|
|
Ładowanie 2 akumulatorów i panel słoneczny - proszę o pomoc |
Autor |
Wiadomość |
mpu
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot J5 Burnster
|
Wysłany: 2010-05-13, 16:47 Ładowanie 2 akumulatorów i panel słoneczny - proszę o pomoc
|
|
|
Na początek jeszcze raz się chciałem ze wszystkimi przywitać.
Posiadam Peugota J5 93' na zabudowie Burnster.
Ponieważ nie mam jeszcze ani doświadczenia ani rozległej wiedzy chciałbym poprosić o pomoc.
Chciałbym kupić baterię słoneczną. Mocno zastanawiam się jakiej mocy powinna być.
Poniżej to z czego chciałbym korzystać:
- pompki do wody i światełka
- tv (12v , ok 40W) i satelita (12v ok 20W )
- laptop czasami
- radio
Mam zamontowane 2 akumulatory. Jeden pod maską (100Ah), drugi pod siedzeniem (74 Ah)
Z tego co się dowiedziałem od właściciela elektronika ma zabezpieczenie przed rozładowaniem akumulatorów i wyłącza się wszystko jak napięcie spadnie do 11v.
I w końcu moje pytanie
- Jak wygląda sprawa ładowania akumulatorów? Ten pod maską jest ładowany przez alternator i nadmiar doładowuje jak mi się wydaje drugi akumulator.
Jak podłączyć regulator ładowania baterii słonecznej aby ładował obydwa akumulatory. Czy jeżeli podłączę go pod drugi pod siedzeniem, czy to wystarczy (czy są one sprzężone jakoś? )
Jeżeli chodzi o baterię słoneczną myślałem nad 100W. Czy myślicie że to wystarczy??
Z góry bardzo dziękuję za wszelką pomoc i pozdrawiam. |
|
|
|
 |
chris
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Pomógł: 2 razy Dołączył: 22 Gru 2008 Piwa: 3/1 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-05-13, 18:00
|
|
|
W tym wątku jest dużo wypowiedzi o panelach słonecznych:
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=3901
I w kilku innych jak wpiszesz w wyszukiwarkę słowo "solar" też znajdziesz sporo na ten temat. |
|
|
|
 |
mpu
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Peugeot J5 Burnster
|
Wysłany: 2010-05-13, 21:06
|
|
|
Dzięki serdeczne za linka. Szukałem tam już i mniej więcej właśnie za poradą tam wypowiadających się wymyśliłem kupno panela 100W.
Dalej jednak pozostaje kwestia - czy akumulatory ( rozruchowy i pokładowy ) są ze sobą połączone i jak podłączyć regulator ładowania panela, aby ładował oba.
Wiem, że ciężko o jednoznaczną odpowiedź, ale jest to podłączone fabrycznie w związku z tym wydaje mi się, że będzie takie samo rozwiązanie w innych typowych kamperach.
Doświadczenie jest bezcenne
Znalazłem też ciekawe wzory jak wyliczać czas pracy akumulatora przy danym poborze energii:
# h - czas pracy w godzinach
# Ah - pojemność akumulatora (lub zestawu akumulatorów)
# V - napięcie akumulatora (lub zestawu akumulatorów)
# W - moc pobierana przez urządzenie
# 1,6 - współczynnik rozładowania akumulatora
W akumulatorach połączonych szeregowo sumujemy napięcia (V),
a w akumulatorach połączonych równolegle sumujemy pojemności (Ah).
h = ((Ah x V) / W ) / 1,6
A drugi na czas ładowania akumulatora
Pojemność akumulatora Ah*1,4/prąd ładowania (A)
np. przy aku. 60 Ah i prądzie ładowania 5A powinno to wyglądać tak:
60*1,4/5=16,8= 16 godz 48 min
Wrzuciłem bo może komuś się przyda taka wiedza do wyboru rodzaju panela.
Bardzo proszę o poradę co to standardowego połączenia akumulatorów ( jak to u was wygląda fabrycznie) |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|