Przesunięty przez: janusz 2008-06-12, 11:46 |
Gdzie można nocować? |
| Autor |
Wiadomość |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 105/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2007-11-06, 23:22
|
|
|
| baja02 napisał/a: | | Zupełnie niezrozumiałe jest Twoje stanowisko. Kamperowcy to nie jest grupa anarchistów. To, że jesteśmy właścicielami samochodów kempingowych nie zwalnia nas z przestrzegania obowiązującuch przepisów. |
Sądzę że w sprawie nocowania poza kempingami powinniśmy raczej opierać się na wymianie doświadczeń bo poszukiwanie ścisłej litery prawa w tej dziedzinie w każdym kraju może być dosyć trudne. Zresztą zdefiniowanie w tej sprawie ścisłych przepisów mogłoby być trudne. Co to na przykład znaczy "biwakować" ? Jasna sprawa gdybym tak w centrum Paryża rozstawił się kamperem, rozwinął z fasonem markizę, wystawił na chodnik stół i fotele a do tego przypiekał boczuś na grillu. Ale jeśli tylko nocuję cichutko jak mysz pod miotłą to nie jest żadne biwakowanie. Tak samo masowo nocują w kabinach kierowcy TIR-ów to dlaczego niby im byłoby wolno a nam nie? I jak to uregulować przepisami? Ze w ciężarowym wolno spać a kempinowym nie? A co z takimi kamperami adaptowanymi z busów? To może w kamperze z alkową nie wolno a integralnym wolno? Próba stworzenia w tej sprawie ścisłych przepisów prawdopodobnie skończyłaby się na śmieszności.
Przytaczane gdziniegdzie w sieci przepisy o zakazie nocowania w wozie tam gdzie ja byłem okazywały się albo wyssane z palca albo tylko na papierze (Węgry, Słowacja, Bośnia, Rumunia, Czarnogóra - komletnie nikogo to nie obchodzi a już najmniej policję)
Z własnych doświadczeń przestrzegam jedynie przed Chorwacją - może być b.nieprzyjemnie :-( . |
|
|
|
 |
Marcin T
zaawansowany

Twój sprzęt: Hobby
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Lut 2007 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Bytom
|
Wysłany: 2007-11-06, 23:30
|
|
|
| Kazik II napisał/a: | | Z własnych doświadczeń przestrzegam jedynie przed Chorwacją - może być b.nieprzyjemnie :-( |
Możesz rozwinąć? |
_________________ Pozdrawiam
Marcin |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2007-11-07, 00:14
|
|
|
| Marcin T napisał/a: | | Kazik II napisał/a: | | Z własnych doświadczeń przestrzegam jedynie przed Chorwacją - może być b.nieprzyjemnie :-( |
Możesz rozwinąć? |
Cofnij się do strony 2-giej tego wątku tam opisałem swoje przygody. |
|
|
|
 |
eeik
Kombatant "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Dethleffs
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lut 2007 Piwa: 13/7 Skąd: Śląsk-Wodzisław Śl.
|
Wysłany: 2007-11-07, 08:12
|
|
|
My nocowaliśmy na parkingu w samym centrum Amsterdamu , parkingowi nie mieli nic przeciwko ))
Zresztą nie mieliśmy jeszcze żadnych przykrych incydentów z nocowanie, więc staję tam gdzie nie przeszkadzam, a mnie się podoba ). |
_________________ Ewa
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
JaWa
Kombatant Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 366/234 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2007-11-07, 09:41
|
|
|
| baja02 napisał/a: | | A może tym tematem zainteresuje się PC i w porozumieniu z policją popełnią jakiś artykuł |
Nie daj Boże, wywoływać wilka z lasu, jeszcze się okaże, że w Polsce w ogóle nie wolno jeździć kamperami |
_________________ Wanda i Jacek Kutno
-------------------------------------------
www.youtube.com/@JacekKropidlowskikutno/videos
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-11-07, 09:49
|
|
|
| Albo dołożą podatek lub winietkę. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
|
Wysłany: 2007-11-07, 12:07
|
|
|
| eeik napisał/a: | | My nocowaliśmy na parkingu w samym centrum Amsterdamu , parkingowi nie mieli nic przeciwko |
Heh... - no właśnie a ja czytałem gdzieś (chyba to było w Polskim Karawaningu) że w Holandii nocowanie poza miejscami wyznaczonymi jest stanowczo zakazane. Okazuje się że najważniejsza jest praktyka i dzielenie się doświadczeniami. |
|
|
|
 |
ML
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
|
Wysłany: 2007-11-07, 14:07
|
|
|
Jak my byliśmy w Amsterdamie, to też chcieliśmy przenocować na parkingu trochę poza miastem (nocowały tam TIRy) ale obsługa (mimo, że byli to bardzo sympatyczni ludzie) niestety nam na to nie pozwoliła i musieliśmy szukać miejsca na kempingu. W Amsterdamie są dwa kempingi i oba o słabym standardzie. W sezonie kiepsko o miejsca. Następną wyprawę do Amsterdamu planujemy z noclegiem w hotelu. Nasze wrażenia - nie jest to kraj przyjazny karaningowcom. :-( |
_________________ To tylko MATRIX ...
 |
|
|
|
 |
eeik
Kombatant "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Dethleffs
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lut 2007 Piwa: 13/7 Skąd: Śląsk-Wodzisław Śl.
|
Wysłany: 2007-11-07, 14:38
|
|
|
E to nie wiem, może nam się udało no i było to dośc dawno temu . |
_________________ Ewa
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2007-11-07, 14:40
|
|
|
Myśmy dwie noce spali pod domem (blokiem) znajomych. Bez problemów.
Kolega także tak nocował - po dwóch nocach policja grzecznie poprosiła o opuszczenie miejsca.
Z trzeciej strony - jakbym nocował u znajomych w mieszkaniu a kamper stał pod blokiem - policja by stukała i pukała - przecież no normalny parking. To nie mogę zostawić kampera i iść spać do znajomych???
Jak nie otworzę to tak jak by nie było mnie w kamperze :-) - może trochę naciągana teoria.
Nie da się oprzeć tego na prawie i zakazach i nakazach. Proponuję sponton. |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
ML
zaawansowany

|
Wysłany: 2007-11-07, 16:10
|
|
|
| sasquatch napisał/a: |
Z trzeciej strony - jakbym nocował u znajomych w mieszkaniu a kamper stał pod blokiem - policja by stukała i pukała - przecież no normalny parking. To nie mogę zostawić kampera i iść spać do znajomych???
Jak nie otworzę to tak jak by nie było mnie w kamperze :-) - może trochę naciągana teoria.
Nie da się oprzeć tego na prawie i zakazach i nakazach. Proponuję sponton. |
Trochę tak, bo my podróżowaliśmy z naszym dużym owczarkiem i gdyby tak policja zastukała, to obszczekałby ich okrutnie a nie chcę myśleć co by było gdybym otworzył drzwi. Miałem już taką sytuację z niemieckimi celnikami, którzy o ok. 2 w nocy postanowili przeprowadzić mi kontrolę, ledwo go utrzymałem (mimo, że to owczarek niemiecki i powinien teoretycznie ich lubić) , ale przynajmniej kontrola jakoś szybciutko sie skończyła |
 |
|
|
|
 |
tatkog
weteran Camperomaniak

Twój sprzęt: Ducato 1994 1,9 TD
|
Wysłany: 2007-11-07, 16:53
|
|
|
Mój bokser jest słowakiem a piwa nie lubi. |
_________________ Na szczęście wymyślono Camperobusy |
|
|
|
 |
ML
zaawansowany

|
Wysłany: 2007-11-07, 23:18
|
|
|
No co Ty ?? To coś słabo. Mój piwo uwielbia (tak jak ja) |
 |
|
|
|
 |
Robin
stary wyga

Twój sprzęt: Samochód kempingowy
|
Wysłany: 2007-11-08, 10:31
|
|
|
Temat zszedł "na psy".Może jednak spróbujmy go kontynuować.Uważam ,że warto bo to istotna część naszego karawaningowego życia.
Pozdrawiam - Robin |
_________________ "Prawdą ostaje się to, co nie jest sprzeczne z niczyim interesem" |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-11-08, 10:43
|
|
|
| Możemy jako grupa osób zainteresowana przestrzeganiem prawa napisać oficjalną prośbę do MSWiA z grzeczną prośbą o ustosunkowanie się do tematu. Może ktoś tam ma przeanalizowane te przepisy i da oficjalną wykładnię prawa. Sprawa dotyczy nie tylko nas Polaków, my ze Strażą albo Policją się dogadamy, ale goście z zagranicy. W przewodniku najłatwiej napisać że nie wolno na dziko. Jak turysta uwierzy to ok nic mu się nie stanie, jak nie uwierzy i zanocuje na dziko i też mu się nic nie stanie to przecież nie będzie miał pretensji do autora przewodnika. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
|
|