CB - zalety i zagrożenia oraz polska jazda ... |
Czy rzucając w eter odpowiedź "czysto " możesz nieświadomie przyczynić się do niebezpieczeństwa na drodze polegającego na tym , iż inni uznają , że droga bez policji i fotoradarów upoważnia ich by niestosować się do ograniczeń prędkości ? |
tak |
|
48% |
[ 23 ] |
nie |
|
51% |
[ 24 ] |
|
Głosowań: 47 |
Wszystkich Głosów: 47 |
|
|
|
Autor |
Wiadomość |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-04-07, 18:06
|
|
|
no może nie mylmy pojęć, cześć kierowców parkuje swoje auta, czasem bardziej przemyślanie, czasem mniej szczęśliwie, a są tacy którzy porzucają swoje auta ponieważ to co robią nie można określić jako parkowanie.
i to nie ma nic wspólnego z ilością miejsca. |
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2010-04-07, 18:14
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | Dlatego pochwalam Koguta za zainicjowanie tej dyskusji. Może nawet należy ją przenieśc do forum: Bezpieczeństwo. |
Popieram Cię Tadziu.
Dzisiaj wracając do domciu, zatrzymałam się przed przejściem dla pieszych.
Przechodziła bardzo wolno (całe szczęście) starsza pani.
Obok mnie przemknęły jak burza dwa samochody.
Aż krzyknęłam w samochodzie, ale na szczęście pani nie zdążyła wejść im pod maskę.
W takim momencie (niestety kilka już ich przeżyłam) miałabym ochotę rozstrzelać na miejscu takich kierowców.
Jestem za zaostrzeniem przepisów, za większymi karami.
Polacy kupują coraz większe, opancerzone , szybkie fury i traktują przechodniów jak intruzów na drodze.
Nie wspominając nawet o szybkiej jeździe w trakcie ulewy, bo przecież w samochodzie milutko, cieplutko i suchutko. A to, że kogoś tam na zewnątrz obleje się fontanną z kałuży??
Nie podoba mi się jazda i kultura na drodze większości polskich kierowców!!!! |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
Cyryl
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato Rimor
Pomógł: 5 razy Dołączył: 03 Paź 2009 Piwa: 321/19 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-04-07, 18:25
|
|
|
muszę Ci powiedzieć, że na nauce jazdy na kat. B mniej więcej po 10-15h nauki kursant patrząc na pieszych (którym jest on sam) mruczy pod nosem: to bydło powinno się porozjeżdżać.
i nie jest to odosobnione zachowanie. |
|
 |
radecki1972
zaawansowany Klub Budujących Powoli
Twój sprzęt: Bezdomny
|
Wysłany: 2010-04-07, 18:27
|
|
|
KOGUT napisał/a: | teraz to czekam na głos , że tyle aut i tak mało miejsc to można się nie stosować czasami oczywiście |
Dlaczego tyle aut? Otóż w Warszawie średnio samochodem jedzie 1,3 osoby. Poza tym ludziska zmotoryzowane mają dziwną niechęć do komunikacji miejskiej. Autobusem może nie taniej i nie wygodniej, ale szybciej (buspasy) i to kierowca autobusu męczy się w korkach, a ludki nie martwią się gdzie zaparkować. |
_________________ HOLOWNIK: Daewoo Lanos '98
 |
|
|
|
 |
radecki1972
|
Wysłany: 2010-04-07, 18:30
|
|
|
Cyryl napisał/a: | muszę Ci powiedzieć, że na nauce jazdy na kat. B mniej więcej po 10-15h nauki kursant patrząc na pieszych (którym jest on sam) mruczy pod nosem: to bydło powinno się porozjeżdżać.
i nie jest to odosobnione zachowanie. |
I w pewnym sensie ma rację. Wystarczy poobserwować tłum, który wysypuje się z Dworca Wileńskiego. ŻYWIOŁ Czerwone dla pieszych? A kogo to... |
 |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-07, 18:47
|
|
|
Cyryl napisał/a: | kursant patrząc na pieszych (którym jest on sam) mruczy pod nosem: to bydło powinno się porozjeżdżać. |
radecki1972 napisał/a: | I w pewnym sensie ma rację. Wystarczy poobserwować tłum, który wysypuje się z Dworca Wileńskiego. ŻYWIOŁ Czerwone dla pieszych? A kogo to... |
Teraz radecki1972, przepraszam kolego, ale mnie zaskoczyłeś.
Jeżdżę samochodem, wpuszczam autobusy, przepuszczam pieszych, ale nie pochwalam takich słów u instruktorów.
A ten :Żywioł" jak nazwałeś, ja osobiście wolę przepuścić.
Przejdą, rozejdą się i można spokojnie przejechać.
A nie pomyślałeś, ilu z tych przyjezdnych może być "zagubionych w wielkim mieście". |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2010-04-07, 19:07
|
|
|
Cyryl napisał/a: | kursant patrząc na pieszych (którym jest on sam) mruczy pod nosem: to bydło powinno się porozjeżdżać. |
KOCZORKA napisał/a: | Jeżdżę samochodem, wpuszczam autobusy, przepuszczam pieszych, ale nie pochwalam takich słów u instruktorów. |
Można pogubić się na forum, a co dopiero na jezdni |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
radecki1972
|
Wysłany: 2010-04-07, 19:09
|
|
|
KOCZORKA napisał/a: | wpuszczam autobusy |
Super
KOCZORKA napisał/a: | ale nie pochwalam takich słów u instruktorów |
To nie instruktor mówił tylko kursant po 15h jazdy.
|
 |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-07, 19:15
|
|
|
KOCZORKA napisał/a: | Teraz radecki1972, przepraszam kolego, ale mnie zaskoczyłeś.
Jeżdżę samochodem, wpuszczam autobusy, przepuszczam pieszych, ale nie pochwalam takich słów u instruktorów. |
SORKI, SORKI , jakoś tak było dla mnie jasne, że chodzi o instruktora, a to tak mówił kursant.
Mam nadzieję, że instruktor go poinstruował, że tak się nie mówi.
A z radecki1972 my sobie fajnie porozmawialiśmy przez telefon i proszę pięknie kolegę o wybaczenie.
Pozdróweczka. |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2010-04-07, 22:05
|
|
|
Ted69 napisał/a: | im dluzsza antena CB tym mniejsze poszanowanie dla przepisow |
coś w tym jest, ja zawsze wybieram najkrótsze |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2010-04-07, 22:06
|
|
|
łoś napisał/a: | coś w tym jest, ja zawsze wybieram najkrótsze |
He, he, he... |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2010-04-07, 23:17
|
|
|
Z pewną nieśmiałością zwracam uwagę szeryfom że to już trzecia strona offtopów. Z całym szacunkiem dla waszych przeżyć wszystkie te historie z życia wzięte powinny znaleźć inną lokację. np wątek: Moje najbardziej traumatyczne przeżycie na drodze - ku przestrodze. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-04-08, 13:52
|
|
|
KOGUT napisał/a: | To nie był małolat , facet po czterdziestce ...ma zielone to ma prawo tyle że to jedyna dawka wiedzy jaką posiadał |
takich osób jest więcej a w szczególności co musze stwierdzić faceci w drogich limuzynach postępują po swojemu nie szanując innych na drodze.
Co do oznakowania samochodu początkującego kierowcy to oczywiście jestem za, ale nie liczcie że wszyscy kierowcy to uszanują, i nie wszyscy mimo przepisu w kodeksie zachowują ostrożność przejeżdzając przy samochodzie nauki jazdy, jak pisałem wyżej są ludzie i ludziska ( lub "ludzie i klamki" ) jak kto woli.
Co niestety bardzo boli bo jak ktoś chce się wyszaleć to są inne miejsca na to a nie drogi publiczne, gdzie oprócz siebie narażają także innych.
Koniczynki mają być obowiązkowe tylko niwiadomo jak długo będziemy czekac na ten przepis.
Jest jeszcze druga strona medalu już słyszałem różne opinie ale jedna była ciekawa > kursantka stwierdziła że ona bardzo by chciała przykleić koniczynkę ale nie będzie mogła, bo jej mąż do tak oznaczonego samochodu nie wejdzie a już na pewno nie będzie go prowadzić
Swoją drogą przydały by się koniczynki magnetyczne ale jeszcze takich nie widziałem |
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-08, 15:33
|
|
|
ucząc jedną lekcję poświęcam własnie przepisom dotyczących pieszych, nieźle się uśmieję, niewiem czy 2% ludzi zna przepisy dotyczace pieszych a przeciez wszyscy jesteśmy pieszymi > ciekawe czy znacie |
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-08, 21:30
|
|
|
w takim razie dobrze że jak Was spotykam mam amnezje i nie wiem gdzie pracuje
z Wami żyję tylko ciesząc się przewyśmienitym towarzystwem, zabawą i otaczającą przyrodą i tak ma być |
|
 |
|