Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zamknięty przez: gino
2010-03-31, 21:28
CB , jest sens zakładać czy nie ?

Czy jest sens zakładać CB
Tak
92%
 92%  [ 37 ]
Nie
7%
 7%  [ 3 ]
Głosowań: 40
Wszystkich Głosów: 40

Autor Wiadomość
gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2010-03-28, 07:45   

Ted69 napisał/a:

gino napisał/a:

7) chyba NAJWAZNIESJZE..
[b]CB-racy...w 90% jezdza BEZPIECZNIEJ niz Ci..ktorzy go nie maja.

Jesli masz na mysli kierowcow zawodowych, TIRy itp - pewnie masz racje. Ale jesli widze w lusterku wstecznym jakiegos idiote pchajacego sie na trzeciego, wyprzedzajacego kogo sie da i gnajacego bez opamietania - to na 90% ma taka dluga antene na dachu (tylko nie mow ze to piorunochron i z CB nie ma zadnego zwiazku).

to jest te pozostale 10% :ok

TEDZIU....zobacz ...za oknem..sloneczko.... :bigok

po co i Ty ciagniesz temat trupow i idiotow na drodze.... :evil:

mowimy o CB-radiu I JEGO PRZYDATNOSCI... badz nie przydatnosci..
a nie stylu jazdy idiotow.. :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2010-03-28, 07:50   

Ted69 napisał/a:
Ale jesli widze w lusterku wstecznym jakiegos idiote pchajacego sie na trzeciego, wyprzedzajacego kogo sie da i gnajacego bez opamietania - to na

100% dzięki temu,że masz CB duuuużo wcześniej wiesz o takim idiocie i zwiększasz czujność :-/

AMIGO 
zaawansowany
Niepoprawny optymista

Twój sprzęt: Blaszany namiot na kołach
Piwa: 6/61
Wysłany: 2010-03-28, 09:15   

Czytając Wasze wypowiedzi, drodzy sympatycy i przeciwnicy CB radia, aż mnie przysłowiowe łapy swędzą aby się do nich ustosunkować (odpowiednio do każdej). Pytanie tylko; po co? Każdy i tak w swojej mądrości pozostanie :-P
Można by przy tej okazji prowadzić zawzięte dyskusje na temat dróg polskich i niemieckich, oznakowania, działań policji, przestrzegania przepisów i ograniczeń prędkości. Można by wyśmiać sympatycznego kolegę za to, że tak zawzięcie broni znaków drogowych a gdzie indziej pisze: ,,no może poza autostradą gdzie fura się zagotowała przy 120 km/h'' (kamperek!!!) :diabelski_usmiech :haha: . Ale po co?
Tak jak na drodze wariaci byli, są i póki co będą, tak jak wśród miłośników kamperowania są koledzy i koleżanki przestrzegający etykiety karawaningowej oraz tacy co wszystko i wszystkich mają ...., tak samo w eterze - są prawdziwi radioamatorzy i zawodowcy (Gino, nie jesteś sam!!! :spoko ) , ale są też różne oszołomy.
Jakoś nie zauważyłem, aby np. ktoś zrezygnował z kamperowania z powodu campingowych ignorantów i głosił wszem i wobec że kamperowanie jest złe. A może coś przeoczyłem? :shock:
Reasumując (i powstrzymując swoją czasami też ,niewyparzoną gębę'):
wszelkie wrzaski o tym, że użytkownicy CB radia to wspólnicy morderców, i że przez CB radio kury przestają znosić jajka uważam za, delikatnie mówiąc, nieuzasadnione.

A teraz idę , aby zostać mordercą (będę przy użyciu noża szykował śniadanko :diabelski_usmiech )

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 308/79
Wysłany: 2010-03-28, 11:07   

Ludzie - wniosek z Waszych postów nasuwa się jeden- nie rozmawiać przez radio CB wcale. Niemożna uzyskać informacji o stojącej policji .....to jakiś absurd. Jeśli powiem na radiu że "jest czysto" to i tak nie daje przyzwolenia na łamanie przepisów tylko informuję o stanie odcinka drogi , a z tym wiążą się ogólne informację . Jeszcze jedno pirat drogowy jeśli bazuje na tego typu informacji to i tak wcześniej czy później będzie miał za swoje.
Życzę Wszystkim pesymistą więcej o optymizmu .

:spoko

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/471
Wysłany: 2010-03-28, 14:53   

KOGUT napisał/a:

... Ja Was wszystkich bardzo proszę , NIE ODPOWIADAJCIE NA TAKIE PYTANIA , nie róbcie sobie i innym krzywdy , bądźcie świadomi ile może narobić złego jedno tylko słowo rzucone w eter ...

:bigok :bigok :bigok
:haha: :haha: :haha: :haha: :haha:
Qurde qurczak..stawiam ci pivko!

Będę dzięki Tobie zdrowy jak ryba ...

Cyryl 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Piwa: 320/18
Wysłany: 2010-03-28, 15:34   

tutaj trzeba sobie zdać sprawę do czego potrzebujesz to radio:
1. jeżeli do lepszego rozeznania na drodze, to na 100 podających informację 99 nie przyjdzie do głowy podać prawdziwe zagrożenie, ale dotyczyć to będzie informacji o kontrolach prędkości - Kogut ma w tym względzie całkowitą rację.
2. jeżeli chcesz pomagać innym to nie przebijesz się przez zgiełk na 19.
3. jako że kamper służy do podróżowania z rodziną (przeważnie) CB będzie musiał wyłączać w obecności żony i dzieciaków.
4. jeżeli zamierzasz podróżować w grupie trzeba zakopać się na jakimś bocznym kanale i schować na pasmo, wtedy jest OK.

baja02 
weteran
"Mała Karawana" CT-Pomorze

Twój sprzęt: Fiat Ducato LMC
Nazwa załogi: baja
Piwa: 39/4
Wysłany: 2010-03-28, 16:57   

Krynia i Stan!
Moim zdaniem warto mieć CB! Jeżdżę z nim kilka lat i widzę wiele zalet jego posiadania:
- bardzo często "prowadzę" przez miasto kierowcę poszukującego jakiegoś adresu, ale też i ja proszę o pomoc np. w znalezieniu np. parkingu, warsztatu lub innego miejsca bedąc w nieznanym mi mieście i jeszcze nigdy nie spotkałem się z brakiem odpowiedzi na moją prośbę. Kłopotem może być ilość porad,
- często słyszy się wezwania o pomoc w przypadku trudności przy zmianie koła, braku paliwa, awarii samochodu - nie wszyscy jesteśmy mechanikami i specami,
- spotkania w eterze z mijanymi lub wyprzedzanymi kamperowcami, wymiana kilku przyjaznych zdań i życzenia szerokiej drogi, krótkie informacje skąd i dokąd jedziemy,
- prośba o jakieś narzędzie, którego nam zabrakło,
- ostrzeżenie o tym, że coś się dzieje z naszym "tyłem" (bagażnik rowerowy, przyczepka itp.
- mamy nie zapalone swiatła drogowe, brak nam stopu, brak lewego lub prawego oczka
- ktoś nas prosi o "danie wolnej drogi", lub my prosimy,
- uzyskujemy informację o przyczynie korka i ewentualnie jak długo potrwa
- możliwość normalnej konwersacji z użutkownikami, takimi samymi jak my.
Napewno jest jescze wiele powodów dla których CB warto mieć.
Natomiast jestem przekonany, że brzytwa w rękach małpy jest bardzo niebezpieczna!!!
Tak też ma się sprawa z CB w rękach ludzi nieodpowiedzialnych.
Macie rację, że przekleństwa w eterze są zmorą. Posłuchajmy jednak języka w realu! czy jest inny? Do tego dochodzi zupełana (prawie) anonimowość. Fałszywe informacje podawane przez CB stanowią jednak znikomy procent, ale są dowcipnisie. Takie samo zagrożenie stanowi telefon komórkowy. Ileż to razy widzimy "orła" prowadzącego samochód w mieście jedną ręką i nawijającego przez telefon. Kto wie czy nie celowe bylo by posiadanie prze partole policji CB. Mogły by ostrzegać o niebezpieczeństwach na drodze, kraksach, objazdach i innych niebezpieczeństwach. Taka łączność kilku do kilkunastu km była by wskazana. O wariatach na drodze też mogli by usłyszeć - zwiększając bezpieczeństwo na drodze.
Nie wszystko jest czarno-białe.
Pozdrawiam i starajmy się aby CB było nam przydatne. :spoko
Ja w ten sposób rozume przydatność CB dla kierowcy

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1600/2330
Wysłany: 2010-03-28, 17:56   

baja02 napisał/a:
Nie wszystko jest czarno-białe.
Pozdrawiam i starajmy się aby CB było nam przydatne.
Ja w ten sposób rozume przydatność CB dla kierowcy

Śledziłem tę dyskusję z zainteresowaniem. Niby zwykła rzecz - CB. a jednak ileż emocji wywołuje!
Twój głos, Jacku, jest kwintesencją rozsądnego podejścia do tematu. Cóż jeszcze można dodać?
Może tylko życzyć nam wszystkim aby CB dobrze nam służyło. :wyszczerzony: :spoko

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2010-03-28, 18:45   

baja02 napisał/a:
Kto wie czy nie celowe bylo by posiadanie prze partole policji CB.

Na wielu radiowozach policyjnych widać anteny CB i radia też mają. Czy to prywatne czy służbowe nie wiem i jaki cel im przyświeca :shock:

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
Piwa: 79/24
Wysłany: 2010-03-28, 20:03   

Slawek Dehler napisał/a:
Na wielu radiowozach policyjnych widać anteny CB i radia też mają. Czy to prywatne czy służbowe nie wiem i jaki cel im przyświeca :shock:

:bigok chyba wredny :diabelski_usmiech

krynia i stan 
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
Piwa: 3/6
Wysłany: 2010-03-28, 20:08   

Fajnie że wracamy do rzeczowej rozmowy, nie sądziłem że moje niewinne pytanie wywoła tyle emocji, ale nie ma tego złego ... dzięki tym emocjom odsłoniło się wiele warstw (jak u shrecka :szeroki_usmiech ) składających się na tak prozaiczną sprawę jak używanie CB.
Dzięki za dogłębne przedstawienie tematu, decyzję podjąłem i CB jest zamontowane.

A co do reszty to szczerze mówiąc o wiele przyjemniej czytało się Wasze wspomnienia ?

Pozdrawiam :bigok

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi