Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2011-02-11, 14:30
Grecja 2010
Autor Wiadomość
artanek
weteran

Piwa: 23/1
Wysłany: 2010-04-13, 12:33   

Adi proponuje abys przedstawił twoja koncepcje tego co bys chciał zwiedzic i jaka trasą pewnie jakis ogólny plan masz .Ja mam tylko to co koniecznie musze.Co nie które sprawy jak Meteory czy Ateny to moge i drugi raz bo zobacze po prostu to na co nie miałem czasu pierwszym razem.Na pewno muszę odwiedzic Wąwóz Vikoz ,Delfy -Peleponez i swiątynie Posejdona.Dobrze by było zwiedzic Jannine..Rzuc cos interesujacego w temacie .Wiadomo wszystkiego sie nie obskoczy bo to nie Maraton który i tak po drodze bedzie.

Postaw piwo autorowi tego posta

artanek
weteran

Wysłany: 2010-04-13, 12:37   

Zapomniałem ze Grecja to nie tylko szlak zabytków ale i wypoczynku Wiadomo będą dzieci których i tak nie będzie interesował Leonidas czy Aleksander ale gdzie jest kąpiel i piekne spokojne morze do nurkowania.To by trzeba również ujac w planie.

artanek
weteran

Wysłany: 2010-04-14, 20:38   

Przełecz na Klaku traktuje tylko jako postój na kawe i posiłek .W Komarom planuje nocleg i kąpiele aby następnego dnia ruszyc dalej .W kosztach autokampingu jest bezpłatne korzystanie z basenów internet i takie tam.Z Komarom jest prosta droga na Szekesfecherwar i dalej na południe.Wieczorem już będziemy w Serbi

and123 
zaawansowany

Twój sprzęt: RTnFD
Piwa: 61/22
Wysłany: 2010-04-15, 00:03   

No to Cię Adi konstruktywnie potraktuje :mrgreen:

1. Nie wiadomo jak szybko przekroczysz (-cie) granicę z Serbią. To zawsze "wąskie gardło" na tym kierunku. Tym bardziej, że to już wakacje !

2. Nie wszystkie Meteory są codziennie czynne. Przykładowo - Warlaam 9-13 i 15.30-18 bez piątków, Wielki Meteora 9-13 i 15-18 bez wtorków, św.Stefan 8-12 i 15-18 bez poniedziałków. Pozostałe codziennie w podobnych godzinach. Generalnie proponuję sprawdzić przed wyjazdem w necie w jakie dni i godziny są wybrane zabytki czynne.

3. Wrak na plaży koło Githio ? Hmmmm można zerknąć przez 5 minut. Jeśli nie masz parcia, zostaw sobie to miejsce na czas gdy kiedyś z Githio będziesz wyruszał na Kretę.

4. Olympia to sporo zwiedzania z dobrym przewodnikiem w rękach. Inaczej będziesz narzekał jak jeden z Polaków cyt. "eeeee same tam stare kamienie tylko". Do tego obowiązkowe muzeum w Olympii do zwiedzenia! W sumie cały dzionek zejdzie.

5. Przepraszam ale jakiego "naszego" apostoła w Patrze chcesz zobaczyć? To święty Andrzej, a nie Adam ! Poza tym możesz te punkt odpuścić. Może w zamian zafundujesz Rodzinie więcej kąpieli morskich? W Rumunii tak zabajerowałeś towarzystwo, że biedne kobiety i dzieci nawet morza (czarnego) nie zobaczyły !!!!

6. Zamiast pontony lepiej zabierzcie rurki, maski i płetwy. Będzie większa frajda. Ponton na morskiej fali zachowuje się jak ................ no kiedyś Ci to w 4 oczy opowiem. :szeroki_usmiech

PS. Dlaczego Ty do wojska nie poszedłeś ? Dyć planowanie to Twój żywioł !!! :wyszczerzony:

marko 
stary wyga

Twój sprzęt: . FIAT DUKATO \ ARCA
Nazwa załogi: .MAREK I GOSIA
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-04-15, 06:58   

ADI jedno jest pewne końcem czerwca jedziemy do GRECJI reszta jest do uzgodnienia pozdrawiam marko :spoko :spoko :spoko

marko 
stary wyga

Twój sprzęt: . FIAT DUKATO \ ARCA
Nazwa załogi: .MAREK I GOSIA
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-04-15, 07:00   

jeszcze jedna sprawa mamy wielkie plany ale tylko na dobrą zabawę i wypoczynek :spoko :spoko :spoko

artanek
weteran

Wysłany: 2010-04-15, 07:16   

Adi napisał/a:
No i ok - potwierdziłeś, a właściwie rozwiałeś moje wątpliwości.
I teraz pytanie do wszystkich chętnych (do tej pory ujawnianych i potencjalnych: jedziemy razem, czy spotykamy się na określonych pkt)
Moja opcja: jak się uda umówić wspólna godzinę wyjazdu to razem, a jak nie to razem, ale od Komramom?

Co Wy na to, proszę Was o opinię.
Adam

Mysle że można spotkac się w Komarom na autokampingu .No chyba że wyruszymy razem ale raczej każdy ma inny punkt wyjscia to nastręcza trudnosci .

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2010-04-15, 08:33   

odnośnie zwiedzania wraku k. Ghitio
Adi napisał/a:
Wiem, że zwiedzania 5 min, ale zapomniałeś, że ja przez następne 90 min będę pstrykał fotk

to uważaj,
zabierz jakieś obuwie, nie łaż boso
Ja wlazłem tam na jeżowca- obyło się bez strat

artanek
weteran

Wysłany: 2010-04-15, 18:55   

S
Adi napisał/a:
artanek58, OK - dogadamy się jak już będzie tak daleko.

Nie wiem czy masz, ale z podróży wspólnej z AND123 po Rumunii rewelacyjne okaszało się CB. Jeśli nie masz byłoby super - to jednak podstawa przy karawanie :-) nawet 2 czy 3 pojazdowej

And - i co? Dalej chcesz na wschód. Olej ich. Jedź z nami, a za rok Turcja! Albo jeszcze inaczej. Jedź tam już i poczekaj na nas - będzie super :pifko2
Tak po prawdzie to teraz nie mam .Skonczyłem zabawe z CB 10 lat temu. Kiedys miałem taką pasje jako jeden z pierwszych na Górnym Sląsku .Miałem w domu miałem w aucie jak się pierwszy raz odezwałem to nie było z kim gadac .Pare osób je tylko miało .Miałem Linkolna ,Jacsona ,Granta..ITD. Nie było radia które by nie przeszło przez moje ręce i typu anten.Jak sie zrobiło chamstwo na radiu to polikwidowałem to wszystko. No ale może mógłbym miec Posiada jeszcze jakies syn to mógłbym zabrac.ROZEZNAM TEMAT.

artanek
weteran

Wysłany: 2010-04-24, 06:57   

U mnie sytuacja się wyjasniła co do wyjazdu .Własnie zapadła decyzja że żona dostanie urlop od 25 czerwca do 14 lipca .Wynika z tego że wyjazd jest zaplanowany na 25 czerwca w godzinach porannych.

artanek
weteran

Wysłany: 2010-04-25, 11:23   

No może i ja wyjade koło południa decyzja dopiero zapadnie Tak naprawde to wychodzi mi że to 20 dni a miało byc trzy tygodnie czyli 21 dni.To i tak sukces że na tyle sie zgodzili .Na razie żyje sprawą garażu dla kampera.Wiecie jak trudno znalesć garaż dla wysokiego auta .No ale mi się w koncu udało .Niedaleko mnie są garaże po straży pożarnej i mam nagrane że od 1 - szego mogę sie wprowadzic .Garaż ma 8 metrów na 3.5m a wysoki jest na 2.90 m. I to wszystko 30 metrów od mojego domu ZA 150 ZŁ MIESIĘCZNIE. Jest oczywiscie prąd w tej cenie.Na razie kuje żelazo puki gorące .Zapomniałem dodac miejsce monitorowane bo sąsiedni budynek to straż miejska ma swą siedzibe.Dotychcasz trzymałem kampera na parkingu strzeżonym za 120 złociszów ale pod gołym niebem.

artanek
weteran

Wysłany: 2010-05-04, 07:16   

Jedziesz do Grecji, weź ze sobą sporą torbę na paragony. Nowe przepisy, mające ograniczyć oszustwa fiskalne narzucają na sprzedawców wydawanie dowodów sprzedaży. A na konsumentów obowiązek posiadania dowodu zakupu towarów.
Grecja dostała pożyczkę od UE by móc uporać się z kryzysem. W zamian musi jednak wprowadzić bolesne reformy. Wśród nich m.in. jest uciążliwy dla budżetu nawyk nie nabijania zakupów na kasach. Wprowadzono więc obowiązek wydawania i przechowywania dowodów sprzedaży, podaje "Dziennik Gazeta Prawna". Czy system zda egzamin?

- Wprowadzenie obowiązku przechowywania wszystkich paragonów przez osoby fizyczne może naruszać wspólnotową zasadę proporcjonalności. Nałożenie na wszystkich takiego obowiązku raczej nie realizuje celu fiskalnego, który uzasadniałby tak duże obciążenia administracyjne - mówi "DGP" Andrzej Nikończyk, doradca podatkowy.

Na oliwiki i rzeźbę

A są też inne, bardziej prozaiczne problemy związane z nowymi przepisami.

- Obowiązek zabrania paragonów z kasy dotyczy wszystkich kupujących, również turystów. Dlatego niestety również na urlopie w Grecji nie będziemy mogli zapomnieć o VAT - ocenia doradca podatkowy Jerzy Martini.

A uciążliwe kompletowanie może okazać się konieczne, gdyż trzeba będzie przedstawić - np. wyjeżdżając z kraju przy wyrywkowej kontroli - dowód nie tylko na zakup antycznej rzeźby, ale też słoika oliwek.

sm//mat

artanek
weteran

Wysłany: 2010-05-04, 07:38   

Adi napisał/a:
Super - gratuluję Ci tego garażu - to szalenie ważne dla naszych domków, by miały dach nad głową. tylko te 2.90 ? Wejdzie CI?
Wszedł bo kamper ma 280 wysokosci na długosć bez problemu .No nareszcie kamper ma dom.

SDC19774.jpg
Nowy dom dla kampera
Plik ściągnięto 3380 raz(y) 75,9 KB

artanek
weteran

Wysłany: 2010-05-04, 08:11   

Ktos tam wspomniał o przewodnikach po Grecji u mnie tego nie brakuje w bibliotece .Mam dokładne i to opracowane przez przez najlepszych znawców Grecji tłumaczone na Polsk z dołaczonymi płytami DVD na dwie godziny oglądania.Jest tam wszystko opisane i to takie miejsca które Grecy nawet nie znaja .

12345.jpg
przewodnik
Plik ściągnięto 92 raz(y) 73,32 KB

13456.jpg
przewodnik
Plik ściągnięto 96 raz(y) 77,24 KB

345678.jpg
filmy
Plik ściągnięto 90 raz(y) 65,08 KB

artanek
weteran

Wysłany: 2010-05-04, 08:22   

Adi napisał/a:
Piękny budynek. Wydaje mi się, że Was wczoraj widziałem (zjazd z Bocheńskeigo na A4) - tak około 20.30. To Wy?

Nie nie my .Żona pracowała w czasie majówki.

Odpowiedz do tematu