Wskaźnik poziomu paliwa |
Autor |
Wiadomość |
krzysztofCz
weteran
Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Pomógł: 4 razy Dołączył: 20 Wrz 2009 Piwa: 47/53 Skąd: z nad morza
|
Wysłany: 2010-03-25, 14:32 Wskaźnik poziomu paliwa
|
|
|
Kiedy jeszcze strzałka wskaźnika pokazuje 1/4 zbiornika to lampka rezerwy zaczyna mrugać, kiedy spadnie tak z mm poniżej kreski 1/4 lampka zaczyna świecić ciągłym światłem. Czy macie też coś takiego ? - czy to tylko u mnie jest zła regulacja czujnika ? Czy ktoś próbował wyjechać rezerwę - ile km ? |
_________________ I NIE ŻAL NIC...
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2010-03-25, 15:16
|
|
|
u mnie rezerwa jak zaświeci to robie 100 km |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
|
Wysłany: 2010-03-25, 16:27
|
|
|
Interesuje mnie czy lampka też Wam się zapala kiedy wskazówka teoretycznie jest jeszcze "wysoko" |
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2010-03-25, 16:45
|
|
|
Minimalnie przed ostatnia kreska, ale nie przy 1/4 zbiornika
Na poczatku miałem obawy czy uda mi się dojechać jak zapali sie kontrolka. 100 km
Teraz pisze stan licznika i leje do pełna i wiem że moge przejechać 700 km na zbiorniku.
czasami jest przejechane 720 ale norma to 700 km
Po autostradach nie jeżdżę |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

|
Wysłany: 2010-03-25, 17:10
|
|
|
KOGUT napisał/a: | TO jaki Ty Bim-ie masz zbiornik ?????? Ja w życiu tyle nie przejadę |
Normalny 70 l hamowanie popędu mi nie szkodzi |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
|
Wysłany: 2010-03-25, 17:37
|
|
|
Bim napisał/a: | KOGUT napisał/a: | TO jaki Ty Bim-ie masz zbiornik ?????? Ja w życiu tyle nie przejadę |
Normalny 70 l hamowanie popędu mi nie szkodzi |
Ja widzę, że Ty masz zbiornik zmienny - w zależności od tego na co kierujesz wzrok Mój jest podobnej wielkości tylko muszę jeszcze poćwiczyć te zmiany |
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2010-03-25, 17:41 Re: Wskaźnik poziomu paliwa
|
|
|
krzysztofCz napisał/a: | Kiedy jeszcze strzałka wskaźnika pokazuje 1/4 zbiornika to lampka rezerwy zaczyna mrugać, kiedy spadnie tak z mm poniżej kreski 1/4 lampka zaczyna świecić ciągłym światłem. Czy macie też coś takiego ? - czy to tylko u mnie jest zła regulacja czujnika ? Czy ktoś próbował wyjechać rezerwę - ile km ? |
Albo tak jest to ustawione fabrycznie, albo zła regulacja czujnika w zbiorniku paliwa, ale nie wiem czy warto się w to bawić, żeby prawidłowo wyregulować. Radzę Ci sprawdzić jaka jest pojemność zbiornika i jak tylko zacznie mrugać dolej paliwa do pełna. Różnica między pojemnością zbiornika i ilością dolanego paliwa wskaże Ci ile paliwa masz do dyspozycji po zamruganiu lampki rezerwy, a z tego wywnioskujesz ile jeszcze możesz przejechać.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
krzysztofCz
weteran
|
Wysłany: 2010-03-25, 17:58 Re: Wskaźnik poziomu paliwa
|
|
|
Witold Cherubin napisał/a: | Albo tak jest to ustawione fabrycznie, albo zła regulacja czujnika w zbiorniku paliwa, ale nie wiem czy warto się w to bawić, żeby prawidłowo wyregulować. Radzę Ci sprawdzić jaka jest pojemność zbiornika i jak tylko zacznie mrugać dolej paliwa do pełna. Różnica między pojemnością zbiornika i ilością dolanego paliwa wskaże Ci ile paliwa masz do dyspozycji po zamruganiu lampki rezerwy, a z tego wywnioskujesz ile jeszcze możesz przejechać.
Pozdrawiam |
Regulować nie będę choćby z czystego lenistwa . Robię tak jak piszesz - do pełna i zeruję "mały licznik" kilometrów - po zapaleniu lampki dolewam i mogę przy okazji policzyć spalanie, które i tak jest zawsze duże |
I ŻAL TAK WIELE...
/NIEMEN/ |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 275/77 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-03-26, 07:02
|
|
|
Problem ze wskaźnikiem paliwa jest i u mnie .
Mój kamper posiada zbiornik 130 l. (oryginał) . Wskaźnik powinien sukcesywnie po zmniejszeniu zawartości zbiornika pokazywać adekwatną ilość stanu paliwa, a ten np. po przejechaniu 500km. nadal pokazuje FULL. Od momentu braku w zbiorniku 60 l. wskaźnik się prawidłowo zachowuje. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|