|
|
Światła zewnętrzne. |
Autor |
Wiadomość |
mkobo
początkujący forumowicz
Nazwa załogi: Marzena i Maciek
|
Wysłany: 2010-05-11, 09:04 Światła zewnętrzne.
|
|
|
Witajcie. Mam pytanie , może akurat komuś się też to przytrafiło.
Od zakupu samochodu nie świecą "obrysówki" górne. (tzn. nie ma w nich napięcia). Przeszukałem każdy dostępny z zewnątrz i wewnątrz zakamarek niestety nie mogę znaleźć miejsca w którym były lub są podpięte. Zanim zacznę ciągnąć na nowo kabel jeszcze postanowiłem zapytać , może ktoś wie gdzie najczęściej producenci zabudowy je podpinają. Wiem , że każdy samochód jest inny , ale może jakiś jest standard. Ja akurat mam zabudowę Ci intenational, to ponoć to samo co Riviera, a światła wiszą w tylnej części zabudowy , prawie w samym górnym rogu.
I drugie pytanie o światła do jazdy dziennej. Wydaje mi się że normą na polskie drogi jest E20, a sklepy oferują z innymi homologacjami (E11, E12 itp). Czy może miał ktoś już kontakt z policją i problemy w czasie kontroli posiadając światła inne niż E20 RL. Czy możemy stosować światła z innymi normami, bo nie bardzo mi chcą w sklepach wytłumaczyć, a co strona internecie to piszą co innego.
Dzięki za pomoc z góry. |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2010-05-11, 10:25
|
|
|
Oto co znalazłem na temat świateł dziennych:
"Homologacja i przepisy polskie i unijne, podstawa prawna.
Polskie przepisy określające wymagania techniczne, stawiane pojazdom dopuszczonym do ruchu, zezwalają na używanie świateł dziennych zamiast świateł mijania w czasie, gdy w ciągu dnia musimy mieć włączone światła mijania. Do niedawna, zgodnie z rozporządzeniem ministra infrastruktury, wraz ze światłami dziennymi musiały świecić się tylne światła pozycyjne (taki przepis funkcjonował tylko w Polsce).
Od dnia 20 czerwca 2009 roku, zgodnie z rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 2009-05-04 nie są już wymagane tylne światła pozycyjne, gdy włączone są światła do jazdy dziennej.
Należy jeszcze raz podkreślić, że światła do jazdy dziennej, o ile mają homologację są całkowicie legalne Polsce. Jeżeli chodzi o homologację, to w Europie obowiązuje tzw. homologacja europejska. Oznacza się ją literą 'E' wytłoczoną na reflektorze oraz numerem kraju, który homologował dany produkt. Np. 'E1' to Niemcy, a 'E20' Polska. Nie oznacza to, że używanie w Polsce świateł oznaczonych 'E1' jest nielegalne, ponieważ wszystkie kraje Unii Europejskiej są zobowiązane do wzajemnego uznawania wydanych przez siebie homologacji, tak więc są one całkowicie legalne w Polsce i w tych krajach Unii Europejskiej, które dopuszczają używanie świateł do jazdy dziennej (wszystkie kraje oprócz Szwecji, Danii, Estonii, Litwy i Węgier). Dodatkowo światła do jazdy dziennej muszą być oznaczone literami RL.
Źródło: Citroen Polska"
Mam w swoim samochodzie Citroen C6 fabrycznie zamontowane światła dzienne i tylko raz policja mnie zatrzymała (jechali za mną) i grzecznie zwróciła uwagę, że jadę bez świateł, ale po wyjaśnieniu, że mam światła do jazdy dziennej i sprawdzeniu, że są włączone, przeprosili tłumacząc się, że jeszcze niewiele samochodów ma takie światła i myśleli, że zapomniałem włączyć światła.
Ostatnio czytałem, że od 2011 roku wszystkie nowe samochody muszą być wyposażone w światła do jazdy dziennej (chodzi o oszczędność energii).
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-05-11, 14:38
|
|
|
super opisane dodam jeszcze tylko iż musi być w samochodzie instalacja tak zrobiona aby nie dało się załączyć świateł dziennych jednocześnie ze światłami mijania |
|
 |
KECZER
weteran

Twój sprzęt: Gold Camper/Ford Transit. 2,0 TDCI-2006r.
|
Wysłany: 2010-05-11, 15:07
|
|
|
mkobo napisał/a: | Od zakupu samochodu nie świecą "obrysówki" górne |
Witaj Mkobo mam zabudowe Rimora z 2006r
wlasnie mialem dokladnie takie zdarzenie z lewa gorna obrysowka- nie swiecila i juz
wszelkie poloczenie znalazlem z dolna tylna lewa lampa zbiorcza gdzie hamulce, swiatla, halogeny, cofanie itd
2 kabelki szly w gore w samym narozniku dobrze zachlapane i przylepione blotkiem i innymi mazidlami
drobna interwencja mechanika elektryka zmusila jejdo prawidlowej pracy- -- byly w sumie cos zle podlaczone w tej dolnej lampie zespolonej.
Za to mam inna ciekawostke!!!!!!!!!!1111
trzeci (gorny) STOP swieci mi tylko przy naciskaniu hamulca przy wylaczonych swiatlach postojowych i krotkich,
jak je wlacze trzeci stop ginie w niebycie
ciekawe gdzie mi "masa" zaginela????
i tu juz zupelnie wewnatrz kablekow odnalezc nie moge!!!
moze ktos wie gdzie ich szukac.....
pozdrawiam
Grzegorz |
_________________ A teraz chwilowo w kraju ojczystym-
Koniec z ROSJA- ciekawe na jak dlugo.....??? |
|
|
|
 |
mkobo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-05-12, 09:43
|
|
|
Grzegorz Fis napisał/a: |
2 kabelki szly w gore w samym narozniku dobrze zachlapane i przylepione blotkiem i innymi mazidlami |
To już wiem dlaczego nie mogę znaleźć. Akurat w lewy róg ktoś kiedyś wjechał i widocznie przy naprawie nie pociągnęli kabli. Spróbuję jeszcze delikatnie rozebrać lewy bok (chyba będzie dojście od kasety wc). Może znajdę.
Światła dzienne zamówiłem w sklepie - z automatem do włączania. Koszt ok 300 zł. Mówią że z homologacją ... zobaczymy. Może alternator wreszcie odetchnie z ulgą i lodówka zacznie po ludzku działać.
Dzięki za pomoc |
|
|
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2010-05-12, 09:53
|
|
|
Jeżeli możesz to napisz coś więcej o tych światłach do jazdy w dzień może jest namiar na sklep internetowy.
Marek |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
mkobo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-05-12, 10:09
|
|
|
Jak będę je miał w rękach to napiszę. Zamówiłem dopiero w lokalnym sklepie. Są takie ponoć co przygasają w momencie włączenia świateł mijania, ale zamówiłem jeszcze sterownik, który włącza je automatycznie po uruchomieniu silnika i wyłącza po włączeniu świateł mijania. (sama konstrukcja sterownika wydaje się prosta, ale nie bardzo mam czasu na kombinowanie). Widziałem też takie urządzenia na allegro i myślę , że jak mi sklep zawali , albo będą za dużo chcieli pieniędzy (cenę podali przybliżoną) to zamówię tam. (choć nie lubię nie pomacać towaru przed zakupem). |
|
|
|
 |
BiG Team
Kombatant

Nazwa załogi: Beata I Grzegorz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Gru 2007 Piwa: 53/40 Skąd: Karpacz
|
Wysłany: 2010-05-12, 11:12
|
|
|
Światla ledowe do jazdy dziennej z automatem i z homologacją na allegro ok. 170 zl , kupilem, założyłem i kurna dzialają |
_________________ Najlepsze, co może nas spotkać to ludzie, których kochamy, miejsca, które oglądamy oraz wspomnienia, które nam pozostaną
Beatka i Grześ |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2010-05-12, 19:33
|
|
|
Niepotrzebny sterownik- wystarczy zwykły przekażnik ze stykami zwartymi |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2010-05-12, 22:06
|
|
|
BiG Team napisał/a: | Światla ledowe do jazdy dziennej z automatem i z homologacją na allegro ok. 170 zl , kupilem, założyłem i kurna dzialają |
Fotka kolego fotka, bo nie uwierzymy |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
papciosmurf
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Peugeot J5 2.5D Adria /Hobby 690 Exclusive
Nazwa załogi: Gromki
|
Wysłany: 2010-05-12, 23:28
|
|
|
BiG Team napisał/a: | Światla ledowe do jazdy dziennej z automatem i z homologacją na allegro ok. 170 zl , kupilem, założyłem i kurna dzialają | Ja kupiłem - znaczy dziś dosłali. Zakładać będę w weekend na mazurach, napędzając wiertarkę z przetwornicy co przysłali ją wczoraj |
_________________ Pozdrawiamy
Dagmara, Julcia i Andrzej
 |
|
|
|
 |
mkobo
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-05-13, 10:06
|
|
|
Dobra kupuję na allegro. Jakbyście podali nr aukcji to byłoby fajnie. W sumie nie będę przepłacał na miejscu. Za bardzo się chyba przejąłem tymi homologacjami.
Kabla od obrysówek nie znalazłem ... (górą wchodzą i tyle , gdzieś są , ale nie wiadomo gdzie .) pozostało pociągnąć nowy . |
|
|
|
 |
BiG Team
Kombatant

Nazwa załogi: Beata I Grzegorz
Pomógł: 2 razy Dołączył: 29 Gru 2007 Piwa: 53/40 Skąd: Karpacz
|
Wysłany: 2010-05-13, 10:31
|
|
|
wpisz " światla do jazdy dziennej led" i popatrz, bo są w różnych wymiarach, z różną ilością diod, coś sobie wybierzesz |
_________________ Najlepsze, co może nas spotkać to ludzie, których kochamy, miejsca, które oglądamy oraz wspomnienia, które nam pozostaną
Beatka i Grześ |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-05-13, 10:43
|
|
|
mkobo napisał/a: | Kabla od obrysówek nie znalazłem ... (górą wchodzą i tyle , gdzieś są , ale nie wiadomo gdzie .) pozostało pociągnąć nowy |
Stary nie ma czarów albo sa podpięte pod przednie (jesli przednie) albo pod tylne (jeśli tylne) .... jeśli przód poszukaj jeszcze przy bezpiecznikach od pozycji rozgałęzienia do obrysówek ... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|