Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Norwegia Pabemany
Autor Wiadomość
Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/471
Wysłany: 2009-11-04, 22:20   

Skandynawia była moim osobistym marzeniem od szkoły podstawowej. Nigdy nie dane mi było wcześniej jej odwiedzić. Ale dopiero przy zakupie kamperka zaświeciła się zielona lampka, dla realizacji tego pomysłu. No i oczywiście relacje kolegów i koleżanek na forum.

Wrażenia z podróży niesamowite. Ilość i jakość wyjazdu perfekcyjna. Żaden inny sposób uprawiania turystyki nie daje tyle satysfakcji co kamperowanie.
Jednak ta podróż, pomimo że tak fantastyczna była jednak ... powierzchowna. Myślę tutaj głównie o Norwegii. Dotarcie na Przylądek Północny w ciągu 3 tygodni można nazwać jedynie zwiadem lub rekonesansem. Dopiero teraz, kiedy teren jest rozpoznany można pokusić się o dogłębną penetrację.

Co z naszego wyjazdu możemy polecić wybierającym się do Norwegii? Poza większymi miastami (bo te omijaliśmy szerokim łukiem) lodowiec Jostedalsbreen i Park Narodowy Jotunhemen (minimum 2 dni), rejs fiordem Geiranger, wycieczkę drogą orłów oraz drabiną trolli. Dalej Droga Atlantycka (koniecznie nocleg i połów rybek) oraz krąg polarny, który możemy przeciąć jadąc trasą atlantycką (nr 17) bądź DK E6. No i oczywiście wyspy Lofoty. Na ich zwiedzanie naprawdę warto poświęcić jeden tydzień.
Pozostaje jeszcze Nordkapp. Punkt honoru. Leżący jednak bardzo daleko. I patrząc z dzisiejszej perspektywy czas poświęcony na dotarcie do Nordkappu należało poświęcić środkowej części Norwegii lub Lofotom.

Co do polecania miejsc noclegowych nie polecę żadnych. Po prostu zatrzymujecie kamperka tam, gdzie się Wam spodoba. Aby nie na czyimś podwórku. Dobrym sposobem na znalezienie noclegu jest metoda Bratka Ayera- obserwujecie potencjalne miejsca po drodze i gdy podejmiecie decyzję o noclegu możecie zawrócić w granicach 10 - 15 km.
Miejsca na których można zatankować bieżącą wodę i zostawić ścieki znajdują się co 30-50 km i są bardzo dobrze oznakowane.

Teraz strona finansowa. Norwegia jest bardzo drogim krajem. Pomimo, że ceny paliwa nie odbiegają zbyt wiele od krajowych to już większe zakupy art. spożywczych generują kosmiczne kwoty. W związku z tym warto jest się zaopatrzyć w większość produktów przed wyjazdem.

Reasumując... Zostaliśmy zarażeni Norwegią. Zostaliśmy Norwegofilami. Na pewno tam powrócimy.
:spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

WHITEandRED
[Usunięty]

Wysłany: 2009-11-05, 10:55   

:spoko
Ostatnio zmieniony przez WHITEandRED 2015-07-19, 00:11, w całości zmieniany 1 raz  

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1610/2337
Wysłany: 2009-11-05, 11:19   

Pawle i Stnisławie.
Jakże ja Was rozumiem! Przeżywam coś podobnego w odniesieniu do Szkocji i Walii. Podobieństwo jest pełne, bo mój stosunek do tych krain to prawie nabożne uwielbienie, uzasadnione niezwykłym pięknem. Zwraca moją uwagę ogromne podobieństwo krajobrazów Norwegii i Szkocji, szczególnie jej północnych rubieży. Jak się dobrze przypatrzeć mapom, to jest to ta sama kraina, tylko rozdzielona przez zalanie wodami Morza Północnego.
Podejrzewam, że mnie pociągnie wreszcie do Norwegii, a Was do Szkocji i Walii. Być może. :wyszczerzony: :spoko

Pawcio 
Kombatant

Wysłany: 2009-11-05, 18:46   

Tadeusz napisał/a:
Podejrzewam, że mnie pociągnie wreszcie do Norwegii, a Was do Szkocji i Walii. Być może.

Ja wiem, że prędzej, czy później do Szkocji kiedyś zawitam. A Tobie Tadziu wyprawy do Norwegii jak najprędzej życzę!
WHITEandRED napisał/a:
Ja już doszedłem do takiego stanu i uwierz mi jest to wspaniałe "siedzieć" w jednym miejscu przez dwa, trzy dni.

Ja to również wiem! Ale człowiek pędzi, bo widzi, to co widzi i chce zobaczyć więcej i jeszcze więcej.

W następnej wyprawie na północ chciałbym zobaczyć południowo- zachodnią Norwegię.
No i kiedyś Skandynawia zimą. Koniecznie. Może kamperem, może osobowym, może 4x4... Ale koniecznie zimą ... Kiedyś. :ok

Pawcio 
Kombatant

Wysłany: 2009-12-29, 12:46   

Grzebiąc w sieci znalazłem ciekawą fotkę...
Porównajcie sobie te dwa zdjęcia...

Kliknij: http://lh3.ggpht.com/_Rr1...%28Large%29.JPG

Kliknij i powiększ: http://upload.wikimedia.o...-18july2006.jpg

Potęga...

darboch 
Kombatant
KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Piwa: 68/48
Wysłany: 2010-03-03, 22:17   

Pawcio napisał/a:
Przed miejscowością Rognan skręcamy na drogę 812 aby dotrzeć do końcowego odcinka drogi atlantyckiej (17) na której znajduje się Tidevannstrom. Jest to cieśnina, w której przypływy i odpływy powodują jedne z najsilniejszych prądów na ziemi

Pewnie wkradł się mały chochlik ale droga nr 17 nie jest Drogą Atlantycką tylko Szlakiem Wybrzeża :ok

most2.jpg
Droga Atlantycka
Plik ściągnięto 6463 raz(y) 120,77 KB

P1000902.jpg
Plik ściągnięto 215 raz(y) 97,51 KB

P1010139.jpg
Plik ściągnięto 208 raz(y) 78,62 KB

Pawcio 
Kombatant