|
|
Dolina Bobru |
Autor |
Wiadomość |
rysiol
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Wrz 2008 Piwa: 81/27 Skąd: Lubartów
|
Wysłany: 2010-05-17, 22:43
|
|
|
Turystą kamperowym jestem od niedawna. Poprzednie wakacje prawie zawsze spędzałem na włóczędze po górach. Przeszedłem je na własnych nogach ob Bieszczad do Karkonoszy. Góry są piękne (Twoje opisy i zdjęcia świetnie to piękno oddają). Mam tylko jedno małe ale. W Karkonoszach zawsze mi brakowało ludzi od pokoleń związanych z tymi terenami, pewnej tradycji , folkloru. |
|
|
|
 |
AMIGO
stary wyga Niepoprawny optymista
Twój sprzęt: Blaszany namiot na kołach
|
Wysłany: 2010-05-18, 06:13
|
|
|
krzysioz210 napisał/a: | przeciez mieszkasz nad ta sama rzeka wystarczy tylko puscic sie z nurtem. |
Jeden kajak mam. Drugi dokupić i... czekać na powódż (w mojej wiosce Bóbr jeszcze jest zbyt płytki) |
_________________ Bogdan |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2010-05-19, 00:18
|
|
|
krzysioz210 , pięknie opisałeś Swój region.
Bardzo fajnie się czytało i oglądało foteczki.
DZIĘKUJĘ i Czekam na więcej Twoich opowieści.
rysiol napisał/a: | W Karkonoszach zawsze mi brakowało ludzi od pokoleń związanych z tymi terenami, pewnej tradycji , folkloru. |
Rysiol, a Duch Gór!!!
"Liczyrzepa (Duch Gór, Karkonosz, Rzepiór, Rzepolicz) − postać fantastyczna, bohater licznych legend związany z obszarem Karkonoszy.
- Legenda Ducha Gór sięga średniowiecza − jej początki wiążą się prawdopodobnie z pogańskim kultem źródeł Łaby. Był początkowo personifikacją sił przyrody w tym miejscu, związaną z kultem Świętowita, któremu składano w ofierze czarne koguty."
A, św. Jan Nepomucen, którego często w Sudetach można spotykać.
Jest on patronem mostów, strzegącym m.in. od powodzi.
Stoi pan Janek przy wodzie
W pogodzie i w niepogodzie.
Lecz stać w deszczu jest nieprzyjemnie,
Więc święty czasami się zdrzemnie.
I wówczas mamy powodzie. Tomek Dudziak
Geneza nazwy „Karkonosze”
Wciąż tajemnicza jest po trosze.
Ja sprawę tę już od lat tropię:
Ponoć goprowiec raz na Kopie
Tak padł, że skręcił kark o nosze.
(...o czym uprzejmie wam donoszę) Tomek Dudziak |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Kwi 2009 Piwa: 78/76 Skąd: Płóczki Dolne
|
Wysłany: 2010-05-19, 15:13
|
|
|
Lucynko - nie bede ukrywal , ze to Ty jestes dla mnie niedoscignionym wzorem.
Rysiolku zdaje sie ze mamy wspolna przeszlosc. Teraz czasami udaje mi sie wyrwac w gory ale niestety na jeden , dwa dni. Na szczescie mam blisko - przynamniej w Sudety Zachodnie. Niestety historia tych ziem pozbawila nas folkloru.
CamperAmigo mieszkasz w rownie pieknych jesli nawet nie piekniejszych okolicach, ze wspomne tu tylko o Krzeszowie ,Chemsku , Kolorowych Jeziorkach. Na razie zaczynam od swojego powiatu ale i jesli nikt nie zrobi ego wczesnirej przedstawie i Twoja oklice , ktora takze bardzo lubie.
Na obrzezach parku mamy rowniez atrakcje dla dzieci wybudowana przez miejscowego artyste malarza: Zamek Legend Slaskich i Grod Luzycki
Do Plawnej , gdzie sie to znajduje prowadzi ze Lwowka sciezka rowerowa przechodzac wczesniej pod Szwajcaria Lwowecka. W Plawnaj jest tez piekna kalwaria. Niestety pogoda nie sprzyja ostatnio nawet robieniu fotek.
DSCN1074.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 89 raz(y) 194,57 KB |
DSCN1076.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 90 raz(y) 204,92 KB |
DSCN1077.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 95 raz(y) 196,83 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2010-05-19, 20:02
|
|
|
krzysioz210 napisał/a: | Lucynko - nie bede ukrywal , ze to Ty jestes dla mnie niedoscignionym wzorem.
|
Jesteś prawdziwym dżentelmenem. Dziękuję.
krzysioz210 napisał/a: | Na obrzezach parku mamy rowniez atrakcje dla dzieci wybudowana przez miejscowego artyste malarza: Zamek Legend Slaskich i Grod Luzycki
|
REWELACJA!!!
Bardzo mnie cieszy, jak Polska jest upiększana budowlami przypominającymi nasze dawne grody.
Dzieciaki się cieszą, dorośli też, a i dla turysty, to nie lada gratka..
krzysioz210 napisał/a: | Na razie zaczynam od swojego powiatu ale i jesli nikt nie zrobi ego wczesnirej przedstawie i Twoja oklice , ktora takze bardzo lubie.
|
Ja bardzo, bardzo proszę o więcej.
Jest tyle przepięknych miejsc w Polsce, które pragnęłabym zobaczyć, ale wszystkiego, w jednym czasie się niestety nie da.
Dzięki relacjom takim jak Twoja, mogę bliżej poznać różne rejony naszego kraju, a w przyszłości tam zawitać.
Pozdróweczka dla załogi Zajaczki. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
MAREKH
weteran

Twój sprzęt: LMC na DUKATO
|
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

|
Wysłany: 2010-05-19, 22:37
|
|
|
Dziekuje za drugie piwko. No to jeszcze wieczorny bonusik , bo do poniedzialku nie bedzie za bardzo czasu.
Polnocna granica parku zahacza o " Szlak Wygaslych Wulkanow"
Na fotce - Ostrzyca Proboszczowica ( wiecej zdjec bylo kiedys w zagadce Swistaka)
Na innym z nich jest wybudowany zamek Grodziec.
Marku mysle ze masz wiecej fotek z okolic. Pamietam zdjecie z Lubomierza.
Pozdrowionka
DSCN1073.JPG Ostrzyca Proboszczowicka 501 m npm |
 |
Plik ściągnięto 89 raz(y) 171,43 KB |
DSCN1072.JPG Zabytkowa kuznia we wsi Przezdziedza - w samej dolinie Bobru |
 |
Plik ściągnięto 87 raz(y) 197,92 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły Więcej szczegółów |
Wystawiono 1 piw(a): 48a-ELANKO |
 |
krzysioz
weteran

|
Wysłany: 2010-05-30, 16:55
|
|
|
Bardzo przepraszam , ale przed wyjazdem do pracy nie zdazylem dokonczyc watku i chyba jednej z ciekawszych jego czesci. Chodzi o okolice Wlenia wraz z zamkiem i palcem Lenno a takze kosciolem sw. Jadwigi. Bardzo serdecznie zachecam , gdyby ktos zablakal sie w tych okolicach. We Wleniu jest ez cos w rodzaju kamping , czy ez przystani dla kajakow , gdzie pewnie tanio mozna spedzic noc.
Sa tez mozliwe splywy bobrem - jak na razie widzialem , ze ktos organizuje to w6 osbowych pontonach na trasach od 2 do 6 godzin.
A jesli nikt sie nie zajmie obiecuje dokonczyc.
Narka |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

|
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

|
Wysłany: 2010-08-19, 17:44
|
|
|
Ciekawostka na najblizszy weekend. Miejscowa ludnosc zaczyna obchodzic rocznice bitwy jakie stoczyly wojska napoleonskie z wojskami niemieckimi pod wodza gen Bluchera pod Lwowkiem w 1813 roku.
http://www.lwowekslaski.n...p?m=open&id=903
Trzeba zjechac w dol strony , bo na gorze same reklamy.
Jakby ktos mial blisko lub po drodze to serdecznei zapraszam. |
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

|
Wysłany: 2010-12-08, 16:27
|
|
|
No coz. Lstopad nie napawal mnie raczej optymizmem wiec po przegladalem rozne fotki.
Potrawy odgrzewane ponoc nie smakuje chyba , ze to bigos , ale tak jakos nie dokonczony temat nie dawal mi spokoju , wiec jestem. Chyba bardziej robie to dla spokoju wlasnego sumienia , wiec jesli znajdzie sie jakikolwiek czytelnik to juz czysty zysk. Miejmy nadzieje ze i dla niego tez.
Moze jeszcze krotka dygresja zwana tutaj off topem , na ktorej zakonczylem.
U nas we wsi po 97 latach przerwy znow starly sie wojska pruskie z napoleonskimi :
SDC10613.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 61 raz(y) 147,63 KB |
SDC10619.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 61 raz(y) 185,88 KB |
SDC10621.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 68 raz(y) 157,3 KB |
SDC10627.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 66 raz(y) 167,7 KB |
|
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

|
Wysłany: 2010-12-08, 16:54
|
|
|
Impreza ponoc ma byc cykliczna wiec zapraszam w sierpniu.
A poki co jazda do odrabiania zaleglosci.
Nie przedstawilem moim zdaniem najciekawszej czesci Doliny Bobru - okolic Wlenia.
Historia miasta wiaze sie z kasztelania , ktora datuje sie tutaj juz na koniec 12 wieku. Samo miasto znane bylo juz w 13 wieku ( prawdopodobnie juz w 1214 roku mialo prawa miejskie!) Obecnie chyba jedno z najmniejszych miasteczek w Polsce. Historia miasta nierozerwalnie wiaze sie z rzeka Bobr stad tez odnotowano tu ponad 70 powodzi. W pozniekjszych latach zaslynelo z targow golebiami stad tez w rynku pomnik golebiarki - zlosliwi twierdza , ze to jedyna dziewica w miescie.
Szkoda tylko ze fotki listopadowe totez duzo ujmuja okolicy.
SDC10884.JPG golebiarka |
 |
Plik ściągnięto 64 raz(y) 158,63 KB |
SDC10885.JPG ratusz wlenski |
 |
Plik ściągnięto 68 raz(y) 137,61 KB |
SDC10886.JPG listopadowa panorama |
 |
Plik ściągnięto 68 raz(y) 151,67 KB |
SDC10887.JPG malo ostry widok na gore zamkowa |
 |
Plik ściągnięto 64 raz(y) 116,35 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
krzysioz
weteran

|
Wysłany: 2010-12-08, 17:04
|
|
|
Nad miastem goruja ruiny zamku, ktory zostal wybudowany juz w 1108 roku przez Boleslawa Krzywoustego. Niestety obecnie ocalala baszta zamku jest objeta pracami konserwatorskimi. Na tym samym wzgorzu miesci sie jeszcze Palac w Grodku Wlenskim - obecnie zapozyczyl nazwe od zamku - Lenno oraz kosciol Sw. Jadwigi. Obydwie atrakcje sa 17 wieczne. Oczywiscie byla tu wczesniejsza kaplica z 14 wieku. To tylko najblizsze okolice Wlenia a wokol atrakcji turystycznych i krajoznawczych bez liku ( niektore juz wymienione w watku powyzej). Po tej krotkiej prezentacji moge spac spokojniej.
SDC10888.JPG Baszta Zamku Lenno |
 |
Plik ściągnięto 64 raz(y) 160,89 KB |
SDC10894.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 81 raz(y) 155,58 KB |
SDC10891.JPG Widoki od strony Grodka Wlenskiego |
 |
Plik ściągnięto 61 raz(y) 166,55 KB |
SDC10892.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 67 raz(y) 146,88 KB |
SDC10893.JPG Palac w sasiedztwie zamku. |
 |
Plik ściągnięto 65 raz(y) 147,34 KB |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
krzysioz
weteran

|
Wysłany: 2010-12-08, 17:07
|
|
|
No i zapomnialem o kosciolku.
A tak w ogole to kusi mnie zeby zorganizowac w tej okolicy jakies spotkanie.....?
Pozdrowionka !
SDC10890.JPG kosciol Sw. jadwigi na Gorze Zamkowej |
 |
Plik ściągnięto 72 raz(y) 171,07 KB |
|
|
|
|
 |
krzysioz
weteran

|
Wysłany: 2010-12-10, 15:40
|
|
|
A to jednoz dwoch lwoweckich muzow , ktore trzeba koniecznie zwiedzic - dodatkowa atrakcja to degustacja. Jak na razie czynne bylo tylko dla grup po wczesniejszym umowieniu ,ale to ma sie zmienic. sam jeszcze nie obejrzalem filmiku do konca - moze jest cos na ten temat powiedziane.
http://www.youtube.com/watch?v=u5Yrd5CTir0 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|