Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-10-05, 21:27
Tani GPS za <500? z Auto Mapą?
Autor Wiadomość
janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2010-02-26, 11:36   

A ja mam Automapę z przed chyba 2 lat. Nie wiele się zmieniło w mapach, doszedłem do wniosku że kupię następną po 2012 roku jak już będą wszystkie autostrady. Automapa była kupiona legalnie a jeszcze wtedy Hołek nie dokładał swojej karty kredytowej i jej nie mam. Czy za nieimanie dostane grzywnę?

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-02-26, 11:39   

janusz napisał/a:
Nie wiele się zmieniło w mapach,

Wiele.... i w mapach i w interfejsie programu i w algorytmach liczenia tras ....

janusz napisał/a:
wtedy Hołek nie dokładał swojej karty kredytowej i jej nie mam. Czy za nieimanie dostane grzywnę?

Ale dostałeś kartę SD z numerem licencji i to jest gwarancja legalności....

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 366/234
Wysłany: 2010-02-26, 11:40   

janusz napisał/a:
Nie wiele się zmieniło w mapach

Bardzo wiele, AutoMapa 6.xx to zupełnie inna bajka niż ta sprzed dwóch lat.
Postaw piwo autorowi tego posta

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2010-02-26, 11:55   

Nie, po dwakroć nie.
Dróg nie dobudowali, interfejs pogorszyli. Może kilka nieistotnych błędów usunęli. Moim zdaniem i to sprawdziłem w praktyce wystarczą aktualizacje co dwa trzy lata.
Co z tego ze mam namalowane budynki, komu to potrzebne za pieniądze. Za darmo jako rozwój produktu rozumiałbym. Używam dwuletniej Automapy i trzyletniego Mio 720 (nieaktualizowanego) wystarcza, Już wtedy AM reklamowała, że ma 99% pokrycia dróg kraju i wszystkie miejscowości. Żadne dokonania w naszej infrastrukturze drogowej nie zaszły. Są naprawiane i modernizowane drogi ale to nic nie ma wspólnego z aktualizacją map. Te drogi i tak tam były a że były gorsze nie widać tego na mapach i tak.
Drugie nie. Nie dostałem SD, W pudełku była tylko płyta z CD i to z nieaktualną wersją i tajny numer na kawałku papieru oraz informacja, że aktualną wersję należy pobrać z internetu. Nie było żadnego certyfikatu. Nie było certyfikatu przy Automapie 1 która miałem legalnie i chyba mam jeszcze? i przy AM 5. Pośrednich nie miałem i nie żałuje.
JaWa napisał/a:
Bardzo wiele, AutoMapa 6.xx to zupełnie inna bajka niż ta sprzed dwóch lat.

Czy łatwiej z nią gdzieś trafić.?

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2356
Wysłany: 2010-02-26, 12:15   

Wczoraj chciałem trafić za pomocą nawigacji na spore osiedle na granicy Warszawy.
Wstawiłem do Automapy 5xxxx koordynaty i otrzymałem meldunek, że dany punkt znajduje się poza mapą. Automapa uparła się, że tego miejsca nie ma. Przeszedłem na Mio, które zachowało się grzecznie i poprowadziło do celu.
Dodam, że osiedle nie powstało wczoraj, ma już ładnych kilkanaście lat. :wyszczerzony:

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-02-26, 12:16   

janusz napisał/a:
tajny numer na kawałku papieru oraz informacja, że aktualną wersję należy pobrać z internetu.

Właśnie ten tajny numer to licencja....
A przy pobieraniu nowej wersji z internetu rejestrowałeś się na stronie podając oprócz licencji mail lub nazwę użytkownika. Ta nazwa jest zapisana w pliku w pamięci urządzenia i jest widoczna w programie po kliknięciu ikony "o programie" ....

janusz napisał/a:
Nie, po dwakroć nie.
Dróg nie dobudowali, interfejs pogorszyli.

O gustach i subiektywnych odczuciach się nie dyskutuje .....
A merytorycznie podchodząc do tematu od wersji 5.0 było 10 aktualizacji zestawienie zmian i ewolucje sa tu do dokładnej lekturki ....:
http://www.automapa.pl/?P...ng=PL&cid=53175
Doszło parę państw w wersji Europa parę gadżetów typu 3d i sporo ciekawych bardzo przydatnych funkcji między innymi pikietaż, algorytm związany z gabarytami samochodu, profile związane z prędkościami przejazdu, inteligentne "przez", konwersja śladu GPS do formatu KMZ (google earth), funkcja AM'Traffic i wiele innych .... to jest zupełnie inny produkt niż 5-a
To na tyle merytoryki... ;) bo "nie bo nie" to taki mało męski argument ... ;)

PS
Tadeusz napisał/a:
Dodam, że osiedle nie powstało wczoraj, ma już ładnych kilkanaście lat. :wyszczerzony:

A co powiesz na to Tadeusz że AM6 ma rozrysowane wszystkie wiadukty Marsa/Płowiecka mimo że są dopiero w budowie ... ? ;) odcinki są oczywiście zablokowane ale są już w mapie ... ;)

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2010-02-26, 12:22   

roger napisał/a:
A co powiesz na to Tadeusz że AM6 ma rozrysowane wszystkie wiadukty Marsa/Płowiecka mimo że są dopiero w budowie ... ?

Robercie. Powiem na to, że bardzo mnie się to podoba.
Do tej pory uporczywie korzystam z Automapy, bo ją lubię. Świetnie sprawuje się w Wielkiej Brytanii.
Dlaczego jednak nie ma, według niej, Raszyna Rybie? :szeroki_usmiech

Oczywiście w wersji, którą posiadam, nie pamiętam dokładnie jej numerka.

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 366/234
Wysłany: 2010-02-26, 12:26   

roger napisał/a:
Doszło parę państw w wersji Europa parę gadżetów typu 3d i sporo ciekawych bardzo przydatnych funkcji między innymi pikietaż, algorytm związany z gabarytami samochodu, profile związane z prędkościami przejazdu, inteligentne "przez", konwersja śladu GPS do formatu KMZ (google earth), funkcja AM'Traffic i wiele innych .... to jest zupełnie inny produkt niż 5-a

Widocznie Janusz bardzo po łebkach zapoznał się z nową wersją.

Ps
Dodałbym jeszcze, że nowa wersja w przypadku korzystania z funkcji "przez" nie prowadzi już przez centra miast, co było b. upierdliwe.

Tadeusz napisał/a:
Wczoraj chciałem trafić za pomocą nawigacji na spore osiedle na granicy Warszawy. Wstawiłem do Automapy 5xxxx koordynaty i otrzymałem meldunek, że dany punkt znajduje się poza mapą. Automapa uparła się, że tego miejsca nie ma.

Po prostu masz wyłączone "drogi osiedlowe" uruchom tą funkcję i po problemie. :haha:
Postaw piwo autorowi tego posta

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-02-26, 12:31   

Tadeusz napisał/a:
Dlaczego jednak nie ma, według niej, Raszyna Rybie

Ależ jest .... ;) wczoraj poprowadziła mnie do Darka bo nie w tą drogę skręciłem co trzeba :oops: .... ;)
Nie ma miejscowości Raszyn rybie bo Rybie to "dzielnica" Raszyna ;) ale jak wpiszesz np POGODNA 12 (to jest kryptoreklama) ... ;) pokaże ci że to Raszyn Rybie właśnie ...

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2010-02-26, 12:38   

roger napisał/a:
Tadeusz napisał/a:
Dlaczego jednak nie ma, według niej, Raszyna Rybie

Ależ jest .... ;) wczoraj poprowadziła mnie do Darka bo nie w tą drogę skręciłem co trzeba :oops: .... ;)
Nie ma miejscowości Raszyn rybie bo Rybie to "dzielnica" Raszyna ;) ale jak wpiszesz np POGODNA 12 (to jest kryptoreklama) ... ;) pokaże ci że to Raszyn Rybie właśnie ...

Mało co nie spotkaliśmy się wczoraj. :ok
Ale na serio, tak było. Wprowadziłem koordynaty, a tu...klops. Punkt poza mapą. :diabelski_usmiech

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2010-02-26, 12:47   

roger,
Ależ nie przekonuj mnie do zalet Automapy. Ja jestem przekonany. Ja ją nawet używam. Tak jestem do niej przekonany jak do Office 98 (legalnego) mimo, że jest pewnie 2020, Jak do Windowsa XP mimo że jest pewnie 7. Używam AM tylko do doprowadzenia mnie na miejsce i te wszystkie dodatki mimo, że mnie cieszą, lubię nowinki i gadżety, to i tak nie są wykorzystywane przeze mnie.
Dam Ci taki przykład z mojego prostego życia. Kupiliśmy kiedyś kuchenkę mikrofalowa, z dziesięć lat temu. Super nowoczesną "7 zmysł" Ma wagę, rozmrażanie parowanie wodotryski i super turbo bajery (co prawda z przed 10 lat). Obok tych wszystkich wad ma jedną zaletę. Przycisk "Jet" włączający ją z pełną mocą na 30 sekund. 2 x nacisnę pracuje 1 minutę, 3 razy 1,5 minuty i tak dalej. Nikt w całej rodzinie nie używa jej inaczej inż raz -dwa lub n razy "jet".
Fajne są takie rozbudowane możliwości, bawimy się nimi kilka dni, potem jesteśmy zadowoleni że mamy takie możliwości. Po jakiś czasie przypominamy sobie, że mamy duże możliwości, aby końcu dojść do do momentu w którym zastanawiamy się jak zrobić aby skorzystać z głęboko ukrytych możliwości.

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-02-26, 12:56   

Ja do zalet AutoMapy nie przekonuję nikogo i absolutnie nikogo nie namawiam do jej używania czy też kupowania..... nie będę nawet próbował namówić Cię do używania Twojej kuchenki mikrofalowej do pieczenia ciasta .... czy prania w niej kota..... Każdy używa tego co ma w sposób taki jak mu pasuje i jak lubi ..... Natomiast idąc Twoim tokiem rozumowania po jaka cholerę kupować samochód z ESP, ABS, ASR , AFIL , FAP itd.. itp ....
W telewizorach też mamy sto rzeczy o których nawet nie wiemy ....ale są i działają a dzięki nim cieszymy się ładnym obrazem czy dźwiękiem niekoniecznie zdając sobie sprawę jakich z jakich funkcji aktualnie korzystamy .... ;) to się nazywa postęp ..... ;)

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2010-02-26, 13:20   ARCADAKA

SUPER,,,,,,,,,,,,,,, postęp w tych mapach to będzie w tedy :shock: ,oczywiście ogólnie dostępny i tani jak barszcz,,,,,,,,,jak wsiądę do autka i powiem np. proszę Warszawa na ulicę taką i taką i nawigacja mnie poprowadzi ,,,,,,,,,,,,,,,a teraz to tych funkcji tyle przyciskania ,że tylko przez okno szkoda naszego czasu :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: :haha: zwariować można ,,,,,,,, hasła, piny ,pesele , nipy , tu się zaloguj ,tam się zaloguj mnie to już wk,,,,,,,,,,,,,,,,,,,wia obłęd proszę Szlachty ,obłęd :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

antwad 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Piwa: 17/68
Wysłany: 2010-02-26, 13:35   

ARCADARKA napisał/a:
proszę Warszawa na ulicę taką i taką

tak to se drogi Kolego Darku możesz póki co taksówkarzowi powiedzieć.

A i tak nie masz pewności czy Cię optymalną drogą powiezie :diabelski_usmiech

janusz 
Kombatant
Szeryf

Wysłany: 2010-02-26, 13:40   

roger napisał/a:
Twoim tokiem rozumowania po jaka cholerę kupować samochód z ESP, ABS, ASR , AFIL , FAP itd.. itp ....
W telewizorach też mamy sto rzeczy o których nawet nie wiemy ....ale są i działają a dzięki nim cieszymy się ładnym obrazem czy dźwiękiem niekoniecznie zdając sobie sprawę jakich z jakich funkcji aktualnie korzystamy ...

Trochę wykręcasz temu kotu, co to go mam w mikrofalówce uprać, ogona.
Nie wiem czy w którymś z tych skrótów przedstawionych nie obrażasz mnie :-P
W nowoczesnych samochodach te układy działają w sposób nie zależny, często bez świadomości kierującego. Takie jest nowoczesne auto. Bez kryptoreklamy Laguna tak ma. wsiadasz naciskasz hamulec i guzik "stop" dodajesz gazu i jedziesz. Rychtyk jak Windows. Nie przejmujesz cię hamulcem ręcznym, przyczepnością kół, temperatura silnika, ilością oleju i 100 000 innych spraw. Wsiadasz i jedziesz. Jeśli masz ochotę przejmować się 100 000 innych spraw siadasz do Malucha.
Podobnie i z Nawigacją. Ja naciskam guzik włącz/wyłącz. Znajduję miejsce docelowe i kicam. I koniec. I normalny program jaki sobie kupię jak już będzie Automapa 18 Zapyta mnie przed pierwszym uruchomieniem jakim autem jadę, i jak lubię podróżować. A resztę zrobi za mnie odpowiednio napisany algorytm programu. Kliknę adres albo miejsce na mapie i będę się tylko wsłuchiwał w aksamitny głos Jadzi. Czasami tylko posprzeczam się z nią. O i to będzie postęp. Nie każdy musi być informatykiem by obsłużyć nawigację.
Wiesz może dla czego zniknęły z rynku i z naszych domów magnetowidy?
Bo są osoby które nie umieją ich zaprogramować. :-P

Odpowiedz do tematu