Solar - porady |
Autor |
Wiadomość |
sylpuz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ford Chausson Welcome 35
|
Wysłany: 2010-05-30, 12:06 Solar - porady
|
|
|
Witajce,
w piątek kupiłam kampera z Niemiec. Ma na dachu zamontowany solar. Wszystko dział i jest super. Ale mam pytanie. Czy mogę podczas jazdy mieć włączone oświetlenie w kamperze np. nad stolikiem gdzie siedzą dzieci albo mieć włączone dvd. Sprzedający mi wiele wytłumaczył i już wiele wiem, ale tego nie. Pytanie jest banalne ale to mój pierwszy kamper, wcześniej 10 lat iałam przyczepę bez takich bajerów.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2010-05-30, 12:25
|
|
|
Oczywiście ,że możesz korzystać z czego chcesz podczas jazdy.Nie ważne czy masz solar czy nie.Lepiej jak jest bo doładowywuje akumulator,jak tylko jest słońce. |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
waldi
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Dukato FFB 560 EUROPA
Nazwa załogi: grawalki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Piwa: 5/1 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2010-05-30, 12:29
|
|
|
Oczywiscie ze mozna ogladac DVD w czasie jazdy i swiatelka miec wlaczone jakies problemy to pytaj (jestem blisko) |
|
|
|
 |
sylpuz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-05-30, 13:29
|
|
|
Ale czy muszę mieć włączony jakiś włącznik. Nad drzwiami mam taką tablicę z 3 guzikami
1.on/off
2. z kranikiem
3. aux
jak stoję włączam on i mam prąd w kamperze. Ale czy podczas jazdy ten włącznik ma być włączony, czy samochód pobiera prąd z akumulatora. Tego nie wiem.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Pomógł: 4 razy Dołączył: 11 Sie 2008 Piwa: 217/47 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-05-30, 13:33
|
|
|
sylpuz napisał/a: | Ale czy muszę mieć włączony jakiś włącznik. Nad drzwiami mam taką tablicę z 3 guzikami
1.on/off
2. z kranikiem
3. aux
jak stoję włączam on i mam prąd w kamperze. Ale czy podczas jazdy ten włącznik ma być włączony, czy samochód pobiera prąd z akumulatora. Tego nie wiem. |
Jeśli chcesz używać prądu w części mieszkalnej to wyłącznik musi być włączony niezależnie od tego czy stoisz czy jedziesz. |
_________________ Pozdrawiam
Stanek
https://www.dzienpodniu.com.pl
 |
|
|
|
 |
sylpuz
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-05-30, 13:40
|
|
|
Do czego służy przycisk aux? |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

|
Wysłany: 2010-05-30, 13:57
|
|
|
sylpuz napisał/a: | Do czego służy przycisk aux? |
AUX oznacza podłączenie czegoś zewnętrznego. O co może chodzić w tym przypadku nie bardzo wiem. Może o jakieś zewnętrzne źródło zasilania ?? |
Stanek
 |
|
|
|
 |
Stanek
weteran

|
Wysłany: 2010-05-30, 14:23
|
|
|
Ted69 napisał/a: |
Moze zewnetrzne oswietlenie, pod markiza ? |
Jeśli jest lampka pod markizą to nic prostszego jak sprawdzić czy się zapala po przełączeniu. Jeśli nie ma lampki to może być po prostu przełącznik który można wykorzystać do włączania jakiegoś zewnętrznego urządzenia (dodatkowe oświetlenie itp.) tak jak było pisane w wątku do którego link podałeś. |
Stanek
 |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-05-30, 18:27
|
|
|
Z tego co do tej pory zauważyłem to prawie każdy kamperek ma trochę inaczej rozwiązaną instalację elektryczną, część można porównując inne kamperki rozgryźć, ale większość trzeba dojść samemu jeśli nie ma instrukcji, aj pootwierałem wszystkie rzeczy i po kabelkach szłem aby wszystko poznać a jeszcze nie wszystko rozgryzłem |
|
 |
jacekiagatka
weteran

Twój sprzęt: HYMER 2.8 jtd
Pomógł: 3 razy Dołączył: 24 Mar 2008 Piwa: 9/3 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2010-05-30, 22:28
|
|
|
mieszka obok na Strzeszynie jak jakieś problemy lub pytania to zadzwoń postaram się pomóc.
Mechanikiem nie jestem ale kamperami jeżdżę od wielu lat |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|