Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ogrzewanie wody przy pomocy lodówki :)
Autor Wiadomość
roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-06-22, 12:27   

radek_z_południ napisał/a:
roger marzę o tym ale 1. mam nie do końca sprecyzowane marzenia; 2. chyba jeszcze za mało środków /rok temu miałem "trochę" na wszystko, ale to było przed mega zimą i tragiczną w skutkach wiosną, teraz mam mniej/; ..........

p.s. Nie mam kampera!

A widzisz jak śledziłbyś forum na bieżąco kupiłbyś od Milusia żółtą łódź podwodna..... podstawa dobra chęci Ci nie brakuje a pieniądze były bardzo symboliczne... dodatkowo kupa roboty już była zrobiona ..... ;)

Wracając do wody myślę tak jak napisałem wcześniej najtańsze będzie grzanie płynem silnikowym podczas jazdy i jak najlepsze izolowanie zbiornika ..... ;) najtańsze ... jeśli mówisz że wystarczy letnia woda to płyn ma ok 90 praktycznie stale przy odpowiednim zaprojektowaniu takiego układu zagrzejesz wodę na ponad 60 więc będziesz miał gorącą nie letnią a i tak jedziesz i tak jedziesz .... ;) odpada punkt rosy w kominku lodówki i elektryka na pompki obiegowe ...
Janusz dał fajny pomysł prezesowe wiatraczki zamiast wyciagać ciepło na zewnątrz mogą je pchać do wnętrza efekt podobny a wnętrze ogrzane ...... tylko konstrukcja czerpni powietrza ogrzanego i kanału grzewczego ;) teoretycznie możnaby włączyć to w układ rozprowadzenia ciepła z piecyka gazowego ..... ;)

TomekW 
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 29/5
Wysłany: 2010-06-22, 12:54   

roger napisał/a:
Wracając do wody myślę tak jak napisałem wcześniej najtańsze będzie grzanie płynem silnikowym podczas jazdy i jak najlepsze izolowanie zbiornika ..... ;) najtańsze ... jeśli mówisz że wystarczy letnia woda to płyn ma ok 90 praktycznie stale przy odpowiednim zaprojektowaniu takiego układu zagrzejesz wodę na ponad 60 więc będziesz miał gorącą nie letnią a i tak jedziesz i tak jedziesz ...

O tym było tu:
http://www.camperteam.pl/...opic.php?t=4393
Taki układ ma Świstak w Milce. Tyle, że on miał możliwość zamontowania układu ciśnieniowego i dużego bojlera. Do tego doszedł zawór mieszający dla zabezpieczenia przed poparzeniem.
roger napisał/a:
Janusz dał fajny pomysł prezesowe wiatraczki zamiast wyciagać ciepło na zewnątrz mogą je pchać do wnętrza efekt podobny a wnętrze ogrzane ...

Pomysł w sumie OK, tylko pozostaje ryzyko zasysania spalin z lodówki.
Postaw piwo autorowi tego posta

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-06-22, 13:11   

TomekW napisał/a:
tylko pozostaje ryzyko zasysania spalin z lodówki.

Nie ma ryzyka nie ma zabawy ..... ;) to żart oczywistym jest ze takie rzeczy trzeba robić z głową ....

TomekW napisał/a:
O tym było tu:

Tomku o wszystkim praktycznie gdzieś już było .....
było tez tu np:
http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0

Czasem te wszystkie tematy giną w powodzi innych ..... i ciężko to ogarnąć

Radku zacznij od samochodu a nie od "chromowanej końcówki rury wydechowej" to nie złośliwe po prostu często taka a nie inna konstrukcja samochodu wymusi takie a nie inne rozwiązania .... jak nie wiemy do czego nie będziemy wiedzieli jak a wtedy to czysta teoretyczna dywagacja.... ;)

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 78/63
Wysłany: 2010-06-22, 14:42   

Znów ... była gdzieś niedawno dyskusja na ten temat - i stanęło na alternatywnym rozwiązani ze zbiornikiem pod maską grzanym od płynu chłodzenia. Kwestia kto ile miejsca ma pod maską :)

radek_z_południ 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Już prawie mamy koncepcję jaki mam mieć :)
Piwa: 1/2
Wysłany: 2010-06-22, 15:05   

janusz istotnie fajny pomysł. Może i nad tym popracuje ale na razie grzanie wody lodówką.
edytuje bo zapomniałem: rozmyślam nad wykorzystaniem ciepła z lodówki na gaz, nie elektrycznej.
roger jakby nie patrzeć masz racje.
maszakow my jeszcze nie mamy maski a co dopiero miejsca pod nią :haha: :haha: :haha:

Nawet nie zaglądałem pod maskę i jeszcze nie wiem czyja będzie ta maska...
Na razie prowadzi MB 308 lub 311, reszta to dwa miesiące czasu na rozmyślanie. A od "chromowanej rury" /ależ zabolało ;) / zaczynam bo akurat na to, mam teraz czas i kasę - dozbrajam przyszły pojazd. Tyle samo czasu poświęcę na czytanie, szukanie i majsterkowanie potem.
Oczywiście nie wszystko, ale wiele rzeczy można przygotować i kupić wcześniej.

/co do kamperków cudzych i to zarówno tych używanych, jak i tych zużytych, a nawet tych nowych to...
one nam się po prostu nie podobają,
ceny tych które byłyby, po przeróbkach, do przyjęcia, są dla nas nie do przyjęcia. i tyle./
Ostatnio zmieniony przez radek_z_południ 2010-06-22, 15:45, w całości zmieniany 1 raz  

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-06-22, 15:13   

ceny tych które byłyby, po przeróbkach, do przyjęcia, są dla nas nie do przyjęcia. i tyle./

Milusiowa "żółta Łodź" 2,5tys PLN dla jasności ...... jakieś pytania ?

radek_z_południ 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-06-22, 15:16   

????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
o .................................................
To rzeczywiście b. okazyjna cena. Jeżeli pojazd jeździł to już pełen odlot.
Pisząc o tych, które po przeróbkach byłyby do przyjęcia, miałem na myśli modele z lat 2007 i młodsze. Głównie amerykańskie, a więc nie spełniające kolejnego kryterium - na trasie do 12,5 l/100km.
Ostatnio zmieniony przez radek_z_południ 2010-06-22, 15:20, w całości zmieniany 1 raz  

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-06-22, 15:19   

No właśnie o takich "zakupach" mówię odrobina pracy ręcznej i koncepcyjnej i moglibyście jeździć i cieszyć się ..... a z czasem zmienić ...prościej zmienić sprzedając i dokładając niż zakupić mając niewiele ... :(

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-06-22, 15:24   

To rzeczywiście b. okazyjna cena. Jeżeli pojazd jeździł to już pełen odlot.
Pisząc o tych które po przeróbkach były by do przyjęcia miałem na myśli modele z lat 2007 i młodsze

Milusiowy jeździł i miał b.dobry silniczek i skrzynię praktycznie wszystko działało ....

Aaaaa no jak ty myślisz o przerabianiu modelu 2007 to inna bajka i zmienia postać na poleżeć bo w cenie gołego blaszaka (a w zasadzie sporo taniej) kupisz gotowego fabrycznego kampera w b.dobrym stanie ..... z innych lat oczywiście ale fabrykę .... a nie zawsze chcieć znaczy miec ... :(

radek_z_południ 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-06-22, 15:25   

Jestem polakiem... Prowadzę tzw. jednoosobową działalność, a co z tego wynika ile zarobie tyle wydam.
Moje plany i marzenia oscylują wokół realnych, osiągalnych celów.
Edytuje jeszcze raz: jeśli dostawczak "baza" będzie miał mniej niż 10 lat to będzie super!
A tamto... to tylko tak. Myśl przewodnia to ta że nam się gotowe kampery nie podobają.

Na jeżdżenie w lecie nawet nie mamy szans, no chyba że pojechalibyśmy do pracy :haha: :haha: :haha:
Środek chcemy wykonać sami, to postanowione. Skorupa nawet jeśli się trafi wcześniej to i tak będzie musiała zaczekać na ''po sezonie".

Ale wracając do grzania wody lodówką, może ktoś już próbował, może co w "internacie" znalazł?
Ciągle mi się wydaje że to dobry pomysł.

jury 
zaawansowany

Twój sprzęt: N-126 za Lancia Ypsilon
Piwa: 3/2
Wysłany: 2010-06-22, 17:39   

Taki pomysł z wymiennikiem w kominie lodówki jest nie specjalnie przemyślany.

Gdyby to był pobór wody ciagły to może by coś z tego wyszło przy zachowaniu cienkich rurek żeby nie za bardzo zasłonić "światła" komina, ale gdy zakęcisz kran i ponownie go odkręcisz powiedzmy po godzinie to w rurce bedzie już tylko para która może zrobić KUKU.

Podejżewam że jak by to było takie proste to już ktoś by na takie rozwiaznie wpadł wcześniej.

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2010-06-22, 19:14   

Myśl przewodnia to ta że nam się gotowe kampery nie podobają.

Na jeżdżenie w lecie nawet nie mamy szans, no chyba że pojechalibyśmy do pracy

To szukaj bazy "chłodnia" dobrze zaizolowana i w zimie się to bardzo przyda :)

o coś takiego:
http://cgi.ebay.de/Wohnmo...=item3a5be8107d

roger 
Kombatant

Wysłany: 2010-06-22, 19:22   

pirat666 napisał/a:
To szukaj bazy "chłodnia" dobrze zaizolowana i w zimie się to bardzo przyda :)

Piotrek powiem ci szczerze że troszkę prawdy w tym jest .... ze względu na pracę mam troszkę kontaktów z firmami adaptacyjnymi .... Kiedyś wpadł mi do głowy pomysł z lekka szalony aby robić specjalizowane zabudowy typu kontenerowego .....w 2 opcjach kontener mieszkalny (kamper) i karetka ..... idea prosta niezależnie od podwozia stawiasz na ramie i korzystasz ....sprzedajesz "widelca" kupujesz nowego i znowu zakładasz swoją zabudowę ....
Jasne że takie rozwiązanie ma swoje ograniczenia ale ma jedną podstawową zaletę jest relatywnie tanie ..... ;)

radek_z_południ 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2010-06-22, 19:31   

Jestem bliski podobnych rozwiązań. Obstawiam "pocztowóz" DP - ma przejście między szoferką a budą. Poważna wada to szerokość 1,8m no i może wysokość 2m. w najdłuższej wersji "buda" ma 4,2 lub 4,3m. Ocieplenie nie jest aż tak problematyczne.
Pomysł z budą stawianą na "widelcu" bardzo przypadł mi do gustu! Choć raczej nie skorzystam :)
Ostatnio zmieniony przez radek_z_południ 2010-06-22, 19:36, w całości zmieniany 1 raz  

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2010-06-22, 19:36   

Kontenerek to fajny pomysł bo można "widelca" wykorzystywać np do przewozu ładunku zakładając coś innego.

chłodnia bardo dobrze powinna się sprawdzić również w lecie ale w moim odczuciu potrzeba dużo okienek, szyber daszków i dobrze przemyśleć wentylacje.

Odpowiedz do tematu