Szczęśliwy powrót J5-tka już w Polsce |
Autor |
Wiadomość |
Donat
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 21 Mar 2010 Piwa: 71/57 Skąd: Radom
|
Wysłany: 2010-06-25, 21:41 Szczęśliwy powrót J5-tka już w Polsce
|
|
|
Jak już pisałem w dziale "pierwszy raz na forum" wybrałem się do Niemiec po wymarzonego kamperka J5 Hymer Eriba z 1987. Samochód miał mieć uszkodzony rozrząd jednak po wstępnych oględzinach mój mieszkający w Niemczech kolega stwierdził że padł pasek na pompie wtryskowej, a pasek rozrządu jest OK. W związku z powyższym zabrałem ze sobą przyrząd do ustawiania pompy oraz paski i rolki i wybrałem się samolotem w celu reanimacji i powrotu na kołach. Niestety po całym dniu grzebania w silniku ustaliłem że jednak rozrząd też dostał (przestawiony o dwa zęby) więc po szybkiej naprawie popychaczy ( za pomocą młotka i kowadła:-) poskładałem wszystko do kupy i odpaliłem. Niestety okazało się że na jednym z cylindrów brak kompresji najprawdopodobniej krzywy zawór. Więc powrót na kołach przestał wchodzić w rachube. Po burzy mózgów z dodatkiem Gorbaczowa kupionego na najbliższej stacji benzynowej ( późno już było i sklepy pozamykane :-) postanowiliśmy zwlec j5-tkę do Polski na lawecie. (Kolega ma swoją prywatną) i tu pojawił się mały ZONK. a mianowicie laweta ma ładowność 1,5 t a J5-tka waży 2050kg, po drugim Gorbaczowie (tfu dlaczego oni nie mają porządnej gorzały na stacjach) zapadła decyzja demontażu wnętrza kamperka do gołej blachy wraz z przednimi fotelami. Jak postanowiliśmy tak zrobiliśmy. Co się dało załadowaliśmy do holownika a kamperka załadowaliśmy na lawetkę. I tak już po siedemnastu godzinach jazdy :-) tym rzucającym się w oczy zestawem wylądowałem w Radomiu wraz z moim nowym nabytkiem.
A teraz coś o samym zakupie : J5-tka jest w bardzo dobrym stanie blacharskim i mechanicznym (pomijając silnik) Nowe jest praktycznie całe zawieszenie razem z amortyzatorami , felgami , oponami, hamulcami. Ma zamontowane dwa zbiorniki paliwa na 140 litrów ( i tu ciekawostka w zbiornikach jest olej opałowy - oszczędny był poprzedni właściciel) , ma dwa zbiorniki na czystą i szarą wodę wykonane ze stali nierdzewnej. Środka obecnie brak nie wszystko przywiozłem po demontażu, część pozostała u kolegi który dostarczy mi to w późniejszym terminie. Zdjęcia jak to wszystko wygląda wrzucę jutro. Teraz czeka mnie wytarganie na zewnątrz silnika i jego naprawa po zakończeniu mechaniki zrobię blacharkę (dwa ogniska korozji na przednim i tylnym błotniku - reperaturki już zakupione) a na koniec wezmą się za środek. Ponieważ mam go zupełnie pustego postanowiłem zrobić go po swojemu zupełnie od nowa.
Relacje ze wszystkich zamian jakie będą następować w autku będę zamieszczał na forum i nie omieszkam skorzystać z Waszej pomocy szczególnie jeśli chodzi o instalacje: gazową, wodną i elektryczną zabudowy bo w tych tematach jestem zupełnie zielony.
Ufff ale się rozpisałem.
Zdjęcia nabytku wrzucę później |
_________________ Donat - Radom
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-06-25, 21:48
|
|
|
No to miałeś .... przygody .... współczuję .... ale z tym demontażem to już totalna partyzantka ... daj spokój chłopie mam nadzieje ze demontowałeś narzędziami bardziej specjalistycznymi niż łom i siekiera .... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
haze
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 X-Dream 2008r
Nazwa załogi: KRZYŻAKI
|
Wysłany: 2010-06-25, 21:51
|
|
|
Jestem pełen podziwu dla Twojej determinacji. Tylko przyklasnąć. Czekamy na zdjątka.
Trzymam kciuki i POWODZENIA!!!!!! |
|
|
|
 |
Donat
weteran

|
Wysłany: 2010-06-25, 21:54
|
|
|
roger,
tak specjalistycznych narzędzi jak łom i siekiera niestety nie posiadałem na miejscu :-)
ale mieliśmy wkrętarki i takie inne :-) a tak na poważnie to same mebelki są już dość stare i postanowiłem zrobić wszystko od nowa wykorzystując rozebrane mebelki jako wzór do wycinania. |
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-06-25, 21:56
|
|
|
I to jest słuszna koncepcja ... masz taki układ środka jak ci przesłałem ? |
 |
|
|
|
 |
Donat
weteran

|
Wysłany: 2010-06-25, 22:04
|
|
|
roger,
tak to jest idealnie taka sama zabudowa jak mi podesłałeś na zdjęciach nawet kolory tapicerki i okleiny mebli takie same |
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
Donat
weteran

|
Wysłany: 2010-06-25, 22:07
|
|
|
Dwa zdjątka
holownik.jpg Kawałek kamperka i holownik podczas grzebania w silniku j5-tki |
 |
Plik ściągnięto 3489 raz(y) 35,46 KB |
j5.jpg i już wiadomo że nie pojedzie |
 |
Plik ściągnięto 3486 raz(y) 38,91 KB |
|
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-06-25, 22:09
|
|
|
To pomyśl chłopie o oddzieleni "umywalkowego" tyłu od reszty jakąś sensowna przesuwną ścianką .... albo o wywaleniu tylnych drzwi i dołożeniu kawałka łazienki .. zamiast nich są takie dokładki na LT-ach Mirek "Kalinin" sprzedaje takiego to poszukaj na forum ... to zobaczysz o czym mówię ..... poprawiłoby to funkcjonalność uwierz mi |
 |
|
|
|
 |
Donat
weteran

|
Wysłany: 2010-06-25, 22:15
|
|
|
roger,
Też mi się ten fabryczny układ do końca nie podoba więc coś muszę wykombinować, mam dużo czasu więc myśle że coś wymyślę. Chciałbym zamontować obracane fotele z przodu i wykorzystywać je jako podstawe do dolnego łóżka bo obecny układ jest bez sensu podczas postoju marnuje się miejsce w całej szoferce. Założenie jest takie że autko ma wyjechać dopiero na przyszły sezon. Więc czasu troszkę jest. Świstak w rok autobus przerobił to chyba i ja dam radę zrobić to maleństwo :-) |
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
Donat
weteran

|
Wysłany: 2010-06-25, 22:19
|
|
|
aha i jak bardziej spstrzegawczy pewnie zauważyli atrapkę mam od Fiata więc poszukuje niedrogiej do Peugota :-) Ta moja jest w niezłym stanie mogę się jej pozbyć. |
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-06-25, 22:21
|
|
|
Moje fotele miały obrotnice ...... dobrze sprawdziłeś ... ?
Tam paranoicznych rozwiązań jest kilka ... stolik jest nie do przyjęcia bo nie ma się gdzie ruszyć (zmieniałem) .... łóżko górne dla akrobaty ... wejść to wejść ale zejść to dopiero sztuka .... (nie korzystałem) .. fajne autko dla dwóch osób bo małe i zwarte ....
PS
Jak będziesz potrzebował uwag i sugestii użytkowych to pisz |
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/162 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:33
|
|
|
Donat napisał/a: | roger,
tak to jest idealnie taka sama zabudowa jak mi podesłałeś na zdjęciach nawet kolory tapicerki i okleiny mebli takie same |
Roger a możesz mi też podesłać zdjęcia środeczka ..... pliss |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-06-25, 22:43
|
|
|
Donat-gratuluję nabytku jak i odwagi w transporcie go do Polski, takie przeładowanie na lawecie mogło drogo kosztować, ale się cieszę, że szczęsliwie dojechaliscie!!!!Teraz tylko dopracować to co trzeba i w drogę! Robert ma rację jeśli chodzi o tą dostawkę z tyłu, zyskałbyś sporo miejsca na łazienkę! |
|
 |
Donat
weteran

|
Wysłany: 2010-06-25, 22:49
|
|
|
[quote="roger"]Moje fotele miały obrotnice ...... dobrze sprawdziłeś ... ?
Tam paranoicznych rozwiązań jest kilka ... stolik jest nie do przyjęcia bo nie ma się gdzie ruszyć (zmieniałem) .... łóżko górne dla akrobaty ... wejść to wejść ale zejść to dopiero sztuka .... (nie korzystałem) .. fajne autko dla dwóch osób bo małe i zwarte ...
PS
Jak będziesz potrzebował uwag i sugestii użytkowych to pisz [/quote
moje fotele na pewno nie mają obrotnic
na pewno nie omieszkam zawracać głowy |
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
Donat
weteran

|
Wysłany: 2010-06-25, 22:56
|
|
|
StasioiJola,
Wiem że mogło się to źle skończyć i właśnie dlatego zapadła decyzja o demontażu wszystkiego z wnętrza kamperka w celu jego drastycznego odchudzenia. Kontrole mieliśmy i na terenie Niemiec jak i w Polsce. Policjant niemiecki zobaczywszy pusty środek oddał dokumenty i kazał jechać natomiast w Polsce policjantowi troszkę nie w smak było że nie może wlepić nam mandatu na podstawie mas podanych w papierach ale najwidoczniej nie bardzo miał skąd wytrzasnąć wagę żeby nas zważyć i w końcu sobie odpuścił. |
Mój poprzedni sprzęt:
 |
|
|
|
 |
|