Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2010-04-23, 12:38
Nawigacje-jakie?
Autor Wiadomość
f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2010-02-22, 07:42   

a ja wykupiłem update automapy eu
jechałem z nią do austrii w zeszłym tygodniu
zainstalowana na pda asusa 639
działa rewelacyjnie , nowa ma funkcje omijania korków jeżeli zgra się ją z telefonem i wymiana danych po gprs , za wymianę trzeba płacić lokalnemu operatorowi
niestety ma tez swoje minusy jadąc w obie strony w okolicy monachium przez odcinek ok 160km wyświetliła komunikat błąd spójności danych wewnetrznych , i nic nie dało resetowanie pda i mapy
jak również w okolicy świecka chciała jechać na poznań zamiast na gdańsk ale się nie dałem podpuścić :haha: :haha: :haha:

Młody 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-02-22, 17:05   

Całą Europe zjeździłem na oprogramowaniu Navteq-a . Ogólnie ma mało dodatkowych opcji(tylko te najbardziej potrzebne) ale jest bardzo łatwa w obsłudze i dokładna bardzo dobre odwzorowanie dróg, funkcja omijania korków (chodź nie mam co ukrywać że jest to jeszcze nie dopracowane i nie mam na myśli tylko danego oprogramowania nawigacyjnego tylko w każdym oprogramowaniu ta funkcja daje plamę (sprawdzone nie raz)) jedną z wad może być to że to oprogramowanie jest dość rzadko aktualizowane. Mogę jeszcze polecić populernego Tom-toma na drogach zachodniej Europy spisuje się rewelacyjnie ale w Polsce daje plamę. Odwrotnie niż nasza rodzima produkcja czyli AutoMapa.
Postaw piwo autorowi tego posta

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2010-02-22, 17:12   

tom tom na europe zachdnią jest najlepszy

schulek 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato I
Nazwa załogi: Szulki
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-02-22, 17:21   

Na Litwę i Łotywę Tom Tom też się nadaje znakomicie.

krynia i stan 
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
Piwa: 3/6
Wysłany: 2010-02-22, 19:15   

Dlatego własnie jestem zwolennikiem "mania" kilku różnych systemów (map) nawigacji i papierowej w odwodzie bo nieraz zdarzyło się iż każda działała źle.
Nie mówiąc już o tym iż może złożyć się fatalna kombinacja bardzo złej pogody i niekorzystnego ustawienia niewielkiej akurat ilości satelit (np. trzy sztuki umieszczone nisko nad horyzontem blisko siebie, taki układ jeśli się pojawia trwa bardzo krótko ale jeśli trafi się nam akurat podczas przejazdu przez miasto ...)

Nie ma rady albo przeczekać albo mapa papierowa i koniec języka za przewodnika :)

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2010-02-22, 19:46   

A my przejechaliśmy przez ostatnie 2 lata 52 000 km, z tego połowę po Europie, na Automapie, zawsze na aktualnych wersjach i jestem z niej zadowolony.

Nasze kamperki

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2010-03-08, 21:16   

f68 napisał/a:
Tom tom na europe zachdnią jest najlepszy .

schulek napisał/a:
Na Litwę i Łotwę Tom Tom też się nadaje znakomicie.

Zjeździłem z Tom Tomem Polskę, Czechy, Słowację, Węgry, Austrię, Niemcy, Belgię, Holandię, Szwajcarię, Włochy, Francję, Hiszpanię, Chorwację, Bośnię i Hercegowinę i kawałek Serbii, Szwecję, Danię, Norwegię i Finlandię, tylko raz koło Miszkolca miałem problem z odbiorem sygnału, ale trwało to ok. 30 min. Natomast w Czechach i Finlandii mój Tom Tom znalazł objazdy prowadzące wiejskimi drogami (nieutwardzonymi, ale zdatnymi do jazdy z szybkością 50-60 km/h). Oczywiście mapy trzeba systematycznie aktualizować, bo powstają nowe węzły komunikacyjne, drogi szybkiego ruchu itd. Robię to regularnie co miesiąc podłączając urządzenie do komputera i korzystając z programu Tom To Home.
Nie wypowiadam się, czy Tom Tom jest najlepszy, ale mam do niego zaufanie, z tym że papierowe mapy zawsze wożę, ale jak dotychczas nie musiałem z nich korzystać.
Pozdrawiam :spoko

krynia i stan 
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
Piwa: 3/6
Wysłany: 2010-03-09, 08:43   

Jak widać ilu ludzi tyle opinii , nie ma doskonałego programu ani map. Jest kilku liderów, jak Automapa, TomTom, Garmin, IGo i wybierając któregoś z nich błędu się nie popełni ale ciągle trzeba pamiętać że jest to tylko narzędzie i jako takie może zawieść (a czasami to zawodzi nasza umiejętność posługiwania się nim czy oceny warunków i możliwości stosowania).
Trzeba być czujnym po prostu :szeroki_usmiech , bo to bardzo ułatwia życie ale też potrafi zaprowadzić auto wprost w jezioro :diabelski_usmiech

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2010-03-09, 09:54   

krynia i stan napisał/a:
Jak widać ilu ludzi tyle opinii , nie ma doskonałego programu ani map. Jest kilku liderów, jak Automapa, TomTom, Garmin, IGo i wybierając któregoś z nich błędu się nie popełni ale ciągle trzeba pamiętać że jest to tylko narzędzie i jako takie może zawieść (a czasami to zawodzi nasza umiejętność posługiwania się nim czy oceny warunków i możliwości stosowania).
Trzeba być czujnym po prostu :szeroki_usmiech , bo to bardzo ułatwia życie ale też potrafi zaprowadzić auto wprost w jezioro :diabelski_usmiech

Macie rację, ograniczone zaufanie na drodze jest konieczne nie tylko w stosunku do innych użytkowników drogi, ale i do własnego sprzętu. Dlatego nie ograniczam się do słuchania podpowiedzi GPS'a, ale patrzę na drogowskazy i informacje przy drodze oraz wożę możliwie dokładne i aktualne mapy, żeby nie wjechać do jeziora. :diabelski_usmiech
Pozdrawiam :spoko

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2010-03-23, 14:55   

W radiu mówili że aby ją odnaleźć kobieta rozpaliła małe ognisko w lesie aby kamera termowizyjna ją wykryła :szeroki_usmiech
Niezłe ale musze przyznać że moja nawigacja tez kiedyś wprowadziła mnie do lasu, jechałem jechałem aż ścieżka się skończyła, coprawda widać było że kiedyś prowadziła dalej, lecz była już tak zarośnięta że nie było szans przebijać się dalej, mało tego wyznaczyłem nową drogę, a ona znowu mnie poprowadziłą taką drogą że w pewnym momencie droga się skończyła, powodem było oberwanie się drogi najprawdopodobniej przez powodzie, a że dwa metry do niej równolegle szła nowa droga którą widziałem postanowili tę starą zamknąć, postawili barierki aby nikt nie wpadł w dół, niestety nie pomyśleli aby zrobić wjazd na nową drogę, w związku z czym musiałem się wrócić dość kawałek, a znaleźć wjazd wcale nie było łatwo.

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2010-03-23, 15:05   

Obecnie jak używam nawigacji i chce gdzieś dojechać bez problemowo zawsze ustawiam drogę szybką :haha:
A przy okazji nie ma ktoś nowszej mapki niż moja ?? mam ją już jakieś dwa lata więc pewnie się już trochę zdeaktualizowała ja mam Mio Pda v3

Dziabong 
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Piwa: 16/90
Wysłany: 2010-03-23, 15:56   

Też nam się kiedyś udało kręcić w pobliżu celu, jak kolega napisał myśleć trzeba, bo choć miła to nie myśli.

mondeo
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: adria coral sport
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-03-25, 15:42   

Pytanie za 100 punktów -czy komuś kiedyś ktoś sprawdzał legalność map w kamperze ?

mondeo
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: adria coral sport
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-03-25, 19:11   

KOGUT napisał/a:
ani w kamperze ani w innych i nigdzie ... to całe sprawdzanie jest bezprawne , policja może sprawdzać obowiązkowe i fabryczne wyposażenie( w tym i gps wbudowany ) a o resztę to może poprosić i to grzecznie jeśli nie ma nakazu prokuratora , w mediach zrobili nagonkę by podreperować komuś kieszeń , w Gorzowie już nie jednego przepraszali za tą nadgorliwośc , każdy ma prawo mieć przy sobie " tzw kopię bezpieczeństwa " i to się tyczy do płyt CD jak i do innego dobra na nośnikach , nawet można sobie zrobić xero książki i ją czytać bo np. masz brudne łapy i nie chcesz pofajtać drogiego oryginału :haha: :haha: :haha:

Właśnie kolega podesłał mi informację o Gorzowie ,dlatego pytam .Dżięki za odpowiedz

Odpowiedz do tematu