|
|
|
Smutny weekend kwietniowy |
| Autor |
Wiadomość |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-04-20, 12:44 Smutny weekend kwietniowy
|
|
|
Wszyscy wiedzą dlaczego smutny więc nie będę się wgłębiał.
Chciałbym tu jeszcze raz przeprosić Stasia, Jolę i Anikę że nie dojechałem do Koszelówki choć naprawdę bardzo chciałem, gdyby zlot się odbył zaryzykowałbym, jednakże z przyczyn znanych, postanowiłem wykorzystać zaplanowany już urlop spędzając go niedaleko domu, oczywiście w kamperze.
wyruszyliśmy w piatek, odwiedzając Czeski Cieszyn i tu z góry zaznaczam iż nie dla procentowego zaopatrzenia. Pochodziliśmy trochę po centrum oglądając czym handlują w tamtejszych sklepach, na koniec kupiliśmy przepyszny serek najostrzejszy jaki mogli zaoferować ( był konsystencji parmezanu, kruchy i ostry ), do tego miły Pan sprzedawca zaopatrzył nas w czerwone półsłodkie winko prosto z beczki. Już po polskiej stronie Cieszyna zaopatrzyliśmy się w przepyszny sernik i jabłecznik z kokosem.
Na wieczór podjechaliśmy do Bąkowa, gdzie jest moja ulubiona przystań wędkarska, coprawda staw prywatny ale w przemiłym towarzystwie właścicieli. |
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-20, 12:50
|
|
|
Łowisko otwierali w sobotę i tak od rana rozpoczęły się łowy.
Rankiem udało się złowić 2 karasie, które szybciutko trafiły do wody. potem dłuuuugo dłuuugo nic, a przy wspaniałej pogodzie jaka w ten dzień dopisała mozna było ładnie opalić buźkę
Popołudniu zaczął brać karp, mnie udało się złowić 3, a gdy na chwilę musiałem odejść od wędek, moja Kasia wyciągnęła 4-tego.
Jeden z Karpi trafił na patelnię na obiad, dwa pozostałe na przyszłe obiadki, 4 został podarowany mam nadzieję że poszedł w dobre ręce małżeństwa dopingującego mi przy łowieniu.
Przy okazji miałem pod opieką adepta tej szlachetnej dyscypliny, który odbywał praktycznie swe pierwsze łowy, na podarowanej przez dziadków wędce, przy ciężkich próbach udało się zakończyć łowy wynikiem 6 karasi |
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-20, 13:23
|
|
|
W niedzielę odwiedziliśmy Pszczynę, znaleźliśmy wspaniałe miejsce w Parku Zamkowym przy Skansenie.
Zjedliśmy śniadanko w otoczeniu przyrody, słuchając ptaszków, następnie spacerkiem przez park doszliśmy do pokazowej zagrody żubrów.
Mozna tam było zobaczyć żubry na żywo, oraz w specjalnej budowli pokazane były okazy występujących u nas zwierząt.
Muszę przyznać że najwieksze wrażenie zrobił na mnie Wilk. Dotąd myślałem że jest on wielkości wilczura i dorosły człowiek z pewnymi uszczerbkami może sobie z nim poradzić, jednakże jak zobaczyłem jego wielkość na żywo, oraz jego zęby stwierdzam że zobaczywszy go żywego w lesie nie pozostaje nic innego jak szybko zwiewać.
IM000001.JPG Dom ogrodnika - obecnie straży miejskiej |
 |
| Plik ściągnięto 4071 raz(y) 39,47 KB |
IM000010.JPG Park |
 |
| Plik ściągnięto 4071 raz(y) 59,04 KB |
IM000012.JPG park cd |
 |
| Plik ściągnięto 4071 raz(y) 49,44 KB |
IM000013.JPG zamek |
 |
| Plik ściągnięto 4071 raz(y) 44,84 KB |
IM000015.JPG rynek |
 |
| Plik ściągnięto 4071 raz(y) 29,48 KB |
IM000016.JPG wejście do zamku od strony rynku |
 |
| Plik ściągnięto 4071 raz(y) 33,78 KB |
IM000017.JPG Ratusz |
 |
| Plik ściągnięto 4071 raz(y) 31,25 KB |
IM000018.JPG Kamienica na rynku |
 |
| Plik ściągnięto 4071 raz(y) 29,69 KB |
IM000019.JPG Zamek |
 |
| Plik ściągnięto 4071 raz(y) 26,87 KB |
IM000023.JPG Park |
 |
| Plik ściągnięto 4071 raz(y) 45,28 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-20, 13:32
|
|
|
Idąc do zagrody żubrów mogłem przymierzyć się do sztucznego żubra i potrzymać go za rogi
IM000026.JPG trzymanie żubra za rogi |
 |
| Plik ściągnięto 4050 raz(y) 39,83 KB |
IM000034.JPG Sarenki |
 |
| Plik ściągnięto 4050 raz(y) 27,18 KB |
IM000035.JPG Dzik |
 |
| Plik ściągnięto 4050 raz(y) 34,38 KB |
IM000041.JPG Ryś |
 |
| Plik ściągnięto 4050 raz(y) 48,76 KB |
IM000047.JPG Mieszkanie lesniczego |
 |
| Plik ściągnięto 4050 raz(y) 21,82 KB |
IM000048.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4050 raz(y) 26,77 KB |
IM000056.JPG małe polowanie ;) |
 |
| Plik ściągnięto 4050 raz(y) 37,91 KB |
IM000062.JPG wspomniany Wilk |
 |
| Plik ściągnięto 4050 raz(y) 29,35 KB |
IM000063.JPG zagroda żubrów |
 |
| Plik ściągnięto 4050 raz(y) 15,49 KB |
IM000068.JPG Było ciepło więc schowały się do cienia |
 |
| Plik ściągnięto 4050 raz(y) 17,65 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-20, 13:34
|
|
|
Żubry można było oglądać z dość bliska, oczywiście jeśli tylko one miały ochotę podejść dość blisko. Całość tereny można było oglądać z pięknego podestu, wręcz miałem wrazenie jakbym był w Jurajsic Park
Poza bizonami biegały tam różnego rodzaju kaczki, gąski i inne pierzaste stworzenia, a także sarny, jelenie, muflony i koza
IM000075.JPG Z tego wiaduktu nad wybiegiem można było podziwiać żubry |
 |
| Plik ściągnięto 4046 raz(y) 46,17 KB |
IM000081.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4044 raz(y) 44,8 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-20, 13:38
|
|
|
W drodze powrotnej obejrzeliśmy jeszcze skansen, niestety tylko przez płotek, gdyż ze względu na okoliczności czynny był tylko do 13.00.
IM000091.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4037 raz(y) 49,53 KB |
IM000092.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4037 raz(y) 47,55 KB |
IM000094.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4037 raz(y) 40,97 KB |
IM000095.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4037 raz(y) 45,18 KB |
IM000096.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4037 raz(y) 45,31 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-20, 13:40
|
|
|
Praktycznie poza małym wyjazdem do hurtowni, miałem wolny również poniedziałek, ten spędziłem na ogródku przy grillu i kombinując nad masztem.
Efekt końcowy na zdjęciu, niestety akurat nie chciała obrócić się jak należy do zdjęcia, ale pięknie powiewała
IM000098.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 4034 raz(y) 25,37 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-20, 14:02
|
|
|
Masz rację Adi co do bażantów, choć teraz ich tam nie było, ale przez ten moment jak tam byłem słyszałem opowiadania przechodzących spacerowiczów jak opowiadali o bażantach i pawiach z pięknymi ogonami, które kiedyś tam spacerowały |
|
 |
gebi6
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW T4/z długą nazwą zabudowy/
Nazwa załogi: GASTAN
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 04 Maj 2009 Piwa: 6/3 Skąd: KATOWICE
|
Wysłany: 2010-04-20, 16:09
|
|
|
Witam Sąsiada
Blisko domu też można ciekawie spędzić czas i oderwać sie troszke od codzienności.
Ciekawa opowieść i fajne zdjęcia.
Pozdrawiam |
_________________ Praktyka czyni mistrza. |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-22, 21:52
|
|
|
Widzę iż moje okolice i piękne otoczenie nie zainteresowało zbyt wielu osób, a miałem nadzieje że chociaż fotka zatytuowana "Park" zwróci na siebie uwagę, gdyż mnie wręcz zauroczyła
Natomiast wtrącony przez Adiego temat ratownictwa górskiego, który obecnie został wydzielony chula całkiem dobrze, dlatego postanowiłem wtrącić tu trochę o ratownictwie.
Może nie całkiem pasuje do tematu, ale jednak skoro zdarzają się tak straszne zdarzenia jak wypadki lotnicze i wypadki w górach, które potem czasem tworzą smutne wekendy czy to dla wybranej grupy ludzi czy też dla całych narodów, nie można zapomnieć o wypadkach, które zdarzają się nam na codzień > a ianowicie wypadki na drodze.
Zapewne większość osób wie iż do wypadków jeżdzą karetki i straż pożarna, ale nie wielu wie iż istnieje również grupa zapaleńców, która we własnym zakresie poprzez różne związki a szczególnie automobilkluby, tworzy amatorską grupę ratowników drogowych. Jesteśmy zrzeszeni i przez cały czasszkolimy się poprzez regularne spotkania, specjalnie przygotowane, ale również uczestniczymy w zawodach ratowników drogowych. Biorąc udział w zawodach ciężko robić sobie zdjęcia, a zawody polegają na uratowaniu pozorantów na drodze zawodów. Pozoranci wraz z różnymi pojazdami, manekinami symulują wypadki drogowe czasem w przedziwnych sytuacjach. Należy oczywiście udzielić pierwszej pomocy, ale równierz odpowiednio zabezpieczyć miejsce wypadku, niezapominając o zabezpieczeniu siebie
Jest test na prowadzenie resuscytacji serca, ocenianej prze komputer, a także test sprawności prowadzenia samochodu. Wszystkie samochody biorące udział w zawodach przechodzą dokładną kontrolę czy same nie stanowią zagrożenia a akcje związane z ratowaniem życia dokładnie oceniane przez doświadczonych Instruktorów ratownictwa.
Zawody kończą się testem z przepisów ruchu drogowego i udzielania pierwszej pomocy ( rozpoznawania rodzajów urazów itp ).
Myślę że wielu kierowcom przydało by się takie szkolenie, zapewne wypadki drogowe zbierały by mniejsze żniwo.
woz.JPG ostatnio brałem udział w zawodach których siedziba znajdowała się na terenie remizy strażackiej, można było poznać profesjonalny sprzęt ratowniczy |
 |
| Plik ściągnięto 3843 raz(y) 45,15 KB |
puch.JPG nagrody jakie można zdobyć |
 |
| Plik ściągnięto 3843 raz(y) 45,57 KB |
med.JPG i medal jaki zdobyłem za II miejsce w klasyfikacji indywidualnej |
 |
| Plik ściągnięto 3843 raz(y) 35,05 KB |
wiz.JPG plakietka identyfikacyjna |
 |
| Plik ściągnięto 64 raz(y) 41,51 KB |
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2010-04-22, 22:07
|
|
|
Oczywiście drzwi dla chętnych do poznania sztuki postępowania w przypadku wypadku drogowego > są otwarte w każdym automobilkubie więc zapraszamy.
Chciałbym jeszcze dodać iż ta nauka jest przydatna także w normalnym życiu czasem może nawet pomóc w domu.
Dodam iż czasem na szkolenia, czy zawody jeżdżą ze mną żoneczka i córka, i także już dużo się nauczyły a żona twierdzi że dzięki tym szkoleniom już raz uratowała życie dziadkowi którym się opiekujemy na codzień, ja niezdążyłbym przyjechać. Co ciekawe jak to w życiu bywa (ponoć jest złośliwe ) że akurat wtedy musiał być 15 minutowy korek na drodze do domu i nijak nieszło go ominąć
Ale grunt że wszystko dobrze się skończyło |
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2010-04-22, 22:09
|
|
|
witaj
ale to dziwne, ty sam do siebie rozmawiasz co się z Tobą stało ,może jakoś mogę pomóc
zobacz jak przyroda się budzi uśmiechnij się ,życie jest piękne |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/282 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-04-22, 22:29
|
|
|
Rockersiku- myśle, że ratownictwo drogowe jest tak samo ważne jak i inne rodzaje ratownictwa, bo przeciez wypadków drogowych jest znacznie więcej niż innych!! I dlatego tez to co robicie jest potrzebne, powiedziałbym nawet - bardzo potrzene, Im większa liczba wyszkolonych ratowników drogowych, tym większa szansa na otrzymanie szybszej i fachowej pomocy medycznei, co w wielu przypadkach może uratować ludzkie zycie.Szkoda tylko że tak mało sie o tym mówi w mediach i nie wszędzie jest to należycie doceniane!!! Ratownicy drogowi są w większości jako pierwsi na miejscu wypadku i od ich umiejętności i fachowosci udzielenia pierwszej pomocy zależy życie poszkodowanych w wypadkach!!!! Wielki szacunek dla Ciebie i Twoich kolegów z ratownictwa drogowego!!! Stasio. |
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2346 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-04-22, 22:34
|
|
|
| Rockers napisał/a: | | Widzę iż moje okolice i piękne otoczenie nie zainteresowało zbyt wielu osób, a miałem nadzieje że chociaż fotka zatytuowana "Park" zwróci na siebie uwagę, gdyż mnie wręcz zauroczyła |
Ej, Rockersiku, to nie tak. Wielu z nas czekała aż rozwiniesz temat, spokojnie poczytamy, a potem pogadamy. Nieładnie jest przerywać gawędziarzowi. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2010-04-23, 07:36
|
|
|
Każdy zaglądnął nikt nie śmiał odpowiedzieć ...
Smutno trochę zacząłeś, ale tych zawodach w ratownictwie drogowym to proszę o więcej szczegółów.
jakie są konkurencje, jak są mierzone - ogólnie o co chodzi |
_________________  |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|