Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
sposób montowanie solara na dachu
Autor Wiadomość
Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-27, 11:19   sposób montowanie solara na dachu

potrzeba mi porady jak montować solar na dachu, do tej pory na dachu mam antenę satelitarną i box dachowy jest też podest, montowane to jest do konstrukcji z rurek aluminiowych na obrzeżach dachu, jakbym zdemontował box to wtedy w to miejsce zamontowałbym soloara, ale szkoda mi tracić miejsca, sprawę komplikuje jeszcze szyberdach, którego też nie chcę tracić, gość który ma mi to montować twierdzi, że można zdemotnować box a w dachu szkoda robić dziury dodatkowe i jakby stracił zapał do montażu panelu, jutro jadę do niego dyskutować o tym, może jakieś mądre rady, zdjęcia dachu z zamontowanym solarrem, bo sam nie mam pomysłu co robić a sezon się zbliża, poza tym mam już dwa akumulatory, spec twierdzi że musiałbym kupować trzeci... nie znam się a muszę podejmować te ważne decyzje jutro, bo sezon tuż, tuż...

jokoe46 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Dethleffs 2,5TD integra
Nazwa załogi: EDIWA
Wysłany: 2010-03-27, 11:55   

Witaj. Ja zamontowałem dwa panele solarne pomiędzy dwiema poprzeczkami relingu dachowego, w powietrzu, ściskając te poprzeczki za pomocą długiej śruby, kontrując
nakrętkami i przeciwnakrętkami. Przewód elektr. wprowadziłem do kampera przez szyberdach, bez jakiejkolwiek dziurki w dachu. Jak widzisz jest to system bezinwazyjny, jak mi się coś rozmyśli to jestem w stanie to rozkręcić w 10 minut i nie będzie śladu po solarach. System mocowania sprawdził się w ciągu ubiegłego sezonu znakomicie.Co do ilości akumulatorów to decyduje tutaj moc zainstalowanych solarów. :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2010-03-27, 12:26   

mam wolne miejsce na tego solara przed szyberdachem nad alkową, ale tam niema relingu, potem jest rochę miejsca za szyberdachem, ale też bez relingu, reling jest zamontowany na ok jednej trzeciej dachu z tyłu i jest do niego przymocowana antena z jednej strony, z drugiej jest box docjowy reszta to podest i do relingu nieda rady a jakby kupił jakiś zestaw co podtrzymywałby panel na klej, są taklie kleje, może tak dałby radę... szukam i czytam o tym

krynia i stan 
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
Piwa: 3/6
Wysłany: 2010-04-22, 11:08   

U mnie dwa panele zamocowane są nad alkową śrubami przez dach na własnym stelażu i zaraz obok przepust na kabel.

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/86
Wysłany: 2010-04-22, 19:12   

Ma liczyć na zniżkę u obcego gdzieś w Sączu lepiej niech zadzwoni do www.elcamp.pl sam mu udzielę zniżki i osobiście przypilnuję montażu. :bajer :bajer :spoko

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-22, 20:53   

kupiłem w Elcampie zestaw do montażu bllisko 900 zł zapłaciłem i czekam bo ciągną z Niemiec, a za panel z regulatorem ładowania 2150, koszmar zwyczajnie, no i bez sensu bo to trochę plastiku, jakieś kleje i tyle, te ceny sklepów rzeczy do camperów to koszmar, ale nie ma wyjścia i żerują, a zniżek jak pisze tam w linku żadnych nie dają, niestety, ale spoko, jak nie będę zmuszony nic u nich nie kupię więcej, teraz czekam na to aż wreszcie doślą, a tak w ogóle to dopytujcie o szczegóły telefonicznie, bo oferty są bałamutne, pozdrawiam

ARCADARKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Piwa: 85/99
Wysłany: 2010-04-22, 20:59   

witaj
kolego nie pisz źle o Elcampie ,faktycznie szklane elektrownie mają drogie ,,,,,,,,,,ale to twoja wina ,że nie porównałeś cen na rynku ,i nie odradzaj bo mnie w stopy parzy ,nie ładnie :bigok :bigok

Track222 
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Piwa: 89/10
Wysłany: 2010-04-22, 20:59   

WINNICZKI napisał/a:
Ma liczyć na zniżkę u obcego gdzieś w Sączu lepiej niech zadzwoni do www.elcamp.pl sam mu udzielę zniżki i osobiście przypilnuję montażu. :bajer :bajer :spoko

Szanowny Kolego Nowy Sącz nie jest gdzieś, tylko blisko Twojego miejsca zamieszkania Krakowa. Włodek Dunikowski właściciel firmy Duni jest bardzo znany wielu osobą uprawiającym karawaning. Jest to sympatyczny człowiek, życzliwy posiadający wielką wiedze w temacie karawaningu. Zapewniam Cie kolego ze firma elcamp jest znacznie droższa od firmy Duni.

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-22, 21:01   

porównywałem z jakąś firmą podobną z Poznania i ceny podobne, a w stopy nie wiem czemu parzy, a tak wogóle to Ci publicznie jak mam okazję dziękuję za pomoc i pozdrawiam

ARCADARKA 
Kombatant

Wysłany: 2010-04-22, 21:06   

Darek1968 napisał/a:
porównywałem z jakąś firmą podobną z Poznania i ceny podobne, a w stopy nie wiem czemu parzy, a tak wogóle to Ci publicznie jak mam okazję dziękuję za pomoc i pozdrawiam

z jakąś z Poznania ,,,,,ja jak mam wydać złotówkę to przewertuję wszystkie możliwości ,aby wydać 50 groszy ,,,,,,,,,,,,,,,,nie gniewaj się na mnie ,ale mamy tak wiele firm ,,że nie napiszesz mi że jesteśmy bezradni

za pomoc nie musisz się odwdzięczać ,,,,,,,,,,,,,,,,poznaliśmy się i to jest super ,,,,,,,,,,,,dzięki CT POZNAŁEM BARDZO DUŻO LUDZI ,jak bym nie wstąpił na forum ,było by to nie możliwe :bigok :bigok :bigok

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-22, 21:07   

a jeszcze dodam Nowy Sącz to fajnutkie miasto i mam tam paru kolegów i miło mam zapisane w pamięci a w tej firmie przeglądałem oferty, ale nic nie mieli z tego co chciałem, może akurat w tej chwili, ale szukałem wszędzie i tu też byłem, pozdrawiam Górali:)

ARCADARKA 
Kombatant

Wysłany: 2010-04-22, 21:09   

Darek1968 napisał/a:
a jeszcze dodam Nowy Sącz to fajnutkie miasto i mam tam paru kolegów i miło mam zapisane w pamięci a w tej firmie przeglądałem oferty, ale nic nie mieli z tego co chciałem, może akurat w tej chwili, ale szukałem wszędzie i tu też byłem, pozdrawiam Górali:)

nie jesteś sam ,,,,,jak masz problem służę pomocą i zawsze znajdziemy super rozwiązanie :bigok

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-22, 21:11   

Darek masz doświadczenie ja szukałem przez Google i to co znalazłem to sprawdziłem i nie było to w pół godziny, ale poświęciłem temu dużo czasu, sam handlowałem swego czasu i wiem jak to chodzi, jakbym był omnibusem w tych sprawach to pewnie oszczędziłbym, na klejach na Allegro ale już nie chciałem kombinować, nie będę od tego wyższy a źle nikomu nie życzę taki jakiś dziwny jestem:)

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2010-04-22, 21:13   

chcę jechać na weekend majowy do Hajduszloboszlo i trochę mnie pili żeby wszystko grało, bo to pierwsza wyprawa a tu pogoda płata figle jakoś dziwnie w tym roku, no cóż muszę kiedyś ten 1 raz:) to bez wzgledu na pogodę będę w Hajdu:)

ARCADARKA 
Kombatant

Wysłany: 2010-04-22, 21:15   

to wyluzuj ,rozpręż się :bigok ,CT również jest po to aby pomagać ,jest wielu którzy chętnie pomogą ,być może ,że ja jestem za bardzo bezpośredni ,ale mam gdzieś co inni o mnie myślą ,jestem sobą i zawsze nim będę ,ale lubię pomagać i pomagam ,super :bigok :bigok :bigok :bigok

co ja piszę :shock:

Odpowiedz do tematu