|
|
|
Kamper z ambulansa.... |
| Autor |
Wiadomość |
Mundek
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: zintegrowany (poszukiwany)
Nazwa załogi: WeDwoje
|
Wysłany: 2010-03-22, 21:02 Kamper z ambulansa....
|
|
|
Witam Wszystkich Forumowiczów :-)
Czuję się trochę jak "dziewica", bo to pierwszy raz...
Mam za sobą dwa sezony jeszcze jako "przyczepka", fajnym Knausem 530...
ale "apetyt rośnie w miarę jedzenia" i to jest taki fajny okres w życiorysie...
Mam wielką prośbę o opinię nt. sensu, możliwości, kosztów etc. adaptacji karetki z tzw. odzysku na kampera. Pytanie kieruję i do doświadczonych Kamperowiczów, którzy jeżdzą na klasycznych kamperach i do tych co próbują czegoś innego, bo "tną" koszty.... ja należę do tych drugich...
Mając do dyspozycji ca 30 tys pln, mogę te 20 przeznaczyć na zakup karetki, a 10 dać na doposażenie, i to sukcesywnie, przez kilka lat. Karetka,poza świetnym ociepleniem, elektyką, oknami, klimą, wymaga dozbrojenia w instalację gazową, sanitarną i oczywiście konkretne spanie, lodówkę etc.
Czy takie "porywanie się z motyką na słońce" ma sens? Myślę, że tak :-)
Proszę o Wasze zdanie, dobre i złe... :-)
Pozdrawiam, Mundek z Poznania |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2010-03-22, 21:14
|
|
|
Powinno się udać Pozdrowienia z Wielkopolski |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2010-03-22, 22:19
|
|
|
| KOGUT napisał/a: | | a co kolego masz na myśli pisząc "karetka" ? jaki rodzaj tego sprzętu bo jest parę opcji ... |
Może coś takiego?
http://moto.allegro.pl/it...przebudowy.html
Stoi to już z rok i chyba cena spadła |
|
|
|
 |
Mundek
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
ekosmak.dabrowska
weteran

Twój sprzęt: Ford Transit 94' Rimor
Nazwa załogi: Dziubki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Sty 2009 Piwa: 26/115 Skąd: toruń
|
Wysłany: 2010-03-22, 22:21
|
|
|
| Mundek napisał/a: | | Mając do dyspozycji ca 30 tys pln, mogę te 20 przeznaczyć na zakup karetki, a 10 dać na doposażenie, i to sukcesywnie, przez kilka lat. |
Za taką kwotę przy odrobinie cierpliwości są szanse na starszego, ale oryginalnego kamperka
I ewentualną w przyszłości sprzedaż bez straty. |
_________________ Jak chcesz rozśmieszyć Pana Boga to opowiedz Mu
o swoich planach |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2010-03-22, 22:26
|
|
|
| ekosmak.dabrowska napisał/a: | Za taką kwotę przy odrobinie cierpliwości są szanse na starszego, ale oryginalnego kamperka
I ewentualną w przyszłości sprzedaż bez straty. |
...i jeździsz od razu |
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2010-03-22, 22:28
|
|
|
| KOGUT napisał/a: | | a co kolego masz na myśli pisząc "karetka" |
To taki camper z kogutami |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-03-22, 23:09
|
|
|
Wszystko będzie zależało od Twojej determinacji i zdolności manualnych , czy potrafisz coś tam sam sobie podłubac. Nie uważam tego za całkowicie zły pomysł, juz ktos na forum kupił samą bude od takiej karetki celem jej adaptacji na kampera. Mysle, że powinieneś iść sladami Arka Świstaka i szukać dawcy wyposażenia; tzn mebli i pozostałych rzeczy typu łazienka, ogrzewanie ,lodówka czy inne rzeczy które chciałbys miec w takim kamperze. Najlepszym chyba rozwiązaniem byłoby kupno lekko rozbitej i nie za starej przyczepy z której mógłbys wykorzystac środek. Co do pojazdów które pokazałes uważam sprintera z silnikiem 2.9l 122KM za najlepsze rozwiązanie. Silnik rewelacyjny i pomimo takich przebiegów samochody te były napewno systematycznie serwisowane, tak że ich stan techniczny może byc lepszy od niejednego samochodu!!Za sumę 30.000zł nie kupisz kampera z tego roku co pokazane przez Ciebie pojazdy. Tak ,że musisz sobie odpowiedziec : czy młodsza samoróbka i pózniej gorsza w odsprzedaży i dłuższy okres adaptacji na kampera, czy starszy kamper z mozliwoscią natychmiastowego wykorzystania. Pozdrawiam i trzymam kciuki !!!!
PS. A i prawdopodobnie unikniesz słynnej akcyzy za kampera , co tez nie jest bez znaczenia!! |
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2010-03-22, 23:28
|
|
|
| StasioiJola napisał/a: | | Mysle, że powinieneś iść sladami Arka Świstaka | jak chcesz jeździć - kup kampera - jak chcesz budować - kup karetkę - wybór należy do ciebie No i jeszcze jest możliwość kupić to i to.... |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2010-03-23, 05:48
|
|
|
no to jest was dwóch ...co chca jezdzic ''na sygnale...''
http://www.camperteam.pl/...d6d71ef3#141363 |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 178/107 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2010-03-23, 08:37
|
|
|
Swojego czasu miałem przyjemność jeździć takim sprzętem na sygnale.
Odradzam samochody mimo że serwisowane. Eksploatowane są w innych warunkch od startu do mety od wyjazdu naprawdę ciężko pracują .
Drugi apekt tej przeróbki to nie chciałbym podczas wypoczynku zastanawiać się ilu przedemną i w jakim stanie leżało na tej pace a ilu nie dojechało do mety |
|
|
|
 |
Mundek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-03-23, 08:39
|
|
|
Witam z początkiem Wiosny :-)
Dziękuję pięknie za podpowiedzi, sugestie, zwłaszcze te przekonujące do zakupu "klasyka". Przyznam się, że ten okres poszukiwania, wybierania, decyzji jest super! Na spokojnie wszystkie uwagi i podpowiedzi sobie przemyślę, najważniejsze, że "druga połowa" jest raczej na "tak", więc jest i szansa na realizację. A i młodze pokolenie naszych 20-latków może skorzystać w innych terminach z takiej formy wypoczynku.
Pozdrawiam i życzę "szerokości", i do usłyszenia, Mundek |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2010-03-23, 11:11
|
|
|
E tam nic przecież nie trzeba przerabiać wszystko tam jest co jest potrzebne do "PRZEŻYCIA"
nawet łóżko które można sobie w gorące dni wystawić pod drzewko i przespać się wygodnie pod chmurka |
_________________  |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-03-23, 12:56
|
|
|
Chmm myślem że zapewne buda jest solidna, pojazd jako pojazd też, ale robota może być bardzo spora, gdyż praktycznie nie ma żadnych szafek na ubrania, talerze itp, te szafki które są są mało adaptacyjne pod względem podróży, klima jest duzym plusem, natomiast nie nastawiał bym się zbytnio do elektryki, która była przeznaczona do innych celów, karetka posiada trochę inną instalację i raczej będzie trzeba praktycznie ją całą przerobić, pod panel sterujący, kontrolujący zbiorniki na wodę czystą, brudną, które też trzeba gdzieś upchnąć, potrzebny pożądny elektroblok, zasilający kamperka podczas postoju i doładywujący akumulatory postojowe.
Moim zdaniem to jest dobry pomysł ale np dla mnie gdy posiadam całe wyposarzenie w moim kamperku i chciałbym zrobić przestrzep do noeszej budy.
Jeśli kupować osobno lodówkę, ogrzewanie, bojler, ubikację, umywalkę, armaturę, prysznic itp. jest to bardzo drogie i może się nie opłacać.
Myślę że lepiej rozejrzeć się za gotowym kamperem w dobrym stanie bo do kwoty 30tyś można kupić naprawdę ładnego zadbanego kamperka w pełni wyposażonego.
Pozdrawiam trzymam kciuki i czekam na dalsze relacje z postępu zdobywania kamperka |
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2010-03-23, 21:50
|
|
|
| Loguje się do tematu |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|