Przesunięty przez: janusz 2011-02-11, 14:30 |
Grecja 2010 |
| Autor |
Wiadomość |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2010-03-30, 20:55
|
|
|
| Własciwie miałem juz również o to poprosic .Tak będzie najlepiej. |
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2010-03-30, 22:39
|
|
|
Adi,pierwsze co mnie osobiście niepokoi to termin.Może pamiętasz mam ciemną karnację, i mimo to będąc w Grecji na początku sierpnia można wytrzymać na plaży tylko godzinę ,max dwie.Czuć swąd palonej skóry. Osobiście polecam Grecję ostatnie dwa tygodnie sierpnia plus wrzesień. W innym terminie,żar leje sie z nieba i troche problem bez murowanego domu z klimą to wytrzymać. A zwłaszcza na plaży. (jajka można w piasku gotować) To tyle na temat. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 345/86 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-03-31, 06:49
|
|
|
| WINNICZKI napisał/a: | | W innym terminie,żar leje sie z nieba i troche problem bez murowanego domu z klimą to wytrzymać. A zwłaszcza na plaży. (jajka można w piasku gotować) To tyle na temat. |
Nie jest tak źle , byliśmy w Grecji w ubiegłym roku w lipcu i dało się wytrzymać. Na zachodnim brzegu Peloponez wieje dość mocny wiaterek od morza Śródziemnego , powiedziałbym , że nawet jest chłodno jak na panującą temperaturę powietrza ponad 30 st.C.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2010-03-31, 10:43
|
|
|
| Powiem krótko - mnie odpowiada.Co prawda pare miejsc juz znam ale nie przeszkadza mi zobaczyc je znów.Zreszta mam wnuka który nie widział to zobaczy .Przestudiuje twoja propozycje a w koncu dogadamy sie bez problemu. |
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2010-03-31, 10:52
|
|
|
| Co go gór Olimp to bylismy na szczycie czyli na tronie Zeusa w 2005 roku więc nie musze robic powtórki .Termopile znam ale to zwiedzanie na pare minut i to po drodze .Meteorów nigdy nie ma za wiele.Mógłbym tam jechac i 20 razy .W Atenach znam to co każdy zwiedza z obowiązku ale jest tam tyle innych miejsc że zawsze się znajdzie cos co się jeszcze nie widziało .Jednym słowem pasuje mi . |
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2010-03-31, 11:02
|
|
|
| Adi napisał/a: | | i pewnie polecę po standardach, |
Wykup karet na wszystkie najważniejsze muzea i zabytki ....jest dużo taniej.
|
|
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2010-03-31, 11:14
|
|
|
| Andrzej 73 napisał/a: | | Adi napisał/a: | | i pewnie polecę po standardach, |
Wykup karet na wszystkie najważniejsze muzea i zabytki ....jest dużo taniej.
| Własnie musze to sprawdzic z tymi karnetami .Mamy bratanice na stałe mieszkajaca w Grecji i znajaca grecki język napisze do niej aby sie w tej sprawie cos dowiedziała kąkretnego .Co prawda mieszka na Rodos ale każe jej poszperac w greckim internecie czy w biurach turystyki . |
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2010-03-31, 11:20
|
|
|
| Ja bym jednak nie planował po drodze jakichs z góry zaplanowanych miejsć noclegowych .Znam z praktyki ze to nie sprawdza się w praktyce .Nigdy nie wiesz ile co bedziesz zwiedzac i w jakim czasie .To doprowadza mnie do tego ze przychodzi godzina w którym jestem miejscu i tam dopiero patrze jakie miejsce sie do tego nadaje. |
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2010-03-31, 12:45
|
|
|
| Adi napisał/a: | | jak ruch mniejszy potem cały dzień zwiedzania i wyjazd też nocą. Reszta zupełnie przypadkowo - byle ładnie pusto i urokliwie. | Co do jazdy po takich miastach jak Saloniki,lub Ateny - moja osobista rada, Jak chcesz zmienić pas ruchu to oczywiście migacz,klakson i zaczynasz skręcać jak nawet nie ma miejsca dla auta.Grek jak słyszy klakson to zwraca uwagę na samochód który miga kierunkowskazem i jak zobaczy ,że zmieniasz pas to wtedy dopiero przyhamuje żeby zrobić Ci miejsce.Inaczej zobaczysz auta jadące zderzak w zderzak i nigdy nie zmienisz pasa ruchu. To są moje doświadczenia z pobytu w Atenach w 86 roku.Już wtedy w jeden dzień jeździły samochody z parzystymi numerami na tablicach rej. a w drugi z nieparzystymi . Od tego czasu jest pewnie tylko gorzej. Kolejna uwaga.Jak zwiedzasz Ateny uwaga na autobusy i trolejbusy,przy przechodzeniu przez skrzyżowanie nie wolno stawać na krawędzi chodnika,zawsze autobus ścina i tak ciasny skręt po prostu rozjedzie Cię tylnym kołem. Warto przejechać się autobusem w centrum Aten. Kierowcy to mistrzowie świata w przeciskaniu sie między samochodami.Jeżdżą na grubość lakieru Byłem tam miesiąc i miałem czas pooglądać to i owo. Co do stłuczek, raczej nie występują ponieważ grek strasznie uważa podczas jazdy (połowa z nich nie ma prawa jazdy ) i kontakt z policją jest mocno nie wskazany. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 523/109 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2010-03-31, 13:41
|
|
|
Ja z kolei mam gorącą prośbę - zamierzamy przegonić Milkę po Greckich szlakach jesienią, więc jeśli nie sprawiło by to kłopotu to zanotuj gdzieś ceny i ograniczenia które mogły by być dla nas ważne.
Milka: DMC 11,300
długość 11,99m
wysokość 3,20m
szerokość 2,55
nacisk maksymalny 7,5t
Przechyły boczne i strome podjazdy raczej nie będą problemem - jest retarder i potężne przełożenie. Środek ciężkości też nisko.
Będę wdzięczny dozgonnie. Mam tu na myśli zgon na najbliższym zlocie.... Odwracalny oczywiście... |
_________________ .
.
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
marko
stary wyga

Twój sprzęt: . FIAT DUKATO \ ARCA
Nazwa załogi: .MAREK I GOSIA
|
Wysłany: 2010-03-31, 14:55
|
|
|
ADI podoba mi się twój plan odwaliłeś kawał roboty czas wyjazdu mamy podobny ze względu na dzieci pozdrawiam marko ps lubię zwiedzać ale nie jest to cel urlopu nawet w GRECJI |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2010-03-31, 19:33
|
|
|
Eee tam,nie miałem zamiaru straszyć .W 86 -stym byłem w Grecji Fiatem 126p+przyczepka bagażowa (taka z plastiku-niewiadów) Obleciałem Ateny,polecam kemping w Maratonie pół dziki ale morze super,mieszkałem tam za darmo dwa tygodnie tylko,że to było we wrześniu.Oglądałem ostatnio zdjęcia satelitarne i musze powiedzieć ,że od mojego pobytu nic sie nie zmieniło Sam Maraton to bardzo urokliwe małe miasteczko 42 km od Aten Jak będziecie w Atenach to nie zapomnijcie o dzielnicy zabytkowej u podnóża Akropolu nazywa sie Plaka pełno tam pamiątek i malutkich kawiarenek warto zaglądnąć, po zejściu na sam dół Plaki można wdepnąć na Targ Rybny zapach może niezbyt atrakcyjny ale gatunków ryb i ich wygląd ech...szkoda gadać.Chyba w tym roku wypali mi nowa praca i z wyjazdu do Grecji nici.A tak mam ochotę przejść się na dyskotekę przy największym rondzie (centrum Aten) Omonia,Polecam souflaki w placku(pitta),lub gyros pitta ,ale najlepsze są w Gerace (droga z Aten do Maratonu)No i oczywiście Ouzo z fantą cytrynową i z lodem-polecam.Można po tym zostać w Grecji na stałe. |
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2010-03-31, 19:38
|
|
|
| WINNICZKI napisał/a: | | w Maratonie pół dziki ale morze super,mieszkałem tam za darmo dwa tygodnie tylko, |
Może kiedyś tak było , ale w ubiegłym roku był płatny , a morze brudne.
|
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2010-03-31, 19:46
|
|
|
| Brudne ??????a z czego brudne jak tam żadnego przemysłu nie ma.Szok jeszcze nie widziałem brudnego morza w Grecji. W okolicy tylko jest baza NATO , ale oni latają ,raczej morza nie są w stanie pobrudzić.Jesteś pewien????? |
 |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

|
Wysłany: 2010-03-31, 19:54
|
|
|
Byliśmy na tym kempingu Ramnous w miejscowości Marathon i o dziwo morze tam było brudne . Uznaliśmy , że powodem jest położenie tego kempingu blisko Aten. Jeżdżąc przez trzy tygodnie po Grecji nigdzie indziej podobnej sytuacji nie było - morze czyste.
|
|
|
|
 |
|
|