|
|
Polski Caravaning wrzesień-październik |
Autor |
Wiadomość |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-10-23, 12:52
|
|
|
Ok! Poszperałem trochę tu i tam. Zasięgnąłem też języka.
Oto krótkie podsumowanie:
Nieprawdą jest, że nie ma relacji w zachodnich pismach: w niemieckim "Camping, Cars & Caravans" są (np: relację ze zlotu FICC we Wrocławiu napisał tam red.Dariusz Wołodźko!), w holenderskim KCK są, w angielskim "Camping and Caravanning" wypełniają dużą część magazynu, w czeskiej edycji "Camping, Cars & Caravans" też są - skorzystali z przykładu "Polskiego Caravaningu" (tak, tak...!), by je zamieszczać!
Zagraniczne pisma chwalą poziom edytorski PC i korzystają z pomysłów PC: np. czeski magazyn wykorzystał pomysł red.Dariusza Wołodźko pt. "Zostało uchwycone"!
A poza tym, to PC pisze o sprawach, o których nikt w naszym kraju wcześniej nie pisał. A relacje ze zlotów zajmują najwyżej 10% miejsca w numerze! |
|
|
|
 |
Marcin T
zaawansowany

Twój sprzęt: Hobby
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lut 2007 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2007-10-23, 13:01
|
|
|
Zostaw to, każda prasa ma zwolenników i przeciwników więc nikomu tu nie dogodzisz i nie ma najmniejszego sensu aby przekonywać.
Źle dzieje się jedynie kiedy osoba współredagująca "sra we własne gniazdo"
Dobrze za to, że czytuje ten wątek Redaktor Naczelny, dla niego każda uwaga jest cenna, tak więc należy swoje spostrzeżenia zamieszczać. :-) |
|
|
|
 |
paf
Administrator
Twój sprzęt: Rimor Katamarano 8 czasami :)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 37/20 Skąd: Pajęczno
|
Wysłany: 2007-10-23, 13:35
|
|
|
koledzy - bez nerwacji
ja myślę że taka dyskusja nawet burzliwa jest bardzo cenna przede wszystkim dla PC
wiadomo że łatwiej jest zgłaszać (nawet słuszne i nie złośliwe) zastrzeżenia do czyjejś pracy niż to zrobić samemu
moim zdaniem PC jest młody, jest jak jest z jego funduszami i planami i tyle
z drugiej strony to rynek oceni czy PC się ma utrzymać albo zmieniać czy nie
dlatego dyskutujmy - niech każdy zgłasza pomysły a będzie lepiej
a jak ktoś nie może patrzeć na PC to niech założy własną gazetę lepszą i to będzie wspaniały wkład w rozwój rynku - poprzez konkurencję |
|
|
|
 |
Marcin T
zaawansowany

|
Wysłany: 2007-10-23, 13:39
|
|
|
Nie ma nerwacji, se dyskutujemy na luzie a co |
_________________ Pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-10-23, 13:59
|
|
|
Zabiorę głos i ja. Czytam PC od pierwszego numeru. Dostrzegam, że PC się zmieniło i zmienia. Na pewno okrzepło, pojawiły się nowe działy, nowe tematy. Nie znam relacji finansowych, czy PC wydawcy się opłaca czy jest dotowany ale myślę że chyba wydawca powinien popracować trochę i zaproponować zmiany. Bez zmian grozi chyba znudzenie czytelników, myślę że Wydawca powinien pomyśleć o przekształceniu PC w miesięcznik. Oczekiwanie dwa miesiące powoduje, że czytelnicy w oczekiwaniu na nowy numer niecierpliwią się i potem siłą rzeczy ograniczona wielkość dwumiesięcznika nie zaspokaja ich ciekawości. Nowinki i opisy wydążeń robią się nie aktualne i wiele osób traci zainteresowanie nieaktualnymi relacjami. Jeżeli periodyk ma być ciekawy i chętnie czytany, jego ludzie muszą być wszędzie, na każdej większej imprezie. Nawet gdyby miało to zaowocować tylko anonsem jednolinijkowym że taka czy inna impreza się odbyła. chodzi mi o podniesienie prestiżu i dowartościowanie osób które chcą coś zrobić dla środowiska. Nie takie ważne co napisali ale była u nas na imprezie "gazeta". |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Tomii
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Przyczepka :) - najukochańsza
|
Wysłany: 2007-10-23, 17:09
|
|
|
Marcin T napisał/a: | Źle dzieje się jedynie kiedy osoba współredagująca "sra we własne gniazdo" |
Przekazałem to co słyszałem od innych i zrobiłem to w dobrej wierze. To że czasami coś napisze to znaczy, że złego słowa nie mogę powiedzieć? Sory Marcin ale nie czuję tego . Jak zapewne wiele osób zauważyło nie atakuje pisma tylko wydawcę.
Moje zdanie jest takie: Chce żeby PC było GAZETĄ karawaningową, a nie Kroniką Zlotową.
Głupi przykład: na rynku ukazało się nowe "kombi" Trumy. Wystarczy tylko chcieć i można zdobyć troszkę informacji na ten temat. Urządzenie jest nowatorskie, ciekawe technicznie. Z PC jedyne czego się dowiedziałem to to że ma 6kW mocy (Kombi poświęcono pół strony). Dlaczego tylko tyle się dowiedziałem? Bo Darek nie ma tyle czasu żeby poświęcić cały dzień na napisanie jednego artykułu bo ma na głowie wszystko.
Nowinki techniczne w caravaningu nie ukazują się za często (trzeba pewnie kilku lat, żeby truma wypuściła na rynek nowe urządzenie) i to jest smutne.
Wiadomo nie wszyscy interesują się techniką tak samo jak nie wszyscy interesują się zlotami - ale pismo z racji tego że rynek jak sami wiemy nie jest jeszcze duży powinno uwzględniać wszystkich. |
|
|
|
 |
Marcin T
zaawansowany

|
Wysłany: 2007-10-23, 17:29
|
|
|
Zdanie może wyrazić każdy i jest to bardzo cenne i nieistotne czy jest to opinia pozytywna czy też nie.
Tomii napisał/a: | Jak zapewne wiele osób zauważyło nie atakuje pisma tylko wydawcę. |
Szkoda, że w tak żałosny sposób, poprzez jakieś forum, co to brak Ci odwagi aby bezpośrednio z nim porozmawiać, przecież na to Cie chyba jeszcze stać? To Ty współpracujesz z nim a nie odwrotnie więc wyżalanie sie na wydawcę a raczej jak piszą atakowanie go w tym miejscu jest co najmniej śmieszne i niestosowne. On sam powinien o tym wiedzieć od Ciebie jeżeli można lub trzeba coś poprawić.
Tomii napisał/a: | Z PC jedyne czego się dowiedziałem to to że ma 6kW mocy (Kombi poświęcono pół strony). Dlaczego tylko tyle się dowiedziałem? Bo Darek nie ma tyle czasu żeby poświęcić cały dzień na napisanie jednego artykułu bo ma na głowie wszystko. |
No to mu pomóż, przygotuj coś, zaproponuj a nie marudzisz tylko jak ciotka po klimakterium. Nic nie jest doskonałe, nawet PC nie jest doskonałe i nigdy nie będzie ale trzeba je tworzyć i starać sie poprawiać. Sam Darek wszystkiego nie przygotuje.
Tych relacji się przyczepiłeś jak rzep psiego ogona, ale to wydawca decyduje czy mają tam być czy nie, podobnie jak w pismach zagranicznych, w których przeglądasz tylko przedruki i ładne obrazki też relacji jest na pęczki. Być może jeździsz na zloty tylko karawaning.pl więc nie dziwne, że Ciebie to nie interesuje, ja znam wiele osób, które są niezadowolone, że relacje tak mocno sie okraja. To są zloty karawaningowe, a czasopismo pisze o polskim karawaningu więc nie dziw się, że jest tam miejsce na relacje, redaktor sam o nie prosi to sie je pisze.
Nikt nie mówi, że nie masz racji ale jeżeli masz jakiekolwiek pojęcie to postaraj się choć trochę pomóc. |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/235 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2007-10-23, 17:52
|
|
|
Gdyby PC miałoby być jedynie pismem prezentującym nowinki techniczne i nowe modele przyczep i kamperów, to pewnie nie przeczytałbym nawet jednego egzemplarza. A jaki w końcu w Polsce mamy ten rynek nowego sprzętu ? Koń by się uśmiał. Tylko dzięki temu, że są opisy zlotów i nazwijmy to kawałki "z życia caravaningowców", jest to pismo dla mnie ciekawe. Jak słusznie napisał Kazek, wszyscy mogą się tam wcześniej, czy później odnaleźć.
Jak kogoś bardzo interesuje technika, niech zakłada pismo techniczne, mnie akurat to niewiele interesuje, podejrzewam, że jak większości turystów uprawiających caravaning.
|
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
paf
Administrator
|
Wysłany: 2007-10-23, 17:54
|
|
|
Marcin T, zaczynają się wycieczki osobiste - rozumiem emocje ale już wygląda że
nie jest jak piszesz...
Marcin T napisał/a: | Nie ma nerwacji, se dyskutujemy na luzie a co |
a poza tym nasze forum niniejszym poczuło się dotknięte za Marcin T napisał/a: | poprzez jakieś forum |
zatem do dyskusji ale bez negatywnych wstawek ŁOKI? |
|
|
|
 |
Marcin T
zaawansowany

|
Wysłany: 2007-10-23, 17:57
|
|
|
paf, przesadzasz, to co napisałem w moich postach nie narusza w żaden sposób regulaminu.
Ta powaga Cię kiedyś zabije |
|
|
|
 |
paf
Administrator
|
Wysłany: 2007-10-23, 18:02
|
|
|
Marcin T, czy ja coś pisałem o regulaminie?
przeczytaj na spokojnie swoje posty - i zaznaczam że nie chodzi mi o meritum twojej wypowiedzi tylko o okrasę słowną.
dzięki za troskę o zdrowie |
|
|
|
 |
Tomii
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Przyczepka :) - najukochańsza
|
Wysłany: 2007-10-23, 18:04
|
|
|
Marcin T napisał/a: | To Ty współpracujesz z nim |
Ja współpracuję z redaktorem naczelnym - to znaczy czasami wyślę jakiś artykuł. Dlaczego napisałem tu na forum? Bo mam nadzieję że więcej osób się odezwie i powie co im się w PC nie podoba - a takich osób trochę jest i raczej siedziały cicho.
Marcin T napisał/a: | No to mu pomóż, przygotuj coś, zaproponuj a nie marudzisz tylko jak ciotka po klimakterium. |
O nowej Trumie dowiedziałem się z zachodniej prasy. Na wyjazd na targi żeby obejrzeć to urządzenie nie stać mnie, bo jestem biednym studentem. Chciałbym zauważyć, że o ile coś napiszę to z chęcią wysyłam to do redakcji, a nie tylko siedzę i marudzę.
Marcin T napisał/a: | Sam Darek wszystkiego nie przygotuje |
O tym samym napisałem we wcześniejszym poście więc nie rozumiem o co Ci chodzi.
Marcin T napisał/a: | Tych relacji się przyczepiłeś jak rzep psiego ogona |
Bo tego w PC jest najwięcej.
Marcin T napisał/a: | to wydawca decyduje czy mają tam być czy nie |
To czytelnik decyduje czy kupić następne pismo czy nie.
Marcin T napisał/a: | podobnie jak w pismach zagranicznych, w których przeglądasz tylko przedruki i ładne obrazki też relacji jest na pęczki |
W magazynach które wymieniłem nie spotkałem się z relacjami .
Marcin żeby była jasność - "co za dużo to niezdrowo" - o to mi chodzi z tymi relacjami.
Pozdrawiam! |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 367/235 Skąd: Kutno
|
|
|
|
 |
Marcin T
zaawansowany

|
Wysłany: 2007-10-23, 18:13
|
|
|
Tomii napisał/a: | a współpracuję z redaktorem naczelnym |
No to kiepsko, że nie przekazujesz mu opinii czytelników, mimo, iż spokojnie mógłbyś to zrobić poprawiając być może jakość czasopisma a samemu nie ponosząc przy tym żadnych kosztów.
Tomii napisał/a: | W magazynach które wymieniłem nie spotkałem się z relacjami |
Skucha Tomii, to oznacza, że ich poprostu nie czytasz, tylko "wymieniasz" na forum.
paf napisał/a: | przeczytaj na spokojnie swoje posty - i zaznaczam że nie chodzi mi o meritum twojej wypowiedzi tylko o okrasę słowną |
Nie potrafię zmienić swojego charakteru, mogę jedynie przejść do odczytu forum skoro tak to kole w oczy |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-10-23, 20:21
|
|
|
JaWa napisał/a: |
Jak kogoś bardzo interesuje technika.... |
Tego wszędzie pełno. Kto czuje niedosyt niech poczyta gdzie popadnie (po angielsku czy niemiecku, jak umie)
janusz napisał/a: | ...myślę że Wydawca powinien pomyśleć o przekształceniu PC w miesięcznik. |
Święte słowa |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|