|
Tak patrzę na schemat Ducato i widzę że kontorlka ładowania jest między plusem załaczanym przez stacyjkę a jednym z wyjść alternatora.
Pewnie jak się załączy stacyjkę a alternator się nie kręci, to na tym wyjściu jest napięcie 0 i kontrolka ładowania świeci. Jak silnik zacznie kręcić alternatorem to na tym wyjściu pojawia się napięcie i kontrolka świecić przestaje.
Podejżewam że to jest właśnie to wyjście D+ choć na schemacie niame takiego oznaczenia.
Pomiędzy to wyjście a masę należy włączyć cawkę przekażnik załączający to co ma załączać jak płynie energia z alternatora.
Mój układ ładowania jest narazie podłaczony pod kontrolkę ciśnienia oleju - bo tam znalazłem po omacku, bez schematu styk, na takiej kostce nigdzie nie podłączonej czerwonej kostce, gdzie pojawia się 14V jak chodzi silnik, ale podłaczona tam cewka przekaźnika powoduje że lekko mi się jarzy kontrolka ciśnienia podczas jazdy a tego nie lubię i przy okazji innych usprawnień przełączę przekaźnik we właściwe miejsce.
Ojj znalazłem sobie nowe zajęcie, choć na nudę nie narzekałem. |
Marcin |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2010-08-15, 19:27
|
|
|
Aimeiz | Cytat: | | Podejżewam że to jest właśnie to wyjście D+ choć na schemacie niame takiego oznaczenia. |
Twoje podejrzenia idą w niewłaściwym kierunku a to dlatego, że Fiat Ducato ma oznaczenia na alternatorze których Ty po prostu nie widzisz
- zacisk sterowania wzbudzeniem czyli podłączenie żaróweczki barwy czerwonej której palenie oznacza brak ładowanie - D+
- zacisk wyjścia ładowania czyli B+ i z tego wyjścia jest brane zasilanie na lodówkę. Jest to z reguły śruba M6 z nakrętką.
Pod zacisk D+ nie podpina się nic innego poza żarówką o określonej mocy gdyż wpięcie dodatkowego niekontrolowanego obciążenia zmienia wartość prądu wzbudzenia co jest szkodliwe dla alternatora. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
Aimeiz
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot 290 2.5 TD Adria 1991
Nazwa załogi: Domek bez adresu
|
Wysłany: 2010-08-16, 05:45
|
|
|
Dzięki za informację.
W moim kamperze zasilanie lodówki brane jest z akumulatora hotelowego, ale jest przekaźnik samochodowy, który załącza to zasilanie wtedy gdy uruchomiony jest silnik.
Tak właśnie jest dziwnie - nie działało ładowanie hotelówki podczas jazdy a zasilanie lodówki z 12v można było włączyć. Pod sygnał który załącza ten przekaźnik pewnie trzeba podłączyć sterowanie przekaźnika łączocego akumulatory. Nie chcę jednak ciągnąć jeszcze jednego długiego kabla przez całą szoferkę, tylko chcę znaleźć ten sygnał w pobliżu deski rozdzielczej. Narazie steruję przekaźnikiem z czujnika ciśnienia oleju, co zapewnia właściwe działanie, ale jest "rzeźbą", więc chcę to zmienić.
Niestety nie widzę alternatora i oznaczeń na nim bo dostępny jest od spodu samochodu i bez kanału się do niego nie dostanę. Mogę najwyżej wzrokowo i omomierzem poszukać tego sygnału sterującego lodówką i tak pewnie zrobię.
Swoją drogą, w tym samochodzie zerwanie paska klinowego w drodze to poważny problem nawet gdy ma się zapasowy. Jak się przyglądałem, wymienić bez kanału było by trudno.
Trzeba by chyba podnieść samochód na lewarku i podeprzeć cegłami czy kłodami żeby się nie omsknął i próbować dostać się na leżąco. Strach się bać. Chyba lepiej skorzystać z assistance .
Kiedyś w fiacie 125p wymieniałem bez problemu a nawet słyszałem że pasek można było zaimprowizować z pończochy pasażerki . Paski dostępne w handlu w osiemdziesiątych latach za złotówki były bardzo złej jakości i nie rzadko się rwały. |
Marcin |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|