Przesunięty przez: janusz 2011-06-04, 07:42 |
Polskosc w krajach postkomunistycznych i nie tylko |
| Autor |
Wiadomość |
GOSIAARCADARKA
weteran

Nazwa załogi: ARCADARKA
|
Wysłany: 2010-02-23, 00:07
|
|
|
Opisujesz bardzo ciekawie, ale faktycznie więcej można opowiedzieć. Z przyjemnością posłucham. |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Pomógł: 7 razy Dołączył: 01 Maj 2009 Piwa: 102/26 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2010-02-23, 00:11
|
|
|
Aulos
Mam tesciow w Bialogardzie tak ze jak bede u nich w odwiedzinach / jak jestem to jedziemy zwykle na rybe do Ustronia lub Kolobrzegu/ to mozemy sie gdzies spotkac na kawe to sobie pogadamy
Bo do pisania musze miec wene
lecz juz mi sie skonczyla
Pozdrawiam
|
_________________ Przed nim było parę ale ten ..Był zaje...
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=20376
Teraz próbuję
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540
 |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-02-23, 00:17
|
|
|
| tolo61 napisał/a: | Takich ludzi prozno szukac na zachodzie. Slowianska mentalnosc to slowianska mentalnosc.
I dlatego tez lubie te kierunki lubie tam wracac .
Sorki ze zanudzilem ale tak jakos dzisiaj mnie ponioslo
Postaram sie wiecej nie medzic |
Drogi Tolku. Ludzie różnie patrzą i różnie widzą. Są tacy co pędzą przed siebie i pstrykają zdjęcia przez szybę samochodu i są tacy, co poznają odwiedzaną krainę dogłębnie i czasami, jak to nazwałeś do bólu. Trzeba poznać ludzi, aby móc powiedzieć cokolwiek o danym miejscu na ziemi. Trzeba poznawać ich historię, ich obyczaje i zwykłą, szarą codzienność. Jakże zaskujące bywają to spotkania.
Kiedy poznałem Cię osobiście, zwrócił moją uwagę Twój filozoficzny stosunek do otaczającej rzeczywistości, Twoja inność.
Teraz ją rozumiem.
Wyrazy szacunku. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2010-02-23, 00:17
|
|
|
A ja mam teściów w Wielkopolsce, to jesteśmy kwita
A poważnie - jak będziesz w pobliżu, zapraszamy. |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2010-02-23, 00:21
|
|
|
Dopóki nie mogę odwdzięczyć się za chwilę wzruszeń inaczej, to chociaż przyjmij ode mnie piwo witualne. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

|
Wysłany: 2010-02-23, 00:30
|
|
|
Aulos
i wice wersa
Oczywiscie zapraszam Wszystkich ktorzy beda w poblizu.
Tylko wczesniej dac znac bo moge byc.....gdzies na wschodzie
Tadeuszu
Dzieki za piwko lecz wazniejsze od niego jest to ze cenie i licze sie z Twoim zdaniem najbardziej.
Tak jak zreszta wiekszosc ludzi na tym forum.
I to ze moglem zrobic cos co wywarlo na Tobie jakies wrazenie jest dla mnie wystarczajaca nagroda .
Pozdrawiam
|
Teraz próbuję
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2010-02-23, 00:40
|
|
|
Zrobimy z Halszką wszystko, aby móc z Tobą pojechać.
Serdecznie pozdrawiamy Ciebie i Małżonkę. |
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

|
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2010-02-23, 10:18
|
|
|
Przypomniały mi się długie Polaków rozmowy, od Lwowa do Czerniowiec, było ich wtedy jeszcze dużo i byli w sile wieku, Polaków, którzy przecież z Polski nigdy nie wyjechali. |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
KECZER
weteran

Twój sprzęt: Gold Camper/Ford Transit. 2,0 TDCI-2006r.
|
Wysłany: 2010-02-23, 10:18
|
|
|
Tolo61 - Twoje opisy w zderzeniu z moja codziennoscia, sa tak prawdziwe ze az trudno uwierzyc iz ktos z Polski moze tak sympatycznie odnosic sie i do WSCHODU-
Jak tu mowia tutaj w Rosji "wostko eto dieło tonkoje" Ty to rozgryzles i zycze Ci abys sie tym rozkoszowal jak najdluzej.
Sumarnie spedzielem na Wschodzie juz ponad 15 lat pracy w roznych organizacjach i jakos za kazdym razem tu wracam bo warto.
Jakbys kiedys zachaczyl o Moske to serdecznie zapraszamy, mam nadzieje ze jeszcze tu troche popracuje i bedzie okazja na wspolny "ruski czaj"
Grzegorz z Moskwy |
_________________ A teraz chwilowo w kraju ojczystym-
Koniec z ROSJA- ciekawe na jak dlugo.....??? |
|
|
|
 |
pstrzet
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-02-23, 11:49
|
|
|
| Jestem pierwszy raz na tym forum, ale z wielkim zainteresowaniem przeczytałem wszystkie posty i oglądnąłem wszystkie zdjęcia. Muszę przyznać, że już od paru ładnych lat ciągnie w strony dawnej Rzeczypospolitej, Lwów, Stanisławów, Kałusz, Kołomyja, Czerniowce, zwłaszcza, że moja rodzina pochodzi właśnie z tych okolic. Bardzo chętnie piszę się na wspólny wyjazd w te okolice, dajcie tylko znać kiedy i gdzie. Niestety nie posiadam obecnie własnego kampera, ale ford focus i dobry namiot chyba wystarczy. Pozdrawiam serdecznie stachwody i mam nadzieję, że dzięki jego kontaktom na wschodzie możemy przeżyć niezapomniane chwile. Piotr |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

|
Wysłany: 2010-02-23, 12:24
|
|
|
JaWa
Ja jestem przygotowany na dlugie Polakow rozmowy...
Tylko jak wiesz z historii to czasami roznie one sie konczyly....
Grzegorz Fis
Ja moja przygode ze wschodem zaczynalem w 1988- 89r / nie cierpialem ruskich mialem awersje do wszystkiego co rosyjskie do ludzi...... tez...a moze przede wszystkim.., jezyka nie umialem i nie chcialem go znac....oj jak mnie Bog " pokaral " ,chyba dlatego ze wiedzial co do nich czuje ....to pokazal mi w jakim jestem bledzie, i jak sie mylilem.../
Zjezdzilem / tez -- oblecialem / wschod od Pietropawlowska na Kamczatce do Dudinki w okolicach Norilska, nie wspominajac Rostowa nad Donem i okolic Bijska ,Barnaulu czy tez Pieknych terenow Okalajacych Syberie od Solikamska przez Surgut do Niznowartowska.
O czesci Europejskiej typu Minsk. Kijow, Dniepropietrowsk ,Smolensk ,Oriel czy Charkow nie wspomne bo tu to tak jak w domu....
Jednak w wielu miejscach jeszcze nie bylem i nie wiem czy bede.....
Moze z Wami gdzies sie uda razem wyjechac z MK..???
Wszedzie na swiecie sa ludzie i ludziska ......
Tak ze bywam w Moskwie lecz ostatnimi czasy rzadko .
Jezeli juz to zatrzymuje sie na Izmailowie lub wyjezdzam w okolice Kalugi.
Mysle ze i czaj i banie zaliczymy....obowiazkowo.
Byc moze kiedys gdzies sie spotkalismy ....sami o tym nie wiedzac.
Pozdrawiam Ciebie , Twoja rodzine i wszystkich Rodakow na wschodzie
Do ....wsrieti
|
Teraz próbuję
 |
| Ostatnio zmieniony przez tolo61 2010-02-28, 22:53, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |
48a-ELANKO
weteran dawniej: 48a-ELANKO

|
Wysłany: 2010-02-23, 12:59
|
|
|
Od niemal trzech lat jestem wiernym czytelnikiem forum. Poznałem już tylu ciekawych ludzi - niektórych osobiście a wielu jedynie poprzez to, co przedstawiają na CT.
Tym razem jestem zafascynowany Twoimi opowieściami, Tolo ! Wiem, że mógłbyś opowiadać godzinami o swoich przeżyciach, że nie sposób wszystko opisać. Nie mniej bardzo zachęcam Cię do opisywania; masz tu wielu "słuchaczy", którzy czekają na dalsze opowieści - ja też do nich należę!
Zamknięci w swoim otoczeniu, zagubieni w codzienności i skupiający się na naszym najbliższym mikroświatku nie zawsze jesteśmy w stanie tak bardzo oderwać się od niego jak Ty to czynisz.
Dołączam do grona tych, którzy czekają na spotkanie z Tobą i na słuchanie Twych wspomnień. |
_________________ Ela i Andrzej
 |
|
|
|
 |
tolo61
Kombatant DUDI

|
Wysłany: 2010-02-23, 13:33
|
|
|
48a-ELANKO
dzieki
Ale do pisanie trzeba miec "wene''
Ja ja miewam bardzo rzadko
Piszesz ze '' Zamknięci w swoim otoczeniu, zagubieni w codzienności i skupiający się na naszym najbliższym mikroświatku nie zawsze jesteśmy w stanie tak bardzo oderwać się od niego jak Ty to czynisz "
Tak oderwani...
Ojciec mi mowil kiedys ze zachowuje sie czasami jak oderwany granatem od pluga.....
Chyba mial racje
ale ale....
Kazdy z nas jest indywidualista w swoim rodzju. Ty z opowiadania o koniu dowiedzialem sie ze jestes weterynarzem.....i wiesz co????
Cholernie Ci tego zazdroszcze.....mam wojka ktory tez jest weterynarzem .
Najpierw leczyl w Bartoszycach teraz w Goleniowie..........
Powiem tak ......zamienil bym sie z Toba wrazeniami......mimo wszystko
Przekonany jestem mimo tego, tez pomoglem i ludziom i zwierzetom ze Twoja praca byla bardziej potrzebna i uszczesliwila wiecej istot niz moja......
I ludzi i zwierzat
Tak ze sorki ale ja podziwiam takich jak Ty i wielu jeszcze innych ktorych nie znam. Ktorzy tez maja swoje przezycia , robia wiele dobrego a nic o nich nie wiemy.
Ktorzy mysla ze sa zamknieci w jakiejs wlasnej malej realnosci.Nic bardziej mylnego.
Zycie sklada sie wlasnie z rzeczy malych i pozornie nic nie znaczacych.
Jednak po skleceniu ich w spojna calosc okazuje sie ze .........
Tak ze chyle glowe przed wszystkimi i zawsze, bo kazdy z nas jest nietuzinkowy i unikalny.
To ze mnie losy rzucily tu i tam to czysty przypadek .....oczywiscie dzisiaj z perspektywy czasu jestem zadowolony i to bardzo ,ale wczesniej...........to byl koszmar
Jestem na tym forum od 1.05.2009.
Poznalem fantastycznych ludzi, niestety w realu spotkalem sie tylko z paroma osobami.
Jednak mam nadzieje ze to sie zmieni.
Ale mnie wzielo ...jak na mowe z okazju rocznicy rejestracji....
48a-ELANKO
Najbardziej podziwiam tych co potrafia pomoc w cierpieniu innym...
Pozdrawiam Wszystkich bardzo serdecznie
|
Teraz próbuję
 |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-02-23, 13:49
|
|
|
tolo61- myślę ,że w cześci z nas jest tęsknota za Wschodem, widzisz Ty nie za bardzo lubiłes naszych wschodnich sąsiadów, a zycie pozwoliło Ci ich poznac i zmienić zdanie, ja natomiast z bardzo dobrą /kiedyś/ znajomością języka nigdy nie miałem okazji tam być!! Z ogromną ciekawością czytam kazdy Twój post i mam nadzieję na spotkanie i Twoje opowiesci w realu- chciałbym i ja tam sie wybrać -zobaczymy co życie nam przyniesie!!! Pozdrawiamy i czekamy na wiecej!!! |
|
 |
|
|